net_usser 11.12.06, 23:00 Kolejna wesola nowina.. Prezent na Gwiazdke!! Ciekawe czy inwestycja rzeczywiscie zamknie sie w 3 lata....? ;) biznes.onet.pl/0,1448607,wiadomosci.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wic Re: Będzie szersza obwodnica IP: *.chello.pl 11.12.06, 23:04 dobrze, że uwzgledniają realia i wybiegają w przyszłość, a nie budują drogę jak wrocławski zdik, gdzie zaraz po oddaniu do użytku pojawiają się mega korki (np. krzywoustego) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stanisk Re: Będzie szersza obwodnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 23:17 Więcej takich wiadomości! Ale gdzie znaleźć informację jak my Wrocławianie będziemy mogli z tej autostrady korzystać. Kraków ma autostradę płatną tylko do granic miasta, a nasza obwodnica oferuje nam wszystkie wjazdy i zjazdy płatne - wynika to z projektów węzłów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dwdk Re: Będzie szersza obwodnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 23:19 ale ponoć mieszkańcy Wrocławia mają mieć za darmo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Będzie szersza obwodnica IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.06, 09:34 Płatna bedzie tylko na wezłach bielany i wylot na Wraszawe. Za darmo bedzie mozna przejechać np. od wezła na Poznań do wezła lotnisko. Odpowiedz Link Zgłoś
bodiniusz Re: Będzie szersza obwodnica 12.12.06, 11:02 Gdyby tak było - w co wątpię - to niestety spowoduje nimiłosierny ruch na odcinku Bielany-Graniczna na zwykłych drogach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autobusy+tramwaje Nie pomoże i 12 pasmówka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 21:09 ...dopoki rajcom miasta nie zapracuje makówka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Re: Będzie szersza obwodnica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.06, 00:35 gazeta z wiórkowa znowu podała brednie ta obwodnica była cały czas planowana na 3 pasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabuch101 Re: Będzie szersza obwodnica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.06, 07:23 Na stronie GDDKiA - przekrój 2 jezdnie po 2 pasy, docelowo 2x3. Warto czasem coś sprawdzić nim się napisze:) www.gddkia.gov.pl/article/oddzialy/gddkia_wroclaw/budowa_autostradowej_obwodnicy_wroclawia//index.php?id_item_tree=9d180d71fc21240643332163b886c293 Odpowiedz Link Zgłoś
rfdgdd Będzie szersza obwodnica 12.12.06, 02:45 aby nie kosić nieoświetlonych rowerzystów jadących pasem awaryjnym proponuję ograniczyć prędkość do 70 km/h a przy węzłach do 50 km/h węzły należy budować jak ten na Bielanach, aby koniecznie był wspólny pas do zjazdu i wjazdu na autostradę, dla bezpieczeństwa proponuję ograniczenie do 40 km/h aby umożliwić sprawne poruszanie się Żukom i traktorom a także umożliwić bezpieczny przejazd nieoświetlonym rowerzystom na komunijnych "góralach" - polskim nieustającym hicie Odpowiedz Link Zgłoś
rfdgdd Re: Będzie szersza obwodnica 12.12.06, 10:36 zapomniałem dodać że koniecznie powinny znaleźć się tam zupełnie niepotrzebne przejścia dla pieszych (dla zasady) z conajmniej tak długim cyklem jak te na Grudziądzkiej. Zniechęci to skutecznie do korzystania z AOW i przekona do transportu zbiorowego przez centrum miasta. Spaliny tłoczone do wnętrza autobusu gratis. Miejsca na rożen powinny być również zbudowane w centrum miasta przy najbardziej zakorkowanych ulicach. Dla pasażerów autobusów. Odpowiedz Link Zgłoś
bodiniusz Re: Będzie szersza obwodnica 12.12.06, 11:06 Ty chyba z Poznania jesteś... i dobrze Ci tak! Odpowiedz Link Zgłoś
rfdgdd Re: Będzie szersza obwodnica 12.12.06, 16:26 nie, z Psiego Pola, jadąc do centrum dynamicznego Wrocławia mam wybór: godzina na KOchanowskiego albo godzina na Grudziądzkiej. Dlatego do szału doprowadzaja mnie źle ustawiona sygnalizacja. Bo nawet do domu po 20 nie mogę wrócić normalnie jak człowiek nie stojąc w korku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romanek Będzie szersza obwodnica IP: 62.29.137.* 12.12.06, 08:30 Myslę,że pomysł o ograniczeniu do 40 jest b.dobry. Proponuje jeszcze połozyc garby w poprzek i wysepki dla pieszych na srodku jezdni tak aby zawęzić do jednego pasa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukuryku Re: Będzie szersza obwodnica IP: *.onocable.ono.com 12.12.06, 09:47 I małe trawniczki. Owce muszą coś jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Będzie szersza obwodnica IP: *.crowley.pl 12.12.06, 10:00 no i koniecznie miejsca na rozen.i co 50m fotoradary Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukuryku nasty idea IP: *.onocable.ono.com 12.12.06, 10:11 LOL:) ja nie mam zdolnosci, ale moze Ktos moglby to wszystko... narysowac? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Samochody przecież zostaną zakazane 12.12.06, 10:24 Samochody zostaną zakazane, jedynym dopuszczalnym środkiem lokomocji będą rowery ( ze względów ekologicznych preferowane rowery z recyklingu, czyli 30 letnie rozkletane ukrainy z dziadkowej piwnicy, z Niskich Łąk lub po prostu ze śmietnika ). W sytuacji, gdy z dróg zostaną usunięte niszczące brazylijską dżunglę samochody, rowerzyści przestaną być wreszcie szykanowani za brak oświetlenia, obowiązkowym wyposażeniem rowerzysty zostanie już tylko kucyk z dredów. Dla potrzeb policji, straży pożarnej i pogotowia ratunkowego wprowadzi się na drogi pojazdy konne. Ponieważ konie nie powinny być męczone pracą, pojazdy konne będą w zastępstwie koni ciągnięte przez osobników, którzy wykazali się odchyleniami prawicowymi, w ramach ich politycznej reedukacji. W ramach troski o multikulturowość i zachowanie dziedzictwa ludzkości dopuszczalne będzie pojawienie się samochodu przy okazji festynów historycznych, samochody jednak będą mogły się poruszać jedynie poprzedzone piechurem w odblaskowej kamizelce i ze znakiem ostrzegawczym w ręce, benzyna zaś będzie wyłącznie na kartki, w cenie 20 euro za litr. Dla osób, które z racji mizernego owłosienia nie mogą sobie wyhodować kitki z dredów i w związku z tym nie będą miały prawa korzystać z roweru, przewidziana będzie komunikacja zbiorowa - rzecz jasna wyłącznie szynowa, żeby nie budzić złych skojarzeń z samochodami. Komunikacja zbiorowa napędzana będzie siłą mięśni samych pasażerów, którzy podróż wzbogacą w ten sposób o wysiłek fizyczny - w miejsce zakazanych, jako wylęgarnia faszyzmu, siłowni. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Samochody przecież zostaną zakazane 12.12.06, 13:59 kklement czyżbyś miał ambicje bycia Naczelnym Woźnicą? Odpowiedz Link Zgłoś
wromario a za drewniane żarty, będą obcinać... 12.12.06, 15:00 no przecież nie jaja ;] język Ci przytną, za takie drętwoty Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Re: a za drewniane żarty, będą obcinać... 12.12.06, 17:49 Uderzyłem w jakiś czuły punkt? Ukraina czy kucyk ? Odpowiedz Link Zgłoś
wromario Re: a za drewniane żarty, będą obcinać... 13.12.06, 00:45 kklement napisał: > Uderzyłem w jakiś czuły punkt? Ukraina czy kucyk ? Tico. Keep practice. Cały jesteś zrobiony z drewna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Kowalski A po co ta obwodnica ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 10:02 Jak tak dalekosiężnie planują ruch samochodowy (i tak szybko budują:-), to niech uwzględnią że ok. 2035 z powodu kończącej się ropy ruch spadnie do minimum (cena 1 litra benzyny będzie po około 10 € ). No chyba że te 3 pasy będą potrzebne do wyciągniętych ze stodoły powozów i furmanek, ale owies też będzie drogi, dla zwykłego obywatela pozostanie tylko rower. Dlatego poza 3 pasami proponuję dodać ścieżkę rowerową, ale dwupasmową. Albo tylko wybudować obwodnicę - ścieżkę rowerową. Odpowiedz Link Zgłoś
a.os Re: A po co ta obwodnica ?? 12.12.06, 12:37 czy ktos się orientuje w jaki sposób będzie autostrada zabezpieczona? chodzi mi o izolację akustyczną. czy będą to ekrany, czy może wały ziemne i zieleń. no a juz najlepiej byloby gdyby ktos zorientowany jakiś odnośnik do strony z info dał, bo na stronie GDDKiA nic znalezc nie moge. Odpowiedz Link Zgłoś
rfdgdd Re: A po co ta obwodnica ?? 12.12.06, 16:27 będą 10 metrowe ekrany rozstawione co 300 metrów. w poprzek będą biegły ścieżki rowerowe wszyscy będą jeździli dynamiczną komunikacją miejską zamiast AOW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: A po co komu paliw akopalne ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.06, 13:53 >Jak tak dalekosiężnie planują ruch samochodowy (i tak szybko budują:-), to >niech uwzględnią że ok. 2035 z powodu kończącej się ropy ruch spadnie do >minimum (cena 1 litra benzyny będzie po około 10 € ). >No chyba że te 3 pasy będą potrzebne do wyciągniętych ze stodoły powozów i >furmanek, ale owies też będzie drogi, dla zwykłego obywatela pozostanie tylko >rower. A po co komu paliwa kopalne? Paliwo do silnków spalinowych jeszcze prościej wytwarza się z rzepaku i zbórz. W Brazylii 70% samochodów jeździ na alkohol z trzciny cukrowej. W Polsce coraz więcej ludzi którzy mają stare diesle wlewa do baku olej do smazenia dostępny w kazdym sklepie spozywczym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Będzie obwodnica 8 pasmowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.06, 13:48 3 pasy w jedna stronę + pas awaryjny, czyli 4 pasy w jedną stronę. W sumie 8 pasmowa obwodnica i najwyższy most w Polsce - 122 m wysokości! Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Będzie obwodnica 8 pasmowa 12.12.06, 14:00 Powiedziałbym raczej: najwyższy pylon w Polsce :) Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Będzie obwodnica 8 pasmowa 12.12.06, 14:49 1. Jeśli pozwolisz, to z orgaźmieniem się zaczekam do momentu oddania obwodnicy do użytku. 2. Aby mówić o ośmiopasmowej obwodnicy wliczając do tego pasy awaryjne trzeba zamontować elektroniczny system dynamicznego sterowania ruchem połączony z systemem kamer stale je obserwujących. Tylko pod takim warunkiem można bezpiecznie w godzinach szczytu puścić ruch pasem awaryjnym. Jakoś nie wydaje mi się, aby taki system był na AOW planowany, więc nie wciskaj proszę ludziom kitu, że AOW będzie miała osiem pasów. Do jazdy będzie ich sześć. 3. AOW to jest temat od wczesnych lat 90 ubiegłego wieku, więc już mnie nie rajcuje. Ile lat może podniecać jedna i ta sama kobieta ? Wyluzuj, Erni. 4. Opłaty. Niestety, planuje się ten sam bezsens, który panuje w Niemczech a który Włosi dawno już rozwiązali. We Włoszech, w przeciwieństwie do Niemiec i Polski (w planach) korzystanie z autostradowych obwodnic miast jest bezpłatne. Wprowadzenie opłat za obwodnice nie zmieni tragicznej sytuacji w miastach, o czym boleśnie przekonali się na własnej skórze Niemcy. Oczywiście nie wierzę, że nauczymy się na niemieckich błędach, ba - my się nie nauczymy nawet na własnych. Dlatego na AOW będzie płatnie, puściutko i wygodnie. Kiedyś, za ileśtam lat, kiedy wreszcie AOW wybudują. Może za rok, może za pieć, może za piętnaście. Bo to Polska właśnie. Stay cool, erni. Na razie to tylko słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: map4 Re: Będzie obwodnica 8 pasmowa IP: *.wro.vectranet.pl 12.12.06, 16:44 Generalnie, to się z Tobą zgadzam, ale jeśli o Twoją wiedzę chodzi... W Niemczech wszystkie autostrady nie ważne gdzie są bezpłatne, natomiast u Włochów nie wiem jak jest na fragmentach obwodnicowych, ale autostrady są cholernie drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cookie Re: Będzie obwodnica 8 pasmowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 16:55 Które obwodnice w Niemczech są płatne dla osobowych? Wiem tylko o tunelu w Lubece i planach (!) płatnego tunelu pod Łabą na zachód od Hamburga. Na ringu Berlina czy Monachium nie spotkałem bramek :-) Może za bardzo w przód wybiegasz? Bo o planach winiet słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: Będzie obwodnica 8 pasmowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 22:14 Zadne obwodnice ani autostrady ani drogi publiczne NIE są w Niemczech płatne. Nie ma takiej ustawy. Natomiast w górach skróty parokilometrowe są minimalnie płatne, ale to są drogi rekreacyjne, a nie przelotowe lub jedyne w okolicy. Jest projekt (zakusy już od paru lat), żeby płacili turysci zagraniczni za korzystanie, tak jak teraz ciężarowe. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Będzie obwodnica 8 pasmowa 13.12.06, 11:41 Rzeczywiście, w ferworze dyskusji o płatnych autostradach polełniłem skrót myślowy, za który przepraszam. Niemcy otóż czas jakiś temu wprowadzili opłaty za przejazd autostradami dla samochodów ciężarowych, nie wyłączając z tego obowiązku autostradowych obwodnic miast. Skutkiem tego ciężarówki do tej pory jeżdżące obwodnicami autostradowymi i tranzytem zapchały drogi w miastach. Mieszkańcy niemieckich miast nieprzyzwyczajeni do polskich standardów (TIR w centrum to był kiedyś ewenement, oznaczał, że kierowca zgubił drogę) zaczęli głośno protestować, politycy zwietrzyli żer i zaczęło się tango. Całkiem podobne do polskiego zgiełku, w którym wszyscy kłócą się o zakazy, nakazy, kontrole, zezwolenia itp, a nikt nie zauważa przyczyny problemu: debilnego a prostackiego kasowania myta na obwodnicach miast. Przed tym właśnie krótkowzrocznym przykładem pazerności która teraz finansowo wszystkim Niemcom bokiem wychodzi przestrzegam Wrocławian czy też szerzej - Polaków. Strzeżcie się głupich rozwiązań, uczcie się na błędach Niemców. Inaczej - płatne autostrady będą puste a miasta ciężarówek pełne. Chyba nie o to w budowie obwodnic chodzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan będzie płatna ale dlaczego nie może być bezpłatna? IP: *.chello.pl 13.12.06, 12:26 AOW będzie płatna ale tylko dla samochodów osobowych. Od ruchu ciężarówek w PL po autostradach nie pobiera się opłat, gdyż opłaty już mają zawarte w winietach które właściele cieżarówek już płaca. O to było ostatnio awantura i UE nakazała Polsce aby nie pobierała podwójnej opłaty za to samo. Jeśli nawet AOW ma być bezpłatna dla mieszkańców Wrocławia to będzie płatna dla niemieszkańców Wrocławia czyli pewnie dla tych z Długołęki, Bielan ale rówież Wałbrzycha, Warszawy, Poznania, Łodzi, Katowic i calej Polski. Moim zdaniem nadzieje pokładane w rozładowaniu tranzytu przez AOW są zbyt wielkie. Przecież są tiry które jeżdża OD i DO Wrocławia. Nie wiem na ile mieszkańcy Wrocławia skorzystaja z AOW. Moim zdaniem do transportu międzydzielnicowego za bardzo się nie przysłuży... Skoro ma być płatna to pewnie część ludzi oleje opłaty i będzie nadal jeżdzić przez miasto. Szybkość ruchu? Przecież ta trasa będzie miała węzły przystosowane do pobierania opłat czyli węzęł typu "rąbka" a nie "koniczynka". Od tylu lat mówi się o AOW - dlaczego do tej pory władze miejskie nie zatroszczyły się o aby ta obwodnica była płatna? Bo to byłaby jedyna w Polsce płatna obwodnica miejska. Dlaczego żadne media nie zadały tego prostego pytania władzom miejskim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cookie Spokojnie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 12:38 Jestem skłonny się założyć, że AOW NIGDY nie będzie płatna. Uzasadnienie mojego optymizmu. 1. Płatność jej wynika tylko z wcześniejszych planów i dostosowania do ustway. Nikt nie liczył efektów ekonomicznych w sytuacji, jak pisałeś, braku opłat wnoszonych przez ciężarówki, czego ustawodawca nie przewidział. Przecież koszt pobierania 1-2-5 złotowych opłat na bramkach i tylko od osobowych, którym się nie zabroni jazdy przez centrum - kładzie to przedsięwzięcie na łopatki. Sama organizacja SPO przy takich kwotach nigdy się nie zwróci. 2. Żaden polityk nie strzeli sobie w stopę i nie wprowadzi opłat po kilkuletnim bezpłatnym "okresie przejściowym". 3. Węzły niestety są rzeczywiście typu "trąbka", ale nikt jeszcze nie wbił łopaty - plany można zmienić. 4. Zawsze można znaleźć argument przeciwko wprowadzeniu opłat - jakiś paramatr wykluczy toto jako płatną autostradę. Może nie tak drastycznie, jak A4, ale tam mamy na jakieś 10 lat spokój z płaceniem. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: będzie płatna ale dlaczego nie może być bezpł 13.12.06, 13:33 Gość portalu: corgan napisał(a): > Jeśli nawet AOW ma być bezpłatna dla mieszkańców Wrocławia to będzie płatna a niemieszkańców Wrocławia czyli pewnie dla tych z Długołęki, Bielan ale rówież Wałbrzycha, Warszawy, Poznania, Łodzi, Katowic i calej Polski. Ten numer spowodowałby wyrzucenie Polski z EU, albo w najlepszym przypadku przegrany proces, odszkodowanie i zakaz stosowania podobnych praktyk, ponieważ uderza w powszechność nakładanych opłat publicznych. Dyskryminacja ze względu na miejsce zamieszkania jest nielegalna, podobnie jak każda inna: z powodu wiary, rasy, pochodzenia, preferencji seksualnych, poglądów politycznych, itd, a to właśnie innymi słowami zaproponowałeś. > Od tylu lat mówi się o AOW - dlaczego do tej pory władze miejskie nie > zatroszczyły się o aby ta obwodnica była płatna? Bo to byłaby jedyna w Polsce > płatna obwodnica miejska. Dlaczego żadne media nie zadały tego prostego > pytania władzom miejskim? A tego to już kompletnie nie zrozumiałem. Myślałem, że gramy do jednej bramki - do bezpłatnej AOW dla wszystkich. Mam nadzieję, że chodziło Ci o pojęcie "bezpłatna obwodnica", użyłeś bowiem terminu "płatna" ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: będzie płatna ale dlaczego nie może być bezpł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 14:14 Ten numer spowodowałby wyrzucenie Polski z EU, albo w najlepszym przypadku > przegrany proces, odszkodowanie interesujące, przecież to rozwiązanie jest oficjalnie lansowane? Bo to byłaby jedyna w Po > lsce > > płatna obwodnica miejska. Dlaczego żadne media nie zadały tego prostego > > pytania władzom miejskim? > > A tego to już kompletnie nie zrozumiałem kolega POdpowiedział jak uczynić nasz dynamizm jeszcze oryginalniejszym, skoro płatne są obwodnice miast, to nasza śródmiejska obwodnica, gdyż już powstanie jako ostatnia w kraju, to będzie pierwszą obwodnicą płatną:)) Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: będzie płatna ale dlaczego nie może być bezpł 13.12.06, 14:28 Gość portalu: Łoś_bimbacz napisał(a): > Ten numer spowodowałby wyrzucenie Polski z EU, albo w najlepszym przypadku > > przegrany proces, odszkodowanie > > interesujące, przecież to rozwiązanie jest oficjalnie lansowane? Łosiu, to nie fair. Wykorzystujesz moją nieznajomość oficjalnej linii magistratu, żeby się ze mnie nabijać. Mówiąc krótko: każdy, komu przychodzą do głowy podobne pomysły nie ma pojęcia o ideałach, zasadach i prawie na których zbudowano wspólną Europę, że o obowiązującej konstytucji RP już nie wspomnę. Mogę zrozumieć, że na forum takie opinie się zdarzają, w końcu to forum jest ogólnodostępne, jak toaleta publiczna. Twierdząc, że takie stanowisko zajmuje władza samorządowa otoczona radcami prawnymi z zakresem obowiązków służbowych "wspieranie władzy w podejmowaniu decyzji nie łamiących prawa" wpisanymi do umów o pracę po prostu się ze mnie nabijasz. Bo ja po prostu nie wierzę w to, że jakikolwiek prawnik, który studia zawdzięcza swojej głowie a nie układom rodziców kiedykolwiek mógł magistrackim tak debilnie doradzić. To mniej więcej tak, jakby naukowy doradca prezydenta miasta doradził mu, aby ten publicznie stwierdził, że 2x2 równa się pięć. Znam możliwości wrocławskiej władzy w podejmowaniu śmiesznych decyzji i głoszeniu wesołych poglądów, ale tutaj, Łosiu, przegiąłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan Re: będzie płatna ale dlaczego nie może być bezpł IP: *.chello.pl 13.12.06, 16:52 > dlaczego do tej pory władze miejskie nie zatroszczyły się o aby ta obwodnica > była płatna? Bo to byłaby jedyna w Polsce oczywiście miało być BEZPŁATNA!!! sorki za przejęzyczenie >:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan sorki, przejęzyczyłem się IP: *.chello.pl 13.12.06, 15:48 > Bo to byłaby jedyna w Polsce płatna obwodnica miejska. Oczywiście AOW nie jest obwodnicą miejską tylko tranzytową. Miejska taka jak jest i będzie - ma być bezpłatna. W sumie jakoś nie wyobrażam sobie aby była płatna hehe Póki sternicy nie zdementują informacji słyszałem że: - AOW będzie bezpłatna dla wszystkich cieżarówek jak to z autostradami w PL bywa. Wiem gdzie się zaczyna definicja ciężarówki (to na pewno tir) ale nie wiem gdzie kończy... może chodzi też o samochdiy z kratką? hehe - AOW ma być przystosowana do pobierania opłat (odpowiednie wezły drogowe) przy czym dla mieszkańców Wrocławia ma być bezpłatna a dla pozostałych nieszczęśników - płatna. Nie wiem czy to 2 rozwiązanie jest zgodne z przepisami UE czy nie. Nie mam bladego pojęcia. Mam wrażenie, że od tego sa wieksze mózgi choćby w GDDKiA albo UM hahha którzy biorą kasę za to choćby aby nie wkopać nas i was w kanał. Być może w calej batalii o AOW zapomniano o zwykłych ludziach. Niewykluczone że obwodnica Wrocławia będzie jedyną płatną obwodnicą w Polsce. Bo wszystkie te póki istnieją w randze autostrady (Gliwice-Katowice, Poznań, Konin, Łodź, Szczecin, Kraków) są bezpłatne. Np. żeby m.in. uniknać placenia za autostradę w Pradze (w Warszawie przy oakzji też) obwodnice tranzytowe mają i będą mieć status tras ekspresowych. Nawet 3-4 pasmowych. Czemu AOW nie może byc trasa ekspresową? byłaby tańsza, bezpłatna, mogłaby miec węzły dużo bliżej od siebie. Jeszcze jedno - ludzie OD i DO Wrocławia będa jechac bezpłatnymi trasami A4. S5, S8 krajowymi 5, 8, 35, 94 i maja wjechać w płatną obwodnicę... wiem że ciężarówkom to wsio ryba ale osobówkom nie. Stąd sądze że póki AOW nie będzie bezpłatna - nie będzie w pełni odgrywać powierzonej jej roli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Re: Będzie szersza obwodnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 15:01 przydałaby się mapka informująca dokładnie o wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
wcyrku1 Dokladnie o wszystkim 12.12.06, 23:43 Gość portalu: v napisał(a): > przydałaby się mapka informująca dokładnie o wszystkim Niestety dokladnej informacji nie będzie bo wladza nie lubi sie tłumaczyć - kiedys bylo to forum eksperckie ZDiKU Na f. inwestycje postawili Mi.chama który wycina wszystkie mało bałwochwalcze posty więc już mało kto tam zagląda i przenieśli sie gdzie indziej Przez tyle lat brak jednoznacznej odpowiedzi czy będzia AOW platna ? bo krążące plany nie przedstawiają normalnych zjazdów 4 pasy, 4+, 6, 6+, 8 pasów tego się nie dowiemy - to zalezy w którym miejscu ile wyjdzie! Tak jak przed Oleśnicą wybudowali wielki wiadukt na dwie jezdnie zrobili jedną jezdnię ze słupami w poboczu!!! Wybuduja wielgaśny most że Warszawę bedzie z niego widać /tylko widać / bo prędko nie da się dojechać. Wybudują wielgaśny most byśmy mogli sobie popatrzeć na pola gdzie podobno będzie kiedyś OŚ -a władza nie będzie się tłumaczyć. A jak drodzy forumowicze będziecie upierdliwi to na AOW władza zafunduje Wam patent ze skrzyzowania Krzywoustego/Briknera lub z bylego pl Grunwaldzkiego wężykiem ... wężykiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wic nie jest aż tak źle IP: *.chello.pl 13.12.06, 16:50 niestety sporo w tym racji, ale nie popadajny w defetyzm:) mimo przeciwności losu i dowodów, że wielu urzędników nie potrafi uczyć na błędach, tylko w nieskończoność je powiela, w przypadku AOW można być ostrożnym optymistą. Dowodem na to jest opisywana korekta- nie będzie się przegradzać tamą doliny Widawy, skoro od lat jest ona kanałem ulgi dla Odry w razie wielkiej powodzi. To było wiadomo od kiedy Polacy zawitali do Wrocka zuruck, ale nikt się tym nie przejmował- dowodem mosty widawskie na obecnym wylocie na wawę które w 1997 świetnie spełniały funcję tamy spiętrzającej wodę i w efekcie zalewającej okolicę; te mosty, nota bede, projektowało biuro zarządzane przez jednego z obecnych wysokich oficjeli zdik. Także są przesłanki aby sądzić, że będzie inaczej niż na świeżo oddanym skrzyżowaniu Brucknera/Krzywoustego/Poprzeczna- będącym w mojej opinii bublem dekady w budownictwie drogowym w Polsce. Może teraz, dla odmiany, będzie jakiś powód do chwały? Zwłaszcza, że w końcu buduje się drogę bez udziału specjalistów od komunikacji z UM. Odpowiedz Link Zgłoś
wcyrku1 Re: nie jest aż tak źle 13.12.06, 20:13 Gość portalu: wic napisał(a): > > > ...- nie będzie się przegradzać tamą doliny > Widawy, skoro od lat jest ona kanałem ulgi dla Odry w razie wielkiej powodzi. > > Prawie trzylata temu zadalem tu na f. pytanie w tej sprawie, nikt nie odpowiedzial. Masz rację władza nie gada tylko pracuje. Życzył bym sobie by jak najwięcej odcinków AOW przez miasto było "na słupach" w przyszłości droga ta mniej będzie doslownie dzielic miasto jak obecnie nasypy kolejowe i rzeki. > ... > Także są przesłanki aby sądzić, że będzie inaczej niż na świeżo oddanym > skrzyżowaniu Brucknera/Krzywoustego/Poprzeczna- będącym w mojej opinii bublem > dekady w budownictwie drogowym w Polsce. ... Oj ... jest świeżo w budowie wiadukt naKlecinskiej, czy nie wydaje Ci się że dla właściwego funkcjonowania obwodnicy , ten wiadukt powinien być pociągnięty za Grabiszyńską??? Tak samo jak już wiele razy pytałem dlaczego OŚ na już czynnych odcinkach jest obwodnicą tylko na papierze a w rzeczywistości organizacyjnie /choćby przez brak zielonej fali / nie jest przystosowana do tej roli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzona Będzie szersza obwodnica IP: 195.33.129.* 14.12.06, 12:26 obiecanki - cacanki - przykład Klecińskiej, AOW itd. a te słowa : "Zawsze można wydać decyzję o czasowym zajęciu terenu pod budowę, a w sądzie toczyć się będzie sprawa dotycząca odszkodowania. " jest jawnym bezprawiem, zabieraniem ludziom czasami wszytkiego co mają, a w sądach sprawa będzie sie mogła ciągnąć kilka lat. A przez ten czas może ludzie poumierają, zrezygnują w najgorszym wypadku pod płotem będa mieszkać. A może pana wojewodę wywłaszczymy i niech przez lata udowania, że to bezprawne ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Będzie szersza obwodnica IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.12.06, 17:00 wywłaszczenie w związku z budową autostrady jest zgodne z prawem. Sądy są niezbędne tylko wtedy gdy strony nie mogą się odgadać co do ceny. Przypomnijmy sobie przykład domku na Klecińskiej który zablokował budowę obwodnicy śródmiejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
wcyrku1 Re: Będzie szersza obwodnica 14.12.06, 17:40 przyznaj się w ktorym miejscu jesteś wkurzona przyjedzie tam ze 100tys wkurzonych mieszkańców W-wia :( Odpowiedz Link Zgłoś