prawdziwy.burzuj Wyslac Balcerowicza do b. PGR 13.01.09, 10:13 I to na stale! I placic mu tam zasilek dla bezrobotnych, i to konca jego nedznego zycia... Odpowiedz Link Zgłoś
vito14 A niby dlaczego??? 13.01.09, 11:34 A niby dlaczego chcesz go trzymać na zasiłku dla bezrobotnych, przecież on nie żyje z Twoich pieniędzy uczciwie pracuje i zarabia. A co do PGR-ów to słusznie że je rozwalił, fakt, że 800 tyś prcowników poszło na bruk. PGR-y w przedzień likwidacji były nierentowne i bez możliwości retrukturyzacji. Z nierentownych przedsiębiorstw jak PKP, huty, kopalnie, stocznie to właśnie PGR-y pochłaniały największe dotacje z budżetu- kogo na nie było stać?? A przecietny pracownik PGR-u to zwykły ochlapus bez wykształcenia co nawet porządnie łopatą nie potrafił operować i tylko patrzył co tu ukraść i za co się napić. A jak tak Ci ich bardzo zal to otwórz sobie zakład we wsi popegerowskiej gdzie bezrobocie jest 60%, i zatrudnij sobie byłych pracowników PGR-u, ciekawy jestem jak długo miał byś firmę i ilu pracowników tam znajdziesz??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToKu Część PGRów była rentowna. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 14:00 Dlaczego i te zlikwidowano? ??? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok rentowne były raptem 3!!!! 13.01.09, 15:05 cała reszta jechała na dotacjach. I dobrze, że ich nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToKu Ja też popieram prawdziwego burzuja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 14:02 To, co zrobiono z PGRami to największa zbrodnia transformacji. Winnych oczywiście nie ma, choć jedno nazwisko przewija się w tym wątku wyjątkowo często... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacynty "Rzut beretem", czyli Tomaszewskiego powrót do .. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.09, 10:19 Zdjęcia przepiękne. Przypominają trochę 'Angelusa' - rozjaśniony środek, przyciemnione obrzeża. Jak rama obrazu. Świetnie, że ktoś uchwycił te pozostałości. Sam temat świetny. Na długi, długi reportaż. Nie rozumiem natomiast pytania pani reporter - ...'guano kur'... Miało być mądrze? Z zadęciem? Cool? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: StraszliwyBandzior Tomaszewski nic nie rozumie, choć twierdzi inaczej IP: *.e-wro.net.pl 13.01.09, 10:20 Im bardziej przekonuje, że rozumie, tym bardziej ja jestem przekonany, że jednak nie. Styl życia w pegeerach to dla niego egzotyka - taka sama, jak życie Indiach w amazońskiej dżungli. Pochyla się nad tym życiem zafascynowany jego innością, nie zauważając, że owe piękne, proste słowa nie wynikają ze szczerości bynajmniej, a z prymitywizmu mieszkańców. Znam trochę tych ludzi: ich zasób słów jest tak potwornie ubogi, że nie pozwala na owijanie czegokolwiek w bawełnę. Wyrażenie myśli w najprostszy nawet sposób sprawia ból. Dał się pan Tomaszewski ponieść echom młodopolskiej chłopomanii, marzy teraz o uskansenowieniu choćby kilku takich wsi, z biegającymi kurami czy prosiakami. Gdyby naprawdę zrozumiał fotografowanych ludzi, wiedziałby że ich największym marzeniem jest wyrwać się z tego skansenu, w którym tak chętnie widziałby ich na wieki wieków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Tomaszewski nic nie rozumie, choć twierdzi in IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 10:41 A ja powiem wam ,że większość ludzi z tzw. PGR-ów już dawno wyrwała się z marazmu lat 90-tych. Te zdjęcia nijak mają się do rzeczywistości. Ja mieszkam 30km od Warszawy i uwierzcie mi ,że niektóre zakątki okolicy w której mieszkam wyglązdają o wiele gorzej niż przecietne wyobrażenia o PGR-ach. W wakacje przejezdżałem przez tereny po PGR na Pomorzu Zachodnim. Przecieraliśmy oczy ze zdumienia. Wszędzie czysto ,ładnie ,schludnie. Widać świeże inwestycje w infrstrukturę.Pan Tomaszewski coś sobie wymyślił i tak zrobił jak chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pazdrojanusz Re: Tomaszewski nic nie rozumie, choć twierdzi in IP: *.gprs.plus.pl 13.01.09, 11:29 Lepiej bym tego nie ujął. Wypowiedzi p. Tomaszewskiego są tak naiwne, że aż boli. W polskiej fotografii jest mało tematów tak wyświechtanych jak wsi popegieerowskie. Może tylko dzieci z warszawskiej Pragi i familoków. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok skoro chcieliby sie wyrwac, to dlaczego tego nie 13.01.09, 15:06 robią? Mama nie każe???? Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemadry fotografia to manipulacja zmyslami 13.01.09, 10:43 problem jest taki ze fotografia znieksztalca rzeczywistosc, falszuje ja, i kaze sie epatowc obrazem ktory zwyczajnie nie istnieje, 1/250 sekundy, dramatyczne cienie, brak kolorow to czysta abstrakcja i "zwierciadlo" swiata ktorego po prostu nie ma, fotografia to cudowne narzedzie propagandy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dvt Re: fotografia to manipulacja zmyslami IP: *.114.10.216.plusnet.thn-ag3.dyn.plus.net 13.01.09, 12:59 Owszem. Ale wiesz, nikt tak naprawde nie wie, jak wyglada rzeczywistosc - nasze zmysly cos tam rejestruja, mozg przetwarza, wiec jedyne co znamy, to model rzeczywistosci. Fotografia to jeszcze jeden model, swiat widziany oczyma a moze umyslem fotografa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: fotografia to manipulacja zmyslami IP: 64.254.235.* 13.01.09, 14:27 Jak kazdy inny rodzaj sztuki...takze manipuluje zmyslami:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mutant A w Poznaniu kiedy wystawa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 10:46 też chcę obejrzeć! Odpowiedz Link Zgłoś
stejp "Rzut beretem", czyli Tomaszewskiego powrót do .. 13.01.09, 10:56 Od 20 lat mieszkam w Niemczech. Prawie co roku jestem w Polsce odwiedzajac moja rodzine i znajomych. Ale po raz pierwszy udalo mi sie w zeszlym roku odwiedzic kumpla z lawy szkolnej po ponad 40 latach niewidzenia sie! Wiedzialem tylko,ze jest(lub byl)dyrektorem PGR-ru. Nie wiedzialem natomiast gdzie. Prawie dwa lata trwaly moje jego poszukiwania wsrod naszych wspolnych kumpli i udalo sie! Tuz przed dniem Wszystkich Swietych zeszlego roku postanowilem sprawdzic ten zdobyty jego adres i pojechalem do Polski. Nie mieszkal w jakiejs willi, ale na biednym osiedlu kilku dwupietrowych domow. Bylo juz ciemno a na dodatek osiedle pozbawione bylo tego popoludnia pradu - wiec musialem szukac tej wlasciwej klatki przy pomocy latarki. Wreszcie znalazlem tego "bylego dyrektora" - stary, o siwych wlosach, zniszczony zyciem czlowiek otworzyl mi drzwi, trzymajac w rece zapalona swiece. Bardzo sie ucieszyl ta niespodziewana i niezapowiedziana wizyta kolegi ze szkolnej lawy. Oczywiscie on mnie od razu poznal - ja jego dopiero po chwili. To co potem uslyszalem z jego ust nadawalo sie raczej do niezlej powiesci kryminalnej. Jego juz wiecej nie stac na procesowanie sie z banda oszustow, ktorym zawierzyl kilkanascie lat temu sprzedajac im setki ton zboza nie otrzymujac naleznej za to zaplaty! On mial wille - ale zmuszony byl ja sprzedac oplacajac coraz to nowe i coraz to wyzsze koszty sadowe. Niestety sprawe umorzono z "braku dowodow" a kolega jest aktualnie na zasilku dla bezrobotnych. Na dalsze procesowanie sie z oszustami nie ma juz ani sil, nerwow a przede wszystkim pieniedzy. Omal nie plakalem zegnajac sie z nim. Ani ja ani nikt inny nie jest w stanie mu juz pomoc. A on tylko jeden raz w zyciu sie pomylil - uwierzyl w ludzka uczciwosc! Mysle, ze sie moj kumpel nie pogniewa, ze to umiescilem w internecie! Zreszta nie wymienilem ani jego nazwiska ani miejscowosci w ktorej byl dyrektorem PGR-u. Odpowiedz Link Zgłoś
stolat3 Re: "Rzut beretem", czyli Tomaszewskiego powrót d 13.01.09, 11:19 Znam polską wieś zarówno tą PGR-owską jak i chłopską. Wieś chłopska w poprzednim okresie niezmiernie pracowita , ale niestety w wiekszosci zacofana. Wieś pegerowska nie odbiegająca od prowincjonalnego proletariatu. Same PGR w wiekszości gospodarstwa nowoczesne (jak na tamte czasy) i w wiekszości wychodzące na swoje . Tak zresztą jak w całej gospodarce. Pisze jedna z pań że oni na wsi musieli zamykać wszystko na kłódki bo ludzie z PGR-u im wszystko kradli. Niestety szanowna pani ma blade pojęcie kto i co komu kradł. Paliwo i nie tylko (nawozy , nasiona , zboże , części zamienne)to raczej traktorzyści z PGR-u sprzedawali za wino pobliskim rolnikom , a nie na odwrót. Dzisiaj we wioskach pegerowskich jest nędza to fakt , ale to "ludzie ludziom zgotowali ten los". Zresztą nie lepiej jest na wsiach chłopskich i w małych miasteczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dres Na każdym blokowisku są takie klimaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 11:03 Tomaszewski Ameryki nie odkrył Odpowiedz Link Zgłoś
peter.r "Rzut beretem", czyli Tomaszewskiego powrót do .. 13.01.09, 11:04 Niesamowite zdjęcia. Warto odwiedzić stronę Tomaszewskiego. www.tomasztomaszewski.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hefajstos "Rzut beretem", czyli Tomaszewskiego powrót do .. IP: *.abg.com.pl 13.01.09, 11:17 Tylko ci ludzie nie koniecznie chcieli by was za sąsiadów. Niech sobie "wielki artysta" blokersów pofotografuje i patologie w blokowiskach a wieś zostawi w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozśmieszony Tomaszewski prawdziwy post-PGR to przez szybę IP: *.infonet.cz 13.01.09, 11:21 chyba widziałeś. Życzliwi, pracowici dobrzy ludzie opuszczeni przez okrutny świat - boki można zrywać. Chamstwo,zawiść, cwaniacto,złodziejstwo, lenistwo i pijaństwo jakoś umknęło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja "Rzut beretem", czyli Tomaszewskiego powrót do ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.09, 11:28 Bardzo piękne zdjęcia i bardzo piękna opowieść o poszanowaniu wartości i tradycji.Piękna , ale trochę nieprawdziwa. Mieszkam w otoczeniu byłych Pegeerów i codziennie spotykam ich byłych pracowników. Nie lubię uogólnień , ale statystycznie na 10 rodzin połowa to rodziny patologiczne , z nadużywającymi alkoholu rodzicami, lub rodzicem, zaniedbanymi dziećmi i brakiem perspektyw, chociażby z powodu nikłego wykształcenia ( zawodówka to już osiągnięcie ). Ale cieszę się , że ktoś tę rzeczywistość pokazuje, bo powinien to być żywy wyrzut sumienia dla bohaterów transformacji, którzy pozostawili tych ludzi bez żadnej pomocy ( i nie mówię tu o pieniążkach , ale o wędce ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek "Rzut beretem", czyli Tomaszewskiego powrót do .. IP: *.aster.pl 13.01.09, 11:31 tutaj jest dobry wywiad w formie video z panem Tomaszewskim m.in. na temat tego cyklu: www.szerokikadr.pl/inspiracje/tomasz_tomaszewski/ Odpowiedz Link Zgłoś
jerry21 "Rzut beretem", czyli Tomaszewskiego powrót do ... 13.01.09, 11:33 wszytko piekne tylko po co w to mieszac Boga -szczegolnie zarzucajac zapominalstwo. Rozumiem , ze takie miejsca jak np. sejm na wiejskiej nomen omen - to nie sa zapomniane przez Boga - bo kroluje tam prywata, obluda , niekompetencja , pozerstwo i pazerstwo - i tym podobne "cnoty". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łaga Re: "Rzut beretem", czyli Tomaszewskiego powrót d IP: 212.180.168.* 14.01.09, 11:54 Jesteś śmieszny, wsadz sobie tego swojego boga w d... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikron To mi sie w GW zawsze najbardziej podobalo: IP: *.desy.de 13.01.09, 11:34 popieranie politykow, ktorzy 'jednym dekretem' doprowadzili do natychmiastowej smierci wsi, a potem robienie ujmujacych za serce reportazy o ginacym swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nm "Rzut beretem", czyli Tomaszewskiego powrót do ... IP: *.b-ras1.blp.dublin.eircom.net 13.01.09, 11:45 mi oprzez co łamiemy zasadę sobiście się podobają ale...niektóre są zbyt pozowane co zabiera duszę tym obrazą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prostaczek Co myśli o Was Balcerowicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.09, 11:45 prmedia.blox.pl/resource/balcer.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TAURUS To było największe sQrwysyństwo IP: 78.133.207.* 13.01.09, 12:03 jakie zostało zrobione w III RP. Dosatali górnicy, teraz dostają stoczniowcy a oni nie dostali kompletnie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnam Re: To było największe sQrwysyństwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.09, 13:54 Mieliśmy później IV RP i było lepiej nie? Kraina mlekiem i miodem płynąca. Jełopie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolka czy jest szansa ze foty pojawią sie w Warszawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 12:10 są rewelacyjne! Odpowiedz Link Zgłoś
szalony_kucharz Zdjęcia ustawiane pod tezę, aż boli! 13.01.09, 12:43 Jakiś rolnik nie wiadomo po co trzyma drabinę skierowaną ku niebu, dzieciaki się bawią przy drewnianej bramie z napisem "XXI wiek", ktoś inny przy niewykończonym domu stoi trzymając drzwi balkonowe - strasznie propagandowa anty-sielanka i artystyczna poruta. Pewnie gdyby miał Tomaszewski przedstawić obraz patologii w b. PGRach uraczeni zostalibyśmy równie pięknie strasznymi dantejskimi scenami typu mężczyzna w tureckim swetrze w romby z teatralnym zamachem bije przepiękną, choć komcołuchowatą żonę, w kołysce kwili dzieciątko, albo lepiej laleczka z wypalonym okiem i w cierniowej koronie, w rogu widać włączony telewizor i wyraźne w nim oblicze Balcerowicza pod którym widnieje napis: Audiotele - czy Balcerowicz musi odejść? Wyślij SMS pod nr 0-800-747-666" a po drugiej stronie pokoju stoi trójka pozostałych dzieci: jedno sześcioletnie w okularkach z obliczem zatroskanym i zbyt dojrzałym jak na swój wiek, drugie to młodsza o 10 lat kopia bitej mamusi w przykusej miniówie, bluzeczce odkrywaącej nerki i ladacznym makijażu, a trzecie to umorusany smarem młody mechanik samochodowy, w którego spojrzeniu dostrzegamy już ten patologiczny błysk po ojcu, jak również uwadze naszej nie uchodzi szyjka butelki wystająca z kieszeni połatanego roboczego kombinezonu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar pan Tomaszewski wyrusza ze swojego pieknego domu IP: *.belf.cable.ntl.com 13.01.09, 13:11 pod Warszawą, ze swoim świetnym sprzętem, by fotogtrafować biedę-motyw w fotografii obecny od jej początków> bogatsi, żądni wrażeń, jezdzili 'na safari'a pozniej sie chwalili jak to oni pieknie sie dogadywali z tą 'biedą'; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... "Rzut beretem", czyli Tomaszewskiego powrót do ... IP: 86.47.138.* 13.01.09, 14:26 nie fotografow a fotografikow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoni99 "Rzut beretem", czyli Tomaszewskiego powrót do ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 14:47 jest temat. I szybko nie zaginie. Tu widać skutki działania Solidarności, jak zostawiła swych członków w niebycie ! DZISIAJ WALCZY O ZBANKRUTOWANE, ciagle dofinansowywane stocznie !!!!!!! które przejadły miliardy naszych ( podatników) podatki ! Zapomniano o ludziach po byłych PGR, ziemia mniejsza z tym, ale ludzie !! choć PGR-owcy to ludzie !!!!!!!?????? Wszyscy o nich zapomnieli, wstyd pozostał i głównie wisi nad Solidarnościa która była inicjatorem likwidacji tych ludzi !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc portalu "Rzut beretem", czyli Tomaszewskiego powrót do ... IP: *.dip.t-dialin.net 13.01.09, 14:48 koszmarna zenada, rozpacz, nedza i biedota. I poco ten palant robi te durne zdjecia, nikt teko sufu nie potszebuje ogladac. A Pan Tomaszewski niech sobie wyskoczy na znak protestu z 12 'go pietra bo jego niby "sztuka" to tylko sam scheiss i nic wiecej!!! Pozdrawiam. PS: nie ma nic gluprzego jak fotografia!!! Ja pana Tomaszewskiego bym ogolil na pale i ubijal nim ziemniaki w duzym garnku, byla by z tego jakas przydatna akcja. Ziemniaki rozdac glodnym i bezdomnym i zdegenerowanym pegieerowcom i pastuchom. Odpowiedz Link Zgłoś
cracovian Palin Tomaszewski 13.01.09, 15:55 Zupelnie jak ta idiotka z Alaski: "... ludzi, którzy wyznają zasady, wciąż są pokorni wobec wartości obumierających w wielkomiejskim zgiełku, lepiej wychowują dzieci..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BAY "Rzut beretem", czyli Tomaszewskiego powrót do ... IP: *.pools.arcor-ip.net 13.01.09, 17:21 Czy jest juz album do wystawy z tymi fotografiami? Jezeli tak, to gdzie mozna kupic? Wie ktos? Odpowiedz Link Zgłoś