Dodaj do ulubionych

Będą nowe tramwaje

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.04.07, 09:15
Może zamówić wagony z fabrycznie pomazanym i zdewastowanym wnętrzem? Może
jakiś konkurs ogłosić? Na przykład "Mamy chojraka na skodillaka."? Zwycięzcom
dać zestaw upominków "sprej-pumeks-marker" oraz zegarek.
W ten sposób lokalny prymityw będzie miał więcej czasu i środków na
smarowanie po murach a miasto nie będzie musiało inwestować w ochronę. I tak
nie chroni ale podobno chce zacząć.
Obserwuj wątek
    • Gość: Bodek Re: Będą nowe tramwaje IP: 80.68.236.* 27.04.07, 09:25
      Tylko proszę, żeby to nie były Skody.
      Są brzydkie, mają niefunkcjonalne wnętrze, są za szerokie i wadliwe.

Czy nie mogą być to tramwajki z Protramu??
      • Gość: Wałek rozrządu Mogą być z Protramu. IP: *.icm.edu.pl 27.04.07, 09:50
        I tak po czasie wszystkie są podobnie zdewastowane. Dla wandali szerokość
        wagonu ma znaczenie trzeciorzędne.
        A propos - masz jakieś konkretne dowody na wadliwość skodowek? Na czym opierasz
        opinię, że są za szerokie? Może to te inne są za wąskie?
      • olek_01 Re: Będą nowe tramwaje 27.04.07, 12:18
        A ja proszę,żeby to były Skody - co ci się nie podobają?? ladne te pasikoniki i
        ludzie (w tym ja ) polubili je:) ale aż mnie telpie jak sobie pomyslę co można
        im zrobić za pomocą farby :/ brr .

Osobiście jestem dumny z tych tramwajów - ślicznitkie - a to ,że się czasem
        psują? - no i co ??
        • Gość: Bodek Re: Będą nowe tramwaje IP: 80.68.236.* 27.04.07, 16:21
          Wadliwość - chodi mi o 2 wpadki w pierwsze dni funkcjonowania.

Szerokość - nie znam wymiarów, ale opinię opieram na informacji o potrzebie
          przerabiania peronów. Przecież czasem będą musiały zacząć jeździć na innych
          trasach niż 2. Albo czasem na trasie 2 zdaży się objazd i co wtedy?

Funkcjonalność - siedzenie przodem do nóg stojących, brak widoków, nieoptymalne
          wykorzystanie miejsca we wnętrzu

A że brzydkie to już moja zupełnie subiektywna opinia
          • Gość: Wacuś siedzenie przodem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.04.07, 16:46
            Rozśmieszasz mnie, naprawdę.

>2 wpadki w pierwsze dni
            Bo o tym napisano. Skąd wiesz ile było awarii pozostałych wozów? Pomijam, że
            jedną z awarii spowodował jakiś osiłek wyrywając drzwi.

>potrzebie przerabiania peronów
            Te do przerobionia i tak są zbudowane niezgodnie z aktualnymi wymogami.

>siedzenie przodem do nóg stojących
            Przecież nie w całości wagonu. Wiele wagonów metra tak ma na cąłym świecie. Na
            krótkie dystanse i dla osób z pakunkami to rozwiązanie wydaje się bardzo
            rozsądne. Nie trzeba się przeciskać.

>brak widoków
            Na morze czy na góry?

>nieoptymalne wykorzystanie miejsca
            Jesteś fachowcem od ergonomii? Jakieś badania prowadziłeś?

• svarte_sjel Re: Będą nowe tramwaje 30.04.07, 21:51
            Gość portalu: Bodek napisał(a):
            > Wadliwość - chodi mi o 2 wpadki w pierwsze dni funkcjonowania.

Tym akurat nie należy się sugerować, bo awarie nowego sprzętu są normalne. Każdy
            inżynier ci to powie.
            Jak się "dotrą" dopiero będzie można oceniać awaryjność.

> Funkcjonalność - siedzenie przodem do nóg stojących, brak widoków, nieoptymalne

Może nie tyle nieoptymalne co nieprzyjemne.
      • Gość: bartollommeo Re: Będą nowe tramwaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 21:46
        Wygląd-rzecz gustu.
        To że mają niefunkcjonalne wnętrze- z tym muszę się zgodzić.
        Ale żeby po dwóch awariach mówić że są wadliwe? To czy są wadliwe okaże się za
        jakiś rok, może pół, wtedy będzie można dopiero wyciągać wnioski na ten temat.
    • Gość: wasiol Re: Będą nowe tramwaje IP: *.e-wro.net.pl 27.04.07, 09:57
      szkoda nowych Skod. Ja tam bym wolał francuskiego Transilen, ale dlaczego te
      głaby z Mpk nie pomyslały zawczasu o monitoringu dla skodlików. Zreszta jeszcze
      nie jechałem we wrocławiu tramwajem, który by niebył wymalowany, szyby zatarte,
      i wysmarowane siedziska,wszedzie brudno. Remontujmy dalej, aby troglodyci z
      gimnazjów i liceów mogli dalej rozwijac swoje talenty.
      • olek_01 Re: Będą nowe tramwaje 27.04.07, 12:22
        A ja jechalem tramwajem niepomalowanym - i to dość często jeżdżę takimi
        tramwajami ,pomijając Skodę - a wogóle to kiedy bedą kamery w Skodach ????
        • Gość: Prowadzący trama Re: Będą nowe tramwaje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.04.07, 22:16
          Co do szerokości,wystarczy lekko rozbujać a zahaczy o filar na moście
          Sikorskiego. Czy takie tramy mają jeździć po Wrocławiu?Czy motorniczy ma się
          pocić żeby czegoś nie uszkodzić,czy skupić się na prowadzeniu?
          • Gość: Kayin Re: Będą nowe tramwaje IP: *.e-wro.net.pl 30.04.07, 23:33
            Mnie szczerze powiedziawszy bardziej podoba się to najnowsze dzieło Protramu z
            niską podłogą w środkowej części pojazdu. Przede wszystkim jest w nim
            zdecydowanie więcej miejsca niż w Skodach, jest równie cichy i dobrze amortyzuje
            wszelkie nierówności. I z pewnością znacznie tańszy od Skód.
        • ludendorf Re: Będą nowe tramwaje 01.05.07, 01:32
          TEż nie widziałem jeszcze zdewastowanego. Ludzie chyba z nudów tak piszą.
    • rw.wro skody i tak są brzydkie 02.05.07, 20:50
      zadarta morda tych skód wygląda, jakby tram najechał na jakąś górkę, kabina mu
      się wygięła do góry i tak już pojechał w dalszą trasę. estetyczna szkarada!!!
      • Gość: dm Re: skody i tak są brzydkie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.05.07, 14:59
        Projektantów Porsche się nie krytykuje.Od lat wszystkie tramwaje to były
        kanciaki,a ta firma pokazała,że może być coś innego,całkiem fajnego,tylko
        trzeba się do tego wyglądu przyzwyczaić.Takie przody i tyły mają obecnie nawet
        szynobusy.
        • kolejar Re: skody i tak są brzydkie 03.05.07, 18:27
          Gość portalu: dm napisał(a):
          Od lat wszystkie tramwaje to były
          > kanciaki,a ta firma pokazała...

Totalna bzdura. Jeśli już ktoś coś pokazał, to przed ładnymi paroma laty i nie
          żaden tam Porsche, a Alstom! Potem dopiero Bombardier, a Porsche? Nędzne
          naśladownictwo topowej mody i to wszystko.
          • Gość: D.R. Re: o tramwajach-inaczej IP: 217.184.252.* 05.05.07, 01:39

Czy kogoś w MPK lub Urzędzie Miasta zajmują takie sprawy jak np. potrzeba ujednolicenia taboru
            komunikacji miejskiej, by w ten sposób poprawić estetykę przestrzeni publicznej naszego miasta?
            Wiem, że "w świecie" jest to oczywiste i dba się z urzędu również o takie ?FANABERIE?.
            Tymczasem odnoszę wrażenie, że każdy tramwaj na naszych ulicach to inny model. Czasami miewam
            nawet koszmarny sen, że nasz tabor będzie kiedyś wyglądał jak nasze postoje taksówek -
            skrzyżowanie jarmarku z manifestacją polskiej fantazjii. Oby się nigdy nie sprawdził !
            W pojazdach z Konstalu czy Protramu- nawet tych najnowszych- mimo starań projektantów (?) czuje
            się, niestety raczej TYLKO ducha MODERNIZACJI (niby wszystko w porządku a jednak coś nie tak...) a
            nie potrzebę stworzenia naprawdę nowoczesnej sylwetki.
            Design tych pojazdów ma coś z estetyki chluby rodzimej myśli motoryzacyjnej - FSO POLONEZ. Są
            trochę jakby poskładane z "elementów dostępnych na rynku".
            Mają katastrofalne proporcje a niektóre rozwiązania i formy to zły sen studenta pierwszego roku
            projektowania.
            Dlatego uważam Skody za trafny wybór - mają swój charakter, dobrze wpisują się w obraz miasta, są (a
            raczej mogłyby być, gdyby docelowo stały się standardowym pojazdem wrocławskiej sieci) jednym z
            elementów identyfikacyjnych W-wia.
            Kompaktowa forma i wydłużona linia sprawia, że pojazd "płynie" (nawet jeśli tylko optycznie) a nie "sie
            telepie"
            Charakterystyczne dla marki "Design by F.A.Porsche" jest tworzenie form w pewnym sensie
            ponadczasowych, zawsze doskonale trafiona linia, ktora opiera się szybkozmiennym modom, jest może
            trochę dla koneserów, ale jednak zawsze elegancka i przyciągająca uwagę, obojętnie czy jest to
            samochód, tramwaj czy prosta obudowa twardego dysku... Mody sie zmieniają a Porsche zostaje!
            Decyzja zapadła,wybrano Skody i teraz trzeba tylko konsekwentnie usuwać przeszkody w ich
            eksploatacji.
            Chciałbym podkreślić, że tych kilka ogólnych uwag dotyczy wyłącznie aspektów estetycznych a te, jak
            pokazuje rzeczywistość, to zagadnienia z innej planety.

• kolejar Re: o tramwajach-inaczej 05.05.07, 03:09
              Gość portalu: D.R. napisał(a):
              Design tych pojazdów ma coś z estetyki chluby rodzimej myśli motoryzacyjnej - F
              > SO POLONEZ. Są
              > trochę jakby poskładane z "elementów dostępnych na rynku".

Bo tak po prostu jest! Te wozy są "poskładane z elementów dostępnych na rynku".
              Na tym właśnie polega istota konstrukcji kompaktowej. Żeby obniżyć koszty,
              kryterium ceny bywa decydujące przy doborze elementów.
              Designerzy Dr. F. Porsche A.G. na pewno się postarali i kolejny raz udowodnili
              swoje umiejętności. Zwrócę tylko uwagę na warunki, w jakich się poruszali - np.
              proporcje całej bryły i jej podział na człony mieli z góry narzucone - to
              określili wcześniej inni inżynierowie na różnych podstawach (np. normy).
              Ciekawe estetycznie wizje tramów potrafi czasem zaprojektować firma Alstom. Byli
              w naszych czasach pierwsi w odjazdach (wozy dla Lyonu albo Bordeaux). Niestety,
              design pojazdów Alstom-Konstal (jak i Protram) wynika jednak wprost z
              nieśmiertelnego 105N - jak wszystkie Jelcze z Berlieta (ksywa "Berło" :) ).
              • Gość: D.R. Skoda z charakterem IP: 217.184.247.* 06.05.07, 14:49
                Uważam, że jest to własnie walor Skody - forma odbiegająca od produktów np. Bombardiera, których
                linia, mimo niewątpliwie najwyższej klasy designu, zdominowała a nawet prawie wyznaczyła
                obowiazujący standard obrazu nowoczesnych pojazdów szynowych, co w efekcie jest już nieco nużące.

• bystrzak2000 Re: o tramwajach-inaczej 05.05.07, 10:44
              > Czy kogoś w MPK lub Urzędzie Miasta zajmują takie sprawy jak np. potrzeba ujed
              > nolicenia taboru
              > komunikacji miejskiej, by w ten sposób poprawić estetykę przestrzeni publicznej
              > naszego miasta?
              > Wiem, że "w świecie" jest to oczywiste i dba się z urzędu również o takie ?FANA
              > BERIE?.
              > Tymczasem odnoszę wrażenie, że każdy tramwaj na naszych ulicach to inny model.
              > Czasami miewam
              > nawet koszmarny sen, że nasz tabor będzie kiedyś wyglądał jak nasze postoje ta
              > ksówek -
              > skrzyżowanie jarmarku z manifestacją polskiej fantazjii. Oby się nigdy nie spra
              > wdził !

Akurat we Wrocławiu mamy bardzo ujednolicony tabor tramwajowy. Właściwie jeżdżą
              u nas tramwaje tylko od trzech producentów, podczas gdy np. w takim Poznaniu czy
              Krakowie już od pięciu :-)
              • reksio.84 Re: o tramwajach-inaczej 15.05.07, 16:58
                A w Silesii tylko od jednego producenta. Te Skody nie są az tak brzydkie ale na
                Śląsku bym ich nie chciał.
        • Gość: JB Re: skody i tak są brzydkie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.07, 14:08
          > trzeba się do tego wyglądu przyzwyczaić.Takie przody i tyły mają obecnie nawet
          > szynobusy.

Bo one przystosowane są do prędkości 120 Km/h :D

ps.Kiedyś na powstańców tramwaj jechał sobie 80Km/h - nie wierzyłem własnym
          oczom gdy popatrzyłem na licznik prędkości w samochodzie :D A to był "kańciak" :D
    • rw.wro jednakowe tramy 06.05.07, 12:06
      co za różnica, jak wygląda karoseria, skoro i tak wiele wozów jest oblepiona
      reklamami, które z nawet identycznych wagonów robią totalnie różne. pomijam już
      kwestię, że przez zalepione okna ledwo co widać, bo temat był wałokowany na
      forum; wspomnę natomiast, że (nieoficjalnie) słyszałem, że ktoś podał mpk do
      sądu o narażanie życia i bezpieczeństwa pasażerów w oblepionych wozach - chodzi
      o to, że takiej szyby, nawet nie da się rozwalić młotkiem w razie wypadku z
      dwóch powodów: po pierwsze tych młotków przawie nigdy nie ma, a po drugie,
      mimo, że szyba pęknie od uderzenia, to folia i tak ją zatrzyma, co uniemożliwi
      wyjście przez nie-zbitą szybę.
      • kolejar Re: jednakowe tramy 06.05.07, 13:04
        rw.wro napisał:
        po pierwsze tych młotków przawie nigdy nie ma...

Nie prawie, tylko NIGDY! No, w niektórych busach zauważyłem wiszącą koło
        kierowcy kolekcję młotków. To po prostu niezły dowcip - chyba jasne? W razie
        katastrofy najpierw bohatersko przedrzyj się do kierowcy (np. przez płomienie),
        żeby ZDOBYĆ młotek! Niech mnie to MPK już aż tak nie rozśmiesza... Lepiej
        wyglądały te uszczelki z kółkiem do ciągnięcia klina (pewnie tylko dla osiłków,
        ale jednak!).
        • Gość: D.R. nowy środek transportu IP: 217.184.247.* 06.05.07, 14:58
          We Wrocławiu wynaleziono nowy środek transportu (takiej nazwy używają sami autorzy projektu) -
          Tramwaj Plus !
          Można o tym przeczytać na oficjalnej stronie internetowej Wrocławia Nasze Miasto w linku:
          Komunikacja - Zintegrowany System Transportu Szynowego we Wrocławiu i aglomeracji wrocławskiej.
          "Wynalazcy" wymieniaja nawet, cyt: "główne cechy odróżniające Tramwaj Plus od tramwaju klasycznego"
          :
          ? wydzielone z ruchu innych środków transportu torowiska tramwajowe
          ? priorytet na skrzyżowaniach z sygnalizacją świetlną
          ? wszystkie przystanki wyłącznie w formie wysepek przystankowych nowy, niskopodłogowy (min.
          70% niskiej podłogi) tabor, przystosowany do poruszania się w dwóch kierunkach
          ? system elektronicznej informacji pasażerskiej odrębny wizerunek (kolorystyka, logo, system
          oznakowania rozkładów jazdy itp.)
          Ludzie! Przecież to nic innego jak standard każdej nowoczesnej sieci tramwajowej.
          Jak informują dalej autorzy:"...W systemie tym priorytetowe będzie połączenie dużych osiedli
          mieszkaniowych ze ścisłym centrum miasta i z rejonem centralnych stacji kolejowych i autobusowych."
          Doprawdy, odkrywcze !
          Przecież to chyba oczywiste, że rozbudowując sieć czy modernizujac tę istniejącą stosuje się te właśnie
          standardy i priorytety.
          Te same priorytety wymieniają autorzy tego bla-bla pisząc o perspektywach rozwoju tramwaju -jak go
          nazywają -klasycznego. Więc o co chodzi ?
          Przecież w centrach miast wiele linii przebiega na wspólnych odcinkach, wiadomo, że sieć tramwajowa
          to system naczyń połączonych i będzie on tak drożny i płynny jak płynne i drożne będą wszystkie jego
          elementy a więc nie wprowadzajmy sztucznych podziałów, nie mieszajmy ludziom w głowach
          pozornymi działaniami. Czym mniej elementow w systemie (każdym!) tym jest on bardziej przejrzysty.
          Czy nowe linie, zamiast kolejnego numeru muszą mieć zaraz "nowy wizerunek"
          Co do tego ostatniego punktu mam nawet pewne podejrzenie. Mianowicie oprócz nowego wizerunku
          chodzi zapewne o kilka nowych dyrektorskich stanowisk...

ps. Czy na przejazd odcinkami tras, gdzie nie można będzie zbudować wysepek przystankowych,
          wagony bedą zmieniały kolorystykę i logo ?

• Gość: bartollommeo Re: jednakowe tramy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.07, 23:54
          Prawda jest niestety taka, że młotki są po prostu rozkradane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka