Dodaj do ulubionych

Co sadzimy o POZNANIU?

IP: *.ii.uni.wroc.pl 29.05.01, 10:04
Prosze o wszystkie uwagi na temat Pozania i jego mieszkancow.
Nie uwazacie ze troszke sie wywyzszaja nad innych?
Obserwuj wątek
    • Gość: BreslY Re: Co sadzimy o POZNANIU? IP: *.chem.uni.wroc.pl 29.05.01, 10:27
      Gość portalu: b napisał(a):

> Prosze o wszystkie uwagi na temat Pozania i jego mieszkancow.
      > Nie uwazacie ze troszke sie wywyzszaja nad innych?

Lubie wielkopolskie wartosci. Nawet jezeli juz ich nie ma. A z wywyzszaniem sie to troche jak z ta trawa:
      zawsze u sasiada jest bardziej zielona. (Poza oczywistymi wyjatkami rzecz jasna:Zurich w ch., Wieden w
      at., Moskwa w ru., Lagos w Nigerii etc. :-))).

• Gość: Ada Re: Co sadzimy o POZNANIU? IP: 192.168.0.* / *.biskupin.wroc.pl 29.05.01, 10:41
        Znowu prowokacja?;-)
        • Gość: hrabia Re: Co sadzimy o POZNANIU? IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.01, 10:44
          Czy to wiąże się z byłym senatorem od kantorów ?
          • Gość: ehem Re: Co sadzimy o POZNANIU? IP: 10.10.70.* 07.06.01, 16:46
            Nie jestem poznaniakiem. Kilka lat studiowalem, a potem pracowalem w Pyrlandii zanim wrocilem do Heimatu (na
            Pomorze).
            Czasm mnie Pyry wqurviały swoim przekonaniem, że są jedynym europejskim miastem w Polsce, ale potem
            nauczyłem się to kwitować pobłażliwym rozbawieniem.
            Cóż - Poznań nie dał się zbyt mocno wymieszać demograficznie po wojnie, więc ma po prostu podłoże do
            zdrowego patriotyzmu lokalnego.
            Jeśli takie postawy nazywać ''wywyższaniem się'' - jak to ujął autor pierwszego postu, to 80 proc. postów na
            wrocławskim forum jest przykładem ''wywyższania się'' w dawce stężonej i skoncentrowanej tak, że zbiornik się
            przepala na wylot :-)
            Pozdrawiam miasto, które znam tylko z przejazdów w Karkonosze. Na oko miasto nie najbrzydsze, średnio ładne
            - ot, takie jak kilkanaście w Polszcze.
            czesc
            • Gość: wędzonka Re: Co sadzimy o POZNANIU? IP: 156.24.231.* 07.06.01, 18:34
              Gość portalu: ehem napisał(a):

> Pozdrawiam miasto, które znam tylko z przejazdów w Karkonosze. Na oko miasto ni
              > e najbrzydsze, średnio ładne
              > - ot, takie jak kilkanaście w Polszcze.
              > czesc

Eee, przesadzasz. Wroclaw jest najladniejszy :))
    • serfing Re: Co sadzimy o POZNANIU? 07.06.01, 17:21
      nie kolego bardzo dobrze znam poznaniakow i uwazam ze sa cool.
    • Gość: ede Re: Co sadzimy o POZNANIU? IP: *.icpnet.pl 08.06.01, 16:28
      Cieszę się, że większość nie podziela zdania "b". My mamy taki sposób bycia, że
      najlepszy jest Poznań, bo to nasze miasto. Ale to chyba jest normalne a nawet
      zdrowe. Ale o wywyższaniu się nie ma mowy. Nawet na Forum w wątkach
      bardzo "żywiołowych" ciężko znaleźć dowody na wywyższania się. Najczęściej jest
      to licytowanie, a to coś innego.
      Pozdrawiam wszystkich wrocławian, zwłaszcza Piolo.
    • Gość: melancho Re: Co sadzimy o POZNANIU? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.01, 18:43
      Moja mama pracuje w WBK dlatego Poznaniaków nie cierpi strasznie.
      A ja ? Jest ładna kolekcja Malczewskiego w muzeum, byłem na REWELACYJNYM
      KONCERCIE Buena Vista SC... Myślę,że co do walorów widokowych to Wrocław jest
      piękniejszy i to obiektywnie patrząc, ale ma tez swoje plusy- np. własną gwarę
      (akcenty, słownictwo). Co do wartości wielkopolskich to szanuję je - ale na
      odległość- cenię spontan.
      Pozdrawiam. Poznaniaków też.
      • Gość: Lechita Re: Co sadzimy o POZNANIU? IP: *.icom.ca 09.06.01, 23:35
        Gość portalu: melancho napisał(a):

> Moja mama pracuje w WBK dlatego Poznaniaków nie cierpi strasznie.
        > A ja ? Jest ładna kolekcja Malczewskiego w muzeum, byłem na REWELACYJNYM
        > KONCERCIE Buena Vista SC... Myślę,że co do walorów widokowych to Wrocław jest
        > piękniejszy i to obiektywnie patrząc, ale ma tez swoje plusy- np. własną gwarę
        > (akcenty, słownictwo). Co do wartości wielkopolskich to szanuję je - ale na
        > odległość- cenię spontan.
        > Pozdrawiam. Poznaniaków też.

A Poznan swojej gwary nie ma? Nasza jest autentyczna. Wy mieszkacie w tym swoim
        wroclawiu od trzech pokolen i macie gware?:) BUAHAHAHAH. A co do walorow
        widokowych, jesli lubisz brud, smrod, i "noweczesna starowke" to lubisz wroclaw.
        Ja osoboiscie tego miasta i jego mieszkancow nie cierpie.

• Gość: koala Re: Co sadzimy o POZNANIU? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.06.01, 23:51
          >
          > A Poznan swojej gwary nie ma? Nasza jest autentyczna.
          Wy mieszkacie w tym swoim
          >
          > wroclawiu od trzech pokolen i macie gware?:)
          BUAHAHAHAH. A co do walorow
          > widokowych, jesli lubisz brud, smrod, i "noweczesna
          starowke" to lubisz wroclaw
          > .
          > Ja osoboiscie tego miasta i jego mieszkancow nie
          cierpie.
          >
          A co nas obchodzi co ty sądzisz o Wrocławiu... My sami
          wiemy o nim dużo więcej niż ty...
          Wspaniale ze macie swoja AUTENTYCZNA gware,
          hehehehhe,powod do domu... jestes zalosny, tyle ci
          powiem...

• Gość: Warschau Re: Co sadzimy o POZNANIU? Do Lechity IP: *.matrix.pl 15.06.01, 10:05
          Gość portalu: Lechita napisał(a):

>
          > A Poznan swojej gwary nie ma? Nasza jest autentyczna. Wy mieszkacie w tym swoim
          >
          > wroclawiu od trzech pokolen i macie gware?:) BUAHAHAHAH.

Jaką Ty masz gwarę? Przekleństwa i wyzwiska...

> A co do walorow
          > widokowych, jesli lubisz brud, smrod, i "noweczesna starowke" to lubisz wroclaw

A Poznań to takie czyściutkie miasto...i ma taką starą starówkę...Ateny Europy
          Północnej...

> Ja osoboiscie tego miasta i jego mieszkancow nie cierpie.

A kogo Ty lubisz? Nikogo poza tymi z Twojej zagrody...

• Gość: karbol Re: Co sadzimy o POZNANIU? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.01, 19:27
      Jak się Poznań rozbuduje w kierunku południowo - zachodnim, zaś Wrocław w
      północno - wschodnim, to powstanie jedna, wielka metropolia. Co tam, te kilka
      kilometrów.
      Co tu i o czym sądzić. Miasto, jak każde inne, bardziej, lub mniej ładne,
      górzyste lub nizinne. Ludzie mówią tym samym językiem.
      Naprawdę, nie rozumiem, skąd te rankingi.
      Rodem z kibolskich potyczek na meczach II ligi.
      • Gość: lol Re: Co sadzimy o POZNANIU? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.01, 01:40
        Gość portalu: karbol napisał(a):

> Jak się Poznań rozbuduje w kierunku południowo - zachodnim, zaś Wrocław w
        > północno - wschodnim, to powstanie jedna, wielka metropolia. Co tam, te kilka
        > kilometrów.
        > Co tu i o czym sądzić. Miasto, jak każde inne, bardziej, lub mniej ładne,
        > górzyste lub nizinne. Ludzie mówią tym samym językiem.
        > Naprawdę, nie rozumiem, skąd te rankingi.
        > Rodem z kibolskich potyczek na meczach II ligi.

Proponuję małe RESUME z mapy:) To Poznań jest bardziej na zachód niż Wrocław.
        Także kierunek rozbudowy aby połaczyc miasta byłby: Poznan - południowy-wschód,
        Wrocław - północny-zachód
        Poza tym zgadzam sie w całej rozciąglości

Pozdro

• Gość: Igi Re: Co sadzimy o POZNANIU? IP: 192.168.101.* / *.rtk.net.pl 14.06.01, 23:41
        Gość portalu: karbol napisał(a):

> Jak się Poznań rozbuduje w kierunku południowo - zachodnim, zaś Wrocław w
        > północno - wschodnim, to powstanie jedna, wielka metropolia. Co tam, te kilka
        > kilometrów.
        Hmmm... piękna idea! Popieram. Będę mieć bliżej do przyjaciół w Poznaniu. Ot,
        tyle, co kolejką miejską czy tramwajem :)

> Co tu i o czym sądzić. Miasto, jak każde inne, bardziej, lub mniej ładne,
        > górzyste lub nizinne. Ludzie mówią tym samym językiem.
        Truth, all the truth and nothing but the truth

> Naprawdę, nie rozumiem, skąd te rankingi.
        > Rodem z kibolskich potyczek na meczach II ligi.
        Właśnie. Jeszcze kilka takich głosów rozsądku.
        Pozdrawiam!

• Gość: pyra Re: Co sadzimy o POZNANIU? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.01, 22:39
      jestem poznaniakiem. moze troszke sie wywyzszamy, ale generalnie jest to po
      prostu taki troszke specyficzny, poznanski humor, zwlaszcza dot. warszawy. nie
      chcialbym natomiast byscie nas oceniali i generalizowali swe oceny na podstawie
      analizy niejakiego goscia pod tytulem lechita - on ma z poznaniem tyle
      wspolnego co warszawa z europa:))

pozdrawiam wszystkich wroclawiakow i poznaniakow - moze w koncu zaczniemy sie
      raczej przyjaznic a nie bezsensownie opluwac?
      • Gość: Roberto Re: Co sadzimy o POZNANIU? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.01, 23:03
        Gość portalu: pyra napisał(a):

> jestem poznaniakiem. moze troszke sie wywyzszamy, ale generalnie jest to po
        > prostu taki troszke specyficzny, poznanski humor, zwlaszcza dot. warszawy. nie
        > chcialbym natomiast byscie nas oceniali i generalizowali swe oceny na podstawie
        >
        > analizy niejakiego goscia pod tytulem lechita - on ma z poznaniem tyle
        > wspolnego co warszawa z europa:))
        >
        > pozdrawiam wszystkich wroclawiakow i poznaniakow - moze w koncu zaczniemy sie
        > raczej przyjaznic a nie bezsensownie opluwac?

Popieram Cię Pyra w 100 % i również pozdrawiam!
        • Gość: pyra Re: Co sadzimy o POZNANIU? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.01, 23:45
          dzieki za pozdrownienia:)) w celu poprawy stosunkow:) miedzy dwoma najlepszymi
          miastami w polsce - na poczatek proponuje tak - tzn - to jest swego rodzaju
          apel - wroclawicy - nie pouczajcie poznaniakow, ze moga lubic warszawiakow
          (warty kijem nie cofnie sie:) - poznaniacy - ci zmotoryzowani - od dzisiaj nie
          trabimy na wszystko co ma rejestracje na "W" - upewniamy sie najpierw, ze
          obiekt strabienia jest z wiadomo skad i trabic nalezy:))) czekam na inne
          propozycje, pozdrownienia dla wrocka i pyrlandii:))))))
      • Gość: wędzonka Re: Co sadzimy o POZNANIU? IP: 156.24.231.* 13.06.01, 02:02
        Gość portalu: pyra napisał(a):

> jestem poznaniakiem. moze troszke sie wywyzszamy, ale generalnie jest to po
        > prostu taki troszke specyficzny, poznanski humor, zwlaszcza dot. warszawy. nie
        > chcialbym natomiast byscie nas oceniali i generalizowali swe oceny na podstawie
        >
        > analizy niejakiego goscia pod tytulem lechita - on ma z poznaniem tyle
        > wspolnego co warszawa z europa:))
        >
        > pozdrawiam wszystkich wroclawiakow i poznaniakow - moze w koncu zaczniemy sie
        > raczej przyjaznic a nie bezsensownie opluwac?

Widze ze jest nas coraz wiecej: chcemy razem budowac zamiast nawzajem rujnowac!
        To ida dobre czasy Panowie! Pozdrawiam Poznaniakow i Wroclawian!
        • Gość: Kosa Re: Co sadzimy o POZNANIU? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.01, 23:32
          Kochani, niesnaski na linii Poznan-Wroclaw sa jak
          milosc do grobowej deski przy tym, co sie dzieje na
          linii Poznan-Warszawa, czy Wroclaw-Warszawa.
          Wiec po co te klotnie?
    • Gość: ede WROCLAW I POZNAN POWINNY TRZYMAC SIE RAZEM? IP: *.icpnet.pl 15.06.01, 15:09
      Zapraszam na poznańskie forum. Wątek taki ja w tytule. Każdy kto chce pokazać,
      że nasze kłutnie są ot tak, kto się lubi ten się czubi, niech wypowie się na
      forum poznań. Aha, jeszcze jedno, ten wątek założył Wasz ziomek, mądry człowiek.

Pozdrawiam nasze miasta
      • Gość: Tomato Re: WROCLAW I POZNAN POWINNY TRZYMAC SIE RAZEM? IP: *.koof.com.pl 17.06.01, 12:17
        Urodziłem się i mieszkałem przez 20 lat w Poznaniu.Obecnie mieszkam od ponad
        20-tu lat we Wrocławiu. Z obu faktów jestem dumny.Jednocześnie nie podjąłem
        jeszcze decyzji czy nakleić na aucie "jestem dolnoślązakiem".Bardzo się jednak
        cieszę z Waszych ostatnich głosów w dyskusji.
        Myślę,że się nie płączymy.
        Dobrze, że się różnimy.
        Ale rozmawiajmy ze sobą normalnie - to się liczy!!!
        Pozdrawiam uczestników Forum - Tomato

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka