Gość: anka IP: *.centertel.pl 21.11.09, 11:46 Do you think Fairtrade ( chodzi o fundacje faitrade foundation) is a good way to help people in the Third World escape poverty? Why?why not ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: anka Re: Pomożcie w odp! IP: *.centertel.pl 21.11.09, 14:55 zadanie domowe:) wiem wiem zaraz napiszecie wez sie nierobie do roboty a nie na gotowe czekasz ale serio mam problem bo wrzucili mnie na inny poziom grupy ( na niższa nie mogę sie przenieść) mniejsza z tym , kto chce pomoc i zna dobrze angielski to pomoze a jak ktos nie chce to nie pomoże-easy :) ciao Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.M. Re: Pomożcie w odp! IP: *.bmly.cable.ntl.com 21.11.09, 20:48 Polecam zapoznanie sie z ich strona: www.fairtrade.org.uk/ Tam masz parktycznie gotowe odpowiedzi + sporo informacji. Pozdrawiam, M. Odpowiedz Link Zgłoś
nsc23 Re: Pomożcie w odp! 22.11.09, 13:49 No coz, nie bardzo w takim razie rozumiem po co w ogole chodzic na kurs, skoro ktos ma za Ciebie zrobic zadanie - napisz na swoim poziomie i tyle, przynajmniej sie czegos nauczysz na wlasnych bledach, bo na cudzych to sie raczej nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Re: Pomożcie w odp! 21.11.09, 22:55 Reklamują się, że tak, ale kto wie, jak jest naprawdę. Ja tam nie chciałbym spędzać dnia na zrywaniu listków herbaty w sari. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: Pomożcie w odp! IP: *.range86-144.btcentralplus.com 23.11.09, 14:51 Nie moge zrozumiec dlaczego Fair Trade to przede wszystkim uzywki i slodycze. Tylko papierosow Fair Trade brakuje w ofercie. Dlaczego nie ma np. swiezych warzyw i owocow fair trade? Ciekawe tez jak oni definiuja Trzeci Swiat. W Europie tez sa rolnicy zyjacy na granicy ubostwa, bo nie wszyscy dostaja doplaty unijne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: Pomożcie w odp! IP: *.range86-144.btcentralplus.com 24.11.09, 12:24 Banany to raczej slodycze niz owoce. No i jest tez miod, dzis kupilem z Afryki. Nie dlatego ze Fair Trade czy z Afryki, ale dlatego ze to byl jedyny miod zlewany na zimno. Jakby w UK bylo to niemozliwe. Paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Pomożcie w odp! IP: *.aster.pl 24.11.09, 12:43 banany to owoce? czyli nawet szkola za 50k nie pomogla? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: Pomożcie w odp! IP: *.range86-144.btcentralplus.com 24.11.09, 13:39 Po co ta uszczypliwosc. CHodzilo mi o to, ze komercyjnie dostepne banany, zrywane zielone i sztucznie dojrzewane, to raczej slodycze niz owoce, bo jest tam glownie sacharoza, a wartosciowych skladnikow jest tyle co nic. A skoro juz chcesz drazyc, to banan faktycznie nie jest owocem. Jest falszywa jagoda, zawierajaca przerosnieta zalaznie. Podobnie owocem nie jest truskawka - jest owocostanem, a owoce to te malutkie ziarenka na wierzchu. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Pomożcie w odp! IP: *.aster.pl 24.11.09, 14:24 jagody i owocostany wciąz należą do szerszej kategorii owoce, natomiast upieranie się, że banany są słodyczami to bardziej dywagacja filozoficzna niż fakt biologiczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: Pomożcie w odp! IP: *.range86-144.btcentralplus.com 24.11.09, 15:36 "Szersza kategoria owoce" ma zastosowanie na straganie, ale nie w botanice. Kolokwialnie rownie dobrze owoc z pedem i korzeniem moznaby nazwac owocem w szerokim znaczeniu - ale nie o filozofie tu chodzi. Natomiast kategoria slodyczy jest przemyslowa. Banany zawieraja duzo sacharozy (ponad 20%) i sa przetworzone (sztucznie dojrzewane). A juz chyba bezdyskusyjnie slodyczami beda banana crisps, w ktorych cukru jest wiecej niz w niejednej czekoladzie. I to bez wzgledu na to czy Fairtrade, organic czy cokolwiek innego. Odpowiedz Link Zgłoś
jaleo Miod 24.11.09, 13:03 Gość portalu: Jaro napisał(a): > ale dlatego ze to byl jedyny miod > zlewany na zimno. Jakby w UK bylo to niemozliwe. Paranoja. A po czym poznajesz, ze miod jest zlewany na zimno? Bo nie przypominam sobie, zebym kiedykolwiek cos widziala na opakowaniach na ten temat. Czy dobrze rozumiem, ze "zlewanie na cieplo" niszczy niekotre lecznicze wlasciwosci miodu? Ja kupuje miod stad, bo to lokalna firma z mojego hrabstwa: www.chainbridgehoney.co.uk/index.asp Nigdzie nie widze nic na temat zlewania na zimo czy cieplo, po czym to poznac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: Miod IP: *.range86-144.btcentralplus.com 24.11.09, 13:33 Pozostaje wierzyc etykietom. Na tym afrykanskim jest napisane "cold pressed". Generalnie kupujemy na zapas w Polsce, gdzie mozna jeszcze kupic miod "nierozgrzewany" (tez pozostaje wierzyc etykiecie, ale jest to wyrazxnie napisane i miod pochodzi z lokalnej pasieki). Z Polski mamy tez pierzge, ktorej tu chyba nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś