Dodaj do ulubionych

12.240Ł / brutto rocznie?????

IP: *.chello.pl 12.08.05, 10:46
Witam dostałem własnie pracę w Szkocji w małej miescinie na stanowisku
supervisora - właśnie z taką pensją rocznie - czy to jest dużo, średnio,
mało???Chodzi mi raczej o normalne , zycie a nie wegetowanie na zupkach
chinskich.Przez pierwsze 3 miesiące pracodawca udostępnia mi mieszkanie za
smieszne pieniądze( ok. 100 funtów miesięcznie) . Co o tym wszystkim myslicie
-dodam ze w kraju za tą samą robotę dostawałem 2000 zł netto.Więc ???
Obserwuj wątek
    • Gość: polskadlapolaka Re: 12.240Ł / brutto rocznie????? IP: 83.17.28.* / *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.05, 10:50
      Jak masz taką mamonę w polsce to wypnij się i pokaż im rów albo żądaj podwyżki.
    • Gość: ??? Re: 12.240Ł / brutto rocznie????? IP: 194.203.201.* 12.08.05, 10:57
      Przezyc przezyjesz i nie bedzie to wegetacja, ale raczej za duzo nie odlozysz
      jezeli chcesz normalnie zyc (zwlaszcza jezeli chcesz wynajac dom/mieszkanie a
      nie tylko pokoj). Sprawdz ile bedziesz wydawal na wynajem to bedzie pewnie
      najwiekszy wydatek (dodaj do tego Council Tax + rachunki). Wazne tez jest czy
      jedziesz sam, czy z kims (na poczatku sa koszty, ale pozniej dwie pensje...)

Powodzenia
      • Gość: belfer Re: 12.240Ł / brutto rocznie????? IP: 212.244.162.* 31.08.05, 09:32
        a mi sie jakos tak wydaje ze praca w posce szczegolnie w sektorze publicznym TO
        WEGETACJA!!!szczególnie jak sie dostaje 250 euro na miesiac.Kurcze faktycznie
        jesli zarabiasz tyle w Polsce to powinienes sie ostro zastanowic nad wyjazdem
        do uk ,bo tam zarobisz tylko jakies "marne" 6000PL na miesiac.CZŁOWIEKU nie
        daj sie wykorzystać.Tyraj tu w polsce i niech ci połowe jeszcze zabiorą na nowa
        lancie rządowcom.Badz patriota, plac za mieszkanie zdziercom spóldzielnianym,
        plac horendalne ceny za benzynke i tkwij tu klepiac biede, marzac jedynie o
        dobrobycie i o tym ze kiedys bedzie lepiej lub pocieszajac sie tym ze byl czas
        kiedy milaes 100razy gorzej .Moja rada :podejmij wyzwanie i idz do
        przodu.Stojac w miejscu niczego nie dokonasz.tez zamierzam porzucic te
        wspaniala oferte jaka mi oferuje ministertwo edukacji i czmyhnac czym predzej.
    • Gość: ! Re: 12.240Ł / brutto rocznie????? IP: *.chello.pl 12.08.05, 13:51
      moze nie super ale oki!!!
    • Gość: lukasof Re: 12.240Ł / brutto rocznie????? IP: *.chello.pl 23.08.05, 09:09
      supervisor tak malo ...pfuuu moj brat na budzie dostaje prawie 3 razy tyle ,
      fakt w Londynie a nie na zad...
    • Gość: gosc z Luksemburga Re: 12.240Ł / brutto rocznie????? IP: *.pt.lu 23.08.05, 11:33
      Jest to pensja odpowiadajaca normalnym legalnym zarobkom w wiekszosci zawodow
      i jeszcze do tego bardzo tanie mieszkanie. Gratulacje !
      • sajjitarius Re: 12.240Ł / brutto rocznie????? 23.08.05, 21:44
        Gość portalu: gosc z Luksemburga napisał(a):

> Jest to pensja odpowiadajaca normalnym legalnym zarobkom w wiekszosci zawodow
        > i jeszcze do tego bardzo tanie mieszkanie. Gratulacje !

A mozesz wytlumaczyc co oznacza to zdanie: "Jest to pensja odpowiadajaca
        normalnym legalnym zarobkom w wiekszosci zawodow" ? Bo nie bardzo rozumiem, co
        takie zdanie ma oznaczac. Co to sa normalne zarobki ? Ktore zawody zaliczane sa
        do wiekszosci zawodow ? Czy jesli w wiekszosci zawodow zarabia sie 12 240
        funtow rocznie, to znaczy ze tyle mniej wiecej zarabia zarowno chlopak myjacy
        gary w restauracji, jak i wykwaliifikowany elektryk, hydraulik, czy powiedzmy
        kierowca autobusu ? A pracownik na tasmie w fabryce tez tyle mniej wiecej
        zarabia ? A nauczyciel ? A programista ? A lekarz ? A dentysta ?

12240 funtow rocznie to sa moze i dobre zarobki dla kogos bez zadnych
        kwalifikacji. Z cala pewnoscia sa to zarobki z nizszej polki. Dla Polaka ktory
        przyjezdza z Polski by tu sie osiedlic na stale, to dobry poczatek. Ale dla
        kogos kto chce odlozyc by wrocic, raczej nie.
    • Gość: fragles Re: 12.240Ł / brutto rocznie????? IP: *.simmering.xdsl-line.inode.at 23.08.05, 15:57
      Powodzenia - calusy!
      • Gość: mmm:) Re: 12.240Ł / brutto rocznie????? IP: *.chello.pl 29.08.05, 16:35
        no i ty Fraglesie - uszy do góry
    • Gość: zona Re: 12.240Ł / brutto rocznie????? IP: *.malnet.pl 29.08.05, 22:00
      To cos okolo 6 funtow za godzine, to bardzo niska pensja. Raczej na tym
      stracisz, biorac pod uwage koszty utrzymania w GB.
      Od 25 k, oplaca sie wyjechac majac prace i to niezla w Polsce.
    • Gość: GG Re: 12.240Ł / brutto rocznie????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.05, 23:06
      Ja wlasnie za taka pensje jade za miesiac do pracy. Nie uwazam zeby to bylo
      strasznie kiepsko...pozdrawiam
      • gama22 Re: 12.240Ł / brutto rocznie????? 29.08.05, 23:28
        Moja pensja w Londynie jest dwukrotnie wyzsza. Zyjac skromnie odkladam polowe.
        Z tego wynika ze z Twojej pensji nie odlozylabym nic. Powodzenia
        • Gość: GG Re: 12.240Ł / brutto rocznie????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.05, 11:06
          Tylko kto powiedzial ze ja do Londynu jade? JA odloze co najmniej 1/3 pensji,
          dla mnie to i tak duzo, bo w PL nic nie mogę odłożyć, co więcej często muszę
          się zapożyczać.
          • Gość: Andrzej Re: 12.240Ł / brutto rocznie????? IP: *.chello.pl 30.08.05, 11:49
            No ale ja nie jade odkładać ..choć znając szkocka oszczedność moze czegoś sie od
            nich nauczę..jadę szukać ciekawej pracy z możliwościami rozwoju i
            nauki..przeccież nie wykluczam powrotu do PRLu,pytalem sie czy za to moge godnie
            zyć - pytanie ponawiam?
            • Gość: zona Re: 12.240Ł / brutto rocznie????? IP: *.malnet.pl 30.08.05, 12:24
              Moja znajoma ma pensje 25k rocznie i mowi ze zyje skromnie, ale nie biednie i
              nic nie odklada. Pamietaj ze musisz odjac 22% na podatek , 400Ł na mieszkanie
              miesiecznie, 100-150 inne rachunki, 200 na bardzo skromne jedzenie do tego
              komunikacja i na korzystanie z zycia nie zostaje wiele.Bedziesz tez musial
              doplacic w Polsce podatek do progu na jaki sie zalapiesz.
              • Gość: kangur Re: 12.240Ł / brutto rocznie????? IP: *.simmering.xdsl-line.inode.at 30.08.05, 14:15
                Jak to bedzie musial doplacic podatek w Polsce?? Jakies totalne bzdury!
                Pracowalam 2 lata w STanach i przeciez sporo zarabialam a dostalam zwrot
                podatku i to ponad 1500$ wiec nie wiem o jakiej doplacie mowisz ale to jest
                bzdura!
                • atenka11 Re: 12.240Ł / brutto rocznie????? 30.08.05, 23:29
                  Nie jest to bzdura tylko umowa miedzy Anglia i Polska duzo mowia o tym na forum
                  Usa nie dotyczy.W Anglii placisz 22, a w Polsce doplaasz reszte w zaleznosci od
                  progu.
                  • Gość: ? Re: 12.240Ł / brutto rocznie????? IP: *.simmering.xdsl-line.inode.at 31.08.05, 10:20
                    To znaczy ze jakbym wyjechala do kraju w ktorym wogole sie nie placi podatkow
                    albop sa one baardzo niskie to znaczy ze i tak bym musiala doplacic w Polsce? Z
                    jakiej racji skoro mieszkam za granica, zarabiam za granica to i podatki place
                    za granica. Dlaczego Polska ma zerowac na mojej edukacji i na fakcie ze licze
                    sie zagranica a nie w Polsce i to wlasnie tam ktos chce mnie zatrudnic
                    doceniajac moje doswiadczenie i umiejetnosci!! Powtarzam - BZDURA!
              • Gość: Ralph 25k IP: *.server.ntli.net 30.08.05, 21:51
                Co??? 25k rocznie i żyje skromnie i nic nie odkłada??? To co ona robi z tymi
                pieniędzmi? Żeby nie było że nie mam pojęcia - zarabiam bardzo podobnie i wiem,
                że wystarczy to na zupełnie normalne życie - przyzwoity samochód, raz w roku
                wyjazd na wakacje na Hawaje albo w Himalaje, itd. Jeden warunek - nie zbieramy
                na mieszkanie albo dom, bo to kosztuje naprawdę dużo i osoba zarabiająca 25k
                może o własnym kącie tylko pomarzyć.

Jeżeli znajoma ma 25k rocznie, to do ręki ma co miesiąc 1551 funtów, co po
                odjęciu 400 za mieszkanie, 100-150 za rachunki, 200 na jedzenie (bardzo
                skromne??? za tyle to jest niezła wyżera!), powiedzmy 50 na komunikację, to
                zostaje 750-800 funtów. Tyle wolnej gotówki co miesiąc naprawdę wystarczy na
                zupełnie normalne życie. Nie są to jakieś kokosy, ale zupełnie przyzwoite
                zarobki wystarczające na absolutnie normalne szeroko rozumiane życie (oprócz
                własnego mieszkania).
            • Gość: zona Re: 12.240Ł / brutto rocznie????? IP: *.malnet.pl 30.08.05, 12:26
              acha srednia krajowa wynosi ponad 25k/rok
              • Gość: Andrzej Re: 12.240Ł / brutto rocznie????? IP: *.chello.pl 30.08.05, 12:32
                Tak tylko ja jade do szkocji a nie Londynu - zakladam ze koszty utrzymania bede
                2-3 krotnie mniejsze -szczegonie mieszkania...ale moze sie myle?
                • Gość: ania jakia kas a w anglii? IP: *.intergeo.pl / 213.77.78.* 31.08.05, 10:39
                  czesc czy mógłby mi ktoś powiedziec jakie w angli są najmniejsze i najwieksze
                  banknoty pieniężne?
                  • Gość: Ralph Re: jakia kas a w anglii? IP: *.server.ntli.net 31.08.05, 21:24
                    Są banknoty 5, 10, 20 funtów. Innych nie widziałem, chociaż podobno są
                    50-funtowe, ale są one zbędne, bo tu nikt nie używa gotówki jeżeli w grę wchodzą
                    większe kwoty.
                    • natalia.brzeska Re: jakia kas a w anglii? 31.08.05, 21:49
                      Tak, sa 50 GBP - pomaranczowe :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka