Dodaj do ulubionych

Powstaje bank czasu

26.07.04, 22:24
Komunizmem mi to pachnie. :/
Obserwuj wątek
    • Gość: asik Re: Powstaje bank czasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 11:03
      wielki_czarownik napisał:
      > Komunizmem mi to pachnie. :/

A mi stary, zrzedliwy malkontent - wielki_czarownik.
      Stary, Ty chyba nic innego nie robisz, a jedynie szukasz tematu do ktorego mozna
      byloby sie przyczepic. Wez sie do roboty, to zycie znowu nabierze kolorow.
    • chrust SWietny pomysl! 27.07.04, 16:43
      jak kazdy ktory motywuje ludzi do dzialania, a nie do siedzienia/pierdzenia w
      stolek.
      • Gość: basia Re: SWietny pomysl! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 18:19
        Już drugi temat na forum, gdzie piszą normalni ludzie (z jednym wyjątkiem).
        Pomysł doskonały, trzeba zmobilizowac jakąś ciocię-emerytkę lub mamusię na
        wychowawczym. To świetny sposób równiez na dowartościowanie samego siebie. W
        moim miejscu zamieszkania coś podobnego działa, ale w skali mikro. To ważne być
        potrzebnym, dawać innym a z drugiej strony mieć świadomość, że można na drugą
        osobe liczyć. Doskonałe!
    • Gość: bak Re: Powstaje bank czasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 18:13
      skoda słów, nic.
    • lesia27 Re: Powstaje bank czasu 27.07.04, 18:20
      fantastyczny pomysł, mam nadzieje że szybko przyjmie się u nas; sama chętnie
      przystąpiłabym do podobnej organizacji; wreszcie ludzie zbliżają sie do siebie,
      bo wydaje się że ostatnie lata sprzyjały bardziej oddalaniu; trzymam kciuki za
      powodzenie tej akcji;
      • Gość: Stan Re: Powstaje bank czasu IP: *.bchsia.telus.net 27.07.04, 18:49
        Dobry poczatek dla ka¿dego, kto pragnie bardziej sprawiedliwego i elastycznego
        systemu gospodarczego o ktorym bardzo przystepnie pisze Margrit Kennedy.
    • Gość: ja Re: Powstaje bank czasu IP: *.fornet.waw.pl / *.fornet.waw.pl 27.07.04, 19:33
      Jest taki podręcznik do niemieckiego TANGRAM, w części 2B jest trochę na ten
      temat, proponuję poczytać... .
      • Gość: Stan Re: Powstaje bank czasu IP: *.bchsia.telus.net 27.07.04, 20:07
        PIENIADZ WOLNY OD INFLACJI I ODSETEK - www.zb.eco.pl-zb-195-196-pdf-ksiazki.pdf
        tangram, nie zaciemniaj obrazu smieciami OK?
        • krzysztof.pecul Re: Powstaje bank czasu 27.07.04, 20:29
          Uważam, że to wyjątkowo pożyteczna inicjatywa. Jeśli ktoś zrobi coś podobnego
          na naszym Ursynowie Północnym (w Warszawie), postaram się do tej inicjatywy
          przyłączyć.
    • Gość: krasny Re: Powstaje bank czasu IP: 80.55.171.* 27.07.04, 20:43
      Fajna sprawa. Pomagać lubie i to bardzo, oczywiście jak ktoś grzecznie poprosi.
      A co do tego że wszystko za friko? hm... herbatke i ciasteczko i jestem do
      dyspozycji.
      • Gość: r w krakowie IP: 195.150.18.* 27.07.04, 21:57
        w krakowie natomiast dziala lets (porownywalny do 'bankow czasu' system
        bezgotowkowej wymiany) szczegoly i spotkania (w srody wieczorem) pod ponizszym
        adresem:
        Wydawnictwo "Zielone Brygady",
        Slawkowska 12 III p. 31-014 Krakow
        tel./fax: 48 12 4222264, 4222147,
        0 603363721

zb@zb.most.org.pl
    • Gość: Jędrzej Bank odsiadek IP: *.chello.pl 27.07.04, 23:24
      Przypomina mi to Bank Odsiadek, zaproponowany swego czasu bodajże przez Janusza
      Osękę. Masz, człowieku, trochę wolnego czasu - np. urlop, a nie masz kasy na
      wyjazd - idziesz posiedzieć trochę w miejscowym pudle. Tydzień, dwa - ile
      odsiedzisz, tyle dopisują ci do konta. Po pewnym czasie uzbiera się parę
      miesięcy. I możesz sobie wtedy pozwolić - kiosk okraść, włóczęgę skopać. Wyrok
      odpiszą ci z konta, a ty wolny jesteś. Wolny!
    • Gość: Anka Re: Powstaje bank czasu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.07.04, 08:46
      A ja miałam kiedyś taki pomysł, aby w tzw. barterze czyli przysługa za przysługę
      pomagać sobie w codziennym życiu. Niestety na pomyśle się skończyło, a tu proszę
      znalazł się ktoś kto tę ideę wcieli w życie brawo!
      Obwiam się tylko, aby nie znaleźli się tam ludzie, którzy zechcą wykorzystać to
      do niecnych celów. Dziś tak ciężko komukolwiek zawierzyć, bo jak człowiek
      zawierzy to zaraz się okazuje,że zostanie oszukany.
      I gdzie pójdzie po sprawiedliwość? do sądu? To straci zdrowie i nerwy zanim coś
      odzyska bądź nie odzyska a tylko straci. Tak to już jest w naszej polskiej
      rzeczywistości.
      • Gość: Optymista Sposób na wyzyskiwaczy IP: 217.153.187.* 28.07.04, 09:01
        Wydaje mi się, że stosując oceny i komentarze (np. analogiczne do Allegro) po
        jakimś czasie wykreuje się "elitę" rzetelnych i pomocnych, a wyodrębni
        spryciarzy wykorzystujących cudze zaufanie.Byleby tylko tych pierwszych było
        znacznie więcej.
    • Gość: ja Re: Powstaje bank czasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 09:04
      ja to mam tyle czasu, że nie dobrze mi się robi...
    • Gość: tygi Re: Powstaje bank czasu IP: 172.16.3.* 28.07.04, 10:39
      Super sprawa, ilez razy lapalam sie na tym ze nie mam co zrobic z kotami, a
      ilez razy ktos narzekal ze musial kupic kiepskie ciasto - a ja to robie po
      mistrzowsku. ktos napisal o polnocnym ursynowie - ja jestem po drugiej stronie
      lasu kabackiego, ale chetnie pomoge ludzikom w rejonie Mokotow, Ursynow,
      Jozefoslaw. Jestem niezla w pieczeniu ciast, a i zwierzaki mnie kochaja. Super
      pomysl!!!! I niech malkontenci i zawodowi narzekacze ida poszukac innych
      tematow.
    • Gość: utopia is cool LETS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 11:26
      czyli Ludzie Ekonomię Twórzcie Sami... zwał jak zwał, ale idea godna poparcia!
    • Gość: aaa Re: Powstaje bank czasu IP: 217.153.29.* 28.07.04, 13:27
      Mi się to wydaje socjalistycznym wymysłem. Przecież już kiedyś ludzie wymyślili
      sposób na dość dobrą wymianę usług i produktów - za pośrednictwem pieniądza i
      byłby to w dalszym ciągu rewelacyjny sposób, gdyby każda operacja wymiany nie
      była obciążona podatkami. Ciekawe, że o takich pomysłach słyszy się głównie z
      krajów de facto zsocjalizowanych, jak Francja czy Niemcy, jakoś nie słychać ze
      Stanów. Nie trzeba wymyślać nowych cudownych systemów wymiany, tylko
      przywwrócić pieniądzowi znaczenie, jakie mu kiedyś nadano - poprzez
      zmniejszanie podatków przede wszystkim.
      • Gość: Tomek Re: Powstaje bank czasu IP: *.comarch.pl 28.07.04, 13:34
        > Mi się to wydaje socjalistycznym wymysłem. Przecież już kiedyś ludzie
        wymyślili
        >
        > sposób na dość dobrą wymianę usług i produktów - za pośrednictwem pieniądza i
        > byłby to w dalszym ciągu rewelacyjny sposób, gdyby każda operacja wymiany nie
        > była obciążona podatkami.

Dokładnie tak samo myślę :)

> Ciekawe, że o takich pomysłach słyszy się głównie z
        > krajów de facto zsocjalizowanych, jak Francja czy Niemcy, jakoś nie
        > słychać ze Stanów.

A Nowy Jork to nie w stanach? :) - patrz komentowany artykuł :)
      • praptak Re: Powstaje bank czasu 28.07.04, 15:52
        > Mi się to wydaje socjalistycznym wymysłem. Przecież już kiedyś ludzie wymyślili
        > sposób na dość dobrą wymianę usług i produktów - za pośrednictwem pieniądza i
        > byłby to w dalszym ciągu rewelacyjny sposób, gdyby każda operacja wymiany nie
        > była obciążona podatkami.

Socjalistyczny wymysł? Socjalizm to by był, gdyby to było obowiązkowe. A co do
        podatków, to właśnie - myślę, że nasi dzielni inspektorzy podatkowi udupią to
        obkładając podatkiem. Przecież próbowali już obłożyć wolne oprogramowanie - co z
        tego, że darmowe - przecież można ustalić wartość na podstawie ceny
        porównywalnych produktów komercyjnych :-)
    • Gość: Tomek Wątpliwości IP: *.comarch.pl 28.07.04, 13:31
      Pomysł fajny ale:
      1) jeśli się upowszechni, zaraz znajdzie się ktoś, kto będzie chciał to
      opodatkować
      2) bezgotówkowa wymiana usług już kiedyś była...

ad2)
      Ludzie pierwotni nie znali pieniądza. Pieniądz okazał się jednym z
      najważniejszych wynalazków. Umożliwia sensowną wycenę wykonanej pracy,
      kształtuje popyt i podaż. W każdym razie skoro wyparł wymianę bezgotówkową,
      okazał się lepszym rozwiązaniem.

• Gość: pshemo Re: Wątpliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 14:32
        i tu racja co do wyceny zwłaszcza...Czy naprawa komputera jest tyle samo warta
        co spacer z pieskiem? ale to tak w nawiasie...
        Tylko jak zweryfikować ludzi którzy np pomogą w odebraniu dziecka ze szkoły?
        To gratka dla pewnych grup ludzi...albo tych co przyjdą pod nieobecność
        gospodarzy kwiatki w domu podlać.
      • Gość: agat Re: Wątpliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 15:26
        NIESTETY obawiam sie ze w naszym kraju - gdzie ludzie nie sa zbyt otwarci i nie
        mozna powiedziec, ze cechuje ich pozytywne nastawienie - taka inicjatywa nie
        wypali. Akcja opiera sie w duzej mierze na zaufaniu, uczciwosci ... Coz - gdyby
        to wypalilo, byla bym bardzo mile zaskoczona !!!
    • Gość: Critto A mi - JAK NAJBARDZIEJ WOLNYM RYNKIEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 23:09
      Wolny rynek moze przybierac rozne formy, rowniez wymiany bezgotowkowej. Mozna
      smialo stwierdzic, ze wszystko co DOBROWOLNE jest wolnorynkowe.

Bardzo mi sie podoba taka dzialalnosc, jak wszelkie zreszta inicjatywy oddolne.
      Mysle, ze tego rodzaju dzialalnosc jest zreszta forma ucieczki od tyranii
      etatyzmu w gospodarce, jest tez bardzo pozytywnym przejawem - pojawiania sie
      spoleczenstwa obywatelskiego. A osobisty kontakt miedzy ludzmi i szczegolny
      charakter takiej dzialalnosci (dysponowanie wlasnym czasem w zamian za czas
      kogos innego) powinien utrudnic dzialanie oszustom (co nie oznacza, ze sie
      takowi nie pojawia - ale mozna ich eliminowac jak wszedzie).

Pozdrawiam,
      Critto
      liberter.webpark.pl
      wspolpracownik liberator.lbl.pl

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka