Gość: BreslY
IP: *.chem.ou.dk
07.06.01, 11:39
13 lat temu stalem w dlugiej kolejce po paskudna kielbase na kartki i robilem plan strategiczny wyjazdu do
Niemiec na wakacje. Ku przestrodze mlodszych opisze jak to wtedy wygladalo.
1. Najpierw trzeba bylo miec zaproszenie ze strony niemieckiej.
2. Jak sie to mialo, to mozna bylo wystapic o paszport. Paszporty skladowane byly na milicji, kazdorazowo byly
wydawane razem z druczkiem p.t. karta przekroczenia granicy.
3. Jak sie mialo 1 i 2 to sie skladalo w amabsadzie niemieckiej podanie o wize. W 1988 byly juz w Orbisach
wyspecjalizowane panie , ktore to zalatwialy.
4. Jak juz bylo 1-3, trzeba bylo zalatwic transport. Nie bylo autokarow, bilety kolejowe na wakacje byly
wykupione od lutego.
Jak to wygladalo w czasie u mnie? Termin zaproszenia byl na sierpien, dostalem je w maju i wystapilem o
paszport, juz na poczatku lipca mialem paszport, a na poczatku sierpnia wize. Przekroczyc granice moglem do
konca sierpnia (a co?). Wiec po raz pierwszy i ostani w zyciu polecialem samolotem w klasie bizness za wlasne
pieniadze. Bizness klasa w Lufthansie na trasie Warszawa (a jak?)- Frankfurt kosztowal w dwie strony 130000.
(Nie, dzieci, nie bylo zadnego lotniska we Wroclawiu. To znaczy jakies bylo, ale tylko do latania do Warszawy.
Prosze? MacDonalda tez nie bylo. Jak? Widelce byly. I woda ciepla w domach, czasami).
Jak mlodziez lubi horrory, to kiedys opowiem jak sie w tych czasach kupowalo w poniedzialki chleb w okolicy
palcu Grunwaldzkiego.
I teraz tak: jakby mi ktos wtedy powiedzial ze za 13 lat za pomoca komputera z RAMem liczonym w megabajtach
za pomoca czegos co sie bedzie zwalo internet (jak? Interent. To od Interwizji?) poprzez gazete, ktorej
naczelnym bedzie Michnik bede dyskutowal z Wroclawianami, ktorych najwazniejszymi problemami beda:
1. Dlaczego sie wali projekt EXPO we Wroclawiu?
2. Dlaczego 20-ta rocznica Pomaranczowej Alternatywy nie wyszla?
3. Dlaczego recenzent teatralny i kulinarny Gazety Michnika (w odmianie dolnoslaskiej) ma taki a nie inny styl
(drogie dzieci, w 1988 w Polsce bylo mniej recenzentow kulinarnych niz kosmonautow. Takoz programujacych
w HTML oraz adminow sieci.)
4. Kiedy ten lacznik autostradowy
etc.
tobym, konczac to dlugie zdanie nie uwierzyl. Ze Leszek Miller bedzie od jesieni 2001 premierem to i owszem.
W konsekwencji powyzszego mam wrazenie ze jestem w stanie uwierzyc ze w roku 2014 Rysio C. dostanie
pokojowa Nagrode Nobla za doprowadzenie do trwalego pokoju na Bliskim Wschodzie.