Dodaj do ulubionych

Zima wróciła na drogi

21.02.06, 20:41
Wrocław miastem wolnym od soli!
Powinniśmy zrezygnować z sypania soli na drogi, gdyż:
1. To nie jest ekologiczne.
2. Przy bardzo niskich temperaturach się nie sprawdza.
3. Niszczy blachy samochodów.
4. Niszczy drogi.

Na zachodzie się już nie sypie solą. Tylko w krajach III świata i w IV RP się sypie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ja Re: Zima wróciła na drogi IP: *.chello.pl 21.02.06, 21:15
      Normalnie jezdnie posypuje się cztery godziny przed zapowiadanym śniegiem, więc
      powinni wyruszyć tuż po północy - tłumaczy rzeczniczka prasowa ZDiK Ewa Mazur.

Czy ta kobieta zanim coś palnie, może się dwa razy zastanowić?? 4 godziny przed
      zapowiadanym śniegiem jedzie się sypać solą jezdnie?? Pracuje w jednej z
      wymienionych firm parę lat i i jeszcze o tym nie słyszałem. Czyli wynika z
      tego, że mieliśmy jeździć i sypać jak padał deszcz, żeby zaraz wszystko woda
      zmyła? Później by pani Mazur płakała, że trwonimy pieniądze od miasta, bo
      jeździmy kiedy nie trzeba.
      P.S. To, że urywamy pługi na dziurawych jezdniach, to juz pani Mazur tego nie
      powie? A kierowcy niech przestaną płakać, że wiecznie im ślisko. Śnieg padał
      tak mocno, że pługowanie nic nie dawało i po paru minutach było z powrotem
      biało (co autor umieścił w artykule, a poźniej pisze, że zaspaliśmy, przecząc
      sam sobie).
      I jeszcze jedno niech kierowcy zobaczą jakie ulice są ujęte Akcją Zima zanim
      zaczną na nas wieszać psy. Na całe miasto ma wyjechać 29 piaskarek, więc nie da
      się być wszędzie. Poza tym to nie są helikoptery(mówie o piaskarkach), one
      także stoją w korkach.
      • piast9 Re: Zima wróciła na drogi 21.02.06, 22:21
        Gość portalu: Ja napisał(a):

> A kierowcy niech przestaną płakać, że wiecznie im ślisko. Śnieg padał
        > tak mocno, że pługowanie nic nie dawało i po paru minutach było z powrotem
        > biało
        No, wyobrażam sobie. Padało tak intensywnie, że jak usuwaliśmy w dwie osoby
        śnieg z samochodu dziś rano, to gdy doszliśmy do końca, odśnieżanie można było
        zacząć od nowa bo już tylna szyba zasypana.
    • Gość: tg Re: Zima wróŁŠła na drogi IP: *.lauderhill-fl.gov 21.02.06, 21:21
      Jak mozna ciagle pisac, ze drogowcy dali sie znowu zaskoczyc? Przeciez takie
      sformulowania sa juz nie do strawienia. Mozna by napisac inaczej, np. "Obfite
      opady sniegu sparalizowaly Wroclaw. Mozna wstawic podtytul, "Tradycyjnie,
      drogowcy ze wzgledu na swoje bezpieczenstwo nie odsniezyli ulic". Albo napisac
      tak, "Wroclawscy drogowcy juz od przeszlo 70 lat wierni sa swojej tradycji i
      nie wyjechali na ulice miasta, zeby je uprzatnac po kolejnych obfitych opadach
      sniegu. Jestesmy im wdzieczni, ze z takim uporem (maniakow) ucza juz czwarte
      pokolenie mieszkancow grodu nad Odra, o nieugietej postawie sluzb drogowych.
      Bog im zaplac! Byleby to nie byly spoleczne pieniadze.
      • Gość: Lemiesz Re: Zima wróŁŠła na drogi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.02.06, 08:04
        Jak można być takim durniem, żeby za każdym razem narzekać na to, że przy
        intensywnym śniegu on leży na ulicach? Na każdym rogu ma stać pług, czy co? Praw
        fizyki pan nie zmienisz i nie bądż pan rura pitoląca o marnowaniu pieniędzy i
        niejeżdżących pługach. Widziałeś wczoraj śnieg leżący na ulicy po tym, jak już
        przestał padać? Nie widziałeś, chyba że na jakichś osiedlowych miedzach. Więc
        nie jęcz.
        • Gość: piotrek ŻENADA IP: *.ib.pwr.wroc.pl 22.02.06, 08:56
          Kochany, pojedź sobie zimą do Austrii albo Niemiec i zobacz jak tam się
          utrzymuje drogi. I wtedy pogadamy. Na razie to co się dzieje we Wrocku to po
          prostu ŻENADA.
          • Gość: Lemiesz Re: ŻENADA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.02.06, 10:51
            A, no wiadomo, co Niemcy, to Niemcy. Pan bywały w świecie, widzę. Co w
            porównaniu z takim macho może mieć do powiedzenia ktoś, kto patrzy tu, na
            miejscu i widzi, że śnieg zgarnęli. To musi być złudzenie.
    • Gość: Simonne Re: Zima wróciła na drogi IP: *.orange.pl 22.02.06, 08:06
      ciekawe , że wielkopolska sól rozmraża świezy snieg a ta dolnoslaska juz nie
      bardzo. Przed 5 wyjechałam wczoraj z Krzyków do Poznania i jakoś od Żmigrodu-
      Rawicza problemy sie skończyły a jezdnia stała sie mokra, pewnie cudem.
      Temperatura ta sama , snieg nadal padal a solarek było zatrzęsienie. Pani
      Mazur opowiada dyrdymały i niezapowiedzianych opadach śniegu. Mnie jakoś nie
      umknęły niedzielne prognozy stąd taka absurdalna pora wyjazdu. I przejechałam o
      tej 5 rano całe Powstańców, Plac 3 Maja, Pomorska i Żmigrodzka. Nie napotkałam
      ani jednej choćby solraki czy piaskarki. Jesli nie próbowały odśnieżyc
      krajowej "piatki" to ja sie pytam co próbowały odsnieżać ?
      • Gość: g Re: Zima wróciła na drogi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.06, 09:14
        jak to gdzie? odśnieżały podjazdy dyrekcji ZDiK :p
        PS ja jechałem o 8 rano i mijał mnie jeden pług... a jechałem przez tą pogode
        1.5h (gdzie normalnie 30 min w szczycie jade) do pracy ... i nie wiem czemu ten
        pług miał podniesioną tą część roboczą ;p i nie sypał niczym... poprostu
        jechał... a jak wracałem do widziałem drugi... stał na poboczu i tez nie
        sypał... ciekawe
    • tram_ktos Re: Zima wróciła na drogi 22.02.06, 09:09
      Też ubolewam nad tym, że prawie wszyscy i wszędzie sypią sól.
    • wozik Re: Zima wróciła na drogi 22.02.06, 10:19
      Panie Marku Szempliński, boksować to może bokser. Pojazd potrafi co najwyżej buksować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka