Dodaj do ulubionych

Wybór liceum

27.04.12, 04:22
Rozpiętość poziomu wrocławskich liceów jest naprawdę duża. Oto graficzny ranking:

wykres: wyniki matur vs. edukacyjna wartość dodana

Gimnazjalistom pod rozwagę :-).

Licealiści szkół położonych wyżej na wykresie zrobili przez 3 lata większe postępy (porównano wyniki egzaminu gimnazjalnego i matury) – uczniowie ci mają prawdopodobnie lepszych nauczycieli, choć może być też tak, że biorą więcej korepetycji. Licealiści szkół położonych bardziej na prawo mają lepsze wyniki na maturze, co się bierze głównie stąd, że do tych szkół idzie młodzież ambitniejsza.
Obserwuj wątek
    • anu_anu Re: Wybór liceum 27.04.12, 15:38
      No faktycznie ładnie widać.
      • Gość: mama ucznia Re: Wybór liceum IP: *.wroclaw.mm.pl 27.04.12, 23:17
        Widać ładnie, szkoda tylko, że nie wiadomo, o co w tym chodzi.
        • Gość: gość Re: Wybór liceum IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.04.12, 23:55
          Gość portalu: mama ucznia napisał(a):

> Widać ładnie, szkoda tylko, że nie wiadomo, o co w tym chodzi.

Wystarczy przeczytać w całości pierwszy post i wyszukać sobie w internecie znaczenie pojęcia "edukacyjna wartość dodana". Można też wejść na stronę, z której podlinkowano obrazek: www.szczepkowicz.ifd.uni.wroc.pl/narysuj-mi-fizyke/ - na samym dole jest wykres i opis sposobu jego interpretacji.
          • asza1972 Re: Wybór liceum 30.04.12, 16:30
            Taki wykres nie mówi rzecz jasna wszystkiego. Czasem szkoła stosuje taką sztukę: nie dopuszczamy słabych uczniów do matury. I od razu poprawiają się wyniki maturalne.
            • Gość: popaprany Re: Wybór liceum IP: *.wroclaw.mm.pl 30.04.12, 16:51
              asza1972 napisał(a):

> Taki wykres nie mówi rzecz jasna wszystkiego. Czasem szkoła stosuje taką sztukę
              > : nie dopuszczamy słabych uczniów do matury. I od razu poprawiają się wyniki ma
              > turalne.

Coś w tym jest.W mojej klasie matematyk nie dopuścił właśnie do matury 8 osob i w ten sposób osiągnie 100% zdawalność:-(
    • Gość: As Po co liceum? IP: *.play-internet.pl 30.04.12, 18:48
      I co wyślecie te swoje pociechy do liceum a potem im powiedzcie,że jak skończą studia (socjologię i inne gówna dla przygłupów i początkujacych alkoholików) to zrobią karierę. Potem te wasze pociechy w wieku 24 lat wejdą na rynek pracy, dostaną 1300 na rękę w biedronce, bo oczywiście nikt ich nie będzie chciał zatrudnić, bo niby gdzie zatrudnić dziesiątki tysięcy socjologów, antropologów kultury, politologów, pedagogów i innych nieudaczników życiowych?
      W tym czasie ich koledzy co poszli do szkół zawodowych będą już mieli swoje pierwsze mieszkanie, zarobki minimum 4000 miesięcznie (znajdź mi mechanika, murarza, blacharza, lakiernika który ma mniej). W wieku 30 lat będą ustawieni i gdy przyjdzie im ochota to sobie zrobią studia dla satysfakcji, w między czasie robiąc zakupy w sklepie, gdzie wasza pociecha z magistrem będzie przestawiać palety z majonezem.
      Nie pisze tego,żeby was wkurzyć czy obrazić, ale żebyście się ludzie chociaż trochę zastanowili, bo widzę,że mimo tego, jak wygląda rynek pracy nie brakuje nawiedzonych mamusiek, co swoje pociechy na studia wysyłają.
      Zapamiętajcie sobie to dokładanie-ze studiów liczą się tylko i wyłącznie medycyna, farmacja i informatyka na dobrej polibudzie plus ekonomia na SGH, ale tylko tam.
      Reszta to kiepski żart.
      • Gość: robol Re: Po co liceum? IP: *.wroclaw.mm.pl 30.04.12, 22:37
        Gość portalu: As napisał(a):

W tym czasie ich koledzy co poszli do szkół zawodowych będą już mieli swoje pie
        > rwsze mieszkanie, zarobki minimum 4000 miesięcznie (znajdź mi mechanika, murarz
        > a, blacharza, lakiernika który ma mniej). W wieku 30 lat będą ustawieni i gdy p
        > rzyjdzie im ochota to sobie zrobią studia dla satysfakcji

Aleś się bracie rozmarzył;-) Bez studiów dziś 8 zeta za godzinę harówy. Takie są realia.
        • Gość: As Re: Po co liceum? IP: *.play-internet.pl 01.05.12, 07:20
          :)Jasne, zwłaszcza ten koleś co w zeszłym tygodniu u znajomej kładł parkiet i cyklinował po 1000 złotych za dwa dni pracy:)A za 8 złotych to chyba w ochronie śpiąc, przestań żartować:)
          • Gość: zart Re: Po co liceum? IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.06.13, 16:09
            chyba zartujesz za 1000zl? cyklinowanie? to chyba za same lakiery zaplacił! jakbys dowiedział sie ile kosztują profesjonalne lakiery ! to bys bzdur nie gadał?
      • Gość: gość Re: Po co liceum? IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.04.12, 23:55
        Pokaż mi absolwenta któregoś z liceów umieszczonych tutaj na wykresie w górnej prawej ćwiartce, który ma problem ze znalezieniem pracy i zazdrości swoim kolegom blacharzom, lakiernikom, parkieciarzom, itp.
        • Gość: As Re: Po co liceum? IP: *.play-internet.pl 01.05.12, 07:23
          Ja nie mówię,że ma zazdrościć i nie mówię,że mają problemy ze znalezieniem pracy, Przecież wyraźnie napisałem,że prace będa mieli-biedronki powstają co krok:)A ciężkiej pracy na budowie nie sposób zazdrościć. Mówię o realiach rynku. Jeśli wierzysz w to,że bycie absolwentem wspomnianych liceów zapewni duże pieniadze i karierę to przykro mi, ale musze się z toba nie zgodzić:)
          • Gość: filozof Re: Po co liceum? IP: *.wroclaw.mm.pl 01.05.12, 16:22
            Nie ma związku między ukończeniem takiej czy innej szkoły a życiowym powodzeniem. szczęśliwe życie zależy od wielu czynników.
          • Gość: gość Re: Po co liceum? IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.05.12, 16:22
            Ukończenie dobrego liceum (a wcześniej dostanie się do niego) to perspektywa dobrego dyplomu dobrych studiów, a w rezultacie dobrej pracy. Znam wielu absolwentów III, XIV, XII i VII LO, którzy kilka lat temu zaczęli kariery zawodowe - uwierz mi, że nikt nie pracuje w Biedronce i wszystkim chyba żyje się lepiej niż przeciętnemu parkieciarzowi z takim samym stażem pracy.
      • Gość: Taka jedna Re: Po co liceum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.13, 16:28
        Te 4000zł to chyba na kwartał.
        Dwie przecznice dalej jest zakład lakierniczy. Człowiek pracuje od rana do nocy, a jeszcze nie widziałam by kiedykolwiek zabrał swoje dzieci na wakacje...
        Żyje skromnie, dom ma nie remontowany od lat...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka