Dodaj do ulubionych

Problem z okresem początkowym

05.10.10, 17:12
Zamierzam wyjechać do UK, zakładam, że pracę załatwię przez internet (mało prawdopodobne, ale może się uda). Mam problem z za małym budżetem na wynajęcie pokoju - stąd moje pytania:
-czy na miejscu są tańsze oferty niż to co mogę obejrzeć sobie na gumtree? - jakieś gazety z ogłoszeniami i na dodatek bez depozytu za 1 m-c albo nawet za 2 tyg...

-jakie są inne warianty przetrwania początkowego okresu kiedy będę miał pracę, ale nie będzie mnie stać na wynajęcie pokoju? - ktoś może przetestował podobną sytuację?

-Nie mam konta bankowego w UK, co z wypłatą? - zgodą się wypłacać na początku w gotówce?-bo przelew z UK na konto w Polsce trwa około tygodnia. Z założeniem konta bez jakiegoś poświadczenia adresu są podobno problemy.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • spiderk0 Re: Problem z okresem początkowym 05.10.10, 17:33
      Nie napisałeś w jaki region się wybierasz, ceny są różne. Dla przykładu w środkowej angli (Midlands) musisz liczyć się z wydatkiem około £60 lub ciut więcej na tydzień (rachunki wliczone) za pokój.
      Rachunek w banku możesz otworzyć na podstawie listy od pracodawcy, poproś o przesłanie takowego swojego pracodawcę na swój nowy adres w UK - nie powinno być problemu jeśli wyjaśnisz do czego to potrzebujesz.
    • princesswhitewolf Re: Problem z okresem początkowym 05.10.10, 22:44
      aby otworzyc konto w banku nie jest ci potrzebny nawet zaden list od pracodawcy. to dawne czasy. Teraz wystarczy paszport. Ale oczywiscie mowimy o koncie debet a nie kredyt.

Nie przyjezdzaj bez pewnej sumy na poczatek jesli nie masz przyjaciol i znajomych. Ja osobiscie odradzam.
    • facet-1979 Re: Problem z okresem początkowym 06.10.10, 11:11
      No to sprawa konta załatwiona - idę do banku z paszportem i pieniądze będą prawie natychmiast po pierwszym tygodniu pracy.

A co z mieszkaniem? Nie wystarczy mi na zapłacenie depozytu. Nie mam żadnych uprawnień do zapomogi socjalnej w UK - więc odpada. Są jakieś sposoby na taką sytuację?

Pozdrawiam
      • spiderk0 Re: Problem z okresem początkowym 06.10.10, 11:24
        Jedyny sposób to wynajęcie pokoju gdzie mieszkają polacy i umówienie się z nimi, jeszcze gdy jesteś w polsce, że wpłacisz depozyt po pierwszej wypłacie. Pamiętaj że stać się bezdomnym jest bardzo łatwo, gorzej z tego wyjść. Ogłoszeń szukaj na gumtree i portalach poloni z danego miasta/regionu gdzie się wybierasz. Możesz też spytać tutaj jak sprecyzujesz gdzie chcesz "wylądować", jestem pewny że ktoś może sprawdzić w swojej okolicy czy są pokoje.
      • korkix78 Re: Problem z okresem początkowym 06.10.10, 11:45
        No to sprawa konta załatwiona - idę do banku z paszportem i pieniądze będą praw
        > ie natychmiast po pierwszym tygodniu pracy

Jesli jest tak na styk z kasa jak piszesz,to lepiej upewnij sie na 100% co do tej zaplaty zaraz po 1 tyg pracy. Czesto placi sie tu z poslizgiem, tj. np pracujesz sobie 18-22, potem 25-29 a pierwsza kase dostajesz 29-ego ale za ten pierwszy tydzien itd.
        • volga_jasnowidzaca Re: Problem z okresem początkowym 06.10.10, 15:25
          > Jesli jest tak na styk z kasa jak piszesz,to lepiej upewnij sie na 100% co do t
          > ej zaplaty zaraz po 1 tyg pracy. Czesto placi sie tu z poslizgiem, tj. np pracu
          > jesz sobie 18-22, potem 25-29 a pierwsza kase dostajesz 29-ego ale za ten pierw
          > szy tydzien itd.

Zgadza sie, chyba ze bedziesz parcowal na czrano bez podatku i ubezpieczenia - np. w koffee shopie czy innym barze, wtedy kaska do reki.

Ja bym tak bardzo na pomocna dlon rodzkow nie liczyla. Depozyt i pewnosc otrzymywania oplaty za wynjam, to podstawa. O ile powiedzmy jestes na miescu i masz stala prace. wiec landlord widzi, ze kaske oddasz ze 2-3 tyg, o tyle komus kto jest kompletnie zielony, nie ma pracy, nie ma pieniedzy, dawanie lokum w nadziei zeszybko te prace znajdzie, to ryzyko. Oni musza miesiac w miesiac placic agencji.wlascicielowi.
          A

Co do kosztow, w Londynie, jesli bedzie bardzo, bardzo mocno szukal, i schowek na szczotki Cie nie przeraza, to moze za 70 funa cos znajdziej, jesli masz szczescie. Szukaj na Londynku, a nie na gumtree, na gumtree ceny sa wyzsze z jakis powodow.
          Alternatywnie, mozesz dzielic pokoj, wtedy moze za 50 funa cos sie trafi.

Ja serdecznie odradzam, koszty utrzymania sa tu wysokie, jesli nie znasz angielskiego, szykuj sie na minimalna stawke za godzine, 6 funta brutto. Zreszta nawet wykwalifikowany budowlaniec - Ci zarabiaja dobrze - zanim zacznie zarabiac dobrze, musi sie nauczyc tutejszej budowlanki, pozdawac egzaminy - CSCS na pocztek. No i rynek nie jest juz taki dobrzy w budowlance, wielu ludzi, z ktorymi miszaklam kiedys tam, wyjechali z braku pracy.

No wlasnie, jkiej pracy bedziesz szukal? Jakie masz kwalifikacje?

Ja juz kilka razy podwalam dokladny wykaz koszty versus przychody. Nie jest tak rozowo jesli zaczyna sie od zera. Ja tak zaczynalam, i czasem sie zastanawiam, czemu nik mi nie opisal wszytkicj kosztow i warunkow zycia, tak jak wygladaja na prawde.I tu wkraczamy - co chesz osiagnac za 3-5 lat?

A do tego teraz juz nie jest tak ze prace dostaniesz z poclownaiem reki.

Ale powodzenia.
    • tuhanka Re: Problem z okresem początkowym 06.10.10, 23:12
      Na Twoim miejscu rozejrzałabym się za jakąś firmą rekrutacyjną działającą w Polsce i rekrutującą do pracy na Wyspach. Takie firmy często ułatwiają start na początek, wynajmując na przykład mieszkanie (na start - oczywiście dzielone) dla rekrutowanych pracowników. Kiedy przyjechałam w 2006 roku do Wielkiej Brytanii, było to za pośrednictwem takiej firmy. W późniejszym okresie sama pracowałam w takiej agencji - wykładaliśmy za pracowników pieniądze na start i później ściągaliśmy nasze koszty z wypłacanych pensji (oczywiście w rozsądnych kwotach, więc na życie nasi pracownicy mieli; zresztą prawo reguluje, ile można maksymalnie tygodniowo potrącić). Nie mam już z tą branżą nic wspólnego, zresztą mieszkam już w innym kraju, ale dla osoby bez pieniędzy na start jest to jakieś rozwiązanie.
    • profes79 Re: Problem z okresem początkowym 07.10.10, 10:35
      Nie ryzykuj wyjeżdżając bez zaplecza finansowego! Oprócz pokrycia przelotu i rezerwy finansowej na powrót myślę, że około 500 GBP w kieszeni trzeba mieć. Po pierwsze musisz mieć za co żyć, po drugie jeszcze nie widziałem mieszkań/pokojów bez żadnego depozytu (chociaż sytuacja na rynku się zmieniła to może i to się zmieniło) a jak jedziesz bez nagranej na 100% pracy to też od ręki nie sądzę abyś sobie coś znalazł. Plus dochodzi poślizg na wypłatę jak wspomniano wyżej.
      Moje doświadczenie mówi mi: omijaj Londyn - drogie miasto; dużo konkurencji jeśli chodzi o pracę...
    • facet-1979 Re: Problem z okresem początkowym 07.10.10, 11:24
      Co miejsca to wiem, ze Londyn odpada, pojadę tam gdzie uda mi się coś załatwić. Wiem, że w UK też od ręki na miejscu nic się nie znajdzie - dlatego zostaje mi szukanie przez internet. Co gorsza, z racji problemów zdrowotnych ciężka praca fizyczna (typu budowa albo magazyn) odpada.
      Szukam sobie czegoś lekkiego fizycznie na produkcji typu elektronika, elektromechanika, nadal są w internecie ogłoszenia. Niestety, polskie agencje raczej nie zajmują się tą branżą - widziałem tylko jedno ogłoszenie - chcieli ksera dowodu i prawa jazdy - czyli naciągacze, chcieli sobie załatwić wzięcie kredytu na te dokumenty...
    • Gość: Ruda Re: Problem z okresem początkowym IP: *.uni.lodz.pl 07.10.10, 12:46
      www.zaradni.pl/porada/2894,jak_zatrudnic_sie_w_wielkiej_brytanii
      wszystko co potrzebne
      • Gość: Ruda Re: Problem z okresem początkowym IP: *.uni.lodz.pl 07.10.10, 12:47
        www.zaradni.pl/porada/2773,jak_wyjechac_za_granice_i_znalezc_tam_prace
        jeszcze tu jest dużo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka