Dodaj do ulubionych

urlop wychowawczy

IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.08.08, 15:33
hej, czy na urlopie wychowawczym pracodawca wyplaca pensje ?ile
procent ?czy wcale?jakie macie doswiadczenia ?jaka ustawa jest to
uregulowane ?
Obserwuj wątek
    • chanastel Re: urlop wychowawczy 20.08.08, 15:36
      wychowawczy jest urlopem bezpłatnym:(
      • Gość: jk Re: urlop wychowawczy IP: *.wro.vectranet.pl 20.08.08, 17:03
        chyba, ze macie dochód 504 zł brutto na członka rodziny, to wówczas dostaniesz 400 zł na m-c. Płaci MOPS a nie pracodawca.
        • jola-the-best Re: urlop wychowawczy 23.08.08, 12:14
          witam ,
          to nie ma już płatnego urlopu wychowawczego???
          pamietam (ponad 10 lat temu) był najpierw macierzyński - 3 m. potem
          wychowawczy - płatny...
          napiszcie coś wiecej -prosze..
          z góry dzieki.
          • Gość: jk Re: urlop wychowawczy IP: *.wro.vectranet.pl 23.08.08, 18:24
            już dawno nie ma płatnego. Moje dziecko ma 6 lat i jak rodziłam, to już nie było. Teraz możesz sobie siedzieć, jak Cię stać:), 4 lata, ale za darmo. Płaci MOPS, po zebraniu papierów łąćznie z zaświadczeniem z Urzędu Skarbowego o dochodzie Twoim i Twojego męża i jeśli na członka rodziny przypada 504 zł brutto, to dostaniesz 400zł. A wiadomo, komu przypada, nawet jak zarabiacie niewiele, np. po 850zł netto i macie jedno dziecko, to się nie łapiecie. Bo 1700zł netto : 3 os = 566zł netto, a musi być 504zł brutto!

I tyle. Powodzenia w rodzeniu i wychowaniu dziecka! Ale nie martwmy się - becikowe płacą każdemu:)(to sarkazm)
    • ela.zet Re: urlop wychowawczy 24.08.08, 23:30
      ja przeszłam jako nauczyciel mianowany z urlopu macierzyńskiegp na
      wychowawczy przy drugim dziecku i okazało się,że nawet UBEZPIECZENIE
      MUSZĘ SOBIE SAMA CO MIESIĄC OPŁACAĆ!szczyt wszystkiego coraz gorzej
      w tym naszym kraju,nie mówiąc o tym,że nie dostaje się po prostu
      NIC,żadnych pieniędzy;
      • ib_k Re: urlop wychowawczy 25.08.08, 12:19
        a dlaczego musisz? nie jesteś zatrudniona?
        • ela.zet Re: urlop wychowawczy 25.08.08, 23:27
          mam umowę na czas nieokreślony ale nic mi nie przysługuje jak jestem
          na urlopie wychowawczym
          • ib_k Re: urlop wychowawczy 26.08.08, 00:10
            Wg KP osoba zatrudniona przebywająca na urlopie wychowawczym ma
            opłacaną przez budżet składkę emer-rent do Zus, fakt są to grosze,
            niemalże dosłownie , no ale są
            U nauczycieli jest inaczej?
            • ela.zet Re: urlop wychowawczy 26.08.08, 22:10
              chodziło mi o ubezpieczenie zdrowotne-to trzeba płacić samemu.
              • Gość: jk Re: urlop wychowawczy IP: *.wro.vectranet.pl 27.08.08, 08:05
                ale co masz na myśli - składkę zdrowotną do ZUS czy dodatkowe ubezpieczenie?

Pierwsze słyszę. żeby pracownica na wychowawczym bezpłatnym musiała płacić zdrowotną składkę ZUS sama. Od dawna jest taki przepis?
                • ela.zet Re: urlop wychowawczy 28.08.08, 00:15
                  jak jestes na wychowawczym firma za nic nie płaci-u mojego męża też
                  tak jest,dowidywałam się i musiałam sama sobie płacić ubezpieczenie
                  zdrowotne do zusu,a ten okres nawet nie liczy się do emerytury,
                  • ib_k Re: urlop wychowawczy 28.08.08, 10:44
                    ela, nie rozumiem co piszesz, albo czegoś nie zrozumiałaś i mylisz
                    wszystko totalnie albo oszukujesz pisząc że jesteś zatrudniona.
                    1.Urlop wychowawczy udziela ci pracodawca (a więc musisz
                    być zatrudniona aby go uzyskać)
                    2.okres urlopu wlicza ci się do stażu emerytalnego
                    3.jak jesteś na urlopie wychowawczym budżet państwa opłaca twoje
                    składki do zus emerytalną , rentową i zdrowotną (od podstawy zdaje
                    się 400zł)
                    4.Będąc na urlopie wychowawczym zachowujesz prawa pracownicze jak
                    osoba pracująca
                    5.osoby prowadzące działalność gospodarczą, pracująca na podstawie
                    różnego rodzaju umowy cywilne nie są pracownikami w rozumieniu KP a
                    więc nie należy im się urlop wychowawczy
                    6..Oczywiście mogą nie pracować i samodzielnie opłacać sobie składki
                    w tym zdrowotną ale to ich wybór.
                    7.Jeżeli NIE PRACUJESZ, ale twój mąż pracuje i opłaca składki(na
                    etat, działalność)nie musisz sama opłacać skł. zdrowotnej, możesz
                    być ty i dzieci na ubezpieczeniu rodzinnym czyli męża

Nie rozumiem co masz na myśli pisząc " firma za nic nie płaci"
                    jaka firma?
                    • Gość: kadetka Re: urlop wychowawczy IP: *.as.kn.pl 29.08.08, 23:05
                      a jak jest z Policjantkami matkami ?
                    • ela.zet Re: urlop wychowawczy 14.09.08, 11:17
                      ib_k napisała:

> ela, nie rozumiem co piszesz, albo czegoś nie zrozumiałaś i mylisz
                      > wszystko totalnie albo oszukujesz
                      > NIE OSZUKUJĘ TYLKO FAKTYCZNIE WSZYSTKO POMIESZAŁAM_PRZEPRASZAM!
                      myślałam cały czas będąc na urlopie wychowawczym,że płacę składkę
                      podstawową zdrowotną a to była DODATKOWA składka a mój zakład pracy
                      odprowadzał za mnie do zusu to co był powinien-jeszcze raz
                      przepraszam za wprowadzenie w błąd
                    • ela.zet Re: urlop wychowawczy 14.09.08, 11:20
                      ib_k napisała:

> ela, nie rozumiem co piszesz, albo czegoś nie zrozumiałaś i mylisz
                      > wszystko totalnie albo oszukujesz
                      > NIE OSZUKUJĘ TYLKO FAKTYCZNIE WSZYSTKO POMIESZAŁAM_PRZEPRASZAM!
                      myślałam cały czas będąc na urlopie wychowawczym,że płacę składkę
                      podstawową zdrowotną a to była DODATKOWA składka zdrowotna- mój
                      zakład pracy odprowadzał za mnie do zusu to co był powinien-jeszcze
                      raz przepraszam za wprowadzenie w błąd
                      • Gość: jk Re: urlop wychowawczy IP: *.wro.vectranet.pl 14.09.08, 15:51
                        teraz to robi sens
                      • ib_k Re: urlop wychowawczy 15.09.08, 09:23
                        Ela no i dalej mieszasz, zakład pracy nie płaci za ciebie składek,
                        jedynie uwzględnia cię w deklaracjach, SKŁADKI ODPROWADZA BUDŻET
                        PAŃSTWA , czyli w uproszczeniu my wszyscy:(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka