Dodaj do ulubionych

Jakie koncowki sa w Anglii?

IP: *.visp.energis.pl 09.05.06, 18:41
Witam wszystkich,
niebawem wyjezdzam do Szkocji. Chcialabym zabrac ze soba male radyjko,
komorke i suszarke. Problem w tym, ze Brytyjczycy maja zupelnie inne
gniazdka.Czy Vatow jest podobna ilosc? Jak bedzie najlepiej: Czy kupic
angielski przelacznik w Polsce, np zlodziejke, czy znajde cos takiego na
miejscu? Zupelnie sie na tym nie znam, bardzo prosze o porade.
dzieki.
Obserwuj wątek
    • walesa4 link, odnosnik do 09.05.06, 18:48
      users.pandora.be/worldstandards/electricity.htm
    • kerryman Re: Jakie koncowki sa w Anglii? 09.05.06, 18:52
      Voltow jest tyle samo (230V). mechaniczny adapter mozesz dostac na kazdym
      lotnisku, na miejscu w prawie kazdym sklepie.
      • Gość: Nika Re: Jakie koncowki sa w Anglii? IP: *.visp.energis.pl 09.05.06, 19:39
        dzieki,
        a ile taki adapter kosztuje na miejscu?
        Czy taniej byloby go kupic w Polsce?
        • Gość: spinka nie potrzreba przelacznikow!!! IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 09.05.06, 19:59
          Ludzie Ludzie Ludzie.....po co przelaczniki??wy niewiecie ze te nasze
          twubolcowki normalnie w tym gniazdku dzialaja??
          INSTRUKCJA:
          1. najpier pstryczek zrob na off( to czerwona male cos obok gniazdka)
          2. pozniej wloz do gornej, pojednczej dziury np klucz, spinke;)lub jakis
          kawalek czegos -tam sie taki kawalek metalu "klapnie"
          3. nastepnie wloz ta polska wtyczke to dwuch dziur na na dole
          wyluz ten metala lub co innego z tej gornej dziury -bo cie kopmie:/
          no i czerwony maly pstryczek na ON
          DZIALA!!!
          tzeba tylko to "cos u gory klapnac bo jak nie to te dziury na dole sa
          zablokowane....
          POZDRO
          • Gość: rob Re: nie potrzreba przelacznikow!!! IP: *.cable.ubr05.live.blueyonder.co.uk 09.05.06, 20:29
            polactwo w pelnej krasie :O)
            lol no jasne na cholere jakies przelaczniki
            powymyslali tylko duractwa i kase wyciagaja
            :O)
            • Gość: mrowka Re: nie potrzreba przelacznikow!!! IP: *.server.ntli.net 09.05.06, 20:36
              dokladnie, ja tak caly czas robie :) przelaczniki mam tylko jak biore sprzet do
              PL. grr
              • Gość: Mwaruwari Re: nie potrzreba przelacznikow!!! IP: *.autocom.pl 09.05.06, 20:47
                Taki adaptor kosztuje od 1,50 funta do 5-ciu futów. Zalezy od prestiżu sklepu,
                który sprzedaje :).
                • Gość: spinka Re: nie potrzreba przelacznikow!!! IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 09.05.06, 21:09
                  przelaczniki sa niepraktyczne, ciagle ich malo, ciagle sa zajete, albi sie
                  gubia:((
                  • Gość: mrowka Re: nie potrzreba przelacznikow!!! IP: *.server.ntli.net 09.05.06, 21:29
                    sa nawet od £ 0,99 w sklepie 99p ;)
                    • sith_space Re: nie potrzreba przelacznikow!!! 10.05.06, 01:48
                      :D
          • kerryman narazac zycie dla €1.00? 10.05.06, 11:18
            widzialem w kilku miejscach pojedyncze kontakty ktore jakis ciec zamontowal 90
            stopni w lewo czy w prawo, w kazdym razie uziemienie bylo z boku a u gory, jak
            kolezanka spinka sugeruje - faza albo masa.
            gratuluje cieciowi ktory na cos takiego wpadl, ale tym bardziej gratuluje
            pomyslu oszczedzania €1.00 na pie..nym adapterze (sorry for my french)
            • kerryman Re: narazac zycie dla €1.00? 10.05.06, 11:21
              nie moge tego przezyc. no nie moge.

ludzie wiecie jak jeszcze mozna zaoszczedzic? podcierajac tylek gazetami zamiast
              papieru toaletowego!!

pozdrawiam.
              • walesa4 Do tych celow preferuje Gazete Wyborcza, hehehe 10.05.06, 11:23
                • kerryman Re: Do tych celow preferuje Gazete Wyborcza, hehe 10.05.06, 11:25
                  ja bym proponowal "WASZ dziennik" ale obie gazety sa dosc trudno dostepne,
                  praktycznie niedostepne na prowincji.
                  • Gość: bbb Re: Do tych celow preferuje Gazete Wyborcza, hehe IP: *.in-addr.btopenworld.com 10.05.06, 12:34
                    "nie moge tego przezyc. no nie moge.

ludzie wiecie jak jeszcze mozna zaoszczedzic? podcierajac tylek gazetami zamiast
                    papieru toaletowego"

juz wiesz co koles nie przesadzaj.jestem tearz w pracy i mam ladowarke do
                    telefonu z polska wtyczka,a nie mam tego zasranego adaptera pod reka,to co mam
                    zrobic?? a sposob ze spinka sprawdza sie znakomicie.
                  • Gość: Ralph Re: Do tych celow preferuje Gazete Wyborcza, hehe IP: *.server.ntli.net 10.05.06, 20:38
                    Kerryman, nie wiem o Ci chodzi z tym narażaniem życia. Co jest niebezpiecznego
                    we wkładaniu polskich wtyczek do angielskich kontaktów? W otworze na uziemienie
                    nie ma prądu, trzeba być artystą, żeby nie trafić w odpowiednią dziurę nawet jak
                    gniazdko jest obrócone np. o 157 stopni.
                    Sam na początku używałem przejściówek, ale teraz przestałem, bo przejściówka z
                    wtyczką wtedy wystają bardzo ze ściany i łatwo je trącić nogą i wyrwać
                    wyłączając np. komputer który akurat kończył wypalać płytę DVD. Same kłopoty.
                    Jak włożysz polską wtyczkę bezpośrednio do gniazdka, to nic zbytnio nie wystaje,
                    wszystko się bardzo solidnie trzyma, nie ma kłopotów.
                    • saperowsky Re: Do tych celow preferuje Gazete Wyborcza, hehe 10.05.06, 21:22
                      czasami nawet ciezko wyjac ... ale fakt faktem ze przejsciowki sa malo
                      praktyczne ...
                      a fakt ze najczesciej sa robione z byle czego i ich zywotnosc jest raczej mocno
                      ograniczona ...(made in china rulez!!)

ja w swoim pokoju zamontowalem polskie gniazdko - klopot z glowy ...

pozdroofka
                      michau
                      • Gość: spinka normalnie zycie jest niebezbieczne;)))!! IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 10.05.06, 22:28
                        ja nierozumie tekstow o oszczedzaniu....czlowieku kuzwa to na prawde nie chodzi
                        o posrane 99p tylko o cale zamieszanie !co ja mam kupic 10 przelacznikow (do
                        telefonu, laptopa, suszarki, ladowarki do cyfrowki ....itp??) mnie to wystajace
                        biale cos niezwykle przeszkadza bo np mam tak skonstrowany pokoj ze jak robie
                        brzuszki to zawsze walne glowa o przelacznik -tlateg wlasnie musielam sie ich
                        pozbyc!!! wiesz jak jest albo przelacznik albo zdrowie....wybor nalezy do
                        Ciebie...;) co jak co ale vrzuszki to podstawa ....pozdro
                        • Gość: K Re: normalnie zycie jest niebezbieczne;)))!! IP: *.visp.energis.pl 11.05.06, 19:43
                          A jak to u nich sie wlasciwie nazywa? Adapter, przejsciowka? Jak to bedzie po
                          angielsku? dzieki
                          • Gość: spinka Re: normalnie zycie jest niebezbieczne;)))!! IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 12.05.06, 17:21
                            wymawia to sie "plag"!!
                        • kerryman Re: normalnie zycie jest niebezbieczne;)))!! 12.05.06, 17:31
                          wszystkich 10 rzeczy uzywasz na raz? nieslychane. nawet jesli nie - to wszystkie
                          te 10 rzeczy masz na stale podlaczone do kontaktu?

nie rozumiesz tekstow o oszczedzaniu - a ja nie rozumiem po kiego diabla mialbym
                          caly dobytek targac z PL, juz nie mowiac o oszczedzaniu - ale potem sie piep.yc
                          z tymi przelacznikami, a jak sie cos zepsuje - czekac kilka miesiecy na naprawe
                          gwarancyjna.
                          • Gość: spinka Re: normalnie zycie jest niebezbieczne;)))!! IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 12.05.06, 18:56
                            pozwol drogi Kerrymanie ze cosik wyjasnie....np.piatek, normalka czlowiek chce
                            sie na imprezw wybrac i jak tam jestem u siebiew pokoju to chce n=miec podpieta
                            prostownice do wlosw( niestety z Polski bo dostala nowa na swieta od
                            rodzicow;), laduje oczywiscie wtym czasie komorke-bo sie od rana w pracy juz
                            rozladowala, laduje soebie ladowarke do aparatu-tez Made in Poland;) no i
                            Laptop zebym mogla na forum posiedziec...co gorsza jestem totalna baba i uzywam
                            w jednym czasie prostownicy, suszarki i lokowki:D i jak podlacze "angielska"
                            zlodziejke do kontaktu to mi wygodnije porostu zastosowac zasade "wkladam
                            spinke albo olowek niz podbinac te przejciowki!!!
                            pozdrawiam i ide sie szykowac
                            • Gość: Mwaruwari Re: normalnie zycie jest niebezbieczne;)))!! IP: *.autocom.pl 12.05.06, 19:05
                              Spinka, zaczynam mieć wątpliwości co do Twojego zdrowia psychicznego.
                              • Gość: spinka Re: normalnie zycie jest niebezbieczne;)))!! IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 12.05.06, 19:15
                                tak Ci powiem ze ja tez...ale to chyba jeszcze "ten" wiek:D
                            • kerryman Re: normalnie zycie jest niebezbieczne;)))!! 12.05.06, 19:30
                              nie chce spinko, zebys myslala ze jestem zlosliwy albo chce cie obrazic.
                              absolutnie nie. ale uparliscie sie przy nieuzywaniu adapterow, za wszelka cene,
                              zadne argumenty was nie przekonaja. rozumiem. moze nie podzielam, ale rozumiem
                              ze mozna miec inne zdanie. ja tez sie uparlem, nic mnie nie przekona.
                              swoja droga zabawne ile mozna dyskutowac o kawalku plastiku hehehe.
                              • Gość: spinka Re: normalnie zycie jest niebezbieczne;)))!! IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 12.05.06, 19:36
                                wiem o co chodzi...ja tez usiluje przekonac, ze to co mowie ma sens -
                                przelaczniki sa nie funkcjonalne-i takie wersji bede sie trzymac! Proste!:) Ale
                                z 2 strony tez napewno masz troche racji...mamy porostu inny poglad na ta jakze
                                istotna sparwe, bo "przeloaczniki" stanowia istotna czascia zycia codziennego
                                kazdego z nas;) a zlosliwosci w Twoich postach jeszcze nie dostrzeglam, takze
                                pozdrawam serdecznie
                                milego weekendu:*
              • Gość: VOLLMOND Re: narazac zycie dla €1.00? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 19:04
                gazety kosztują wiecej!!:D
                • Gość: Mwaruwari Spinka IP: *.autocom.pl 12.05.06, 19:31
                  Co tak własciwie robisz w tej Anglii ?
                  • Gość: spinak Re: Spinka IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 12.05.06, 19:36
                    dobre wrazenie;P
                    • Gość: Mwaruwari Re: Spinka IP: *.autocom.pl 12.05.06, 19:44
                      Bomyślałem, żeby Cię zaproponować na posadę her Majesty Royal Electrician.
                      • Gość: spinka Re: Spinka IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 12.05.06, 19:45
                        kurcze ...na elektryce to sie nieznam (wiesz zawsze wkadam spinki do
                        gniazdka;)) ale dziekuje za propozycje doceniam:P A co Ty robisz w Uk???
                        • Gość: Mwaruwari Re: Spinka IP: *.autocom.pl 12.05.06, 20:01
                          Chwilowo nic :). Przecież moje IP jest z Bulbonii.
              • Gość: greg Re: narazac zycie dla €1.00? IP: *.bulldogdsl.com 22.05.06, 23:06
                ha ha ha dobre i najlepiej gazetami przywiezionymi z PL bo tansze :-) ha ha ha
          • kierunek_zachod Re: nie potrzreba przelacznikow!!! 12.05.06, 23:14
            Hehe, a mnie sie najbardziej podoba ten kawalek :

> 2. pozniej wloz do gornej, pojednczej dziury np klucz, spinke;)

Tjaaa ... Wloz tam jakis kawalek metalu, a potem jeszcze raz nacisnij ten
            czerwony pstryczek - koniecznie na "ON".

Nagroda Darwina + darmowe publicity w zurnalach typu "The Sun" gwarantowane
    • jeanie_mccake Re: Jakie koncowki sa w Anglii? 12.05.06, 19:45
      Gość portalu: Nika napisał(a):

> Witam wszystkich,
      > niebawem wyjezdzam do Szkocji.

Wiec dlaczego pytasz o Anglii?
      Kup se mape przed wyjazdem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka