Gość: dde IP: 156.17.69.* 08.05.06, 15:16 Czy ktoś może wie jak będzie wyglądał remont Poltegoru (i kiedy się rozpocznie)? Słyszałem plotki o jego podwyższeniu, ale nie wiem czy to wchodzi w rachubę... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mi.chal Re: jaki Poltegor? 08.05.06, 15:29 Jestes pewien, ze bedzie on remontowany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: jaki Poltegor? IP: *.206.112.98.telsat.wroc.pl 08.05.06, 16:22 Ja jestem. Ale nie wiadomo kiedy i jak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: IP: *.magma-net.pl 08.05.06, 19:15 Poltegor na 100% nie zostanie zburzony - przesądziły o tym zbyt duże koszty. A co do podwyższenia, to szczerze mówiąc mam wątpliwości czy to prawda (wydaje mi się że to tylko plotki). "Tym forum opiekuje się TROL mi.chal." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radical Wg ostatniej wersji LC Corp."P."ma mieć 30 pięter! IP: *.ar.wroc.pl 08.05.06, 20:27 Co było niedawno w wypowiedzi bodajże rzecznika LC Corp. w artykule jakimś, chyba w "Wyborczej" (niedawno = zaraz po zakupie działki i "P." przez Czarneckiego) ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viceroy Re: Wg ostatniej wersji LC Corp."P."ma mieć 30 pi IP: *.wroclaw.mm.pl 09.05.06, 18:24 Po Poltegorze krążą plotki,że ma być wymieniona elewacja Poltegoru, na "srebrną"Kiedy?? nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
haakagon Re: jaki Poltegor? 16.05.06, 18:51 Przebudują Poltegor WROCŁAW Nawet 300 milionów euro (czyli miliard złotych) może kosztować budowa nowego centrum przy ulicy Powstańców Śląskich – Symbol Wrocławia nie runie – obiecuje Leszek Czarnecki, nowy właściciel najwyższego budynku w mieście. Zostanie za to gruntownie przebudowany R ozpiszemy konkurs na projekt centrum biurowo-handlowego. Chciałbym, żeby prace archeologiczne ruszyły jeszcze w tym roku. A centrum, dla którego nie mam jeszcze nazwy, zostanie otwarte za dwa-trzy lata – mówi Leszek Czarnecki, nowy właściciel Poltegoru i terenu wokół budynku. Na razie najbogatszy wrocławianin ma tylko koncepcję tego, co chciałby postawić przy Powstańców Śląskich. Stal i szkło – tak z zewnątrz prezentowałby się kompleks. Z przedstawionych wczoraj planów wynika, że centrum miałoby cztery części. Sam Pol-tegor zostanie wyremontowany i przebudowany. – Policzyliśmy, ile kosztowałoby jego zburzenie i okazało się, że nie jest to takie drogie. Ale zdecydowałem, że zrobię wszystko, by go uratować – mówi Czarnecki. – Wiązałoby się z tym sporo komplikacji prawnych. Ten gmach jest również symbolem, a jego zburzenie byłoby aroganckie. Nowy Poltegor będzie prawdopodobnie o kilka pięter wyższy. Jego powierzchnia będzie o połowę większa, bo zostanie przebudowany w wieżę. czytaj dalej j 4 N ajwyższy, 30-piętrowy budynek kompleksu Leszka Czarneckiego stałby na południu działki. Wieżowiec rozdzielałaby tzw. ulica Nowoszczęśliwa, która połączy ul. Szczęśliwą z Radosną. Dwie wieże o przekroju półokręgu byłyby połączone czterema szklanymi łącznikami. Budynek ma mieć 39 tys. mkw. powierzchni, o jedną trzecią więcej niż Galeria Dominikańska. Trzecia część kompleksu – 10-piętrowy budynek mieszkalny z apartamentami – stanęłaby na rogu ulic Wielkiej i Gwiaździstej. Wszystkie trzy budowle wyłaniałyby się z czteropiętrowego centrum handlowo- usługowego, w którym mają się także znaleźć kina. Galeria o powierzchni 50 mkw. byłaby niemal o połowę większa od Dominikańskiej (30 tys. mkw.), ale o ponad połowę mniejsza od Pasażu Grunwaldzkiego (130 tys. mkw.). Leszek Czarnecki zaznacza, że plany mogą ulec zmianie. – To jedna z trzech koncepcji, jakie opracowaliśmy, żeby zorientować się, co można zrobić na terenie wokół Poltegoru. Spodziewam się, że architekt, którego wybierzemy, przedstawi właściwą koncepcję za dwa miesiące. Ale myślę, że będzie podobna do tego, o czym dziś mówimy – mówi biznesmen. Najbogatszy wrocławianin nie chce zdradzać, czy kupi centrum południowe, czyli teren między Poltegorem a hotelem Wrocław. – Poważnie się nad tym zastanawialiśmy, ale ostatecznej decyzji jeszcze nie podjąłem – mówi Czarnecki. napisz do autora: b.knapik@gazeta.wroc.pl Bartłomiej Knapik Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radical Dzięki haakagon za przytoczenie tego artykułu :) IP: *.ar.wroc.pl 16.05.06, 20:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mefisto Re: jaki Poltegor? IP: *.magma-net.pl 16.05.06, 23:09 mhmm, jak on się tak rozhula na terenie poltegoru, to może jednak lepiej, żeby CP kupił ktoś inny. będzie konkurencja. a na ile biurowców może być stać czarneckiego?... może Apsys... ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seba Re: jaki Poltegor? IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 17.05.06, 10:44 Czarneckiego stać na kilka biurowców. Moze wziąż na pewno dowolnej wysokości kredyt we własnym banku, najemców znajdzie szybko bo jego nazwisko wystarczy za reklame. A pozniej sprzedąc taki biuriowiec z zyskiem. Albo jeszcze cos innego. Oj stac go i to na coraz wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W_A_R Re: jaki Poltegor? IP: *.eranet.pl 17.05.06, 11:36 Czarneckiego stac na duzo ale wcale nie dlatego, że ma bank bo własciciel banku raczej zgodnie z prawem nie moze wziąśc pozyczki we własnym banku. To co wybuduje Czarnecki bedzie zależało od tego co mu sie będzie opłacało a kase na inwestycje zdobędzie poprzez emisje akcji swojej nowej spółki deweloperskiej, która bedzie sie zajmowała budowa nowych obiektów we Wrocławiu i w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miq Re: jaki Poltegor? IP: *.biskupin.wroc.pl / *.dsl.biskupin.wroc.pl 18.05.06, 21:27 dzis w rmf mowili ze jednak nie bedzie remontu poltegoru bo to sie nie oplaca i ze dlatego zburza go i wybuduja calkiem nowy budynek pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radical Raczej radykalnie:) go rozbudują i powiększą...:-) IP: *.ar.wroc.pl 19.05.06, 20:47 Odpowiedz Link Zgłoś
piootr Re: Raczej radykalnie:) go rozbudują i powiększą. 06.06.06, 23:55 Byłem na spotkaniu promocyjnym nowej emisji akcji Getinu. Rzeczniczka powiedziała, że Poltegor ma być przebudowany, bo w obecnej konstrukcji jest zbyt mało powierzchni użytkowej w stosunku do tego, ile mogłoby być. To by nieźle pasowało do pomysłów dobudowania półokrągłej ściany. Co do CP nic nowego. Jest stanowcza wola zakupu tej działki, choć LC liczy się z tym, że cena w przetargu może zostać wywindowana poza granice możliwe do zaakceptowania. Piootr Odpowiedz Link Zgłoś