krak20 15.06.05, 19:42 hej ja jedno pytanko jak sie przedstaiaja ceny w sklepach czy duza jest roznica miedzy malym sklepem a hipermarketem no i ile kosztuja standardowe produkty takie jak chleb woda papierosy piwo etc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krak20 Re: ceny 16.06.05, 21:58 kurcze nikt nie moze napisac przykladowych cen??!! Odpowiedz Link Zgłoś
tomziczek Re: ceny 17.06.05, 10:47 Witaj krak! Kiedyś już było trochę o cenach więc może dlatego ludzie się nie palą do pisania na ten temat. W UK oczywiście najtaniej jest w supermarketach i mają oni możliwie jednolite ceny na terenie całego kraju. Zauważyłem, że bywa drożej jedynie w najmniejszych placówkach dużych sieci, na przykład Tesco Metro w centrum Londynu. W małych prywatnych sklepach jest drożej ale nie jest to jakaś drastyczna różnica, może 20% ale to zależy co się kupuje. Niektóre rzeczy są w takich samych cenach jak Tesco. Jesli chodzi o konkretne ceny. Najtańszy chleb można kupić w Tesco za około 30 pensow. Taki dobry jakościowo kosztuje ok. £0,80 a ceny polskiego chleba wahają się od £1,00 do £1,50. Fajki kosztują około £5,00 ale dokładnie nie wiem bo na szczęście nie palę. Piwko to wydatek przeważnie £1,00 za sztukę. Ja często w Tesco kupuję Carlsberg, Fosters lub Kronenburg za około £3,00 za 4 szt. Jak się kupuje karton np. 20 sztuk to cena piwa za sztukę może być już zbliżona do pół funta... Wiele artykułów kosztuje mniej więcej £1... Na przykład cukier, mąka, masło (zwyczajne - wynalazki są tańsze), większość przypraw. Ceny wędlin i serów są zależne od jakości. Masówka jest dość tania - 400 g szynki lub sera kosztuje niecałe £2, coś lepszego jednak może być nawet kilkakrotnie droższe. Bardzo tanio jest w Lidlu. Ja tam lubię czasem kupować. Mają dobre salami, parówki wiedeńskie, żółte sery też nie są złe i w przystępnych cenach. Piwo z kolei to jest jakieś najgorsze dziadostwo z Niemiec a ceny przy tym wcale nie rewelacyjne. To na początek tyle... Odpowiedz Link Zgłoś