18.11.07, 08:39
jako alergik moge tylko spozywac make z czystego ziarna,nie wybielanej
maki.Nie wiem jak ato maka i jak ja odroznic.Czy typ maki cos o tym mowi.jesli
ktos moze mi pomoc to z gory dziekuje,bo bez chleba nie da sie zyc
Obserwuj wątek
    • dominikjandomin Re: mąka 19.11.07, 16:07
      napisz bliżej o swej alergii, bo cosik mi nie zgadza się.

      A mąka z pełnego ziarna ma nr 2000.
    • ela_anna Re: mąka 19.11.07, 20:07
      nie wiem tak do konca na co jestem uczulona.OD2 mcy biore ENCORTON i inne
      swinnstwa,nic prawie nie jem ,tylko produkty nieprzetworzone.Poniewaz przed 2ma
      laty w tescie wskazalo make wiec jakos ku temu sie przychylam.Wyczytalam w
      diecie antyhistaminowej ,ze mozna make nie wybielona,z pelnego ziarna bez
      spulchniaczy itp.Lekarze tez twierdza,ze maka jednak chyba nie,a wiec chce taka
      make ,ale jak ja odroznic.Jakie pieczywo ,jesli na opak nie ma pelnej inf o
      procesie produkcyjnym.A ja nadal sie mecze i konca nie widac
      • julamimi Re: mąka 20.11.07, 15:11
        dopytam - w tescie (jakim) wykazalo mąkę (jaką? pszenną, żytnią,
        inną) czy gluten? Jeśli jest uczulenie na gluten, to każda mąka
        glutenowa odpada, niezależnie czy jest biała czy z pełnych ziaren.
        Są mąki bezglutenowe (kukurydziana, gryczana, ryżowa).
        Z mąk glutenowych pszenna uchodzi za najbardziej alergizującą, mniej
        alergizuje (statystycznie) żyto, owies i jęczmień (przy czym te 3
        nie pamiętam w jakiej kolejności)
        pozdr
        • ela_anna Re: mąka 20.11.07, 16:50
          doprawdy nie wiem tak do konca,to byly testy skorne,ale nic wowczas o glutenie
          nie mowil lekarz,tylko o mace pszennej.Poniewaz sadzilam wowoczas ,ze alergia
          ,to tylko jakis epizod w moim zyciu ,nie dociekalam .Teraz po 2 latach dopadlo
          mnie znowu i lekarze ,bo bylam juz u kilku nie sa moga mi pomoc.Od 3 dni
          pojadalam po kilku tygodniach chleb zytni no i... nastapila kolejna zmasowana
          pkorzywka ,obrzeki,o swiadzie nie wspomne.A juz wydawalo sie ze jest troche lzej
          po glodowce....Dziekuje za odp ,odrobine rozjasnilo mi sie na temat maki i
          glutenu.Serdecznie dziekuje
          • ela_anna Re: mąka 20.11.07, 17:06
            ...tak dla pelnego obrazu ,to przed zjedzeniem tego zytniego chleba lzej bylo
            tylko po odstawieniu pomidorow i twarogow,bo tym sie posilalam.Reasumujac ,moge
            narazie jesc chyba tylko ,ziemniaki,jaja,winogrona,ryz-to bardzo uboga dieta
            • julamimi Re: mąka 21.11.07, 11:34
              to dla pelnego obrazu dopytam:
              po pomidorach masz objawy alergiczne? czy test skorny na pomidora
              byl dodatni?
              po twarogu masz objawy alergiczne? czy test skorny na mleko byl
              dodatni?
              chleb zytni tez pogorszyl sprawe? (i tu powinnam zapytac, czy w
              skladzie chleba bylo mleko, albo inaczej, czy byl na zakwasie, czy
              na drozdzach, bo jak na drozdzach, to z mlekiem, i wowczas zgaduj
              zgadula, czy zaszkodzilo Ci żyto, czy mleko z chleba)
              czy byl test skorny na inna mąke niz pszenna?
              pozdr
          • dominikjandomin Re: mąka 20.11.07, 19:50
            ela_anna napisała:

            > doprawdy nie wiem tak do konca,to byly testy skorne,ale nic
            wowczas o glutenie
            > nie mowil lekarz,tylko o mace pszennej.

            Dowiedz się szczegółów, bo W OCZYSZCZONEJ MĄCE nie ma
            żadnych "wybielaczy", których by nie było w nie-czyszczonej. Stąd
            moja wczesniej prośba o szczegóły, bo cos mi się nie zgadza.

            Jesli to gluten, to odpadnie ci mąka pszenna, zytnia, jęczmienna i
            owsiana i wszytsko, co zawiera to w składzie! A tego jest kupa
            produktów! Łącznie z parówkami i niektórymi "serami".
    • ela_anna Re: mąka 20.11.07, 20:14
      bardzo Wam dziekuje
      • julamimi Re: mąka 21.11.07, 11:27
        swoją drogą, skoro bylas u kilku lekarzy, to troche mnie dziwi,
        dlaczego zaden z nich nie roznicuje, czy to reakcja na mąkę pszenną
        czy na gluten w ogole. Swoją drogą, przy nietolerancji glutenu byc
        moze przydalyby sie jakies badania w kierunku celiaklii.
        Poki co sprobowalabym wykluczyc produkty glutenowe (niestety to
        rowniez niektore wedliny i sery zolte, 'wzbogacane' mąką, musialabys
        sie zaczac wgryzac w sklad produktow, ktorych uzywasz) - na kilka
        tygodni przynajmniej, a poza pilnowaniem glutenu rozszerzalabym jak
        najbardziej diete. Na paru produktach na krzyz dlugo nie
        pociagniesz ;)
        warto poczytac forum o alergiach na gazecie
        (forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=578)
        pozdr
        • ela_anna Re: mąka 21.11.07, 20:13
          lekarze zalecaja tylko jesc produkty nieprzetworzone,wlaczajac jakis nowy
          produkt i czekajac na reakcje eliminowac go z diety.Wykonalam prywatnie szereg
          badan poszczegolnych organow ,zeby wyeliminowac ewentualna chorobe ,ktora
          mialaby wplyw na moja alergie,niestety wszystko jest w porzadku.Bakterii,robakow
          i innych nie ma w organizmie.Nadal rozpisane mam hormony na nastepne tygodnie i
          telfast 180,ale po spozyciu chleba,twarogu,plasterka wedliny,przypraw mimo
          oslony lekami objawy sie nasilaja i nie pozwalaja mi normalnie
          funkcjonowac,szczegolnie noca.Pewnie przy kolejnej wizycie bede drazyc temat
          testow na gluten,ale to dopiero 4 grudnia.Jestem niezmiernie wdzieczna na inf
          ,zainteresowanie i pomoc w wyjasnieniu wielu spraw zwiaznych z alergia.Po
          stokroc dzieki.
          • julamimi Re: mąka 22.11.07, 11:12
            ela_anna napisała:
            porzadku.Bakterii,robako
            > w
            > i innych nie ma w organizmie.

            zeby nie wydluzac watku, napisze jeszcze tylko tyle:
            nie wyszly w badaniach, co nie znaczy, ze nie ma w organizmie (na
            wyniku bylo zapewne napisane "jaj nie znaleziono", co wcale nie
            wyklucza obcego w organizmie, zwlaszcza ze jaja wydalane sa
            okresowo, cykl zalezy od danego robala). W przypadku diagnostyki
            alergii najpierw nalezy się zająć pasozytami wszelkiej masci (bo one
            potrafia dawac objawy stricte alergiczne), a to juz malo ktore
            laboratorium potrafi (mimo, ze wiekszosc ma takie badania w swojej
            ofercie). Nie wiem, z jakiego miasta jestes, na forum o alergiach sa
            namiary na laboratoria w roznych miastach, ktore potrafia (naparwde
            potrafia) przeprowadzic poprawna diagnostyke. W duzym skrocie
            napisze tylko, ze nalezaloby zbadac kal pod katem lamblii (i innych
            pierwotniakow), robakow i grzybow, przydalby sie dodatkowo test
            plasterkowy na owsiki (ten pasozyt z kalu praktycznie nie ma szans
            wyjsc). Jako ciekawostke napisze tylko, ze u corki jednej z
            dziewczyn z alergii byla lamblia, natomiast zanim to zdiagnozowano
            (tzn. zanim znalazla DOBRE laboratorium i lekarza), to
            kilkumiesieczne dziecko przez ponad pol roku diagnozowano m.in. w
            kierunku padaczki, onanizmu dzieciecego, sugerowano tez porazenie
            mozgowe - powazne choroby NEUROLOGICZNE.
            pozdrawiam i zycze polepszenia stanu zdrowia :)
            • ela_anna Re: mąka 23.11.07, 20:02
              na lamblie tez mialam ,i testy platkowe na metale,szczegolowa diagnostyke nerek
              ,tarczycy,watroby itp.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka