Dodaj do ulubionych

UK Citizenship i Comprehensive Sickness Insurance.

IP: *.6-2.cable.virginmedia.com 28.01.11, 18:58
Witam.

Jestem w UK juz 6 lat (wymog by ubiegac sie o obywatelstwo). Pierwsze 3 lata przepracowalem full-time, potem rozpoczalem studia full-time (kolejne 3 lata). Chcialem sie ubiegac o obywatelstwo tu (kwestia dyskusyjna czy przydatne). Dzwonilem do UK Border Agency i dowiedzialem sie ze 3 lata studiowania nie licza sie jesli nie mialem Comprehensive Sickness Insurance i ze generalnie nawet jesli zarejestrowany jestem z NHS, gdyby np potracilo mnie auto, NHS mogloby popatrzec sobie na moja sytucaje i obciazyc kosztami leczenia. Ciekawe, bo rozmawialem z adminami na uczelni i ci twierdza ze jako student jestem pokryty kosztami leczenia przez NHS i ze wszystko jest OK. Znow, UK Border Agency twierdza ze wg EEA treaty brak takiego ubezpieczenia sprawia ze nawet nie jestem legalnym studentem w UK.

Czy ktos rozumie co jest nie tak i czy da sie obejsc ten problem jakos?

Dzieki,
P.
Obserwuj wątek
    • kaktusak Re: UK Citizenship i Comprehensive Sickness Insur 30.01.11, 13:25
    • Gość: Jaro Re: UK Citizenship i Comprehensive Sickness Insur IP: *.range86-142.btcentralplus.com 30.01.11, 16:45
      Chyba nic nie wymyslisz:
      www.immigrationboards.com/viewtopic.php?t=47252
      Trzeba bylo zarejestrowac sie w czasie studiow jako self-employed.
    • Gość: Jaro Re: UK Citizenship i Comprehensive Sickness Insur IP: *.range86-142.btcentralplus.com 30.01.11, 17:04
      Niestety Forum nie przyjmuje dluzszych odpowiedzi, ale pisalem ze jesli prowadziles jakas namiastke dzialalnosci, np sprzedaz podrecznikow na eBayu/Allegro, korepetycje itp, to mozesz to zglosic i zaplacic skladki wstecznie.
      • Gość: PiotrekLotrek Re: UK Citizenship i Comprehensive Sickness Insur IP: *.6-2.cable.virginmedia.com 30.01.11, 18:11
        Czesc. Troche pracowalem part-time na uczelni wiec mam payslips acz nie na kazdy miesiac plus jako student nie zabierali mi podatkow - to moge zaplacic jesli by pomoglo ale ta nieregularnosc payslips przez 3 lata pewnie bedzie problemem? Co myslisz?
        • Gość: Jaro Re: UK Citizenship i Comprehensive Sickness Insur IP: *.range86-142.btcentralplus.com 30.01.11, 19:45
          Moze nie bedzie problemow, a moze beda. Gdybys jakas tam dzialalnosc prowadzil to pewnie moglbys zglosic to teraz, zaplacic £100 kary za opoznienie (zglaszac trzeba po 3 m-cach). Podatku nie zaplacisz bo i tak bedzie w kwocie wolnej a skladki NI za 3 lata nie kosztowalyby wiecej niz prywatne ubezpieczenie zdrowotne. A dla budzetu kazdy pens sie liczy :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka