Dodaj do ulubionych

Auto potrąciło młodą kobietę przy ul. Grunwaldz...

15.12.11, 13:25
Z jednej strony piesi chodzą jak krowy po pastwisku, ale z drugiej strony nie zauważyłam aby zbyt wielu kierowców się zatrzymywało przed pasami. Dzisiaj zatrzymałam się, aby przepuścić bardzo wolno idącego niepełnosprawnego i auto za mną po sekundach zaczęło trąbić!
Obserwuj wątek
    • mistrzu_ogniowy Re: Auto potrąciło młodą kobietę przy ul. Grunwal 15.12.11, 15:19
      Chodzą tak bo mają do tego prawo!! Jak mnie pamięć nie myli to kierowca ma zwolnić i zachować s-z-c-z-e-g-ó-l-n-ą ostrożność zbliżając się do pasów, nie mówiąc już o tym że pieszy ma pierwszeństwo! Jak jest u nas? Często wręcz odwrotnie - kilka dni temu jak tylko kierowca zobaczył, że chcę przejść po pasach ostro przyspieszył... Brak słów :/
      • Gość: kierowca Re: Auto potrąciło młodą kobietę przy ul. Grunwal IP: *.wroclaw.vectranet.pl 15.12.11, 15:27
        Wszystko to o czym piszesz jest prawdą, tylko piesi łażą jak święte krowy na czerwonym świetle. Gdyby wszyscy stosowali się do tego o czym piszesz to na jednej zmianie świateł przejeżdżałoby o połowę mniej samochodów niż teraz.
      • zetkaf Re: Auto potrąciło młodą kobietę przy ul. Grunwal 15.12.11, 22:11
        > c już o tym że pieszy ma pierwszeństwo!
        Dodaj: pieszy ZNAJDUJĄCY SIĘ NA PASACH. Pieszy znajdujący się na chodniku z założenia nie jest na pasach - a więc nie tyczy się go zapis udzielający pierwszeństwa tym na pasach. To jakbym uważał, że kierowca osobówki ma pierwszeństwo przed pieszymi - bo pojazdy uprzywilejowane mają pierwszeństwo, a on też jest pojazdem ;)

> - kilka dni temu jak tylko kierowca zobaczył, że chcę przejść po pasach ostro p
        > rzyspieszył... Brak słów :/
        Jeśli dzięki temu nie musiałeś zwalniać kroku aby uniknąć zderzenia - to akurat pasuje do definicji ustąpienia pierwszeństwa. Przecież nie mówi ono nigdzie, że ktokolwiek ma się zatrzymać, zwolnić - ustępujący pierwszeństwa ma się zachować tak, aby ten, któremu ma ustąpić, nie musiał zwalniać/przyspieszać/zatrzymywać się. Jak to zrobi - to problem ustępującego.
        • tbernard Re: Auto potrąciło młodą kobietę przy ul. Grunwal 15.12.11, 22:31
          Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
          ...

23. ustąpienie pierwszeństwa - powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości, a pieszego - do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku;

To o czym piszesz, to po prostu sytuacja, gdy jeszcze potrzeba ustąpienia nie zaistniała.
      • wielki_czarownik Re: Auto potrąciło młodą kobietę przy ul. Grunwal 15.12.11, 22:26
        mistrzu_ogniowy napisał:

Często wręcz odwrotnie
        > - kilka dni temu jak tylko kierowca zobaczył, że chcę przejść po pasach ostro p
        > rzyspieszył... Brak słów :/

Nie znam tej sytuacji, ale może źle kierowcę oceniasz. Ja co do zasady zawsze puszczam pieszych, ale czasami zdarza się, że nie zwalniam, ale właśnie daję po garach. Czemu? Ano dlatego, że jeżeli zerknę w lusterko i widzę, że za mną nikt nie jedzie a pasy są blisko to lepiej przyspieszyć i po 2 sekundach być za pasami, niż hamować. Pieszy przecież musi zaczekać, aż się upewni, że da radę przejść przed autem i to może trwać po prostu dłużej. A tak sru i pieszy po upływie półtorej sekundy ma wolną drogę i może sobie przejść bez zatrzymywania się przed pasami i czekania, aż się zatrzymam.
    • 45rtg Re: Auto potrąciło młodą kobietę przy ul. Grunwal 15.12.11, 15:45
      camparis napisała:

> Z jednej strony piesi chodzą jak krowy po pastwisku, ale z drugiej strony nie z
      > auważyłam aby zbyt wielu kierowców się zatrzymywało przed pasami. Dzisiaj zatrz
      > ymałam się, aby przepuścić bardzo wolno idącego niepełnosprawnego i auto za mną
      > po sekundach zaczęło trąbić!

Nie kłam. Przez kilkanaście lat jazdy po Wrocławiu ani razu nie zdarzyło mi się żeby ktoś na mnie trąbił z powodu ustąpienia komuś pierwszeństwa, nawet niezasłużonego. A Tobie, co za zbieg okoliczności, akurat dzisiaj się przytrafiło :->
    • yurgeo Auto potrąciło młodą kobietę przy ul. Grunwaldz... 17.12.11, 08:32
      Ten rejon jest najbardziej narażony na potrącenia przechodniów,chodniki są bardzowąskiena których codziennie parkują auta na całej szerokości chodnika,trzeba schodzić na ulicę aby ominąć takieb auto,albo wejść na wąski trawniczek między ogrodzeniem a chodnikiem,byłem niedawno świadkiem kiędy dziewczynka bięgnąc chodnikiem omineła auto parkujące na chodniczku i wtargnęła na jezdnię gdzie akurat nadjeżdzał samochód.Przeważnie tak parkują auta na całym chodniku lub bezpośrednio na pasach auta z poza Wrocławia,niedawno w tym rejonie zaprzestała kontrolować straż miejska i teraz powrócił chaos w parkowaniu.Chodzę tymi uliczkami parę razy dziennie,prosimy straż miejską o powrót na nasz rejon chociaż raz dziennie. (Od Piastowskiej do Bujwida) nie da się chodzić chodnikami , a na jezdniach niebezpiecznie.
      • Gość: Gustlik Re: Auto potrąciło młodą kobietę przy ul. Grunwal IP: 91.90.161.* 17.12.11, 13:00
        Rada na to jedna: należy zwęzić plac Grunwaldzki do jednego pasa ruchu, dojazdowego. Wyłożyć poprzeczne garby. Zrobić scieżkę rowerową. Oddajmy miasto pieszym i rowerzystom. Nie zatrzymujmy się w pół kroku. Dzięki temu piesi będą mogli spokojnie dojść do rynku, po drodze zrobić zakupy albo usiąść w kafejce.
        • Gość: Wera Re: Auto potrąciło młodą kobietę przy ul. Grunwal IP: *.play-internet.pl 17.12.11, 13:07
          I prawidlowo, lepiej piesi niż kvrwy za kierownicą.
    • Gość: Olo DSR, DTR IP: *.play-internet.pl 17.12.11, 13:06
      I wszystko w temacie.
      • Gość: Gustlik Re: DSR, DTR IP: 91.90.161.* 17.12.11, 15:56
        hahah:))
    • radeberger Re: Auto potrąciło młodą kobietę przy ul. Grunwal 17.12.11, 16:03
      camparis napisała:

> Z jednej strony piesi chodzą jak krowy po pastwisku, ale z drugiej strony nie z
      > auważyłam aby zbyt wielu kierowców się zatrzymywało przed pasami. Dzisiaj zatrz
      > ymałam się, aby przepuścić bardzo wolno idącego niepełnosprawnego i auto za mną
      > po sekundach zaczęło trąbić!

A niech sobie trąbią :-) Mnie też jakiś baran obtrąbił tydzień temu za to, że zamiast wjechać pod tramwaj skręcając w lewo się zatrzymałem. Olać buraków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka