Gość: ... IP: *.range86-182.btcentralplus.com 15.11.12, 12:53 Czy ktos z was przeprowadzal rozwod w Anglii, podczas gdy wspolmalzonek mieszka w Polsce? Jak to wygladalo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mikolaj1978 Re: Rozwod w GB 17.11.12, 12:49 Tutaj jest odnośnik do procedury przeprowadzenia rozwodu w UK. www.gov.uk/divorce Z tego co się zorientowałem nie potrzebujesz do tego wcale prawnika ale potrzebujesz troche kasy. Moim zdaniem powinnas rozwieść się w Polsce (mniej kosztowne i w jednym wyroku sąd : 1. rozstrzyga o władzy rodzicielskiej nad wspólnym małoletnim dzieckiem obojga małżonków i o kontaktach rodziców z dzieckiem, 2. orzeka, w jakiej wysokości każdy z małżonków jest obowiązany do ponoszenia kosztów utrzymania i wychowania dziecka, 3. uwzględnia porozumienie małżonków o sposobie wykonywania władzy rodzicielskiej i utrzymywaniu kontaktów z dzieckiem po rozwodzie 4. Na wniosek jednego z małżonków sąd może w wyroku orzekającym rozwód dokonać podziału majątku wspólnego, jeżeli przeprowadzenie tego podziału nie spowoduje nadmiernej zwłoki w postępowaniu. No i koszt - opłata stała 600 zł za pozew o rozwód. Jak chcesz jestem prawnikiem w PL i moge pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Rozwod w GB IP: *.range86-182.btcentralplus.com 18.11.12, 08:47 Wielkie dzieki za odpisanie. Czytalam troche o rozwodzie, zeby sie zorientowac. Tez wolalabym w Polsce, ale nie mam nikogo kto by mnie reprezentowal w sadzie. Na prawnika mnie nie stac, na podroze do Polski do sadu tez nie. Dzieci nie mam , wiec ten problem mnie nie dotyczy na szczescie. Ale podzial majatku niestety tak. Jezscze raz bardzo dziekuje za oferowana pomoc, ale mnie naprawde nie stac na adwokata. Nie jestem w stanie ci zaplacic. Wyglada na to, ze nie ma rozwiazania. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj1978 Re: Rozwod w GB 18.11.12, 14:49 Zawsze możesz wnieść sama pozew o rozwód i wniosek o zwolnienie od kosztów. Natomiast co do opłacenia prawnika jeżeli nie stać cię na niego w PL to w UK raczej na pewno nie będzie cię na niego stać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozwodnik Re: Rozwod w GB IP: *.bb.sky.com 18.11.12, 15:35 Ja sie rozwiodlem w UK ale moja byla zona to Angielka. Calkowity koszt to ok 1000 funtow (rozwod byl prosty, bez zadnego chandryczenia, bez dzieci), ale wiem ze jesli masz niskie dochody albo jestes "na benefitach" to panstwo oplaca wszystko. Rozprawy byly dwie ( ogloszenie decree nisi i potem decree absolutum) na ktore nikt poza prawnikami nie chodzil. Calosc trwala ok 6 miesiecy. Nie potrafie powiedziec ile wiecej czasu i pieniedzy trzeba bedzie poswiecic w opisanym powyzej przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asbierzeraz Re: Rozwod w GB IP: *.188-160-184.mc.videotron.ca 18.11.12, 15:32 Autoreklama? Chyba cienko prawnicy przeda w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś