04.05.05, 23:43
Rozumiem, że busy Volvo to lokalny interes ale może warto pomyśleć o Solarisach? To w pełni polska firma i ponoć robi naprawdę dobre pojazdy.
Obserwuj wątek
    • Gość: raxer Re: Solaris IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.05.05, 00:00
      Popieram w całej rozciągłości, ale do końca 2006 roku będzie VOLVO.
      Tak zostało już wcześniej ustalone. Przetargi na 99 przegubów i 37 solówek
      wygrało VOLVO i teraz sukcesywnie są realizowane te zamówienia.
      Pozostaje mieć nadzieję że kolejne przetargi wygra inny producent, najlepiej
      SOLARIS!!!
      • Gość: B Re: Solaris IP: *.devs.futuro.pl 05.05.05, 08:06
        nie za bardzo rozumiem uporu, zeby MPK Wrocław kupowalo inne autobusy niz
        Volvo. moze nei znam sie na tym za bardzo, ale wydaje mi sie, ze kazde normalne
        miasto powinno promować firmy, które działają na jego terenie, gdzie płacą
        podatki i dają zatrudnienie mieszkańcom. i chocby z tego powodu nalzey kupowac
        Volvo. ponadto, skoro juz tyle mamy autobusów Volvo we Wrocławiu i zapewne
        przystosowane do ich obslugi zajezdnie i przeszkolonych mechanikow, to po co
        kupowac cos innego i kupowac znowu sprzet do ich obslugi...? a pzoa tym, czy
        naprawde, calkiem obiektywnie rzecz ujmujac, sa ISTOTNE roznice w jakosci
        autobusów produkowanych w Polsce?
    • capo_di_tutti_capi Re: Solaris 05.05.05, 10:02
      wielki_czarownik napisał:

> Rozumiem, że busy Volvo to lokalny interes ale może warto pomyśleć o
      Solarisach
      > ? To w pełni polska firma i ponoć robi naprawdę dobre pojazdy.

No więc właśnie - skoro, jak napisałeś, Volvo to lokalny interes, po co
      transferować pięniądze gdzieś pod Poznań?:)
      --
      - quot capita, tot sensus -
    • Gość: TomaszJ Re: Solaris IP: *.magma / *.magma-net.pl 05.05.05, 10:20
      ciekawe dlaczego Poznan kupuje man'y i neoplany?? moze dlatego ze fabryki sa
      pod poznaniem? wlasnie dlatego wrocław powinien kupowac volvo!
      • Gość: a Tylko Volvo! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.05.05, 11:41
        Wrocław popiera firmy inwestujące w naszym mieście.
        • Gość: Rafis Re: Tylko Volvo! IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 05.05.05, 18:38
          precz z Solarisem :)
          • Gość: Martix Re: Tylko Volvo! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.05.05, 18:55
            SOLARIS to sie czyta{LEM}a nie jeżdzi!-żarcik!Ile jeszcze ma być we Wrocku
            nowych autobusów?"Lokalne"autobusy to też JELCZE,ostatnio kupił je właśnie
            Poznań,także nie jest powiedziane,że trzeba kupować właśnie autobusy z
            lokalnych fabryk.Na razie testuja MAN-a i Merca Citaro i zobaczymy co wybiorą.
            • bystrzak2000 Re: Tylko Volvo! 05.05.05, 20:51
              Gość portalu: Martix napisał(a):

> SOLARIS to sie czyta{LEM}a nie jeżdzi!-żarcik!Ile jeszcze ma być we Wrocku
              > nowych autobusów?"Lokalne"autobusy to też JELCZE,ostatnio kupił je właśnie
              > Poznań,także nie jest powiedziane,że trzeba kupować właśnie autobusy z
              > lokalnych fabryk.Na razie testuja MAN-a i Merca Citaro i zobaczymy co wybiorą.

Testowane są tylko gazowce, bo Volvo nie pozwala testować "normalnych"
              autobusów.
              • Gość: Rafis Re: Tylko Volvo! IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 05.05.05, 21:11
                "wybiorą" to co wygra przetarg :)
                • Gość: raxer Re: Tylko Volvo! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.05.05, 21:35
                  jaki przetarg?
                • Gość: perian Re: Tylko Volvo! IP: *.kom / *.kom-net.pl 05.05.05, 22:53
                  O ile wiem, to będą negocjacje z Volvo a nie przetarg.
                  • bystrzak2000 Re: Tylko Volvo! 05.05.05, 23:09
                    Gość portalu: perian napisał(a):

> O ile wiem, to będą negocjacje z Volvo a nie przetarg.

No właśnie. Przetarg dopiero za 2 lata.
                    • Gość: Rafis Re: Tylko Volvo! IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 06.05.05, 08:15
                      mam na mysli następny przetarg :)
                      • bystrzak2000 Re: Tylko Volvo! 06.05.05, 10:09
                        Gość portalu: Rafis napisał(a):

> mam na mysli następny przetarg :)

Z resztą następny też wygra Volvo, bo niby dlaczego ma być inaczej:-)
                        • Gość: ts Re: Tylko Volvo! IP: *.apnet / *.wroclaw.dialog.net.pl 06.05.05, 15:29
                          volvo sa bardzo dobre to po ha zmieniac na jakies inne pyrskie solarisy
                          • bystrzak2000 Re: Tylko Volvo! 06.05.05, 21:57
                            W tej chwili większość nowoczesnych autobusów jest na tym samym wysokim
                            poziomie, więc jeśli mamy pod nosem fabrykę, więc dlaczego mamy z tego nie
                            skorzystać. Z resztą, gdyby MPK nie wybrało Volvo, prasa nie zostawiłaby na nim
                            suchej nitki, tak jak to było, gdy poznańskie MPK zakupiło Jelcze, zamiast
                            Solarisa, albo MAN-a, które są produkowane pod Poznaniem...
                            • Gość: koloko Re: Tylko Volvo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 23:10
                              Też jestem za Volvo, ale niech kupują dalej 7700 - chodzi mi o okna.
                            • Gość: bkr Re: Tylko Volvo! IP: 62.233.177.* 07.05.05, 10:16
                              To trzeba się liczyć z tym co prasa napisze, czy z tym, co jest lepsze i
                              korzystniejsze. Pogadaj sobie z ludźmi z MPK, najlepszy jest jedyny NG313 i
                              M181M, które mają prawie zerową awaryjność, o wolwo natomiast tego powiedzieć
                              nie można, ponoć z ostatniej partii (10 przegubowców) połowa nie dojechała do
                              zajezdni, bo po drodze raczyła zdefektować. I to jest dobry autobus? Śmiechu
                              warte!
                              • bystrzak2000 Re: Tylko Volvo! 07.05.05, 12:25
                                Gość portalu: bkr napisał(a):

> To trzeba się liczyć z tym co prasa napisze, czy z tym, co jest lepsze i
                                > korzystniejsze. Pogadaj sobie z ludźmi z MPK, najlepszy jest jedyny NG313 i
                                > M181M, które mają prawie zerową awaryjność, o wolwo natomiast tego powiedzieć
                                > nie można, ponoć z ostatniej partii (10 przegubowców) połowa nie dojechała do
                                > zajezdni, bo po drodze raczyła zdefektować. I to jest dobry autobus? Śmiechu
                                > warte!

Jakbyś nie wiedział z MAN-em na początku ekspoloatacji były ogromne problemy i
                                był najbardziej awaryjnym autobusem w MPK, zaraz oboko Ikarusa 417. A M181M
                                jest niskowejściowy i nie ma co go porównywać z autobusami niskopodłogowymi. A
                                po za tym trzeba również popatrzeć pod kątem pasażera i według mnie Volvo jest
                                mu przyjazne najbardziej.
                                • Gość: brk Re: Tylko Volvo! IP: 62.233.177.* 07.05.05, 19:55
                                  Póki co pracownicy MPK mają inne zdanie na temat MANa niż Ty.
                                  • Gość: perian Re: Tylko Volvo! IP: *.kom / *.kom-net.pl 07.05.05, 21:39
                                    Jak fabryka naprawiła to co sknociła to MANidło stało się porządnym autobusem.
              • Gość: brk Re: Tylko Volvo! IP: 62.233.177.* 07.05.05, 10:13
                No i to jest porządna firma, żeby jeszcze wolwo było tak dobre jak MAN, SOlaris
                czy MB, a części nieco niższe jak u konkurentów to byłoby ok, ale tak nie jest,
                podobnie z jakością wykonania.
                • Gość: Martix Re: Tylko Volvo! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.05.05, 17:55
                  Skoro tak uważasz to dlaczego go kupują na zachodzie,czyżby byli ślepi?Volvo
                  najtańsze nie jest i ma dobre noty.
                  • bystrzak2000 Re: Tylko Volvo! 08.05.05, 21:55
                    Gość portalu: Martix napisał(a):

> Skoro tak uważasz to dlaczego go kupują na zachodzie,czyżby byli ślepi?Volvo
                    > najtańsze nie jest i ma dobre noty.

Volvo od zawsze słynęło z jakości, bezpieczeństwa i nowinek technicznych,
                    dlatego przez lata wyrobiło sobie markę, więc przewoźnicy nadal ufają tej
                    firmie.
                    • Gość: brk Re: Tylko Volvo! IP: 62.233.177.* 06.06.05, 16:20
                      Jakie firmy to kupują na zachodzie? Skandynawia, bo to niby szwedzkie, a tak
                      poza tym? Connex ? I tylko oni..... Jakoś Ci najwięksie nie kupują tego
                      badziewia:-D I bardzo dobrze, nie chcą się wpakować w bagno, jak Berlin...
                      • bystrzak2000 Re: Tylko Volvo! 08.06.05, 22:20
                        Gość portalu: brk napisał(a):

> Jakie firmy to kupują na zachodzie? Skandynawia, bo to niby szwedzkie, a tak
                        > poza tym? Connex ? I tylko oni..... Jakoś Ci najwięksie nie kupują tego
                        > badziewia:-D I bardzo dobrze, nie chcą się wpakować w bagno, jak Berlin...

No nie wiem. A Budapeszt? A Wilno? Już nie wspomnę, że w pierwszym kwartale
                        2005 r. Volvo 7700A był najczęściej eksportowanym autobusem z Polski na Zachód.
                        Więc jednak ktoś kupuje.
                        • Gość: brk Re: Tylko Volvo! IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.05, 17:17
                          Jakoś nie chce mi sie wierzyć, że Wolwo było takim szlagierem eksportowym, bo
                          Solaris miał chyba więcej zamówień. Poza tym 260 sztuk dla Berlina, a więc dla
                          najbardziej wymagającego rynku w Europie o czymś świadczy, jednak Wolwo
                          startując w przetargu BVG nie udało się zgarnąć nawet najmniejszej puli....
                          • bystrzak2000 Re: Tylko Volvo! 12.06.05, 11:23

> Jakoś nie chce mi sie wierzyć, że Wolwo było takim szlagierem eksportowym, bo
                            > Solaris miał chyba więcej zamówień. Poza tym 260 sztuk dla Berlina, a więc
                            dla
                            > najbardziej wymagającego rynku w Europie o czymś świadczy, jednak Wolwo
                            > startując w przetargu BVG nie udało się zgarnąć nawet najmniejszej puli....

Jeśli chodzi wyniki eksportu to są to oficjalne dame z infobus.com.pl Jeśli
                            chodzi o Splarisa i Berlin, to autobusy są dostarczane etapami, więc do
                            statystyki dolicza się tylko faktycznie dostarczone autobusy, a nie zamówione.
                        • Gość: brk Re: Tylko Volvo! IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.05, 17:22
                          No własnie, jedna jaskółka wiosny nie czyni, czyli pierwszy kwartał tylko i
                          Budapeszt+Wilno. A później zastój, no chyba, że liczymy Wrocław, gdzie z 10
                          nowych autobusów jadących do zajezdni 5 padło po drodze i ściągali je do
                          fabryki z powrotem....A Solaris cały rok sprzedaje autobusy z dobrą passa,
                          zdobywając nowych klientów. Nawet wrocławskie M181M spisują się lepiej niż
                          wolwo-padło.
                          • bystrzak2000 Re: Tylko Volvo! 12.06.05, 11:31

> No własnie, jedna jaskółka wiosny nie czyni, czyli pierwszy kwartał tylko i
                            > Budapeszt+Wilno. A później zastój, no chyba, że liczymy Wrocław, gdzie z 10
                            > nowych autobusów jadących do zajezdni 5 padło po drodze i ściągali je do
                            > fabryki z powrotem....

No nie wiem gdzie ten zastój, jak fabryka się ledwie wyrabia i mają zwiększyć
                            produkcję. A defekty zdażają się każdym autobusom, a to że akurat trafiło się
                            to nam, cóż... niefart:-)

> Solaris cały rok sprzedaje autobusy z dobrą passa,
                            > zdobywając nowych klientów. Nawet wrocławskie M181M spisują się lepiej niż
                            > wolwo-padło.

To że Solaris sprzedaje to jemu chwała. A każdy obecnie produkowany autobus
                            niskopodłogowy ma swoje zalety i wady. Nie ma idealnego. Solaris ma ogromną
                            szafę, MAN alpinarium, Jelcz skrzypi (z resztą Volvo też), Scania się telepie,
                            Mercedes się pali. Więc jeśli mamy we Wrocławiu fabrykę autobusów, to czemu nie
                            mamy tego wykorzystać, tylko płacić ciężkie pieniądze fabryce w Wielkopolsce. Z
                            resztą prasa nie zostawiłaby suchej nitki na MPK, tak jak stało się po zakupie
                            Jelcza przez poznańskie MPK. Nie mówię, że Volvo jest idealne, ale dajmy pracę
                            wrocławianom:-)

• busmen Re: Tylko Volvo! 12.06.05, 13:27
                              bystrzak2000 napisał:
                              > ale dajmy pracę wrocławianom:-)

A może lepiej zostawić pieniądze w Polsce, a nie w zagranicznym koncernie?
                              • bystrzak2000 Re: Tylko Volvo! 12.06.05, 18:45
                                busmen napisał:

> bystrzak2000 napisał:
                                > > ale dajmy pracę wrocławianom:-)
                                >
                                > A może lepiej zostawić pieniądze w Polsce, a nie w zagranicznym koncernie?
                                >

Koncern kobcernem, ale fabryka jest we Wrocławiu i podatki trafiają do
                                miejskiej kasy, fabryka zużywa polską wodę, polski prąd i "polski" gaz
                                Podzespoły (oczywiście nie wszystkie) też są produkowane w Polsce. No i
                                najważniejsze: pracują w niej polscy pracownicy, w większości wrocławianie. Tak
                                więc większość pieniędzy zostaje we Wrocławiu i w Polsce. A czy reszta,
                                niewielka reszta pójdzie do Szwedów czy p. Olszewskiego to nie ma znaczenia.
                                Choć ja wolę dać Szwedom, bo może te pieniądze dalej będą inwestować we
                                Wrocławiu, a p. Olszewski we Wrocławiu nie zainwestuje na pewno.
                            • Gość: brk Re: Tylko Volvo! IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.05, 14:32
                              Akurat większa szafa w Solarisie jest plusem, bo siedząc na siedzeniach
                              znajdujących się przed szafą w Wolwo nie jest miło. Szczególnie latem, gdy
                              gorąco w autobusie, to siedzisz na gorących siedzeniach od pracy silnika. Ja
                              nie chciałbym wystąpić w roli pieczonego tosta. A co do kupowania Wolwo, to
                              mówienie, że trzeba dac pracę wrocławianom jest hiporkyzją. Chodzi mi tu o
                              zakup Jelczy M121M, po interwencji ówczesnego prezydenta p. Zdrojewskiego,
                              który powiedział, że mamy fabrykę pod nosem, więc kupimy Jelcze, bo ktoś inny
                              chciał kupować autobusy wyprodukowane zagranicą, mając fabrykę autobusów w
                              pobliżu. Skąd teraz taki patriotyzm, którego nie było w 1995 roku? Poza tym, to
                              są pieniądze podatników więc nie nalezy kupowac bubla, tylko dlatego, że tu go
                              produkują,a Solaris jest raczej tańszy niż wolwo.
                              • bystrzak2000 Re: Tylko Volvo! 12.06.05, 19:11

> Akurat większa szafa w Solarisie jest plusem, bo siedząc na siedzeniach
                                > znajdujących się przed szafą w Wolwo nie jest miło. Szczególnie latem, gdy
                                > gorąco w autobusie, to siedzisz na gorących siedzeniach od pracy silnika. Ja
                                > nie chciałbym wystąpić w roli pieczonego tosta.

To jest akurat problem wszystkich autobusów z wieżą. Ja jakoś tam siedziałem i
                                nie upiekłem się:-) A dzięki mniejszej szafie jest więcej miejsc siedzących i
                                to jest bardzo duży plus.

> A co do kupowania Wolwo, to
                                > mówienie, że trzeba dac pracę wrocławianom jest hiporkyzją. Chodzi mi tu o
                                > zakup Jelczy M121M, po interwencji ówczesnego prezydenta p. Zdrojewskiego,
                                > który powiedział, że mamy fabrykę pod nosem, więc kupimy Jelcze, bo ktoś inny
                                > chciał kupować autobusy wyprodukowane zagranicą, mając fabrykę autobusów w
                                > pobliżu. Skąd teraz taki patriotyzm, którego nie było w 1995 roku?

Ja tam kupna Jelcza nie uważam za chybiony pomysł. A gnioty nie są aż takie
                                złe, w końcu jeżdżą już ponad 10 lat bez NG. Za taką cenę na pewno nie dało się
                                kupić tyle autobusów.

> Poza tym, to są pieniądze podatników więc nie nalezy kupowac bubla, tylko
                                > dlatego, że tu go produkują,a Solaris jest raczej tańszy niż wolwo.

Ja dalej nie wiem na czym kolega opiera swój sąd , że Volvo to bubel. Skrzypi?
                                Jelcz M125M też skrzypi, a PKM Katowice chce kupić ich więcej. Telepie się?
                                Scania się telepie, że wydaje się że się rozpadnie, a jest uważana za najmniej
                                awaryjny pojazd. Czasem się psuje? Nie ma autobusu co się nie psuje. A Solaris
                                też nie jest taki super. W końcu ostatnio spalił się w Warszawie. A jego cena
                                nie jest wiele niższa od Volvo. Różnica jest raczej symboliczna.
                                Ja wiem, że decyzja o zakupie Volvo była polityczna, ale gdy w 2001 roku
                                podpisywano kontrakt na przegubowce najpierw odpadł Jelcz, bo nie miał w
                                ofercie niskiego przegubowca, MAN był wtedy zmorą MPK, a na świecie istniało
                                ledwie kilka Solarisów U18. Nawet nie wiem czy wtedy Solaris wystartował w
                                przetargu. Wybrano konstrukcję bardziej sprawdzoną. Gdy w 2003 ogłoszono
                                przetarg na solówki, wygrało Volvo z najniższą ceną i to bardzo korzystną dla
                                MPK ceną, a przetarg nie faworyzował Volvo. W tej chwili kontrakty są ważne do
                                2006 roku i nie można ich sobie ot tak zerwać bez konsekwencji. Dlatego na
                                razie jest Volvo. Co będzie później, nie wiadomo. Ale czy jest sens wprowadzać
                                koeljną markę do floty? Szkolenia mechaników też kosztują. Nie mówię, żeby od
                                razu brać Volvo, ale może spróbować postawić na Jelcza...
                                • Gość: Volvo Fan Re: Tylko Volvo! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.05, 21:34
                                  Brk analfabeto może na początek nauczysz się poprawnej pisowni nazwy
                                  producenta? VOLVO analfabeto wtórny!
                                • Gość: Brk Re: Tylko Volvo! IP: 62.233.177.* 13.06.05, 00:48
                                  Czepiam się też podzespołów jakie ma Volvo (przeguby) i beznadziejnego silnika
                                  (paliwożernego i słabego), gdzie w 3 letnich ezgemplarzach motory nie dają
                                  rady. A co do palenia się autobusów, chyba każdy model, każdej marki się
                                  zapalił, i Ikarus 415/412/435, i Volvo w Łomży i Neoplan i MB i Solaris :->
                                  • Gość: GOSC Re: Tylko Volvo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 09:33
                                    Volvo niczym nie odbiega od Solarisa a kazdy z nich sie tak samo
                                    psuje niestety
                                  • bystrzak2000 Re: Tylko Volvo! 13.06.05, 22:29
                                    Gość portalu: Brk napisał(a):

> Czepiam się też podzespołów jakie ma Volvo (przeguby) i beznadziejnego
                                    silnika
                                    > (paliwożernego i słabego), gdzie w 3 letnich ezgemplarzach motory nie dają
                                    > rady.

Według IGKM w Volvo jest zamontowany przegub Hubnera, ten sam co w MAN-ie NG313
                                    i Jelczu M181. Wiem, że w niektórych Jelczach były z nimi problemy, które
                                    wynikały z błędnego montażu. Może Volvo ma ten sam problem. Nie wiem. Jeśli
                                    chodzi o silnik, to 275KM do przeguba to nie jest aż tak mało. W końcu we
                                    Wrocławiu praktycznie nie ma wzniesień. Solówki mają silni idealny. A co do
                                    paliwożerności, to nistety jest wadą. Ale przecież najbardziej paliwożerny jest
                                    silnik MB, a jest to najchętniej kupowany autobus w Europie.

> A co do palenia się autobusów, chyba każdy model, każdej marki się
                                    > zapalił, i Ikarus 415/412/435, i Volvo w Łomży i Neoplan i MB i Solaris :->

No w sumie to każdy przeszedł chrzest ogniowy:-)
                                    • smi DVB 14.06.05, 07:13
                                      Dresdner Verkehrs Betrieb jest bardzo zadowolone z eksploatacji Solarisów U18 i
                                      zamierza już niebawem zakontraktować ... 50 sztuk. Zatem czyżby wymagający
                                      rynek niemiecki zadowalał się według niektórych byle czym? :P
                                      • bystrzak2000 Re: DVB 14.06.05, 13:03
                                        smi napisał:

> Dresdner Verkehrs Betrieb jest bardzo zadowolone z eksploatacji Solarisów U18
                                        i
                                        >
                                        > zamierza już niebawem zakontraktować ... 50 sztuk. Zatem czyżby wymagający
                                        > rynek niemiecki zadowalał się według niektórych byle czym? :P

No Niemcy byli zazwyczaj patriotami i kupowali wyłącznie rodzime autobusy marki
                                        MAN, Neoplan czy Mercedes. A nasze polskie autobusy, zarówno Solaris, jak i
                                        Jelcz czy Autosan są produkowane na tych samych podzespołach co autobusy wyżej
                                        wymienionych marek. Niemcy zauważyli, że za dużo niższą cenę mogą zakupić
                                        autobus niewiele różniący się od MAN-a czy MB, a obecnie są one dużo droższe od
                                        Solarisa, który niczym im nie ustępuje.
                                        • smi Re: DVB 14.06.05, 14:05
                                          Bystrzak2000,

twoja wypowiedź to dokładne zaprzeczenie dotychczasowych watków na ten temat,
                                          ponieważ nikt nie zostawił suchej nitki na wyrobach polskiej produkcji, a tu
                                          nagle takie stwierdzenie - "A nasze polskie autobusy, zarówno Solaris, jak i
                                          > Jelcz czy Autosan są produkowane na tych samych podzespołach co autobusy
                                          wyżej
                                          > wymienionych marek. Niemcy zauważyli, że za dużo niższą cenę mogą zakupić
                                          > autobus niewiele różniący się od MAN-a czy MB, a obecnie są one dużo droższe
                                          od
                                          >
                                          > Solarisa, który niczym im nie ustępuje" - zatem jednak polskie czasem moze
                                          być dobre? :-)
                                          • bystrzak2000 Re: DVB 14.06.05, 21:24
                                            smi napisał:

> Bystrzak2000,
                                            >
                                            > twoja wypowiedź to dokładne zaprzeczenie dotychczasowych watków na ten temat,
                                            > ponieważ nikt nie zostawił suchej nitki na wyrobach polskiej produkcji, a tu
                                            > nagle takie stwierdzenie - "A nasze polskie autobusy, zarówno Solaris, jak i
                                            > > Jelcz czy Autosan są produkowane na tych samych podzespołach co autobusy
                                            > wyżej
                                            > > wymienionych marek. Niemcy zauważyli, że za dużo niższą cenę mogą zakupić
                                            >
                                            > > autobus niewiele różniący się od MAN-a czy MB, a obecnie są one dużo droż
                                            > sze
                                            > od
                                            > >
                                            > > Solarisa, który niczym im nie ustępuje" - zatem jednak polskie czasem moz
                                            > e
                                            > być dobre? :-)

Przepraszam, ale ja nigdzie nie napisałem, że Solaris (no może poza szafą), czy
                                            Jelcz są be:-) (tak na marginesie wyzywanie Jelcza bez żadnych powodów jest
                                            bardzo rozpowszechnione, zwłaszcza na Forum Infobusa.) Próbowałem jedynie
                                            uświadomić kolegę Brk, że autobusy Volvo nie są takie złe, jak kolega Brk o
                                            nich pisze i że wybór tej właśnie marki nie był złym pomysłem:-)
                                            • bystrzak2000 Re: DVB 14.06.05, 21:31
                                              Acha... I na tym proponuję już zamknąć ten wątek, bo niedługo stanie się tak
                                              jak na Forum Infobusa, gdzie połowa postów to wyzywanie Jelcza, że trzeszczy,
                                              że skrzypi, narzekanie na wszelakiego rodzaju szafy, duże rzeźnie, bo miejsc
                                              siedzących za mało, na rozsuwane okna, bo zapalenia ucha można dostać, a to
                                              skolei z jednej strony bluzgi na MAN-a, że więcej stoi niż jeździ, a z drugiej
                                              niekończące się tematy, które mają wykazać ayższość tej marki nad innymi,
                                              itd...:-D Jak ktoś jes wytrwały, to może poczytać i się pośmiać. Niestety, ale
                                              miłośnicy KM nigdy mają wspólnego zdania. Każdemu podoba się co inne:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka