Dodaj do ulubionych

Kredyt hipoteczny - kiedy?

IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 28.03.06, 23:04
Jak angielskie banki podchodzą do tego problemu
ceny nieruchomości można sprawdzić w internecie
ale jak jest z dostępnością kredytów
Obserwuj wątek
    • reallondoner Re: Kredyt hipoteczny - kiedy? 29.03.06, 09:36
      Hipoteczny ? A co masz pod hipoteke?
    • jasiubleep Re: Kredyt hipoteczny - kiedy? 29.03.06, 09:49
      Chodzi chyba o mortgage czy inny 'secured loan'? Wprawdzie 'byly to dobre stare
      czasy' ale dostalem moj pierwszy mortgage po 6 miesiacach pobytu i pracy 'w
      ogole'.
      Na pewno dostaniesz kilakanascie odpowiedzi na tym forum od ludzi, ktorzy
      przyjechali niedawna i juz zdazyli kupic tu dom.
      Mozesz oczywiscie pojsc do mortgage advisor (zawzwyczaj osiagalni u kazdego
      wiekszego estate agent) i spytac dokladnie. Porada jest bezplatna.
      • natalia.brzeska Re: Kredyt hipoteczny - kiedy? 29.03.06, 10:05
        jasiubleep napisał:

> Chodzi chyba o mortgage czy inny 'secured loan'? Wprawdzie 'byly to dobre
        stare
        >
        > czasy' ale dostalem moj pierwszy mortgage po 6 miesiacach pobytu i pracy 'w
        > ogole'.

Mój brat rok temu dostał mortgage też po 6 miesiącach pobytu. Liczyło się ile
        ma depozytu, co robi, jaki ma kontrakt i jakie zarobki...
      • reallondoner Re: Kredyt hipoteczny - kiedy? 29.03.06, 10:09
        Ja proponuje Independent Financial Advisor, oni nie sa powiazanie z Estate
        Agents i doradzaja bardzie obiektywnie. Kazdy advisor przy agencji bedzie Cie
        naklanial do zakupu w ich agencji. Malo tego, IFA nie pobiera zadnych oplat,
        nawet przy uzyskaniu kredytu, on dostaje prowizje od kredytodawcy. Podobnie
        przy zakupie domu/mieszkania od dewelopera. Zadnych oplat. Zayptaj o mozliwosc
        zwiekszenia Twojej zdolnosci kredytowej. Jesli pokazesz sie z oczytanej strony
        to masz szanse dostac nawet 10krotnosc swoich zarobkow. Malo kto o tym mowi,
        ale da sie, zareczam ;)
        • reallondoner Re: Kredyt hipoteczny - kiedy? 29.03.06, 10:15
          Poza tym, kazdy moze dostac mortgage od trzykrotnosci zarobkow rocznych do 4.5
          krotnosci bez kombinowania. W przypadku zakupu mieszkania shared ownership
          najczesciej nie trzeba miec nawet depozytu. Wystarczy okolo 3-3.5 tysiaca na
          oplaty administracyjne. Takich ofert sa setki. Jednak oplaty miesieczne
          potrafia zniechecic... service charge, rent placony za developera itp.
        • deadeasy Re: Kredyt hipoteczny - kiedy? 29.03.06, 12:15
          "Malo tego, IFA nie pobiera zadnych oplat, nawet przy uzyskaniu kredytu, on
          dostaje prowizje od kredytodawcy." - wiec nie sa "independent".

Wlasnie ci co nie pobieraja oplat od klientow sa na "garnuszku" jakiejs
          konkretnej firmy wiec promuja dany produkt bo od nieg dostana prowizje. Ci co
          pobieraja oplaty od klientow za udzielenie porady sa niezalezni.

"...masz szanse dostac nawet 10krotnosc swoich zarobkow" - no i co z tego, ze
          dostanie 10x zarobki. Nie poradzi sobie ze splatami, firma udzielajaca
          pozyczki zajmie dom i ludzie wyladuja na bruku lub "council flat".

Pelno takich firm co oferuje nieziemskie pozyczki, zwabia klientow roztaczajac
          obraz niebianskiej przyszlosci: pozyczki bez sprawdzania "credit score" itp.
          Po jakim czasie klient sie budzi z reka w nocniku bo jak sobie nie radzi ze
          splatami to taka firma po prostu zajmuje dom i wszystkie ruchomosci i klienci
          laduja po prostu na bruku. Sa zmuszenie do sprzedazy domu (czesto po nizszej
          cenie - bo musza szybko sprzedac) zeby splacic zaciagnieta pozyczke i czesto
          przyszle naliczone odsetki, ktore firma udzielajaca pozyczki traci.

Kredyt na kupno domu powinno sie brac taki na jaki mozna sobie pozwolic
          (srednio teraz to chyba 3.5 zarobkow jednej osoby) a nie taki jaki Ci chca
          wepchnac.

Zwykla pozyczka to inna sprawa, choc ja bym sie wystrzegala tych co reklamuja
          sie w stylu "if you are a homeowner" i nie sprawdzaja "credit score". W wypadku
          trudnosci ze splata rat scenariusz bedzie taki sam jak w przypadku niesplacania
          pozyczki na dom.
          :)
          • reallondoner Re: Do deadeasy 29.03.06, 12:39
            Ja mowie tu o ludziach, ktorzy znaja swoje mozliwosci finansowe, ale nie maja
            mozliwosci uzyskac wlasciwego mortgage, takiego, ktory by ich zadowalal.
            Osobiscie, po rozmowach z wieloma IFA's stwierdzam, ze sa rzetelni. Nie sa na
            garnuszku. DOstalem listy mozliwych mortgage i sam moglem wybrac najwlasciwszy.
            Znam tematyke, tak wiec kitu nikt mi nie wcisnie ;)
            Sam z gory zaznaczylem jaki mortgage mnie interesuje, w jakich przedzialach
            oprocentowania i dostalem gotowe opracowania po tygodniu.
            Kazdy wie, na ile moze sobie pozwolic przy splacie kredytu. Nie moge otrzymac
            takiego, jaki chcialbym (220tys.), pomimo iz stac mnie na jego splate.
            Pozostaje jedynie kombinowanie jak 90% ludzi na property ladder (wlaczajac IFA
            brkoerow, ktorzy sie do tego przyznaja).

Niby najlepszym financial advisor jest Alexander Hall, ale w zwiazku z ostatnim
            skandalem, chyba szybko ta reputacje straca (chodzi o wspolprace z Foxtons i
            podbijaniu cen nieruchomosci).
            • deadeasy Re: Do deadeasy 29.03.06, 15:38
              "Niby najlepszym financial advisor jest Alexander Hall, ale w zwiazku z ostatnim
              skandalem, chyba szybko ta reputacje straca (chodzi o wspolprace z Foxtons i
              podbijaniu cen nieruchomosci)."

Czy to ci z niedawnego reportazu nadawanego w BBC1? Niezle przekrety robili...

Tez raz odwiedzilismy IFA kiedy przemysliwalismy remortgage. Zaplacilicmy iles-
              tam (niewielka w sumie kwote). Pan nam podliczyl income v. outcome i doradzil
              najkorzystniejszy produkt. Pobieglismy z tym do naszego obecnego banku, no i
              Halifax zeby nas zatrzymac zaoferowal lepszy deal :)
              • basiak6 Re: Do deadeasy 31.03.06, 13:29
                Deadeasy ma racje. Tylko 'fee based' IFAs sa naprawde niezalezni, 'commission
                based' jak sama nazwa wskazuje dostaja commission od firm ktore oferuja dane
                produkty. Dlatego jak sie wybiera IFA warto wybrac opcje ze placisz fee.
          • basiak6 Re: Kredyt hipoteczny - kiedy? 31.03.06, 13:28
            Deadeasy ma racje. Tylko 'fee based' IFAs sa naprawde niezalezni, 'commission
            based' jak sama nazwa wskazuje dostaja commission od firm ktore oferuja dane
            produkty. Dlatego jak sie wybiera IFA warto wybrac opcje ze placisz fee.
            • reallondoner Re: Kredyt hipoteczny - kiedy? 31.03.06, 13:31
              Nie moge sie zgodzic... IFA's przedstawiaja liste dostepnych kredytow i razem z
              Toba moga usiasc i wyliczyc kazda z wymienionych opcji. Poza tym, przedyskutuje
              co jest dla Ciebie najlepsze, na co sie nastawiasz a czego chcesz uniknac.

Jesli ktos jest wystarczajaco biegly, dlaczego nie sprobuje negocjacji z samym
              bankiem? Tam tez mozna sie targowac... ja na swoim kredycie (tyle ze osobistym)
              wytargowalem niezla sumke w porownaniu z tym, co proponowali na wstepie.
      • martin_sutton Re: Kredyt hipoteczny - kiedy? 29.03.06, 17:45
        Zdecydowanie polecalbym Independent Financial Advisor, wielu z nich nie bierze
        grosza za porade/zalatwienie mortgage.

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, w koncy zalezy to od czyjejs
        oceny twoich mozliwosci splacenia mortgage. Mozna dostac mortgage po kilku
        miesiacach pobytu w UK a czasem po kilku latach go nie dostaniesz.
      • jasiubleep Re: Kredyt hipoteczny - kiedy? 29.03.06, 18:05
        Advisor moze byc independent nawet jesli siedzi raz w tygodniu w biurze
        posrednika nieruchomosci. A moze byc incredibly biased jesli tam nie przebywa
        tylko w kantorku przecznice dalej z szyldem 'Independent Financial Advisor'.

Moj ostatni dom kupilem przez Foxtons hehe, a mortgage advisor byl w biurze
        Your Move (i mial na wizytowce 'IFA'). I co? I wszystko super, tylko znizka mi
        sie konczy i bedzie trzeba zrobic remortgage.

Mam tez off -set mortage w FirstDirect i jest super, bo to bardzo pomaga
        szybciej splacic mortage.

Najwazniejsze, to wiedziec, czego sie chce, bo jak nie wiemy, to nam nikt nie
        pomoze.
        • penelopa.pitstop Re: Kredyt hipoteczny - kiedy? 29.03.06, 18:24
          I jakie wrazenia z obslugi przez Foxtons? Wynajmowalam przez nich mieszkanie i
          jak na czolowa agencje to raczej sie srednio popisali. Raczej nie pokusilabym
          sie o zakup domu przez nich, ale jestem ciekawa innych opini.
          • jasiubleep Re: Kredyt hipoteczny - kiedy? 29.03.06, 18:52
            Srednie, bo probowali cos tam wcisnac, co nam sie nie podobalo. Moze chodzi o
            to, ze nie zwracam uwagi na szyld, ale na czlowieka. Musze byc przekonany do
            posrednika, doradcy albo dealera, albo innego sprzedawcy.

Jesli bastardo mnie olewa albo nie jestem przekonany, po prostu wychodze, bo to
            strata czasu. Mialem rozne doswiadczenia (bardzo dobre i bardzo zle) jako buyer
            i vendor, tenant i landlord. W pewnym momencie odwiedzilem czterech doradcow
            zanim znalazlem tego wlasciwego.

Wazne jest tez, zeby wiedziec dokladnie, czego sie chce. W pewnych
            okolicznosciach bylem tak zdruzgotany performancem lettings agent, ze poszedlem
            w czasie, gdy bylo najwiecej ludzi i wylozylem swoj problem glosno. Zapadla
            cisza, ale sprawa zostala zalatwiona od reki. Ze niby jestem z Polski? Nie,
            Angol z pracy mi poradzil, zeby te metode wykorzystac 'at a certain stage' :-))
    • elaweybridge Re: Kredyt hipoteczny - kiedy? 29.03.06, 13:18
      my odwiedzilismy paru advisorow ostatnio i na dzien dzisiejszy (1,5 roku w uk,
      1,5 roku w HSBC) jako ze nie mamy depozytu, jakbysmy sie bardzo uparli to moga
      nam dac 100% mortgage w wysokosci max. 172k (mamy to na pismie)

ale olewamy. za duzy procent, za wysoka rata. za rok bedziemy miec kasz na
      wplate depozytu wiec bedzie korzystniej :)
      • reallondoner Re: Kredyt hipoteczny - kiedy? 29.03.06, 14:01
        Bardzo madrze Elu. Chodzi o to, zeby sie nie porywac z motyka na slonce.
        Podobnie jest ze wszystkim: "Damy Ci od razu, ale to Cie bedzie kosztowalo...".

Ostatnio dostalem oferte karty kredytowej w marnej firmie z oprocentowaniem
        39.9% hahaha Chyba do reszty odurnieli...

Stosunkowo dobre oferty mortgage ma Nationwide, z racji glownego zajecia -
        inwestycji w nieruchomosci.
        W sumie, co miesiac srednio pojawiaja sie nowe promocje.
        Mozna sporo zaoszczedzic robiac upgrade na current account.
        Ja wzialem personal loan w NatWest po upgrade na gold current account i
        dostalem mniejszy procent. Po przeliczeniu, oszczedzam calkiem sporo + mam
        gratis ubezpieczenie podczas podrozy i wiele innych znizek, z ktorych jednak
        nie korzystam.
        • Gość: croux Re: Kredyt hipoteczny - kiedy? IP: *.server.ntli.net 29.03.06, 15:21
          Witam...
          Wlasnie finalizujemy z zona mortgage a jestesmy tutaj 10msc. 5% wkladu wlasnego
          (zdecydowanie bardziej sie oplacalo niz 10%, bo w miesiecznych ratach roznica
          byla tylko £10). Kredyt udzielony przez woolwich czyli barclays. Porownalismy
          ile wynosi nas wynajem w stosunku do splaty rat kredytu i tu okazalo sie
          roznica to tylko £50/msc wiecej przy splacie rat. Dla osob, ktore planuja
          zostac tu na dluugo tak jak my uwazam to za najlepse rozwiazanie.

Aha... bylismy takze u niezaleznych doradcow, ale nie okazali sie zbyt pomocni!!
          pzdr
      • Gość: gosc Re: Kredyt hipoteczny - kiedy? IP: 81.102.15.* 31.03.06, 13:51
        Ja zamierzam wziasc kredyt tutaj w UK ale na mieszkanie w Polsce,Czy ktos
        orientuje czy banki dadza taki kredyt.
        • reallondoner Re: Kredyt hipoteczny - kiedy? 31.03.06, 13:55
          Hmmm... wiem, ze dziala to odwrotnie... ja mialem oferte na kredyt w Polsce na
          zakup domu tutaj... heh... starczyloby na depozyt :P
    • Gość: ciekawska Przed gorka, na gorce czy juz z gorki...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 16:52
      jest brytyjskiemu rynkowi nieruchomosci. Wiadomo powszechnie, ze od 10 lat
      ceny systematycznie rosna podazajac za wzrostami na rynku amerykanskim. Ale nic
      nie trwa wiecznie......wiec jak bedzie wedlug was - ceny nieruchomosci jeszcze
      w gore czy juz na dol?????
      • reallondoner Re: Przed gorka, na gorce czy juz z gorki...... 29.03.06, 16:59
        Jak na razie, porownujac systematycznie srednie roczne (nie miesieczne)
        mieszkania i domy ida w gore. Co ciekawe, mieszkanai drozeja znacznie szybciej
        niz domy.

Problem Londynu polega na tym, iz zamkniety jest pierscieniem M25 i sie juz
        bardziej nie rozrosnie. Owszem, moga powstawac nowe dzielnice, ale tego nie
        zalicza sie juz do scislego Londynu. Regiony typu Dagenham czy tez Bromley to
        obrzeza, w ktorych zycie jest porownywalnie drogie jak w regionach blizej
        centrum a czas dojazdu i scisk jest taki sam. Dlatego ceny jesli przestana
        rosnac, najpewniej nie spadna.
    • jozef_tkaczuk Re: Kredyt hipoteczny - kiedy? 30.03.06, 14:37
      banki generalnie odchodza od modelu "3 times salary" na rzecz
      modelu "affordability" czyli od twojego dochodu netto odejmuja podstawowe
      wydatki (council tax, water itepe). ma to wady i zalety. jest to lepszy system
      dla dobrze zarabiajacych, poniewaz wydatki sa stale, wiec jest
      niejako "gearing". dla gorzej zarabiajacych jest to gorszy system.

to sie chyba zmienia, ale czesto banki wymagaja 3-letniej rezydencji w uk...

duzo zalezy od wplaty wlasnej, deale, gdzie daja 100% wartosci mieszkania sa
      bardzo drogie - wysoka stopa + tzw higher lending charge ok 5000 extra dodane
      do kredytu - nie polecam, lepiej zaczac z 5%, najlepsze deale sa jak sie ma
      10% - jak szukalem (5 miesiecy temu) mozna bylo dostac 4.35% fixed na 2 lata.
      • reallondoner Re: Kredyt hipoteczny - kiedy? 30.03.06, 18:35
        Jakos sie nie spotkalem z odchodzeniem od tego modelu. To nadal jest norma,
        zwlaszcza dla first time buyers. Inna sytuacja jest, kiedy kupujesz buy-to-let.
        ALe wtedy nalezy placic podatki od wynajmu.
        Co do kredytu, wazniejsze od fixed rate na krotki termin jest rate ktory
        bedziesz musial placic po fixed period. Moze sie okazac, ze zachecony klient po
        dwoch latach zacznie placic takie odsetki, ze wyjdzie mu to bokiem.

Jest wiele mozliwosci, wiele kredytow, kazdy znajdzie cos dla siebie. Jesli
        ktos ma kase tylko na depozyt i/lub oplaty a nienawidzi placic rentu to moze
        wziac kredyt cashback, ktory poza sfinansowaniem mortgage da mu kase na
        umeblowanie mieszkania (kilka tys funtow).
        • Gość: lukas baker Re: Kredyt hipoteczny - kiedy? IP: *.server.ntli.net 30.03.06, 20:39
          my walsnie jestesmy w trakcie. bierzemy domek za 74 tys na 25 lat. naszym
          zdaniem, to jedna z lepszych form oszczedzania pieniedzy tu. pozdrawiamy.

lukasz i magda
          • xiv Re: Kredyt hipoteczny - kiedy? 30.03.06, 20:54

damn! gdyby w mojej okolicy byly domki za 74K to pewnie kupilbym z szesc... ;)))
        • jasiubleep Re: Kredyt hipoteczny - kiedy? 31.03.06, 13:11
          Dlatego gdy sie konczy znizka, trzeba od razu zrobic remortgage.

To prawda, ze wynajmujac dom placi sie od tego podatek, ale sa tez koszty,
          ktore mozna odliczyc.
          • reallondoner Re: Kredyt hipoteczny - kiedy? 31.03.06, 13:15
            W Szkocji mozna kupic domy 2 bed od £21k. Sam widzialem na stronie agencji
            nieruchomosci. Jesli ktos ma ochote zostac property investor to prosze bardzo.
            Piekny bungalow byl 2 tygodnei temu 2 mile od centrum Falmouth za zaledwie
            £72k. Dla mnie rewelacja... przeciez to Kornwalia :)
    • Gość: gosc Re: Kredyt hipoteczny - kiedy? IP: 81.102.15.* 31.03.06, 13:59
      Ja chcialem wziasc kredyt hipotecznu w UK ale na mieszkanie w Polsce.Czy ktos
      wie cos na ten temat.Pozdro
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka