ela_anna 18.11.07, 08:39 jako alergik moge tylko spozywac make z czystego ziarna,nie wybielanej maki.Nie wiem jak ato maka i jak ja odroznic.Czy typ maki cos o tym mowi.jesli ktos moze mi pomoc to z gory dziekuje,bo bez chleba nie da sie zyc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dominikjandomin Re: mąka 19.11.07, 16:07 napisz bliżej o swej alergii, bo cosik mi nie zgadza się. A mąka z pełnego ziarna ma nr 2000. Odpowiedz Link Zgłoś
ela_anna Re: mąka 19.11.07, 20:07 nie wiem tak do konca na co jestem uczulona.OD2 mcy biore ENCORTON i inne swinnstwa,nic prawie nie jem ,tylko produkty nieprzetworzone.Poniewaz przed 2ma laty w tescie wskazalo make wiec jakos ku temu sie przychylam.Wyczytalam w diecie antyhistaminowej ,ze mozna make nie wybielona,z pelnego ziarna bez spulchniaczy itp.Lekarze tez twierdza,ze maka jednak chyba nie,a wiec chce taka make ,ale jak ja odroznic.Jakie pieczywo ,jesli na opak nie ma pelnej inf o procesie produkcyjnym.A ja nadal sie mecze i konca nie widac Odpowiedz Link Zgłoś
julamimi Re: mąka 20.11.07, 15:11 dopytam - w tescie (jakim) wykazalo mąkę (jaką? pszenną, żytnią, inną) czy gluten? Jeśli jest uczulenie na gluten, to każda mąka glutenowa odpada, niezależnie czy jest biała czy z pełnych ziaren. Są mąki bezglutenowe (kukurydziana, gryczana, ryżowa). Z mąk glutenowych pszenna uchodzi za najbardziej alergizującą, mniej alergizuje (statystycznie) żyto, owies i jęczmień (przy czym te 3 nie pamiętam w jakiej kolejności) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
ela_anna Re: mąka 20.11.07, 16:50 doprawdy nie wiem tak do konca,to byly testy skorne,ale nic wowczas o glutenie nie mowil lekarz,tylko o mace pszennej.Poniewaz sadzilam wowoczas ,ze alergia ,to tylko jakis epizod w moim zyciu ,nie dociekalam .Teraz po 2 latach dopadlo mnie znowu i lekarze ,bo bylam juz u kilku nie sa moga mi pomoc.Od 3 dni pojadalam po kilku tygodniach chleb zytni no i... nastapila kolejna zmasowana pkorzywka ,obrzeki,o swiadzie nie wspomne.A juz wydawalo sie ze jest troche lzej po glodowce....Dziekuje za odp ,odrobine rozjasnilo mi sie na temat maki i glutenu.Serdecznie dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
ela_anna Re: mąka 20.11.07, 17:06 ...tak dla pelnego obrazu ,to przed zjedzeniem tego zytniego chleba lzej bylo tylko po odstawieniu pomidorow i twarogow,bo tym sie posilalam.Reasumujac ,moge narazie jesc chyba tylko ,ziemniaki,jaja,winogrona,ryz-to bardzo uboga dieta Odpowiedz Link Zgłoś
julamimi Re: mąka 21.11.07, 11:34 to dla pelnego obrazu dopytam: po pomidorach masz objawy alergiczne? czy test skorny na pomidora byl dodatni? po twarogu masz objawy alergiczne? czy test skorny na mleko byl dodatni? chleb zytni tez pogorszyl sprawe? (i tu powinnam zapytac, czy w skladzie chleba bylo mleko, albo inaczej, czy byl na zakwasie, czy na drozdzach, bo jak na drozdzach, to z mlekiem, i wowczas zgaduj zgadula, czy zaszkodzilo Ci żyto, czy mleko z chleba) czy byl test skorny na inna mąke niz pszenna? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: mąka 20.11.07, 19:50 ela_anna napisała: > doprawdy nie wiem tak do konca,to byly testy skorne,ale nic wowczas o glutenie > nie mowil lekarz,tylko o mace pszennej. Dowiedz się szczegółów, bo W OCZYSZCZONEJ MĄCE nie ma żadnych "wybielaczy", których by nie było w nie-czyszczonej. Stąd moja wczesniej prośba o szczegóły, bo cos mi się nie zgadza. Jesli to gluten, to odpadnie ci mąka pszenna, zytnia, jęczmienna i owsiana i wszytsko, co zawiera to w składzie! A tego jest kupa produktów! Łącznie z parówkami i niektórymi "serami". Odpowiedz Link Zgłoś
julamimi Re: mąka 21.11.07, 11:27 swoją drogą, skoro bylas u kilku lekarzy, to troche mnie dziwi, dlaczego zaden z nich nie roznicuje, czy to reakcja na mąkę pszenną czy na gluten w ogole. Swoją drogą, przy nietolerancji glutenu byc moze przydalyby sie jakies badania w kierunku celiaklii. Poki co sprobowalabym wykluczyc produkty glutenowe (niestety to rowniez niektore wedliny i sery zolte, 'wzbogacane' mąką, musialabys sie zaczac wgryzac w sklad produktow, ktorych uzywasz) - na kilka tygodni przynajmniej, a poza pilnowaniem glutenu rozszerzalabym jak najbardziej diete. Na paru produktach na krzyz dlugo nie pociagniesz ;) warto poczytac forum o alergiach na gazecie (forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=578) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
ela_anna Re: mąka 21.11.07, 20:13 lekarze zalecaja tylko jesc produkty nieprzetworzone,wlaczajac jakis nowy produkt i czekajac na reakcje eliminowac go z diety.Wykonalam prywatnie szereg badan poszczegolnych organow ,zeby wyeliminowac ewentualna chorobe ,ktora mialaby wplyw na moja alergie,niestety wszystko jest w porzadku.Bakterii,robakow i innych nie ma w organizmie.Nadal rozpisane mam hormony na nastepne tygodnie i telfast 180,ale po spozyciu chleba,twarogu,plasterka wedliny,przypraw mimo oslony lekami objawy sie nasilaja i nie pozwalaja mi normalnie funkcjonowac,szczegolnie noca.Pewnie przy kolejnej wizycie bede drazyc temat testow na gluten,ale to dopiero 4 grudnia.Jestem niezmiernie wdzieczna na inf ,zainteresowanie i pomoc w wyjasnieniu wielu spraw zwiaznych z alergia.Po stokroc dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
julamimi Re: mąka 22.11.07, 11:12 ela_anna napisała: porzadku.Bakterii,robako > w > i innych nie ma w organizmie. zeby nie wydluzac watku, napisze jeszcze tylko tyle: nie wyszly w badaniach, co nie znaczy, ze nie ma w organizmie (na wyniku bylo zapewne napisane "jaj nie znaleziono", co wcale nie wyklucza obcego w organizmie, zwlaszcza ze jaja wydalane sa okresowo, cykl zalezy od danego robala). W przypadku diagnostyki alergii najpierw nalezy się zająć pasozytami wszelkiej masci (bo one potrafia dawac objawy stricte alergiczne), a to juz malo ktore laboratorium potrafi (mimo, ze wiekszosc ma takie badania w swojej ofercie). Nie wiem, z jakiego miasta jestes, na forum o alergiach sa namiary na laboratoria w roznych miastach, ktore potrafia (naparwde potrafia) przeprowadzic poprawna diagnostyke. W duzym skrocie napisze tylko, ze nalezaloby zbadac kal pod katem lamblii (i innych pierwotniakow), robakow i grzybow, przydalby sie dodatkowo test plasterkowy na owsiki (ten pasozyt z kalu praktycznie nie ma szans wyjsc). Jako ciekawostke napisze tylko, ze u corki jednej z dziewczyn z alergii byla lamblia, natomiast zanim to zdiagnozowano (tzn. zanim znalazla DOBRE laboratorium i lekarza), to kilkumiesieczne dziecko przez ponad pol roku diagnozowano m.in. w kierunku padaczki, onanizmu dzieciecego, sugerowano tez porazenie mozgowe - powazne choroby NEUROLOGICZNE. pozdrawiam i zycze polepszenia stanu zdrowia :) Odpowiedz Link Zgłoś
ela_anna Re: mąka 23.11.07, 20:02 na lamblie tez mialam ,i testy platkowe na metale,szczegolowa diagnostyke nerek ,tarczycy,watroby itp. Odpowiedz Link Zgłoś