Dodaj do ulubionych

Smierc w Breslau

IP: *.neting.com.pl 03.01.05, 20:15
...przeczytalam w kilka dni, prawie jednym tchem... Dziwnie tak sie
przemieszczac po Breslau, szukajac ich wyobraznia we Wroclawiu... Panie
Marku, gratuluje! Forumowiczow, milosnikow powiesci kryminalnej (ale i nie
tylko) zachecam do przeczytania i podzielenia sie opinia.
Obserwuj wątek
    • kklement Re: Smierc w Breslau 04.01.05, 12:01
      Mi książka średnio sie podobała - głównie ze względu na taką, jakby rzec,
      niezbyt płynną fabułę.
      Rzeczywiście autor funduje nam wirtualną wycieczkę po przedwojennym Wrocławiu.
      Jest to dość fajne, ale chwilami czułem przesyt - wymienianie kolejnych ulic i
      obiektów stawało się ważniejsze od akcji. Nie jest to książka dla ludzi spoza
      Wrocławia.
      Niemniej Breslauerom polecam :)

P.S. Odniosłem wrażenie, że autor mieszka chyba na Oporowie :) Mylę się ?
      • Gość: killla Re: Smierc w Breslau IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.01.05, 12:15
        zgadzam się z Tobą, że dla osób spoza Wrocławia, książka może wydać się nużąca,
        zwłaszcza to szczegółowe wymienianie ulic (jedzie x, skręca w y, mija z).
        Z drugiej strony ubawiło mnie opisywanie menu z niektórych knajp, momentami
        "ślinka cieknie".
        PS. Jest jeszcze "Koniec świata w Breslau"
        • Gość: Rafis Re: Smierc w Breslau IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 04.01.05, 12:25
          Skoro mowa o Wrocku to musz eprzeczytac :) a ten koniec swiata w Breslau to o
          czym?
          • kklement Re: Smierc w Breslau 04.01.05, 12:31
            Podobno ( jeszcze nie czytałem ) prequel "Śmierci w Breslau".
          • Gość: killla Re: Smierc w Breslau IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.01.05, 12:36
            ten sam autor (Marek Krajewski -wykładowca na UW), znów śledztwo prowadzi radca
            Eberhard Mock, podobna intryga - sekty, morderstwa, domy publiczne, tajemnice z
            przeszłości i przedwojenny Breslau.
            Zdaje się, że pod koniec ubiegłego roku "Koniec świata w Breslau" został uznany
            za najlepszy polski kryminał.
            Dla prawdziwego Wrocławianina, lokalnego patrioty przeczytać obie książki to
            absolutny "mus" ;)
    • gonzales.wroclaw Czekam na dalsze powieści z cyklu "w Breslau". 04.01.05, 13:31
      Zgadzam się, autor super oddaje topografię miasta. Chwilami można poczuć się jak w Breslau. Szkoda, że tylko poczuć.
      Miły przerywnik życia we Wrocławiu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka