Dodaj do ulubionych

Ryż z czterech stron świata

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.12, 15:34
Afrykański ryż jest najlepszy jak dla mnie. Szkoda że nie pokazali
youtu.be/taZmut1hrto
Obserwuj wątek
    • Gość: alejaja Ryż z czterech stron świata IP: *.hsd1.fl.comcast.net 04.03.12, 16:20
      Na fotografii "Risotto z parmezanem i szafranem" mamy do czynienia nie z szafranem a z przyprawa meksykanska ktora z szafranem nie ma nic wspolnego. Moze dlatego jest za
      mgielka. :)
    • ciotka_ltd Co to? Reklama szafranu? 05.03.12, 02:18
      Jest niemal w kazdym przepisie. Nawet tam, gdzie tradycyjna kuchnia kaze 'dla koloru' dodawac kurkume/tumeryk, tj. szafran indyjski. :)
    • pokapipe Re: Ryż z czterech stron świata 05.03.12, 07:39
      pierwsze slysze zeby dodawac chorizo do paelli. Owoce morza trzeba ugotowac i wode po gotowaniu odstawic bo w niej bedziemy dusic ryz. Same owoce morza (malze, krewetki) dodac pod koniec przygotowania paelli. Oczywiscie jest wiele rodzajow paelli niekoniecznie z owocami morza. Mam zastrzezenia do sposobu przygotowania. Najpierw smarzy mieso (krolik lub kurczak i np. zeberka) gdy mieso jest juz dobrze przyrumienione dodajemy fasolke zielona ( w Hiszpanii taka gruba w Polsce nazywa sie chyba mamut nie wiem) (jest to dobry moment zeby dodac kalmary jesli chcemy z) mozna dac inne warzywa marchewke itp. Gdy fasola bedzie juz podsmarzona dosc dobrze (ale nie spalona) dodajemy drobno posiekane pomidory, nastepnie dajemy troche papryki w proszku. Dodajemy wody dwa razy wiecej niz ryzu gotujemy rosol gdy woda opada dodajemy tyle zeby bylo jak na poczatku dodajemy szafran. Rosol ok 45 gotowac na malym ogniu gdy zaczyna wrzec zwiekszamy ogien 5 minut na silnym ogniu. Dodajemy ryz i gotujemy 5 minut na silnym ogniu 5 na srednim i 10 minut na malym. Nie dodajemy wody podczas gotowania ryzu. Ryz moze byc troche przypalony na dnie. pod koniec mozna dac lodyge swiezego rozmarynu, czosnek oraz natke pietruszki.
      przepraszam za brak polskich znakow
      • zdanidis Pierwsze slysze.... chorizo 05.03.12, 10:33
        .. a ja jak pierwszy raz cos slysze to nie wydziwiam, tylko ide najpierw do Google i pisze na przyklad: paella chorizo... no i okazuje sie ze to wcale nie takie dziwne jak mi sie wydawalo! No bo w Hiszpani co region to inna pella. Polecam!
        • pokapipe Re: Pierwsze slysze.... chorizo 05.03.12, 11:51
          co region to inna kuchnia a paella jest z Walencji!!! Nie mam nic przeciwko dodawaniu czego chcesz i modyfikowaniu przepisow. A jak dobrze wiesz w internecie mozna znalezc wiele rzeczy, i nie zawsze mozesz je zweryfikowac.
      • Gość: Mojna Re: Ryż z czterech stron świata IP: *.xdsl.centertel.pl 05.03.12, 14:51
        a na koniec najlepiej doprawić odrobiną ignorancji ;) trzymam w ręku książkę, kucharską w której jest ponad 100 przepisów na paellę, ale jak widać pewnie wszystkie są niejadalne, bo jedyny możliwy to ten z komentarza powyżej ;)
        • pokapipe Re: Ryż z czterech stron świata 05.03.12, 15:12
          przepraszam bardzo ale przeczytaj uwaznie co napisalem. ¨jest wiele rodzajow paelli¨. Pierwsze slysze o paelli z chorizo co oznacza ze pierwsze slysze ja nie mam ksiazki ze stoma przepisami na paelle. Mam tylko zastrzezenia do sposobu przygotowania. Paella jest paella bo chodzi o specjalny sposob jej przygotowania (nazwa od specjalnej patelni do przyrzadzania paelli).
          przepraszam za brak polskich znakow
          • felinecaline Re: Ryż z czterech stron świata 07.06.12, 11:19
            Oczywiscie, ze wsrod tysiaca przepisow na "prawdziwa paelle" znajduja sie i takie z uzyciem chorizo. Paella to jak polski bigos, co kucharka to inny przepis. A sposrod hiszpanskich kucharek chorizo do paelli dodaje calkiem sporo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka