Dodaj do ulubionych

Student loan-Anglia

10.12.09, 00:42
Jako,ze od przyszlego roku chcve zaczac studia chcialabym sie wiecej
dowiedziec na temat student loan. Czy trzeba robic udndergraduade czy
postgraduate zeby to otrzymac czy foundation degree wystarczy? Pytam
bo robie college diploma level 2 i 3, i z tego co sie dowiedzialam,to
foundation degree wystarczy w moim zawodzie aby miec pelne
wyksztalcenie.(dokladnie nie wiem bo caly ten system edukacyjny
troszke zawily jest dla mnie)

Gdzie sie ubiegac o to? Po aplikacji na studia czy przed? Czy to sama
szkola zalatwia? Czy student loan pokrywa tylko koszty szkoly??? Jak
sie utrzymac? skad na zycie,ksiazki mieszkanie?
Jesli ktos to przeszedl i zechcialby udzielic kilka wskazowek bylabym
wdzieczna :)
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Student loan-Anglia 10.12.09, 11:56
      Ubiegac sie mozesz jak juz zostaniesz przyjeta.Z tego co slyszalam to student
      loan jest rozmaita w wysokosci i czasem nie pokrywa nawet czesnego. Sa tez
      granty czyli bezzwrotne zapomogi ( tylko na undergraduate). Nie mam pojecia jak
      jest z foundation courses. Uniwersytety tez maja stypendia ale malo kto to dostaje.
      Moj maz aktualnie podjal kolejne ( w Polsce studia doktoranckie robil na UW),
      tym razem w UK postgraduate studia na informatyce. Nie dostal ani loan ani
      stypendium. To twoja sprawa jak sie utrzymasz jesli nie otrzymasz odpowiednich
      srodkow od nich. Pracuje na pol etatu, no i ja pracuje na pelen etat. Na
      szczescie to postgraduate wiec tylko 1 rok i tylko raz placone 3950 funtow a nie
      przez pare lat....

www.direct.gov.uk/en/EducationAndLearning/UniversityAndHigherEducation/StudentFinance/index.htm
    • princesswhitewolf Re: Student loan-Anglia 10.12.09, 11:58
      rozwaz tez studia w Szkocji. Tam do niedawna studia byly bez oplat, a i teraz sa
      rozmaite udogodnienia jakowych nie ma w Anglii
      www.student-support-saas.gov.uk/
    • kingaolsz Re: Student loan-Anglia 10.12.09, 13:56
      Ja robie foundation degree i moj lokalny council oplaca mi ok. polowy ceny
      studiow, a druga polowe dorzuca fundusz mojego uniwersytetu ( Uni of London).
      Dodatkowo dostaje course grant na ksiazki, dojazdy, papier do ksero, tonery itp.
      Nie dostaje zadnych ""benefitow", bo zarobki mamy przecietne, ale w/w pomoc sie
      lapie. Aha, warunek jest taki, ze trzeba tu mieszkac minimum 3 lata przed
      rozpoczeciem kursu ( council sprawdzal dokladnie mnie).

A tak w ogole to poszukaj albo na stronie szkoly w ktorej chcesz sie uczyc, albo
      przejdz sie do nich po folder o dostepnej pomocy finansowej w danej placowce.
      Takie informatory tlumacza wszystko dokladnie, wiec pofatyguj sie i poczytaj
      poprostu. Na pewno dowiesz sie z nich wiecej konkretow niz z forum. Cwiczenie
      jak robic samemu tzw. "research" przyda Ci sie w dalszej edukacji, bo pozniej
      forum juz nie pomoze.
      • kingaolsz Re: Student loan-Anglia 10.12.09, 13:58
        Temat na tym forum juz byl i podawalam ten link, ale pewnie jeszcze sie nie
        dokopalas. Duzo tam informacji o dofinansowaniach i pozyczkach studenckich
        znajdziesz:

www.direct.gov.uk/en/EducationAndLearning/UniversityAndHigherEducation/StudentFinance/index.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka