Dodaj do ulubionych

Kwietniowe repertuary wrocławskich DKF-ów

IP: *.vogel.pl 22.03.02, 18:25
Są już :-))) Zainteresowanym podaję:

1. Międzyszkolny Dyskusyjny Klub Filmowy w MDK-u na Kołłątaja (projekcje:
wtorki, godz. 17:00):

cykl "Lustro naszych spraw":

9 IV - "Spragnieni miłości" Wong-Kar Waia,
16 IV - "Happy Together" Wong-Kar Waia,
23 IV - "Cześć Tereska" Roberta Glińskiego,
30 IV - "Dziennik Bridget Jones" Sharon Maguire.

2. DKF Politechnika - gmach główny, Wybrzeże Wyspiańskiego (projekcje: środy,
godz. 18:00):

cykl pod roboczym tytułem: "Coś z głową":

3 IV - "Memento" Christophera Nolana,
10 IV - "Pi" Darrena Aronofsky'ego,
17 IV - "Czego pragną kobiety" Nancy Meyers,
24 IV - "Dziewięć żywotów Thomasa Katza" Bena Hopkinsa.

W przypadku Politechniki może się zdarzyć, że tytuły zamienią się jeszcze
miejscami. Jak będę już wiedział na pewno, to napiszę i zweryfikuję. Pewne
jest "Memento" 3 kwietnia. Reszta może się przetasować, o czym lojalnie
uprzedzam.

Zapraszam :-)))
Obserwuj wątek
    • Gość: Kociątko Re: Kwietniowe repertuary wrocławskich DKF-ów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.03.02, 19:31
      Jarosz, słonko, a które z tych filmów byś szczególnie polecił ? :))) i thx za
      zamieszczenie repertuaru :)))
      • Gość: Jarosz Re: Kwietniowe repertuary wrocławskich DKF-ów IP: *.vogel.pl 22.03.02, 19:48
        Nie wszystko z tego widziałem, ale z tych filmów, które już znam, największe
        wrażenie zrobiło na mnie "Memento". Najinteligentniejszy pomyślany scenariusz
        od czasów "Podejrzanych" Briana Singera. Amerykanie wyjdą na buraków, jeśli w
        nocy z niedzieli na poniedziałek nie nagrodzą tego scenariusza Oscarem!
        • Gość: Jarosz Re: Kwietniowe repertuary wrocławskich DKF-ów IP: *.vogel.pl 22.03.02, 19:52
          Tak to jest, jak się nadgorliwie wysyła niegotowy jeszcze post ;-((( Miało
          być: "najinteligentniej pomyślany".

Polecam też największe jajo z kwietniowych repertuarów, czyli "Dziewięć żywotów
          Thomasa Katza". Momentami ma się wrażenie, że Monty Python znów działa ;-)))
        • Gość: Jarosz Re: Kwietniowe repertuary wrocławskich DKF-ów IP: *.vogel.pl 25.03.02, 11:16
          A jednak wyszli na buraków :-((( Mieć w rękach taki misterny klejnot jak
          scenariusz "Mementa" i go nie docenić... - szkoda słów. Pewnie akademicy nie
          zrozumieli, o co w nim chodzi i dlaczego.
      • szarykot Re: Kwietniowe repertuary wrocławskich DKF-ów 22.03.02, 21:25
        Kotek, ja bym chętnie poszedł na "cześć tereskę"...
    • Gość: bromden π IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.03.02, 12:24
      "π" Aronofsky'ego jest odjechane, naprawde warto

(chociaz, jak ktos sie zna na matematyce, to nie kupi tych bajeczek, ale i tak
      warto)
      • Gość: macio Re: &# 960; IP: *.eck-sa.krakow.pl 05.04.02, 12:49
        Uważam że lepsze i zdecydowanie bardziej "odjechane" jest "Requiem dla snu".
        Poza tym świetne są filmy Wong-Kar Waia. To dla mnie obok Aronofsky'ego
        najciekawszy reżyser ostatnich lat.
    • Gość: Jarosz Korekty repertuarów brak :-))) IP: *.vogel.pl 05.04.02, 12:32
      Wszystko będzie jednak tak, jak napisałem. W politechnicznym repertuarze nie
      nastąpią przetasowania.

Do zobaczenia na projekcjach! ;-)))
      • farcaul Memento 05.04.02, 14:21
        Rzeczywiscie rewelacja, jesli chodzi o scenariusz.
        W ogole od bardzo dawna nie zdarzylo mi sie tydzien w tydzien zobaczyc 2 tak
        dobrcyh filmow (mowie jeszcze o Johnie Malkovichu). DKF Politechnika ma
        olbrzymiego plusa. Minusik jedyny (ale znika wobec zalet), to to, ze ja bym sie
        nie osobiscie nie wzial za mowienie przez 15 min. o filmie, ktorego nie
        ogladalem... ;)
        • Gość: Jarosz Re: Memento IP: *.vogel.pl 05.04.02, 14:26
          Cóż, Małgosia z Ulą się starają, jak mogą ;-)))
        • Gość: bromden Re: Memento IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.04.02, 14:40
          > olbrzymiego plusa. Minusik jedyny (ale znika wobec zalet), to to, ze ja bym sie
          > nie osobiscie nie wzial za mowienie przez 15 min. o filmie, ktorego nie
          > ogladalem... ;)

w ogole, nie lubie czytac/sluchac o filmie przed obejrzeniem,
          po co cokolwiek sugerowac widzom? niech sami sobie wyrobia zdanie,
          w koncu to dkf, kto chce powinien zostac po filmie i podyskutowac,

oprocz tego, te dwie panie caly czas przerywaja sobie nawzajem, to jest zalosne,

jarosz, masz tam jakies chody? nie daloby sie usunac mowienia o filmie przed
          filmem, a zamiast tego wstawic dyskusje o filmie po filmie?

---
          a poza tym, uwazam, ze fonatanna powinna zostac zburzona
          • Gość: Jarosz Re: Memento IP: *.vogel.pl 05.04.02, 14:57
            Gość portalu: bromden napisał(a):

> w ogole, nie lubie czytac/sluchac o filmie przed obejrzeniem,
            > po co cokolwiek sugerowac widzom? niech sami sobie wyrobia zdanie,
            > w koncu to dkf, kto chce powinien zostac po filmie i podyskutowac,

Jeśli chodzi o interpretację filmu, to się z Tobą zgadzam. Też nie lubię, gdy mi
            się łopatologicznie wykłada, o co chodzi. Chętnię się natomiast dowiaduję
            szczegółów biograficznych twórców filmu, czegoś o powodach powstania dzieła albo
            jakichś smakowitych ciekawostek, np. z planu. Doceniam też zwracanie mi uwagi na
            jakieś niuanse, które przy nieświadomym oglądaniu mogłyby mi umknąć.

> jarosz, masz tam jakies chody? nie daloby sie usunac mowienia o filmie przed
            > filmem, a zamiast tego wstawic dyskusje o filmie po filmie?

Chody mam, ale prelekcje vel pokłapy są już na tyle tradycyjnym elementem pokazów
            w DKF-ie, że wątpię, by mi się udało coś wskórać.

Co do dyskusji po filmie, to kiedyś eksperymentalnie usiłowano coś takiego
            wprowadzić. Spotykało się to z obronną reakcją publiczności, która zamiast
            dyskutować, salwowała się gremialną ucieczką. Myślę, że dziś wyglądałoby to
            podobnie. Niemniej zawsze przecież można po filmie podyskutować - co prawda nie z
            całą salą, a w podgrupkach. Nie to samo, ale zawsze.

> ---
            > a poza tym, uwazam, ze fonatanna powinna zostac zburzona

Tu zaprotestuję ;-))) Fontanna powinna zostać. Ale to dyskusja na inny wątek.
            • farcaul Re: Memento 05.04.02, 15:46
              hej

Jak genialna robote robia panie Malgosia i Ula jest poza wszelka dyskusja.

O ile jakiec uwagi o tle powstania filmu sa ciekawe, to jednak (tak ja bylo
              ostatnio) rozplawianie sie nad kolejnymi "planami" filmu czy tez jego strona
              wizualna przez osobe, ktora filmu nie ogladala uwazam za lekkie przegiecie.
              Zaczynam sie czuc jak na jakims seminarium, gdzie ktos referuje jakis temat na
              podstawie np. ksiazki, nie bardzo wiedzac o czym naprawde mowi.

Zapowiadanie z gory tego (chocby w zarysie) co sie w filmie bedzie dzialo takze
              jest troszeczke drazniace; w koncu jezeli ktos bedzie chcial to wiedziec, to bez
              trudu sobie sam sprawdzi, natomiast mozna stracic element zaskoczenia.

BTW. czy ktos takze mieliscie skojarzenia ze "100 lat samotnosci" ? "To jest
              krowa, krowa daje mleko, trzeba ja wydoic, mleko jest dobre do picia".

pzdr.
              • Gość: jarq Re: Memento - z pozno :-((((((( IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.04.02, 16:42
                No tak! Pewnie Memento już było w ostatnią środę?!? Jak zwykle przeczytałem
                wątek za późno! Mam pytanie, jak jest z jakością filmów... Nie spodziewam się
                Dolby Surround, ale pamiętam, że kiedyś nie mogłem znieść brzęczenia głośników
                na "Lost higway" w Pałacyku.
                • Gość: Jarosz Re: Memento - za pozno :-((((((( IP: *.vogel.pl 05.04.02, 16:51
                  Jest nieporównanie lepiej niż w Pałacyku ;-))) Tam jak nie siedzisz w pierwszym
                  rzędzie, to nic nie widzisz - albo w najlepszym wypadku fragment ekranu.

W kwestii dźwięku - Dolby Surround to to faktycznie nie jest, ale brzmi
                  przyzwoicie i bez atrakcji w postaci zniekształceń czy charkotu.
    • Gość: qwerty Kwietniowy repertuar DKF w "Lalce" IP: *.tlsa.pl 08.04.02, 10:36
      w "lalce", w ramach DKF lub czegos w tym stylu, co poniedzialek o 20:00
      organizowane sa seanse z cyklu "kino minionej epoki". czy moglby ktos podac
      repertuar na kwiecien?
      • Gość: Kociątko Re: Kwietniowy repertuar DKF w IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.04.02, 10:48
        o repertuarze kina lalka nic nie ma :( za to w atomie coś dzisiaj jest - jakieś
        starsze filmy, jak chcesz to zobacz w repertuarze na stronie gw/wrocław :P
        • Gość: qwerty Re: Kwietniowy repertuar DKF w IP: *.tlsa.pl 08.04.02, 13:09
          dzieki, ale nie o to mi chodzilo. repertuar DKF-ow nie jest publikowany
          oficjalnie (strony www, gazety, itp) bo wynika to z jakichs przepisow prawa
          autorskiego (lub czegos w tym stylu). jednakze dzieki ludziom dobrej woli
          (patrz biezacy watek) mozna zdobyc repertuar DKF danego kina, poniewaz
          wspomniani ludzie dobrej woli przepisuja repertuar DKF z klubowej ulotki,
          dostepnej w samym kinie, do posta i publikuja go np. tutaj. i na to wlasnie
          liczylem zapytujac sie o kwietniowy repertuar DKF w kinie "lalka".
          • Gość: Kociątko Re: Kwietniowy repertuar DKF w IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.04.02, 15:04
            nieładny ten "pouczający" ton. a repertuary są niekiedy publikowane tylko
            trzeba wiedziec jak do nich dotrzeć.
    • Gość: Jarosz UWAGA!!! ZMIANA Z OSTATNIEJ CHWILI!!! :-((( IP: *.vogel.pl 17.04.02, 13:01
      I to tam, gdzie nikt się tego nie spodziewał! 23 kwietnia nie będzie w MDK-u
      filmu Roberta Glińskiego "Cześć Tereska", bo Tereska niespodziewanie
      powiedziała "Cześć" i wyjechała w teren. No... może nie tyle sama Tereska, co
      kopia filmu.

Z tej to przyczyny MDK w najbliższy wtorek o 17:00 zaprasza na "Drobnych
      cwaniaczków" Woody'ego Allena. Co się jednak odwlecze... "Tereska" będzie na
      pewno w maju. Repertuar już jest, ale poczekam jeszcze, aż się ostatecznie ustali
      ten politechniczny i podam całość w osobnym wątku.

Pozdrawiam :-)))
      • Gość: Kociątko Re: UWAGA!!! ZMIANA Z OSTATNIEJ CHWILI!!! :-((( IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.04.02, 20:42
        Jarosz - nadzieja wrocławskich kinomanów :) w sumie dobrze z tym przesunięciem,
        bo nie miałabym za co pójść.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka