Dodaj do ulubionych

Kolejna neonazistowska prowokacja ?

03.06.08, 13:13
Dużo się ostatnio dzieje w zakresie zwalczania symboliki
totalitarnej ( to znaczy faszystowskiej, bo przecież nikt nie będzie
prześladować ludzi z czerwoną gwiazdą albo Che Guevarą na
koszulkach, co nie ? ). Dzięki światłemu przywództwu Gazety
Wyborczej udało się nawet ustalić, w jaki sposób nie wolno używać
prawej ręki. No, prawie się udało, trzeba by jeszcze w kodeks karny
wpisać zakazane kąty uniesienia i odchylenia w bok kończyny górnej
prawej wyprostowanej w łokciu.

Jako codzienny czytelnik Gazety Wyborczej postanowiłem wesprzeć
krucjatę antyfaszystowską swoim wyczulonym zmysłem obserwacji i
ubeckim talentem do niuchania ( tak go określiła kiedyś moja mama,
kiedy po raz kolejny się przekonała, że jestem w stanie odnaleźć
nawet najlepiej ukryte cukierki czy czekoladę ). Wystarczyło tylko
bacznie rozejrzeć się wokół siebie i ... Aż zgroza mnie ogarnęła !

Otóż w samym centrum Złotoryi przed kościołem stoi sobie jak gdyby
nigdy nic postument, a na nim postać wykonująca ów zakazany gest !
Proszę, szanowna redakcjo i drodzy czytelnicy GW:

picasaweb.google.com/krzysztof.klementowski/Papie/photo#5207576712506417154

picasaweb.google.com/krzysztof.klementowski/Papie/photo#5207576751161122834

I co to ma niby znaczyć ?! Zamawianie pięciu kremówek ?! Mam
nadzieję, że Gazeta Wyborcza nie pozostawi tej sprawy i zaalarmuje
odpowiednie środowiska i instytucje, takie jak prokuratura, sąd,
Kampania przeciw Homofobii, ANTIF-a, ambasada Izraela, Fundacja
Batorego, Barbara Skarga, Magdalena Środa itd. - oni sami już
zresztą najlepiej wiedzą kogo.

Z donosicielskim pozdrowieniem

kklement
Obserwuj wątek
    • Gość: saxon Re: Kolejna neonazistowska prowokacja ? IP: *.iitd.pan.wroc.pl 03.06.08, 13:25
      ale ty durny jestes
      • kklement Re: Kolejna neonazistowska prowokacja ? 03.06.08, 13:32
        A możesz rozwinąć tę swoją arcygłęboką myśl ?
        • Gość: xyz Re: Kolejna neonazistowska prowokacja ? IP: *.wroclaw.agora.pl 03.06.08, 13:36
          DOKŁADNIE TO SAMO POMYŚLAŁEM. kLEMENT JESTEŚ DEBILEM
          • Gość: abcde Re: Kolejna neonazistowska prowokacja ? IP: *.lubin.dialog.net.pl 03.06.08, 14:09
            tez tak pomyslalam
            kklement - jestes durny
            • kklement Re: Kolejna neonazistowska prowokacja ? 03.06.08, 14:21
              OK, ale jesteś w stanie powiedzieć dlaczego tak uważasz ?
              • Gość: abcd Re: Kolejna neonazistowska prowokacja ? IP: *.lubin.dialog.net.pl 03.06.08, 14:57
                jestem w stanie
                ale nie wiem czy jest sens
                no chyba ze obiecasz przemyslec przynajmniej to co napisze
                • kklement Re: Kolejna neonazistowska prowokacja ? 03.06.08, 15:11
                  Po to zaczynam dyskusję, żeby zobaczyć, co ma do powiedzenia ktoś
                  inny. I nigdy nie odrzucam poglądów adwersarza, nie przemyślawszy
                  ich wcześniej. Więc ... zapraszam do dyskusji :)
                  • Gość: abcd Re: Kolejna neonazistowska prowokacja ? IP: *.lubin.dialog.net.pl 03.06.08, 15:19
                    ok, za jakis moment bo zmieniam miejsce pobuty
                  • Gość: abcd Re: Kolejna neonazistowska prowokacja ? IP: *.lubin.dialog.net.pl 03.06.08, 21:18
                    to tak po kroce z tego watku:
                    W Pierwszym poscie sam sobie zaprzeczasz. Piszesz ze dzieki GW udalo się ustalic
                    w jakis sposób nie wolno uzywac prawej raki po czymw drugim zdaniu sam sobie
                    zaprzeczasz bo to „prawie się udalo”.
                    To niby tylko irronia ale można odniesc wrazenie ze mimo iż krytykujesz to
                    jednak liczysz się z jej zdaniem skoro brakuje ci tylko umocowan prawnych. Ale
                    zawsze mozesz stworzyc projekt, zebrac podpisy i do dziela, zmieniac prawo

Opinie swojej mamy to chyba wstawiles po to żeby pokazac jaki to ty dzielny i
                    zdolny od dziecka jestes?
                    A jaki podjarany jestes, az cie zgroza ogarnela
                    biedna mama ...

Jak ci przeszkadza reka papieza z pomnika w Złotoryji to zawsze możesz sam
                    zlozyc doniesienia w odpowiednie miejsca. Masz szanse zostac bohaterem, nie
                    tylko w oczach mamy.
                    i zamiast tworzyc bezsensowne durne dyskusje na forum, mozesz zadzialac, cos
                    zmienic, ruszyc glowa a nie ramionami
                    ale sie nie chce co?
                    fajnie poklikac siedzac przed monitorem

Chcesz rozpoczac dyskusje nad stanem wolnosci slowa, ok, ale czemu rekoma z betonu?
                    Naprawde myslisz ze jak przyrownasz, z reszta nie celnie reke w pozdrowieniu
                    faszystowskich z reka z pomnika papieza to wywolasz wieszky odzew niż „kklement
                    jestes durny” itp.? I jeszcze slowa z tymi kremowkami, no zalosne kklement
                    Nie wierze zebys nie zdawal sobie sprawy z tego ze gest pozdrowienia
                    faszystowskiego jest calkiem inny niż pozdrowienie, uniesienie reki. Gest
                    faszystowski jest przeciez wyraznie okreslony i charakterystyczny. A to ze jest
                    spostrzegany negatywnie wynika z historii.
                    Pomnik papieza jako najciezsza forma z możliwych srodków wyrazu
                    Rany, dobrze ze zajeles się tym z nudow a nie np. aborcja bo nie wiadomo co
                    wtedy było by dla ciebie najciezsza forma ze srodków wyrazu
                    Jeśli cie cieszy to ze gloryfikuje się i wyroznia grupy religijne w naszym kraju
                    to trudno,taka twoja mac. Tez swiadczy to o twoim ograniczeniu. Być może
                    musialbys być muzulmaninem, ateista czy zielonoswiatkowcem żeby zrozumiec co
                    naprawde znaczy taka postawa.
                    I kolejne ograniczenie to fakt ze jeśli niekatolicy gora to może muzulmanie?
                    Religia nie powinna być przywilejem. Religa jest nasza wlasna sprawa i panstwo
                    nie powinno w tej kwestii nikogo uprzywilejowywac ani dyskryminowac. Wiesz co to
                    rownosc?
                    Dominajc achrzescijan niesie wiele konsekwencji. Jeśli masz dzieci to popytaj o
                    to jak traktowane sa dzieci nie chodzace na religie. Tak się zaczyna, od dziecka.
                    Nie rozumiem tez co ma u ciebie wspolnego fakt ze pan ma starochrzescijanska
                    rybke na klapie samochodu z tym ze nie wpuscil cie wpychajacego się bez kolejki
                    na drodze?
                    Jestes w jakis sposób uprzywilejowany na drodze? Ja tu nie widze kontrastu
                    pan-rybka, raczej duren-pudlo Zabolalo cie ze udalo się wepchnac co?
                    Poczytaj, najlepiej ze zrozumiem, ewentualnie popros pierwsze klasiste o pomoc,
                    ta pantomime J Jak widze takie gesty już ci się nie podobaja i powinny być
                    zabronione?

• kklement Re: Kolejna neonazistowska prowokacja ? 04.06.08, 01:20
                      Gość portalu: abcd napisał(a):

> to tak po kroce z tego watku:
                      > W Pierwszym poscie sam sobie zaprzeczasz. Piszesz ze dzieki GW
                      udalo się ustalic w jakis sposób nie wolno uzywac prawej raki po
                      czymw drugim zdaniu sam sobie zaprzeczasz bo to „prawie się udalo”.
                      > To niby tylko irronia ale można odniesc wrazenie ze mimo iż
                      krytykujesz to jednak liczysz się z jej zdaniem skoro brakuje ci
                      tylko umocowan prawnych.

A ja odnoszę wrażenie, że kiepsko Ci idzie czytanie ze zrozumieniem,
                      jeśli w tekście jest ironia.

> zawsze mozesz stworzyc projekt, zebrac podpisy i do dziela,
                      zmieniac prawo

Moje w.w. odczucie staje się jeszcze mocniejsze ...

> Opinie swojej mamy to chyba wstawiles po to żeby pokazac jaki to
                      ty dzielny i zdolny od dziecka jestes?
                      > A jaki podjarany jestes, az cie zgroza ogarnela
                      > biedna mama ...

Hmmmm... Zdecydowanie powinienem zamieszczać dwie wersje swoich
                      postów. Tę normalną i tę "for dummies".

> Jak ci przeszkadza reka papieza z pomnika w Złotoryji to zawsze
                      możesz sam zlozyc doniesienia w odpowiednie miejsca. Masz szanse
                      zostac bohaterem, nie tylko w oczach mamy.
                      > i zamiast tworzyc bezsensowne durne dyskusje na forum, mozesz
                      zadzialac, cos zmienic, ruszyc glowa a nie ramionami
                      > ale sie nie chce co?
                      > fajnie poklikac siedzac przed monitorem

Nie chce mi się w to uwierzyć, ale Ty chyba naprawdę nie załapałaś,
                      że ja jestem przeciwnikiem karania za gesty czy definiowania "gestów
                      zakazanych".

> Chcesz rozpoczac dyskusje nad stanem wolnosci slowa, ok, ale
                      czemu rekoma z betonu?
                      > Naprawde myslisz ze jak przyrownasz, z reszta nie celnie reke w
                      pozdrowieniu faszystowskich z reka z pomnika papieza to wywolasz
                      wieszky odzew niż „kklement
                      > jestes durny” itp.?

Cóż, w każdej internetowej dyskusji trafią się młoty, których tylko
                      na taką wypowiedź stać. Ale z reguły są też i inni. Tak jest i w tym
                      wątku.

> I jeszcze slowa z tymi kremowkami, no zalosne kklement

Ten greps przetestowałem wcześniej na przyjaciołach, z którymi
                      zwiedzałem Złotoryję i ich to ubawiło. Ale wyciągając wnioski z
                      tego, na co dotychczas odpowiedziałem, nie mogę oczekiwać od Ciebie
                      lotnego humoru.

> Nie wierze zebys nie zdawal sobie sprawy z tego ze gest
                      pozdrowienia faszystowskiego jest calkiem inny niż pozdrowienie,
                      uniesienie reki. Gest faszystowski jest przeciez wyraznie okreslony
                      i charakterystyczny.

Bzdura ! Co to znaczy "jasno określony i charakterystyczny" ? Zgodny
                      co do joty z regulaminem NSDAP ? A czy polskie sądy sięgają po ten
                      regulamin skazując neofaszystów ?

> Pomnik papieza jako najciezsza forma z możliwych srodków wyrazu

Bo Jan Paweł II to dla Polaków świętość. Gdybym użył zdjęcia
                      jakiegoś np. literata, dyskusja by się nie rozwinęła.

> Jeśli cie cieszy to ze gloryfikuje się i wyroznia grupy religijne
                      w naszym kraju to trudno,taka twoja mac. Tez swiadczy to o twoim
                      ograniczeniu.

Nie ja gloryfikuję i nie ja wyróżniam. Po prostu już tak jest, że
                      prawie wszyscy wywodzimy się z kultury wywodzącej się w większej
                      swej części z chrześcijaństwa. Większość Polaków deklaruje się jako
                      katolicy. Ja osobiście wolę tak, niż żyć w kraju muzułmańskim.

> I kolejne ograniczenie to fakt ze jeśli niekatolicy gora to może
                      muzulmanie?

Mówię o chrześcijanach, nie tylko o katolikach. W historii tej
                      części świata to nie buddyści, hinduiści czy wyznawcy Quetzalcoatla
                      próbowali podbić chrześcijan, tylko właśnie muzułmanie i to
                      parokrotnie.

> Dominajc achrzescijan niesie wiele konsekwencji.

Chociażby na przykład to, że przed dwiema godzinami wypiłem w
                      restauracji z przyjaciółmi butelkę gruzińskiego wina, a potem
                      odwieźliśmy z kolegą ( on pił mineralkę ) jego autem koleżankę,
                      która nie była bliską krewną żadnego z nas.
                      W kraju muzułmańskim żadna z tych rzeczy nie byłaby możliwa.

> Nie rozumiem tez co ma u ciebie wspolnego fakt ze pan ma
                      starochrzescijanska rybke na klapie samochodu z tym ze nie wpuscil
                      cie wpychajacego się bez kolejki na drodze?

Jak pisałem w innym poście, lewy pas się kończy i dobry obyczaj każe
                      wpuścić tych, co nim jadą. Miałem lukę po prawej, ale ów miłośnik
                      ichtiofauny celowo dodał gazu, żeby mi uniemożliwić zjazd na jego
                      pas. Nawet nie wiem, co by na tym stracił. Kontrast bierze się stąd,
                      że chrześcijaństwo nakazuje dobre odnoszenie się do bliźnich, a
                      tymczasem ten pan zachował się jak skończony ch...
                      • Gość: abcd Re: Kolejna neonazistowska prowokacja ? IP: *.lubin.dialog.net.pl 04.06.08, 08:48
                        > > To niby tylko irronia ale można odniesc wrazenie ze mimo iż
                        > krytykujesz to jednak liczysz się z jej zdaniem skoro brakuje ci
                        > tylko umocowan prawnych.
                        >
                        > A ja odnoszę wrażenie, że kiepsko Ci idzie czytanie ze
                        zrozumieniem,
                        > jeśli w tekście jest ironia.

ok, podaj argumenty dlaczego?
                        ja cie podswiadomie bronie ze chodzilo ci o ironie
                        jesli nie chodzilo to przepraszam, widocznie jest gorzej niz
                        zalozylam

> > zawsze mozesz stworzyc projekt, zebrac podpisy i do dziela,
                        > zmieniac prawo
                        >
                        > Moje w.w. odczucie staje się jeszcze mocniejsze ...

dlaczego?
                        jesli cos ci sie nie podoba w naszym prawie masz prawo jak kazdy
                        zreszta obywatel stworzyc projekt, zebrac podpisy i zlozyc do w
                        sejmie
                        dlaczego nie mozesz tego zrobic sam tylko probujesz sie wyreczac GW?

> > Opinie swojej mamy to chyba wstawiles po to żeby pokazac jaki to
                        > ty dzielny i zdolny od dziecka jestes?
                        > > A jaki podjarany jestes, az cie zgroza ogarnela
                        > > biedna mama ...
                        >
                        > Hmmmm... Zdecydowanie powinienem zamieszczać dwie wersje swoich
                        > postów. Tę normalną i tę "for dummies".

ok, zamiesc jedna specjalnie dla mnie
                        moze dla proby stworz taka wersje pierwszego swojego postu?

> > Jak ci przeszkadza reka papieza z pomnika w Złotoryji to zawsze
                        > możesz sam zlozyc doniesienia w odpowiednie miejsca. Masz szanse
                        > zostac bohaterem, nie tylko w oczach mamy.
                        > > i zamiast tworzyc bezsensowne durne dyskusje na forum, mozesz
                        > zadzialac, cos zmienic, ruszyc glowa a nie ramionami
                        > > ale sie nie chce co?
                        > > fajnie poklikac siedzac przed monitorem
                        >
                        > Nie chce mi się w to uwierzyć, ale Ty chyba naprawdę nie
                        załapałaś,
                        > że ja jestem przeciwnikiem karania za gesty czy
                        definiowania "gestów
                        > zakazanych".

no wlasnie zalapalam
                        nie rozumiem tylko dlaczego zamiast wzruszac ramionami nie ruszysz
                        glowa i sie za to nie zabierzesz
                        masz czas wymyslajac tego typu dyskusje na forum, ktore nic nie beda
                        znaczyly
                        zrob krok na przod i swtorz projekt zmieniajacy prawo

> > Chcesz rozpoczac dyskusje nad stanem wolnosci slowa, ok, ale
                        > czemu rekoma z betonu?
                        > > Naprawde myslisz ze jak przyrownasz, z reszta nie celnie reke w
                        > pozdrowieniu faszystowskich z reka z pomnika papieza to wywolasz
                        > wieszky odzew niż „kklement
                        > > jestes durny” itp.?
                        >
                        > Cóż, w każdej internetowej dyskusji trafią się młoty, których
                        tylko
                        > na taką wypowiedź stać. Ale z reguły są też i inni. Tak jest i w
                        tym
                        > wątku.

a jeszcze niektorym opadaja rece i nie chce im sie prowadzic takich
                        jalowych dyskusji

> > I jeszcze slowa z tymi kremowkami, no zalosne kklement
                        >
                        > Ten greps przetestowałem wcześniej na przyjaciołach, z którymi
                        > zwiedzałem Złotoryję i ich to ubawiło. Ale wyciągając wnioski z
                        > tego, na co dotychczas odpowiedziałem, nie mogę oczekiwać od
                        Ciebie
                        > lotnego humoru.

widocznie ich to na dana chwile smieszylo
                        ewentualnie przyjaciele chciali ci sprawic radosc
                        sa rozne mozliwosci
                        nie mniej jednak za najbardziej prawdopodobna przyjmuje ze w naturze
                        bylo to smieszne, czytajac posta nie jest to juz tak smieszne
                        co do mojego humoru to jeszcze go nie znasz :-)
                        wolisz skecze ogladac czy czytac scenariusz?

> > Nie wierze zebys nie zdawal sobie sprawy z tego ze gest
                        > pozdrowienia faszystowskiego jest calkiem inny niż pozdrowienie,
                        > uniesienie reki. Gest faszystowski jest przeciez wyraznie
                        okreslony
                        > i charakterystyczny.
                        >
                        > Bzdura ! Co to znaczy "jasno określony i charakterystyczny" ?
                        Zgodny
                        > co do joty z regulaminem NSDAP ? A czy polskie sądy sięgają po ten
                        > regulamin skazując neofaszystów ?

tak, reka papieza nie jest nawet podobna do gestu faszystowskiego
                        nie wiem czy poslkie sady siegaja po regulamin o ktorym piszesz
                        nie wiem tego

> > Pomnik papieza jako najciezsza forma z możliwych srodków wyrazu
                        >
                        > Bo Jan Paweł II to dla Polaków świętość. Gdybym użył zdjęcia
                        > jakiegoś np. literata, dyskusja by się nie rozwinęła.

ale zobacz ze dyskusja w ogole nie toczy sie tak jak zapewne
                        oczekiwales
                        moze to byl zly srodek wyrazu?
                        moze zle zaczales?

> > Jeśli cie cieszy to ze gloryfikuje się i wyroznia grupy
                        religijne
                        > w naszym kraju to trudno,taka twoja mac. Tez swiadczy to o twoim
                        > ograniczeniu.
                        >
                        > Nie ja gloryfikuję i nie ja wyróżniam. Po prostu już tak jest, że
                        > prawie wszyscy wywodzimy się z kultury wywodzącej się w większej
                        > swej części z chrześcijaństwa. Większość Polaków deklaruje się
                        jako
                        > katolicy. Ja osobiście wolę tak, niż żyć w kraju muzułmańskim.

ale nie ma tak ze albo musimy zyc w kraju chrzescijanskim albo
                        muzumlanskim
                        sa inne opcje
                        troche wiecej otwartosci

> > I kolejne ograniczenie to fakt ze jeśli niekatolicy gora to może
                        > muzulmanie?
                        >
                        > Mówię o chrześcijanach, nie tylko o katolikach. W historii tej
                        > części świata to nie buddyści, hinduiści czy wyznawcy
                        Quetzalcoatla
                        > próbowali podbić chrześcijan, tylko właśnie muzułmanie i to
                        > parokrotnie.

no ok, masz racje ale to nie znaczy ze kazdy muzulmanin to zly
                        czlowiek
                        przy takich zalozeniach to i niemiec nasz wrog, a to nie prawda
                        przeciez
                        moze za x lat gora beda prawoslawni? zielonoswiatkowcy? jehowi?
                        moze nikt z grup religijnych?

> > Dominajc achrzescijan niesie wiele konsekwencji.
                        >
                        > Chociażby na przykład to, że przed dwiema godzinami wypiłem w
                        > restauracji z przyjaciółmi butelkę gruzińskiego wina, a potem
                        > odwieźliśmy z kolegą ( on pił mineralkę ) jego autem koleżankę,
                        > która nie była bliską krewną żadnego z nas.
                        > W kraju muzułmańskim żadna z tych rzeczy nie byłaby możliwa.

w kraju wolnym wyznaniowo wcale nie wystepowly by takie dylematy
                        co ty masz z tymi muzulanami?
                        nie ma innej dla ciebie innej perspektywy niz chrzescijanstwo?

> > Nie rozumiem tez co ma u ciebie wspolnego fakt ze pan ma
                        > starochrzescijanska rybke na klapie samochodu z tym ze nie wpuscil
                        > cie wpychajacego się bez kolejki na drodze?
                        >
                        > Jak pisałem w innym poście, lewy pas się kończy i dobry obyczaj
                        każe
                        > wpuścić tych, co nim jadą. Miałem lukę po prawej, ale ów miłośnik
                        > ichtiofauny celowo dodał gazu, żeby mi uniemożliwić zjazd na jego
                        > pas. Nawet nie wiem, co by na tym stracił. Kontrast bierze się
                        stąd,
                        > że chrześcijaństwo nakazuje dobre odnoszenie się do bliźnich, a
                        > tymczasem ten pan zachował się jak skończony ch...

jeszcze w innym poscie slusznie zauwazasz ze wiekszosc chrzescijan
                        ogranizcza sie do hodzenia na pasterke, swiecenie koszyka itd
                        wlasnie takim zalozeniem popierasz dominajce jednej grupy wyznaniowej
                        facet okazal sie ch... bo nie zareagowal tak jak ty chciales
                        moze kup megafon i oglaszaj ludziom w czasie jazdy jak maja sie
                        poruszac po drodze zebys byl zadowolony?
                        albo najlepiej dolozyc 11 przykazanie o stosownej tresci?
                        a moze lepiej stworzyc projekt zmiany ustawuy nakazujacej kazdemu,
                        nie tylko chrzescijanom wpuszczac z tej luki kierowcow?
                        moze ty jako chrzescijanin/popierajacy chrzescijan ustawilbys sie w
                        kolejce umozliwiajac w ten sposob innym cwaniaczkom korzystac z tej
                        luki?

pozdrowienia od mlota
        • Gość: - Re: Kolejna neonazistowska prowokacja ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.06.08, 13:36
          Ano to jest po prostu inny gest. Ręka nie jest wyprostowana, palce luźno, nie
          napięte - to wygląda jak zwykły gest pozdrowienia, a ty jesteś upierdliwcem
          szukającym dowcipów na siłę.
          • kklement Re: Kolejna neonazistowska prowokacja ? 03.06.08, 13:50
            Nie. Ja tylko chcę zapoczątkować dyskusję nad stanem wolności słowa
            w tym kraju - a propos ostatniego artykułu o procesie "miłośników
            Słowian". Nie jestem nazistą, nacjonalistą ( nawet nie kibicuję
            Polakom w sporcie ) czy zwolennikiem Rydzyka. Z drugiej strony nie
            mam ani krzty lewactwa w sobie.

Mnie po prostu drażni fakt, że zwykły gest ręką może być podstawą
            postawienia kogoś przed sądem i ukarania. Czy Ty sam nie dostrzegasz
            absurdu w tym, że o "legalności" bądź "nielegalności" gestu decyduje
            kąt uniesienia czy rozsunięcie bądź zwarcie palców - jak to jest w
            Twoim poście ?
            • Gość: abcd brat tematu do rozmow? IP: *.lubin.dialog.net.pl 03.06.08, 14:13
              kklement, zajmij sie czyms pozytecznym
              w tym kraju chrzescijanie sa gora
              po drugie gest faszystowski jest zupelnie inny od tego ktory
              przedstawiasz na zdjeciu
              • kklement Re: brat tematu do rozmow? 03.06.08, 14:19
                OK, i dzięki Bogu że są górą.

Ja tylko chcę pokazać absurd karania za gesty. Owszem, używając do
                tego pomnika Jana Pawła II użyłem chyba najcięższego z możliwych w
                tym kraju kalibrów - i wiem, że odrzut mocno mnie zaboli - ale im
                mocniejsze środki wyrazu, tym lepiej dla dyskusji.
                • Gość: abcd Re: brat tematu do rozmow? IP: *.lubin.dialog.net.pl 03.06.08, 14:55
                  a mnie sie wydaje ze ci sie nudi ina sile probujesz prowokowac
                  dyskusje
                  o niczym
                  chcesz byc drugim Palikotem?
                • Gość: abcd Re: brat tematu do rozmow? IP: *.lubin.dialog.net.pl 03.06.08, 15:01
                  dzieki Bogu ze sa gora?!
                  rany, ty naprawde jestes durny
                  naprawde myslisz ze wyciagnieta dlon papieza i twoje wypociny cos
                  zmienia?
                  to nie odrzuc cie zaboli
                  to prawda
                  walnie cie w dupe a odrzut wywali chocby do kuchni
                  moze chociaz smieci wyrzucisz
                  • kklement Re: brat tematu do rozmow? 03.06.08, 15:10

> dzieki Bogu ze sa gora?!
                    > rany, ty naprawde jestes durny

A wolałabyś dominację muzułmanów ?
                    • Gość: abcd Re: brat tematu do rozmow? IP: *.lubin.dialog.net.pl 03.06.08, 15:17
                      nie, chcialabym aby zadna grupa wyznaniowa nie byla gora
                      • kklement Re: brat tematu do rozmow? 03.06.08, 15:21
                        Cóż, w dzisiejszych czasach dominacja chrześcijan nie niesie za sobą
                        poważniejszych konsekwencji - no chyba że jest to akurat Polska.
                        Inna sprawa, że określenie "chrześcijanie" ma dziś bardziej
                        kulturowe niż religijne znaczenie, bo nawet polscy "chrześcijanie"
                        na codzień chrześcijańskich wartości nie przestrzegają, a i praktyki
                        relgijne ograniczają najczęściej do odklepania mszy w niedzielę plus
                        święcenie jajek i pasterka ( no chyba że akurat coś fajnego w tv
                        leci ).
                        • kklement Re: brat tematu do rozmow? 03.06.08, 15:26
                          Tak na marginesie przed paroma dniami rozczulił mnie w korku przy
                          Milenijnym jeden pan, który mocno wdepnął w gaz, żeby dogonić auto
                          jadące przed nim tylko po to, by uniemożliwić mi wskoczenie w lukę z
                          lewego pasa ( który za skrzyżowaniem się kończy ). Takie drobne
                          polaczkowate sk..syństwo. Otóż na tylnej klapie ten przesympatyczny
                          kierowca miał naklejoną starochrześcijańską rybkę, używaną do
                          demonstrowania swojej religijności. Fajnie zakontrastowało...
                          • Gość: abcd Re: brat tematu do rozmow? IP: *.lubin.dialog.net.pl 03.06.08, 20:41
                            a mnie wkurzaja za to cwaniaczki co probuja sie wciskac w takie luki
                            won do kolejki chcialoby sie takiemu krzyknac przez okno
                            ale jak milo jest widziec taka buzke jak sie mu zablokuje taka luke :-)
                            • kklement Re: brat tematu do rozmow? 04.06.08, 00:52

> a mnie wkurzaja za to cwaniaczki co probuja sie wciskac w takie
                              luki won do kolejki chcialoby sie takiemu krzyknac przez okno
                              > ale jak milo jest widziec taka buzke jak sie mu zablokuje taka
                              luke :-)

No i to jest właśnie typowe buractwo. Do skrzyżowania dochodzą dwa
                              pasy do lewoskrętu, po skręcie lewy się kończy po 50 metrach.
                              Kierowcy z cywilizowanego kraju znają zasadę "zamka błyskawicznego",
                              pozwalającego na bezproblemowe zlewanie się ruchu z obu pasów.

Ale jeśli ktoś ma tak, że dla niego największą atrakcją
                              jest "widzieć taką buźkę jak mu się zablokuje", to niestety powoduje
                              korek.

Dzięki, że sama przyznałaś się do chamstwa.
                              • tbernard Re: brat tematu do rozmow? 04.06.08, 07:57
                                > Kierowcy z cywilizowanego kraju znają zasadę "zamka błyskawicznego",
                                > pozwalającego na bezproblemowe zlewanie się ruchu z obu pasów.

Bo mają to chyba w paragrafach i odpowiedni znak. Jak boli Cię fakt, że u nas
                                tego nie ma, to zgłoś propozycję zmiany prawa aby u nas zaczęło to obowiązywać.
                                Jak na razie to jest tylko uprzejmość i utożsamianie nie udzielenia jej z
                                chamstwem jest chamstwem i prostactwem do nieskończonej potęgi. Jak nie wpuści
                                Cię ten, to prosisz o litość następnego i następnego i z obserwacji
                                statystycznych bardzo rzadko zdarza się aby trzech pod rząd nie wpuściło.
                                • Gość: abcd Re: brat tematu do rozmow? IP: *.lubin.dialog.net.pl 04.06.08, 08:51
                                  to za trudne
                                  lepiej wyzywac na forach od chamow, mlotow
                                  moze kklament stworzy nowy watek o lukach i chamach
                                  moze tym razem rozwinie mu sie taka dyskusja o jakiej marzy :-)
                                • kklement Re: brat tematu do rozmow? 04.06.08, 11:57
                                  Nie nie nie, ja nie mówię o sytuacji, w której ktoś NIE CHCIAŁ MI
                                  ZROBIĆ LUKI ZWALNIAJĄC POJAZD, ale o tym, że ktoś SPECJALNIE WDEPNĄŁ
                                  W GAZ, ŻEBY ZAMKNĄĆ LUKĘ PRZED NIM ZANIM JA W NIĄ WJADĘ - a miałem
                                  już wrzucony kierunkowskaz. Nie nazwałbyś tego chamstwem ?

Ale to rozmowa już zupełnie offtopic.
              • Gość: Pastuszek Re: brat tematu do rozmow? IP: 83.16.56.* 03.06.08, 15:18
                Chrzescijanie -górą??? Oto typowy przejaw szowinizmu religijnego-
                zresztą rodzącego poważne obawy i wypaczająca choćby system edukacji
                w postaci religii na świadectwie.
            • Gość: - Re: Kolejna neonazistowska prowokacja ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.06.08, 14:33
              Masz rację, kklement. Nie ma sensu karać za gest ręką. Wykonuję zatem w twoim
              kierunku następujące gesty: odwracam dłoń wierzchem w twoją stronę, zamykam
              pięść, prostuję palec środkowy. Następnie wychylam w twoją stronę biodra i, tym
              razem otwartą, dłoń umieszczam nieco nad genitaliami, spodem dłoni w dół, kciuk
              przyciskając do brzucha a mały palec mam od twojej strony. Na koniec odwracam
              się tyłem, wychylam w twoją stronę pośladki i klepię się po jednym z nich
              otwartą dłonią.

Myślę że nie robi ci różnicy, że niektóre z tych gestów wymagają użycia czegoś
              poza rękami, prawda?
              • kklement Re: Kolejna neonazistowska prowokacja ? 03.06.08, 14:42
                No i OK, ciekawa pantomima, chociaż chyba nie do końca wyłapałem jej
                symbolikę. Możesz Krosnego zastępować. Co z tego wynika ? Gesty to
                gesty. Mogą się podobać albo nie, mogą być obraźliwe - bądź nie. Ale
                czy Twoja pantomima wykonana w realu mogłaby być podstawą do
                ciągania Cię po sądach ?

Jasne, można by się zastanawiać nad taką sprawą, czy podobne do
                Twoich gesty wykonane pod adresem np. kontrolującego nas policjanta
                czy sędziego na sali nie powinny jednak być inkryminowane jako
                bezpośrednia obraza tych funkcjonariuszy państwowych. To jest
                ciekawy temat do rozważań i - przyznaję się bez bicia - sam chyba
                przychylałbym się w takiej szczególnej okazji do karania.
                • Gość: - Re: Kolejna neonazistowska prowokacja ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.06.08, 09:30
                  O, czyli jednak za jakieś gesty można pozwać do sądu? Ciekawe jak ci się zdanie
                  błyskawicznie zmienia. W sumie dobrze, bo to dowodzi jednak pewnej elastyczności
                  usmysłowej (TSD, w odróżnieniu od tego tłuka, którego przerosło kilka zdań na
                  raz i dopatrzył się wtykania palców w tyłek).
              • Gość: Pastuszek Klement Szacun! IP: 83.16.56.* 03.06.08, 15:23
                Kurde Klement! Jestem mistrzem pozytywnej manipulacji marketingowej
                ale jeszcze nigdy nie namowiłem nikogo żeby sobie wsadził palec do
                dupy i sie jeszcze przy tym obrócił i schylił
                • kklement Re: Klement Szacun! 03.06.08, 15:27
                  :DDD

A ja gratuluję wyobraźni przestrzennej - ja się pogubiłem w tym
                  wirtualnym twisterze na samym początku ;)
          • Gość: Pastuszek Re: Kolejna neonazistowska prowokacja ? IP: 83.16.56.* 03.06.08, 15:15
            Właśnie się tu ktoś skompromitował udowadniając poprzez "luźność"
            palców odmienność gestu. W normalnym kraju wszystko wolno, a jednak
            niewielu się odważy. U nas wolo bandytów takich jak Che Guewara
            obnosic jako postaci kultowe na t-shirtach, a nazistowskie
            zachowania są bezwzględnie tępione - no może z wyjątkiem episkopatu
            i szefa jednego ze zgromadzeń zakonnych.
    • Gość: Nietoper Re: Kolejna neonazistowska prowokacja ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 13:52
      To zdjęcie to kolejny dowód polsko katolickiego i klerykalnego nazizmu, faszyzmu i antysemityzmu.
    • map4 Re: Kolejna neonazistowska prowokacja ? 03.06.08, 14:07
      Zastanawiałem się jak Ci odpowiedzieć ...

Widzisz, są równi i równiejsi, a co wolno wojewodzie to nie wolno smrodom.
      Wydaje mi się, że dyskusja o stanie wolności wypowiedzi w kraju, w którym
      obowiązuje z jednej strony zapisana w konstytucji równość w prawach i
      obowiązkach a z drugiej strony obowiązuje ustawa nakazująca przestrzeganie
      wartości chrześcijańskich (ustawa definiuje zatem wartości lepsze i gorsze) jest
      nie na miejscu.

Wolność wypowiedzi jest bardzo ważna, ale kompletnie nieegzekwowalna w kraju, w
      którym najwyższe sądy wykazują schizofrenię.
      • kklement Re: Kolejna neonazistowska prowokacja ? 03.06.08, 14:14
        I co, tak ma być już zawsze ? Mamy się z tym godzić ? Siedzisz w tym
        swoim Reichu i wygodnie Ci ramionami wzruszać. Ale jak ludzie nie
        zaczną ruszać głową, to nic się tu nigdy nie zmieni ...
        • Gość: abcd Re: Kolejna neonazistowska prowokacja ? IP: *.lubin.dialog.net.pl 03.06.08, 15:04
          mylisz sie
          co niektorzy, jak np map juz ruszyli glowa
          pozegnali sie z miejscem ktory im nie odpowiadal
    • kklement Strażnicy Jedynych Słusznych Poglądów są czujni. 03.06.08, 14:16
      Nie minęła nawet godzina, kiedy wątek został zbanowany.

Ale nie tak łatwo, netowa bezpieko, nie tak łatwo ...
    • tocqueville tu też jest dużo 03.06.08, 15:28
      fasheiscool.blox.pl/2007/09/wpis.html
      • kklement Wow ! :D 03.06.08, 15:31
        Ale Kermit ? KERMIT ???

:DDDDDD
    • mmagdalenkaa Re: Kolejna neonazistowska prowokacja ? 03.06.08, 23:07
      hmm.. powiem tak:
      Kklement ma po czesci racje. Wy wszyscy macie pogladay typowo
      chrzescijanskie itp.. tylko zastanowcie sie czy jestscie prawdziwymi
      chrzescijanami. KKlement zauwazyl cos, chcial pogadac i co? z.eby od
      kazdego :D nieladnie forumowicze...nie ladnie ;)
      • Gość: Toto kklement , gdzies ty byl?! IP: *.proxy.aol.com 04.06.08, 05:20
        Gdzie Ciebie wcielo? Zamiast wymyslac tematy zastepcze napisz lepiej
        co z reforma sluzby zdrowia, co sadzisz na temat jazgotu PObecji
        wokol ksiazki o Walesie, kiedy beatyfikacja Donka Szklane Oko aka
        Slonce Peru i czy nasycanie rzadowych posadek funkcjonariuszami
        bezpieki i sierotami po pzpr przez PO osiagnelo juz zadowalajacy
        poziom?
        Pisz smialo moze nikt z zarzadu Twojej partii nie przeczyta :-)
        • Gość: Pastuszek Re: kklement , gdzies ty byl?! IP: 83.16.56.* 04.06.08, 08:19
          ooo jakiś kryptogej z torunia się podniecił
        • kklement Re: kklement , gdzies ty byl?! 04.06.08, 12:03
          Zawiesił Ci się Windows w mógu i poza jeden program wyjść nie
          potrafisz ? ;)
    • Gość: salary Re: Kolejna neonazistowska prowokacja ? IP: *.lanet.net.pl 04.06.08, 06:24
      kklement to debil
    • plazzek Re: Kolejna neonazistowska prowokacja ? 04.06.08, 09:35
      Fajnie to opisałeś, Klement... Problem w tym, że wrzawa wokół
      pozdrowienia rzymskiego (i wiele innych bzdetów) przesłania to, co
      się obecnie dzieje i w Polsce, i w Europie.

Więc chciałbym przypomnieć, że - najwyraźniej wyniesiony przez
      ubecję - premier Donald "Policzmy głosy" Tusk praktycznie
      zdemontował nowe - wyłącznie polskie - służby specjalne w wojsku, a
      do służby mają wracać starzy "fachowcy" z WSI. Fachowcy, którzy
      przez 17 lat wolnej Polski nie potrafili złapać jednego szpiega.

Więc chciałbym przypomnieć, że niezawisły (hehe) sąd oddala wniosek
      o proces Jaruzelskiego i Kiszczaka pod absurdalnym pozorem potrzeby
      przesłuchania Gorbaczowa, Thatcher, a może i Reagana.

Więc chciałbym przypomnieć, że eurobiurokraci będą nas rabować za
      rozwój gospodarczy i zwiększoną emisję CO2.

Więc chciałbym przypomnieć, że eurobiurokraci będą nas rabować za
      niedostateczne wykorzystanie energii odnawialnej.

TO SĄ RZECZYWISTE PROBLEMY!

Nie trąci Ci to totalitaryzmem?
      • kklement Re: Kolejna neonazistowska prowokacja ? 04.06.08, 12:13
        plazzek napisał:

> Fajnie to opisałeś, Klement... Problem w tym, że wrzawa wokół
        > pozdrowienia rzymskiego (i wiele innych bzdetów) przesłania to, co
        > się obecnie dzieje i w Polsce, i w Europie.

Nie zgadzam się, że to temat zastępczy. Ja tylko staram się
        wyprzedzić pewne fakty. W moim bardzo głębokim odczuciu sprawy
        zmierzają w tę stronę, że dzięki lewackiemu "edukowaniu"
        społeczeństwa, a co za tym idzie modelowaniu państwa, dziś skazuje
        się za wygłupy z rzymskim salutem, ale jutro na tej samej zasadzie
        za wypowiedzi niechętne emigracji z Trzeciego Świata. Popatrz, już
        dziś za kryminalne uważa się hasło "Polska dla Polaków", chociaż
        zgroza ogarnia, gdy się patrzy na zachodnioeuropejskie problemy z
        emigracją spoza Europy.

Jak nie zadbamy o jedną z podstawowych wartości cywilizowanego
        świata, bez której nie ma prawdziwej demokracji - o wolność słowa -
        to lada moment obudzimy się w nowym wspaniałym świecie lewackich
        utopii, pod dyktaturą jedynie słusznych poglądów.
        • plazzek Re: Kolejna neonazistowska prowokacja ? 04.06.08, 13:00
          OK, lepiej teraz rozumiem Twoje intencje. Właściwie to trzeba
          wskazywać i najdrobniejsze, i te większe przejawy totalizacji życia.

Jak nasłuszniej podkreślasz rolę swobody wypowiedzi. W imię wolności
          słowa skłonny byłbym nawet zrezygnować z konstytucyjnego zakazu
          propagowania zbrodniczych ideologii - bo głupi i tak sobie coś
          wymyślą, nawet bez czytania Mein Kampf czy Manifestu
          Komunistycznego.
          • Gość: Toto Mam rozumiec kklement IP: *.proxy.aol.com 04.06.08, 17:12
            ze nie masz nic do powiedzenia na powyzsze tematy? Skontaktuj sie z
            centrala moze dadza Ci wytyczne jak o tym mowic :-).
      • kklement Re: Kolejna neonazistowska prowokacja ? 04.06.08, 19:21
        plazzek napisał:

> Więc chciałbym przypomnieć, że - najwyraźniej wyniesiony przez
        > ubecję - premier Donald "Policzmy głosy" Tusk praktycznie
        > zdemontował nowe - wyłącznie polskie - służby specjalne w wojsku

To te, w których oficerem kontrywiadu wojskowego zostawało się po
        kilkugodzinnym kursie w sobotnie przedpołudnie ?

> Więc chciałbym przypomnieć, że niezawisły (hehe) sąd oddala
        wniosek o proces Jaruzelskiego i Kiszczaka pod absurdalnym pozorem
        potrzeby przesłuchania Gorbaczowa, Thatcher, a może i Reagana.

A jak to sobie wyobrażasz, że miałoby wyglądać ? Ćwiąkalski bierze
        telefon i mówi: "dobra, w tej sprawie to ja chcę żebyście
        zasądzili ...". Tak ?

> Więc chciałbym przypomnieć, że eurobiurokraci będą nas rabować za
        > rozwój gospodarczy i zwiększoną emisję CO2.
        >
        > Więc chciałbym przypomnieć, że eurobiurokraci będą nas rabować za
        > niedostateczne wykorzystanie energii odnawialnej.

No i bardzo dobrze. Może wreszcie w tym kraju zacznie się myśleć
        bardziej ekologicznie, zamiast palić węglem i mazutem.
        • Gość: Plazzek Re: Kolejna neonazistowska prowokacja ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.08, 21:38
          kklement napisał:

> To te, w których oficerem kontrywiadu wojskowego zostawało się po
          > kilkugodzinnym kursie w sobotnie przedpołudnie ?

A byłeś na tych kursach? Ostatnio jest zbyt dużo "faktów"
          medialnych, nawet w Wyborczej to zauważyli.

> A jak to sobie wyobrażasz, że miałoby wyglądać ? Ćwiąkalski bierze
          > telefon i mówi: "dobra, w tej sprawie to ja chcę żebyście
          > zasądzili ...". Tak ?

Co tu sobie wyobrażać? Prokuratura ma jakieś dowody (w końcu
          niekonstytucyjności WRON-u nie da się zaprzeczyć), więc sąd decyduje
          silne - nie silne. A świadków niech sobie strony powołują podczas
          procesu. Tymczasem sąd żąda przesłuchania dodatkowych świadków,
          wchodząc w kompetencje stron! Być może zresztą Ćwiąkalski wziął
          telefon i powiedział, skąd wiesz...

> No i bardzo dobrze. Może wreszcie w tym kraju zacznie się myśleć
          > bardziej ekologicznie, zamiast palić węglem i mazutem.

Hm... No to dość kontrowersyjna teza :) Szczególnie idiotyczny jest
          pomysł z CO2, gdy tymczasem metan, znacznie bardziej wzmagający
          efekt cieplarniany niż CO2, jest w ogóle ignorowany. No ale każdy ma
          prawo wierzyć w zbiorową mądrość biurokratów :)

• kklement Re: Kolejna neonazistowska prowokacja ? 04.06.08, 22:00
            > Hm... No to dość kontrowersyjna teza :) Szczególnie idiotyczny
            jest pomysł z CO2, gdy tymczasem metan, znacznie bardziej wzmagający
            > efekt cieplarniany niż CO2, jest w ogóle ignorowany. No ale każdy
            ma prawo wierzyć w zbiorową mądrość biurokratów :)

Nie jest ignorowany, tylko kompletni laicy nie wiedzą o jego
            cieplarnianych właściwościach. Tyle że metan sam służący jako paliwo
            nie jest tak masowo jak CO2 wypuszczany do atmosfery przez
            człowieka - jedynym poważnym źródłem jest bydło. Ze śmietnisk czy
            oczyszczalni ścieków metan się odzyskuje.
            • die.kinder.von.breslau Re: Kolejna neonazistowska prowokacja ? 05.06.08, 10:10
              dlaczego uważasz , że lewactwo jest złe?
              Twoje wypowiedzi są homofobiczne!
              Ciekawe czy na basenie, pod prysznicami pomożesz gejowi podnieść
              mydło czy nie?
              Co zrobiłeś dzisiaj dla Gejów Polskich?
              A zieloni i różowi pomagają gejom i lesbijeczkom.
              W "Gazecie Wyborczej" w tym tygodniu jest codziennie artykuł o
              dobrych gejach lub dobrych lesbijkach i to nie jest promocja
              homoseksualizmu tylko promocja TOLERANCJI!

Co by tu jeszcze dodać?..... Kaczyński i PiS są beeee....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka