Dodaj do ulubionych

Montessori

23.03.06, 21:08
Pytanie: Montessori czy zwykle przedszkole na 2-3 dni w tygodniu? Co o tym
sadzicie? Co na ten temat wiecie? Ja wprawdzie mam jeszcze duzo czasu na te
decyzje, ale chce sie zorientowac. Gosia, Ty mowilas, ze chcesz Maje do
Montessori poslac? Tesciowa mi dzisiaj pokazala Montessori doslownie na rogu
ulicy, na ktorej bedziemy tu w Skerries mieszkac. To byloby nawet blizej niz
do przedszkola. Ale sama nie wiem?
Hania
Obserwuj wątek
    • itonek Re: Montessori 23.03.06, 21:47
      Kuba chodzi do montessori
      5 razy w tyg - po 3,5 godziny - taki maja program grupy -
      • olliesmum Re: Montessori 24.03.06, 08:26
        Ollie chodzi do Montessori (full-time) od roku. Przedtem byl rok w
        pre-Montessori. Uwazam, ze jest to bardzo dobry system, o ile oczywiscie
        personel jest naprawde z kwalifikacjami i stosuje wszystkie zasady. Bo tutaj
        wlasciwie chyba wiekszosc przedszkoli jest Montessori, ale slyszalam, ze nie
        zawsze tego przestrzegaja. Najlepiej porozmawiaj z wlascicielka przedszkola i
        dokladnie ja o wszystko wypytaj, czy personel ma dyplomy, jak prowadza zajecia,
        co to jest Montessori, niech Ci wszystko pokaza itp. Powinni miec np. specjalne
        wyposazenie do nauki liczenia itd.
        W ogole, polecam wiele rzeczy omowic i sprawdzic podczas takiej wizyty. Na tej
        stronie mozesz znalezc uzyteczna liste pytan, ktore powinno sie nie tylko w
        przypadku Montessori, ale w ogole przed wyslaniem dziecka do jakiegokolwiek
        przedszkola:
        www.rollercoaster.ie/local_childcare/choosing_creche.aspPowodzenia!
        • maja92 Re: Montessori 24.03.06, 11:45
          Moi chlopacy nie chodzili do Montessori, tylko rok przed rozpoczeciem szkoly
          Trish zaprowadzala ich do play schools by troche zapoznali sie z dziecimi i
          byli bardziej spoleczni.
          Z Remim nie bylo problemu, bo mial 5 lat jak poszedl do szkoly, ale z
          Jonathanem to widzily roznice. Jono mial 4 lata jak poszedl do Junior Infants w
          szkole. Poniewaz jest mlodszy to ciezej jest Mu sie skupic - nauczycielka sama
          mowila, ze w tym wieku widzi roznice, ktore dzieci byly w Montessori, a ktore
          nie.
          Troche teraz zaluje, ze chlopacy, a zwlaszcza Jono, nie byli w Montessori, ale
          nauczycielka mowi, ze mlody jest bystry i do wakacji na pewno sie podciagnie i
          nie bedzie widac juz roznicy.
          Poczekamy, zobaczymy....

Zobacz takze, bo niektore creche maja takze Montessori zorganizowane, tzn.
          dziecko idzie do creche na caly dzien, a pozniej pani przychodzi w poludnie na
          te pare godzin, by poprowadzic Montessori. Tak bylo u Remiego w creche, gdy
          uczeszczal do jednego w Bray.
          Dobre rozwiazanie dla mam pracujacych.
    • zapytajnick Re: Montessori 24.03.06, 21:04
      Haniu,

To juz dziewczyny sie wypowiedzialy na ten temat, wiec nie bede sie powtarzac.
      Chcialabym Maje wyslac do montessori i jak dla mnie opcja codziennie a na
      krotko jest lepsza, niz dwa czy trzy razy na dluzej. Wydaje mi sie, ze dla
      takiego malucha tez lepiej codziennie a na krotko.
      • tomsmom Re: Montessori 24.03.06, 22:02
        Dzieki dziewczyny - jak zawsze jestescie super-pomocne!! :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka