Dodaj do ulubionych

Start dla programisty

IP: *.ghnet.pl 11.09.09, 14:30
Witam,

Od roku pracuję na pełnym etacie jako programista .NET przy dużym projekcie
przeznaczonym dla przemysłu. Obrona lada dzień. Chciałbym wyjechać do UK do
pracy lub na płatny staż .
Gdzie mam szukać, żeby mieć zapewniony start?
Znajomość angielskiego : dobra

Technologie w których chciałbym pracować (jakie znam): C#, ASP.NET, MS SQL,
ADO.NET, NHibernate, NUnit, XML, CSS, HTML... i wiele innych..
Obserwuj wątek
    • Gość: liverpoolczyk Re: Start dla programisty IP: *.range86-152.btcentralplus.com 11.09.09, 22:50
      a nie mozesz poszukac w internecie , nie rozumiem.
      znajomosc angielskiego dobra,siedzisz na kompie non stop,do anglii przez skypa mozesz zadzwonic praktycznie za darmo.....dzialaj.

w liverpoolu kiepsko , moze z londynu ktos ci zaproponuje prace :-))))
      • Gość: dapaz Re: Start dla programisty IP: *.onlinesc.net 12.09.09, 11:49

Pomogę Ci zrozumieć.
        Ten post jest jedna z form działania.
        I jak uważam, że pierwsza część Twojej wypowiedzi była zbędna, tak druga jest
        już przydatna.

Jednak podtrzymuję pytanie. Czy znacie miejsca w których można znaleźć pracę na
        start w UK? Firmy o których słyszeliście albo pracowaliście, które są otwarte na
        zatrudnianie obcokrajowców. Najważniejsze dla mnie jest teraz zdobycie
        doświadczenia, za wynagrodzenie pozwalające na utrzymanie.

• xiv Re: Start dla programisty 13.09.09, 23:43

Moim zdaniem wiekszosc jesli nie wszystkie sa otwarte na
          zatrudnienie. Dwie rzeczy decyduja: jezyk (komunikacja) i
          umiejętności plus doświadczenie.

Ja lubię jobserve, ale to nie jest jedyny portal z ofertami pracy.

Parę lat temu (chyba z pięć) napisałem co następuje:
          www.londyn.org.uk/poradnik/praca/informatyka
          Jedyny ból polega na tym, że rynek się trochę skurczył. I ciężko się
          będzie zaczepić.
        • javus Re: Start dla programisty 14.09.09, 23:09
          graduate job w bloomberg - oni zawsze potrzebuja ale nie byle klocka tylko bystrych
          poza tym sporobuj w www.deloitte.com. Oczywiscie tez byle klocka nie
          wezma tylko czlowieka co wie co robi. W obydwu miejscach pierwsze jest
          telefoniczne interview gdzie po ktorym okaze sie czy do czegos sie nadajesz.

Pozdrawiam
          • Gość: Ralph Re: Start dla programisty IP: *.zone8.bethere.co.uk 15.09.09, 00:59
            Czy w Bloomberg nadal każą programistom pracować 10 godzin dziennie? Kiedyś tam
            aplikowałem i jak dowiedziałem się jaki jest system pracy, to nie wiedziałem czy
            śmiać się czy płakać. Jak oni sobie wyobrażają wydajność programisty pod koniec
            dnia pracy?
            • javus Re: Start dla programisty 15.09.09, 09:33

> Czy w Bloomberg nadal każą programistom pracować 10 godzin dziennie?

Nie wiem o jakim kraju mowisz ale w UK nikt nikogo do niczego nie zmusza, jesli
              kto kolwiek kiedy kolwiek zostaje dluzej to za odpowiednie wynagrodzenie. To nie
              BIEDRONKA w polsce gdzie ludzie pracowali za friko po godzinach. Oczywiscie jak
              ktos lubi zostawac po godzinach za friko to nikt nikomu nie broni, ale nie sadze
              ze bystry programista musi zostawac po godzinach zeby sie "wykazac"

Pozdro
              • Gość: Ralph Re: Start dla programisty IP: *.zone8.bethere.co.uk 15.09.09, 11:46
                javus napisał:
                > w UK nikt nikogo do niczego nie zmusza

Hmmm... wydawało mi się, że jak podpiszesz umowę zobowiązującą Cię do
                przepracowania 8 godzin dziennie, to tyle musisz pracować. Oczywiście zawsze
                możesz się zwolnić...

> jesli kto kolwiek kiedy kolwiek zostaje dluzej
                > to za odpowiednie wynagrodzenie. To nie BIEDRONKA
                > w polsce gdzie ludzie pracowali za friko po godzinach.

Czy ja pisałem że ktoś pracuje za darmo?
                W większości firm pracuje się 8 godzin dziennie, natomiast w Bloomberg dzień
                pracy trwa 10 godzin. To wszystko. Za każdą godzinę płacą normalne stawki, tyle
                że zmuszają programistów do pracy o 2 godziny dłuższej niż w innych firmach, co
                jest czystym kretynizmem, bo nie znam nikogo kto byłby w stanie tak długo dzień
                w dzień wytężać umysł. Programista to nie sekretarka, która po 10 godzinach
                pracy jest prawie tak samo wydajna jak po dwóch, jak sam wiesz przy
                programowaniu często trzeba naprawdę ruszyć głową i nie da się tego robić cały
                czas na tym samym poziomie od rana do nocy.
                • javus Re: Start dla programisty 15.09.09, 15:56

> Czy ja pisałem że ktoś pracuje za darmo?
                  > W większości firm pracuje się 8 godzin dziennie,

a tu akurat sie myslisz bo w wiekszosci firm pracuje sie 7.5h dziennie a nie 8.
                  A jesli chodzi o bloomberg to ja nie pracuje tam wiec ciezko mi powiedziec, w
                  czasie mojej rozmowy nie doszlismy tak daleko.

A dodam ze wiekszosc firm w UK oferuje programistom flexi-time co oznacza ze
                  musza byc dostepni tylko w tak zwanych "core office hours", czesto 4 dniowy
                  dzien pracy zmiast 5, osobiscie nie sadze ze bloomberg zmusza ludzi do pracy 50
                  godz w tygodniu... Skoro we wszytskich rankingach klasuje sie w czolowce prac IT
                  dla graduatow.

Pozdro
                  • Gość: Ralph Re: Start dla programisty IP: *.zone8.bethere.co.uk 15.09.09, 21:57
                    No dobra, z tymi 8 godzinami to uogólniłem, sam też pracuję 7.5. Nie chodzi
                    jednak o detale, tylko o to, że kiedyś się starałem o pracę w Bloombergu i
                    podczas rozmowy wstępnej powiedziano mi że w tej firmie dzień pracy trwa 10
                    godzin i pytano czy na pewno przystanę na takie warunki. Oczywiście nie
                    przystałem...
                    • Gość: javus Re: Start dla programisty IP: 87.102.97.* 16.09.09, 14:02
                      no cos mi sie przypomina.. mi tez zadali pytanie tylko ze to bylo czysto
                      teoretyczne czy bym byl w stanie zrobic overtime jesli project by byl spozniony
                      - oczywiscie moja odpowiedz byla "tak" bo graduate nie ma zbyt wielkiego
                      wyboru... tylko ze w moim przypadku to oni zrezygnowali ze mnie a nie ja z
                      nich.. a i tak bylem zadowolony ze doszedlem do 2 giego etapu :)

Pozdro
                      • Gość: Ralph Re: Start dla programisty IP: *.zone8.bethere.co.uk 16.09.09, 17:52
                        Hmmm... a to ciekawa historia się zrobiła. Mi powiedzieli konkretnie, że
                        standardowy dzień pracy trwa 10 godzin, prosiłem ich nawet o potwierdzenie czy
                        dobrze zrozumiałem ich słowa.
                        Nie ma jednak tego złego co by na dobre nie wyszło, mieszkam sobie teraz w
                        bardzo ładnym miejscu, z dala od Londynu. Ciekawy jestem jak długo bym w tym
                        mieście wytrzymał...
                        • javus Re: Start dla programisty 17.09.09, 14:16
                          a w czym programujesz ? i w jakich okolicach? Jestem ciekawy bo ja tez nie
                          skonczylem w londynie.
                          • Gość: Ralph Re: Start dla programisty IP: *.zone8.bethere.co.uk 18.09.09, 00:27
                            Piszę w C#, a mieszkam w Milton Keynes (i nie mam zamiaru się z tego
                            rewelacyjnego miasta wyprowadzać!).
      • Gość: dapaz Re: Start dla programisty IP: *.onlinesc.net 12.09.09, 11:53

Gość portalu: liverpoolczyk napisał(a):
        > a nie mozesz poszukac w internecie

a czy ja jestem w supermarkecie? : ]
    • Gość: knx Re: Start dla programisty IP: *.cust-83.exponential-e.net 14.09.09, 14:44
      www.jobsite.co.uk

I pamietaj, ze w UK IT kreci sie w czterech miejscach: Londyn,
      Oxford, Cambridge i tzw M3 corridor. Tu jest najwiecej pracy i
      najwyzsze zarobki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka