Dodaj do ulubionych

SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!!

IP: *.finemedia.pl 24.04.04, 19:59
Drodzy Forumowicze !!! W sobotnim wydaniu Gazety Wyborczej oraz na stronie
miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2038032.html ukazał się artykuł na
temat podwyżek cen biletów MPK. Czy wiecie że od 1 LIPCA CENY BILETÓW NA
OKAZICIELA I I IMIENNYCH DROŻEJĄ ŚREDNIO O 40 - 50 % ????!!! Przykładowo -
zamiast dotychczasowych 78 zł. za znaczek na bilet imienny na wszystkie linie
normalne i pośpieszne od 1 lipca zapłacimy AŻ 108 ZŁ !!!! Taka podwyżka
uderzy przede wszystkim w licealistów i studentów, których to w autobusach i
tramwajach jest najwięcej i nie mają oni absolutnie żadnego wyboru. Zróbmy z
tym coś i nie dajmy się - TO JEST SKANDAL !!! Dla porównania zapraszam na
strone www.mpk.poznan.pl !!!
Obserwuj wątek
    • piast9 Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! 24.04.04, 20:03
      Moim zdaniem jeżeli podwyżki są faktycznie konieczne, to powinny zdrożeć tylko
      bilety jednorazowe.
      • Gość: zbulwersowany Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.04, 00:27
        to fakt to skandal,jesli bilet miesieczny ma kosztowac jedna czwarta najnizszej
        pensji to co maja zrobic Ci ludzie Zebrac? Panowie radni opamietajcie sie
        Ludzie wyjda na ulice!Bilety dłuzsze niz miesiąc to tez jakas paranoja.Wiadomo
        biedny zawse dostaje po głowie! A bogaty zawsze spadnie na cztery łapy!
        • Gość: KoLo Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.lukas.com.pl 26.04.04, 15:27
          Tym bardziej, że cena biletów jednorazowych się nie zmieni, czyli na uczciwych
          klientach (kupujących miesięczne czy dekadówki) chą przyciąc ile się da. W
          telewizji widziałem wypowiedź (nie pamiętam nazwiska tego pana) że zbyt mało
          kupuje się biletów jednorazowych i stąd między innymi ta podwyżka.
          Trzeba mieć nieźle nasr...e, żeby w ten sposób rozumować.
          • Gość: Greg Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.04, 16:48
            Zupełnie się zgadzam - było do przewidzenia, że gdy się wprowadzi bilety na
            okaziciela, to spadnie sprzedaż jednorazówek. Radni po iluś latach
            oprzytomnieli, czy może chcą pokryć kolejne dziury w budżecie miasta zamiast w
            drogach ?
            • Gość: gosc Zlotnik Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.bg.pwr.wroc.pl 26.05.04, 08:28
              Zgadzam sie Zlotniki sa chyba poza miastem. Moze za utrudnienia i zaniedbania
              MPK podwyzki nas nie obejma
            • Gość: maniek Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.wroclaw.mm.pl 27.06.04, 14:31
              nieudacznictwo ZDiku doprowadzilo do dziury w budzecie miasta z powodu braku
              umiejetnosci prowadzenia przetargu na kontrolerow komunikacji miejskiej ijest
              jasne ze to nas sie karze a nie odpowiedzialnych za to urzednikow
        • Gość: zbuntowana Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.os.kn.pl 04.05.04, 09:32
          fakt, ale ja zamiast narzekać ruszałabym ze studentami(i nie tylko) pod rząd,
          ale Polacy wolą narzekać niż działać!
          • Gość: wendy Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 14.05.04, 06:41
            ja z chęcią ruszę! szczególnie, że mieszkam pod Wrocławiem i nawet nie chcę
            myśleć ile mam płacić za bilet na okaziciela z dopłatą na zamiejscowe!!!więc
            zróbmy coś!!!
      • Gość: Monika Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 12:09
        Studenci i uczniowie musza chyba coś z tym zrobić. Oni chcą nas puścić z
        torbami. To jest oburzające.
      • Gość: jac Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.spox.org / *.org 01.06.04, 18:34
        Sprawa jest prosta 40% podwyzki za bilety= 40% podwyzki dla politycznych kumpli
        z zarządu. Przeciez za takie marne pieniadze nie będa harowali w dyrekcji MPK
        kiedy juz jestesmy w Europie.
    • piast9 Jeszcze jedno 24.04.04, 20:06
      Niewiele więcej, niż wynosi cena biletu, płacę miesięcznie za benzynę. A moje
      auto jest średnio ekonomiczne. Pewnie jazda ekonomicznym miejskim wozidełkiem
      wychodzi taniej, niż bilet miesięczny. Ładna zachęta do korzystania z
      komunikacji miejskiej.
      • Gość: pasażer Re: Jeszcze jedno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.04, 13:27
        wszędzie na świecie odchodzi się z formy "podróżowania" po mieście
        indywidualnymi środkami transportu by ograniczyć korki, zmniejszyć emisję
        spalin do atmosfery nas otaczającej itd. Nasi radni chcą nas zmusić do zakupu
        najtańszych kopcących samochodów i stania w korkach godzinami bo korzystanie z
        komunikacji miejskiej przestaje sie opłacać!! BRAWO nasi jajogłowi!!!
      • Gość: dzidzi Re: Jeszcze jedno IP: *.magit.com.pl 23.06.04, 13:08
        koniecznie trzeba podnieść cenę benzyny i po kłopocie
    • wielki_czarownik Wiecie co? 24.04.04, 20:10
      Wygląda na to, że taniej teraz chyba wyniesie jak ktoś sobie kupi jakiś skuter.Nawet z wynajmem garażu (można przecież w X osób) wyjdzie taniej niż jazda MPK.
      • Gość: bicycle repairman Re: Wiecie co? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.04.04, 23:34
        > Wygląda na to, że taniej teraz chyba wyniesie jak ktoś sobie kupi jakiś skuter.
        > Nawet z wynajmem garażu (można przecież w X osób) wyjdzie taniej niż jazda MPK.

a co dopiero rowerem!...
        www.tfl.gov.uk/streets/cycling/cycling-facts.shtml#cost
        • wielki_czarownik Rowerem?? 24.04.04, 23:42
          Myślisz, że wielu ludziom chciałoby się po 8 godzinach w pracy zasuwać rowerem np. z placu Grunwaldzkiego na Nowy Dwór?
          Mi na pewno nie.
          • woo-cash Re: Rowerem?? 25.04.04, 15:59
            wielki_czarownik napisał:

> Myślisz, że wielu ludziom chciałoby się po 8 godzinach w pracy zasuwać
            rowerem
            > np. z placu Grunwaldzkiego na Nowy Dwór?
            > Mi na pewno nie.

A mi tak. Bo to kwestia podejścia. Podróż do pracy iz pracy na rowerze czyni z
            dojazdów najmilszą część dnia, a nie najgorszą. I piszę to nie złośliwie czy z
            punktu widzenia rowerowego fanatyka (za którego wiele osób mnie uważa - i
            słusznie), ale jako praktyk, który we Wrocławiu korzysta z różnych metod
            przemieszczania się.
            Ja wprawdzie mam do pracy bliżej niż z Grunwaldzkiego na Nowy Dwór, co nie
            przeszkadza mi wybierać celowo dłuższej drogi do domu - ot tak, dla
            przyjemności.

Jeśli ktoś traktuje rower jako zło konieczne (w kontekście możliwości
            poruszania się), to na pewno nie będzie mu się chciało jeździć. Ale jeśli
            spojrzy na to jako na najfajniejszy sposób poruszania się po mieście, zwykle
            szybszy od MPK, a w godzinach szczytu - również od samochodu, wówczas łatwo
            dostrzeże zalety poruszania się na rowerze.

No ale odszedłęm od zasadniczego wątku, czyli nieszczęsnych podwyżek cen
            biletów MPK, więc daruję sobie dalsze rozwijanie tego tematu. :-)

Pozdrawiam,
            Woo
            [dojeżdżający do pracy (i nie tylko) regularnie rowerem]
            • kitix Re: Rowerem?? 02.05.04, 12:01
              Niestety dla mnie jazda rowerem ma za dużo minusów:
              1. Pozostawienie pojazdu w okolicach wielu obiektów uniwersyteckich grozi jego
              szybką utratą.(Szczególnie na Przybyszewskiego - nawet jak znajdziesz miejsce,
              do którego możesz przyczepić rower, to nie masz gwarancji, że nie zniknie)
              2. Rower trzeba kupić, czyli trzeba mieć kapitał początkowy, biednego studenta
              (czyli na przykład mnie) nie za bardzo stać na taki wydatek.
              3. Studenci zamiejscowi raczej nie przywiozą rowerów ze sobą:>
              • Gość: knw Re: Rowerem?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 08:27
                Straszny kapitał początkowy- 150 złotych. Tyle zarobisz rozdając przez trzy dni
                z rzędu ulotki pod NOTem. A starej damki za 150 złotych to i spod Uniwerka nie
                ukradną (praktykuję zostawianie jej pod wydziałem p/a/e od 3 lat). Kto
                powiedział, że trzeba sie od razu rozbijać góralem za tysiaka?
                • kitix Re: Rowerem?? 08.05.04, 12:06
                  po pierwsze - 150 złotych na rower to naprawdę dużo,nawet dla rozdających
                  ulotki pod notem. Studenci czasem muszą jeść, pić i płacić za
                  mieszkanie/akademik.
                  po drugie - w moim przypadku już dwa rowery za 150 ( a w każdym razie w tych
                  granicach cenowych) zniknęły - jeden został ukradziony w okolicach
                  Pzybyszewskiego, drugi się popsuł na amen(w deszczu sobie nie pojeździsz takim)
                  po trzecie - spróbuj czytać notatki w drodze na kolokwium, kiedy jesteś na
                  rowerze:D
                  po czwarte - powtarzam: bez sensu jest kupowanie roweru we Wocławiu dla
                  studentów zamiejscowych, to chyba dosyć oczywiste? A tych właśnie studentów
                  jest w naszym mieście sporo.
            • Gość: cenobite Re: Rowerem?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.05.04, 09:13
              no coz ja bym chetnie pojedzila rowerem, ale pracuje po 11,12 godzin jako
              sekretarka i o godz. 20 raczej srednio mam ochote wskakiwac na rower w
              szpilkach i spodnicy.. a nie wyobrazam sobie oprocz sterty papierów jakie
              codziennie nosze taszczy jeszcze dzinsy i adidasy na zmiane
              • Gość: leszek Re: Rowerem?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 13:38
                Eee tam,
                Pojedź sobie do Amsterdamu to zobaczysz nie takie widoki:) Sam widziałem faceta
                w smokingu i starszą lady w sukni balowej na rozsypujących się sic! starych
                gratach. To naprawdę budujący widok jak w godzinach szczytu watahy ludzi na
                welocypedach pomykaja po mieście. A gwoli ścisłości to bilety komunikacyjne są
                tam drakońsko drogie (3-9 Euro) nawet jak na ich dochody.
                pzdr
          • Gość: Andy Re: Rowerem?? IP: *.rozanka.wroc.pl 17.07.04, 10:16
            Szskoda bo ja już piętnaście lat na rowerku 15 w jedną stronę i mam
            w d.... MPK i ich śmierdzące zwłaszcza w lecie środki komunikacji.
            Gdy jadąc do pracy patrzę na stojących na przystanku to jest mi ich zwyczajnie
            żallllllllllll!
    • alka_xx SKANDALICZNA PODWYŻKA i nie tylko!!! 24.04.04, 20:26
      Ale co mozna w tej sytuacji zrobić skoro uchwała przeszła, bez konsultacji
      społecznej, z inicjatywy Pana Prezydenta Miasta Wrocławia!
      Mozna sie tylko wściekac!

Ale to pewno tylko jeden z wielu innych uchwalonych tamtej gorącej
      nocy "kwiatków", wszak w 1,5 godz. Radni Miejscy przegłosowali jeszcze ponad
      osiemdziesiąt / słownie: 80 / uchwał!!!
      To dopiero bedą BUBLE, biorąc pod uwage statystyczne 1,1 min przypadające na
      jedną uchwałe!
      Drżyjcie Wrocławianie, ale /cyt/" nie róbcie z tego sensacji"/k.cyt./
      hehehe...Żyć sie chce, panie Stopiński!!!

Gość portalu: wściekły pasażer ! napisał(a):

>(...)Zróbmy z tym coś i nie dajmy się - TO JEST SKANDAL !!! Dla porównania
      zapraszam na strone www.mpk.poznan.pl !!!
      • marcin_wrc Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA i nie tylko!!! 25.04.04, 00:36
        alka_xx napisała:
        > Ale co mozna w tej sytuacji zrobić skoro uchwała przeszła, bez konsultacji
        > społecznej, z inicjatywy Pana Prezydenta Miasta Wrocławia!
        > Mozna sie tylko wściekac!

Jednym slowem glosujcie ludzie dalej na Platforme Obywatelska i na pewno bedzie
        lepiej niz za SLD, ROTFL :)
        • Gość: Parvirx Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA i nie tylko!!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.04.04, 13:11
          Taa... Oczywiście lepiej głosować na Samoobrone... Tylko jeśli ci dorwą się do
          władzy to do roboty chyba będziemy chodzić na piechote. Wiec jednak mimo że
          ładny spacerek nikomu jeszcze krzywdy nie wyrządził to wole juz ekipe
          Dutkiewicz niż samoobrone. No ale o gustach się nie dyskutuje...
        • Gość: Parvirx Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA a głosowanie! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.04.04, 13:32
          Taa... Oczywiście lepiej głosować na Samoobrone... Tylko jeśli ci dorwą się do
          władzy to do roboty chyba będziemy chodzić na piechote. Wiec jednak mimo że
          ładny spacerek nikomu jeszcze krzywdy nie wyrządził to wole juz ekipe
          Dutkiewicz niż samoobrone. No ale o gustach się nie dyskutuje...
      • wroc1 Czy jest tu jakiś prawnik - UOKiK 26.04.04, 11:30
        alka_xx napisała:

> Ale co mozna w tej sytuacji zrobić skoro uchwała przeszła, bez konsultacji
        > społecznej, z inicjatywy Pana Prezydenta Miasta Wrocławia!
        > Mozna sie tylko wściekac!

Dobrze piszesz. Takie uchały są jawnym naruszeniem dobrych zasad, a być może i Konstytucji.
        Przy inflacji oscylującej koło 1-2% taka padwyżka jest nieuzasadniona.
        Jednocześnie jesteśmy skazani na monopolistę. Jak nic sprawa dla Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
        Ale prawnicy pewnie MPK nie jeżdżą :-).
    • Gość: awx Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.finemedia.pl 24.04.04, 20:33
      A przypominam wszystkim słowa władz miasta a propo wprowadzania tak
      horrendalnie wysokich opłat za parkowanie w centrum - "Ta podwyżka ma na celu
      między innymi zmniejszenie ruchu w centrum Wrocławia oraz spopularyzowanie
      KORZYSTANIA Z USŁUG KOMUNIKACJI MIEJSKIEJ...". Proszę państwa - zostaliśmy
      oszukani - NIE DAJMY SIĘ !!!
      • marcin_wrc Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! 25.04.04, 00:40
        Gość portalu: awx napisał(a):

> "Ta podwyżka ma na celu
        > między innymi zmniejszenie ruchu w centrum Wrocławia

Tia, i ta olbrzymia strafa, ktora niby tylko tak sobie ustalono, by prezydent
        mogl sobie wprowadzic oplaty jesli zajdzie potrzeba. Efekt? Puste platne
        prakingi poza centrum i stres dla wielu kierowcow.

> Proszę państwa - zostaliśmy
        > oszukani - NIE DAJMY SIĘ !!!

Pczywiscie a czego sie spodziewales po Platformie? Trzeba bylo na Lidke
        glosowac :)
        • marcin_wrc Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! 25.04.04, 00:41
          Juz wiecej piwa dzis nie pyja $^#$&#& :D
        • Gość: :] Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.finemedia.pl 31.08.04, 12:45
          a wszystko na ten temat w dzisiejszym artykule... ZDZIERSTWO :]
    • Gość: l Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.04, 20:45
      a to cennik biletow w W-wie. tam bilety okresowe sa juz tansze - po podwyzce to
      bedzie przepasc.... z tym dodatkowym szczegolem ze w Stolicy TROCHE wiecej sie
      zarabia....

www.ztm.waw.pl/taryfa.php
    • Gość: hmmmmm... Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.finemedia.pl 24.04.04, 22:23
      Porównując z innymi miastami - ceny mamy wyższe niż w Warszawie, Poznaniu,
      Krakowie... Po podwyżce staniemy się w zasadzie najdroższym dużym miastem
      jeżeli chodzi o komunikacje miejską - przebijemy Trójmiasto, Łódź i zapewne
      wieeeeele innych... PARANOJA !!!
      • Gość: mytre Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 24.04.04, 23:27
        a czy gdzie w sieci mozna zobaczyc w calosci ten nowy cennik wroclawskiego mpk?
        • Gość: wściekły pasażer ! Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.finemedia.pl 24.04.04, 23:36
          No właśnie tym gorzej że nie można... pewnie pasażerowie zostaną poinformowani
          o nowym cenniku mniej więcej dwa tygodnie przed jego wejściem w życie - czyli
          około 15 czerwca (znając nasze władze). Chyba że mieszkańcy oprotestują nowy
          cennik - wtedy nie zobaczymy go mam nadzieje jak najdłużej. WALCZMY !!!
          • Gość: nie nie nie Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.finemedia.pl 29.04.04, 22:04
            3 x nie dla tego pomysłu...
        • Gość: przerazony Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.04, 00:31
          w piątkowej gazecie wrocławskiej był cennik
    • Gość: red Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.04, 00:36
      No cóz szukaja pieniedzy by zapłacic za koncert który ma sie odbyc z 30 na
      1maja.(Rodowicz ,Pronko i inne spadające gwiazdy miały z czego zyc)
    • Gość: aero Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.04, 01:11
      Ktos wyzej cytowal wypowiedz wlodarzy miasta: "Ta podwyżka ma na celu
      między innymi zmniejszenie ruchu w centrum Wrocławia(...)"

Takie tlumaczenie jest dla mnie bezczelne.
      Ktos kto daje taki argument ma nasrane w glowie. Bo rozladowanie ruchu w
      centrum poprzez podwyzke cen oznacza cos na ksztalt "centrum dla bogatych" -
      (tak jak np. w Londynie zrobiono strefy oplat wjazdu do centrum - im blizej
      centrum tym drozsze jezdzenie samochodami w obrebie tych stref). Nikt nawet nie
      prubuje tego inaczej tlumaczyc. Po prostu - ci, ktorych stac na jezdzenie, ale
      tez i parkingi platne, jezdza do centrum. Ci, ktorych nie stac, lepiej niech
      pozostana na swoich peryferyjnych osiedlach.
      Moze troche przekoloryzowalem, ale gdzies wewnatrz mojego przewrazliwionego
      umyslu, pojawia sie obraz wypedzonych z "Raportu Mniejszosci" czy tez utopijna
      wizja Ładu we Wroclawiu ;) Obym sie mylil i nigdy do tego nie doszlo.
      • Gość: aero Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.04, 01:12
        auuuć!!! "prubuje"?! jak moglem tak napisac? :)))
        • Gość: no super.. Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.finemedia.pl 25.04.04, 12:29
          No to powinniśmy mieć najnowocześniejszą bazę autobusów i tramwajów w tym
          kraju... chyba że budują nam metro... :]
          • Gość: mytre Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 25.04.04, 14:33
            a moze da sie podwyzke zaskarzyc do UOKiK? radni opozycyjni - macie pole do
            popisu!
          • Gość: gooroo Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.magma / *.magma-net.pl 25.04.04, 14:44
            Ci radni nie wzięli się tam z nikąd. Sami ich wybraliśmy, więc sami powinniśmy
            mieć do siebie pretensje. Tak się składa, że my wyborcy jesteśmy potrzebni
            tylko przed wyborami, później możemy spadać na drzewo. Najważniejsza dla władzy
            jest troska o zawartość własnej kieszeni.
            • Gość: Ruiner Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 25.04.04, 15:01
              Podwyzka? Dobra, ale pod warunkiem, ze zadbaja o czystosc i klase - mam dosyc
              jezdzenia brudnymi, starymi i odrapanymi autobusami, wielokrotnie w doborowym
              towarzystwie smierdzacych i spitych żuli, ktorzy i tak nie kasuja biletow, no
              bo po co? Gdzie sie podziali Ci kontrolerzy, zerujacy glownie na bezbronnych
              matkach z dziecmi i osobach starszych?
              • Gość: Rafis podwyżka IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 25.04.04, 15:18
                Akurat trudno byc zaskoczonym tym, że jest podwyżka bo nie było jej z dwa
                lata :) ale źle się stało, że podwyżka obejmie bilety okresowe a nie
                jednorazowe.
                Ja do tej pory płaciłem 39 zł za ulgowy bilet na okaziciela na linie normalne a
                teraz bedzie 45 zł
                • Gość: wściekły pasażer ! Re: podwyżka IP: *.finemedia.pl 25.04.04, 15:31
                  Problem w tym że nie będzie to kwota 45 zł. tylko 54 złotych !!! To oznacza
                  podwyżkę o 15 zł. (czyli nieco ponad 38%) dla wszystkich uczniów i studentów,
                  którzy nie maja absolutnie zadnego innego wyboru i muszą korzystać z usług
                  MPK... Czy to jest fair ???
                  • Gość: Rafis Re: podwyżka IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 25.04.04, 15:36
                    GW napisała:

miesięczny na linie normalne zdrożeje z 78 zł do 90 zł.

czyli ulgowy będzie kosztował 45 zł
                    Nie wiem dlaczego rozpowszechniasz fałszywe wiadomości? :)
                    Coś czuje, że połowa osób się tu wypowiadających nie wie nawet jakie będa te
                    przyszłe ceny albo przeczytała podobne nieprawdziwe informacje o podwyzzce o 40%

pzdr.
                    • Gość: slawek Re: podwyżka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.04, 15:43
                      Ja nie wiem tylko dlaczego wszyscy by chcieli mieć coś za nić? Są nowe autobusy
                      kupowane?- Są! Miasto przygotowuje się do zakupu nowych niskopodłogowych
                      tramwajów. Remontuje stare tramwaje! Za coś to trzeba robić. Potrzebne są
                      pieniądze. Chcielibyście jeździć za darmo? Pewnie tak ale to niemożliwe. Miasto
                      ma plan zredukowania zadłużenia. Do tej pory nie rosły ceny biletów bo wszystko
                      było finansowane z kredytów. Nie można jechać na kredytach w nieskończoność.
                      Chcemy jakieś fundusze z Unii to musimy mieć swój wkład a skąd go wziąć.
                      Oszczędzać i nie zadłużać się więcej.

Pozdrawiam
                      • Gość: wściekły pasażer ! Re: podwyżka IP: *.finemedia.pl 25.04.04, 15:55
                        Ja rozumiem potrzebę podwyżek - chociażby z powodu rosnącej ceny paliwa i
                        konieczności wymiany taboru, ale jak to się dzieje że chociażby w Poznaniu ceny
                        biletów dla uczniów są nieporównywalnie tańsze (bilet ulgowy na 10 miesięcy
                        kosztuje 222 zł. co daje kwotę 22,2 zł na miesiąc przy cenie 54 zł. we
                        Wrocławiu po podwyżce od 1 lipca) mimo tego że nowy cennik w Poznaniu
                        obowiązuje od 1 marca czyli też był niedawno nowelizowany, a pomimo tego Poznań
                        posiada najnowocześniejszy tabor w Polsce ??? Zresztą, moim zdaniem jeżeli
                        zwiększać ceny to biletów jednorazowych a nie miesięcznych, zwłaszcza tak
                        drastycznie.
                        • Gość: Rafis Re: podwyżka IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 25.04.04, 19:08

> Ja rozumiem potrzebę podwyżek - chociażby z powodu rosnącej ceny paliwa i
                          > konieczności wymiany taboru, ale jak to się dzieje że chociażby w Poznaniu
                          ceny
                          >
                          > biletów dla uczniów są nieporównywalnie tańsze (bilet ulgowy na 10 miesięcy
                          > kosztuje 222 zł. co daje kwotę 22,2 zł na miesiąc przy cenie 54 zł. we
                          > Wrocławiu po podwyżce od 1 lipca) mimo tego że nowy cennik w Poznaniu
                          > obowiązuje od 1 marca czyli też był niedawno nowelizowany, a pomimo tego
                          Poznań
                          >
                          > posiada najnowocześniejszy tabor w Polsce ??? Zresztą, moim zdaniem jeżeli
                          > zwiększać ceny to biletów jednorazowych a nie miesięcznych, zwłaszcza tak
                          > drastycznie.

Tutaj istnieje wiele kwestii.Na początek te które wymienił Sławek ale ktoś moz
                          epowiedziec, że Poznan tez unowoczesnia a ceny nizsze.Tu wchodzi sprawa w jakim
                          % bilety z komunikacji finansują MPK czyli zapewniaja zaspokojenie jej potrzeb.
                          We Wrocku jest to duży procent. W innym przypadku miasto musiałoby wyrównac ta
                          różnicę czyli zabrałoby kase innym pozycjom budżetowym.
                          Po kolejne to, ż ejakies miasto kupuje 14 niskopodłogowych tramów nie oznacza,
                          że ma ono najnowoczesniejsza komunikację. Zdaje sie ze to liczy sie sredni wiek
                          wszystkich pojazdów.O szczegóły mozna zapytac kolegów na forum drogowym.
                          Poza tym trzeba porównac ilosc linii w danym miescie, powierzchnie miasta itp.
                          Poza tym znowu pan pisze jakąś cenę 54 zł dla dzieci i nie wiem czego ona
                          dotyczy. Bilet ulgowy na okaziciela na linie normalne będzie kosztował 45 zł po
                          podwyżce.Czyli 3 miesięczny będzie tanszy relatywnie.
                          Moim zdaniem tez lepiej byłoby zwiekszyc cene jednorazowych zamiast okresowych.

pzdr.
                          • Gość: wściekły pasażer ! Re: podwyżka IP: *.finemedia.pl 25.04.04, 22:34
                            Panie Rafis polecam przeczytanie jednego komentarza niżej. Nie ma co ukrywać -
                            problem komunikacji chociażby w Poznaniu jest rozwiązany lepiej a taka
                            horrendalna podwyżka cen we Wrocławiu nie może być niczym wytłumaczona -
                            zwłaszcza że dotknęła ona głównych klientów MPK...
                            • Gość: Rafis Re: podwyżka IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 25.04.04, 22:43

> Panie Rafis polecam przeczytanie jednego komentarza niżej. Nie ma co ukrywać -

> problem komunikacji chociażby w Poznaniu jest rozwiązany lepiej a taka
                              > horrendalna podwyżka cen we Wrocławiu nie może być niczym wytłumaczona -
                              > zwłaszcza że dotknęła ona głównych klientów MPK...

Nie znam przypadków kiedy według klientów podwyzka cen towarów czu usług byłaby
                              kiedykolwiek uzasadniona :)
                              ale cóz, trzeba życ nadal.

pzdr.
                              • wroc1 Re: podwyżka 26.04.04, 11:59
                                Gość portalu: Rafis napisał(a):
                                > Nie znam przypadków kiedy według klientów podwyzka cen towarów czu usług byłaby
                                >
                                > kiedykolwiek uzasadniona :)
                                > ale cóz, trzeba życ nadal.

Ciekawe czy chociaż według UOKiK będzie uzasadniona :-) A ten może dowalić sporą karę za takie nieuzasadnione podwyżki, szczególnie jeśli są to podwyżki podmiotu monopolistycznego.
                            • bystrzak2000 Re: podwyżka 25.04.04, 22:55
                              Nie rozumię dlaczego wszyscy czepili się tego Poznania. Może tam koszty
                              utrzymanya Komunikazji Zbiorowej są tańsze niż we Wrocławiu. Przecież na Dolnym
                              Śląsku jest najdroższe paliwo. A dla MPK jest robiona specjalna mieszanka i nie
                              sądze aby była ona tńsza od normalnego. Ktoś mówił o Krakowie. Tam wcale bilety
                              nie są tańsze. Przynajmniej nie wszystkie.

A teraz o podwyżce. Rozumię jej przyczyny i potrzebe, ale jej wykonanie jest do
                              bani. Zawsze podwyżko obejmowały zarówno bilety jednorazowe i okresowe, dlatego
                              różnice nie były aż tak duże. Dziwię się, że teraz jest inaczej i moim zdaniem
                              trochę bez sensu. Inna sprawa że we Wrocławiu praktycznie nie działa system
                              kontroli biletów i stąd te brakujące 10 mln PLN. To jest kolejny argument do
                              przywrócenaia konduktorów w autobusach i tramwajach. Ile bezrobotnych miałoby
                              pracę, a dochody wzrosłyby zaraz dwukrotnie nie mówiąc już o bezpieczeństwie w
                              pojazdach.
                              • wroc1 Re: podwyżka 26.04.04, 12:04
                                bystrzak2000 napisał:

> Przecież na Dolnym
                                >
                                > Śląsku jest najdroższe paliwo. A dla MPK jest robiona specjalna mieszanka i nie
                                >
                                > sądze aby była ona tńsza od normalnego.

Akurat paliwo jest w Poznaniu znacznie droższe niż we Wrocławiu. Po drugie MPK ma swoje stacje paliwowe i kupuje paliwo w hurcie.

Swoją drogą w ile potrzeba podpisów by uruchomić procedurę odesłania Prezydenta Miasta i Rady tam gdzie ich miejsce czyli do lamusa?
                            • svarte_sjel Re: podwyżka 17.06.04, 16:35
                              > zwłaszcza że dotknęła ona głównych klientów MPK...

AKurat MPK to ma w zasadzie jednego klienta ;^)
                          • svarte_sjel Re: podwyżka 17.06.04, 16:35
                            Gość portalu: Rafis napisał(a):
                            > epowiedziec, że Poznan tez unowoczesnia a ceny nizsze.Tu wchodzi sprawa w jakim
                            > % bilety z komunikacji finansują MPK czyli zapewniaja zaspokojenie jej potrzeb.
                            > We Wrocku jest to duży procent. W innym przypadku miasto musiałoby wyrównac ta

We Wrocku to jest właśnie niski procent, a ponieważ Miasto postanowiło
                            wspaniałomyślnie zabrać 10 mln dotacji to teraz się będzie ten odsetek zwiększać...
                      • tomek854 Re: podwyżka 26.04.04, 14:41
                        Gość portalu: slawek napisał(a):

> Ja nie wiem tylko dlaczego wszyscy by chcieli mieć coś za nić? Są nowe autobusy
                        >
                        > kupowane?- Są! Miasto przygotowuje się do zakupu nowych niskopodłogowych
                        > tramwajów. Remontuje stare tramwaje! Za coś to trzeba robić. Potrzebne są
                        > pieniądze. Chcielibyście jeździć za darmo? Pewnie tak ale to niemożliwe.

Ciekawe tylko ze w poznaniu:
                        Sa nowe autobusy kupowane? Sa
                        Sa stare tramwaje remontowane? Sa
                        Sa nowe tramwaje kupowane? Sa i to sa nawet juz dawno kupione
                        Do tego wszedzie komputerowe kasowniki, elektroniczne bilety okresowe, w
                        tramwajach i na przystanckach czysto, tabliczki kolorowe i czytelne

A BILETY TANSZE!!!
                    • Gość: wściekły pasażer ! Re: podwyżka IP: *.finemedia.pl 25.04.04, 15:46
                      Przepraszam - nie zrozumiałem do końca o jakim bilecie myślisz. Bilet który
                      zdrożeje o 15 zł. to ULGOWY znaczek na BILET IMIENNY na linie normalnie i
                      pośpieszne (kosztował 39 a będzie kosztować 54 zł.).
                      Panie Rafis, polecam odwiedzić strony internetowe innych miast i porównać ceny
                      biletów komunikacji miejskiej i wtedy pogadamy. I proszę mi nie zarzucać
                      kłamstw.
                      • Gość: kasia Re: podwyżka IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 25.04.04, 17:30
                        tłumaczenie, że im dłuższy okres to tansze jest bez sensu! kiedyś kupowalam
                        miesięczne, obecnie wole wydać 1 zł więcej na dekadowe a być bezpieczniejsza.
                        Kradziezy w autobusach jest pelno. fajnie jest sie czuć kupując bilety na 90
                        dni, ktory na drugi dzien ktoś ukradnie...
      • woo-cash Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! 25.04.04, 16:06
        Gość portalu: aero napisał(a):

> Ktos wyzej cytowal wypowiedz wlodarzy miasta: "Ta podwyżka ma na celu
        > między innymi zmniejszenie ruchu w centrum Wrocławia(...)"
        >
        > Takie tlumaczenie jest dla mnie bezczelne.
        > Ktos kto daje taki argument ma nasrane w glowie. Bo rozladowanie ruchu w
        > centrum poprzez podwyzke cen oznacza cos na ksztalt "centrum dla bogatych"

To nie tak. Cytowana wcześniej wypowiedź dotyczyła ostatnich podwyżek cen
        biletów parkingowych z początku roku. I to było zgodne z polityką transportową
        miasta i z postępowaniem większości zapchanych miast na zachodzie europy.
        Lepszego sposobu na zniechęcenie ludzi do wjeżdżania samochodem do centrum niż
        wysokie opłaty za parkowanie do dziś nikt nie wymyślił.

Faktem jest natomiast, że obecna polityka w zakresie podwyżek cen MPK, kiedy to
        właśnie MPK powinno być podstawowym sposobem dojeżdżania do centrum, jest
        krótkowzrocznym kretynizmem, za który należy chyba komuś podziękować.

Pozdrawiam,
        Woo.
        • svarte_sjel Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! 17.06.04, 16:38
          woo-cash napisał:
          > biletów parkingowych z początku roku. I to było zgodne z polityką transportową
          > miasta i z postępowaniem większości zapchanych miast na zachodzie europy.

I było to jedno z nielicznych postępowań zgodnych z Polityką Transportową :^(

> Lepszego sposobu na zniechęcenie ludzi do wjeżdżania samochodem do centrum niż
          > wysokie opłaty za parkowanie do dziś nikt nie wymyślił.

Jeszcze istnieją zakazy wjazdu.

> właśnie MPK powinno być podstawowym sposobem dojeżdżania do centrum, jest
          > krótkowzrocznym kretynizmem, za który należy chyba komuś podziękować.

No przecież gród warowny na Partynicach jest ważniejszy od wszystkiego, nie?
    • Gość: Wincent Kanary z GROMu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.04, 07:41
      Nie piszą kto będzie od nas egzekwował tę podwyżkę. Jeśli jako kontrolerów nie
      zatrudnią GROMU i nie wprowadzą kary śmierci za jazdę bez biletu to ci fachowcy
      od podwyżek mogą mi skoczyć na pukiel.
      • wielki_czarownik Kto będzie egzekwował? 26.04.04, 15:05
        Te kanary co teraz. Groźnie się na takiego spojrzysz to z autobusu w pełnym biegu ze strachu wyskoczy.
    • Gość: Galba Prezydent od siedmiu boleści IP: 144.57.128.* 26.04.04, 09:04
      "Sitwa Rafała", o której działaniach wie każdy Wrocławianin, w akcji - MPK
      działa tak sprawnie jak sowiecki kołchoz - co robi Rafałek? Nie zwalnia swojego
      kolesia z partii, który "przypadkiem" siedzi w fotelu prezesa... O nie! Na to
      Marysia Rokita i Kaczor Tusk by się zeźlili i nie wystawili Rafałka więcej jako
      kandydata... żeby zatkać dziury w budżecie MPK (i miasta - mało kto o tym mówi
      ale jesteśmy 10 razy bardziej zadłużeni jako gmina niż 5 lat temu, nasz budżet
      jest w gorszym stanie niż ten państwowy - "fachowcy z PO"... dobry dowcip)
      podnosi się ceny biletów do NAJWYŻSZEGO POZIOMU W KRAJU! Porównajcie ceny
      biletów w... stolicy! SĄ NIŻSZE! Nie będę nawet dodawał, że tam można za nie
      jeździć wszystkim czym się da w jednej cenie: pospieszne, nocne... METRO...

Dudek, wypad z Sukiennic - zanim wyjedziesz na taczce!

G.
    • Gość: ZA MAŁA PODWYŻKA!! Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.Korbank.PL / *.ip.WRO.Korbank.PL 26.04.04, 09:07
      • Gość: t Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.pwr.wroc.pl / *.wcss.wroc.pl 26.04.04, 10:31
        mam nadzieję, że wyborcy to zapamiętają i więcej ich nie wybiorą. zamiast być z
        nami są przeciw nam
        • Gość: be Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: 80.53.160.* 26.04.04, 14:32
          Gdzie obywatel może dowiedzieć się kto i jak głosował?
    • Gość: be Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: 80.53.160.* 26.04.04, 11:55
      To oznacza, że Radni za dużo zarabiają i nie korzystają z usług MPK.
    • map4 Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! 26.04.04, 12:10
      Podwyżka sama w sobie nie jest skandalem. Skandalem jest to, że z jednej strony
      nie ma kontroli biletów a z drugiej strony podnosi się ich ceny. To nie jest nic
      innego, jak zmuszanie ludzi do łamania prawa. Chyba chodzi o to, że wrocławianie
      są ciągle jeszcze (w oczach władzy) zbyt uczciwi. No cóż, każdy sądzi według
      siebie. Dopiero kiedy większość obywateli zacznie łamać przepisy i jeździć na
      czarno zacznie opłacać się zatrudnienie zaprzyjaźnionej firemki do kontrolowania
      biletów. To proste działanie mające na celu powiększenie rynku jeżdżących na
      czarno pasażerów MPK. To jaskrawy przykład udanego i zgodnego małżeństwa władzy
      z biznesem.
      Nie ma się co oburzać, tu chodzi o całkiem fajne, okrąglutkie sumki.

Z drugiej strony na problem patrząc - Kiniorski odszedł (odprawa), więc Rajces
      musiał przynajmniej częściowo przejąć jego obowiązki (podwyżka). Jakby nie
      patrzeć - same wydatki. Nie dziwcie się więc, że będziemy bardziej strzyżeni. W
      końcu mamy boom gospodarczy, więc powinniśmy podzielić się częścią naszego
      nowego bogactwa z miastem i wszystkimi zaprzyjaźnionymi znajomymi urzędników. To
      nasz polski patent rozwiązania problemu pod nazwą "redystrybucja dochodu
      narodowego".

PS. Zanim zakrzyczycie mnie zalani świętym oburzeniem: śmiem przypomnieć, że ci
      goście nie wzięli się z księżyca. To przecież nasza, wrocławska "grupa
      trzymająca władzę" - stabilny klub paru kolesi, którzy regularnie wygrywają w
      naszym małym, śmiesznym mieście każde możliwe wybory. Więc nie złorzeczcie na
      nich - najpierw spójrzcie w lustro. Ktoś ich wybrał. Pan, pani - o, i ten pan też.

PS2: Nowe niskopodłogowe tramwaje ? Jakie nowe tramwaje ? Ten jeden, który
      jeździł na próbę jeździł po peryferyjnej trasie, bo na trasach głównych
      poharatałby sobie zawieszenie. Zapomnijcie o nowych tramwajach. Wersji
      terenowych na świecie jeszcze nie robią.
      • wroc1 Uruchomić procedurę usunięcia kolesi z urzedu 26.04.04, 12:21
        Wybrał nie wybrał. Nie trzeba czekać do końca kadencji. Można wywalić ich już teraz co udawało się nie jednokrotnie w innych miejscowościach. Wrocław jest co prawda większy ale procedury te same.
        • Gość: Paweł Z. Re: Uruchomić procedurę usunięcia kolesi z urzedu IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 26.04.04, 14:46
          Nawet gdyby się to udało, to w następnych wyborach znowu by - jak zwykłe -
          wygrała kamaryla B.Zdrojewskiego. Szkoda ponosić dodatkowe koszty na
          działalność tego towarzystwa, a wybory to duże koszty.
          Kiedyś walczyłem o demokrację, dziś widzę, że demokracja jest dokładnie taka,
          jakie jest społeczeństwo. Nie rozumiem, dlaczego od kilkunastu lat w mieście
          rządzi grupa znajomych kolesia, który zdobył popularność na dyrdymałowatych
          pogawędkach w Telewizji Echo ze staruszkami, którym cieknie rynna.
          Dzisiaj przyjaciele Zdrojewskiego mówią nam, że podwyżka jest niezbędna, bo
          kiepskie są finanse miasta. A kto niby do tego doprowadził, że są kiepskie?
          Miller z SLD? A może Lepper z Samoobroną? Dlaczego mimo że Wrocław ewidentnie
          pozostaje w tyle za innymi dużymi miastami w zakresie rozwoju miejskiej
          infrastruktury, ekipa trzymająca władzę jest w tym mieście nie do ruszenia?
          Dlatego pierdzielę demokrację, nie chodzę i nie będe chodził na wybory.
          • wroc1 Re: Uruchomić procedurę usunięcia kolesi z urzedu 26.04.04, 14:51
            Ale nie chodząc na wybory z góry skazujesz się, że nic się nie zmieni. Bo jeśli tak pomyślą i inni to kto to ma zmienić? Schetyna, Zdrojewski, Huskowski i Dutkiewicz mogą co najwyżej się zamienić stołkami.
    • mbelkowicz Gdyby nie było zniżek!!!! 26.04.04, 13:41
      Na posiedzeniu Rady Miejskiej podali, że dopłaty do biletów w zeszłym roku
      przekroczyły 122 miliony złotych a wpływy ze sprzedaży biletów to tylko 123
      miliony!!!

A może zlikwidować ulgi?

Wrocław ma 640 tysięcy mieszkańców.
      Rada Miasta dała 164 tysiącom osób prawo do darmowych przejazdów
      a 167 tysięcom 50% zniżkę.
      Do tego dochodzi 127 tysięcy studentów, którym Państwo przyznało ulgi.
      !!!!!!!!!!!
      Dopłaty do biletów to co roku jeden most Milenijny
      • wroc1 Gdyby były kontrole biletów. 26.04.04, 14:00
        mbelkowicz napisał:

> Na posiedzeniu Rady Miejskiej podali, że dopłaty do biletów w zeszłym roku
        > przekroczyły 122 miliony złotych a wpływy ze sprzedaży biletów to tylko 123
        > miliony!!!
        >
        > A może zlikwidować ulgi?

Zgoda ale nie dla starszych ludzi tylko dla Radnych. Starsi ludzie oraz młodzież ucząca się powinna być traktowana tak samo.
        Za to na pewno ZDiK (MPK) powinien zatrudnić kontrolerów. Jeśli ludzie zaczną uczciwie płacić za przejazdy to podwyżki mogą stać się zbędne. Dodatkowa korzyść to zmniejszenie bezrobocia, a pieniądze na pensje wrócą - przecież Ci ludzie żyją we Wrocławiu. Może bilety kontrolować mogliby również Strażnicy Miejscy? Gdy zrobiłoby się ich więcej to przemieszczanie się ich po Wrocłąwiu sprawiłoby, że zrobiłoby się bezpieczniej. Pojawiliby się na Praczach i innych peryferyjnych dzielnicach.

W obecnej postaci, jak nic skieruję sprawę do UOKiK.
    • Gość: romek KONTROLERSKA FIKCJA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.04, 14:48
      Dopominacie się o kontrolerów. Miałaby to być recepta na rezygnację miasta z
      podwyżek cen biletów. Czy nie widzicie że kontrola biletów we Wrocku jest
      FIKCJĄ??? Dopóki nie uporamy się z nią za bilety (coraz droższe) będzie musiał
      ktoś płacić.
      • wielki_czarownik Wrocławskie kanary to kabaret. 26.04.04, 15:04
        Wrocławskie kanary to kabaret. Ludzie o posturze anemików, nie wzbudzający żadnego repspektu, celowo omijający niektórych pasażerów. To jest przecież kpina. A już szczególnie jak widzę kobiecinę 1,5 metra w kapeluszu, na oko ze 40 kilo i ona się o bilet pyta... jedną ręką taką z tramwaju można wyrzucić. ;) I to się nie zmieni jak długo będą przyjmować do tej pracy każdego. Kanar to powinien być młody facet minimum 185 cm, porządnie zbudowany tak aby ludzie się z nim liczyli. A teraz? Kpina. Po prostu kpina.
        • wroc1 A czt Straż miejska nie może być kanarami 26.04.04, 15:35
          Byłoby bezpieczniej. Strażnicy pojawialiby się nie tylko w centrum.
        • Gość: tillean Re: Wrocławskie kanary to kabaret. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.04, 16:54
          dziwnym trafem do mnie zawsze podchodzi wielki, gruby chłop
        • Gość: CHUCHRO Re: Wrocławskie kanary to kabaret. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 23:05
          ZA 600ZŁ NIKT NIE BĘDZIE NADSTAWIAŁ KARKU, SAM NAPISAŁEŚ ŻE ŁATWO TAKIEGO
          WYRZUCIĆ Z TRAMWAJU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ALE TY TYLKO POTRAFISZ WSZYSTKO
          I WSZYSTKICH KRYTYKOWAĆ GDZIE TYLKO ZAJRZĘ TAM WIDAĆ TWOJE WYPOWIEDZI
          WIELKI-CZARODZIEJU.
    • Gość: pafik Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.gmconseils.ch 26.04.04, 16:46
      Podwyżka w takim zakresie to - nie bójmy się tego słowa - czystej maści
      skurwysyństwo. Przez niemożność wyłonienia firm kanarskich miasto straciło
      miliony złotych i teraz próbuje nadrabiać straty żerując na kiesy uczciwych
      pasażerów. A czy któryś z tych przyspawanych do stołków kolesiów ze ZDiK beknął
      za tą sytuację? Czy też może nadstawił pierś do orderu i dostał nowe służbowe autko?

Bilet imienny na linie normalne i pospieszne zdrożeje o blisko 40 procent (z 78
      do 108 PLN)! Nie ma innych słów na określenie tej sytuacji niż złodziejstwo.
      Widełki cenowe między imiennym na normalne a imiennym na normalne i pospieszne
      rozszerzą się z 10 do 24 PLN!!! Za co? Za to, że według rozkładów na przestrzeni
      połowy trasy autobus pospieszny jedzie szybciej od zwykłego o 2 (sic!) minuty!
      Ładnie to widać na przykładach. Oto dwie pary autobusów jadących o tej samej
      porze tą samą trasą:

Broniewskiego - Rynek
      K: 7 przystanków, 1614 - 1632
      142: 10 przystanków, 1612 - 1632
      różnica - dwie minuty

Al. Piastów - Plac Hirszfelda
      A: 11 przystanków, 1604 - 1621
      125: 13 przystanków, 1611 - 1630
      różnica - dwie minuty

Za takie gówno dopłata 24 PLN miesięcznie? Bo przecież koszty eksploatacji są
      takie same (a nawet niższe - pospieszny mniej się zatrzymuje i rusza). Nóż się w
      kieszeni otwiera! Jeżeli człowiek ma wybór, jak w przykładach, to srał to pies -
      pojedzie taniej. Ale są przecież miejsca, gdzie nie ma alternatywy wobec
      złodziejskich, pseudopospiesznych autobusów.

Nie zapominajmy też, że ci sami radni, którzy przegłosowali podwyżki, uchwalili
      sobie i wciąż w najlepsze korzystają z półdarmowych abonamentów na parkowanie w
      centrum. Czy przeszła im przez myśl rezygnacja z tych przywilejów by ratować
      miejską kasę? Skądże, im w głowie tylko mielenie ryjami w korycie - byle więcej
      i więcej.
      • Gość: ~Fiszka Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: 62.87.130.* 28.04.04, 12:07
        Przepraszam o jakich pospiesznych autobusach mówisz???. To w tym naszym
        kochanym mieście są jakieś pośpiechy?? To ciekawe bo ja np. zauwazyłam, że
        autobus linii E na trasie od ul.Bystrzyckiej do Hali Ludowej NIE ZATRZYMUJE SIĘ
        tylko na 3 przystankach. To za co ja mam niby płacić? Poza tym te podwyżki to
        jak słusznie zauważyłeś zwykłe skurwysyństwo, którego nawet nie chce mi sie
        komentować. Może jeżdzić na gapę???
      • gelu Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! 29.04.04, 13:36
        Zaraz, jakie półdarmowe abonamenty na parkowanie?

Z tego co wiem to są 3/4-darmowe abonamenty. Zwykły kosztuje 160 zł, a dla
        Jaśnie Państwa Radnych 39 zł. Ulga jest nawet większa niż 3/4.
      • svarte_sjel Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! 17.06.04, 16:44
        Gość portalu: pafik napisał(a):
        > Bilet imienny na linie normalne i pospieszne zdrożeje o blisko 40 procent (z 78
        > do 108 PLN)! Nie ma innych słów na określenie tej sytuacji niż złodziejstwo.

Nie blisko, tylko dokładnie o 40%.

> Za takie gówno dopłata 24 PLN miesięcznie? Bo przecież koszty eksploatacji są
        > takie same (a nawet niższe - pospieszny mniej się zatrzymuje i rusza). Nóż się

A co mają koszty *eksploatacji* do rzeczy?

> pojedzie taniej. Ale są przecież miejsca, gdzie nie ma alternatywy wobec
        > złodziejskich, pseudopospiesznych autobusów.

Nie ma.
    • Gość: Janka Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.04.04, 21:04
      Nie usprawiedliwiam podwyżki dla studentów i uczniów, ale.... Gdy kanary złapią
      kogoś bez biletu to najczęściej jest to ktoś z tego przedziału wiekowego -
      chyba, że to zbieg okoliczności na tych liniach, którymi jeżdżę.
      Po drugie: nie przesadzajcie!!!!!!!!!!!!!!! Kiedy była ostatnia podwyżka???????
      A student czy uczeń najwyżej wypije dwa piwa mniej w miesiącu (o innych
      używkach nie wspomnę), tylko na zdrowie mu to wyjdzie!!!
    • Gość: asia Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.wroclaw.mm.pl 26.04.04, 22:44
      to jakaś paranoja. Za bilet 10 dniowy zapłacić trzeba będzie 40 zł, a
      jednorazowe nie zmienią ceny, gdzie tu jakaś logika?
      • Gość: Lech Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.ska01.telsat.wroc.pl 27.04.04, 01:28
        Od 3 lat jestem bez pracy,jakos jednak trzeba sobie w zyciu radzic.Przez ten
        okres czasu przykladnie kupowalem bilet miesieczny,ktory okazywal sie tanszy w
        ogolnym miesiecznym rozliczeniu niz kupowanie biletow jednorazowych.Czlowiek
        nie siedzi mimo braku pracy w czterech scianach.Ma znajomych,jezdzi do Urzedu
        Pracy by przejrzec badziewiaste oferty pracy,czasami pojedzie na jakies
        interview,z ktorego efekt jest tylko taki,iz mozesz sie czuc wyroznionym, ze w
        ogole Ciebie zaproszono.W przeciagu mniesiac takich.Bilet miesieczny pozwala
        zaoszczedzic troche grosza, a kazda zlotowka zaoszczedzona to dal mnie duzo.
        Przeczytalem info na temat podwyzek cen biletow MPK i moge jedynie
        napisac:PRZERAZA MNIE.Chyba przestane byc uczciwym, zaczne jezdzic na gape.
        Troche bedzie mi wstyd przed wspolpasazerami ale czy mam inne wyjscie. Kary nie
        zaplace bo nie bede mial z czego, stalych dochodow brak wiec moga wysylac firme
        windykacyjna, ktora i tak niczego ode mnie nie wyciagnie.PANOWIE ZASTANOWCIE
        SIE NAD ROZMIARAMI PODWYZKI, ktora doprowadzi tylko do tego, ze ludzie zaczna
        mniej jezdzic komunikacja zbiorowa gdyz przestanie to byc w ogole oplacalne.
    • Gość: Agnieszka To nie średniowiecze!!!!!!! IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 27.04.04, 19:34
      Jak zwykle okazuje się, że radni, itp, którzy mają dbać o interesy
      społeczeństwa - zapominają, że nasze portfele nie są wypchane tak jak ich!
      Najbardziej dostanie się nam - studentom. Mam wrażenie, że Ci którzy rządzą
      naszym miastem - gł. centrum/prawica:PO - za bardzo już namieszali. Skoro
      brakuje pieniędzy w kasie miasta to nie trzeba było wydawać na lodowisko. W
      średniowieczu bywało, że Wrocłąwianie spłacali wszelkie długi swojego księcia
      ale teraz mamy XXI wiek i szczerze mówiąc, nie mam ochoty płacić za błędy
      władzy.
      • Gość: almac Re: To nie średniowiecze!!!!!!! IP: *.e-wroc.com 28.04.04, 15:45
        Jeśli chodzi o lodowisko to znaczna część wydanych pieniędzy już się zwróciła.
        Nie pamiętam dokładnych wyliczeń, ale bodajże po 2 sezonach inwestycja się
        zwróci.
        • pluto10 od 1 lipca jeżdżę na gapę!!! 28.04.04, 20:35
          I tak mi nic nie zrobią.
          ------------------------------------------------------
          pluto10
    • Gość: UE Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.finemedia.pl 27.04.04, 22:21
      Fantastycznie... tylko siąść i rozłożyć ręce. MPK - 1/6 średniej krajowej.
      Rewelacja :]
      • Gość: Mariusz Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: 195.205.44.* 28.04.04, 10:17
        Ludzie ja uwazam ze nie powinnismy sie tak dac. firma ktora jest monopolista na
        rynku podnosi sobie ceny bez zadnego uzasadnienia o ile chce. czy nie ma w tym
        kraju instytucji ktora nadzoruje takie przekrety? ja moge zaplacic wiecej jesli
        za tym cos sie kryje, komfort punktualnosc ale tutaj nie ma nic. pojawil sie
        problem dziury w budzecie wiec co najlatwiej zrobic, walnac glupkow po kieszeni
        niech placa. I tak nic nam nie zrobia. Moze ktos wiec albo ma pomysl do kogo
        mozna sie w tej sparwie odwolac?
        • map4 Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! 28.04.04, 13:38
          Gość portalu: Mariusz napisał(a):

> Moze ktos wiec albo ma pomysl do kogo
          > mozna sie w tej sparwie odwolac?

Trzeba zebrać podpisy iluśtam procent uprawionych wyborców (chyba 10, ale głowy
          nie dam) pod projektem referendum w sprawie odwołania prezydenta i rady
          miejskiej i zanieść je do Państwowej Komisji Wyborczej. Po weryfikacji tych
          podpisów w PKW rozpisane zostanie referendum. Jeśli większość (przy frekwecji
          zdaje się minimum 30%) opowie się za wywaleniem władzy, to pożegnamy się z
          ekipą. Wtedy przychodzą nowe wybory. Oraz nowa władza, jeśli tylko się
          mieszkańcy opamiętają.
          • skarolina Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! 28.04.04, 21:47
            map4 napisał:

> Gość portalu: Mariusz napisał(a):
            >
            > > Moze ktos wiec albo ma pomysl do kogo
            > > mozna sie w tej sparwie odwolac?
            >
            > Trzeba zebrać podpisy iluśtam procent uprawionych wyborców (chyba 10, ale
            głowy
            > nie dam) pod projektem referendum w sprawie odwołania prezydenta i rady
            > miejskiej i zanieść je do Państwowej Komisji Wyborczej. Po weryfikacji tych
            > podpisów w PKW rozpisane zostanie referendum. Jeśli większość (przy frekwecji
            > zdaje się minimum 30%) opowie się za wywaleniem władzy, to pożegnamy się z
            > ekipą. Wtedy przychodzą nowe wybory. Oraz nowa władza, jeśli tylko się
            > mieszkańcy opamiętają.

Co nijak nie zmieni podwyższonych już cen biletów. Tu raczej jakiś urząd
            ochrony konsumenta powinien zadziałać. Ale pewnie nie zadziała :(
    • Gość: Optymistka Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.os.kn.pl 28.04.04, 14:56
      Chciałam dodać, że radni i parlamentarzyści są zwolnieni z opłat za korzystanie
      z usług mpk. Czyli jeżdzą zupełnie za free... buhahahahahahahaha
      • Gość: Mariusz Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: 195.205.44.* 29.04.04, 11:13
        No wlasnie chodzilo mi o jakis urzad ktory zbadalby zasadnosc takich podwyzek.
        Na ocene rady przyjdzie czas przy najblizszych wyborach co mysle ze wszyscy z
        przyjemnoscia zrobia.
    • Gość: Platformers Re: Słuszne protesty! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.05.04, 13:48
      Biorąc pod uwagę słuszne protesty w sprawie podwyżek cen biletów, uprzejmie
      informujemy, że nasze kierownicze gremia po dogłębnej analizie każdej
      wypowiedzi doszły do wniosku, że rzeczywiście na ostatnim posiedzeniu Rady
      Miejskiej popełniono błąd. Nie uwzględniono podwyżki cen biletów jednorazowych.
      Te przykre w skutkach niedopatrzenie zostanie naprawione na najbliższym
      posiedzeniu. Zaproponujmy cenę biletu jednorazowego na 3,-zł., a ulgowego na
      1,50 zł. W ten sposób poprawimy warunki przejazdu studentów i uczniów, którzy w
      ogromnej większości korzystają ze środków komunikacji zbiorowej. Pozyskane
      środki przeznaczymy na budoę skate parku w Praczach Odrzańskich.
      • Gość: romek Re: Słuszne protesty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 11:06
        w tyle mam skate park!!!! nie jestem saktem a ze skate parku korzysta moze 1%
        studentow. Nie wporwoadzanie oplat dla emerytow to zwykle wyborcze wyrachowania
        a z 60% studentow ledwo wiaze koniec z koncem napewno nie jest lepiej im niz
        emerytom. Ceny biletow to zwykla kradziez. Bede jezdzil na rowerze!!!! zlodzieje
      • Gość: Aldek Re: Słuszne protesty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 11:12
        Zlodzieje chcialem glosowac na PO, ale chyba jestem na to za biedny!!!, ma 200
        zloty na zycie i bede musial wydac ponad 50 na nilety bo musze 2 tramwajami
        dojezdzac na uczelnie dzieki platformersie !!! brawo buduj skate prak!!!
        brawo!!!
    • Gość: vegik Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.ci.pwr.wroc.pl 04.05.04, 08:40
      to poprostu paranoja, miasto walczy by mieszkancy zrezygnowali z jazdy auta i
      przesiedli sie do mpk takimi podwyzkami!!!!!!!1 to skandal
      • Gość: mimi Re: SKANDALICZNA PODWYŻKA CEN BILETÓW MPK !!!!!!! IP: *.wroclaw.mm.pl 04.05.04, 09:39
        Psy szczekają, a tramwaje jadą dalej...;-(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka