Dodaj do ulubionych

W której dzielnicy Londynu zamieszkać?

02.10.05, 23:40
Po 2 latach mieszkania w UK przeprowadzam sie do Londynu.
Nie znam zupelnie miasta i szukam porady która dzielnica
jest najodpowiedniejsza.Odrzucam od razu dzielnice zamieszkale
przez Polakow lub te zamieszkale tylko przez jedna z
mniejszosci.Chcialabym mieszkac w 2 lub 3 strefie.Pracy
poszukam później wiec bliskość do miejsca pracy się nie liczy.
Bede bardzo wdzięczna za każdą podpowiedź.
Obserwuj wątek
    • trelemorele Re: W której dzielnicy Londynu zamieszkać? 03.10.05, 11:35
      Hmmm... No jesli odrzucasz dzielnice zamieszkane przez Polakow lub jedna z
      mniejszosci to proponuje Westminster. Ladna okolica, blisko centrum, obecnie
      chyba najbezpieczniejsza czesc Londynu.
      Pod londynem jest tez Richmond. Pieknie - przystanie jachtowe, malowniczy
      zamek. Niestety widzialem tam tez jedna turecka kawiarenke wiec nie wiem czy
      spelnia twoje kryteria...
      Ja sam mieszkam niestety w okolicy zamieszkanej przez Polakow i te inne
      mniejszosci. Pijane tlumy rodakow, glosni murzyni i brudni turcy sa tacy
      uciazliwi kiedy wracam z biura do domu. Nie wiem jak ja to jeszcze znosze. Tak
      wiec Acton stanowczo ci odradzam. Mysle, ze ludzie tacy jak ty powinni taka
      okolice omijac z daleka.

Powodzenia
      • aneta24uk Re: W której dzielnicy Londynu zamieszkać? 03.10.05, 18:41
        Londyn to miasto kosmopolityczne i skoro musze tam zamieszkac
        to chce zamieszkac w czesci zamieszkalej przez jak najwiecej roznych
        narodowosci.Nie chce slyszec codziennie tylko jezyka Polskiego lub tylko
        jezyka Urdu.Stad tez moje kryteria.

Co do Twego sarkazmu jest on na poziomie typowego nacjonalistycznego
        Polaczka.Dziekuje za pomoc-faktycznie Acton i Hammersmith nawet bym nie
        rozważala-teraz jestem pewna że tam nie zamieszkam.

• trelemorele Re: W której dzielnicy Londynu zamieszkać? 03.10.05, 22:00
          "O d r z u c a m od razu dzielnice zamieszkale przez Polakow lub te zamieszkale tylko przez jedna z mniejszosci"
          troszke mnie to poirytowalo ;)

Oj uwierz mi, ze z powodow rasowych daleko mi do typowego nacjonalisty ;)
          Nie ma dzielnic zamieszkalych przez Polakow :)) To mity z TVN :)
          Tak jak obok Crouch End(polecam) pelnego angielskiej middle class mamy Turpike Lane i Woodgreen tak obok okolic Ravenscourt mamy "sciane placzu" i panow Zenkow pijacych piwo.
          Sa czesci Acton pozbawione tego co nazywasz skupiskami mniejszosci(chociaz jest tu spora mniejszosc japonska ;)) ) a okolice Hammersmith naleza do jednych z drozszych w Londynie i postrzeganie ich przez perpektywe audycji w TVN to uproszczenie.

Co do Polakow to mozna zauwazych ich(nas) wszedzie. Za kierownica autobusu, na wernisazu galerii na Portobello(zapraszam jutro do Muse), w parku z dzieckiem, w banku na Canary Warth... wszedzie.
          Pare lat temu pewien albanczyk zapytal mnie dlaczego Polacy sie unikaja. Nie wiem tego do dzis ale symptomy widze na kazdym kroku ;)

Ja tez przyjechalem tu z przedswiadczeniem, ze od Polakow to z daleka. Po pewnym czasie okazalo sie to nieprawda. Z daleka nalezy trzymac sie od pewnego typu ludzi. Niezaleznie od ich obywatelstwa, rasy religii, orientacji sexualnej czy stylu zycia.
          Mam nadziej, ze uda ci sie znalezc okolice bez ludzi glupich, nieciekawych i nieuczciwych. Dzielnice zamieszkale przez takich ludzi sam bym ODRZUCIL.

LS
          • lol21ndm Re: W której dzielnicy Londynu zamieszkać? 08.10.05, 16:36
            Dobrze piszesz Trelemorele. :)

Ja swego czasu mieszkalam w Tolworth (krotko), potem Surbiton (i jedno i drugie
            zone 6, wiec nie podpada pod kryteria), a potem w Putney. Putnej wowczas bylo
            bardzo mile (ale mowimy tu o roku 1991). Teraz niestety nie moge rekomendowac,
            bo zapewne wiele sie zmienilo...
    • enya26 Re: W której dzielnicy Londynu zamieszkać? 07.10.05, 10:14
      Polacy są wszędzie i niewazne jak byś uwazała by ich nie spotkać -nie uda Ci
      sie to.

Bardzo fajne miejsce to Blesize Park
      • isabelpriv Re: W której dzielnicy Londynu zamieszkać? 15.10.05, 18:41
        A co sadzicie o Fulham ?
        pozdrawiam :)
        • corrado.catani Re: W której dzielnicy Londynu zamieszkać? 10.11.05, 16:00
          uwzględnij też Mayfair :-)
    • agi1234 Re: W której dzielnicy Londynu zamieszkać? 06.12.05, 13:00
      mieszkam od 8miu lat na ''poludniu rzeki'', najpierw na Richmond a potem
      Putney. Super i bezpieczne dzielnice ale oczywiscie dosc drogie. Od maja
      mieszkma blisko Putney i Wandsworth, na Earlsfield. Nie ma stacji metra ale
      dojazd do Waterloo zajmuje 10min a na Wimdledon jeszce krocej. Bardzo tanio
      (jeszcze bo dzielnica sie rozwija) i najnizszy w Londynie council tax.
      • gmati Re: W której dzielnicy Londynu zamieszkać? 22.12.05, 20:33
        Powiem Wam, że mieszkam w Polsce;) W mieście hmm 80 razy mniejszym od
        Londynu. :)

W zeszłym roku miałem okazję przez miesiąc czasu mieszkac w Londynie..
        mieszkałem w Acton Town. Dużo polaków, jednak na moje oko to jedynie z 5%
        tamtejszej populacji. Moim zdaniem całkiem przystępna dzielnica, dla tych
        którzy jeszcze się Londynie nie dorobili. Gdybym mial kase wybralbym cos blisko
        centrum, duzo zieleni, spokoj, duzo bialych (wbrew pozorom nie jestem zadnym
        rasista), bliskosc metra. Co to by byla za dzielnica?
        • neeki Re: W której dzielnicy Londynu zamieszkać? 23.12.05, 11:15
          ja mieszkam w Lee. w sumie wiekszosc anglikow , spokojnie podoba mi sie. tylko
          daleko
          • magdalenapilat Re: W której dzielnicy Londynu zamieszkać? 27.12.05, 09:39
            Ja polecam Battersea i Clapham. Mam wyjatkowy sentyment do tych dzielnic,
            aczkolwiek wiem, ze wszedzie moze byc fajnie, nawet w Streatham Common, gdzie
            sie niedawno przenioslam...(chociaz tylko czarno i polsko na ulicach)

Trelemolere! Czy my sie przypadkiem nieznamy???

MP
            • trelemorele Re: W której dzielnicy Londynu zamieszkać? 28.12.05, 11:10
              alez naturalnie, ze sie znamy pani Magdo :))))
              jak tam lewek?? nie zmarzl? ;)
              • magdalenapilat Re: W której dzielnicy Londynu zamieszkać? 29.12.05, 00:29

AAA, witam LS! Biedny Lewek stoi na parkingu pod Luton i czeka wiernie (mam
                nadzieje) az pani wroci do Lo.

Jestem teraz w Krakowie z Satomi i Tomoko, moimi Japoneczkami.
                Jutro jedziemy do Oswiecimia, a w piatek do Murzasichle.
                Panienki leca do domciu 1 stycznia a ja powracam 4. na brytyjska ziemie.
                Odezwe sie wtedy z firmowego komputerka :)
                Wesolego Sylwestra zycze Tobie i A!

Pzdr
    • tniec Re: W której dzielnicy Londynu zamieszkać? 25.02.06, 13:13
      polecam Earl's Court - jeszcze pierwsza strefa, ale na pograniczu z drugą.
      bardzo kosmopolitycznie, są oczywiście i Polacy, ale nie w ogromnych ilościach
      (są w końcu wszędzie w Londynie), może nie taka super dzielnica jak chelsea,
      ale na pewno lepiej niż na fulham, ładnie pod względem architektonicznym, łatwy
      dojazd do centrum metrem(linie picadilly i district) albo busem, choć nawet
      dłuższy spacer dla wytrwałych do Hyde Parku lub Knightsbridge i muzeów. Blisko
      do Holland Parku (a za parkiem już Notting Hill), są puby, restauracje i nawet
      ze dwa kluby, sklepy (nawet Tesco, więc łatwo o zakupy,oprócz tego
      Mark's&Spencer, Sommerfield), polski sklep w sąsiedniej dzielnicy (West
      Kensington), jest też biblioteka, a w paru paki shopach można kupić polską
      prasę. Mieszkałem tam rok, polecam.
      • edavenpo Re: W której dzielnicy Londynu zamieszkać? 25.02.06, 19:27
        paki shopach
        ___

A co to jest 'paki shop'?
        • magdalenapilat Re: W której dzielnicy Londynu zamieszkać? 01.03.06, 15:16
          Wszystko wskazuje na to, ze chodzi o sklep Pakistanczyka tudziez Hindusa :)
          • trelemorele Re: W której dzielnicy Londynu zamieszkać? 02.03.06, 14:49
            a ja mam niedaleko ruso shop :)
            maja swietne jedzenie. polskie sklepy sie chowaja przy nich kompletnie. Jak
            ktos chce to maja nawet golabki domowej roboty.

A ja sie ciagle czaje na Richmond. Pieknie tam jest, eh...
            • magdalenapilat Re: W której dzielnicy Londynu zamieszkać? 02.03.06, 15:22
              Ja tez sie czaje LS, takze uwazaj :)
        • tniec Re: W której dzielnicy Londynu zamieszkać? 04.03.06, 12:11
          sklep prowadzony przez hindusów lub pakistanczykow, przez niektorych
          niekulturalnych nazywanych ciapatymi. paki shop to ciut obelzywe po angielsku,
          wiec lepiej tego nie uzywaj...
          • edavenpo Re: W której dzielnicy Londynu zamieszkać? 07.03.06, 18:30
            paki shop to ciut obelzywe po angielsku,
            > wiec lepiej tego nie uzywaj...
            ___

Dzieki za wyjasnienie.

W zyciu by mi do glowy nie przyszlo uzywac tego slowa bo znakomicie znam jego
            znaczenie i wydzwiek. Pytanie cisnie sie na usta... skoro wiesz ze obelzywe to
            dlaczego Ty go uzywasz?
            • tniec Re: W której dzielnicy Londynu zamieszkać? 09.03.06, 14:13
              taki skrót myślowo-klawiaturowy. ale spokojna głowa, do nich tak nie mówię, ba
              nawet bardzo mi się podobało w Indiach...
    • satand Re: W której dzielnicy Londynu zamieszkać? 16.03.06, 00:46
      A ja mam takie pytanie? Za niedługo pojawię się w Londynie i zamieszkam w Stamford..co myślicie o tej dzielnicy? Szukać czegoś nowego czy tam już zostac?
      Dzięki!
      • vlasta Re: W której dzielnicy Londynu zamieszkać? 11.06.06, 00:19
        stamford hill jesli o to ci chodzi a nie jak odpowiedziala ci reszta na temat
        stratford no wiec tak to dzielnica w duzej czesci zamieszkala przez ludnosc
        zydowska nie za bogata ale spokojna no bo chyba nigdy nie czytales w kronikach
        kryminalnych o przestepczosci zydowskiej. dzielnica nie za piekna ale malo
        polakow pracujacych fizycznie stac na cos lepszego ale jesli mieszka sie w domu
        pelnym milosci to nie jest tak bardzo istotne jaka to dzielnica nie to jest
        najwazniejsze.pozdrawiam
    • hannavald Re: W której dzielnicy Londynu zamieszkać? 19.03.06, 01:55
      Wybierz Camdentown. A jesli chodzi o pytanie o Stratford, to jest wprawdzie
      tanszy niz West London, ale polecam to drugie.
      • tniec Re: W której dzielnicy Londynu zamieszkać? 22.03.06, 19:17
        raczej odradzam stratford, bo jest dość daleko tzn. np w nocy busem długi
        dojazd (co najmniej 50 min, zależy skąd), w dzień metro zapchane i to bardzo,
        bo central line niestety nie jeździ jak inne co 3 minuty, no a poza tym nie ma
        fajnych knajpek w okolicy, jest za to dość blisko asda. okolica nieciekawa,
        mnie się nie podobało i po tygodni się przeprowadziłem. dużo rodaków i kolorów.
        • trelemorele Re: W której dzielnicy Londynu zamieszkać? 23.03.06, 10:57
          z kolorow to najbardziej lubie czerwony... jak burak.
          A ja banalnie polece Acton poludniowe. Blisko na Chiswick(tak sie to pisze?) i
          Ealing. Swietne polaczenia z centralnym Londynem i okolicami Richmond. Jesli
          ktos szuka spokoju to mozna sie tu milo ponudzic. A do atrakcji nie jest
          daleko :)
          Wschodni Londyn sucks...
          • spinkamala Croydon 31.05.06, 20:06
            Duzo czarnych i polakow, ale jest ok! jest baseni i sklep z polkim jadlem
            prowadzony przez "ciapakow" jak ktos jest z okolic, chetnie zgadam sie na
            PIFKO!!!!
    • a74-7 Re: W której dzielnicy Londynu zamieszkać? 24.03.06, 19:37
      aneta24uk napisała:

> Po 2 latach mieszkania w UK przeprowadzam sie do Londynu.
      > Nie znam zupelnie miasta i szukam porady która dzielnica
      > jest najodpowiedniejsza.Odrzucam od razu dzielnice zamieszkale
      > przez Polakow lub te zamieszkale tylko przez jedna z
      > mniejszosci.Chcialabym mieszkac w 2 lub 3 strefie.Pracy
      > poszukam później wiec bliskość do miejsca pracy się nie liczy.
      > Bede bardzo wdzięczna za każdą podpowiedź.

He,he zrob najpierw wywiad srodowiskowy, zeby napewno nie bylo zadnego
      Polaka... w 2 albo 3 strefie, he,he,he
    • kasia_83 Re: W której dzielnicy Londynu zamieszkać? 23.04.06, 19:56
      Wimbledon. Mieszkam tu od ponad roku, jestem b. zadowolona. Czysto, spokojnie,
      duzo bialych ludzi. Duzo sklepow, kino, silownia, biblioteka. Mieszkalam
      rowniez na Southfields, czystomi spokojnie, ale daleko do centrum handlowego,
      sklepow. W okolicy kilka sklepow na krzyz, na dluzsza mete jest to uciazliwe.
      Dzis bylam w okolicy Mile End, Betnal Green, ciesze sie, ze tam nie mieszkam.
      Nie czulabym sie tam bezpiecznie. Duzo podejrzanych typow, brudne ulice,
      wszystko jakies takie szare i smutne. Malo zieleni.
      • krowkakrowka Re: W której dzielnicy Londynu zamieszkać? 04.06.06, 18:47
        a ja polecam finsbury park ;P
        oczywiscie zart!
        mieszkamtu i nie wiem co tu robie!!!!
        jest tu tak brzydko ze az strach sie bac!
      • pak76 Re: W której dzielnicy Londynu zamieszkać? 05.06.06, 09:40
        kasia_83 napisała:

> Wimbledon. Mieszkam tu od ponad roku, jestem b. zadowolona. Czysto,
        > spokojnie, duzo bialych ludzi.

Rasistka?! ;-)
        Ale powoli tez dochodze do takiego stanu...

> Dzis bylam w okolicy Mile End, Betnal Green, ciesze sie, ze tam nie mieszkam.
        > Nie czulabym sie tam bezpiecznie. Duzo podejrzanych typow, brudne ulice,
        > wszystko jakies takie szare i smutne. Malo zieleni.

Zgadzam sie, w koncu to wschodni Londyn. Dalej mamy Leyton, Forest Gate i
        Barking tez nieciekawe.

Ja sie zadomowilem w Walthamstow i jezeli ktos pracuje w City to dojazdy sa
        ekstra i to na dodatek pociagami, nie dusznym metrem...
    • awrey Re: W której dzielnicy Londynu zamieszkać? 27.08.06, 17:37
      Czesc -

Nie znam Londynu kompletnie - bylam pare razy w City w pracy ale nic nie
      widzialam bo za kazdym razem tylko na dwa dni i na nic nie mialam czasu.

Okazuje sie, (choc jeszcze probuje sie wymigac) ze mnie prawdopodobnie do
      Londynu przeniosa. Z tego co wiem to wszyscy Anglicy strasznie na Londyn
      narzekaja i jak ktorys na przyklad sie do kontynentalnej Europy przenosi albo
      nawet na przyklad na taka wyspe jak Majorke gdzie pracuje dla jakiegos hedge
      fund to sa zachwyceni na jaki fantastyczny standard zycia sobie moga pozwolic
      za ta sama pensje w porownaniu do Londynu. Doslownie zaden nie chce do Londynu
      wracac i sie trzymaja swoich prac rekami i nogami.

Osobiscie to narodowosc czy rasa nie robi mi najmniejszej roznicy ale wazne
      jest dla mnie zeby dzielnica byla blisko centrum wzglednie zeby
      miala dobre polaczenie do centrum, zeby byla bezpieczna, zeby to nie bylo
      jakies ghetto, gdzie mieszkaja w wiekszosci ludzie na zasilku z socjalnymi
      problemami. Stojac w lotniskach nieraz godzinami w kolejkach przez
      najnowsze "security measures" dorobilam sie niestety uprzedzen(choc glupio mi
      sie do tego przyznac) i wolalabym mieszkac w duzej odleglosci od
      jakiegokolwiek meczetu.

Chodzi mi o taka przyjemna i przede wszystkim spokojna dzielnice typu middle
      class czy upper middle class w ktorej wieczorem dziewczyna wracajaca sama do
      domu nie musi sie trzesc ze strachu (a jestem strachliwa z natury).

Wolalabym zaplacic wiecej za mniejsze mieszkanie w bezpiecznej, spokojnej i
      przynajmniej choc troche zielonej dzielnicy niz o wiele mniej
      w glosnej, mniej bezpiecznej, czy bardziej oddalonej.

W zwiazku z tym mam pytanie.
      1. Czy mozecie taka dzielnice polecic?
      2. Czy macie moze pojecie plus minus w przyblizeniu ile kosztowaloby wynajecie
      mieszkanie wielkosci gdzies 1200-1300 sqare feet (troche ponad 100 metrow
      quadratowych)?

Z gory dzieki.
    • dziewczynazperla Re: W której dzielnicy Londynu zamieszkać? 17.09.06, 04:13
      Anetko!

Jesteś Polką, tak?

A to jest polskie forum na polskim portalu, tak?

I przyszłaś tu zapytać innych Polaków jak uniknąć Polaków?

Mają Ci powiedzieć jakie dzielnice omijają z daleka, a Ty się tam przeniesiesz?

lol

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka