GoĹÄ: Viki IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 26.12.08, 21:23 Prszecież to zwykłe "kopytka",a najlepiej smakują z zasmażanym boczkiem i cebulką:}. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: rozczarowany Jak zrobić gnocchi? IP: *.ds.pg.gda.pl 02.01.09, 15:17 Czyta się "niokki" ignoranci!!! Nawet kucharz w wersji angielskiej wymawia to poprawnie, wystarczy sie wsłuchać! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: oj tak Re: Jak zrobić gnocchi? IP: *.aster.pl 06.01.09, 17:21 az zal bylo sluchac.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: em Re: Jak zrobić gnocchi? IP: *.144-85-186-089.dsl.vtx.ch 30.01.09, 18:40 żal to mało powiedziane, tego się nie dało słuchać! Jak się bierzecie za obcą kuchnię to sprawdźcie choć podstawy wymowy nazw potraw! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kaczoland atakuje Re: Jak zrobić gnocchi? IP: *.dhcp.embarqhsd.net 20.03.09, 04:00 Czyta się "niokki" ignoranci!!! Nawet kucharz w wersji angielskiej wymawia to poprawnie, wystarczy sie wsłuchać! Dokladnie tak! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ren Re: Jak zrobić gnocchi? IP: *.67.rev.vline.pl 15.06.09, 00:28 Właśnie.. tak mnie to irytowało, że o mało nie wyłączyłem. No i pomija fakt, że we Włoszech robią je w kształcie kulek;) Odpowiedz Link Zgłoś
tu-quoque Re: Jak zrobić gnocchi? 08.01.09, 11:50 robi sie jak 'kopytka' czyli ziemniaki plus maka-ale roznica tkwi wlasnie w mace-jak i do wloskiego makaronu czy chleba uzywana jest maka 'di grano duro'-wiec smak jest inny niz z maki pszennej Odpowiedz Link Zgłoś
miszka52 Re: Jak zrobić gnocchi? 08.01.09, 19:23 A skąd wziąć taka mąkę "00" ??????? Odpowiedz Link Zgłoś
tu-quoque Re: Jak zrobić gnocchi? 08.01.09, 22:50 wlasnie ona nie ma byc '00'-bo to jest pszenna,ma byc napisane- farina di grano duro albo semola rimacinata-czy jest w Polsce niestety nie mam pojecia Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mmm Jak zrobić gnocchi? IP: *.ip.fastwebnet.it 12.03.09, 01:07 jak zrobic co????''gnioczi'' ???ojej,az mi przykro,ze ktos tak to moze przeczytac :( mowi sie ''niokki'' !! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ... Jak zrobić gnocchi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 18:59 gnoczi? ludzie co za wieś Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: janu6 Jak zrobić gnocchi? IP: 94.254.166.* 10.04.09, 23:11 Bardzo ładnie przetłumaczone, ale lektorka wymawia miłym głosem temat filmu jako "gnoczczi" i podobnie, mimo że nawet angielskojęzyczny lektor wymawia tak jak Włosi, a więc - upraszczając trnaskrypcję 'niokki i tego się trzymajmy! Na pewno będzie lepiej smakowało! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: foka Jak zrobić gnocchi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 21:28 Różnica pomiędzy gnocchi a kopytkami w filmie jest nieznaczna. W rzeczywistości gnocchi są uformowane widelcem tak aby się lekko zawinęły i a wywinięty rowek wlał się sos (np. sos szpinakowy z parmezanem lub pleśniowym serem niebieskim) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wnusia Re: Jak zrobić gnocchi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.09, 18:59 Moja babcia takie dwudniowe kopytka podsmażała nam na masełku z dodatkiem świeżej szałwii z ogródka po prostu pycha polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: łojezu! aż się boję pomyśleć... IP: 195.124.18.* 16.05.09, 10:39 wstyd!nie dość,że Pani narrator ma ciągły ślinotok,to odrobinka wysiłku przy znalezieniu poprawnej formy wymowy tego dania by się przydała.aż się boję pomyśleć jak W.SZ.Pani Narrator wypowie "pizza"... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: alvy Re: aż się boję pomyśleć... IP: *.237.spine.pl 21.05.09, 17:26 maka na gnocchi jest w makro. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: to ja prosiaczek Re: aż się boję pomyśleć... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.09, 08:05 no z tą wymową to sie po prostu czepiacie, a czy ktoś słyszał jak francuzi wymawiaja nie jakieś tam kluchy ale np Uniwersytet Jagielloński - Żażelą, a Lech Wałęsa, Lesz Waleza i nikt tym się nie przejmuje, a co do tych kluch to z racji że się tak ugniata to jeżeli nie "kopytka" to "gnoczi" całkiem pasuje. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marian Re: aż się boję pomyśleć... IP: *.acn.waw.pl 09.12.09, 21:50 Słaby przykład - Francuzi akurat, to lingwistyczni ignoranci. Równajmy do lepszych, a nie gorszych. Bo skoro mówimy [picca] i [makiato], to mówy również [niokki]. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marciasek Re: aż się boję pomyśleć... IP: *.ghnet.pl 22.11.10, 01:05 to idź na całość i mów [gniotki] - będzie śmiesznie, po naszemu i nikt nie będzie cię poprawiał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fanka Re: Jak zrobić gnocchi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 16:23 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: edzia Jak zrobić gnocchi? IP: *.sta.asta-net.com.pl 03.08.09, 16:38 to zwykłe kopytka. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jasz Jak zrobić gnocchi? IP: *.152.153.132.dsl.dynamic.eranet.pl 29.08.09, 20:41 Mała uwaga dotycząca wymowy nazwy potrawy: {niok'ki) - profesjonalny materiał, jednak błędna wymowa pani lektor razi uszy i zakłóca odbiór wielbicieli włoskiej kuchni, którzy {niok'ki} znają i lubią. Może przy nagrywaniu komentarzy do materiałów przy obco brzmiących nazwach po prostu warto zapytać o opinię kogoś znającego rodzimy język potrawy? Odpowiedz Link Zgłoś
aggax Re: Jak zrobić gnocchi? 31.08.09, 08:26 ciekawe ile osob tu jeszcze wejdzie tylko po to, by zaszpanowac znajomoscia jezykow i wytkniecie bledu lektorce, mimo, ze juz na poczatku watku zostal poprawiony. Dalej - napiszcie jeszcze z 20 razy, jak sie wymawia a otrzymacie oklaski za wiedze Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bullet Jak zrobić gnocchi? IP: *.2.15.vie.surfer.at 06.09.09, 14:44 co za palant,cos mu sie pomylilo, to sa proste kopytka, gnocchi jest z olejej z oliwek + parmezan do ciasta, pözniej po ugotowaniu podaje sie je np. z pesto zielone, badz ponownie posypuje sie utartym parmezanem, to co on proponuje to sa kopytka. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: James Jak zrobić gnocchi? IP: *.is.net.pl 20.09.09, 13:12 A do gnocchi nie dodaje się przypadkiem sera białego? Poza tym powinno się je chyba przycisnąć lekko widelcem, żeby uformować rowki zatrzymujące sos. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Jak zrobić gnocchi? 30.09.09, 00:03 Już wiem! Od dziś polskie kopytka to nie kopytka, ani nie gnocchi. Prawidłowa nazwa powinna brzmieć GNIOTY :P Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marta Jak zrobić gnocchi? IP: *.enterpol.pl 11.10.09, 10:00 Przepis ok wykonanie mistrzowskie, ale bardzo prosze poprawic wymowe slowa gnocchi, bo jest to obraza dla wszystkich osob znajacych wloski i lubiacych jesc gnocchi (wymawiaj niokki!!!!!!!!!!!!!!). Pozdrawiam, marta Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Jak zrobić gnocchi? IP: *.icpnet.pl 06.11.09, 14:47 lektorka mogłaby sprawdzić jak czyta się słowo gnocchi, jeśli już się za to zabiera (niokki) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Jak zrobić gnocchi? IP: *.7-87-r.retail.telecomitalia.it 09.12.09, 18:54 gnocchi czyta się niokki a nie gnocczi!!!! kto to wymyślił? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hajjja Re: Jak zrobić gnocchi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.09, 19:53 a czy te "kopytka" wyjda dobre jak dam zwykła mąkę??? a nie jakąś 00,której nigdy w sklepach nie widziałam????? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: e Jak zrobić gnocchi? IP: *.24-79-r.retail.telecomitalia.it 18.12.09, 13:04 Wymowa lektora FATALNA!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kormoran Jak zrobić gnocchi? IP: 153.19.73.* 04.02.10, 12:14 Normalne kopytka. Skończmy z tym zachwycaniem się obczyzną - chyba tylko dla samej nazwy. Polska gospodyni też ma różne rodzaje mąki pod ręką. Ważne żeby wziąć pszenną. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: skandal! Jak zrobić gnocchi? IP: *.ver.abpl.pl 05.02.10, 16:52 mówi się 'nioki' a nie 'gnoczczi' ehh.. trochę wykształcenia nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: becia Jak zrobić gnocchi? IP: *.2072553496.ddns-catv.pl.ekk.bg 18.02.10, 12:54 ojej,az glowa boli sluchajac ciagle"gnioczi"i "gnioczi"co za gafa Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: cezek Jak zrobić gnocchi? IP: *.ists.pl 13.03.10, 11:51 mówi się nioki a nie gnoczi Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: :) Jak zrobić gnocchi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.10, 21:16 nazwę tej włoskiej potrawy wymawia się "ńiokki" a nie "gniokki" Odpowiedz Link Zgłoś