mariotrs Kara smierci jest potrzebna 23.03.06, 18:01 skazac, powiesic i po sprawie nie ma zadnego powodu, zeby podatnicy musieli utrzymywac takie zwierzeta przez nastepne 30-40 lat w wiezieniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 23.03.06, 18:40 Kara śmierci (ubolewam nad tym) ale jednak nie przejdzie. Zastanawiam się jednak, dlaczego marnujemy wspaniałe doświadczenie w tej dziedzinie? W średniowieczu stosowano karę chłosty. Delikwent bez odzienia jest wystawiany na widok publiczny - każdy może sobie przyjść, rzucić kamieniem, jajkiem, opluć, itp. Cała impreza odbywa się w centralnym punkcie osady, by zapewnić widownię, i jednocześnie by widownia wiedziała, że jeśli popełni takie czyny jak delikwent, to sama się znajdzie na jego miejscu. Proste i bardzo pouczające, prawda? Po czym odbywa się aplikowanie batów na gołą dupę (w odpowiedniej ilości) Daję głowę, że taka kara byłaby o niebo skuteczniejsza niż jakieś śmieszne kary finansowe, prace publiczne i inne pierdoły. Dlaczego nie korzystamy z tak bogatego doświadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grisza To byl przystanek woodstock, zimowy. IP: *.bb.online.no 23.03.06, 18:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grobunka To wszystko to jedna wielka bzdura!!!!!!! IP: 195.116.59.* 23.03.06, 20:35 Osobiście uważam, że nie powinno się nikogo oskarżać, jeśli się nie wie, jak było naprawdę, jeśli się nie widziało tego i nie wie się, jak to się wszystko potoczyło. Napewno nikt nie chciał nikogo umyślnie zabić, a zmowa milczenia, która tam zapanowała była pewnie wywołana strachem mieszkańców Jordanowa. Ludzie ci są w moim wieku i wiem, jak mogą się czuć: oni, ich dziewczyny, rodziny i przyjaciele, ale to i tak ich nie usprawiedliwia. Mimo, tego kara śmierci lub dożywocie jest złym pomysłem, czy chcecie się zachować tak samo jak oni?? Zastanówcie się nad tym, wystraczy, że tych kilku chłopaków popełniło zbrodnię, nie róbcie tego samego. Własne sumienie ich zniszczy, będą żyć z poczuciem winy do końca życia. Będą mieli zmarnowane życie za kratkami i po wyjściu.... o ile wyjdą....jeśli sami nie zakończą swojego życia w więziennej celi. Zginął młody człowiek, ale oni zmarnowali również całe swoje życie. Było to makabryczne i bestialskie zabójstwo, ale trzeba żyć dalej, nie skazując ich na najwyższe kary. Nie powinno się również oskarżać całego Jordanowa i okolic, bo jestem przekonana, że ludzie nie wiedzieli o szczegółach zajścia i pewnie do dzisiaj nie wiedzą. Nikt nie będzie tego naprawdę wiedział, oprócz ich samych. Odpowiedz Link Zgłoś
corgan1 Re: To wszystko to jedna wielka bzdura!!!!!!! 23.03.06, 21:13 Gość portalu: grobunka napisał(a): > Osobiście uważam, że nie powinno się nikogo oskarżać, jeśli się nie wie, jak > było naprawdę, jeśli się nie widziało tego i nie wie się, jak to się wszystko > potoczyło. Napewno nikt nie chciał nikogo umyślnie zabić, a zmowa milczenia, > która tam zapanowała była pewnie wywołana strachem mieszkańców Jordanowa. Tzn kto kogo sprowokował? Ten zabity zapytal sie o godzinę i tamci go skopali na śmierć? Czego zatem sie bali mieszkańcu Jordanowa? > Ludzie ci są w moim wieku i wiem, jak mogą się czuć: oni, ich dziewczyny, > rodziny i przyjaciele, ale to i tak ich nie usprawiedliwia. Mimo, tego kara > śmierci lub dożywocie jest złym pomysłem, czy chcecie się zachować tak samo > jak oni?? tzn,. policja ma ich wypuścić? Ale co wiek ma do rzeczy? Bo są młodzi to nie mogą spędzić 25 lat w ciasnym śmierdzącym wiezieniu? Sa młodzi wiec beda tylko musieli uważać pod cotygidniowym prysznicem aby nie upuścić mydełka :) > Zastanówcie się nad tym, wystraczy, że tych kilku chłopaków popełniło > zbrodnię, nie róbcie tego samego. Własne sumienie ich zniszczy, będą żyć z > poczuciem winy do końca życia. I w celu aby nie zagłuszyć młodych preżnych sumien nei można ich posłac do wiezienia? W celi w chwilach 25 lat bezczynnosci będą mogli popracować nad swoim sumieniem. Pozwolisz ze dopłace ze swoich podatków, aby nad swoim sumieniem konpletowali na Kleczkowskiej a nie na swojej wiosce na ławce z piwem w reku? > Będą mieli zmarnowane życie za kratkami i po wyjściu.... o ile wyjdą....jeśli > sami nie zakończą swojego życia w więziennej celi. Będą mieli zmarnowane. Nawet dolożę ze swoich podatków aby zmarnowali swoje zycie. Bo tego 26-letniego chlopaka juz zmarnowali. Bo gdyby wyszli to rozzuchwaleni bezkarnościa znowu komuś zmarnują zycie. Ciekawe co powiedzą rodzinie zabitego? żeby ich nie wsadzac na 25 lat żeby "sobie życia nie zmarnowac"? smieszna jesteś... > Zginął młody człowiek, ale oni zmarnowali również całe swoje życie. Było > to makabryczne i bestialskie zabójstwo, ale trzeba żyć dalej, nie skazując > ich na najwyższe kary. Kult młodości zrobił Ci wode z mózgu. A żyć dalej trzeba, za to życie z przeświadczeniem że takie psy są za kratkami że nie zmarnuja nikomu zycia jest o wiele ciekawsze, nie uważasz? > Nie powinno się również oskarżać całego Jordanowa i > okolic, bo jestem przekonana, że ludzie nie wiedzieli o szczegółach zajścia i > pewnie do dzisiaj nie wiedzą. No tak, ale skoro nic nie wiedzieli no to czego sie bali? > Nikt nie będzie tego naprawdę wiedział, oprócz ich samych. No wiec w tym celu policja ich aresztowała aby mogła ich spokojnie przesłuchać, aby mieszkańcy Jordanowa nie musili się bać, aby Ci przestepcy nie uzgodnili własnej wersji wydarzeń. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .... Re: To wszystko to jedna wielka bzdura!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 22:35 młody człowiek który zginął też nie należał do tych całkowicie "niewinnych" przykładem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grobunka Re: To wszystko to jedna wielka bzdura!!!!!!! IP: 195.116.59.* 29.03.06, 14:55 To wszystko prawda, co napisał corgan1, ale i tak uważam, że 25 lat to za dużo, znałam tych chłopaków i ta sprawa jest naprawdę bardzo pogmatwana, powinno się zamknąć ten temat do czasu ustalenia wyroków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: To wszystko to jedna wielka bzdura!!!!!!! IP: *.greenlan.pl 01.04.06, 15:47 aby Ci przestepcy nie uzgodnili własnej wersji wydarzeń Oni juz ją ustalili..(pod młynem) z kad wy ku..a jestescie?? znam jedenego doskonale i wiem ze nie ma z tym nic wspolnego a go wkopali.. bo go nie lubią... mieli miedzy soba porachunki wiec postanowili go wrobic. gó..o wiecie o tej sprawie a piszecie jakiej pierd..y. jestem dziewczyna którego wrobili.. i co on jest nie winny ale ma dostac np. 25 lat?? za co??? za to ze go nie lubią??? ze pochodzi z bogatej rodziny?? ze jest normalny w przeciwienstwie do nich?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d*u*c*k Re: To wszystko to jedna wielka bzdura!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 17:46 chyba wiem kim jestes... i kim jest twoj chlopak... i uwazam , ze on mogl byc do tego zdolny!!! wiem co mozesz teraz przezywac, ale to nie znaczy , ze mozesz innych obrazac z powodu lekkomyslnosci twojego chlopaka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: To wszystko to jedna wielka bzdura!!!!!!! IP: *.greenlan.pl 02.04.06, 14:45 d*u*c*k- chyba nie wiesz kim jestem. moze pomyliłeś mnie z inna dziewczyna, ktora jest własnie dzieweczyna oskarżonego, ale on to zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grisza Terefere kuku, w ten sposob mozna wszystko IP: *.bb.online.no 23.03.06, 21:27 usprawiedliwic.Stary Testament ze swoim oko za oko to nie byl wymysl dla zabawowiczow z przystanku, pozal sie Boze,woodstock. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Terefere kuku, w ten sposob mozna wszystko IP: *.greenlan.pl 02.04.06, 13:44 co ty masz do woodstocku?,tam nie dzieja sie takie rzeczy,moze pije sie alkohol,ale nie zabija ,wszyscy sa do siebie pozytywnie nastawieni,a porownywanie zdarzenia z jordanowa z woodstockiem jest smieszne i zalosne ,pojedz na woodstock a sie przeknoasz,i nie wypisuj takich glupot.Chcialem jeszcze dodac ze kara smierci lub dozywocie jest zlym pomyslem,choc zal mi tego chlopaka,znam tych chlopakow,i wiem ze to dla nich bylaby za surowa kara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/ Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 15:41 "Przy jednej z dyskotek w Jordanowie Śląskim (...)" BŁĄD, tam jest tylko jedna dyskoteka... bueh bueh Odpowiedz Link Zgłoś
kamel-21 Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa 26.03.06, 17:49 Gość portalu: :/ napisał(a): > "Przy jednej z dyskotek w Jordanowie Śląskim (...)" BŁĄD, tam jest tylko jedna > dyskoteka... bueh bueh ty pewnie chodzisz do stodoły na zabawy ale to szczegół..i to nie forum na ten temat narka pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
allecia Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa 24.03.06, 19:12 Ludzie, Jordanów nie jest wiochą zabitą deskami. I z czego się śmiejesz? Z tego że w wiosce jest jedna dyskoteka? Znajdź mi jakąś taką gminę jak naqsza która ma większą ilość dyskotek. I uważam że dla nich starczy paręlat. Potem będą mieli zjechane życie iu sumienie będzie ich gryzło. To gorsza kara niż zbawienna śmierć. Pomyślcie czasem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reee Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.greenlan.pl 24.03.06, 19:37 Policja pewnie jest z siebie dumna że wreszcie kogos złapali,moze faktycznie to oni...ale jest duzo przypadkow ze wsadzaja kogos tylko po to zeby HALLO wielkie zrobic!!!BARDZO DUZO!! Jordanów nie jest dziura,i nie mieszka tam margines!!! jesli tam nie mieszkasz to po co sie wypowiadasz??zastanowcie sie co wy gadacie!!!moze tych starszych powinni przymknac,ale tych mlodszyc??czy to ma sens??jak taki jeden z drugim wyjdzie (o ile wyjdzie,bo roznie bywa)to zacznie krasc,zabijac i wtedy sie zacznie.WIEZIENIE nie jest najlepszym rozwiazaniem...pomimo tego co zrobili!!! choc kara nie powinna ich ominac,bo to juz nie bylo by ok!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa 01.04.06, 21:50 allecia napisała: > większą ilość dyskotek. I uważam że dla nich starczy paręlat. Potem będą mieli > zjechane życie iu sumienie będzie ich gryzło. To gorsza kara niż zbawienna > śmierć. Pomyślcie czasem... Myślę. I myślę, że jesteś zdrowo pier... "Parę lat" za brutalne morderstwo ?! Fajnie. Mandat 50 PLN za gwałt zbiorowy ? Pogrożenie palcem za zmasakrowanie łomem ? Gdyby wśród Twojej rodziny była ofiara, a nie jeden ze sprawców, to inaczej byś mówiła. Ale dzięki Tobie rozumiem, skąd ta wioskowa zmowa milczenia. Parszywa, wsiurska mentalność - dzięki niej jest tyle zła. Ci mordercy powinni dyndać na sznurze, a nie zastanawiać się, co to jest to "sumienie", które rzekomo im doskwiera. Howgh ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okna Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.crowley.pl 22.04.06, 15:54 KAMIENIOŁOMY ! ! ! ! albo inna ciężka praca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aka Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.greenlan.pl 24.03.06, 19:45 Woodsock?? a co byles ze piszesz??czy moze ksiedza Rydzyka sie nasluchales??!! widac ze katolikow przywialo, jesli oko za oko to wydaje mi sie ze nikt by nie mial oczów!! kazdemu moze odbic!! nic juz nie mozna naprawic,ale chlopaki moga miec prz*** do konca zycia... szkoda!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.greenlan.pl 26.03.06, 11:47 NIe rozumiem dlaczego a artykule jast napisane że w Jordanowie zapanowała zmowa milczenia mieszkańców.Nie wszyscy jesteśmy bandytami skutkiem wydarzeń jakie miały miejsce nie jest agaresja młodych ludzi ale przymykanie oczu na to co sie dzieje w gminie przez władze gminy i policję Przykładem może być całkowita igorancja osób informujących władze o nieprawidłowościach oraz brak należytej reakcji na zgłoszenia ze strony policji.Ne może mieć miejsca sytuacja w której urzędnik wyśmiewa osobę zgłaszającą nieprawidłowość na nazywając ją kapusiem. A zgłaszając na policje awanturę lub przestępstwo policaja grozi że jeśli incydent sie niepotwierdzi to ukarze nas kosztami akcjii ( zazwyczaj obiecują że przyjadą po godzinie)Cy nadal uważacie że to jast zmowa mieszkańców w obronie przestępców czy typowo występująca w Polsce patologia władzy i policjii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.greenlan.pl 28.03.06, 16:50 sram na ten zapizgaly jordanow fuck of plotkarzom huj w dupe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o.; Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.greenlan.pl 28.03.06, 17:45 teraz w jordanowie jest tylko jeden temat wszyscy chodza i o tym co sie stalo gadaja wymyslaja niestworzone historie niewiecie jak bylo wiec niewymyslajcie bo przez to mozecie kogos skrzywdzic co wam daje to ze gadacie takie glupoty tylko oni wiedza co dokladnie sie wtedy wydazylo idlaczego to sie stalo... zastanowcie sie ludzie co wy wogole mowicie bo jak policja znowu zacznie przesluchiwac to przez takie plotki inni moga miec niepotrzebne klopoty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 17:48 ach ci katolicy... codzień zaskakują mnie coraz bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motylek;( Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 20:09 wiekszosc wypowiadajacych sie osob... albo dobra niewazne... to nie byli bandyci!! i nie uwazam ze nimi sa obecnie!!! To co zrobili jest straszne i musza poniesc kare nie ma wyjscia ale jak wyjda np po 10 latach to dopiero moga stac sie grozni!! Nie chce ich usprawiedliwiac ale buli pijani pod wplywem narkotykow(?) i w duzej grupie... niestety stalo sie cos okropnego ale czasu nie cofniemy..wiem ze to za pozno ale oni zaluja tego co zrobili i zaden na trzezwo i sam nie zrobil by tego a nawet nie pomyslal o czyms takim, to zapewne nie bylo zaplanowane, nie bylo zrobione swiadomie..co do rodzicow sa to porzadni ludzi i starali sie ich dobrze wychowac, wpajac zasady moralne, maja po wiecej dzieci niz te ktore siedza i jakos tamte nikogo nie zamordowaly a co do ich zachowania nie ma zazutow....nie byli to zli chlopacy, nie trzeba bylo uciekac przed nimi. A ci co sie tak wulgarnie wyrazaja sami sa zacofani itp i nic im juz nie pomoze!!!! wiec jak ktos nie ma czegos madrego do powiedzenia niech sie nie odzywa. kocham jordanow, szanuje wiekszosc mieszkancow. Mam nadzieje ze nie dostana wysokich kar i bede mieli szanse sie poprawic, moga takze pomagac np w hospicjach lub innych takich. Bardzo wspolczuje rodzicom, siostrze i wszystkim znajomym ktorzy cierpia po stracie tego chlopaka ale i rodzicom tych co to zrobili bo nie macie pojecia jak oni cierpia. jemu zycia sie juz nie zwroci ale ci co zostali musza zyc dalej.. nie badzmy okrotni... kto jest bez winy niech pierwszy zuci kamien.... a gdzie osoby ktore to widzialy, gdzie ochrona dyskoteki gdzie cala reszta?????? uwazam ze wszyscy po czesci ponosza za to wine, ... niestety taka jest prawda bo nikt nawet nie zwrocil uwagi na to co sie dzieje a tak nie powinno byc, nie powinno byc pozwolenia na zadne bijatyki, ktore tak czesto sie zdazaja.. moge sie zalozyc ze zaraz jakas inteligentna osoba napisze ze zrobilam jakies bledy ort. zamiast zastanowic sie nad tym co napisalam a uwazam ze warto pomimo ze to dluga wypowiedz.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wątpiący Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 19:19 Motylek pisze "żaden na trzeźwo i sam nie zrobiłby tego". I ten fakt jest niewybaczalny. Dobrzy chłopcy powinni mieć świadomość, jaki wpływ mają używki na zachowanie człowieka. Dobrzy chłopcy nie zbierają się bandą, żeby skopać samotnego. Dobrzy chłopcy zastanawiają się nad swoją przyszłością, a nie trwonią życia na jałowe zabawy. Motylku, masz wielkie serce. Współczuję także rodzinom chłopaków, ale na nich się zawiodłem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profilaktyka Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 20:01 Tu znajdziemy 50 tys. zł, jakie gmina wydaje na profilaktykę. Jest komisja do spraw..., są programy... A życie pokazuje, że to wszystko psu na budę...www.bip.jordanowslaski.pl/strony/do_druku/pl/uchwaly_rm/2006/03/143_2006- z_01.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmmmmmmm Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.greenlan.pl 31.03.06, 20:36 znam jednego z nich doskonale i dam sobie reke uciac ze nie ma z tym nic wspolnego, a jest w to wrobiony............ witamy w polskim prawie. mieszkam km od jordanowa chodze tam do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.06, 15:02 pamiętaj kolego ze ręka nie odrosnie w grupie kazdy jest inny z tej grupy wszyscy mówią o 4 ale na wizji lokalnej zobaczymy czy 4 czy 10-11 czas pokaze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okna Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.crowley.pl 22.04.06, 16:01 ale rodzice dostawali ostrzeżenia . . . tylko zawsze się słyszało: "co? mojedziecko? niemozliwe! to nie prawda!" poprostu eliminujją ewentualnośc . . . a nie moga porozmawiać? jezeli cos ktos powiedział rodzicowi to chyba nie wzięło to się z powietrza . . . przestańmy być ślepi . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx czarny czarny chleb i czarna kawa!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.greenlan.pl 01.05.06, 09:52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: czarny czarny chleb i czarna kawa!!!!!!!!!!!! IP: *.greenlan.pl 01.05.06, 23:46 Strachy Na Lachy > Czarny chleb i czarna kawa Jedzie pociąg, złe wagony do więzienia wiozą mnie, świat ma tylko cztery strony, a w tym świecie nie ma mnie. Gdy swe oczy otworzyłem wielki żal ogarnął mnie, po policzkach łzy spłynęły, zrozumiałem wtedy, że... Czarny chleb i czarna kawa opętani samotnością, myślą swą szukają szczęścia, które zwie się wolnością. Czarny, czarny chleb i czarna kawa opętani samotnością, myślą swą szukają szczęścia, które zwie się wolnością! Młodsza siostra zapytała: "Mamo, gdzie braciszek mój?" (Brat twój w ciemnej celi siedzi), odsiaduje wyrok swój. Czarny, czarny chleb i czarna kawa opętani samotnością, myślą swą szukają szczęścia, które zwie się wolnością! (x2) Wtem do celi klawisz wpada i zaczyna więźnia bić, młody więzień na twarz pada, serce mu przestaje bić. I nadejdzie chwila błoga, śmierć zabierze oddech mój, moje ciało stąd wyniosą, a pod celą będą znów... Inny czarny chleb i czarna kawa opętani samotnością, myślą swą szukają szczęścia, które zwie się wolnością! Czarny chleb i czarna kawa opętani samotnością, myślą swą szukają szczęścia, które zwie się wolnością! (x2) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o.: Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.greenlan.pl 28.03.06, 20:15 motylku uwazam ze masz racje w tym co napisalas mam nadzieje ze wszystko dobrze sie skonczy trzeba w to wierzyc my niemozemy im pomoc ale starajmy sie im niezaszkodzic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motylek;( Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 21:13 dziekuje, wiedzialam ze sa jeszcze dobrzy ludzi:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hhhhhhhh Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.greenlan.pl 29.03.06, 23:46 motylku zapewne jestes z jordanowa i znasz po części sprawę piszesz że ta SADYSTYCZNA ZBRODNIA (tak motylku to nie była gra komputerowa lecz real ) to wynik ćpania , picia oraz zachowanie grupy (psychologia tłumu) i co czy to ich usprawiedliwia , jest wina musi być kara - pamietaj , pojawie się pytanie na które nie mam odpowiedzi jaka ma być kara dla takich małych, młodych ludzi (swoją drogą napisałem sadystyczna zbrodnia bo to nie był przypadek lecz ŚWIADOME działanie motylku nic tego już nie zmieni) , piszesz również że ci chłopcy byli niemal niewinni , spokojni , bezproblemowi otóż motylku nie jest to prawda znam ich doskonale i na pewno tacy nie byli no chyba że nie chcesz pamiętać że prawie co tydzień kogoś klasycznie przekopali na dyskotece, coś rozwalili , coś ukradli, o narkotykach nie mówię (oczywiście nie wszyscy ), przypomnij sobie ostatnią aferę w jordanowie z narkotykami czy to nie ci sami chłopcy w tym uczestniczyli choć policja wraz z urzędem gminy ukręcili łep sprawie bo to dotyczyło dzieci elit , zrosztą w tej sprawie polocja również nie była rychliwa , przecież już dzień lub parę dni po tym morderstwie przesłuchiwali tych których teraz zamkneli i ja nie wieże że kogoś nie złamali policja ma swoje sposoby jak doprzeć do muru no ale popatrz kogo zamkneli , czyje to dzieći !!! (oczywiście to tylko domniemanie ale z doświadczenia wiem jak to jest z policją i urzędem w jordanowie) kto jest bez winy niech ... motylku czy wiesz o czym mówisz JA nikogo nie ZABIŁEM jak chcesz to mogę żucić w nich bez problemu i to nie raz bo na to zasługują bo są zwykłymi mordercami , najbardziej żal mi ich rodziców bo są to pracowici pożądni ludzie teraz muszą żyć z tą okropną świadomością więc nie piszcie byle czego problem jest olbrzymi ktoś napisał że jest 50 tyś na profilaktyke , przecież to zwykła kpina , kasa idzie na klub aa no ale przez te lata nie ma wyraźnych efektów pracy prowadzących całą tą pomoc , są tylko jakieś akcje w podstawówce i w gimnazjum typu "dziś rysujemy plakat o narkotykach albo o AIDS - najlepsza praca dostanie czekoladę" licealiści studenci czy inni mieszkańcy (w szczególności rodzice) nie mają żadnej możliwości zapoznania się z problemem który jest już od paru lat w jordanowie nie ma żadnego sensownego programu walki z narkotykami czy z alkoholizmem, jest tylko fasadowość młodzi ludzie powinni zająć się czymś konkretnym np sport , czy kultura w szerokim znaczeniu , w jordanowie nie ma wogóle kultury dzięki wujtowi który blokuje czyjeś inicjatywy bo się boi o wybory (w tym roku nie zorganizowano nawet WOŚP -pytam dlaczego i nikt mi nie odpowie) coś z kultury to jedynie mecz co dwa tygodnie w niedziele i to wszystko (jedyna działalność to harcerstwo, jakieś stoważyszenia sportowe ale są to akcje prywatnych ludzi z pasją a i tak są problemy z urzędnikami proble nie dotyczy więc tylko tej zbrodni , to jest tylko efekt kilkuletnich działań najczęśćiej urzędników lub nauczycieli którzy nie potrafili wspólnie z rodzicami wychować tych chłopców taka jest moja teza pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wątpiacy Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 00:24 hhh napisał:"problem nie dotyczy więc tylko tej zbrodni , to jest tylko efekt kilkuletnich działań najczęściej urzędników lub nauczycieli którzy nie potrafili wspólnie z rodzicami wychować tych chłopców" Pozwolę sobie polemizować z Twoją opinią: chłopcy opuszczając miejscową szkołę dawali nadzieję na przyszłość nam wszystkim: rodzicom, nauczycielom, urzędnikom. To byli nieźli uczniowie. Dobre dzieci. Ci małoletni robili też takie wrażenie. A zatem niekoniecznie wyłącznie czynniki wychowawcze zawiodły. Przychylam się do zdania, że nieskuteczna jest profilaktyka. Opowiadanie o zgubnych skutkach używek nie jest metodą. Wobec tego jak młodym ludziom uświadamiać, że alkohol i prochy mogą zaburzać świadomość aż do takiego stanu... Przecież widzą wokół siebie zgubne skutki i nadal eksperymentują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wątpiacy Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 00:32 Do hhhhhhhh: masz doprawdy interesujące spostrzeżenia. Może zainicjujemy jakąś grupę dyskusyjną, albo bezpośrednie spotkanie w szerszym gronie? Może to będzie początek zmian? Może młodzi ludzie wezmą sprawy w swoje ręce. Wkrótce wybory samorządowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hhhhhhhh Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.greenlan.pl 30.03.06, 01:23 wątpiący mam takie wrażenie że wiem kim jesteś o braku profilaktyki też napisałem jedno jest pewne nie wyszkoleni nauczyciele czy mops niczego nie uświadomią młodzieży tu są potrzebni fachowcy, specjaliści z np monaru , najważniejszą rzeczą jest jak sądzę praca z rodzicami, chodzi o to że rodzic powinien wiedzieć jakie są efekty narkotyków , powinien wiedzieć jak się zachowują czy wyglądaję ludzie znarkotyzowani aby ciągle kontrolować swoje pociechy , drugi problem to alkohol później agresja, można wymieniać a tu trzeba działać jak chcesz się spotkać to bardzo chętnie możemy sobie pogadać jutro się zaloguje to mi wyślesz meila jak będziesz chciał teraz chciałbym być anonimowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wątpiacy Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 12:41 Do hhhhhh: Gadanie do rodziców też niczego nie załatwiło! Jeśli jesteś rodzicem i nie wiesz, to znaczy, że nie chodzisz na zebrania do szkoły:) Tam nawet policja robi pokazy i wykłady. I specjaliści z MONARU. I byli narkomani też. Młodzi, niestety, ulegają pokusom i świadomie narażają się na niebezpieczeństwo. Taki najtańszy dostępny sport ekstremalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 14:06 Znalazłem nawet gminny program przeciwdziałania narkomanii w gminie. www.bip.jordanowslaski.pl/strony/do_druku/pl/uchwaly_rm/2006/01/140_2006-z_01.pdf Mylicie się. PROFILAKTYKA JEST! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hhhhhhhh Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.greenlan.pl 30.03.06, 18:04 czytelniku o jakiej ty profilaktyce mówisz , to że jest uchwała z 31 stycznia tego roku !!!! ma świadczyć o jakieś profilaktyce , po pierwsze taka działalność (profilakteka) to nie jest akcja jednodniowa ale WIELOLETNIE przedsięwzięcie, u nas w gminie problem pojawił się kilka lat temu i dopiero teraz jak kogoś zabili to wójt raczył przedstawić uchwałę radnym dotyczącą problemów z uzależnieniem. czy zawsze musimy czekać na tragedie aby ktoś zaczął coś robić (a problem z narkotykami jest już od paru lat w gminie temu nikt nie zaprzeczy) po drugie czy drogi czytelniku czytałeś tę ustawę przecież to bełkot , nie ma tam żednych konkretnych działań są tylko ogólniki bo jak ma przeciwdziałać narkomani świetlica środowiskowa w jezierzycach czy glinicy a to że w tej ustawie piszą że chcą przeciwdziałać i wymieniają punkty i cele jakie chcą osiągnąć np ograniczenie używania narkotyków, itd ; takie ogólne chasła są dobre tylka że tu jest potrzebne konkretne działanie a nie patetyczne hasła, poza tym zwróć uwagę na to że ta cała ustawa ma 4 strony w tym pierwsza tytułowa i jest pisana dużą czcionką to co tam może być zawarte jak nie same bzdury; po trzecie czytelniku czy od 31 stycznia w jordanowie zrobiono coś według tej ustawy, jakieś działanie nic, zupełnie nic pobawmy się w przepowiadanie przyszłości pytanie brzmi co się zmieni? ja stawiam na odpowiedź : NIC (jedynie w podstawówce i w gimnazjum zrobią jakieś akcje a co z licealistami , studentami czy pozostałą młodzierzą , co zrobiono z problemem panków , to co oni zażywali to cała tablica mendelejewa -budapren, leki i inne wynalazki- i co zrobiono przez lata -NIC) nie oszukujmy się urzędnicy/nauczyciele/czy radni nie mają świadomośmi jak duży to problem tu trzeba rewolucji wynikiem jest ostatnia tragedia , pobicia , afery z narkotykami pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szakal Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 11:37 troszke panowie przesadzacie ja tez znam p sekretarza i on nie jest taki zły na początku smiali się zniego sami jego koledzy ale teraz przestali moze w nim jest nadzieja bo chyba nie w tym co teraz jest na tej stronie pogadajmy o sposobie na czubow a nie kto będzie brał pensje wójta czy mozna pomóc tym iinnym zeby było bezpiecznie w wszystkich małych wiaskach i nie doszło do takiej tragedi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 11:42 powinni spodkac się radni starosta policja nauczyciele ksiądz i przyznac się ze nikt nic nie zrobił zeby takiej tragedi zapobiegac to powinni przemislec wszyscy i wsiąsc sie do roboty a moze do kija i troszke kar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 16:07 plot wokól gminy i po2 wioski z boku dymisja wszystkich dyrektorów wojtow komendantów ksiedza sprowadzenie obcych na ich miejsce postawienie szubienicy i po woli tak samo jak jego mordowac tych starszych a młotszych 05 godziny wolniej mieszkam niedaleko i tez jest mi wstyd ze takich ludzi matka ziemia nosi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielbiciel wsi Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 20:58 slyszałem ze w jordanowie cpali juz dawno na dyskotekach szkolnych i popijali tak ze chyba sa ponad srednia krajowa nawet karetka kogoś zabrała ze szkoły na cpane a pare lat temu dziewczyną poucinąlo nogi przy dyskotece i tez nie wiadomo jak się skonczyło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 21:54 a jak myslisz przejechał te dziewczyny ale miał kase i się wykupił sprawa ucichła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 20:32 po przemysleniach zauwazyłem ze w pieknym jordanowie niema posterunku policji to absurd to kpina borów mma sobótka ma łagiewniki mają kondratowice maja kobierzyce mają a jordanów ma rewir nie wiem jak to okreslic nie stac jordanowa na posterunek moze trzeba się tu zastanowic a moze zrobic straz ale słuszałem ze mieszkancy sami pilnują złodzieji to moze niech wezną władze w swoje rece bo cos jest nie tak w tym jordanowie ale z drugiej strony to wspólczyje mieszkancą tak wszedzie mówi sie negatywnie o jordanowie ze współczuje mieszkancom a miałem kupic działke cos chyba czułem i kupiłem w kobie4rzxycach udało mi się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motylek;( Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 18:40 nie usprawiedliwialam ich i napisalam przeciez ze nalezy im sie kara.... a z tym kto jest bez winy... uwazam ze wiedzac co robili(nie chdzi tylko o nich ale inne podobne grupy) powinnismy zareagowac..????? czyz nie tak, i wcale nie chodzilo mi o to ze kogos zabilam ale mialam swiadomosc tego co robia na dyskotekach.. ale gdybym byla na tej nieszesnej dyskotece napewno probowalabym cos zrobi chocby zadzwonic po policje albo pogotowie albo cos, wiem ze o to aby policja przyjechala ciezko ale bym probowala a nie udawala ze nie widze co robia bo napewno wiele osob to widzialo........pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hhhhhhhh Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.greenlan.pl 30.03.06, 19:27 motylku przeczytaj sobie taką książkę Alberta Camusa (tego od Dżumy) 'Upadek' a ostatnie kilka wersów przeczytaj parokrotnie , może wtedy czegoś nowego się nauczysz (mi ta książka dużo dała) i inaczej spojrzysz na to co byś zrobiła gdybyś tam była Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 21:56 napewno nic by nie zrobiła teraz to można mówić jak juz po wszystkim i juz za poźno na gbybanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HUJ CI DO TEGO Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.greenlan.pl 16.04.06, 20:06 JAK gdybyś chciała wiedzić to gapiło sie na to 30 osób!!!!!!!! I kórwa odpie..się!!!! A może twoja droga MAMUSIA CO SIę PUSZCZA ZKIM POPADNIE TEż TAM BYłA I JESZCZE GO WYRUCHAłA!!!!!!!!!! i OBLAłA !!!! pIE..IE SIę WSZYSCY!!!!!!!!! SZKODA KLAWIATURY!!!!!11 WYPIE..ć !!!!!!!!!!!!!!!!11 Odpowiedz Link Zgłoś
hhhhhha Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa 19.04.06, 20:18 psycha ci siadła , ja to mam już w dupie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jordanow wiocha IP: *.greenlan.pl 30.03.06, 01:11 jordanów to wiocha podobnie jak tyniec czy owsianka bez kultury , bez tożsamości , po prostu margines życia nie chodzi mi o ludzi ale o możliwości jakie mają na rozwój wenętrzny , na zobaczenie czegoś ciekawego, na uczestnictwo w czymś doniosłym , choć wiem że czasami próbują zrobić coś niezwykłego , poprostu uciec od rzeczywistości, a ich rzeczywistość jest szara bo nie mają innej altetnatywy czasami komuś uda się uciec do wrocławia lub za granice i pożyć godnie , lub wyjachać na krócej na urlop czy do rodziny, w jordanowie życie toczy się powoli niemal sielankowo, rytm nadaje cotygodniowe spotkanie przed kościołem, później mecz nefrytu , wieczorem spotkanie w barze lub u znajomych w lecie spacer na cmentarz , od poniedziałku do piątku ciężka, solidna praca, wieczorem m jak miłość lub we wtorki i środy liga miszczów a jak ktoś ma cyfre lub polsat to jeszcze coś innego., piątek łykendu początek, sobota sprzątanie obejść , praca w ogródku a młodzież wieczorem do dyskoteki a tam bania do rana, i tak ciągle czasami jakaś wywiadówka , jakiś pogrzeb lub wesele i obraz jest pełny jakie to tradycyjne nie jest to żaden pgr czy jakaś inna patologia choć są i takie momenty kłamałem pisząc że jest to pełny obraz , jordanów ma inne wyjście nią taka ciągła wegetacja, efekty są widoczne to afera z narkotykami, pobicie, to jakieś zabójstwo w każdym środowisku są jakieś elity które jakby powinny kierować życiem społeczności w jordanowie są to urzędnicy , nauczyciele , sprawni przedsiębiorcy ich działalność powinna prowadzić do jakiegoś rozwoju ekonomicznego , kulturalnego mieszkańców którym powinni nieść "óświaty kaganek" w jordanowie elity są zepsute do szpiku , urzędnicy mają chociażby problemy alkoholowe , nauczyciele stali się obojętni, a ci ludzie którzy mają jakieś inicjatywy są skutecznie tłamszeni przez pozostałych ludzi układu , bo układ jest widoczny dochodzimy do drugiego cyklu -wyborczego , czyli wielka kłótnia co cztery lata udowodnie zaraz że układ-elity obecnie rządzące są i świetnie funkcjonują jak to jest że przewodniczącym rady gminy jest brat kobiety która została dzięki ,jak domniemam, układowi dyrektorem gimnazjum , wcześniej dyrektorem podstawówki była żona radnego z okolicznej wioski, sekretarką została córka kandytata na radnego z opcji układu, bibliotekarką jest bliska rodzina dawnego najbliższego współpracownika wójta, wreszcie obecnym sekretażem jest ktoś kto ma matkę radną a ojciec pracuje również w urzędzie, obecna dyrektorka podstawówki jest w bardzo bliskich stosunkach z władzą (np zawsze jest w komisjach wyborczych jako strażnik układu),patrząc na nowy plan zagospodarowania przestrzennego aż razi to co wymyślił wójt mianowicie to że planuje przeznaczyć pod przemysł działki należące do swoich radnych na takich zadupiach gdzie nawet pożądna droga nie dochodzi zamiast gdzieś przy planowanej autostradzie, i tutaj jest patologia układ w układzie i inne zależności jak może być dobrze jak wszyscy z poza obecnego układu są zastraszani , wyśmiewani nie ma konstruktywnej syskusji jest tylko nagonka i tak cały czas, efekty są widoczne brak kultury brak perspektym a możliwości mamy bardzo dużo , szlak mnie trafia jak słyszę że np w kobieżycach budują nowe fabryki , sklepy, zakłady , gminy biorą pomoc z UE inwestują a u nas zbudowali sale gimnastyczną któtą ciężko ogrzać i zapłacić rachunek za prąd nie mówiąc już że cała pęka i przecieka choć jest nowa, to z czego weźmiemy kase na inwestycje z podatku rolnego? pytanie jest prosto kochani mieszkańcy kiedy się obudzicie??? w jor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skrajność Re: wiocha IP: *.greenlan.pl 30.03.06, 21:50 Nawiązując do Twoich przemyśleń, zastanawiam się, czy aby z taki wywodami myślowymi, w których dominują sprawy polityczne, nie powinieneś wystąpić na forum politycznym. Pewnie jest, że ludzie ludziom sami zgotowali taki los..., ale nie przesadzałbym z tym niesympatycznymi stwierdzeniami i zarzutami pod kątem niektórych osób. Jordanów jeszcze nie jest prowincją, trzeba zdać sobie sprawę, iż są miejscowości gdzie "diabeł mówi dobranoc" i ogólnie panuje tam całkowity marazm. Sam (a) piszesz, że życie toczy się u nas sielankowo, a później sobie zaprzeczasz, powołując się m. in. na fakt, że uciekając do Wrocławia lub za granicę i godnie żyć. Czyli wg Twojego uznania w Jordanowie chyba jest koniec świata. Poza tym większość ludzi z Jordanowa jakoś sobie radzi, nie są takimi tetrykami jak Ty... Nie każdy też mieszkaniec prowadzi takie życie jak Ty..., kościół, mecz itd. Ukierunkowywać jest bardzo łatwo, jak się jest od pewnych rzeczy daleko. Wegetacja... , ciekawe stwierdzenie ale chyba nie na miejcu, nie żyjemy w krajach tzw. ,,czarnej Afryki", gdzie ludzie rzeczywiście wegetują. Prawda, że pewna grupa osób (władza, szkoła, kościół) powinna prowadzić szeroko pojętą edukację społeczno-kulturalną. Jednak chyba społeczeństwo też powinno brać w tym udział, a wiem z autopsji, że niektóre inicjatywy nie znajdują zrozumienia. Wszyscy powiiniśmy być dla siebie partnerami, a tak nie jest i czy to jest wyłącznie wina elit? A tak na marginesie kogo określasz mianem zepsutych do szpiku elit? Jesteś pewnie młodym człowiekiem i życzę Ci, abys kiedyś powiększył grono osób z elit. Może wtedy będziesz miał możliwość w praktyce przeciwdziałać patologii. Sądzę, że twierdzenie o problemach alkoholowych urzędników jest lekką przesadą, bo wynika z Twoich sugestii, iż każdy z urzędników to alkoholik... Łatwo jest oskarżać, jeżeli jest się po ,,drugiej stronie barykady". Gdyby nie "obojętni nauczyciele" pewnie wtedy dopiero byś wegetował, a tak sobie myślę, iż jeśli się troszkę poświęciłeś w szkole będzie to tylko z korzyścią dla Ciebie. W ocenie lokalnej polityki to się strasznie zagmatwałeś (aś). Jeden wielki układ..., to chyba jakaś mafia jest w Jordanowie grupą trzymającą władzę. Ktoś przecież wybrał radnych a podejrzewam, że Ty też brałeś w tym udział i coś mi się wydaje, że czujesz się niespełniony przede wszystkim w polityce. Ale wszystko przed Tobą... Posługując się jakimiś lapidarnymi tezami nie doprowadzisz do "zbawienia" naszej społeczności. Może spróbuj wykazac się jakąś inicjatywą. Sądzę, że nie zostaniesz od razu stłamszony... Odnosząc się do Twoich aluzji skierowanych w stronę dyrektorek, śpieszę wyjaśnić: stanowisko dyrektora gimnazjum i szkoły jest obsadzane w drodze konkursu (każdy kandydat musi spełniać pewne kryteria). W komisji konkursowej zasiadają przedstawiciele różnych ciał (kuratorium, związków zawodowych). Wytłumacz mi, wobec tego, jak można przedstawiać sądy o jakichś układach (będąc daleko mozna zawsze krytykować, byle konstruktywnie). Nie za bardzo rozumiem zdanie "wcześniej dyrektorem podstawówki była żona radnego z okolicznej wioski", bo jeśli już to ta osoba jest dalej dyrektorem i nie wiem jakie przełożenie ma funkcja radnego na wybór dyrektora (może mi wyjaśnisz, jak jesteś tak dobrze zorientowany...,prezentując takie poglądy). "Sekretarką została córka kandydata na radnego z układów". Widzę, że jesteś pełen wiedzy i szykujesz się do walki o władzę, bo skąd dysponujesz wiedzą, iż ojciec ww. sekretarki będzie próbował swoich sił w wyborach na radnego... Wygląda na to, że naszą gminą rządzą klany. Bibliotekarce też się dostało, a jak inaczej, przecież pracuje bo jest w układzie. Nie omieszkałeś też skierować swoje wywody w kierunku Sekretarza Gminy. Sądzę, że nie znasz tego cżłowieka. Wierz mi, że on bardzo dużo zrobił i robi dla tej gminy. Poza tym znam go i wiem, że dawno już nosi się zamiarem rezygnacji z tej funkcji, zamierzając rozwinąć się na gruncie prawniczym. Mam propozycję, abyś Ty został strażnikiem układu, może wtedy z naszej gminy zrobisz drugie Kobierzyce... Nie znając istoty tematu, nie powinno przedstawiać się swoich niesprawdzonych, nieprawdziwych domniemań. Nadto, będąc człowiekiem spoza układu, ciągle jesteś zastraszany, dlatego proponuję abyś stworzył nowy układ, bynajmniej nie wprowadzisz terroru i nie bedziesz gnębił ludzi nie powiązanych z decydentami. Gwoli pogłębienia Twojej wiedzy informuję, że planu zagospodarowania nie uchwala wójt lecz radni, na których Ty tez oddałeś głos, jak mniemam (bo jest to obywatelski obowiązek każdego z nas). Przykre jest to, że takie tematy roztrząsasz w miejscu, gdzie jest mowa o tak strasznej tragedii. Szukać trzeba różnych rozwiązań, aby w przyszłości zaradzać takim problemom, Ty jednak chyba tego nie dostrzegasz, bo w Twoich wypowiedziach polityka jest wszechobecna. Licząc na to, że będziesz w stanie obudzić i pobudzić naszą społeczność ze stagnacji, sympatycznie, być może trochę złośliwie radzę następnym razem jak bedziesz rozwodził się na forum, zwrócić uwagę na ortografię (pewnie to wina tych obojętnych nauczycieli..., jeżeli tak, to przepraszam) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jordanow Re: wiocha IP: *.greenlan.pl 31.03.06, 01:16 Przyznaje się do błędu , może trochę się zagalopowałam. Opisałam tylko to co widzę i o czym słyszałem . Wyciągnąłem przy okazji parę wniosków i może mi drogi(a) SKRAJNOŚĆ wyjaśnisz kilka rzeczy, o co bardzo Ciebie proszę. 1. Ilu radnych z komitetu wyborczego obecnego Wójta jest w obecnej Radzie Gminy? 2 Kto przedstawił Plan Zagospodarowania Przestrzennego radnym, Wójt który dał wskazówki odpowiedniej firmie która zajmuję się tworzeniem takich planów , czy może radni sami napisali ten plan. Bo to że radni przegłosowali ten dokument nie jest podważalne, ale to nie oznacza że mieli jakiś realny wpływ nad jego powstaniem. A jeśli już to czy spotkali się na jakieś roboczej dyskusji przy powstawaniu planu oraz czy później zgłaszali jakieś poprawki i ile ich było? 3. Czy będąc na miejscu radnych z komitetu wyborczego Wójta zagłosował(a) byś przeciw niemu. Przypomnij w ilu głosowaniach nad ustawami stworzonymi przez Wójta wraz z Urzędnikami radni zagłosowali inaczej i czy można to policzyć na palcach dwóch dłoni? 4. Dlaczego według Planu w Jezierzycach i w Mlecznej ma powstać strefa przemysłowa akurat na działkach radnych? Czyżby przypadek? 5. Czy w Jordanowie naprawdę nie ma marazmu ? Wymień jakieś imprezy takie typowo kulturalne (nie dożynki – których poziom swoją drogo jest żenujący , co dwa lata te same zespoły disco polo +piwo i karuzela; ani dzień babci robiony w szkole, itp), wymień jakiś cykl imprez takich dla ludzi powiedzmy dwudziesto-trzydziestoletnich czy studentów. Czy była jakaś oferta skierowana dla młodzieży chociażby w ferie zimowe dwa lata temu czy rok temu. 6. Ile osób wyjechało stąd za granice i wcale nie chce wrócić ? Ile osób już wykształconych pozostało ? Kto? 7.Co innego ciekawego robią mieszkańcy ? 8. Piszesz , że społeczeństwo powinno brać udział w szeroko pojętej edukacji , być partnerem. Tylko gdzie jest ta edukacja społeczno-kulturalna? -dożynki? -dyskoteka? -teatr ? Pewnie , że musi być partnerstwo ale inicjatywa musi wyjść od. elit, ja jej nie widzę. Tu nie ma dla mnie i dla wielu takich jak ja żadnej alternatywy poza meczem, kościołem czy barem. 9. Zgadnij jakiego urzędnika często widziałem pijanego (czy to w barze , czy po dożynkach lub jakiś zawodach samorządowych) do nieprzytomności? Zgadnij o kim mówili mi znajomi urzędnicy z ościennych gmin , opisując sytuację w której ta osoba przynosiła mieszkańcom Gminy , którą reprezentuje na zewnątrz, po prostu wstyd? 10. Jeśli chodzi o wybór dyrektorów to czy ich wybór naprawdę jest taki czysty ? Co może powiedzieć przedstawiciel kuratorium o kandydacie o którym zupełnie nic nie wie ? Czy nie konsultuję się wcześniej z władzą która przeznacza środki na szkoły? A wreszcie kto ma tak naprawdę decydujący wpływ na wybór dyrektorów Wójt a może ktoś inny ?-nauczyciele? 11. Czy to przypadek, że obecnie dyrektorem gimnazjum jest siostra Przewodniczącego Rady Gminy , który jest wybrany z listy wyborczej stworzonej przez Wójta?. 12. Czy to przypadek że jednym z radnych jest mąż dawnej dyrektorki podstawówki? 13. Czy w tak dużej bibliotece jak w Jordanowie potrzebnych jest dwóch pracowników (jedna z pracownic jest bliską rodziną dawnej Sekretarz Gminy- przypadek?)? 14. Czy Sekretarz ma matkę, która jest radną wybraną z listy stworzonej przez Wójta , i czy w gminie pracuje również jego ojciec? 15. Czy te wszystkie personalne koligacje to przypadek ? 16. Co zrobił Sekretarz dla tej gminy? –stronę internetową? 17. Wytłumacz mi jak doszło do tej strasznej tragedii? Powiedz mi co zrobiono z problemem panków ? Co zrobiono z ostatnią aferą narkotykową w gimnazjum? Co jest przyczyną? 18. Czy naprawdę nie ma żadnego ekonomiczno-rodzinno-politycznego UKŁADU? Odpowiedz mi proszę na te pytania może wpadniemy wspólnie na jakieś ciekawe przemyślenia? PS. Przepraszam za ortografię i składnię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stoik Re: wiocha IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 31.03.06, 08:51 Na wstępie, odnosząc się do całokształtu Twoich wywodów informuję, że niektóre podane tu fakty nie zawierają w sobie absolutnie krzty prawdy i padające tu oskarżenia są poniżej pewnego poziomu. Sama odpowiedz sobie na pytanie: co Ty zrobiłeś dla tej gminy, aby było w niej lepiej... Dlaczego, jeżeli masz takie przekonania nie przezentujesz ich publicznie, boisz się stłamszenia przez władzę? Siedząc cicho jak mysz pod miotłą, nigdy nie będziesz miał możliwości odcisnąć swojego piętna w tej gminie. Teraz po kolei: ad. 1. Nie zamierzam zabierać głosu w sprawie radnych. Jeżeli wybrano tych, a nie innych, to otrzymali oni mandat zaufania od naszej społeczności. Ponadto każdy mieszkaniec ma prawo kandydować. Mniemam, że osoby, które popierałaś nie uzyskały odpowiedniego poparcia...., wnioskuję tak, opierając się na Twoich sądach. ad. 2: Wójt nie daje wskazówek odpowiedniej firmie, gdyż takowa firma realizująca projekt planu, wybierana jest w drodze przetargu. Chyba tego nie wiesz... Radni mają prawo do wprowadzania zmian do planu, przecież głosując na sesji, wcześniej dysponują wszystkimi projektami uchwał. ad. 3: Pewnie ty posiadasz większą wiedzę, ile projektów uchwał znalazło zrozumienie wśród radnych. Jednocześnie widzę, iż nie masz pojęcia o procedurze przygotowywania uchwał... ad. 4 Proszę przedstawić dowody na okoliczność, iż na terenie projektowanej niby strefy przemysłowej w Jezierzycach i Mlecznej właścicielami działek są radni. ad. 5: Wydaje mi się, że jakość imprez kultutalnych zależna jest od posiadanego zaplecza finansowego a takiego pewnie gmina nie ma. Nadto, mając na względzie dożynki, to opinia większości osób o nich jest pozytywna. Przynajmniej ja z takimi opiniami się spotkałem. ad. 6: Rozumiem, że większość mieszkańców to nieuki, gdyż większość z tych wyedukowanych wg Ciebie wyemigrowała za granicę. ad. 7: może Ty masz propozycję ciekawego spędzania wolnego czasu przez mieszkańców (z tego co wiem, to w gminie istnieją: klub piłkarski,UKS "Młodzik" schola, Caritas, Stowarzyszenie Niepełnosprawnych, Stowarzyszenie "Wszystko dla Gminy" (to chyba nie tak mało na taką gminę...). ad. 8: Proszę o sugestie odnośnie form edukacji kulturalno-oświatowej. W ogóle to masz możliwość sam stworzyć podstawy pod taką edukację, tylko powinieneś wykazać się inicjatywą. ad. 9. Powiem tak, domyślam się kim jesteś. Zresztą nie tylko ja mam takie przypuszczenia. W świetle tego śmiem twierdzić, że też nieraz można było Cię spotkać w stanie wskazującym na spożycie alkoholu... Jeżeli dobrze kojarzę, to chyba nawet jesteś wytwórcą jednego z gatunków alkoholu... (jeśli się mylę, przepraszam). ad. 10. Proszę zapoznaj się z przepisami o wyborze dyrektorów szkół, bo strasznie kluczysz. Wójt, wg mnie, nie ma absolutnie bezpośredniego wpływu na wybór takiej osoby. ad. 11. Ten zarzut jest dla mnie śmieszny. Opierając się na mojej wiedzy, pragnę Cię powiadomić, Dyrektorkę wybrała komisja a Przewodniczącego RG pośrednio Rada Gminy. ad. 12. A kto który radny jest dawnym mężem dyrektorki podstawówki? Ja takiego nie znam... i przypominam, iż poprzednią dyrektorką podstawówki była pani Wdowiak. ad. 13. Z uzyskanej przez mnie informacji, taka liczba personelu biblioteki jest niezbędna (patrz na czas pracy w oparciu o kodeks pracy. ad. 14. Wiedz o tym, że obecny Sekretarz wcześniej został zatrudniony przez obecnego Starostę. Nikt nie narzucał wyborcom, aby głosowali na jego matkę. Jeżeli Sekretarz miałby wielu takich oponentów jak Ty,to nie poparli by jego matki w wyborach samorządowych. Uzupełniając, obecnego Sekretarza wybrano jednogłośnie, a to znaczy, że miał także poparcie opozycji, a to o czymś świadczy... ad. 15 Nie odnoszę się do tej tezy, bo dla mnie jest tragikomiczna. ad. 16. Rozszerzam Twoje zasoby wiadomości, Sekretarz jest odpowiedzialny w Urzędzie za kadry, nie reprezntuje gminy na zewnątrz tak jak choćby Wójt czy Z- ca Wójta, któego u nas ze względu na oszczędności nie powołano. Jednocześnie, co Ty możesz wiedzieć na temat obowiązków Sekretarza? Znasz jego zakres obowiązków? Chłopak bardzo dużo robi dla tej gminy, zarówno w samym Urzędzie jak i służy pomocą klubowi piłkarskiemu (chyba efekty są widoczne, mimo tego, że niektórzy zawodnicy z Jordanowa nie mieszczą się w składzie, gdyż przegrywają konkurencję i później mają pretensje do całego swiata....) Redaguj tak stronę, jak Sekretarz, to cię pochwalę na forum publicznym. Są darmowe serwery, każdy może się wykazać... ad. 18. Sądzę, że Ty jesteś bliżej problemu punków, dlatego wiesz dokładniej, jak można im pomóc. Narkotyki są wszechobecne i jest to problem ogólnospołeczny, dlatego jestem tego zdania, że profilaktyka tego problemu powinna zaczynać się od rodziny i szkoły. ad. 19. Nic nie wiem na temat jakiegoś układu. Może ty sobie coś uzmysłowiłeś, a może nie zrealizowałeś się politycznie, dlatego masz takie stanowisko (to jest bardzo prawdopodobne)? Ciekawi mnie jedna rzecz, krytkować jest łatwo, byle konstruktywnie, a wydaje mi się, iż twoja krytyka taka nie jest. Może się mylę, jeśli tak, to wyprowadź mnie z tego błędu i przedstaw swoje zasługi dla dobra gminy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontroler Re: wiocha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 12:13 Do Stoika Niechże Pan zajmie się pracą w Urzędzie, a nie anonimowymi komentarzami. Warto byłoby spojrzeć na Pańskie obowiązki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do kontrolera Re: wiocha IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 31.03.06, 13:03 Przede wszystkim nie pracuję w Urzędzie. Jeżeli chodzi o anonimowość to Drogi konwersancie, chyba Ty też się nie przedstawiłeś... I proszę troszczyć się o swoje obowiązki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jordanow Re: wiocha IP: *.greenlan.pl 31.03.06, 13:20 Stolik każda dyskusja zawsze wnosi coś do poznania otaczającej nas rzeczywistości. Pod warunkiem, że jest oparta na szacunku do rozmówcy. Bo jeśli zaczniemy się obrzucać błotem to do niczego nie dojdziemy. Zadałem ci kilka prostych pytań, ja nie na wszystkie znam odpowiedzi więc spróbuj mi to wytłumaczyć w prosty sposób abym wszystko dobrze zrozumiał i nie musiał pisać nieprawdy o którą mnie oskarżasz . Proszę cię abyś logicznie wytłumaczył wszystkie moje niejasności. Ale nie tak jak to zrobiłeś odpisując na moje pytania , bo tak naprawdę na niewiele pytań odpowiedziałeś konkretnie . Kluczyłeś gdzieś obok zupełnie daleko od meritum sprawy. Napisałeś : „Siedząc cicho jak mysz pod miotłą, nigdy nie będziesz miał możliwości odcisnąć swojego piętna w tej gminie.” Chciałbym ci przypomnieć co oznacza odcisnąć piętno. Kiedyś dawno temu jak ktoś popełnij jakąś zbrodnie to mu panująca władza odciskała rozżarzonym żelazem piętno na ciele. Zapewniam cię , że nie mam zamiaru biegać po Jordanowie i przypalać ludzi. Oto moje niejasności: 1 Pytanie było proste : „Ilu radnych z komitetu wyborczego obecnego Wójta jest w obecnej Radzie Gminy?” zamiast odpowiedzieć ilu powiedzmy 3 albo 15 ty zbywasz to pytanie i wysuwasz swoje mniemania odnośnie mojej osoby a ja ani razu na tym forum nie określiłem się na kogo głosowałem . Ja też mogę domniemywać , że to albo tamto ale czy jest to konieczne aby odpowiedzieć na tak proste pytanie ? 2.Piszesz, że Wójt nie daje wskazówek czyli z tego wynika, że przetarg wygrywa jakaś firma czasami zupełnie z bardzo daleka , następnie ta firma nie znająca naszych REALIÓW, KIERUNKU W KTÓRĄ STRONĘ CHCIELIBYŚMY PODĄŻAĆ Z ROZWOJEM GMINY I INNYCH NIEZBĘDNYCH OKOLICZNOŚCI tworzy Plan , i jakiś pracownik tej firmy ma kaprys i wymyśli sobie: tu na południu zrobimy lotnisko, a tam na wschodzie zrobimy Park Narodowy .Czy tak to działa czy może to ktoś daje takiej firmie pewne sugestie: słuchajcie to jest blisko droga krajowa tu najlepiej zrobić przemysł , a tam jest jedyne siedlisko w Polsce chronionego gatunku jakieś roślinki tam nie możemy zrobić lotniska Opisz cały proces powstawania tego planu. Napisz ile zmian wprowadzili radni przy powstawaniu Planu. 3 Jakoś nie odpowiedziałeś również i na to proste pytanie. A szkoda. Jednocześnie proszę cię abyś opisał cały proces powstawania uchwał 5.Piszesz, że nie ma pieniędzy na inne imprezy niż dożynki, których poziom artystyczny jest dyskusyjny, więc zgadzasz się , że jest marazm, który jest spowodowany według ciebie brakiem środków. (moim zdaniem to właśnie ten marazm , brak dostępu do jakieś szerszej kultury przez lata doprowadził do ostatniej tragedii) Mam takie pytanie : jaka jest twoja opinia czy lepiej zrobić jedne dożynki i zapłacić ‘artystom’ z zewnątrz czy może lepiej byłoby zrobić cykl jakiś imprez i dać te środki mieszkańcom którzy by to zorganizowali? 6. Nie napisałem , że nasi mieszkańcy to nieuki ale ty nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Popatrz chociażby na doktorantów urodzonych w naszej gminie czyli ludzi , którzy posiadają pewien niepodważalny statut. Kto tu z nich pozostał. Dlaczego nikt nie wykorzystał ich wiedzy, znajomości aby propagowali jakieś idee , aby pomagali chociażby młodym uczniom w przyszłych karierach. 7. Piszesz o różnych stowarzyszeniach , to czy idea stowarzyszenia nie polega na tym , że to właśnie mieszkańcy próbują na własną rękę poza Urzędem Gminy zrobić coś samemu , a Urząd może wesprzeć tylko w jakiś ograniczony sposób pewne inicjatywy. Co takiemu trzydziestolatkowi zaoferuje UKS czy Stowarzyszenie Niepełnosprawnych a co Caritas??? Pytasz czy to mało jak na taką małą Gminę , to zależy do kogo się porównamy jak do przeciętniaków do akurat wystarczy, ale jeśli chcemy się porównać do najlepszych to jest bardzo mało. 8. Edukacja społeczno-kulturalna. Ja to rozumiem jako wieloletni, konsekwentny ciąg pewnych działań mających na celu rozwój duchowy, społeczny, ekonomiczny społeczeństwa. Piszesz , że mogę wykazać się inicjatywą , oczywiście ale raz może dwa razy w roku , bo moja rola nie polega na organizowaniu tych inicjatyw , ja nie mam instrumentów , które posiada Urząd Gminy , Gimnazjum itd. Ja nie mam czasu, pieniędzy aby przez lata coś robić ale wyżej wymienione posiadają te instrumenty a nawet są zobligowane to tej działalności tylko jaki jest efekt tej pracy. To jest ogromny problem, wyniki widać gołym okiem ty (co jest nie do podważenia). Jeśli spytamy o przyczynę ostatniej tragedii ja na pierwszym miejscu stawiam brak tej edukacji , szeroko pojętej edukacji począwszy od podstawówki przez rodziców aż do braku czegoś co może zastąpić młodym ludziom alkohol czy narkotyki. 9. Kolejne proste pytanie i brak odpowiedzi, zamiast której insynuujesz, domyślasz się a może masz przekonanie, że widziałeś mnie pod wpływem alkoholu oraz że coś wytwarzam, Więc sam pomyśl jak ma wyglądać nasza dyskusja jeśli insynuujesz jakieś nieprawdziwe oskarżenia i co one mają wspólnego z moim pytaniem .Po prostu proszę cię o konkretne odpowiedzi a ty mniemasz jak w pytaniu pierwszym coś na mój temat choć to nie moja osoba jest tematem dyskusji. Ponawiam pytanie . 10, Stolik pomyślmy nad całym procesem wyboru dyrektorów . Czy naprawdę nie ma wcześniej pewnej gry pomiędzy Wójtem , nauczycielami, Kuratorium . Czy nie ma jakiś narad dyskusji, przemyśleń . Nie wierzę , że oto przychodzi paru ludzi z zamiarem wyboru jakiegoś kandydata i sobie wybierają nie wiedząc nic o tych ludziach (czy kurator nie konsultuję się wcześniej z władzą która przeznacza środki na szkoły?). 11. Czyli uważasz, że to przypadek . Pytanie czy Przewodniczącego wybrano również (podobnie jak dyrektorów) spotykając się na sesji i bez żadnych wcześniejszych ustaleń . Co byś zrobił na miejscu jakieś większości jak np. w RG. Czy nie było wcześniej jakiegoś nieformalnego spotkania na którym zdecydowali kto zostanie Przewodniczącym a kto wejdzie w skład różnych komisji. Albo drugie pytanie jeśli budowałbyś od podstaw komitet wyborczy, jak zrobił Wójt, czy od razu nie podzieliłbyś stanowisk aby zachęcić ludzi do startowania z twojej listy. 13, Wytłumacz mi to . Biblioteka czynna jest w poniedziałki i czwartki 8 godzin , w piątki i wtorki 11 godzin ,w środę jest praca wewnętrzna jak sądzę trwa również 8 godzin, w soboty i niedziele biblioteka jest nieczynna, Razem wychodzi 46 godzin pracy . Czy naprawdę potrzeba aż 2 pracowników? Nie można zatrudnić kogoś społecznie i nie płacić za niego ZUSu i innych obciążeń, a pieniądze przeznaczyć na coś innego niż dożynki? 14. Wcześniej jak wybrano Sekretarza jego matka nie była radną? Po prosty chodzi mi o to jak to jest, że prawie cała rodzina jest związana tak głęboko z Urzędem? 16, Piszesz, że chłopak bardzo dużo robi dla Gminy, pytanie no to na czym polega jego praca, jak sądzę właśnie na tym aby dużo robił dla Gminy. Jakie są efekty tej pracy ? Już wcześniej doszedłem do wniosku, że to w kompetencjach Sekretarza jest dbanie o edukacje o której pisałem wcześniej • prowadzenie całokształtu spraw dotyczących kultury, kultury fizycznej i sportu, Następne , skoro to sekretarz ma piecze nad innymi urzędnikami • opracowywanie w porozumieniu z wójtem zakresów czynności dla poszczególnych stanowisk pracy i bieżąca ich aktualizacja To gdzie są efekty , bo to , że urzędnik wyda jakiś zaświadczenie czy coś takiego to w naszej gminie funkcjonuje ale są inne ważniejsze sprawy. Najważniejszą jest obecnie pozyskiwanie pieniędzy z różnych funduszy pomocowych, UE itd. Powiedz ile pieniędzy pozyskali urzędnicy naszej Gminy którym dyryguje Sekretarz?. Ile wniosków zostało napisanych? Tymczasem piszesz o jakiś zawodnikach , którzy nie mieszczą się w składzie, ale co to ma wspólnego tematem. Chyba, że skład zespołu oraz ci którzy się nie mieszczą oraz ich pretensje są kluczowym aspektem pracy Sekretarza??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stoik Re: wiocha IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 31.03.06, 13:36 Przepraszam, ale to nie jest miejsce na polityczne dysputy. Dlatego nie zamierzam kontynuować tematu. Stała się tragedia i trzeba zastanowić się jak można zapobiec, aby takie wydarzenie w naszej gminie nigdy już nie miało miejsca. Proponuję przenieść się na forum polityczne bądź samorządowe. Tam z pewnością można zaprezentować swoje przekonania polityczne i będzie to etyczne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Stoików... Re: wiocha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 19:35 Do Stoików, Korektorów i Skrajności: Panowie do władzy! (Chyba, ze już nią jesteście...)Posiadacie szczegółową wiedzę merytoryczną. Uprzątnijcie to g... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szakal Re: wiocha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 20:00 dziękuje kolego chyba ty zakonczysz te wybory jestem twoim fanem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zsdfgsdrgh Re: wiocha IP: *.greenlan.pl 31.03.06, 20:22 po co te nerwy dla uspokojenia przeczytjcie sobie tekst pewnej piosenki SYSTEM {ludzie, ludzie, ludzie winni,ludzie, tak,ludzie winni,tak proszę pani,ludzie, tylko i wyłącznie ludzie} :) Jesteś dzieckiem więc systemu Żyjesz w kraju bez problemu Od lat mieszkasz w tym burdelu Jesteś ty, jest nas wielu Jesteś ty, jest nas wielu Od lat mieszkasz w tym burdelu Żyjesz w kraju bez problemu Jesteś dzieckiem więc systemu Teraz znów czasy się zmieniają x4 Jeden kłamie drugi kradnie Społeczeństwo już jest na dnie Ręka rękę w dół bez celu Jesteś ty, jest nas wielu Jesteś ty, jest nas wielu Ręka rękę w dół bez celu Społeczeństwo już jest na dnie Jeden kłamie drugi kradnie Teraz znów czasy się zmieniają x4 Są tu równi i równiejsi Są bogaci i biedniejsi Tylko świń tutaj przybywa Jedna drugiej łeb obrywa Jedna drugiej łeb obrywa Tylko świń tutaj przybywa Są bogaci i biedniejsi Są tu równi i równiejsi Teraz znów czasy się zmieniają x4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jordanow Re: wiocha IP: *.greenlan.pl 04.04.06, 01:10 drogi stoliku to forum nie jest po to aby rozprawiać o moralności bo od tego są jakieś religijne portale, my tu mówimy o ostatniej tragedi i nie mówimy (mam nadzieję) tego co inni chcieli by usłyszeć ale staramy się spojrzeć na ten temat o wiele szerzej , z pewnym dystansem do siebie , do polityki , do tego zabujstwa , do tragedii rodziców przynajmniej taką mam nadzieję , ja staram się spojrzeć na sprawę dogłębnie, bez emocji, bo pośrednią przyczyną, co już udowadniałem tej głupiej śmierci nie było to że paru młodych ludzi kogoś pobiło , ale to że cały system nawalił , i tu w dyskusji zaczyna się polityka, nie można tego uniknąć, ja uwarzam , że w naszej gminie panuje układ rodzinno-ekonomiczno-towarzyski ,dzięki czemu powołuje się nieprzygotowane i niekompetentne osoby na różne odpowiedzialne stanowiska, pozatym nikt przez lata nie rozpoczął jakiegoś działania abyśmy czyli się bezpieczniej, moją tezę popieram chociarzby ostatnimi wydarzeniami , jednocześnie w naszej duskusji staram się wedle moich możliwości przedstawiać sensowne argumenty i tezy, ty podjełeś się udziału w dyskusji, bronisz w jakiś sposób tego co ja nazwałem układem , stąd można dojść do wniosku że być może masz coś wspólnego ze szkołą, urzędem a może jesteś radnym, i próbujesz się bronić , mi właśnie chodzi o taką merytoryczną dyskusję , niestety próbujesz uniknąć rzuconego przeze mnie wyzwania , szkoda myślałem , że jest ktoś "po tej drugiej stronie" na tyle umysłowo sprawny ,że włączy się do rozmowy , która może przynieść nam jakieś nowe spostrzeżenia, pomysły, zawsze coś pozostanie, dlatego stoliku nie poddawaj się , ufam w twoją chęć sensownej polemiki, teraz piłka jest po twojej stronie, do dyskusji zapraszam innych mieszkańców gminy w szsczególności urzędników , którzy mogą najwięcej nam wyjaśnić, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abstrakcja Re: wiocha IP: *.greenlan.pl 04.04.06, 16:43 Piszesz Forumowiczu ,,jest ktoś o tej drugiej stronie na tyle umysłowo sprawny...". Wygląda na to, że chyba tylko Ty pozostałeś taką jednostką trzeźwo myślącą i stąpającą po ziemi. Wybacz, ale nie łączy mnie nic tym układem, który Ty przedstawiasz, lecz sądzę, że jesteś wielu rzeczy bliże niz Ty. Tylko musi to być merytoryczna dyskusja a nie jakieś autorytatywne, subiektywne i bezprzedmiotowe oskarżenia. Sądze, że jesteś przygotowaną i kompetentną osobą, która może zająć odpowiedzialne stanowisko i będzie świecić przykładem. Tak się zastanawiam dlaczego nie próbujesz włączyć się do lokalnej polityki, przecież z przytoczonych przez Ciebie tez wynika, że bardzo dobrze odnajdujesz się w krytyce wszystkich wkoło. Może tak samemu spróbowałbyś aktywnie działać i realizować wszystkie swoje koncepcje np. z pozycji radnego gminy, gdyż jest to funkcja wybieralna... Twoje wyzwanie jest nie na miejscu. Któryś raz upieram się, iż to nie jest czas na polityczne dywagacje. A co do Twoich wcześniejszych twierdzeń i zarzutów, każdy z nich jestem w stanie obalić, tylko podczas bezpośredniej rozmowy w cztery oczy, a nie anonimowo. I jeszcze jedna rzecz mnie śmieszy, cytuję "drogi stoliku to forum nie jest po to aby rozprawiać o moralności bo od tego są > jakieś religijne portale, my tu mówimy o ostatniej tragedi i nie mówimy (mam > nadzieję) tego co inni chcieli by usłyszeć ale staramy się spojrzeć na ten temat". Czy tematy polityczne wchodzą w ramy tej dyskusji? Sam sobie zaprzeczasz. Liczę też, że zrewolucjonizujesz ten system, kóry nawalił... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jordanow Re: wiocha IP: *.greenlan.pl 08.04.06, 01:15 kochana Abstrakcji , dopiero teraz odpisuje , nie miałem czasu aby ci wcześniej odpowiedzieć, - no właśnie wygląda na to , że jestem tą jedyną jednostką logicznie myślącą, nie będę ci tego tematu bardziej rozwijał, może nawet nie z tego powodu że być może nie był byś w stanie tego pojąć i przyswoić , ale po prostu nie chcę budzić w tobie złych emocji , -piszesz że nic cię nie łączy z układem ??? wyjaśnij skąd masz taką wiedzę oraz dlaczego bronisz układu -piszesz , że snuję subiektywne i bezprzedmiotowe oskarżenia czyżby??? przeciesz pytałem cie tylko o odpowiedź na kilka pytań oraz o twoją ocenę o twoje zdanie na kilka nurtujących mnie pytań, to nie mogą być oskarżenia skoro są to pytania !!! -dlaczego nie prubuję włączyć się do lokalnej polityki ???? z dwóch powodów pierwszy jest taki że włączyć to się można tak REALNIE tylko co 4 lata podczas kampani wyborczej a drugi jest taki : jeśli chciałbym z kimś rozmawiać czy coś zrobić to z kim mam rozmawiać z zalkoholizowanym, przemądrzałym, śmiesznym krasnalem, czy może z niekometentnymi urzędnikami lub radnymi, przecierz oni wszyscy są tak groteskowi , że mnie żal bierzę , oni nie rozumieją idei SAMORZĄDNOŚCI a ty czy to rozumiesz , -kochany to jest właśnie czas na polityczne dywagacje , opisywałem tezę w której to właśnie cały samorząd i szkoły sa odpowiedzialne za stan min. bezpieczeństwa którego nie ma w naszej gminie a puźniej dochodzi do tragedii, i to ja stawiam pewne sądy, tezy w których dowodzę swoich racji lub w których proszę cię o twoją opinię a ty to nazywasz bezpodstawnymi oskarżeniami , i chowasz głowę w piasek zasłaniając się jakąś mową ,że to nie czas i nie miejsce, swoją drogą twoje działanie jest typowe jeśli załorzymy że jesteś związany z układem: brak konkretnych odpowiedzi, uciekanie od tematu , odwracanie kota ogonem, zamiast tego mógłbyś po prostu odpisać na mój post z pytaniami np na jakimś nowym temacie na stronie forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=38919 (może to będzie dla ciebie miejsce, więc zaloguj się i odpisz ) - bardzo dobrze znajduję się w krytyce , tu sie zgodzę z tobą ale nie krytykuję wszystkiego naokoło -skoro jesteś w stanie obalić moje "zarzuty i oskarżenia" to proszę zrób to na podanej przeze mnie powyżej stronie (forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=38919), nie chcę z tobą rozmawiać w 4 oczy bo się boję a w internecie jestem anonimowy, -systemu nikt za mało szalony nie ZREWOLUCJONIZUJĘ , a ja na to nie mam choty , bo ja system mam w d...., i nie sądzę aby trzeba go było zrewolucjonizować, bo co nowego wymyślisz , wystarczy tylko zamienić paru ludzi o niskich choryzontach ,ludzi bez polotu wymienić na kompetentnych, wykształconych , problem systemu który nasz otacza nie jest żadnym problemem ale tylko dla silnych ludzi, którzy mają to gdzieś , pozostali nawet nie zauwarzają , ja jestem ponad systemem bo jestem sobą , mam swoje zasady i nikt nigdy mnie nie złamał, mam swoje marzenia , mam problemy , i nie łudzę się że system jest w stosunku do mnie obojętny , ja też jestem pod swegorodzaju presją o której nie chcę tu pisać, zawsze interesowało mnie jak to jest jak np. z ludźmi z układu (o którym pisałem), którzy uczestniczą w oraz tworzą nasz lokalny system, jak to jest że sprzedają się za kilka marnych złotówek, za jakąś iluzoryczną władzę , gdzie ich moralność , jakiś honor , być jak przysłowiowe psy na komendę, wypełniać czyjąś chorą wizję , takimi pogardzam bo dla kasy sprzedają się wogóle sie nie ceniąc. a gdzie jest w tym wszystkim twoje miejsce? no Panie stolik, abstrakcja czy jak tam chcesz, zapraszam do dyskusji , mam nadzieję że nie zrobisz uniku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do jordanow Re: wiocha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 20:38 A czy uważasz że obie dyrektorki źle pełnią swoją funkcje?? bo ja nie widze lepszych osób na ich miejsce!!! a mąż dyrektorki podstawówki nadal jest radnym jak nie masz dokładnych info to sie nie wypowiadaj, a swoją drogą to zgłoś sie do pracy w bibliotece za dramola:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obrońca Re: wiocha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 21:17 Jest radnym - bezgłośnym. Do biblioteki go. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snejk Re: wiocha IP: *.greenlan.pl 04.04.06, 00:43 jeśli w gimnazjum jest problem z narkotykami , przyjeżdża policja, jacyś terapełci i nie wiadomo kto jeszcze, i dyrektorka nie potrafi sobie poradzić z problemem no to o czym to świadczy , być może idąc twoim tropem świadczy to o jej niezwykłym przygotowaniu i profesjonaliźmie bo przecież są ważniejsze sprawy niż naćpane dzieci takie jak zaopatrzenie szkoły w spinacze albo katrki do ksera, zapewne nie ma lepszej kandydatury , bo być może niektórzy są niezastąpieni ale ja mam bardzo dobrą kandydaturę na dyrektora gimnazjum, jest to jeden z dawnych nauczycieli naszej szkoły, człowiek wykształcony, doświadczony w pracy w zespole, człowiek mogący pochwalić się niezwykłymi wynikami w prowadzeniu innej instytucji, znający funkcjonariuszy policji, prokuratorów i innych ludzi mogących wspomóc nas w rozwiązaniu problemu z narkotykami, kradzieżami itd. człowieka który sam rozpoczynając swoją niezwykle owocną i bogatą karierę, zaczynał od zera ,niczym amerykański pucybut, wykazał się niezwykłą determinacją, przenikliwością, pomysłowością aby teraz gdy rozwiązał już wszystkie najważniejsze problemy gminy w której żyje się nam już tak wspaniale ,bezpiecznie, bogato, kulturalnie, mógłby na starość rozprawić się z piętnastoletnimi gimnazjalistami aby wychować ich w szacunku do bliźnich , prawa, chodzi mi oczywiście o krzysia iwankowa, tylko taki gminny AUTORYTET może zapobiec większej eskalacji brutalności i agresji w gminie ,w co święcie wierzę, i co powiesz na tę kandydaturę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzyczliwa Re: wiocha IP: *.greenlan.pl 04.04.06, 01:29 nie rozumiem tego ataku na sekretarza , znam go od pieluch , nieraz rozmawiałem z jego matką, to że został pracownikiem urzędu dzięki radnej matce to żedna tajemnica ale co w tym złego, skoro jest dobrym prawnikiem (może jedynym prawnikiem w gminie więc po co zatrudniać kogoś z zewnatrz) i społecznikiem, nie wiem czy pamiętacie , a może nie chcecie pamiętać, jak długo i jak dobrym był ministrantem jak pięknie czytał pismo święte, a w tych czasach pełnych nienawiści, rozpusty i kurestwa taka religijna i wykształcona osoba to skarb, to co się dzieje w naszym kraju to wielki dramat, wszędzie złodzieje ,korupcja i nawet ostatnie bastiony normalności , patryjotyzmu, polskości czyli nasze Radio Maryja jest atakowane przez wszystkich, sterasznie go lubię, jak został sekretarzem byłam pełna nadzieji, myślałam że pociągnie swoim zapałem cały urząd do działąnia, grzesiek miał i ma pełno wiary i konsekwencji w tym co robi ale musi współpracować z ludźmi o miejszych choryzontach i to oni blokują rozwój, ale wszystko przed nim Odpowiedz Link Zgłoś
edi994 Re: wiocha 31.03.06, 21:35 am moze porozmawiamy jeszcze o meczach bardzo kulutralnych w ioskach tez fajnie bija sie moze nie stakimi skutkami nawet piłkarze kibice propaguja imprezy alkoholowe walki nawet kiedys wybili zęby w borowie sędziemu tak ze tez fajna impreza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiocha Re: wiocha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 21:19 A kto tam tak cierpi? Sami sobie winni. Taką mają szkołę, taką władzę. Sami wybierali! Odpowiedz Link Zgłoś
edi994 Re: wiocha 31.03.06, 21:42 tu tez sa normalni kazdy czeka moze ktos zrezygnuje i będa normalne wybory i cos sie zmieni i bedzie normalnie ale i lekarza maja chorego tak ze jes tu cyrk ciagły i masz racje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do wszystkich Do wszystkich!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 22:44 czytam te wasze wszystkie wypowiedzi tutaj na forum i jeszcze na dwoch innych forach poswieconych temu tematowi.. i zaczynam sie tym wszystki brzydzic... a dlaczego?? - mianowicie dlatego ze sama jestem mieszkanka, nie samego jordanowa ale jednej z okolicznych miejscowosci.. irytuje sie kiedy czytam te wszystkie opinie.. nie wiem dlaczego wiekszosc ludzi krytykuje cala gmine w obliczu tej tragedii.. krytykujecie szkole.. urzad gminy.. bibliotege.. policje.. dyskoteke.. to krytykujcie dalej- kazdy ma prawo wyrazac swoje opinie na temat dzialalnosci danych instytucji.. ale nie rozumiem dlaczego piszecie... ze cala gmina i wszyscy jej mieszkancy to ludzie z marginesu... krytykujecie wszystkich.. nie macie chyba pojecia jak to w naszej gminie jest naprawde... u nas sa ludzie i ludzie .. ci pierwsi.. ucza sie koncza jordanowska podstawowke, gimnazjum, ida dalej studiuja, pracuja (sama jestem studentka i tez pracuje), zyja w spokoju ze swoimi rodzicami, maja znajomych, maja rodziny i nic sie nie dziej, a ci drudzy ludzie to osoby ktore mialy mniej szczescia, mniej chceci, mniej ambicji... nie wybili sie za wysoko i teraz tulaja sie gdzies po swojej miejscowosci... to co sie stalo- ta cala tragedia nie jest powodem do tego abysmy sie na wzajem oczerniali i klocili miedzy soba... winni zostali zlapani- jesli to oni to sad to roztrzygnie i poniosa kare... mniejmy nadziej ze adekwatna do tego co zrobili.. po co przez glupote i zachowanie kilku czy kilkunastu osob pisac coikolwiek na temat calej gminy.. wszedzi ejest tak jak u nas.. co z tego ze w kobierzycach czy sobotce jest inaczej- a wlasciwie to nie do konca inaczej bo o tym co sie dziej czy dzialo w gimnazjum w sobotce tez bylo glosno i to przez dlugi czas... po co porownywac nasza gmine do innych miejscowosci.. jesli nie pasuje wam wladza o niedlugo beda wybory i bedziecie mogli sie wykazac.. ja tez nie jestem zadowolona z rzadow naszych "przywodcow"... ale nie krytykuje przez to mieszkancow ... wiem ze wiekszosc ludzi zamieszkujacych ta gmine to pozadni obywatele... a to co sie stalo.. i to co sie dzieje to efekt jakiegos nasladownictwa przyniesionego nie wiadomo skad... mieszkancy nie sa winni tej tragedii.. winnni sa Ci ktorzy zabili i oni musza poniesc kare... a jesli chodzi o wladze to tak jak pisalm wczesniej beda wybory.. kazdy moze oddac swoj glos wedlug uznania.. ale teraz nie mieszajmy polityki z tym co sie stalo.. wogole to te fora- po co one istnieja?? piszecie pierdoly na necie i inne organizacje na tym zarabiaja a ludzie chocby z dalekich regionow czytaj te glupoty i mysla ze nie wiadomo co sie u nas dzieje.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny Re: Do wszystkich!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 22:50 Żyjemy w wolnym kraju! Jeżeli ktoś ma potrzebę i czas pisać na Forum - niech to robi. Po to są Fora, by ulżyć niezadowolonym. Jeśli Cię to razi, nie wchodź tutaj. Albo użyj wyłącznika w kompie:) Dla mnie to interesujące źródło opinii mieszkańców. Karmię się różnymi zdaniami i wymyślną ortografią. Tacy jesteśmy. Warto popatrzeć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chwila refleksji.. Re: Do wszystkich!! IP: *.greenlan.pl 02.04.06, 13:18 Tak się zastanawiam na niektórymi przedstawionymi przez Ciebie tezami. Nie wiem czy to Forum ma być pożywką dla krytyki wszystkiego co nas otacza. Chyba są też inne możliwości, dzięki którym można zapoznać się z opiniami mieszkańców. Poglądy i przemyślenia, zgoda, ale tylko odnoszące się bezpośrednio do głównego wątku. Jak sądzę, tematem tej dyskusji jest wielka tragedia, zarówno dla tych młodych chłopców, ich rodzin, rodziny zamordowanego. Rozgoryczenie jest zrozumiałe,ale chyba nie powinniśmy mieszać do tej dyskusji wszystkich, a tak się dzieje. Moim zdaniem powinniśmy wypracować jakąś platformę współpracy i szukać rozsądnych rozwiązań zapobieżeniu takim sytuacjom w przyszłości.Teraz można kierować zarzuty pod adresem każdego: rodziców, nauczyciela, urzędnika, księdza itd., ale co to pomoże. Te oskarżenia tylko zaogniają te polemiki. Spróbujmy naprawdę odnieść do meritum, powodów tego dramatu z pewnością jest dużo. Coś zawiodło, ale z drugiej strony zarzewie tego wszystkiego sięga gdzieś daleko. Chłopcy byli pewnei tacy sami, jak każdy z nas, ale pod wpływem pewnych czynników zamienili się w bestie (nie obawiam się użyć tego określenia, gdyż trzeba nazywać to "po imieniu") i posunęli się do tak okrutnej zbrodni. Potępiam ich za to, znałem ich, dlatego uważam, że karę powinny ponieść, lecz trzeba też dać im szansę. Młoda, nieukształtowana psychika, to wszystko miało znaczenie. Wolny kraj, demokracja to nie powody, aby z tej tragedii robić użytek i poruszać na forum tematy polityczne. Są do tego przeznaczone inne miejsca. Poza tym stwierdzenie "Karmię się różnymi zdaniami i wymyślną ortografią" jest chyba przesadzone. Domyślam się, że nie każdy jest prof. Miodkiem czy Bralczykiem. Zważ na to, że jedni mają predyspozycje humanistyczne a domeną drugich są inne dziedziny życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: forum Re: Do wszystkich!! IP: *.greenlan.pl 04.04.06, 00:04 napisałeś: ". Moim zdaniem powinniśmy wypracować jakąś platformę współpracy i szukać rozsądnych rozwiązań zapobieżeniu takim sytuacjom w przyszłości.Teraz można kierować zarzuty pod adresem każdego: rodziców, nauczyciela, urzędnika, księdza itd., ale co to pomoże. Te oskarżenia tylko zaogniają te polemiki. Spróbujmy naprawdę odnieść do meritum, powodów tego dramatu z pewnością jest dużo. Coś zawiodło, ale z drugiej strony zarzewie tego wszystkiego sięga gdzieś daleko." zgsdzam się co do pierwszego stwierdzenia, że powinniśmy wszyscy pomyśleć co zrobić aby do takiej tragedi już nigdy nie doszło. nie zgadzam się jednak co do tego iż nie powinniśmy oskarżać , jeśli w całą sprawę jest ponoć zamieszane 11 osób to nie jest to jakiś odosobniony przypadek ale to caly system wychowawczy szwankuje tym bardziej że już wcześniej dochodziło do afer z narkotykami, kradzieżami czy pobiciami, coś jest nie tak. i aby dojść do przyczyny tej tragedi musimy spojrzeć krytycznie na wychowanie młodzierzy lub braku tego wychowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szukamy przyczyny? Re: Do wszystkich!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 00:09 A gdzie można spotkać "narkotyki, kradzieże i pobicia"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asnyk Re: Do wszystkich!! IP: *.greenlan.pl 04.04.06, 00:24 w każdym normalnym mieście na drugi dzień po takiej zbrodni po dyskotece pozostało by tylko wspomnienie ale nie u nas, dlaczego tak jest nie potrafie pojąć, może jakiś urzędnik odpowie dlaczego , Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to znaczy... Re: Do wszystkich!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 19:27 że ma im sie upiec??? i wszystko ma byc tylko wspomnieniem życie tego chłopaka też??? ja ich znam i źle im nie życze ale muszą odpowiedziec za to co zrobili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rtsyrj Re: Do wszystkich!! IP: *.greenlan.pl 01.04.06, 10:24 nikt nie pisze że cała gmina to margines, bo są różni ludzie jak wszędzie, tylko jak czytam w piątkowej wyborczej jak przebiegało całe morderstwo to przypominają mi się gry komputerowe w których rozpiepszasz wszystko, ktoś tych ludzi musiał wychować - rodzice , szkoły; wychowanie zawiodło i jest duży problem dla rodziców, nauczycieli, zrozumiałbym gdyby było to jakieś jedno przypadkowe morderstwo ale zbrodnie i inne wykroczenia oraz wątki z narkotykami pojawiają się w gminie bez przerwy , przewijają się te same osoby, a cały system od szkół przez urzędników stoi BEZRADNY. nikt nie ma jaj aby coś zmienić , więc o czym to świadzy?, o kim to świadczy? jak to jest że czternasto-piętnastolatki idą na dyskoteke i kupują tam alkohol i prochy i nikt nie reaguje , ciekawe czy zamkną dyskoteke? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o; Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.greenlan.pl 30.03.06, 15:11 hhhh zastanow sie com piszesz jakie narkotyki ahahah chyba ludzi pomyliles Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jor... Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.greenlan.pl 30.03.06, 17:19 hhhhhh to lekka przesada co ty piszesz? co ty z nich jakis ćpunów robisz ... poryty jestes ... pewnie sprzedales skoro tak piszesz ... huj ci w dupe ...i twoim pomyslom tez.. fuck off Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hhhhhhhh Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.greenlan.pl 30.03.06, 18:21 co nie ma narkotyków , nie ma żadnego problemu a koleś się przewrócił i zamarzł tak to spoko ,i nie widziałeś i nie słyszałeś o innych przypadkach a może nie chcesz zauważyć czegoś niewygodnego , same twoje słownictwo świadczy o twoim poziomie i nie liczę nawet że to o czym piszę do ciebie dotrze tylko nie chciałbym abyś obudził się za jakiś czas z przykrą świadomością że zrobiłeś coś złego że wyżądziłeś komuś krzywdę a później dotrze do ciebie jedno bezwględne poczucie mianowicie ODPOWIEDZIALNOŚĆ , odpowiedzialność za swoje czyny , pomyśl o tych łepkach którzy parę dni temu siedzieli sobie sielankowo przy obiedzie jedli rosołek lub grali na konsoli a dziś siedzą w areszcie ,rozumiesz co znaczy siedzieć w ciupie czy nie , wiesz co przechodzi taki 16latek być może twój kolega , co ty byś zrobił na ich miejscu, pomyśl o rodzicach o rodzinie , wychowawcy , a jak coś skapujesz to myśl dalej , skoro jedynym zajęciem jest dyskoteka -ćpanie ,picie itd , to co z tego może wyjść dobrego pozatym nie robię z wszystkich narkomanów bo tak nie jest , ale problem jest ,problem z narkotykami niestety , dla ciebie to być może fajna zabawa , nie przecze bo takie jest ich działanie ale jest i druga strona ta zła strona o której jak mi się zdaje nie chcesz pamiętasz, mam więc pytanie czy zaprzeczysz żę ćpali i pod wpływem nieraz kogoś przekopali albo że coś rozwalili lub ukradli, cwaniaku Odpowiedz Link Zgłoś
hhhhhha Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa 30.03.06, 19:49 wątpiący napisz do mnie hhhhhha@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do hhhh Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.greenlan.pl 01.04.06, 16:30 dam ci dobra rade nacpaj sie i zobacz czy bedziesz mial ochote kogos pobic czlowieku myslisz ze oni cpali?? nieprzesadzaj za reke ich niezlapales zeby tak pisac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kudlaty Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.greenlan.pl 01.04.06, 18:57 człowieku wtrące się w ten wątek , ja znam ich od dzieciństwa i nieraz widziałem jak ćpali czy dzielili działki, jak nie wiesz jak działają dragi zarzuć sobie białko a jak zaśniesz po 40 godzinach intensywnego działania i się porządnie później wyśpisz i najesz to napisz coś mądrego Odpowiedz Link Zgłoś
edi994 Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa 30.03.06, 20:15 panowie zaczeła sie polityka wykorzystujecie bardzo powazny problem w celach wyborczych jordanów jest jak wiele wiosek nalezy się zastanowic czy u ciebie nie będzie takiej draki czy na dyskotece byli tylko ludzie z jordanowa i czy nikt nie miał telefonu zeby zadzwonił na pogotowie lub na policje czywiedzac ze jak ktos pisze walki były co tydzien tez nik nie zadzwonił a moze i ciebie pobija czy prokurator wiedząc ze na dyskotece jest patologia nie nalezało ją zamknąc po andzrzejkach wszedzie wrzało kto mógł to zrobic było ich 5-6 teraz okazało sie ze 2 było trafionych jest to dramat rodziców tego chłopaka który przyjechał na dyskoteke zeby byc zamordowanym i rodzicami tych którzy mordowali nalezało by się zastanowic dlaczego otóz jak sie bija w 0 nikt nic nie robi bo to wstyd dla przedszkola gdy w podstawówce no jak pedagodzy nie radzą sobie wstyd a wgimnazjum to juz w ogóle poraszka no i powstał potwór który nie jest do opanowania rodzic pracuje nie widzi problemu i sa dyskoteki dwa piwa i bestia gotowa jak by trafiło na syna prominęta to może juz wszystko było załatwione ale to tylko zwykły chłopak to tzeba było az 5 miesiecy a czy policja nie powinna zobaczyc jak dzieci się bawią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też czytelnik Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 20:24 Każda chwila jest dobra, by zastanowić sie nad tym co Ja mógłbym tu zrobić. Także dla innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Internauta Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.SERVER / *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 16:06 Mam nadzieję,że wymiar sprawiedliwości pod kierownictwem min. Ziobro stanie na wysokości zadania i uchroni wielu z nas przed spotkaniem z tymi bandytami z Jordanowa. Będzie bardzo dobrze jeżeli będą mogli kopać, ale więzienny mur przez długie lata,czego im życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 16:10 potrzeba zastanowic się nad karą smierci chyba juz najwyzszy czas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 16:19 tragedia dla wszystkich rodziców ale po przeczytaniu gazety dzisiejszej nalezy zapomniec ze się miało takie dzieci i starac się zeby sie znimi nie spotkac bo moze byc to ostatnie spodkanie im niezalezy na nikim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do obcy Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 20:44 ale pieprzysz ciekawe czy ty zapomniałbyś o sowich dzieciach nawet w takiej sytuacji, a jeśli tak i jeszcze nie masz dzieci to ich lepiej nie miej, natomiast jesli masz dzieci to im cholernie wspolczuje takiego rodzica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do internauty Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 20:42 no faktycznie już powinienies przed nimi uciekac bo to bardzo groźni bandyci; hehe Odpowiedz Link Zgłoś
edi994 Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa 31.03.06, 21:16 kolego posłuchaj teraz o nich bco robili ile bijatyk zaczeli oni po pijaku to już nie zabawa i dla tego doszło do takiej tragedi ilu chłopaków pobili zapytaj się teraz mówia jak pluli na gosci tak ze zastanów sie ile razy ochraniarze wyganiali ich ile razy sam szef klaskał w twarz ich ile problemów robili w drugim barze jak tam siemianów wilków jak chodziłes to widziałes jacy byli oczywiscie nie wszyscy którzy teraz sie załapali ale trzon był bardzo wsciekły koles 50 latek przechodzac po piwie został opluty przez 2 z nich takze ok spij spoko a wręku trzymaj rózaniec bo moze to ostatni sen a zostało jeszcze 2 którzy byli za mocno pijani zeby załapac się na ta impreze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczery Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.greenlan.pl 31.03.06, 18:22 wyglada na to ze zamiast rozmawiac o tym co sie stalo wy mowicie o ksiedzu wojcie i calej reszcie tych zlodzieji oskarzacie chlopakow ze kradli a to nieprawda bo kazdy z nich pracowal nawet 16latek w wakacje zarabial pienaiadze wiec zamiast oskarzac ich o kradziesz sami spojzcie na siebie bo to wy jestescie zlodziejami!! Odpowiedz Link Zgłoś
hhhhhha Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa 31.03.06, 18:54 szczery czy ty rozumiesz o czym tu piszemy ,jordanów to mała wioska i zapewne wiesz co tu się dzieje więc przypomnij sobie o ostatnich aferach : narkotyki, pobicia, niszczenie cudzej własności; może cie zainteresuje ile młodych ludzi w jordanowie ma lub miała już kuratora, próbuje sobie wytłumaczyć jak to jest, że przez tyle lat nie zrobiono nic abyśmy nie musieli teraz tutaj pisać , skoro dochodzi do tragedii to musi być jakaś przyczyna , więc co spowodowało to że co roku mamy nowe rewelacje dotyczące jakiś przestępstw na terenie gminy, myślę że każdy człowiek musi mieć jakieś zajęcie jedni pracują inni grają inni śpiewają i wtedy młody człowiek który jest najbardziej narażony na niebezpieczeństwa ma alternatywe inną niż alkohol, dragi, czy u nas w jordanowie mamy taką alternatywę ?, a pomyśl co mogą robić ludzie w karolinie czy w pożażycach , przecież tam nic się nie dzieje, młodzieży trudno jest znaleźć pracę czy inne zajęcie i pojawiają się niebezpieczeństwa, i to właśnie urząd gminy czy szkoły muszą bo to jest ich obowiązek zapewnić taką inną drogę , odpowiedz co tu się dzieje , w tym roku nie zrobiono nawet WOŚP, jedyna impreza "kulturalna" to dożynki na które zaprosi się jakiś zespół dosco polo jako gwiazde wieczoru i jakiś nędzny kabaret i co dalej czy to ma być naprawdę szczyt możliwości tej gminy , dzieje się tu dużo złych rzeczy i oczywiście to konkretny xxxx albo yyyy zrobił coś złego więc możesz powiedzieć że to cie nie dotyczy ale wcześniej czy puźniej problem dotknie ciebie, twoich dzieci albo przyjaciół , co jest tego przyczyną ? kto jest odpowiedzialny ? zadaj sobie pytanie co ty jako młody człowiek (mam wrażenie że jesteś młodym mieszkańcem gminy)możwesz tu robić ciekawego ? można pójść na dyskoteke , do baru , do kościoła , na mecz i nie masz więcej możliwości , czy tak duży wybór ciebie satysfakcjonuję??/ a może chciałbyś pójść na kurs tańca, może na jakieś regowisko, jakiś koncert charytatywny, zawody szachowe i wiele innych??????? to wszystko się dzieje , tak jest np w kobierzycach, w sobótce ale nie u nas dlaczego? można powiedzieć nie ma kasy , dobra odpowiedź ale kasa jest tylko niewłaściwie rozdysponowana, np radni biorą 350 zł co miesiąc za jedno spotkanie czy naprawdę muszą brać te pieniądzę , policz 350zł x 15radnych x 12 miesięcy = 63 000 zł, wiesz ile to kasy, za te pieniądze można już dużo zrobić, więc zastanów się tak logicznie czy pieniądze są problemem , myślę że nie ale trzeba mieć ochotę , Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Korektor Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.greenlan.pl 31.03.06, 19:20 Chciałbym sprostować podane przez Ciebie informacje o Radnych. Mianowicie nie biorą oni diety od posiedzenia tylko ryczałt miesięczny. Jednocześnie z mojej wiedzy wynika, iż radni z Sobótki czy Kobierzyc biorą dużo większe diety. Natomiast trzeba zwrócić uwagę na jeszcze jeden fakt, wysokośc budżetu gminy. Porównaj sobie budżet naszej gminy do budżetu gminy Sobótka bądź Kobierzyce. Sądzę, że rzeczywiście problem leży w czymś innym (wychowanie rodzinne i szkoła). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Korektora Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 19:24 Populistyczna spychologia. Kto Ty jesteś? Wiejski psycholog? Poczytaj dzisiejszą wyborczą. Tego uczyli ich w domach i szkołach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Riposta Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.greenlan.pl 31.03.06, 19:32 Nie mam zamiaru podszywać się pod wiejskiego psychologa, bo chyba ty rościsz sobie do tego prawa... Poza tym chyba nie rozumiesz moich intencji. Nie zamierzam nikogo bronić, gdyż współodpowiedzialnych za tę tragedię jest wiele osób. Poza tym, dla Twojej wiedzy, czytałem dzisiejszą "Wyborczą". Twoja retoryka też pozostawia wiele do życzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szakal Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 19:54 kolego rodziców juz sie nie zmieni oni nie uwierza nawet po wyrokach powiedzą ze ich dzieci to nie ale szkoła podlega kuratorowi pisza ze 3 uczniów gimnazium 3 absolwentów gimnazium czy to nie fabryka takich chłopców co na to kurator moze jest lekko slepy nic nie robi a moze juz czas moze jest jakis problem szukajmy go nikt niewie jaj wyjsc z tego a moze zamknąc szkołe a moze wybudowac jeszcze lepsza moze wtedy bedzie wiecej takich spraw moze mają za dobrze teraz gdzies jest problem ale przez pół roku nikt nie zauwazył Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wszyscy Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 19:58 Wszyscy byli uczniami tutejszych szkół. Wy też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja też Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 20:01 Ja także jestem absolwentem gimnazjum. Nie używam przemocy ani fizycznej, ani psychicznej. Takie były tam wzorce. Przysięgam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szakal Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 20:17 nie wszyscy były małe szkoły bardzo dawno temu i młodziesz miała po 18 lat ichodziła do podstawówki ale autorytet nauczyciela był ogromny nikt nie widział nauczyciela pijanego wulgarnego i był mniej wyłuczony ale był normalny normalny zył razem z nami przezywał masze problemy przylał jak trzeba było ale i tez przytulił porozmawiał poradził nawet prosili ich na wesela wiedział jak wygląda ucznia zycie biedne nawet pomógł a teraz mowi jestes głupi jak twoi rodzice idioci itp mam wnuczka i to opowiada lekcji niema tygodniami kiedys mowiło sie ze nauczycielka umarła i nienauczyła mnie czytac a teraz mowi sie ze niema czasu bo to wycieczka zawody choroba konferencja moze rekolekcje no i wyszło a moze łączone o moze kino no a moze śleza i tak przerobimy 20 kartek z ksiązki no a potem będa wakacje i odpoczynek ale poczym moze tu jest to Odpowiedz Link Zgłoś
hhhhhha Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa 31.03.06, 20:00 masz rację przyznaję się do pomylki ale w wyliczeniach podałem 12 miesięcy, swoją drogą warto było by sprawdzić ile jest tych sesji w roku, wyjdzie pewnie 1 i trochę w miesiącu, nie jest ważne to że w kobierzycach biorą jeszcze większe diety, a jak już chcesz się porównywać to należy przypomnieć że nawet w naszej gminie kiedyś radni nie dostawali nic, działali społecznie, a ja podałem skąd można wziąć pieniądze. ale poruszasz ważny temat mianowicie to, że gminy kobierzyce czy sobótka są bogatsze, dlaczego ? zastanówmy się jaka jest tego przyczyna. przecierz położenie tych trzech gmin jest niezwykle atrakcyjne (choć węzeł bielański to potęga) , bliskość wrocławia, autostrada + ta planowana, przy drogach krajowych , kolej, tylko w co inwestuje się w jordanowie a w co w kobierzycach -jordanów:za ogromne pieniądze zbudowaliśmy sale gimnastyczną , czy jest nam potrzebna taka duża hala- ile zapłacimy za prąd , ogrzewanie itd a ile dostaniemy za wynajem, pozatym czy jest ona w ogóle wykożystywana maksymalnie a co roku ponosimy koszty amortyzacji -kobierzyce ; na początu podobnie biedna gmina jak my , więc zainwestowali w drogi prowadzące do przemysłowych dzialek, podłączyli media, zainwestowali masę pieniędzy w promocję (choć zaraz po przewrocie nie mieli ich nieskończenie wiele), ile jest pieniędzy na promocję w jordanowie? co kobierzyce dostały w zamian ??? znowu podam małe wyliczenia jeśli jakaś fabryka zajmuje powiedzmy 1ha (10 000 m2) to gmina po 5 latach dostaje podatku od nieruchomości przy stawce powiedzmy 15zł za 1m2 10 000m2X15zł = 150 000 zł za te pieniądze budują szkoły, chodniki mają na edukacje , profilaktykę , bo dobrze zainwestowali a u nas mamy ogromną sale ale nie mamy chodników oraz na kulturę piszesz jednocześnie że problem leży w wychowaniu przez rodziców i szkoły mam inne zdanie , rodzice i szkoła muszą być wspierani przez właśnie urząd gminy który da pieniądzę (no ale aby je mieć musi dobrze zainwestować) na naukę , szkolenia, profilaktykę , na zawody sportowe które zmobilizują dzieci do działania, który wesprze prawnie , ekonomicznie wszystkie działania które mają za zadanie wychować i tu jest ogromna rola urzędu gminy który ma możliwość kreowania i wspomagania dobrych inicjatyw, tylko że czasami dochodzi do konfliktów interesów i wtedy wpadamy w STAGNACJĘ , bo władza nie możne czasami pogodzić dobra społeczności z dobrem jednostki , jednostki która wspiera włądzę i koło się zamyka, w jordanowie jest stagnacja i to już od dłuższego czasu bo jeśli życie publiczne , społeczne ,kulturowe ogranicza się do spotkań przedwyborczych co 4 lata, do dożynek co roku , i paru innych rzeczy no to o czym mówimy, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 19:41 kiedys ci komunisci nie brali wynagrodzenia moze i teraz nie powinni i moze tak by sie nie bili o mandat radnego i ktos by myslał o tym zeby było bezpiecznie chociaz słyszałem ze radni tez sa dobrzy inaczej w wszystkich gminach osciennych tez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szakal Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 19:35 kolego nie chodzi o kradziesz tyxch chłopaków tylko o czyn gdyby okradli bank narodowy to nic oni zamordowali chłopaka przez 5 godzin ich katowali i tu jest problem to ze on pracował to duma ale moze za te pieniadze kupował alkochol który im pomogl to zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popieram szczerego Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 20:47 ja tez sama widziałam jak 16latek w wakacje pracował, ale jak ktoś gó.. wiem tylko pisze głupoty co mu do głowy wpadają to tak jest Odpowiedz Link Zgłoś
edi994 Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa 31.03.06, 21:51 praca daje szacunek dla siebie i innych ale jak pracował to był trzezwy i nie miał tych dobrych kolegów koło siebie on sam na pewno nie zrobił by tego ostatnio zrobili zadyme koło cpn to niewiedzieli jak uciekac dlaczego bo nie byli bezimienni na i ktos nie dał sie zastraszyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZCZERY Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.greenlan.pl 01.04.06, 15:16 GAZETA WYBORCZA PODKOLORYZOWALA CALE TO ZAJSCIE JAK TO MOZLIWE ZE ADWOKACI ANI RODXINA NIC NIEMOGA SIE DOWIEDZIEVC O TEJ SPRAWIE A GLUPIA GAZETA PISZE KLAMSTWA WIADOMO ZE STALO SIE ZABILI TEGO CHLOPAKA ALE NIGDY SIE NIEDOWIEMY JAK TO NAPRAWDE BYLO CHYBA ZE SAMI OPOWIEDZA WAM JAK TO BYLO PISZE WAM BO MNIE TO NIEOBCHODZI ONI TO ZROBILI I NIECH ONI PONIOSA TEGO KONSEKWENCJE ACZKOLWIEK DZIWIE SIE ZE ZAMIAST WZIASC SIE ZA ZALATWIENIE NARASTAJACEGO PROBLEMU BRAKU ZAJEC DLA MLODZIEZY WY SIEDZICIE [PRZED KOMPUTERAMI I PASTWICIE SIE NAD LOSEM TYCH CHLOPAKOW ONI JUZ MAJA KONIEC NORMALNEGO ZYCIA... NAWET JAK WYJDA TO ICH ZYCIE BEDZIE KOSZMAREM...WIEC ZROBCIE COS TO NAJLEPSZY CZAS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.06, 08:43 tutaj powinno chodzic oto ze pozabojstwie mówiono o kilku młodych ludziach którzy mogli to zrobic 2 siedzi a 4-6 ktorzy mogli to zrobic nie i pytanie wyglata tak co trzeba zmienic zeby skonczyła sie głupota na dyskotece w jordanowie i wszedzie jechałem pksem opowiadaja młodzi ludzie o bijatykach z OLESZNĄ STRZEGOMIANAmi LAGIewnikami TYncem i trzeba trzezwo zastanowic się Z nam ludzi z jordanowa którzy sa ponad przecietnymi polakami ale rozmawiajac o tym wydarzeniu jest im przykro ze wiele ludzi decydujących o losach gminy nie zauwazyli problemu który napewno nie zgasnie sam ostatnio grali chłopcy w karty moze koledzy w pks moze z jordanowa moze z łagiewnik tak się wyrazali o zajsciu jak byłby to piknik tak ze to jest do przemyslenia a odnosnie sobótki gimnazium to dyrektor osiagnął sukces ale kurator dyrektor nauczyciele rodzice policja wymyslili jakis sposób na dziecinna głupote i może i tu cos sie zmieni a prokurator powinien zamknąc sale na jakis czas tak robiono kiedys w olesznie i był efekt taki ze chłopcy z oleszny sami pilnowali /chociaz na jakis czas był spokoj/ no i dlaczego tak wielu młodych ludzim pije brak pracy brak zainteresowan gry komputerowe kóre promoja przemoc brak wiary niechec nauki dobrze ze to jest tylko jakis procent ale popartrzec na malunki po jordanowie brak szacunku dla czyjes pracy i to tez ktos widział a w małych społeczenstwach wszyscy sie znaja powinno byc lepiej a jest tak samo jak w miescie poopatrzcie na mecze młodzi ludzie idą na zadyme niemysla ze komus zrobią krzywde bierze tasak na impreze i nie jest chłopakiem chorym to co odbieraja dzieciom w szkołach w polsce to tez problem do zastanowienia ostatnio wgłogowie młodzi zabili faceta tez z gimnazium byli razem bezimienni moze teraz sa na topie kamery moze pozakładajmy i te słynne sady 24 to moze jest sposób i to pownini zauwazyc ludzie którzy decydują o bezpieczenstwie teraz wychodza ludzie z tynca którzy zabili dawno temu taksówkarza mieszkancy nie chcą zeby mieszkał z nimi bo wiedza ze on nie jest lepszy po wyroku i tez cała wioska wiedziała jak się zachowywali ale nikt nie reagował i tez była tragedia i zadnych madrosci nie nabrali mozna pisac godzinami ale to tylko zal smutny i moze lepiej napic sie piwa i odpocząc a moze to tylko sen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytanko Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 14:17 mam pytanko a w jakiej gazecie to było opisane i kiedy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.06, 19:46 wyborcza wydanie piątkowe nie osiągalna z tym opisem wydarzen napewno gazeta przesadziła chce miec wiecej klientów ale o sikaniu juz sie mówiło wczesniej tragedią bedzie wizja na której bedzie widac kazdego udzial im nie pomozemy juz ani nie zaszkodzimy ani oni sie przyznali powinni to zrobic w nocy zeby nikt nie widział i spał w spokoju ale pare przemyslen trzeba zrobic u siebie i o swoich dzieciach i zapytac sie czy ja lub moje dzieci niemogłem załapac sie na ofiare lub na kata przykrwe ale prawdziwe pozdrawiam mieszkanców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Megi Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 21:10 Śmierć za smierć. Chyba sprawiedliwe? Ja w każdym razie tak uważam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczery Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.greenlan.pl 01.04.06, 21:15 jestes pusta.. zastanow sie jesli twoj brat albo chlopak byl w takiej sytuacji jak oni wiadomo stalo sie ale dziewczyno ty jestes glupia jak but .... jak chcesz smirc za smierc to wypier**** z tego kraju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szakal Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.06, 15:15 kolego zwolni widzisz i ty jestes za nerwowy ona przedstawia swoj pogląd a ty jestes za mało wyrozumiały i tez choroba zwolnij a jak ofiarą byłby twoj brat??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.greenlan.pl 02.04.06, 19:30 mam nadzieje ze to wszystko skonczy sie sprawiedliwie i dobrze. kare poniosą winni, a nie winni bedą mogli zyc na wolności. najpierw trzeba udowodnic kto nie ma z tym nic wspólnego, a to jest trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d*u*c*k: do ''m'' Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 15:17 Osoby ktore zostaly zatrzymane przyznaly sie do winy.I nie ma co tu wiecej wyjasniac, wiec pogodz sie z tym wreszcie...bo taka jest prawda!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Winni czy niewinni Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.greenlan.pl 03.04.06, 17:03 Sznowny Forumowiczu, nie powinno się ferować wyroków, kiedy jeszcze nie odbyło się posiedzenie sądu. Wiedz, że w polskim prawie karnym obowiązuje zasada domniemania niewinności. Notki i artykuły prasowe mają zawsze w sobie to, że nie zawsze są do końca wiarygodne. Wobec tego, prosiłbym nie osądzać ich winy (pewnie część z nich poniesie większą odpowiedzialność a inni mniejszą). Wystarczającą tragedią na obecną chwilę jest dramat ich rodziców. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 18:03 powinas byla/ienes byl pisac ksiazki, dobrze by Ci w tym szlo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Literat Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.greenlan.pl 03.04.06, 18:17 A Ty powinnaś (powinieneś) pomagać mi przy pisaniu książek, w których będzie wiele z science-fiction, bo chyba jesteś jasnowidzem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.greenlan.pl 03.04.06, 19:32 do: d*u*c*k nie wszystkie osoby sie przyznały, bo niektore nie mają do czego........ Moze rzeczywiście nie umiem pięknie pisać, ale to juz mój problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do "M" Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 18:08 Jak juz cos napiszesz, to zanim to wyslesz przeczytaj to przynajmniej z 10 razy, bo piszesz jak analfabeta!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vive versa Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.greenlan.pl 03.04.06, 18:20 Nie przypominam sobie, abym w szkole był analfabetą, być może Ty masz jakieś przykre doświadczenia z lat szkolnych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 20:45 oni juz wiedza jak to wszystko wyglada młodzi są w poprawczakach nie razem tak ze poznają brak wolnosci oni tez napewno przemysleli co im grozi adwokaci kasa koledzy /ostatnie podpalenia w poprawczkach to swidnica wałbrzych /ktorzy tam siedzą pare lat naucza ich głupot wiekszych takze jak ktos z nich jest bez winy sedzia powinien jak najszybciej zrobic sprawe ze by zwerefikowac udzialy i w [przypadku małego udziału nalezy dac im szanse na wolnosci z młodego chłopaka mozna zrobic wszystko a katów osadzic sprawiedliwie i młodzi powinni chodzic do szkoły bez szkoly jak wyjda beda stali na moscie i wymyslali nowe głupoty kazdy po przeczytaniu gazety był nerwowy ale i gazeta tez musi z czegos zyc takze poczekajmy i troszke zwolnijmy i szkada tu przedewszystkim rodziców co musza przechodzic takze pisząc o zbrodni traszkę tonujmy bo naprawde jakbyło to wiedza tylko oni amy bedziemy wiedzieli po wizji lokalnej pozdrawiam i współczuje wszystkim powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoi Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 20:54 ci co siedza mają rodzenstwo jest normalne mozna powiedzie ze sa spoko takze ciezko powiedzic dlaczego do tego doszło takze w stosunku do tych rodzin musimy zachowywac tez spoko b o my wszyscy znienawidzimy sie a zycie pedzi dalej nie róbmy za kata poczekajmy pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie kat Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 21:32 Nie ma podstaw do tego by Forumowiczów nazywać katami. Zabieramy głos wokół sprawy, by wyjaśnić sobie przede wszystkim przyczyny. Każdy ma prawo zapytać: dlaczego? Każdy ma prawo poszukiwać odpowiedzi. Jeśli sugestie odpowiadających są błędne, nie ma potrzeby ich oceniać! Wystarczy wyjaśnienie, komentarz. Nie krzyczmy na siebie, nie oburzajmy się. Wolność słowa to odpowiedzialność za słowo. Nawet, jeśli wypowiadamy się anonimowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!!!!!!!!!!!!!! Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 14:46 jesli ona jest pusta to pomysl jak tobie by ktos brata zabil??pozwolilbys tym chlopakom normalnie zyc??moim zdaniem oni sa nienormalni!!wydawalo sie ze to normalni chlopacy...do czasu az nie wypili wodki lub zaćpali!!i nie mowcie ze oni nic nie biora bo to juz naprawde mnie rozsmieszy!!!wyjda za jakies 10 lat i co z tego ze wyjda jak nikt ich nie bedzie chcial znac,a z kartoteki mozna taka zbrodnie wymazac po uplywie 10 lat(po wyjsciu z wiezienia) i wydaje mi sie ze nikt nie zatrudni mezczyzne ktory nawet gimnazjum nie ukonczyl!!KARA SMIERCI JEST WYKLUCZONA ALE DLA TAKICH LUDZI KARA SMIERCI JEST ZA NISKA KARA(choć powinna byc przywrocona,bo tych przestepcow my utrzymujemy,zyja z naszych podatkow.nic nie robia a zycie maja jak w Madrycie)dobrze ze nie zyjemy w czasch sredniowiecznych bo ci gowniarze by juz wisieli!!!!! niech sie meczą tam,mogli myslec!! a jesli wam wojt czy dyrektorka nie pasuje to droga wolna,idz wpizdu stad,a jesli tu nie mieszkasz to sie nie wypowiadaj (bo niewiesz jak jest)!!! a zmowa milczenia byla..niestety.z tego co teraz slysze to bardzo duzo osob wiedziala co jest grane ale nic nie mowila bo przeciez kolegow do paki nie posla!!....k****zeby meczyc przez 4 godziny faceta...az sie ryczec chce!!a te gnoje tam siedza i sie smieja,zero skruchy,nic na nich nie dziala!!!powinni jeszcze wpierdziel dostac tak zeby poczuli sie jak tamten chlopak. poprostu lek ogarnia jak sobie pomysle z kim mamy do czynienia!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imka Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.greenlan.pl 03.04.06, 16:48 zastanów się nad tym co piszesz bo raczej nie zansz sprawy nie wiesz jak jest i nie pisz ze się śmiją.. koloru dodajesz sprawie gratulacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ninja mieszkancy Jordanowa to sku..syny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.04.06, 22:31 Trzeba to glosno i otwarcie powiedziec! Mieszkancy Joradanowa to sku..syny! Tchorzliwy motloch srajacy pod siebie w imie solidarnosci z bandytami. Co to znaczy "zmowa milczenia"? Kazdy kto cos wiedzial a nie poinformowal policji dorzucil swoj kamyczek do calej sprawy. Ch.. im na grob! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Ninji Re: mieszkancy Jordanowa to sku..syny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 22:40 Głośno wypowiedziałeś swoje zdanie. OK. Teraz wysłuchaj mojego. Nie wiedziałem! Policja nie udzielała żadnych informacji, nawet proboszczowi! On sam wykrzykiwał z ambony do nas o zmowie milczenia już tydzień po zdarzeniu. We wsi powtarzano, że to porachunki narkomanów. Nikt z moich znajomych nie przypuszczał, że to miejscowi. Sprawców znam. Widywałem ich po zbrodni w różnych okolicznościach. Zdumiewające, że człowiek widzi i nie rozpoznaje mordercy. Dr Jekyll i Mr Hyde? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jordanowiczan Re: mieszkancy Jordanowa to sku..syny IP: *.greenlan.pl 03.04.06, 23:45 po co ty na takie posty wogóle odpisujesz chcesz z ludźmi , którzy piszą jak chamy ,konwersować, miej szacunek dla siebie tak przyznaję cała wioska, tysiąs chłopa i kobit, wiedziała kto co i jak, moja dziewiędziesięciodwuletnia sąsiadka z aidshajmerem też wie bo była na miejscu zbrodni akurat w ten feralny dzień między 24 a 4 dodziną rano no ale nic policji nie zeznała choć ją przyciskali, bo postanowiliśmy zrobić zajeb...stą zmowę dotyczącą milczenia, no i po co to ukrywać przecież trzeba być idiotą aby nie wiedzieć że te 1000 ludzi musiało się zmówić w milczeniu, ale to nic na drugi dzień wiedziała już cała gmina 3000 ludzi bo między sobą to nie mamy tajemnic ale policji broń borze nikt nic nie powiedział, tacy już jesteśmy zjednoczeni w zmowie że sam już dokładnie nie wiem przeciw czemu czasami się zmawiamy, ostatnio jak sobie przypominam 1000 jordanowiczan zmówiło się w milczeniu i nic nie powiedziało choć każdy wiedział ,ze mnoja sąsiadka czteroletnia basia ukradła z ogródka sąsiadów parę kwiatków , policja do dziś prowadzi śledztwo ale nikt ją nie zakapował Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgadzam sie Re: mieszkancy Jordanowa to sku..syny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 19:40 z jordanowiczanem należe do gminy jordanów i też o wszystkim wiedziałam hehe... tylko że musialam trzymać z 3000; ludzie ale brednie piszecie we wszystko wierzycie gazetom, jak ktos wiedział to tylko ich najbliżsi znajomi bo gdyby wiedział cały jordanów to okolica też, a ja nic nie wiedzialam i moi znajomi z jordanowa i okolic tez nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eyryrth Re: mieszkancy Jordanowa to sku..syny IP: *.greenlan.pl 03.04.06, 23:50 ja też mam wiedzę że wczoraj ktoś zgłosił kradzież szyn z torów kolejowych, policja przyjeła meldunek ale zapomnieli spytać gdzie i kiedy doszło do kradzieży, a złodzieje i tak wiedzą żę policja nie zapyta informatora w którym miejscu bo w tym dniu był wyścig kolarski , to jest model pracy naszej policji co wiem z własnego doświadczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ninja Re: mieszkancy Jordanowa to sku..syny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.04.06, 11:11 A czy ja napisalem ze wszyscy co do jednego wiedzieli i ze wszyscy byli swiadkami? Jest chyba oczywiste ze operuje uogolnieniem, od ktorego moga byc wyjatki. To tak jakbym powiedzial ze "Polacy to zlodzieje" - tez wiadomo ze nie wszyscy, ale z drugiej strony nie badzmy naiwni, to nie przypadek ze mowi sie to wlasnie o nas, a nie np. o Szwajcarach. Piszecie o tym ze mnostwo ludzi nie wiedzialo, a co z tymi, ktorzy wiedzieli? Rozumiem ze w takiej metropoli jak Jordanow ludzie pozostaja anonimowi i nikt nic nie wie o swoich sasiadach, ale moze chociaz jakies plotki byly, jakies podejrzenia? Zadnych? To skad to cale gadanie o zmowie milczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jordanowiczan Re: mieszkancy Jordanowa to sku..syny IP: *.greenlan.pl 04.04.06, 16:00 napisałaś Mieszkancy Joradanowa to sku..syny! a to nie oznacza to samo co prawie wszyscy mieszkańcy to s...., poza tym zastanów się ile osób wiedziało o zajściu - pewnie sami sprawcy, czy ty chwaliłabyś się o tym że kogoś skatowałaś każdej napotkanej osobie, pewnie że były plotki ale to tylko plotki , Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karina Re: mieszkancy Jordanowa to sku..syny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.04.06, 16:50 A plotki sie sprawdzily czy nie? I o co wlasciwie poszlo, bo nie bardzo wierze ze o nic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imka Re: mieszkancy Jordanowa to sku..syny IP: *.greenlan.pl 04.04.06, 17:14 Tak najlepiej pisac tak ze jordanow to dziura a ludzie to sku..syny! Ludzie którzy tak piszą tak myslą reprezentują sobą dno intelektualne. Są bardzo ubodzy w racjonalne rozumowanie. Sprawa się wyjaśni za pare miesiecy do tego czasu co niektórzy powinni dać sobie na wstrzymanie albo niech zrobia sobie dobrze moze to im wystarczy na jakiś czas. Winni sa zatrzymani! Tak pozatym to patrzmy się na siebie i na swoje błędy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do ninja Re: mieszkancy Jordanowa to sku..syny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 19:42 to cale gadanie to tylko sensacja, gazeta nie miała co napisać musieli artykuł na strone wydłużyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: mieszkancy Jordanowa to sku..syny IP: *.greenlan.pl 04.04.06, 21:00 gazeta zawsze napisze cos czego nie było albo jakieś brednie aby sprzedac wiecej egzemplarzy, czyz nie?? poczekajmy pare miesiecy i wszystko bedzie jasne... a teraz nie ma o czym pisac bo niektórzy znają tylko ploty, które opowiadają sasiedzi, niezbyt mądrzy, nie znają sprawy. Z tych plotek mozna sie tylko smiać, ja juz sie z taką spotkałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: mieszkancy Jordanowa to sku..syny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 14:43 Ty nazywasz plotka to, ze 17 latek oddal mocz na niezyjacego juz chlopaka! jestes smieszna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do "mieszkaniec" Re: mieszkancy Jordanowa to sku..syny IP: *.greenlan.pl 05.04.06, 17:38 sam jesteś smieszny. prawdą jest to ze oddał mocz ale nie 17latek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do "mieszkaniec" Re: mieszkancy Jordanowa to sku..syny IP: *.greenlan.pl 05.04.06, 17:44 wszyscy którzy to zrobili zmówili sie, ustalili własną wersje tego co sie zdarzyło. dzięki temu niektórzy z nich mysleli ze ich nie aresztują. wrobili kogoś i tan ktos powiedział jak było i zamkneli tych co mysleli ze ich nie zamkną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do "mieszkaniec" Re: mieszkancy Jordanowa to sku..syny IP: *.greenlan.pl 05.04.06, 17:45 to nie jest amerykański film to jest zasrana polska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cwaniak Re: mieszkancy Jordanowa to sku..syny IP: *.greenlan.pl 05.04.06, 18:50 czy wy jesteście takimi idiotami, młodzierz się napiła i naćpała później skatowali człowieka , na początku wpi....lili mu najsilniejsi wiadomo o kogo chodzi, gdy się na dyskotece wiadomość rozniosła, do gościa zrobili podjazdy młodsi, parę razy go katowali, bo koleś był nieprzytomny a oni chcieli poćwiczyć, i jaka tu filozofia, pie...cie o niewiadomo czym, wszystko jest proste, na drugi dzień się spotkali , chcieli się zmówić co i jak mówić później policji, ale co takie durnie i mięczaki mogą się zmawiać , jak policja jednego czy drugiego przycisła to się posypali , jeden na drugiego posypał bo co taki 15latek może język za zębami trzymać? jak go fachowcy z milicji przycisneli a nie z takimi dają sobie radę jak z tymi szczulami, pierdzielicie o policji że tak długo cała akcja trwała są dwa powody pierwszy to to że zbierali informację czyli podsłuchy na telefon i takie inne działania operacyjne, drugi nieoficjalny (nie mam dowodów ale mam sygnały że nasza władza usilnie się starała aby sprawę zatuszować, bo tam dzieci związane z radnymi były związane) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ,,,,,,,,,,,,,,,,,, nie wierzcie do konca gazeta!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.greenlan.pl 06.04.06, 17:11 no np. w gazecie byla wersja ze to Punki zrobiły byla tez wersja ze brama....byla wersja w gazecie ze to porachunki narkomanów...i jeszcze pewnie niejedna bzdure napisane zostaly...i co z tego bylo prawdziwe ...odpowiedzcie sobie sami....wogóle napisane ze nie byla to dyskoteka tylko...zabawa andrzejkowa w REMIZIE hehe;]jesli takich rzeczy nie wiedza redaktorzy to po hu...im wierzyc?????prawda zawsze lezy gdzies po srodku.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imka Re: nie wierzcie do konca gazeta!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.greenlan.pl 06.04.06, 17:23 nie rozumiem ludzi którzy wypowiadają sie nic nie wiedząc.. niestety ta tragedia dotyczy osób z którymi znam się od piaskownicy. Powinni poniesc kare ale, to co ludzie robią z tego, gazeta to paranoja, prawda ma dwie twarze i tylko oni znają te dwie twarze. To co przezywaja rodzice zamordowanego i rodzice morderców to koszmar tragedia a ludzie wzbogacaja im to przezycie.. zwracam sie do wszystkich by mysleli co piszą bo kiedys moze to was spotka taka tragedia i wtedy to w bedziecie miec dosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cwaniak Re: nie wierzcie do konca gazeta!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.greenlan.pl 06.04.06, 23:12 tagedia to spotkałe ofiarę, a rodzice ponieśli tylko konsekwencje tego jak wychowali swoje dzieci , choć jest to dla nich bolesne ale nie nazwał bym tego TRAGEDIĄ , jak pomyślę kogo zamkneli to KAŻDY z nich sprawiał zajebiste problemy wychowawcze więc nie chrzańcie , że rodzice są zupełnie bez winy, jak nie potrafili ukształtować za wczasu to teraz będą płacić tysiące za adwokatów , psychologów i psychiatrów, a za kilkanaście lat wróci z pierdla recydywa , dopiero wtedy zacznie się lament i płacz, pismaki zawsze piszą co chcą bo coś muszą pisać, coś co się sprzeda, najlepiej o jakimś gwałcie, zabójstwie, pobitych noworodkach i innej korupcji, a ich wiarygodność to druga mniej ważna sprawa, ważne żeby choć naświetlili problem sami się do tego przyczyniacie kupująć jakąś fakcine , nie czy trybunę (poczytajcie sobie takie gazety i zawsze jak nie nakieś plotki to czyjaś tragedia albo polityczny teatr ) , Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wymowka Re: mieszkancy Jordanowa to sku..syny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.06, 21:11 Jesli ten ktos, kto nie mial z tym nic wspolnego, a go wrobili, wiedzial o tym i nic nie mowil, jest podobnie karany jak osoby ktore mialy z tym cos wspolnego. A zreszta... osoby ktore zostaly zatrzymane przyznaly sie do winny... wiec nie ma co tu wiecej walkowac, ze ktos kogos wrobil, ta wymowka zaczyna byc juz nudna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: mieszkancy Jordanowa to sku..syny IP: *.greenlan.pl 08.04.06, 15:55 huj z wami. mam was i wasze opinie w dupie. wcale nie wiecie jak to było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do- * Re: mieszkancy Jordanowa to sku..syny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 16:27 miej je sobie gdzie chcesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do gościa * Re: mieszkancy Jordanowa to sku..syny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 17:35 Nie wiemy , jak było i h... z nami. Owszem, ale ty wobec tego powinieneś opowiedzieć jak było naprawdę, żeby zapobiec plotkom i domysłom i takiej bzdurnej dyskusji, jaka ma tu miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: mieszkancy Jordanowa to sku..syny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 23:34 Skąd wiesz, że gazeta musiała "wydłużyć" artykuł? Co jest nieprawdą w GW? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja do wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 00:26 Forumowicze!! czy warto siedziec i roztrzasac te wszystkie kwestie ktore poruszacie na tym forumowisku..? czy warto mowic sobie w niektorych dysputach niemile slowa i obrazac sie nawzajem?? moze lepiej zostawic kwestie dotyczaca zmowy milczenia czy tez funkcjonowania UG w jordanowie, szkoly, biblioteki czy tez parafii i zastanowic sie nad soba samym.. pomyslec o tym ze to co sie stalo moze byc dla nas przestroga.. przestroga przed unikaniem sytuacji mogacych doprowadzic do tragedii.. a takze przestroga to unikanai niepowolanego towarzystwa.. i do kontrolowania wlasnych zachwian i czynow... jak widzimy nie trzeba miec broni aby zabic.. wystarczy sila fizyczna i to nieznaczna jesli jest sie wytrzymlym.. wezcie to co sie stlo do siebie.. popatrzcie co soe mowi co sie pisze.. co przezywa rodzina zamordowanego.. rodziny winnych i sami skazani... i niech to bedzie dla nas przestroga.. jesli wezmiemy to co sie stalo fo sibie i naprawde zastanowimy sie nad wlasnym zyciem.. to nie bedziemy potrzebowali zadnych wyspecjalizowanych programow.. Na swiecie sa pewne zla.. dostepne dla ludzi- unikajmy ich!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale ty Re: mieszkancy Jordanowa to sku..syny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 19:33 głupi jestes myslisz ze jak jestezs z Wrocka to wolno ci obrażaci inny znasz chociaz jedna osobe z Jordanowa??? nie sądze a ja znam bardzo dużo a jak nie masz pomysłu na koma to nie pisz bzdur i nie obrażaj nie winnych bo wtedy ty jestes sku..synem Odpowiedz Link Zgłoś
hhhhhha Re: mieszkancy Jordanowa to sku..syny 05.04.06, 02:13 zapraszam forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=38919 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szakal Re: mieszkancy Jordanowa to sku..syny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.06, 20:29 kolego jestes bardzo nerwowy a czy ty jak sie bija to dzwonisz na policje czy ty kiedykolwiek pomogłes bitemu a czy nie byłes natej dyskotece nikt niezrobił nic bo takie bijatyki sa normalką tylko nie zawsze tak się konczą wszyscy maja wine ze nikt nigdy nie dzwoni na policje a policja sama narzuciła teorie ze go podrzucili a opinia mieszkanców była ze to mogło zrobic 6 a 2 znich załapało sie na ten mord a czy policja szukała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: mieszkancy Jordanowa to sku..syny IP: *.greenlan.pl 14.04.06, 12:32 zycze wszystkim zjebom ktorzy pisali te glupoty na tym forum wesolych swiat i zeby wam nigdy sie niezdazylo to co przytrafilo sie tym chlopakom. To wy przyczyniliscie sie do tego zeby ich rodziny mialy jeszcze bardziej zje..e swieta pozdro dla was Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imka do steku Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.greenlan.pl 06.04.06, 19:39 Dobrze ze nauczyłeś się pisać i czytać gratulacje steku!!! Twoj umys bardzo sie wysilił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do imka Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 21:56 pisze się umysł, a nie umys:) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mts Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.greenlan.pl 06.04.06, 22:21 Poprostu to wszytsko jest smieszne!!dowiedziałem sie dziś ze na dyskoteke nie moga chodzic osoby NIEpelnoletnie!!naraz policje sciagaja ,pedagogow,ksiadz krzyczy na wszystkich,powstaja tematy o ktorych wczesniej nikt nawet nie mowil w jordanowie!!Ale dlaczego dopiero teraz??kazdy ma do kazdego pretensje,policja jak nigdy wkroczyla do akcji(jesli to jest akcja).JESZCZE 2 TYG TEMU POLICJIA NIE ZWRACAŁA UWAGE NA TO ZE NA DYSKOTEKE CHODZA 15LATKI!!DLACZEGO??Pewnie by odpowiedzieli ze wszystko bylo pod kontrola!!przeciez oni sa zawsze z obrebie dyskoteki i o wszystkim wiedza,tylko czekaja na wlasciwy moment!!UDZIELAJA NAM ZAWSZE POMOCY ..TYPOWA GADKA SZMATKA,NIC WYROZNIAJACEGO SIE,NIC NIE DOCIERA. TO MIEDZY INNYMI PRZEZ WAS.I NIE OBWINIAJCIE TYLKO RODZICOW!!Gdzie młodzież ma sie bawic??moze powinna jednak siedziec w domu I wymyslac niestworzone rzeczy,bo tak bylo by lepiej. PRZECIEZ NIEPELNOLETNI NIE MOGE SIE BAWIC NA DYSKOTEKACH!!ZABRONIONE!!! I baRDZO DOBRZE!!DZIECIAKI BEDA SIE BAWIC W MIEJSCACH O KTORYCH NAWET NIE BEDZIECIE MIELI POJECIA I BEDA ROBIC CO IM SIE PODOBA I I TAK NIE BEDZIECIE MIELI NA TO WPLYWU!!!!bo nikt w tej gminie nie potrafi zorganizowac zadnych zabaw,imprez,tak poprostu na legalu(chyba ze dozynki,choc tam tez jest "Smiesznie") nikt nie potrafi nawet dogadac sie z młodzieża,chyba nawet nie probuje!!i tak sie dzieje jak sie dzieje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szakal Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.06, 09:27 naareszcie młodzi dobrze pisza bo sa problemy ale ich nikt nie widzi ta strona pokazuje ze sa tez ludzie normalni bo co młodziez nie ma zajec w szkole tylko do południa biblioteka tez w szkole jak sie cos madrego powie to zaraz problem nikt z rodzicow nie mówi bo syn czy córka ma problem z nauczycielami a czy nieraz trzeba przyjac krytyke a nie obrazac sie czas zaczac normalnie pracowac i zyc szkoła mówi o rodzicach a szkoła co zrobiła szukajmy winnych i nie r ó b t a nic jest ok a moze ksiedza zmienic ale juz jest nowy a moze ksiądz mało krzyczał moze niebił i to jest problem moze moze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.06, 21:20 Tak juz jest w tej gminie kazdy dba o wlasny zad, zamiast myslec z przyszloscia, o konsekfencjach nie dopilnowania czegos, "oni" czekaja az cos sie wydazy a potem jeden na drogiego zwala wine, bo zamiast zajac sie tym co nalezy, robia wszystko zeby tylko od tego uciec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bvvvb Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.greenlan.pl 08.04.06, 09:16 z niektórych waszych wypowiedzi wynika tylko tyle .....komuno wróć;]hehe ludzie bez przesady jesli rodzice maja nie puszczac swoich córek i synów na dyskoteki do 18 roku zycia .....no to co dopiero wtedy wyrosnie z nich????? zamknieci pod kluczem..w wieku 18 lat sie wyrwa i nie beda w stanie w realnym swiecie sie odnaleźć ...ile lat wy mieliscie gdy na dyskoteke poszliscie?????perspektywy jaklies imprezy w jordanowie sa mikre prawie równe zeru...ej co wy policja ma za kazdym chodzic i pilnowac go????chcecie czuc oddech policjanta na plecach????a moze jego pałe;]moze godzine policyjna chcecie wprowadzic????dajcie spokój!! ludzie nie ograniczajmy sie sami!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do bvvvb Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 23:43 spoko moze do 18 nie, ale czy dla gó..arzy, ktorzy mają po 13 czy 14 lat to odpowiednie miejsc??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (*+*) Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 14:54 teraz juz nigdzie nie jest bezpiecznie...takie czasy, wiec jak dla mnie bez rożnicy ile kto ma lat, wiadomo przeciez ze sa jakies ograniczenia, ale jak dla mnie to taki 15 latek to jeszcze gowniarz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ^ Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.greenlan.pl 10.04.06, 17:04 czasami 15latek jest mądrzejszy od 18latka i kto jest wtedy gó..arzem?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do-: ^ Re: Areszt dla młodocianych katów z Jordanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 20:39 jak sam/ma dobrze napisales CZASAMI, ale to nie znaczy, ze zawsze i wszyscy 15 tkowie. Domyslam sie po tej twojej wypowiedzi, ze sam/ma jestes w tym wieku i pewnie musiales/las chodzic na dyskoteke... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ^ Re: To wszystko to jedna wielka bzdura!!!!!!! IP: *.greenlan.pl 11.04.06, 16:51 nigdy nie byłam na baletach w ambie. teraz trzeba pokazywać dowody osobiste jak chcesz wejsć. Odpowiedz Link Zgłoś