moherowiec 26.08.09, 12:44 Renault Master, a nie renault masters. Spoczywaj w pokoju Obywatelu. Niestety, dopóki nie będzie ścieżek rowerowych to w dalszym ciągu będzie dochodziło do takich nieszczęśliwych wypadków. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bubeek Zmarł rowerzysta potrącony przez samochód 26.08.09, 12:55 tam akurat jest sciezka rowerowa Odpowiedz Link Zgłoś
felippee Re: Zmarł rowerzysta potrącony przez samochód 26.08.09, 13:27 Ostatnio prawie rozjechałem rowerzystę skręcając w prawo ze Żwirki i Wigury w Legionów. Dzieciak chciał oczywiście być sprytny i wymijał z prawej strony stojące na światłach samochody. Ruszam ze świateł, migacz i wszystko jak trzeba a tu mi nagle wyskakuje. Nawet nie zareagował na klakson, pojechał dalej chyba nieświadomy zagrożenia. Tacy kolesie niestety będą na drogach ginąć, niejako na swoje własne życzenie. Cóż, głupota grozi śmiercią i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: Zmarł rowerzysta potrącony przez samochód 26.08.09, 13:45 felippee napisał: > Dzieciak chciał oczywiście być sprytny i wymijał z > prawej strony stojące na światłach samochody. Ruszam ze świateł, > migacz i wszystko jak trzeba a tu mi nagle wyskakuje. Migałeś stojąc czy dopiero jak ruszyłeś? Niestety wielu kierowców najpierw rusza, potem włącza światło... Co im szkodzi migać stojąc na czerwonym? Odpowiedz Link Zgłoś
realista333 Re: Zmarł rowerzysta potrącony przez samochód 26.08.09, 14:11 Mi ostatnio skręcił w prawo przed przednim kołem na skrzyżowaniu kierowca, przed którym jechałem rowerem. Co go obchodziło, że chciałem pojechać prosto, a na skrzyżowanie wjechałem pierwszy? Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: Zmarł rowerzysta potrącony przez samochód 26.08.09, 17:23 realista333 napisał: > Mi ostatnio skręcił w prawo przed przednim kołem na skrzyżowaniu kierowca, > przed którym jechałem rowerem. Co go obchodziło, że chciałem pojechać > prosto, a na skrzyżowanie wjechałem pierwszy? To mi się niestety często zdarza. Albo wyprzedza na styk tuż przez skrzyżowaniem, aby zaraz przez moimi kołami dać ostro w prawo i skręcić - muszę hamować, aby w durnia nie trzepnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
felippee Re: Zmarł rowerzysta potrącony przez samochód 26.08.09, 17:18 dominikjandomin napisał: > Migałeś stojąc czy dopiero jak ruszyłeś? > Migałem stojąc, tak jak należy. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: Zmarł rowerzysta potrącony przez samochód 26.08.09, 17:24 felippee napisał: > dominikjandomin napisał: > > > Migałeś stojąc czy dopiero jak ruszyłeś? > > > Migałem stojąc, tak jak należy. To na głupka faktycznie trafiłeś. Ja w takich sytuacjach uważam, bo większość kierowców NIE miga. A jak już jestem OBOK, to niestety, ale migacza nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
wiechl miejcie umiar.. 26.08.09, 14:33 To nie jest artykuł do podpinania dyskusji o ścieżkach rowerowych, czy obyczajach kierowców. Uszanujcie zmarłego staruszka. Przejezdżałem wczoraj obok miejsca zdarzenia, chwilę po wypadku. Kałuża krwi na asfalcie sugerowała, że nie będzie happy endu dla tego zdarzenia. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
vauban Re: miejcie umiar.. 26.08.09, 17:15 Też tamtędy przejeżdżałem, jakąś godzinę po zdarzeniu. Policja mierzyła drogi hamowania, zakrwawione szmaty leżały obok roweru. Sporo takich rowerzystów tam się kręci - jadą z miasta Szosą Bydgoską i skręcają w lewo nad Wisłę, na ryby. Spora część z nich to starsi ludzie, niedowidzący, niedosłyszący. I oczywiście dumnie ignorujący fakt, że od strony oczyszczalni jest ścieżka rowerowa. Powinny tam być jakieś znaki, ale co to da. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: miejcie umiar.. 26.08.09, 17:26 Kwestia jest taka, co zrobić, aby był to OSTATNI staruszek. Odpowiedz Link Zgłoś
malepiffko Zmarł rowerzysta potrącony przez samochód 26.08.09, 14:40 a mnie ostatnio jakis ku tas na grudziadzkiej probowal rozjechac swoja zafira kiedy przepisowo prowadzilem rower po przejsciu dla pieszych chcac dostac sie na sciezke. nie licze juz tych setek debili, ktorzy probuja mnie wyprzedzic na grubosc lakieru spychajac mnie do rowu. popatrzcie tez na siebie mistrzowie kierownicy, a potem krytykujcie innych PELNOPRAWNYCH uczestnikow ruchu. przypominam: rowerzyste nalezy wyprzedzic zachowujac bezpieczna odleglosc czyli 1,5 metra. Odpowiedz Link Zgłoś
jamapii Zmarł rowerzysta potrącony przez samochód 26.08.09, 18:31 Konieczna jest edukacja ( powinna być prowadzona przez policję drogową) Większość starszych ludzi nie korzysta ze ścieżek rowerowych nawet tam gdzie one są. To powoduje spore zagrożenie a przy okazji wściekłość kierowców którzy często mają zablokowany pas ruchu. Przydało by się też w mieście kilka dużych plansz z układem ścieżek rowerowych. Tyle możemy zrobić od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
jot9 plansze z układem ścieżek rowerych? 26.08.09, 20:37 I sądzisz, że ci staruszkowie, którzy nie jeżdżą ścieżkami, jak zobaczą plansze, to będą nimi jeździć? Wybacz, ale nie wierzę w to. Inna sprawa, że plansze przy dworcu kolejowym, akademikach i kempingu TRAMP to nie byłaby zła rzecz - tylko że tego MZD nie zrobi, bo od razu byłoby widać, jak fragmentaryczna jest sieć dróg rowerowych. Odpowiedz Link Zgłoś
felippee Re: plansze z układem ścieżek rowerych? 26.08.09, 21:14 Jamapi słusznie zauważył, że potrzebna jest edukacja i powinna to robić drogówka lub straż miejska. Niestety drogówka jedyne na co ma czas to stanie z suszarką na wylotówce 50m przez znakiem końca terenu zabudowanego (łowienie jelonków), bo jak coś się stanie to trzeba na nich godzinę czekać, a straż miejska ma jedynie czas na zakładanie blokad na starówce. Wiele razy widziałem już totalne głupoty na drodze i policjanta który na to nie reagował... Zresztą czasem sami gliniarze się zachowują jak idioci... Odpowiedz Link Zgłoś
megi1973 Re: Zmarł rowerzysta potrącony przez samochód 27.08.09, 09:31 jeżdżę rowerem od wielu lat-zawsze uważnie rozglądam się zanim przejadę na drugą stronę-przeczekuję jak coś jedzie(lepiej poczekać chwilkę niż skończyć jak ten staruszek).Tak samo upewniam się czy mogę wjechać na skrzyżowanie mając zielone światło bo ci skręcający mają zieloną strzałkę i często łamią zasady. Odpowiedz Link Zgłoś