Dodaj do ulubionych

AOW - radiowozy policyjne

05.09.11, 10:03
AOW - radiowozy POLICYJNE powinny mieć ledowy wyświetlacz: ZJEDŹ na prawy WOLNY pas

w sobotę jechałem od DK8 do A4 i wyprzedząłem raz z lewej raz z prawej nierozgarniętych kierowców jadących sznurkiem środkowym pasem, podczas gdy lewy i prawy był wolny

wyprzedzanie z prawej jest naprawde bardzo niebezpieczne, choć dozwolone - ale jak ktoś jedzie środkiem, to znaczy że jest takim głąbem, że raczej nie patrzy w lusterka przy zmianie pasa ze środkowego na prawy, nie wspominając, że jak wyprzedzasz kierowcę z zachodu prawym pasem, to on nieprzyzwyczajony do takich cudów może po prostu w ciebie wjechać

z powrotem duży ruch i... korek przed zjazdem na łacznik w kierunku Długołeki - nie spodziewałem się takiego ruch i straty czasu....

za to dziś rano BEZ KORKA i bez TIRów pod Koroną dojechałem do pracy - znaczy że AOW spełnia swoją funkcję

i tak wiem że TIR to nie TIR tylko coś tam a AOW to nie AOW tylko EOW albo coś tam :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: AOW - radiowozy policyjne IP: 158.52.254.* 05.09.11, 10:09
      AOW pozostało AOW a TIR to i konwencja i zwyczajowa nazwa pojazdu, więc jak ktoś się Ciebie czepia to znaczy, że ma naprawdę smutne życie...

jadąc do korony zjezdzałeś na długołękę?

Ja jechałam w sobotę wieczorem AOW i musze przyznać, że lewy pas był puściutki. Większośc jechała grzecznie prawym, raz tylko musiałam wyprzedzać tego ze środkowego mimo, że prawy miał wolny...
      • kom777 Re: AOW - radiowozy policyjne 05.09.11, 10:44
        "za to dziś rano BEZ KORKA i bez TIRów pod Koroną dojechałem do pracy - znaczy że AOW spełnia swoją funkcję"

chodziło mi o to, że tiry i ruch przeniósł się na AOW, więc pod Koroną nie było mega korka i mieszkańcy Psiego Pola komfortowo dojechali dzisiaj do pracy

po wrześniu zobaczymy jeszcze październik, ale to dobry znak na przyszłość
    • nazimno To jest wtorny analfabetyzm. 05.09.11, 10:18
      Bardzo wysoki procent kierowcow po odebraniu prawa jazdy z urzedu popada
      w stan samozachwytu, samouwielbienia oraz sekciarskiej wiary w swoje
      umiejetnosci. Potem przechodzi to w stan euforii po ujeciu w dlonie kierownicy samochodu,
      ktory posiada ABS,ESP, GPS, ... inne.

Niestety w mozgach ( jesli w ogole one sa ) rownoczesnie rozpoczyna sie proces
      rozpadu wiedzy ( jesli taka w ogole istniala) .

Juz po niedlugim czasie jezdza jak chca.
      Przepisy sa im nieznane.

To wtorny analfabetyzm.
      Normalka.
      • Gość: WK Nie wtórny tylko pierwotny IP: 156.17.73.* 05.09.11, 11:27
        Po prostu wielu kierowców nie ma pojęcia jak jeździć autostradami bo nie miało okazji się nauczyć w kraju pozbawionym autostrad! Dlatego m.in. jadą "jak zwykle" środkiem swojego pasa, tyle że tym razem jest to środek 3 pasów:). Są też przyzwyczajeni oznakowaniem wielu dróg, w których, jeżeli już pojawi się więcej pasów, to prawy albo lewy czasami niepodziewanie się kończy - jazda środkowym zabezpiecza przed takimi niespodziankami. Trzeba czasu aby nauczyli się bezpiecznie jeździć szybszą drogą, z pasami rozbiegowymi. Dlatego m.in. podwyższenie prędkości na autostradach w Polsce powyżej średniej unijnej (zamiast 130 jest 140km/h) było głupotą, która zapewne przyniesie dodatkowe ofiary.
        • nazimno Jest wiec jeszcze gorzej. 05.09.11, 11:42
          (niz myslalem)

Normalnie jest tak, ze srednio rozgarniety czlowiek, jesli czegos nie potrafi,
          to stara sie sam zdobyc wiedze na temat "jak sie to robi".

Czy nauka kierowcy ma konczyc sie na zdanym egzaminie?
          Dlaczego tylu uwaza, ze "umie jezdzic", podczas gdy NIE UMIE.

I na koniec: glupota jest bezbolesna tak jak choroba Alzheimera.
          Wielu wydaje sie, ze sa zdrowi.
    • map4 Re: AOW - radiowozy policyjne 05.09.11, 11:00
      kom777 napisał:

> AOW - radiowozy POLICYJNE powinny mieć ledowy wyświetlacz: ZJEDŹ na prawy WOLNY
      > pas

Nie.

Zamiast przyczepiać błyskające świecidełka do radiowozów (czy ty zdajesz sobie sprawę z tego, jakim problemem jest mocowanie różnego badziewia do samochodu w taki sposób, aby przy 150 km/h się trzymało ?) policja powinna wlepiać takim kierowcom mandaty.
      • Gość: aow Re: AOW - radiowozy policyjne IP: 87.204.191.* 05.09.11, 11:43
        mnie prawdę mówiąc ten owczy pęd na środkowy pas niespecjalnie dziwi. Unika się w ten sposób niespodzianki typu: zderzenie (najmniej spodziewane i najbardziej absurdalne) z jakimś kosmicznym obiektem na prawym pasie np.: zepsuta furmanka, pijany rowerzysta, holującesię auta, cofający nieudacznik...itd. Ile to już ludzi poginęło na A4 od jazdy prawym pasem.

Lewym pasem z kolei często jeżdzą kapelusznicy, wariaci, frustraci, za szybko, za wolno, lewy pas się urywa, zwęża itp. Nie dziwię się że ludzie z tych obaw walą gęsiego środkiem
      • kom777 Re: AOW - radiowozy policyjne 05.09.11, 11:59
        wyświetlacze chyba nawet są "między" kogutami albo za tylną szybą (jak follow me na lotniskach) - policja to ma

skuteczniejsze, bo ludzie się jednak boją drogówki, a wypisywanie madatu trwa w nieskonczoność, i zamiast jednego policja nauczyła by 100 innych

• Gość: Renata To nie tak panowie IP: *.internetia.net.pl 05.09.11, 15:13
          Odebrałam niedawno prawo jazdy i moja instruktorka pani Basia zawsze mi mówiła tak na jazdach:Lewy pas jest dla aut osobowych bardzo szybkich,środkowy dla aut osobowych wolniejszych,a prawy dla Tirów,busów"elek" i pojazdów typu traktor czy zaprzeg konny,rower.Wiec ja jadac Fiatem Ritmo moge śmiało poruszac sie środkowym pasem i nikt nie moze mi narzucic jazdy prawym pasem.
          • nazimno Zadzwon do pani Basi i powiedz jej... 05.09.11, 15:28
            zeby przestala uczyc kursantow.
            Niech raczej robi cos na szydelku.
            Podobno stringi dobrze ida.
          • kom777 Re: To nie tak panowie 05.09.11, 15:30
            to jest prowokacja, ale słuszna, nauki jazdy nie uczą nawet po co jest rozbiegówka na autostradzie i się ciołki tam nawet zatrzymują

więc trudno wymagać nauki zasad ruchu prawostronnego na autostradzie - za to Policja powinna być BEZWZGLĘDNA, i nie mandat na poboczu, tylko kamera i każdemu łosiowi "ze środka" gdy pray wolny - po stówce mandatu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka