Dodaj do ulubionych

Dlaczego NIE Londyn ?

IP: *.orange.pl 14.01.06, 08:15
Rozmawialem z moja native speakerka, ANgielka mieszkajaca od 11 lat w Polsce.
Stanowoczo odradza mi zamieszkanie w Londynie. Drogie mieszkania, oplaty za
korzystanie z samochodu w miescie, niekoniecznie wyzsze wynagrodzenie.
Zalecala jakies miasto blisko Londynu.
Troche mnie to zasmucilo, bo myslalem o Londynie z kilku powodow.
- lotnisko z ktorego sa czeste loty do Polski
- osrodek kulturalny (nie zamierzam wyjechac zeby odkladac do skarpety
kazdego funta)
- spory rynek pracy w IT

Moze faktycznie na poczatku uderzyc do mniejszego miasta blisko Londynu a za
jakis czas sprobowac sie przeprowadzic ?
Obserwuj wątek
    • Gość: schlimazel Re: Dlaczego NIE Londyn ? IP: *.dyn.optonline.net 14.01.06, 08:43
      wiesz jak sie malo zarabia to wszedzie jest drogo...a ta twoja nauczycielka to
      pewnie ofiara losu skoro wyladowala w Polsce /-:
      • Gość: Northern I Re: Dlaczego NIE Londyn ? IP: 217.33.195.* 14.01.06, 12:21
        Naprawdę uważasz, że jak ktoś jest w Polsce to jest ofiarą losu?
        Znam wielu ludzi, którzy nie narzekają.
    • Gość: ??? Re: Dlaczego NIE Londyn ? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 14.01.06, 08:56
      Przez dlugi czas mieszkalem poza Londynem, pol roku temu przenioslem sie do
      Londynu i nie zamierzam sie stad wyprowadzac. Wszystkie atuty jakie wymieniles
      sa na miejscu. Oczywiscie mozesz mieszkac pod Londynem i dojezdzac do pracy
      tutaj, tylko wtedy policz ile wydasz na przejazdy i ile czasu bedziesz spedzal
      w pociagu.

Za jazde samochodem placisz tylko w centrum, tak wiec ja jeszcze nigdy nie
      placilem, mieszkania sa drozsze, ale pensje rowniez (zgaduje, ze nie mowimy
      tutaj o £5,05).

Chyba nie tylko ja mam takie zdanie. Kumpel pol roku temu przyjechal do Anglii
      (Cambridge) i juz ma go dosyc. Wlasnie sie przeprowadza do Londynu.

• Gość: Ralph Re: Dlaczego NIE Londyn ? IP: *.server.ntli.net 14.01.06, 10:49
      Naprawdę duży rynek pracy w IT znajduje się poza Londynem. Thames Valley Park w
      Reading, High Wycombe, Cambridge, itd. Nie warto pchać się do samego Londynu,
      chyba że rzeczywiście się lubi wielkie koszmarnie zatłoczone miasta. Poza
      Londynem jest także dużo łatwiej o pracę.
      Już po miesiącu spędzonym w małym miasteczku stwierdziłem że za żadne skarby nie
      będę nigdy mieszkać w dużym mieście. Kino, teatr, inne przyjemności - proszę
      bardzo, wsiadam w autobus i po 20 minutach jestem w centrum Oxford.
    • Gość: Jarek Re: Dlaczego NIE Londyn ? IP: *.g / 80.53.83.* 14.01.06, 12:42
      Fakt, jezeli chodzi o centrum kulturowe to Londyn nie ma sobie rownych, ale co
      do tych zarobkow i pracy to niestety musze sie zgodzic z Twoja nauczycielka. Ja
      przez pol roku mieszkalem w Londynie, gdzie mialem tylko dorywcza prace, teraz
      pracuje w Dover: nizsze ceny mieszkan, mniej Polakow, wiecej pracy, wieksze
      zarobki. Za 2 tygodnie znow wracam na Wyspe :-))) Powodzenia.
    • prozin Re: Dlaczego NIE Londyn ? 14.01.06, 12:52
      to chyba zalezy od tego czy ktos lubi duze miasta czy nie. podobnie jest z
      warszawa - zarobki wieksze ale i koszty utrzymania tez wiec jesli o to chodzi
      to przychod - rozchod jest taki sam czy bedziesz w Londynie czy w mniejszym
      miescie. Moi znajomi po roku mieszkania w Londynie maja go dosc i chca sie
      przeprowadzic do mniejszego miasta, z kolei druga kolezanka jest zachwycona
      stolica.
    • Gość: IT Re: Dlaczego NIE Londyn ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 17:49
      Jak IT to polecam atakowanie Londynu. Ofert pracy do wyboru do koloru.
      Oczywiscie w Thames Valley tez jest tego troche, ale mimo wszystko jest to
      nieporownywalne. Tak jak nizej ktos napisal, jak lubisz duze miasta to jest ok.
      Poza tym sa rozne ladne zakatki, gdzie nie czuc tak wielkiego miasta. Nie trzeba
      od razu mieszkac przy ruchliwej ulicy czy duzym skrzyzowaniu.
      • Gość: ghrom Re: Dlaczego NIE Londyn ? IP: *.static.dsl.as9105.com 14.01.06, 18:02
        Dlaczego nieporownywalne?

Microsoft, SAP, Oracle, IBM - wszystkie sa poza Londynem.

Zdrowko,
        ghrom.com/index.php?go=faq
        • Gość: IT Re: Dlaczego NIE Londyn ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 19:42
          Wiem, ze tam sa, ale dla mnie jednak nieporownywalne. W Londynie jest cala masa
          roznych firm i wszyscy potrzebuja jednak IT.
          Wszystko zalezy czy ktos woli duze miasta czy troche mniejsze. Ja wybralam
          Londyn, poniewaz chcialam miec pewnosc ze i ja i maz znajdziemy interesujaca i
          odpowiadajaca nam prace. Mialam kilka ofert w Reading, ale musialabym tam
          dojezdzac godzine.
          Druga kwestia to dobry transport na lotnisko jako, ze lubie sobie podrozowac,
          chociaz z Thames Valley jest dobry dojazd na Heathrow.
    • Gość: Mozarella Re: Dlaczego NIE Londyn ? IP: *.g / 80.53.83.* 14.01.06, 17:59
      a ja z doswiadczenia wiem, ze Dublin i Londym (jak rowniez w Birmingham -
      drugie co do wielkosci miasto w GB) są zalane polską falą poszukujących pracy i
      jedyne co moge polecic to prowincje lub mniejsze miasta np. Bath czy
      Glastonbury. Ale decyzja nalezy do Ciebie...
      • Gość: it Re: Dlaczego NIE Londyn ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 19:45
        Ale jakos nie zauwazylam, zeby te miasta byly zalane poszukajacymi pracy w IT.
        W zaleznosci od zawodu i specjalizacji niektorym moze byc latwiej w wiekszym
        miescie innym w mniejszym.
      • reallondoner Do Ghroma 19.01.06, 20:09

ALe IBM ma tez swoja siedzibe takze w Londynie, calkiem pokazna siedziba, zaraz
        obok studia ITV na South Bank, obok Blackfriars Bridge, przy OXO Tower.

Wiele firm IT pracuje na zasadzie: male biuro, wsparcie IT dla wielkiej
        korporacji. Pracujesz wtedy z max 5 osobami w biurze i jest lux.
        W taki sposob kolega pracowal dla firmy IT dla kompanii energetycznej. Zarobki
        28k za pierdzenie w stolek i obsluge java scriptow.
      • Gość: lukrad Re: Dlaczego NIE Londyn ? IP: *.range86-131.btcentralplus.com 20.01.06, 22:10
        Tak, ale np. Bath ma 80 tys. mieszkańców a liczbę Polaków szacuje się na
        minimum 2 tyś (i przybywa), sztandarowo połowa stanu osobowego firmy
        transportowej first to kierowcy z Polski, poza tym oczywiście branża hotelowo-
        knajpiana opanowana w takim samym stopniu jak wszedzie przez rodaków. Ceny
        mieszkań wysokie bo miasto jest atrakcją turystyczną, ma wysoki council tax.
        Stawki robocze jak wszędzie. A firm IT to może kilka malutkich, rynek pracy
        dość wąski... w tych sprawach lepiej szukac w pobliskim Bristolu, . Z plusów
        można wymienić fakt że jest tu spokojnie i dość jednolicie kulturowo (piszę to
        nie będąc rasistą), pozdrawiam.
    • lida82 Re: Dlaczego NIE Londyn ? 14.01.06, 18:13
      tez odradzam Ci londym sama mieszkam dosc daleko od londynu i jestem szczesliwa
      zarabiam wiecej niz znajomi w londynie(niestety duza konkurencja na rynku pracy
      naszych rodakow)mieszkanie mam tanie otaczaja mnie Anglicy a nie mieszanka
      wszystkich narodowosci(jak jest w LOndynie)jest na dluzsza mete
      meczaca..rozrywek tez nie brakuje lotniska nie tylko sa w londynie i jest masa
      transferow na lotniska a z centrumlondynu masz okolo40km na lotnisko, musisz
      sie zastanowic..pozdrawiam
      • walesa4 40km? 19.01.06, 08:53
        en.wikipedia.org/wiki/Heathrow
        Heathrow is located in the London Borough of Hillingdon, 15 miles (24 km) west
        of Charing Cross in Central London.
        • Gość: Ralph Re: 40km? IP: *.server.ntli.net 19.01.06, 20:38
          Też Wikipedia:
          Gatwick Airport (...) approximately 40 km (25 miles) south of London.
          Stansted Airport (...) about thirty miles north of London.
    • Gość: Aga Re: Dlaczego NIE Londyn ? IP: *.dsl.pipex.com 14.01.06, 20:00
      Londyn jest o polowe- 2/3 drozszy niz inne miasta, ktore tez sporo oferuja. Juz
      nie mowiac o tym, ze wiele firm nawet Google i BBC sie powoli przenosi do
      Manchesteru, ktory tez jest swietnym centrum kulturalnym, zarobki sa takie same
      jak w Londynie, a koszty zycia duuuzo nizsze. Londyn jest super na weekend, jak
      sie ma tam znajomych mozna wyskoczyc raz, dwa w miesiacu, ale zyc i pracowac to
      w L. chyba nie warto.
      Liverpool, Sheffield, Manchester, naprawde swietne miejsca do zycia/pracy.
    • Gość: Ergo Re: Dlaczego NIE Londyn ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 08:02
      rowniez tak uwazam, nawet nie pchalem sie do Londynu, wybralem za to przemile
      miasto Reading - na zachod. Wiecej pracy, taniej, mniejsza konkurencja.
      • pak76 Re: Dlaczego NIE Londyn ? 19.01.06, 11:13
        Wszystko zalezy co kto lubi. Ja pracuje w Londynie i nie zamierzam sie na razie
        nigdzie przenosic. 30 minut od pracy, 20 minut do Leicester Square, w 5 minut
        na autostradzie jezeli chce wyjechac poza miasto. Poza tym lubie dom, ktory
        wynajmuje (OK jakbym mieszkal poza Londynem to pewnie moglbym kupic, ale to
        jest jedyny minus).

Wlasnie odrzucilem oferte pracy w Reading i nawet sie przez chwile nie
        zastanowialem, 20 minut do Paddington to troche za daleko :-)

Pewnie jakbym mial dzieci to bym myslal inaczej...

Podsumowujac: poki co wybieram Liverpool... Street!
    • xiv Re: Dlaczego NIE Londyn ? 19.01.06, 14:21

tak tyelko wtrace:

www.jobstats.co.uk/jobstats.d/LOCATION.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka