15.06.05, 19:42
hej ja jedno pytanko jak sie przedstaiaja ceny w sklepach czy duza jest
roznica miedzy malym sklepem a hipermarketem no i ile kosztuja standardowe
produkty takie jak chleb woda papierosy piwo etc.
Obserwuj wątek
    • krak20 Re: ceny 16.06.05, 21:58
      kurcze nikt nie moze napisac przykladowych cen??!!
    • tomziczek Re: ceny 17.06.05, 10:47
      Witaj krak! Kiedyś już było trochę o cenach więc może dlatego ludzie się nie
      palą do pisania na ten temat.
      W UK oczywiście najtaniej jest w supermarketach i mają oni możliwie jednolite
      ceny na terenie całego kraju. Zauważyłem, że bywa drożej jedynie w
      najmniejszych placówkach dużych sieci, na przykład Tesco Metro w centrum
      Londynu. W małych prywatnych sklepach jest drożej ale nie jest to jakaś
      drastyczna różnica, może 20% ale to zależy co się kupuje. Niektóre rzeczy są w
      takich samych cenach jak Tesco.
      Jesli chodzi o konkretne ceny. Najtańszy chleb można kupić w Tesco za około 30
      pensow. Taki dobry jakościowo kosztuje ok. £0,80 a ceny polskiego chleba wahają
      się od £1,00 do £1,50. Fajki kosztują około £5,00 ale dokładnie nie wiem bo na
      szczęście nie palę. Piwko to wydatek przeważnie £1,00 za sztukę. Ja często w
      Tesco kupuję Carlsberg, Fosters lub Kronenburg za około £3,00 za 4 szt. Jak się
      kupuje karton np. 20 sztuk to cena piwa za sztukę może być już zbliżona do pół
      funta...
      Wiele artykułów kosztuje mniej więcej £1... Na przykład cukier, mąka, masło
      (zwyczajne - wynalazki są tańsze), większość przypraw. Ceny wędlin i serów są
      zależne od jakości. Masówka jest dość tania - 400 g szynki lub sera kosztuje
      niecałe £2, coś lepszego jednak może być nawet kilkakrotnie droższe.
      Bardzo tanio jest w Lidlu. Ja tam lubię czasem kupować. Mają dobre salami,
      parówki wiedeńskie, żółte sery też nie są złe i w przystępnych cenach. Piwo z
      kolei to jest jakieś najgorsze dziadostwo z Niemiec a ceny przy tym wcale nie
      rewelacyjne.
      To na początek tyle...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka