aldonix 16.12.05, 04:55 Wladze wroclawskie wpadly znowu na pomysl jak utopic pare milionow zlotych ktore mozna m.in. przeznaczyc na pomoc spoleczna - nie wspominajac o innych celach - na kolejny pomnik proznosci. Wstyd i hanba. wstyd panowie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wroclawianka2 Odkryjmy połę tego "Płaszcza" 16.12.05, 07:57 Wystarczy trochę pomyśleć i wyciągnąć właściwe wnioski. Z podobną sytuacją już spotkaliśmy się we Wrocławiu. Na Rynku stanęło "cudo" w formie fontanny o wartości kamienicy z PIĘTNASTOMA (!!!) mieszkaniami. Wiemy, że w realizację głupiego pomysłu był zaangażowany Bogdan Zdrojewski, a prace wykonali jego koledzy. Teraz miastem rządzi doktor filozofii Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Rafał Dutkiewicz. To może wyjaśniać pomysł bramy ku czci Jana Pawła II o wartości kilku bloków mieszkalnych. Z tego można sądzić, że Wrocław nie ma żadnych potrzeb mieszkaniowo-bytowych dla ludzi biedniejszych. Budujmy więc fontanny, pomniki, niszczmy już wykonaną za miliony złotych infrastrukturę i wybudujmy piękny łuk triumfalny trzeciego tysiąclecia. Wrocławianie pomyślą, że jest to kolejny głupi wydatek. Prawda jest inna - pomyślmy ile zarobią koledzy Rafała Dutkiewicza! A nie wykluczam, że urzędnikom z magistratu też coś do kieszeni wpadnie. Gdy koszt budowy bramy wyniesie kilkadziesiąt milionów złotych, to "odpryski" też będą wysokie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CEz Re: Odkryjmy połę tego "Płaszcza" IP: *.teta.com.pl 16.12.05, 10:00 Coś mi to przypomina... Co my robimy tym misi...ups..łukiem? Otwieramy oczy niedowiarkiom. To jest łuk na miarę naszych możliwości. A my jako konsultanci dostajemy 25% od wartości. Więc im on jest droższy tym dla nas lepiej. - Koniaczek? -Podwójny!Stać mnie. IV RP = II PRL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytacz Re: Odkryjmy połę tego "Płaszcza" IP: *.wroc.zigzag.pl 16.12.05, 10:41 Szkoda, ze dziennikarzom "Wyborczej" zabraklo odwagi, aby wprost, bez owijania w bawelne nazwac pomysl Dutkiewicza GLUPIM. Takim jest i trzeba to prezydentowi uswiadomic. Przydalaby sie jakas akcja zbierania podpisow przeciwko temu projektowi. A pieniadze w ten sposob zaoszczedzone spozytkowac na pomoc spoleczna albo inne formy realnego wspierania najbiedniejszych mieszkancow miasta. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Odkryjmy połę tego "Płaszcza" IP: 156.17.100.* 16.12.05, 11:35 Fontanna stała sie dobrym produktem reklamowo-turystycznym. Zobacz ile turystów robi sobie z nią zdjecia. Dutkiewicz jest z wykształcenia bardziej matematykiem niż filozofem. Na studia dostał się w 1977 roku na elitarny Wydział Podstawowych Problemów Techniki Politechniki Wrocławskiej. Następnie uzyskał tytuł doktora na Wydziale Filozofii Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. Co do kilku bloków mieszkalnych, to wydaje mi się, że za kwotę kilkunastu milonów nie można ich pobudować. Może jeden średniej wielkości. Nie rozumiem o czym mówisz mając na myśli infrastrukturę za miliony złotych. Może wyjaśnisz? Jeżeli wiesz coś więcej o korupcji w UM, to najlepiej powidom Prokuraturę. A te kilkadziesiąt milionów złotych, to juz pisałem, że to nie prawda. Uważam, że projekt tej bramy da szansę na ożywienie tego zapomnianego, w pewnej mierze, zakątka miasta. Szczególnie, że teraz rusza przy placu budowa nowego apartamentowca. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz co by tu kupić za 20 mln? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 11:43 Co do kilku bloków > mieszkalnych, to wydaje mi się, że za kwotę kilkunastu milonów nie można ich > pobudować. Może jeden średniej wielkości. to sobie policz: 2500 pln/m2 x50 m2 = 125000 pln za mieszkanie o pow. 50 m2, zakładam, że miasto daje grunt, 20 000 000 pln to równowartość 160 mieszkań, na bloki możesz rodzielić sobie sam. kompleks sportowy Redeco na Rogowskiej kosztował również 20 mln, basen i sala wykorzystana od rana do nocy. Trzeba z łuku triumfalnego na głowę upaść, żeby taki łuk wymyślić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziki Wrocławianie to jednak straszne buce IP: *.gprspla.plusgsm.pl 16.12.05, 11:58 Jakby tak myśleć, to Paryż powinien zostać bez wieży Eiffela, a Nowy York bez Statui Wolności. Sami sobie zaróbcie na mieszkania. Myślicie jak komuchy i macie mentalność komuchów. Obciach. Kulesza też wali w kaznodziejskim tonie - "niegodzien"... A co ty chłopie zrobiłeś dla miasta, żeś taki godzien? Zacznijcie pisac jakimś ludzkim językiem w tej niby-"Wyborczej". Dla ludzi piszecie, nie dla moherowych beretów. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Komuch, komuch... 16.12.05, 12:39 Zamiast jakiś łuk to może drogi wybudujmy, kamienice odnawiajmy, bezpieczeństwo w mieście poprawmy. Rzeczywiście miliony turystów przyjadą po dziurawych drogach (o ile im wcześniej auta nie ukradną) aby obejrzeć pomnik głupoty za kilkadziesiąt milionów. Odpowiedz Link Zgłoś
rocco-siffredi a kimże jesteś anonimowy krytyku? 16.12.05, 12:48 pomysł jest głupi, pełen pychy, obłudy, pogaństwa weręcz i nie ma nic wspólnego z nauką JPII. to taka bazylika z Licheniu w naszej wersji. ktoś ładnie napisał by stworzyć fundację i stypendia dla zdolnych dzieciaków, dom dla samotnych matek- coś bez rozdawnictwa ale dla przyszłości- kilkudziesięciu uczniów z zdolnych ale z biedniejszych rodzin wniesie trochę dobra do tego kraju nie jak ten cholerny pomnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: co Ty W_C wypisujesz? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.12.05, 12:57 O jakich drogach mowa? Powstancow Slaskich polaczy sie ze Swidnicka w wielki ciag spacerowy "Promenade Wydudkanych", przy ktorej utworzy sie centra handlowe,restauracje, kafejki i pijalnie co umozliwi milionom turystow godziwe zakupy i odpoczynek. Pozwoli to zwiekszyc zatrudnienie i zlikwidowac bezrobocie we Wroclawiu.Ruch tramwajowy i samochodowy przeniesie sie na Slezna i Zielinskiego, a przy wiadukcie nad Powstancow przy Boguslawskiego wybuduje sie perony,zeby tursci nie byli utrudzeni dojsciem z dworca. Cudo, cudo i jeszcze raz cudo. Oby wiecej takich pomyslow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Bezmyslni wroclawianie IP: 139.48.210.* 16.12.05, 20:44 To jest bzdurny pomysl aby czcic JPII w taki sposob. JPII byl czlowiekiem skromnym taki pomnik jest zaprzeczeniem jego osobowosci. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Faktycznie - za te pieniądze można wspierać np. 16.12.05, 13:20 aldonix napisał: Wrocławską naukę. wyposażyć szkoły w szybki internet. ufundować Granty i stypendia dla studentów. Myślę, że tego życzyłby sobie ŚP Papież. Odpowiedz Link Zgłoś
matmichal Re: 1000 pomników na tysiąclecie miasta!!!!!!!!!!! 16.12.05, 13:26 ta czemu nie!! zamiast AOW można by było postawić na jej trasie 1000 pomników!!!!wrocławianie mogli by tam sobie spacerować, a jeszcze by powstało kilka kafejek po drodze...??dobry pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cavalier Re: 1000 pomników na tysiąclecie miasta!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.05, 13:29 Czy to ma być Brama Tysiąclecia rządów PiS ? Już jedna Rzesza Tysiącletnia była...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziki Komuchy, buraki IP: *.gprspla.plusgsm.pl 16.12.05, 14:58 po waszych postach widać, żeście komuchy i buraki o mentalności psa ogrodnika. Obciach i wiocha. Przemyslcie to sobie, zanim traficie na antenę ojca R. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ohyda Re: Komuchy, buraki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.05, 14:59 -------------------------------------------------------------------------------- po waszych postach widać, żeście komuchy i buraki o mentalności psa ogrodnika. Obciach i wiocha. Przemyslcie to sobie, zanim traficie na antenę ojca R. --------------------------------------------------- Chłopie, ty się lecz. Sulpiryd trzy razy dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziki Re: Komuchy, buraki IP: *.gprspla.plusgsm.pl 16.12.05, 15:07 nie lekarstw potrzeba, ale rozsądku. Piszecie straszne brednie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polo Re: Komuchy, buraki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 15:16 A dlaczego uważasz że ja chcę aby pieniadze z moich podatków przeznaczać na socjal a nie na upiększanie miasta? Nie po to tyram od rana do nocy, żeby żyć w brzydkim mieście, gdzie biednym rozdaje się pieniadze i funduje za darmo mieszkania na które ja muszę sam pracować. Dutkiewicz robi to, co do niego należy: walczy o miejsca pracy, żeby ludzie wyszli z nędzy, remontuje drogi (ostatni raz taki boom remontowy był po powodzi), dba o kulturę (sala muzyczna) i poprawia estetykę miasta (pomniki, łuk, Oławska) choć tego ostatniego jeszcze za mało (przydałoby się inwestowanie w zieleń). Jak nie bedzie tego robił, to sie stąd wyprowadzę ja i wielu innych ciężko pracujacych ludzi a zostanie sam socjal i nikt tu grosza nie zainwestuje. Odpowiedz Link Zgłoś
matmichal Re: Komuchy, buraki 16.12.05, 15:44 jestem za inwestycjami w miasto,które sprowadzą kapitał i inwestycje- a więc jestem wg. ciebie komunistą buahahaha buraki*2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polo Re: Komuchy, buraki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 16:07 Jeśli chcesz tu ściagnąć inwestorów, to powinieneś myśleć o atrakcyjności miasta. Tak się kiedys wypromowała Barcelona - dziś jedno z najpiękniejszych i najbogatszych miast europejskich.Ileż w tym mieście poszło pary w estetykę!Np słynna ryba, do niczego nikomu nie potrzebna, powstała na olimpiade, nadal stoi na nabrzeżu i jest jedna z atrakcji turystycznych, albo niektóre inwestycje np Sagrada Familia, były tak drogie, że do dzisiaj nie są skończone a mimo to są częścia potęgi tego miasta.Ludzie, myślcie szerzej, bo nie wyjdziemy z tego grajdoła! Ja tu juz czytam zarzuty, że Dutkiewicz ma doktorat na KULu. To przez ten wiatr halny tak was porypało, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Dyskusja IP: 213.199.196.* 16.12.05, 19:58 Czy ktoś jest w stanie w inteligentny sposób podać przyczyny dla których ta brama ma nie powstać? Jeśli tak to czekam, jestem gotów do obrony tego pomysłu. Jednak powtarzam-niech to będzie chociaz troche racjonalne np bez gadek o budowie domów dziecka bo we Wrocku utworzono najwiecej rodzinnych domów dziecka w Polsce :) P.S. Ogólnie ta cała nagonka przypomina mi sprawę fontanny, lodowiska, aquaparku itp czyli burza w szklance wody. Jak się potem okazało(przynajmniej w przypadku 2 pierwszych rzeczy pomysł był strzałem w 10). Mam wrażenie że ktoś chce zrobic z naszego miasta grajdół gdzie wszystko jets wydawane na pomoc społeczną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytaczka Re: Dyskusja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 20:14 A Ty Rafis dajesz czasami szefowi do poczytania co ludzie piszą? Pytanie zupełnie bez złośliwości i podtekstów. Po prostu ciekawa jestem czy do miłościwie nam panującego docierają jeszcze jakiekolwiek krytyczne głosy, poza prasą , która mu raczej krzywdy nie robi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Opus Dei krytykowa nie wypada IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.12.05, 20:27 bo inaczej wychodzi si€ na masona albo innego cyklist€. A tak do rzeczy spytam, a jakiez to racjonalne argumenty uzasdniaja powstanie tego zboznego ze wszech miar dziela? Przy ogolnym burdelu komunikacyjnym bedzie ta Brama kwiatkiem do kozucha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Dyskusja IP: 213.199.196.* 16.12.05, 20:57 a czy to co tutaj na forum pisza ludzie jest istotne? Gdyby sugerowac sie forum to wyszłoby ze ludzie sprzeciwiaja sie jakiejkolwiek działalności w miescie, bo jak remontują drogi to jest źle z wielu powodów, jak nie remontują tez źle. Jak nie ma rozrywki to źle, jak przeznacza sie kase na rozrywke to źle bo sa inne potrzeby. Podsumowując: zawsze jest źle :) Dutkiewicz jest zbyt zajęty ściaganiem inwestycji i rozwojem Wrocka z enie ma czasu czytac tego forum :) Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Dyskusja 16.12.05, 20:25 1. Dlatego, że JP II został już godziwie upamiętniony nazwą placu 2. Dlatego, że pomniki stawia się zwykle w uznaniu zasług, a wejście w kolejne tysiąclecie to niczyja zasługa nie jest 3. Dlatego, że, choć faktycznie domów dziecka jest wiele, to wiele jeszcze dobrego można zrobic. 4. Dlatego, że zgodniejsze z naukami JP II byłoby np. Hospicjum. 5. Dlatego, że nawet jeżeli chodzi o funkcje reprezentacyjne miasta i atrakcje turystyczne, jest jeszcze u nas w mieście wiele do zrobienia 6. Dlatego, ze na uczczenie kolejnego millenium możemy postawić coś równie pięknego, a jednocześnie przydatnego - np. awangardowo zaprojektowane przez uznanego architekta hospicjum 7. Dlatego, że wbrew pozorom stawianie takich durnostojek dobrze o nas nie świadczy. Łuki trumfalne były dowodem zwycięstw i czyjejść megalomanii. Wieża Eiffla była prezentacją możliwości technicznych na wystawę światową. 8. Dlatego, że mimo wszystko wielu mieszkańców naszego miasta jest przeciw tej budowie. A wątpię, zeby znalazł się ktoś, kto przeczyłby koniecznosci remontu nawierzchni np. na takiej ulicy Krakowskiej, którą miałem dzisiaj okazje pokonywać ciężarówka i mało co sufitu nie rozwaliłem przy 40 km/h. 9. Dlatego, że najprawdopodobniej (sądząc po doświadczeniach z innymi pomnikami - choćby z Kominkiem którego powstanie zlikwidowało podjazd dla inwalidów) cała nowa koncepcja polacu będzie podporządkowana pomnikowi a nie spacerowiczom czy okolicznym mieszkańcom, co, po zabudowaniu działki na rogu Sztabowej i Powstańców (skądinąd słusznym) pozbawi ich kolejnego miejsca spacerów. 10. Dlatego, że jest w naszym mieście wiele zabytków, które warto by uratować, zanim się kompletnie zawalą (co byście powiedzieli np. o centrum kultury młodzieżowej im JP II w starej słodowni czy co to tam jest na menniczej, co się miał tam miejski konserwator zabytków zagnieździć?) 11. Dlatego, że turyści i tak przyjeżdżają zwiedzać uznane zabytki wrocławia a nie jakieś nowe, choćby i najbardziej kontrowersyjne budowle. Jakoś nie widziałem wycieczek pod pomnikiem sybiraków na Staszica, a pod Szermierzem owszem. 12. Dlatego, że tej budowy nie uda się zrobić za jednej kadencji i stanie się to żenującą przepychanką okołowyborczą 13. Dlatego, żeby jeżeli się okaże, że taką durnostojkę da się wybudować szybko, znaleźć na nią pieniądze i wykonać w ludzkim czasie, a Klecińskiej się nie da, to ludzie dostaną za przeproszeniem totalnego wkurwu. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 14. 16.12.05, 20:34 Przy ogolnym burdelu komunikacyjnym bedzie ta Brama kwiatkiem do kozucha. (c) by Emeryt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: 14. IP: 213.199.196.* 16.12.05, 21:07 tomek854 napisał: > Przy ogolnym burdelu komunikacyjnym bedzie > ta Brama kwiatkiem do kozucha. > > (c) by Emeryt > tylkoz eten burdel jest w wiekszosci spowodowany remontami których tak bardzo pragniecie wiec o co w koncu chodzi? maja remontowac te drogi czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: 14. 17.12.05, 00:58 > tylkoz eten burdel jest w wiekszosci spowodowany remontami których tak bardzo > pragniecie wiec o co w koncu chodzi? maja remontowac te drogi czy nie? Mają remontować. I im szybciej wyremontują, tym szybciej burdel się skończy. A jak będą wydawać pieniądze na głupoty zamiast na remonty będą remontować dłużej i burdel będzie większy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polo Re: Dyskusja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 20:49 Ty, Tomku całkiem wreszcie rozsądnie pozbierałeś argumenty przeciw i masz sporo racji. To rzadkość na tym forum, więc gratulacje. Ja zostaję przy swoich argumentach ale być może minusów jest tak wiele, że prezydent powinien się zastanowić, czy nie poczekać z decyzją o budowie. Ja mam nadzieje, że projekt bedzie tak interesujący, że ten zaniedbany trochę, piękny kawałek Wrocławia ożyje i nabierze nowych wartości.Ja zawsze zawsze będę pamiętał jak strasznie ludzie protestowali przeciwko modernizacji Rynku, używając podobnych argumentów jak obecni oponenci Bramy. I jak bardzo nie mieli wyobraźni jak ważny może być Rynek dla miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Dyskusja 16.12.05, 20:55 A czy skoro doceniasz to, to mógłbyś przytoczyć jakie są argumenty za? Bo ja tego nie zbierałem przez pół roku, ja to przed chwilą wymyśliłem wszystko. I jakoś argumentów za poza tym, ze nie samymi remontami ulic człowiek żyje nie bardzo znalazłem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Dyskusja IP: 213.199.196.* 16.12.05, 21:06 Argumenty za: 1) Wreszcie wybudujemy cos w tym miescie co bedzie nasze i co stanie sie nowym symbolem miasta. Jak na razie wszyscy zachwycaja sie tylko niemieckim Wrocławiem. Tak jak mówi Gulbinowicz-będzie to swiadczyło o naszym przywiazaniu do tego miasta. 2) bedzie to atrakcja turystyczna która sciagnie turystów i stanie sie rozpoznawalnym symbolem. 3)Rondo zmieni swoje oblicze z zapuszczonego tereny gdzie nikt nie chce spacerowac bez pieska w żyjący teren. 4) Nie mozna krytykowac projektu skoro go jeszcz enie ma i nie wiadomo co to bedzie i ile bedzie kosztowało! 5)JP2 był skromny i nie chciał pomników jednak na tym m.in. polegała jego wielkosc a nasza "wielkosc" bedzie polegała na tym ze nie posłuchamy tej rady i uhonorujemy najwiekszego Polaka wszechczasów. 6) budowa bramy spowoduje remont ulicy Powstanców Śląskich-to ucieszy fetyszystów dróg, których remontuje sie we Wrocławiu tak dzuo ze wiecej osób narzeka juz na remonty niz na zły stan dróg-jak widac zawsze jest źle. 7)wypięknieje całe otoczenie placu-takie inicjatywy przyciagaja biznes. Napewno wartosci nieruchomosci wzrosna i duzo budynków wypieknieje w okolicy. 8)kto powiedział ze wtej bramie nie mozna zrobic budynku, w którym urzadzi sie muzeum czy tez dom kultury itp? ... Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Dyskusja 16.12.05, 21:32 1. A Iglica rozpoznawalna w całej polsce nie jest symbolem miasta? A Panorama Racławicka jest niemiecka? 2. Będzie albo nie będzie. Pomnik Sybiraków na Staszica czy ten koło Panoramy jakoś nie jest. 3. Rondo moze zmienić swoje oblicze za dużo mniejsze pieniądze BEZ bramy. 4. Chwalić też nie można 5. Dobrze to ująłeś. To że postawimy tą bramę będzie świadectwem naszej "wielkości". Dokładnie w cudzysłowie. 6. Nie widzę związku między budową bramy a remontem dróg. Ale skoro jest taka zależnosć, to moze postawmy po małej brameczce przy każdej drodze wymagającej remontu? :-) 7. Wypięknieć może i bez bramy 8. Ktoś mówił, że ma tam być wciąż miejsce do spacerów. To się zdecyduj - miejsce do spacerów, czy budynek hospicjów ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Dyskusja IP: 213.199.196.* 16.12.05, 21:41 tomek854 napisał: > 1. A Iglica rozpoznawalna w całej polsce nie jest symbolem miasta? A Panorama R > acławicka jest niemiecka? Iglica nie stała sie symbolem zbyt mało duszy, panorama została namalowana poza Wrockiem a u nas to powstał tylko budynek. Ludzie przyjezdzaja dla obrazu a nie dla budynku. > 2. Będzie albo nie będzie. Pomnik Sybiraków na Staszica czy ten koło Panoramy j > akoś nie jest. to juz Twoje zdanie :) i nawet jesli tak jest to niczego to nie dowodzi. > 3. Rondo moze zmienić swoje oblicze za dużo mniejsze pieniądze BEZ bramy. za jakie mniejsze pieniądze? a mozna wiedziec ile kosztowac bedzie ta brama a ile remont Ronda bez bramy? Bo ja nie znam zadnej z tych kwot. > 4. Chwalić też nie można > 5. Dobrze to ująłeś. To że postawimy tą bramę będzie świadectwem naszej "wielko > ści". Dokładnie w cudzysłowie. to bedzie swiadectwem wielkosci JP 2 a naszej "wielkosci" z ego nie posłuchalismy. > 6. Nie widzę związku między budową bramy a remontem dróg. Ale skoro jest taka z > ależnosć, to moze postawmy po małej brameczce przy każdej drodze wymagającej re > montu? :-) Skoro nie widzisz zwiazku to dlaczego w kazdym poscie w tym wątku wspominas zo remoncie dróg? :) > 7. Wypięknieć może i bez bramy no prawda, tak smao jest to stwierdzenie ejst prawdziwe jak to ze samochodem mozna jeżdzic bez ulic :) > 8. Ktoś mówił, że ma tam być wciąż miejsce do spacerów. To się zdecyduj - miejs > ce do spacerów, czy budynek hospicjów > ... a jak bedzie budynek to nie bedzie juz miejsca na spacery? Wiesz jak to bedzie wyglądało? Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Dyskusja 17.12.05, 00:54 1.To ciekawe. Moi znajomi spoza miasta kojarzą rynek, ostrów, zoo i iglicę. 2. Moje albo nie moje. Znam akurat paru przewodników miejskich i nie słyszałem że by jakaś wycieczka chciała oglądać pomnik sybiraków. Po za tym jakoś turyści jeżdżą zwiedzać zabytki a nie nowości i to nie ja wymyśliłem, tylko tak po prostu jest. 3. Remont ronda bez budowy bramy będzie kosztował sumę równą remontowi ronda z bramą minus koszty budowy bramy. Skoro głupia fontanna na rynku kosztowała tyle ile kosztowała, to ile ma kosztować coś, pod czym mają się mieścić tramwaje a do tego ma być ładne, reprezentacyjne i słynne w świecie? Misia ze słomy, wbrew temu co sugerują trafnie dobierający przykład złośliwcy, raczej nie postawicie. A zatem cena renowacji parku będzie ułamkiem tej ceny. 5. Skoro uważasz że JP II był takim wielkim człowiekiem, to czemu nie chcesz posłuchać jego nauk? Ja bezkrytycznego stosunku do JP II nie mam, ale akurat ta część nauk jest niesamowicie słuszna 6. Jedyny związek między budową bramy a remontem dróg jaki widze to jest taki, że na wszystko nie starczy pieniędzy. A zatem skoro brakuje na jedno, trzeba zabrać z drugiego. Ty natom,iast sugerowałeś, ze nie dość że znajdą się pieniądze na budowę bramy, to jeszcze pociągnie to za sobą remont Powstańców. Czy mógłbyś wyjaśnić skąd te pieniądze się wezmą? I dlaczego nie budując bramy (a więc mając jeszcze więcej pieniędzy) powstańców nie można wyremontować? 7. Samochodem z powodzeniem można jeździć bez ulic. Sam osobiście przemierzałem beskid sądecki terenowym pajero :-) A więc miło mi że się zgadzamy że pl. Powstańców może być piękny bez bramy. A teraz popatrzmy czego oczekuje większość mieszkańców: czy tego, że będzie miało piękną bramę, za to będzie potrzebować samochodu terenowego, czy tego, że ulice będą na poziomie cywilizowanym? 8. Wiem jakie wielkie jest rondo. I sądzę, że brama 3 tysiąclecia, jeżeli będzie miała być jakimś budynkiem, będzie musiała być większa troszkę niż kamieniczka jaś :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Dyskusja IP: 213.199.196.* 17.12.05, 11:13 tomek854 napisał: > 1.To ciekawe. Moi znajomi spoza miasta kojarzą rynek, ostrów, zoo i iglicę. lol a co mnie obchodza Twoi znajomi? ja sie wypowiadam o ogóle a nie o znajomych. Jesli Twoi znajomi piją tylko np Lecha to znaczy ze wszyscy ludzie pija Lecha? :) > > 2. Moje albo nie moje. Znam akurat paru przewodników miejskich i nie słyszałem > że by jakaś wycieczka chciała oglądać pomnik sybiraków. Po za tym jakoś turyści > jeżdżą zwiedzać zabytki a nie nowości i to nie ja wymyśliłem, tylko tak po pro > stu jest. Turysci jeżdza zwiedzac to co jest ciekawe i interesujące i wiek nie ma tu znaczenia. Np krzywy dom w Pradze, budynek w Bilbao, fontanna w rynku... > > 3. Remont ronda bez budowy bramy będzie kosztował sumę równą remontowi ronda z > bramą minus koszty budowy bramy. Skoro głupia fontanna na rynku kosztowała tyle > ile kosztowała, to ile ma kosztować coś, pod czym mają się mieścić tramwaje a > do tego ma być ładne, reprezentacyjne i słynne w świecie? Misia ze słomy, wbrew > temu co sugerują trafnie dobierający przykład złośliwcy, raczej nie postawicie > . A zatem cena renowacji parku będzie ułamkiem tej ceny. Wiec sam widzisz ze to co ładne, reprezentacyjne i słynne w swiecie musi byc dobre a dobre kosztuje. Niestety przyzwyczaiłeś sie do prowizorek i cały czas chcesz zeby takie budowac. > > 5. Skoro uważasz że JP II był takim wielkim człowiekiem, to czemu nie chcesz p > osłuchać jego nauk? Ja bezkrytycznego stosunku do JP II nie mam, ale akurat ta część nauk jest niesamowicie słuszna no bo Ty wybierasz sobie to co jest dla ciebie wygodne, na tym polega relatywizm moralny :) > > 6. Jedyny związek między budową bramy a remontem dróg jaki widze to jest taki, > że na wszystko nie starczy pieniędzy. A zatem skoro brakuje na jedno, trzeba za > brać z drugiego. Ty natom,iast sugerowałeś, ze nie dość że znajdą się pieniądze > na budowę bramy, to jeszcze pociągnie to za sobą remont Powstańców. Czy mógłby > ś wyjaśnić skąd te pieniądze się wezmą? I dlaczego nie budując bramy (a więc ma > jąc jeszcze więcej pieniędzy) powstańców nie można wyremontować? pieniądze znajda sie z tego samego powodu z jakiego remont rynku spowodował remont kilkudziesieciu budynków dookoła a teraz remont szewskiej , Grodzkiej, Widok i Swidnickiej. Z tego samego powodu co budowa aquaparku spowodowała remont Borowskiej. Co budowa centrum pocztowego na Avicenny spowodowała budowe drogi dojazdowej itp itd. Inwestycje to system naczyn powiązanych, jedna wynika z drugiej i jedna nakreca druga.Pieniędzy na drogi jest juz tak duzo ze narzekasz na ilosc remontów a trwa zaledwie połow a znich. > > 7. Samochodem z powodzeniem można jeździć bez ulic. Sam osobiście przemierzałem > beskid sądecki terenowym pajero :-) A więc miło mi że się zgadzamy że pl. Pows > tańców może być piękny bez bramy. A teraz popatrzmy czego oczekuje większość mi > eszkańców: czy tego, że będzie miało piękną bramę, za to będzie potrzebować sam > ochodu terenowego, czy tego, że ulice będą na poziomie cywilizowanym? a czy dla Ciebie wszystko jets albo czarne albo białe? Czy budowa bramy stoi w sprzecznosci z remontami ulic? Z tego co widze we Wrocławiu nie. Remontów jest tak duzo i będzie jeszcze wiecej ze az wszyscy sa wkurzeni. :) Rozwój powinien byc równomierny, sa pieniadze na drogi, sa na kulturę itd. > > 8. Wiem jakie wielkie jest rondo. I sądzę, że brama 3 tysiąclecia, jeżeli będzi > e miała być jakimś budynkiem, będzie musiała być większa troszkę niż kamieniczk > a jaś :-) w moich marzeniach ma ona byc jeszcze wieksza :) oto mój projekt(mysle z ebyłby tani): img.photobucket.com/albums/v232/wroclawczyk/brama-rafis.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Dyskusja 17.12.05, 16:40 > lol a co mnie obchodza Twoi znajomi? ja sie wypowiadam o ogóle a nie o > znajomych. Jesli Twoi znajomi piją tylko np Lecha to znaczy ze wszyscy ludzie > pija Lecha? :) Owszem, moi znajomi nie są może miarodajną próbką. Ale trochę ich jest. A ty się wypowiadasz tak o, czyli tylko własne zdanie prezentujesz. A może dysponujesz jakimiś profesjonalnymi (w przeciwieństwie do zdania moich znajomych) badaniami? > Turysci jeżdza zwiedzac to co jest ciekawe i interesujące i wiek nie ma tu > znaczenia. Np krzywy dom w Pradze, budynek w Bilbao, fontanna w rynku... Myślisz, że gdyby starówka we Wrocławiu wyglądała tak, jak pl. Nowy Targ i nie było innych atrakcji poza fontanną to mielinyśmy tutaj turystów? Myślisz, że tańczący dom w Pradze oni zwiedzają jako pierwszy cel, czy przy okazji, że są już w Pradze, mieście zabytkow? > Wiec sam widzisz ze to co ładne, reprezentacyjne i słynne w swiecie musi byc > dobre a dobre kosztuje. Niestety przyzwyczaiłeś sie do prowizorek i cały czas > chcesz zeby takie budowac. Całkowicie przeinaczyłeś sens mojej wypowiedzi. Sugerujesz, że jak nie będzie bramy to zadbanie o urodę placu powstańców będzie tylko prowizoryczne? W Parku szczytnickim nie ma bramy - czy jest on prowizorką? A park południowy? Też nie ma nic znanego w świecie... > no bo Ty wybierasz sobie to co jest dla ciebie wygodne, na tym polega > relatywizm moralny :) Nie. Ja od początku powiedziałem "z tym się zgadzam a z tym się nie zgadzam" i tego się trzymam. Sugerujesz, że każdy, który nie zgadza się w 100% z naukami papieża jest relatywistyczny moralnie? Jeżeli już ktoś jest, to jesteś to Ty: wiesz, że Papież jest wspaniałym człowiekiem, chcesz go uczcić, ale ponieważ chcesz go uczcić w sposób zaspokajający Twoją (czy w ogóle władz miejskich) próżność świadomie "nie słuchasz" Papieża tam, gdzie choć zgadzasz się z nim, jest Ci to niewygodne. > a czy dla Ciebie wszystko jets albo czarne albo białe? Czy budowa bramy stoi w > sprzecznosci z remontami ulic? Z tego co widze we Wrocławiu nie. Remontów jest > tak duzo i będzie jeszcze wiecej ze az wszyscy sa wkurzeni. :) > Rozwój powinien byc równomierny, sa pieniadze na drogi, sa na kulturę itd. Rozwój powinien być równomierny, ok. A więc tak jak remontujemy wiele ulic w wielu częściach miasta postępujmy również z terenami zielonymi - remontujmy wiele terenów zielonych w wielu częściach miasta. A nie stawiajmy jakiś durnostojek. > w moich marzeniach ma ona byc jeszcze wieksza :) > oto mój projekt(mysle z ebyłby tani): img.photobucket.com/albums/v232/wroclawczyk/brama-rafis.jpg Koszmar! Ale przy okazji wylazło jak do nas podchodzą władze miejskie. Taki Rafis sobie wymarzył taki koszmarek (dobrze, ze nie gipsowego krasnala) i będzie to budował, i już .Bo pracuje we władzach miasta, zna kogo trzeba, i ma możliwości. A nie łaska najpierw np. zamowić badania w jakimś ośrodku badania opinii publicznej które zbadały by, czego życzą sobie Wrocławianie? Przecież wy, we władzach ludzi jesteście po to, aby im służyć (wiem, niemiło to brzmi, prawda? Lepiej myśleć że się jest od rządzenia) a zatem w sprawach tak kontroweryjnych powinno postępować się zgodnie z wolą ludzi a nie marzeniami jakiegoś dyrektorka departamentu czy nawet prezydenta... Są oni wciąż tylko jednymi z 650 000 mieszkańców naszego miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz potrzeby inwestorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 00:43 > Jeśli chcesz tu ściagnąć inwestorów, to powinieneś myśleć o atrakcyjności > miasta To prawda, nikczemną insynuacją są opowieści, że inwestorzy przychodzą by skorzystać z wielomilionowych dopłat gotówkowych, osiedlić się w filiach wałbrzyskiej lub legnickiej strefy ekonomicznej i zatrudnić wykształconych pracowników za 300 E, a nie za 3000 E. Ze źródeł dobrze poinformowanych wiadomo, ze decydującym argumentem, który skłania do inwestycji na DŚ są wspaniała oferta opery i operetki, perspektywa zbudowania łuku i sali koncertowej. Zwłaszcza gorliwi katolicy - koreańczycy docenili łukową inicjatywę JPII.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Pomysł niegodzien tysiąclecia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.12.05, 21:13 wiec powiem tak: Dobrze - a nawet bardzo dobrze ze miasto popiera kulture. Podnosi to prestiz, range miasta itd. Inwestycji nie ma bez AOW i infrastruktury, jasne. Ale kto mysli ze Wro bedzie atrkacjyne dla inwestorow jak HP, jak nie bedzie budowal MA, Operetki, Sali Koncertowej i roznych waznych monumentow tworzace tozsamosc miasta i klimat, ten sie myli. A teraz do bramy: Jestem prezciwny z wielu powodow. a) zgadzam sie - powinnismy byc skromni tak jak papiez: Czyli - nazywajmy place, ale nie budojmy jakis 'lukow triumfalnych'! Dazmy do lepszego spoleczenstwa, ale nie robym sobie tylko dobrego sumienia drogim monumentem [to takie przemyslenia moralne] b) Uwazam miejsce za nieudane - Niestety tramwaj przejezdzajacy pod monumentem nei bedzie moim zdaniem najbardziej udana rzecza c) Stawiajmy monumenty w dzielnice niedowartsciowane, zdegradowane, nie walmy pieniedzy w miejsca, ktore i tak juz dobrze ida (to samo dotyczy tez tej nowej rzezby na wyspie Piasek). W przypadku Ronda wystarcza zabiegi mniejsze (a w szeczegolnosci wiecje przejsc dla pieszcych!!!) d) Monument zbytnie wysoki moim zdaniem zaburzy ladny i kameralny charakcter urbanistyczny tego miejsca - i nawet jak bedzie to luk triumfalny z przeswitem na osi powstancow, to wtedy n.p. zasloni os widokowa Zaporoska-wiza cisnien To sa moje przemyslenia. Oczyiwscie moze ise okazac ze nagrode wygra jakies ukryte pod ziemia minimilastyczne centrum pod ziema ktore bedzie skromnie informowalo a zyciu papieza. Wtedy bym sie cieszyl. Wtedy tez bym uwazal ze to jest dobra idea Ale Luk triumfalny, ktory zaczenie nagle dominowac urbanistycznie rondo, bedzie jakims nieporozumieniem - zarowno moralnym jak i urbanistycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Pomysł niegodzien tysiąclecia IP: 213.199.196.* 16.12.05, 21:19 Wro tylko jak mozna krytykowac budowe czegos co: 1) nie ma projektu wiec nie wiadomo jak bedzie wyglądało ani ile kosztowało 2) nie wiadomo czy zostanie zbudowane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qrak Re: Pomysł niegodzien tysiąclecia IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 16.12.05, 21:35 A poza tym konkursy architektoniczne same w sobie są formą promocji miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Pomysł niegodzien tysiąclecia IP: 213.199.196.* 16.12.05, 21:44 Poza tym ja sam nie wiem czy bedę chciał tej bramy bo to zalezy od tego jak to bedzie miało wyglądac, jaki bedzie stan budzetu, jaka bedzie miało funkcje itp itd. Jednak stanowcze sprzeciwy gdy nie zna sie własciwie żadnego szczegółu sa dziwne i własciwie swiadcza o tym ze protestuje sie dla samych protestów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Pomysł niegodzien tysiąclecia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.12.05, 22:15 > Jednak stanowcze sprzeciwy gdy nie zna sie własciwie żadnego szczegółu sa > dziwne i własciwie swiadcza o tym ze protestuje sie dla samych protestów. Abvsolutnie sie z tym nie zgadzam co napisales. I co z tego ze n.p. nie znam 'szczegolow' projektu Hipermarketu ktory ma stanac w centrum miasta - jestem przecinwy. I co z tego ze nie ma i nei bylo koncowych wizualizacji inwestycji Echo - juz po wizulaiizacjach wstepnych bylo widac ze idea centrum jest: Budynke zamkniety w sobie o splaszczonej bryle < aby to stwierdzic wystarcza wwizualizacje bez szczegolow, bo po to przecierz te wizualizacje zostaly pokazane. '1) nie ma projektu wiec nie wiadomo jak bedzie wyglądało ani ile kosztowało' A co to ma do rzeczy, ze dominanta architektoniczna (tak jak zostala opisana) jest moim zdaniem z wyzej wymienionych powodow niemadra? Co maja koszty do tego ze sam papiez prosil o to aby nie stawiac mu pomnikow? '2) nie wiadomo czy zostanie zbudowane' Nie wiadomo duzo na siwecie. Ale wiadomo ze UM robi konkurs aby to zbudowac. Rafis, jak przyciagasz takie argumenty to dyksusja wogle nie ma sensu, bo moze jutro spadnei meteoryt na ziemie. Plany UM sa jasne - i o tych planach dyskutujemy, a nie o tym jak jutro ufoludki przyleca i te plany sie zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Pomysł niegodzien tysiąclecia IP: 213.199.196.* 16.12.05, 22:20 Gość portalu: wro2015 napisał(a): > > Jednak stanowcze sprzeciwy gdy nie zna sie własciwie żadnego szczegółu sa > > dziwne i własciwie swiadcza o tym ze protestuje sie dla samych protestów. > > Abvsolutnie sie z tym nie zgadzam co napisales. > > I co z tego ze n.p. nie znam 'szczegolow' projektu Hipermarketu ktory ma stanac > w centrum miasta - jestem przecinwy. I co z tego ze nie ma i nei bylo koncowych > wizualizacji inwestycji Echo - juz po wizulaiizacjach wstepnych bylo widac ze > idea centrum jest: Budynke zamkniety w sobie o splaszczonej bryle < aby to > stwierdzic wystarcza wwizualizacje bez szczegolow, bo po to przecierz te > wizualizacje zostaly pokazane. a co ma wspólnego hipermarket z tym? Tu nie wiadomo jaka bedzie miało forme i funkcję a jak wygląda hipermarket kazdy wie. > > '1) nie ma projektu wiec nie wiadomo jak bedzie wyglądało ani ile kosztowało' > A co to ma do rzeczy, ze dominanta architektoniczna (tak jak zostala opisana) > jest moim zdaniem z wyzej wymienionych powodow niemadra? Co maja koszty do tego > ze sam papiez prosil o to aby nie stawiac mu pomnikow? no i co z tego z epapiez nie chciał pomników? to oznacza ze mamy ich nie budowac? poza tym to nie ma byc pomnik tylko brama z okazji nowego tysiaclecia. > > '2) nie wiadomo czy zostanie zbudowane' > Nie wiadomo duzo na siwecie. Ale wiadomo ze UM robi konkurs aby to zbudowac. > Rafis, jak przyciagasz takie argumenty to dyksusja wogle nie ma sensu, bo moze > jutro spadnei meteoryt na ziemie. Plany UM sa jasne - i o tych planach > dyskutujemy, a nie o tym jak jutro ufoludki przyleca i te plany sie zmienia. konkurs na budowe UM tez sie odbył a budynek nigdy nie powstanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Pomysł niegodzien tysiąclecia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.12.05, 22:27 ciagle jeszcze nie odpowiedziales na argumenty 1) Napislem (i podalem argumenty) dlaczego urbankstycznei dominanta na pl. mooim zdanie mnie ma sensu. To nie ma nic z spezificznym projektem wspolnego, lecz z warunkami konkursu 2) Ciagle -a rgument ze nowy UM niestety nie zopstal zrealizowany nie ma nic wspolnego z ta dysksja. Jeszcze raz: Dysktujemy o planach UM ktore sa : zbudowanie monumentu (n.p. luku triumfalnego) Nie gdybymy czy plany zostana zrealizowane, bo to jest zupelnie inna dyksusja ktora z dyksusja 'czy munument na pl. powstancow ma sens tak/nie' nei ma nic wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agony_aunt Re: Pomysł niegodzien tysiąclecia IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 16.12.05, 23:06 Gość portalu: Rafis napisał(a) > konkurs na budowe UM tez sie odbył a budynek nigdy nie powstanie... No to jest jeszcze jeden argument przeciw - po co wydawać spore pieniądze na sam konkurs? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mama i Tata Kible postawcie a nie pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 22:21 Kibli tam nie ma, sr.. trzeba na trawnik - zacznijcie od podstaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W_m Re: Kible postawcie a nie pomnik IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.12.05, 22:38 krótko i po żołniersku, ale celnie, zgadzam się! zacznijcie od podstaw! chyba, że ten "cud" postawicie na waszej ziemi i za wasze pieniadze, Ale póki to ma być z naszych - to precz z takimi pomysłami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cavalier Re: Kible postawcie a nie pomnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.05, 22:59 Budować, budować, budować. Bramy wielkie, bramy małe, bramy średnie. Łukowe, okrągłe, prostokątne, owalne i łamane. Jak najwięcej bram. Wrocław kosmiczną stolicą bram. Dziękl8i temu rozwiniemy się szybciej, niż pozostały świat. Na każdej bramie odciski dłoni naszych dobrodziejów, ojców narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Kible postawcie a nie pomnik 17.12.05, 00:57 Kible akurat są :-) Najpierw były na rogu Sudeckiej i Sztabowej, potem je zlikwidowano (obecnie jest tam sklepik) aby na kongres eucharystyczny zbudować od zera całkiem nowe na rondzie 50 m dalej od starych. Świecą one pustkami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cavalier Re: Kible postawcie a nie pomnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.05, 01:03 Przyznaj się cenzorze Tomku ile to razy sikałeś pod murem, gdy nikt nie patrzył. Oj, jesteś zakłamany. Odpowiedz Link Zgłoś
matmichal Re: Kible postawcie a nie pomnik 17.12.05, 01:07 eee nie ładnie chłopaki -podglądacie kto gdzie sika?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cavalier Re: Kible postawcie a nie pomnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.05, 01:11 ... pytałem jeno Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Kible postawcie a nie pomnik 17.12.05, 01:39 widze, ze cavalierowi sie skonczyly argumenty, wiec został trollem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cavalier Re: Kible postawcie a nie pomnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.05, 10:37 Ty już wwszędzie bywasz, wszystkich pouczasz - to jest już śmieszne i pajacowate. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heraldek Gdy Pan Bog chce pokarac, rozum odbiera.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 01:50 ....jeszcze jeden objaw wojtylowego szalenstwa... w miescie, gdzie stara infrastruktura sie wali a nowej nie przybywa.... Rok 1987 to nie tylko rok odwiedzin JPII we Wroclawiu ale takze tragiczny rok wroclawskiej powodzi "tysiaclecia"' ktora nastapila w miesiac po wizycie.... Do tej pory wszystkich szkod nie usunieto, szczegolnie w biednych rejonach miasta, nie naprawiono jeszcze wszystkich walow a sporo pieniedzy zdefraudowano.... Jezeli Dutkowi ciagle woda sodowa uderza, jak chocby w kolejnej EXPO-manii, to powinien zaczac od rzeczy podstawowych... Np. w centrum Wroclawia przy poczcie przy dworcu PKP jest chodnik prowadzacy do tunelu na perony dworca, ktory nie byl naprawiany od chyba 30 lat (tak dlugo jak pamietam) Jest tam dziura na dziurze, wszystkie mozliwe nawierzchnie (kawalek asfalt, kostka, polamane plytki, kocie lby, itp.) a tedy przechodza tysiace ludzi dziennie........ Ta Brame to sobie moze postawic Dutkiewicz obok masztu z flaga Wroclawia przed swoim domem na Pawlowicach, wierzac, ze nastepna powodz o nie dosiegnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytaczka Re: Gdy Pan Bog chce pokarac, rozum odbiera.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 08:33 Twoja odpoiedź Rafisie na moje pytanie (czy prezydent czyta takie opinie) strasznie mnie rozczarowała. Prezydent nie czyta bo jest zajęty ściąganiem inwestorów? Nie ma czasu raz na pół roku zainteresować sie, co o nim myślą poddani? Znasz historię sułtana, który raz do roku przebierał się w szaty żebraka i szedł ze swym wezyrem podsłuchać, co o nim myslą poddani? Zamiast spędzać czas na zakrapianych kolacjach warto czasem posłuchać, co mówi prosty lud. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Gdy Pan Bog chce pokarac, rozum odbiera.... IP: 213.199.196.* 17.12.05, 11:01 Gość portalu: Pytaczka napisał(a): > Twoja odpoiedź Rafisie na moje pytanie (czy prezydent czyta takie opinie) > strasznie mnie rozczarowała. Prezydent nie czyta bo jest zajęty ściąganiem > inwestorów? Nie ma czasu raz na pół roku zainteresować sie, co o nim myślą > poddani? Znasz historię sułtana, który raz do roku przebierał się w szaty > żebraka i szedł ze swym wezyrem podsłuchać, co o nim myslą poddani? Zamiast > spędzać czas na zakrapianych kolacjach warto czasem posłuchać, co mówi prosty > lud. Przeciez Dutkiewicz wie ze ma poparcie 80% wrocławian wiec po co ma czytac to forum? Pomijajac to z ema wiele ważnych spraw na głowie. Dziewczyno obudz sie! To forum nie ma nic wspólnego z tym co myslą wrocławianie. Najwyraźniej zbytnio przejmujesz sie wirtualna rzeczywistoscia i traktujesz jako coś realnego. Radze przebudzić sie. Może taki przykład: jak budowano lodowisko to wyborcza tez zrobiła aferę i tez 90% ludzi na forum było przeciw. W realu nie spotkałem sie ze sprzeciwem a z lodowiska korzysta rocznie kilkadziesiąt tysięcy ludzi :) Po prostu fora internetowe mają taką ceche że gromadza sie na nich duż eilości nieudaczników którzy muszą wylac swoje żale za to że im sie nie udaje. To normalne psychologicznie, że wielu ludzi za swoje niepowodzenia wini cały świat oprócz siebie. Tak więc tu narzeka się na wszystko-na nowe zakłady pracy, na remonty, na budowy itp. Poza tym budowa bramy to pomysł rady miejskiej która jednogłośnie o tym zadecydowała-za pomysłem głosowali wszyscy od SLD po LPR :) pozdrawiam z rzeczywistości :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Gdy Pan Bog chce pokarac, rozum odbiera.... IP: 213.199.196.* 17.12.05, 11:22 no i na tym musze zakończyć dyskusję, zreszta mam wrażenie że za kazdym razem zawsze padają te same argumenty z obu stron. Więc jest to jednak starcie dwóch sposobów myślenia. Na szczescie na razie zwycięża ten tok myślenia który dazy do rozwoju miasta na wielu obszarach. Strach pomyslec co by było gdyby decyzje podejmowlai ludzie którym nic sie nie podoba: remont rynku, fontanna, aquapark, sala koncertowa, promocja w sprawie expo, EIT, nowe inwestycje. Do zobaczenia do nastepnego spotkania. Juz wkrótve na łamach GW wubuchnie kolejna afera :) Odpowiedz Link Zgłoś
hrabiaa Re: Gdy Pan Bog chce pokarac, rozum odbiera.... 17.12.05, 11:50 Przeciez Dutkiewicz wie ze ma poparcie 80% wrocławian wiec po co ma czytac to forum? Pomijajac to z ema wiele ważnych spraw na głowie. Dziewczyno obudz sie! To forum nie ma nic wspólnego z tym co myslą wrocławianie. --------------------------------------------------------------------- No, no! To już jest kompletna wazelina Rafisowa. Przekonaj nas, że ma takie poparcie ! Poza tym, nie czytający homo sapiens przechodzi fazę wtórnego analfabetyzmu. Forum jest szerokim spektrum opinii mieszkańcow - od prostackich, ordynarnych do racjonalnych i mądrych opinii. Pisząc w ten sposób utożsamiasz się z wadzom, która nas, obywateli zawsze ma w rzyci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Gdy Pan Bog chce pokarac, rozum odbiera.... IP: 213.199.196.* 17.12.05, 12:08 hrabiaa napisał: > > Przeciez Dutkiewicz wie ze ma poparcie 80% wrocławian wiec po co ma czytac to > forum? Pomijajac to z ema wiele ważnych spraw na głowie. > Dziewczyno obudz sie! To forum nie ma nic wspólnego z tym co myslą > wrocławianie. > > --------------------------------------------------------------------- > > No, no! To już jest kompletna wazelina Rafisowa. Przekonaj nas, że ma takie > poparcie ! > Poza tym, nie czytający homo sapiens przechodzi fazę wtórnego analfabetyzmu. > Forum jest szerokim spektrum opinii mieszkańcow - od prostackich, ordynarnych > do racjonalnych i mądrych opinii. Pisząc w ten sposób utożsamiasz się z wadzom, > > która nas, obywateli zawsze ma w rzyci. Wyjaśnijmy sobie coś raz a dobrze :) Ja nie musze nikogo o niczym przekonywać, ja moge nawet nie pisać na tym forum. Skoro dla ciebie każdy kto nie pluje na włądze to wazeliniarz to jestem wazeliniarzem. Co do 80% poparcia to przeciez były robione sondaże. Co do opinii mieszkanców a opiniami na forum to sa to dwa światy. Gdybym czerpał wiedze o opinii mieszkańców z tego forum to nie bylibysmy np w UE, NATO. Forum nie jest szerokim spectrum tylko wycinkiem. Tak jak na wybory w duzej mierze chodza niezadowoleni tak i na forum pisza głównie ludzie niezadowoleni, którym sie nie udało z różnych przyczyn a w ich mniemaniu z przyczyn od nich niezaleznych. Najważniejsza jets ta milczaca większość :) Jestem na tym forum od kilku lat i zawsze jest to samo tzn te same opinie, ataki, "argumenty" itp. No i efekty tez takie same. Najwięcej postów zawsze zbieraja wątki gdzie mozna kogos opluć-a opluc można kazdego za wszystko :) Jak pojawia się pozytywny wątek to pojawiaja sie przy nim 3 wpisy z czym 2 to negatywna opinia lol Szkoda tylko ze ta energia nie jest pozytkowana na pozytywne inicjatywy np lobby za budowa AOW, remontami kamienic. Wypisanie steku bzdur zajmuje tyle samo czasu i energii co napisanie listu do premiera w sprawie Autostradowej Obwodnicy Wrocławia. Podsumowując,ja nie musze nikogo o niczym przekonywać a opinia o tym że jestem wtyczka UM świadczą tylko o megalomanii coponiektórych uzytkowników forum, którzy myślą ze wszelakie władze musza za wszelką cene zabiegac o poparcie forum internetowego gdzie pisuje regularnie 50 osób :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radny Re: Gdy Pan Bog chce pokarac, rozum odbiera.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 13:05 Twierdzenie, że budowa bramy była pomysłem rady miejskiej a nie prezydenta to już Rafisie wielkie kłamstwo z twojej strony. Zapytaj swojego pryncypała czyj to był pomysł i potem przeproś na forum. Radni zagłosowali za pomysłem prezydenta bo trudno dwa dni po śmierci Papieża zagłosować przeciw, zwłaszcza, że nie było mowy o aż tak wielkich kosztach. Chyba przegiąłeś w tej manipulacji na forum. Odszczekaj bo bedą kłopoty. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Gdy Pan Bog chce pokarac, rozum odbiera.... 17.12.05, 16:44 Radni zagłosowali za pomysłem > prezydenta bo trudno dwa dni po śmierci Papieża zagłosować przeciw, Taaak. To jest właśnie to, o czymi pisałem. Wszyscy dostali jakiegoś idiotycznego kociokwiku... A nie można było żałować papieża jednocześnie myśląc racjonalnie? Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Gdy Pan Bog chce pokarac, rozum odbiera.... 17.12.05, 16:53 > Wyjaśnijmy sobie coś raz a dobrze :) Ja nie musze nikogo o niczym przekonywać, > ja moge nawet nie pisać na tym forum. Pewnie że nie musi. Gdzie by tam władzy przyszło do głowy przekonywać ludzi. Ciemnota ma słuchać co mądre urzędasy wymyślają... I tak dobrze (poważnie to piszę) że nas Rafis chociaż informuje o tym, którędy przebiega tok jego myślenia. > Szkoda tylko ze ta energia nie jest pozytkowana na pozytywne inicjatywy np > lobby za budowa AOW, remontami kamienic. Wypisanie steku bzdur zajmuje tyle > samo czasu i energii co napisanie listu do premiera w sprawie Autostradowej > Obwodnicy Wrocławia. Owszem, swojego czasu miałem fazę na pisanie mejli . Pisałem do prezydenta, do urżedu marszałkowskiego do ZDiKu i między innymi do Twojego wydziału. Napisałem moze z 10. W każdym było zapytanie dotyczące jakiejś konkretnej sprawy. Zgadnij, ile odpowiedzi dostałem? :-) Tu przynajmniej jest nadzieja, że ktoś to przeczyta. Nawet Ty, choć muszę przyznać, że jest to ekstremalnie rzadkie, jesteś w stanie zgodzić się z jakimś argumentem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radny Re: Gdy Pan Bog chce pokarac, rozum odbiera.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 16:31 A skąd Rafis wie o tych 80 procentach poparcia? czyżby z tych badań, co je jeden radny na zamówienie prezydenta zrobił? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz nasz klient - nasz pan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 17:06 Pamiętacie niedawny wątek, o tym jak agencja ratingowa dała miastu ocenę "pozytywną", a miasto się wkurzyło i odpowiedziało, ze oczekuje, jako zleceniodawca oceny "bardzo dobrej". W razie odmowy i sprzeciwu zmieni agencję -zlecenioboiorcę. Agencja (nasz klient - nasz pan) ogłosiła natychmiast, że nie wszystkie przejawy dymanizmu uwzględniono i natychmiast zrobi raport na ocene "bardzo dobrą:))) 80 % popracia dla Sternika, to też efekt groźby zerwania umowy:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
obseerwator Re: Gdy Pan Bog chce pokarac, rozum odbiera.... 17.12.05, 11:50 > Rok 1987 to nie tylko rok odwiedzin JPII we Wroclawiu > ale takze tragiczny rok wroclawskiej powodzi "tysiaclecia"' chyba 1997? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIŚ Re: Gdy Pan Bog chce pokarac, rozum odbiera.... IP: *.neta-si.pl 17.12.05, 17:38 TO BĘDZIE BRAMA NA MIARĘ NASZYCH POTRZEB I MOŻLIWOŚCI!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cavalier Re: Gdy Pan Bog chce pokarac, rozum odbiera.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.05, 18:04 i musi być na miarę i potrzeby piesków. Na coś lać też muszą, podnosząc łakę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIŚ Re: Gdy Pan Bog chce pokarac, rozum odbiera.... IP: *.neta-si.pl 17.12.05, 18:43 „To jest nasze, przez nas zrobione i to nie jest nasze ostatnie słowo” ("Miś") Odpowiedz Link Zgłoś