Dodaj do ulubionych

Automaty do chleba

11.01.07, 11:14
wiem już co musi mieć taki automat.
Szukam takiego cuda w kolorze inox, jedyny model który udalo mi się znaleźć
to ten
www.mieszanki.pl/o/product_info.php?products_id=62
czy znacie inne? a ile faktycznie kosztuje wyprodukowanie wlasnego chleba
(zużycie pradu+koszt mieszanki lub półproduktów)?
Obserwuj wątek
    • Gość: se Re: Automaty do chleba IP: *.3.cust.bredband2.com 12.01.07, 09:37
      Nie wiem ile kosztuje zuzyta energia, ale cykl pieczenia podstawowy to 3
      godziny, + maka czy inne skladniki = koszt na pewno jest wyzszy, niz te 3
      zlote, ktore placi sie w piekarni. IMHO nie oplaca sie, chyba, ze lubisz
      eksperymentowac z dziwnymi chlebami z roznymi dodatkami. Jesli po prostu lubisz
      tradycyjny, polski, cieply chleb, to taki z maszyny na pewno nie bedzie
      smaczniejszy i lepszy od sklepowego. I konia z rzedem temu, kto po poczatkowym
      zachwycie nad mozliwosciami maszyny, uzywa jej jeszcze regularnie po kilku-
      kilkunastu miesiacach. W razie naglego braku pieczywa taniej i szybciej pojsc
      do sklepu, niz nastawiac automat.
      • ela2225 Re: Automaty do chleba 12.01.07, 10:43
        Mam automat i jestem bardzo zadowolona.
        NIe pieke w nim tylko chleba
        Wygniata za mnie ciasto na pizzę drożdzówkę bułeczki a nawet faworki.
        Robi nawet konfitury.
        • marghot Re: Automaty do chleba 12.01.07, 11:05
          Mi także chodzi nie tylko o wypiek chleba, ale i wyrabianie ciasta drożdżowego
          oraz "produkcję" powideł.
          • Gość: max Re: Automaty do chleba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 12:40
            Chleb wyrabiam,piekę w piekarniku,bo jest smaczniejszy.Wyrabiam bułki
            drożdzowe,faworki,pizzę,pierogi.Dzisiaj upiekłam szybką drozdzówkę:szkl ciepłego
            mleka,1/4 kostki stopionego masła rozmieszanego z 2 jajkami,3 łyzki cukru,cukier
            wan.500g mąki -dałam tortową,na to pokruszone 25g drozdzy/bez rozrabiania/w rogu
            wsypać o.5 łyzeczki soli.Program sweet bread/1.5 min/.Dodałam też rodzynki.Samo
            się wyrobiło i upiekło-polecam.
            • marghot Re: Automaty do chleba 12.01.07, 12:58
              A ja wyrabiac nei mogę, z powodu schorzeń reumatycznych moje ręce niw
              wytrzymują :(
              Poza tym dodatkowo chciałabym mieszać konfitury czy marmolady...
              a może takie maszyny sa przereklamowane?
              • Gość: max Re: Automaty do chleba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 14:14
                konfitur nie próbowałam robić tylko powyzsze ciasta,Wyrabia je świetnie.Zapisz
                sobie przepis na drozdzowe wyzej podane nie pozałujesz.Dla mnie maszyna ta jest
                bardzo przydatna.Czsami w makro w promocji sa w dobrej cenie alu na allegro
                • apapon Re: Automaty do chleba 13.01.07, 13:08

                  jak możesz to podaj model swojej maszyny:)Dziękuję
                  • Gość: max Re: Automaty do chleba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 16:18
                    ja mam AFk-3,mama ma z Lidla one wszystkie sa do siebie podobne
                    • ela2225 Re: Automaty do chleba 14.01.07, 13:16
                      Ja swoją kupiłam tutaj
                      www.chlebpolski.pl/
                      Alaska 2000(ta środkowa)
                      posiada 2 mieszadła i polski panel a to bardzo ważne
                    • Gość: drewniana7 AFk-3 pomocy IP: 82.139.45.* 14.01.07, 22:34
                      mam bardzo wielka prosbę.... maszyna stoi przeszło dwa lata, teraz chciałabym
                      spróbować , ale podziałam gdzies instrukcje. Boję się eksperymentować, bo mam
                      wielkie zdolnosci, ale w psuciu....
                      Czy możesz byc moją nauczycielka? Jak ustawic, by tylko wyrobic ciasto, a piec
                      w piekarniku? Jakie są czasy wyrabiania? co oznaczają poszczególne przyciski?
                      Bardzo proszę o pomoc!!!!
                      • Gość: max Re: AFk-3 pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 12:19
                        Proszę bardzo.Nazwy przycisków mam wytarte.Podaję w kolejności od góry-1-start
                        stop,2-farbe/color/-mozesz wybrac przyciskając nawet 3 razy moc przypievzenia-
                        strzałka na wyświetlaczu przesuwa się na hel/słabo/mittel/srednio-zalecany do
                        np drozdzowego,dunkel -mocno-do chleba.3 od góry to gramatura chleba-do 750 g
                        poziom 1 powyzej 2-przyciskając ten przycisk strzałka sama sie przesuwa i
                        zmienia sie czas pieczenia.4 od góry to przycisk wyboru programu i tak=pr 1-
                        normal-chleb biały-czas pokazuje ci sam 3:30-duzy chleb na mniejszy zmieniasz
                        przyciskiem 3 in wtedy czas 3:20 a przypieczenie ustawiasz przyciskiem nr 2.Pr
                        2-rapid-pr.do szbkiego przygotowania pieczywa-zalecany przez sprzedawcę mojej
                        maszyny-czas pokaze ci się sam,podgrzewanie tu trwa tylko 5 mni więc należy
                        dodać rozrobione drożdze i ciepłe mleko/.W poprzednim podgrzewanie trwało ok 20
                        min.Lubiłam na nimpiec chleb bo ładnie wyrastał a po czasie 1;20 wybierałam
                        mieszki-po ostatnim wygładzaniu ciasta by chleb piekł się bez mieszaków.Pr 3-do
                        szczególnie pulchnego ciasta,pr4-do słodkiego ciasta/drozdzowe wspomniane wyzej
                        na nim piekę-czas 1:52,pr5-do chleba razowego-długie podgrzewanie-ok 40 min i
                        czas trwania-3:30 3:40 w zależności od wielkości.Pr.6-do pieczenia ciast z
                        proszkiem-czas 2 godz nie ma podgrzewania-uzywam go gdy muszę zamieszać
                        ciastem.Pr 7-do wyrabiania ciasta-ten stosuję najczęsciej.Podgrzewanie 22
                        min,wyrabianie i rośnięcie ok 1 godz.Po tem czasie przestawiam na pr
                        6,zamieszam ponownie i przekładam do formy do ostatniego wyrastania i do
                        pieca.Pr 8-samo pieczenie-1 godz,pr.9-do dzemu i marmolady/nie stosuję/10-do
                        chleba na sandwicze.Pamiętaj ze raz włączony program który zaczłąl juz iśc nie
                        można na chwilę wstrzymać bo nie ma pauzy.Potem trzeba wlączyć od nowa.Obecnie
                        piekę chleby na zakwasie ale na pierwszy raz polecam poiwyzszą drozdzówkę.Pisz
                        jak czegoś nie rozumiesz.@ przyciski-strzałki służą do wstawiania czasowego
                        maszyny gdy np chcesz upiec chleb na rano.Piekłaś coś wcześniej?
                        • Gość: drewniana7 Re: AFk-3 pomocy IP: 82.139.45.* 17.01.07, 17:23
                          DZIEKUJE bardzo za informacje... musze sie jednak przyznać, że nadal nie
                          rozumiem, sorry... Jeszcze nigdy nic nie robiłam w takiej maszynie...
                          Na początek chciałabym zrobić ciassto drozdzowe. Czy mozesz mi podać
                          łopatologicznie co mam nacisnąć? Wrzucam produkty i co dalej? Chce tylko
                          wyrobic ciasto w maszynie, ale piec w piekarniku. A może masz jakis sprawdzoiny
                          przepis do maszyny?
                          • Gość: max Re: AFk-3 pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 22:07
                            przepis na bardzo łatwą drozdzówkę podałam wyzej jezeli wcześniej nie piekłas to
                            będzie w sam raz.Ciepłe mleko-szkl wlewasz 1/4 kostki masła roztopionego
                            rozbełtać z 2 jajkami dodac do mleka,3łyżki cukru,cukier waniliowy,500 g maki,w
                            rogu 1/2 łyzeczki soli i na to pokruszyć 1/4 kostki drozdzy 100g.Przyciskiem z
                            boku włącz maszynę,przyciskie 4 od góry wciskaj 4 razy -pr 4 do ciadt słodkich
                            czs trwania 1.50 min i przyciskiem 1-start.Chwile podgrzeje,samo wymiesza.W
                            trakcie mozesz podnieśc przykrywkę by sprawdzić lepkośc ciasta/wiadomo kazda
                            maka inaczej pije płyny/.Ma byc mieciutkie ale nie az tak bardzo lepiące-w
                            trakcie mieszania mozna dosypać mąki.Usłyszysz dzwonek-mozna dodac wówczas
                            rodzynki.Nic nie rób samo wyrosnie i upiecze się.Jest bardzo dobra,puszysta i
                            sama sie robi.Można od razu gdy przestanie mieszac szybko wybrac mieszaki i
                            lekko wyrównac.Podczas rośnięcia nie podnosić pokrywy.Gdy skończy piec
                            zadzwoni.Poruszac od spodu bolcami i wybrać.Zapraszam na forum CIN CIN-tam mamy
                            duzo przepisow sprawdzonych na bułki,rogaliki,chleby.Dzisiaj piekłam chleb na
                            zakwasie a potem wyrabiałAM faworki.
    • marghot Re: Automaty do chleba 18.01.07, 09:03
      www.foxagd.com/szukaj.php?szukane=chleba
      będę wdzięczna za info, które z automatów maja dwa mieszadła - ponoc to warunek
      niezbędny przy tego typu urządzeniach
      • momas Re: Automaty do chleba 18.01.07, 11:31
        BBA 2867
        CLATRONIC
        Na 100 procent ma dwa mieszadła. Użytkuję ten model i jestem bardzo zadowowlona
        (ta maszyna ma program do indywidualnego ustawiania, coś, o czym kiedyś, gdzieś
        Linn_linn pisala.
        Aha. Sprawdz strpne mieszanki pl - ten sam model kosztuje tam nie 440 zl, a
        279....Co prawda sprawdzalam przed chwilą i dziś w ofercie jej nie mają, ale
        mają inne. Trzeba sprawdzać, one sie co i raz pojawiają...
        Wogóle to może użyj porównywarki cenowej, np skąpiec albo coś w tym stylu.
        Róznice w skalepach są ogromne.
      • momas Re: Automaty do chleba 18.01.07, 11:38
        O prosze, a na stronie (wspomnianej już tu)
        www.chlebpolski.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=22&Itemid=53
        268 zl....
        Sa i inne modele.
        • marghot Re: Automaty do chleba 18.01.07, 11:40
          dzięki,o różnicach w cenach wiem.
          Ja chcialabym kupic inox/grafit oraz (najchętniej) w cenie poniżej 250zł
          • momas Re: Automaty do chleba 18.01.07, 11:48
            No mi też na inoxie zależało... :)
            Całkowit inox to Kenwood. Ale oni z cenami poszaleli. Ten wspomniany Clatronoik
            jest też inox, ale połącony z ciemnomorską zielenią. Ciemną.Na upartego, można
            przyjąć, ze z grafitem coś ma pokrewnego (dziesiąta woda po kisielu) Czystego
            grafitu to ja nie wiedzialam. Właśnie doczytałam na stronce podanej przez
            Ciebie, ze 440 to cena NETTO.
            Oszaleli, bo brutto to bedzie 536,8!!!!!! Na głowe upadli, czy co???
            Na clebie polskim to cena brutto...
            • marghot Re: Automaty do chleba 18.01.07, 11:49
              Na chlebie polskim chiwlowy brak. Pozostaje zatem uzbroić się w cierpliwośc lub
              kupić robota z f-cją wyrabiania ciasta i piec samemu. Wówczas możliwe sa rózne
              fasony chleba, byłek czy bagietek...
              • momas Re: Automaty do chleba 18.01.07, 12:05
                No szczerze - to ja bym radzila uzbroić sie w cierpliwość...Maszyna wyrabia
                ciasto rewelacyjnie i w zasadzie, bez Twojego udzialu. A mikser - to i tak
                musisz trzymać i pilnować.Wrzucasz i już...Co jest niezmiernie ważne, gdy sie
                ma niespełnosprawne rączki (hmmm, to był powód, dla ktorego, m in kupiłam
                maszyne)
                • marghot Re: Automaty do chleba 18.01.07, 12:10
                  Ja też mam probelmy ze stawami (m.in. nadgarstki).
                  Skoro Cię tak gnebie, to powiedz mi prosze jeszcze - jak czesto robisz chleb i
                  czybardzo wzrosly rachunki za prad.
                  • momas Re: Automaty do chleba 18.01.07, 12:27
                    Piekę raz w tygodniu (średnio). Rachunki za prąd - no nie umiem
                    powiedzieć....Bo mieszkam w domku, gdzie mam termę i grzanie podlogowe
                    (częściowe). A ponieważ zimę mamy lekką, to i jakoś inne zużycie prądu jest...
                    (Nawiasem mówiąc - baaardzo mi sie ta zima podoba ;))
                    Pdchodząc do sprawy realistycznie - no pewnie, jezeli kupujesz chleb w sklepie,
                    taki przeciętny - wychodzi tańszy bochenek chleba.
                    Ale..... jezeli przykladasz wage do smaku i jakości - to inna spraw.
                    Maszyna ma moc 800 watów. Cykl pieczenia chleba to 3,5 godziny.(bo ja lubie
                    mocno wypieczony z ziarnami, a to najdłuższy cykl) Nie wiem, ale 3,5X800
                    =2,8 kW O ile to prawidłowy rachunek (bo nie wiem, czy automat caly czas
                    pobiera pełne 800 watów) Ile kosztuje kilowat? (Nie pamietam??????)
                    Na dobrą sprawę, to mniej niż jedno pranie....albo odkurzanie.....
                    • marghot Re: Automaty do chleba 18.01.07, 12:30
                      Momas, serdecznie dziękuję za pomoc.
                      teraz zaczynam polowanie na maszynę :)
                      • momas Re: Automaty do chleba 18.01.07, 12:38
                        Nie ma za co ;)
                        Powodzenia w polowaniu życzę.
                        Myślę (mam nadzieję), ze bedziesz zadowolona. Ulga dla rąk.
                        Też nie byłam pewna, a teeraz .... ech, dlaczego wcześniej jej ni kupiłam!!!!
                      • Gość: g Re: Automaty do chleba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 13:23
                        800W to moc grzałki-pobiera tak niecałą godzinę/godzina pieczenia, ale grzeje
                        wtedy z przerwami i ciut na podgrzewanie przy wyrastaniu.
                        Miesza ok. pół godziny, nie wiem jaka jest moc silnika. Ale myślę ,że ok.300-
                        500W/ przyjmijmy że tez 800.
                        Myśle, że cały cykl zmieści się w 1kWh/ok 40 gr:)
                        ps.można kupić "licznik mocy"-wtyka się do gniazdka, do niego urządzenie i
                        pokazuje zużycie.Ile kosztuje nie pamiętam.
                        • Gość: g Re: Automaty do chleba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 13:27
                          grrrrr...ale bzdure napisałm, wstyd mi:/
                          Licznik poboru energii elektrycznej, nie mocy
                          • Gość: max Re: Automaty do chleba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 14:36
                            w makro mieli od wtorku jakąś promocję na automaty.W Media M tez widziała ale
                            cen nie pamietam.
    • Gość: natalicja Re: Automaty do chleba IP: *.net.autocom.pl 18.01.07, 21:33
      A co w takim razie powinna mieć taka maszyna?
      Na co zwracać uwagę?
      Jakie firmy są dobre, jakich unikać?
    • molo8 Re: Automaty do chleba 20.01.07, 12:37
      Noszę sie z zamiarem kupna takiej maszyny i mam w zwiąku z tym pytanka.
      1.Czy jest taka mozliwosc zeby idąc spac wrzucic do maszyny wszystkie składniki
      i nastawic ją tak zeby pieczywo było upieczone rano? Wiem że te maszyny
      posiadaja funkcje opóznienia startu ale z drugiej strony wiem ze skladniki
      dodaje sie etapami.
      2.Czy ilosć chleba jest stała i zalezy od pojemnosci maszyny, czy mozna piec
      mniejsze chleby?
      • molo8 Re: Automaty do chleba 20.01.07, 12:38
        i jeszcze pytanie o mąke, czy stosujecie jakies specjalne mąki czy ogólnie
        dostepne w sklepach?
        • Gość: max Re: Automaty do chleba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 17:07
          Nastawiałam chleb wieczorem a rano miałam gotowy.Maszyny mają mozliwość
          opóznionego startu.Dajesz wówczas tylko wodę i drozdze suszone na wierzch-nie
          mogą stykac się z płynami,solą.Pamiętam swoją wpadkę-zamiast dać wody 330 ml
          dałam duzo mniej-80 ml.Piec chleby mozna jakiej się chce wielkości ja
          najczęściej piekłam z 500 g mąki 330 ml wody/maslanki/łyżeczka soli,łyzka
          cukru,łyzka oleju,nasiona,ziemniaki.Makę kupuję chlebową typ650 w Lidlu np.lub
          biedronce.Mieszam ją z zytnią typ 2000,graham 1800 w zależności jaki chce
          upiec.W tesco są gotowe mieszanki chlebowe, zytnia typ 2000.Poniewaz piekę chleb
          na zakwasie to kupuję w miejscowej piekarni cały worek.Są tez sklepy
          wysyłkowe-np chleb polski i inne.
          • Gość: piotr co robicie z mieszadłami??? IP: *.3.pl 22.01.07, 12:27
            witajcie!
            mam alaskę i mam też problem:)
            chleb wycghodzi ładnie, itd, ale co zrobić z mieszadlami? Ich qwyjmowanie
            niszczy około 50% chleba! - prawie zawsze ustawiają sie wzdłuż bochenka, czyli
            wyjmując każde z nich psuje około 4 cm x2 długości chelba!
            Jest jakiś na to sposób?
            pozdrawiam
            p
            • momas Re: co robicie z mieszadłami??? 22.01.07, 12:42
              Sposób jest, ale "wymagający troszkę babraniny". Mieszadła wyjmij przed fazą
              pieczenia.
              • Gość: max Re: co robicie z mieszadłami??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 15:14
                Tak jest-po ostatnim mieszaniu przed ostatnim rośnięciem wybrac mieszaki,chleb
                lekko wyrównać.Nie przejmować sie wyrównywaniem ciasta samymi bolcami.Czasy masz
                w instrukcji a jak nie masz to jedno pieczenie poświęć na pomiary i zaznacz
                sobie kiedy jest owy moment.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka