Dodaj do ulubionych

Praca i Placa Inzyniera w UK Czy warto ?

IP: *.waw.cdp.pl / 213.134.142.* 07.04.06, 23:47
Witam,
Prosze o opinie zorientowanych.
Mam propozycje pracy w UK za 28000 funtów oraz druga za 35000 rocznie (obie
brutto). Obydwa stanowiska to inżynier produkcji.
Czy proponowane stawki są adekwatne dla rynku pracy UK ?
Zastanawiam się nad tymi ofertami i nie wiem czy warto. Mam 4 lata
doświadcznia w międzynarodowych firmach produkcyjnych, biegły angielski. Moje
zarobki w Polsce to 6000 brutto.
Czy poziom życia w UK i możliwości oszczędzania będą dużo większe przy
podanych wyżej stawkach ?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: greg Re: Praca i Placa Inzyniera w UK Czy warto ? IP: *.bulldogdsl.com 08.04.06, 01:53
      ja wlasnie startuje do firmy jako zwykly operator produkcji 22000 rocznie :-)
      wiec sam sobie odpowiedz :-) ......a jesli chodzi o twoje pytanie to wszystko
      zalezy od ciebie tzn czy bedziesz tu z rodzina czy sam, czy chcesz mieszkac
      (dom lub flat) sam czy wynajmowac tylko pokoj z innymi ludzmi itd ...jest duzo
      mozliwosci, generalnie i tak wszystko zalezy od ciebie a forum raczej nie
      pomoze ci w podjeciu decyzji............ Reasumujac ja bym jechal :-) zawsze
      to cos nowego
    • Gość: ja Re: Praca i Placa Inzyniera w UK Czy warto ? IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 08.04.06, 09:06
      To zalezy czy praca w Londynie czy nie, bo jest spora roznica w kosztach
      utrzymania w stolicy i w jakiejs mniejszej miejscowosci. Nad ta oferta za 35K
      warto sie juz zastanowic. Pytanie tylko czy chcesz jechac na dluzej czy tak
      tylko na rok dwa jako ciekawe doswiadczenie zawodowe.
      • Gość: Wybor Re: Praca i Placa Inzyniera w UK Czy warto ? IP: *.waw.cdp.pl / 213.134.142.* 08.04.06, 13:08
        Praca jest poza Londynem w Derby. Pojechalbym tam z moja dziewczyną chcemy
        wynająć 2pok mieszkanie. Na pewno nie chciałbym obniżać poziomu życia jaki mam
        teraz tylko po to by oszczędzać. W Polsce żyje mi się dobrze, niestety koszty
        zakupu mieszkania i związane z tym kredyty skłaniają mnie do wyjazdu.
        Pozdrawiam
        • Gość: kristof00 Re: Praca i Placa Inzyniera w UK Czy warto ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.04.06, 14:44
          idioto, z 6000 brutto to do uK jedz jako turysta bo skonczysz jak
          tzw."buritojady" w USA lat 60 - zrozumcie w obcym kraju nigdy nie bedziecie
          traktowani na rowni z obywatelami, jezeli chodzi o mentalnosc ludzi
          • Gość: Wybor Re: Praca i Placa Inzyniera w UK Czy warto ? IP: *.waw.cdp.pl / 213.134.142.* 08.04.06, 15:13
            Moze dla Ciebie 6k w Polsce to wystarczjacy poziom ale nie dla mnie. Nie wiem
            jakim prawem mnie obrażasz. Niecale 4 kPln (tyle zostaje z 6000 brutto) to nie
            tak wiele jak chce sie splacic mieszkanie za 220 tys zlotych.To jest głowny
            powód ktory mnie zmusza do zmiany miejsca pracy. Niestety w Polsce ciezko mi
            jest znalesc lepsze oferty niz 7000. Moim celem jest zarobienie na mieszkanie i
            powrot do Polski. Na pozostale potrzebne do szczescia mi rzeczy stac mnie.
            • Gość: hm Re: Praca i Placa Inzyniera w UK Czy warto ? IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 08.04.06, 16:31
              Hm.. to albo jedziesz i zyjesz na obecnym poziomie i nie oszczedzasz lub
              niewiele, albo jedziesz zarobkowo. Sprawdz moze najpierw jakie sa koszty
              wynajmu w rejonie, do ktorego ewentualnie chcesz jechac, porownaj ceny innych
              dobr itp. Moze wcale to nie jest taki zloty biznes za te 35K. Nie piszesz tez,
              czy chcesz za to utrzymwac druga polowe czy ona bedzie pracowac.

• Gość: ikona Ja bym pojechala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 19:06
              szczegolnie jesli w twoim zawodzie istnieja szanse na latwe zatrudnienie w PL.
              Nawet zakladajac czarny scenariusz jak ci sie nie powiedzie to masz do czego
              wracac. A poza tym...nowy kraj, nowe doswiadczenia, niezle pieniadze. Chyba
              warto.
          • Gość: Xena Re: Praca i Placa Inzyniera w UK Czy warto ? IP: 82.153.68.* 08.04.06, 17:25
            mow za siebie - ciebie z twoja mentalnoscia beda zapewne traktowac jak smiecia,
            IDIOTO!
        • bittermann Re: Praca i Placa Inzyniera w UK Czy warto ? 08.04.06, 14:46
          czyzby w Toyocie? to dobra pensja ale nie wiem czy bedziesz miec lepsze zycie
          niz za 6K w PL
          • Gość: axx Re: Praca i Placa Inzyniera w UK Czy warto ? IP: 5.5R* / *.nyc.untd.com 08.04.06, 17:21
            35 to oczywiscie na poczatek ale sa jeszcze bonusy i inne. Po 2 latach bedziesz
            zarabiac wiecej to oczywiste. Tak bedzie jak zostaniesz na stale. A jak nie to
            nie warto.35 w Anglii to 35 $ w USA. A 35 tutaj to za malo. Mieszkanie lepiej
            kupic w Anglii. Mozesz je wynajmowac z malym profitem i mieszkac i pracowac w
            Polsce. Tylko te podatki.
          • Gość: M. Re: Praca i Placa Inzyniera w UK Czy warto ? IP: *.bas504.dsl.esat.net 08.04.06, 17:35
            Jedz. Nie sluchaj kmiotow, ktorzy sie podpinaja pod twoj post ze swoim zalosnym
            bakaniem, oni nie maja pojecia o czym mowia. Zzera ich zazdrosc lub frustracja,
            ze oni tak nie maja.
            Moj przyklad:
            Rowniez jestem inzynierem. Pracowalem w Warszawie za 5000 brutto, przy moim
            tryie zycia starczalo mi na wszystko, ale nie zostawalo zbyt wiele pod koniec
            miesiaca. 2 lata temu wyjechalem do Irlandii, dostalem prace w swoim zawodzie
            za 30000 euro rocznie, dzisiaj zarabiam 45 000. Niezly postep jak na 2 lata,
            prawda?;) Jesli jestes dobry i sie starasz, to Cie docenia. Na reke mam niecale
            3000 euro, place za duze mieszkanie 1000 Euro (do spolki z dzewczyna), splacam
            500 euro kredytu za mieszkanie za 300 000 w Polsce, stac mnie absolutnie na
            wszystko, co mnie interesuje, sporo podrozuje i zyje na DUZO wyzszym poziomie
            niz w Polsce. Polecam goraco, nawet sie nie zastanawiaj. Po paru latach, po
            powrocie do Polski, z doswiadczeniem w UK i swietnym angielskim dostaniesz duzo
            lepsze oferty pracy niz dzisiaj. Odwagi, oplaci Ci sie na pewno. Jesli masz
            jakies watpliwosci, odezwij sie - moje GG:2568127
    • Gość: Wybor Re: Praca i Placa Inzyniera w UK Czy warto ? IP: *.waw.cdp.pl / 213.134.142.* 08.04.06, 19:31
      Sprawdzilem ceny wynajmu mieszkań. Za 2 pokojowe w dobrym standardzie zaplace
      około 500 funtow. Moja dziewczyna zamierza rowniez pracowac (bedzie musiala cos
      znalesc) i uczyc sie angielskiego. Planujemy wyjazd na 3-4 lata, moze dluzej.
      Majac przyzwoity standard zycia mam na mysli samodzielne mieszkanie, paroletni
      samochod (4-7 lat), kino, restauracje pare razy w miesiacu i wakacje 2 razy w
      roku. Chce by przy takim trybie zycia zostawala nam pewna suma na koncie (min
      500 funtow) a nie zycie od wyplaty do wyplaty.
      • natalia.brzeska Re: Praca i Placa Inzyniera w UK Czy warto ? 08.04.06, 19:53

Jesteś inżynierem więc chyba głupi facet z Ciebie nie jest. Skoro zaporponowano
        Ci tę pracuję, to angielski też pewnie znasz. Dlatego zastanawia mnie dlaczego
        zadajesz to pytanie na takim forum?
        Sam musisz wszystko skalkulować. Masz internet więc posprawdzaj ceny
        domów/mieszkań, ceny wynajmu, artykułów spożywczych, samochodów, biletów do
        kina itd itp. Przeszukaj też to forum, bo już było wiele podobnych tego typu
        pytań. Nikt Ci nie odpowie, czy warto, czy nie, bo nikt z nas nie wie jak teraz
        żyjesz, co dla Ciebie jest wystarczającym standardem i czego potrzebujesz, aby
        być szczęśliwym.

Polecam wątek:

Za ile można spokojnie żyć?

40,000 rocznie w UK?
        • natalia.brzeska i jeszcze jeden link 08.04.06, 19:55

Ile trzeba mieć by DOBRZE żyć w Wielkiej Brytanii?
    • Gość: gg Re: Praca i Placa Inzyniera w UK Czy warto ? IP: *.jerzostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.06, 23:22
      Moim zdaniem NIE WARTO.

28k rocznie - L1700 na miesiac netto

600 pojdzie na wynajem, ze 100 na council tax.

zostaje L1000, czyli 5600 PLN.
      Trzeba dodac zycie, zarcie, przyjemnosci - minimum! L100 na 1 osobe.

zostaje L800 - w najlepszym!! przypadku, czyli ok. 4400 PLN.

Chcesz podszkoli angielski? Jedz. Chcesz przygody? Jedz.

Ale 'policz' koszty niewymierne ;) - tesknota, 'bycie u siebie', tesknota
      dziewczyny....

Chcesz wyjechac, zeby splaci 230K PLN kredytu. Przy Twoich zarobkach 4000k nPLN
      netto - NIE WARTO.

ALE, to sa moje rachunki i moja opinia.

Policz sobie sam, i nie bierz, prosze, pod uwage tylko pieniedzy, ale Twoje
      cele i priorytety. Przy Twoich zarobkach ja byn sie nie ruszal.

Udanych decyzji. Pozdro.
      • Gość: Wybor Re: Praca i Placa Inzyniera w UK Czy warto ? IP: *.waw.cdp.pl / 213.134.142.* 09.04.06, 01:26
        Jest niemal tak jak piszesz, z moich wyliczen wyglada ze balansuje na granicy.
        Dlatego zapytalem o opinie na forum. Gdyby to bylo 22000L lub 45000L nie mialbym
        dylematow, teraz jednak rozwazam wyjazd. Zakladamy ze moja dziewczyna tez
        znajdzie prace i wtedy nasza sytuacja finansowe bedzie lepsza (nawet o te 1000L).
        Dzieki za opinie
        • natalia.brzeska Re: Praca i Placa Inzyniera w UK Czy warto ? 09.04.06, 10:11
          Gość portalu: Wybor napisał(a):

> Jest niemal tak jak piszesz, z moich wyliczen wyglada ze balansuje na granicy.
          > Dlatego zapytalem o opinie na forum. Gdyby to bylo 22000L lub 45000L nie
          mialby
          > m
          > dylematow, teraz jednak rozwazam wyjazd. Zakladamy ze moja dziewczyna tez
          > znajdzie prace i wtedy nasza sytuacja finansowe bedzie lepsza (nawet o te
          1000L
          > ).
          > Dzieki za opinie

Czy przeczytałeś te lini, które Ci podałam? Tam są dokładne wyliczenia.
          • Gość: Wybor Re: Praca i Placa Inzyniera w UK Czy warto ? IP: *.waw.cdp.pl / 213.134.142.* 09.04.06, 11:34
            Czesc,
            Dzieki Natalia za linki, oczywiscie je przejrzalem. Wynika z tego, ze za pensje
            jaka bede otrzymywal da sie normalnie zyc ale nic poza tym. Sytuacja ulegla by w
            momencie gdy moja dziewczyna znalazlaby prace. Zrobilem wlasne kalkulacje,
            wynika z nich ze tylko przy moich zarobkach zostanie pod koniec miesiaca okolo
            400-500 L. Dzieki za porady mam jeszcze 2 tyg do namyslu. Pozdrawiam
            • natalia.brzeska Re: Praca i Placa Inzyniera w UK Czy warto ? 09.04.06, 11:42
              Skontaktuj się może jeszcze z Jagienką, bo ona jest z Derby. Moze Ci coś
              doradzi (w sprawie inżynierów moze również).
        • Gość: dix Re: Praca i Placa Inzyniera w UK Czy warto ? IP: *.bulldogdsl.com 09.04.06, 10:16
          Masz jeszcze czas - poszukaj wiec oferty za 40k+. Wbrew pozorom to nie jest
          nierealne.

PS. Podobala mi sie wypowiedz niejakiego M. Rozwaz to. Pozdrawiam i powodzenia
        • Gość: ikona Re: Praca i Placa Inzyniera w UK Czy warto ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 18:36
          Podchodzisz do zycia strasznie merkantylnie, a czasami ma to krotkie nogi.
          • Gość: gg Re: Praca i Placa Inzyniera w UK Czy warto ? IP: *.jerzostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.06, 21:37
            > Podchodzisz do zycia strasznie merkantylnie, a czasami ma to krotkie nogi.

KU.. jak??? ;)
          • Gość: Wybor Re: Praca i Placa Inzyniera w UK Czy warto ? IP: *.waw.cdp.pl / 213.134.142.* 09.04.06, 22:55
            A jak mam podchodzic ? Przeciez chce wyjechac po to by zylo mi sie lepiej.
            Jezeli ma byc gorzej to jaki jest tego sens. Pracowalem juz zagranica (dlugie
            wielokrotne delegacja do zachodniego oddzialu) ale nie w UK wiec nie traktuje
            tego jako przygody.
            Mozesz rozwinac druga czesc zdania ? O co chodzi z krotkimi nogami ? co moze mi
            wyjsc na szkode ?

Pozdrawiam
            • Gość: ikona Re: Praca i Placa Inzyniera w UK Czy warto ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 22:34
              Mozesz rozwinac druga czesc zdania ? O co chodzi z krotkimi nogami ? co moze mi
              wyjsc na szkode ?

Jak dla mnie twoja motywacja do rozwoju zawodowego, przynajmniej w tej chwili,
              wynika GLOWNIE z checi osiagniecia okreslonego statusu majatkowego. Ale jak go
              osiagniesz ( raczej jestem tego pewna ) istnieje duze prawdopodobienstwo, ze
              staniesz przed "emocjonalna sciana", zabraknie ci motywatora do dalszych
              dzialan. Oczywiscie moze sie tak zdarzyc za 5 czy 15 lat......lub nigdy, jezeli
              zauwazysz brak rownowagi pomiedzy posiadam/rozwijam sie i cos z tym zrobisz.
    • Gość: Sumienie Narodu Re: Praca i Placa Inzyniera w UK Czy warto ? IP: *.cable.ubr01.donc.blueyonder.co.uk 09.04.06, 22:51
      Siedz w kraju sk...synu i nie zabieraj roboty potrzebujacym. Tyle kasy w PL i
      narzekasz? Takich to pod mur i z kalacha...seria . Burzuj j...ny sie znalazl
      Podaj adres mieszkania to ci pomoge rozwiazac problemy idioto :))))
      • Gość: Wybor Re: Praca i Placa Inzyniera w UK Czy warto ? IP: *.waw.cdp.pl / 213.134.142.* 09.04.06, 23:00
        Widze ze jestes Online.
        Nie doszlo Ci moze do glowy ze mam taka pensje bo nie zadawalam sie tym co mi
        firmy daja ? Jakbym byl szczesliwy to ciagle bym siedzial w 1szej pracy z 2500
        brutto. Nikomu nigdy nic nie zabralem, jak jestes lepszy to na pewno dostaniesz
        nie takie stanowisko, a jak nie to zostaje Ci tylko wypisywanie glupot w necie.
    • Gość: Sumienie Narodu Re: Praca i Placa Inzyniera w UK Czy warto ? IP: *.cable.ubr01.donc.blueyonder.co.uk 09.04.06, 22:53
      Jagienka ...to ta od Zbyszka? To jeszcze on ci wp...li inzynierku
      • Gość: Inzynier re: sumienie narodu IP: *.range86-134.btcentralplus.com 12.04.06, 14:21
        odstaw juz jabole bo cos czuje ze jedzie winskiem. Na otrzezwienie wloz sobie
        czopek do dupy i podskocz - moze otrzezwiejesz. Jak nie pomoze to walnij glowa
        o siciane, jak to nie pomoze to zawdzwon do naczelnego ojca Rydzyka - on juz
        zna lepsze przepisy.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka