Dodaj do ulubionych

wyprawka do szkoły

15.08.06, 22:05
witam jestem mama 9 letniej Justyny, chcialabym sie dowiedziec jak wyglada
sprawa wyprawki do szkoly. Co trzeba kupic i jak to sie ma finansowa . Z gory
dziekuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dzoaann Re: wyprawka do szkoły 15.08.06, 23:48
      Tak naprawdę to nie wiem jak jest w innych szkołach,ale napiszę Ci jak jest w
      naszej.Ja chłopakom musiałam kupić tylko mundurki,plecaki i lunchboxy.Już
      piórniki z tzw wyposażeniem dostali extra,bo nie są im potrzebne.Dzieje się tak
      dlatego,że płacimy szkole 50 euro na dziecko i za to ma
      książki,zeszyty,ćwiczenia i wszystkie przybory do pisania.Są dzieci,które mają
      swe piórniki(dlatego i moje je dostały),ale nie jest to obowiązek.
      Zapytaj w szkole do której jest zapisana mała,a oni Ci wszystko wyjaśnią:)
      Pozdrawiam
      Aśka
      • maja92 Re: wyprawka do szkoły 16.08.06, 12:51
        Zdecydowanie musisz isc najpierw do szkoly, bo chociazby kazda szkola ma swoje
        kolory, wiec zaoszczedzisz sobie kupowania sweterkow czy spodnic w 6 kolorach
        ;-)))

U moich chlopakow jest tak: mundurek (spodnie, sweterki, koszule) kupuje w M&S
        lub Dunnesstores - koszt okolo €50 na dziecko. Krawat ma specyficzny kolor dla
        szkoly i kupuje sie go w szkole - €5. Dresy szkolne: bluza i koszulka polo do
        kupienia w szkole (maja szkolne kolory i szkolne logo) okolo €40 na dziecko.
        Szkolne ksiazki - Mlody jest w Infants to tylko musialam dac €65 i szkola
        zalatwia, dla starszego (zaczyna 3 klase) dostalismy liste z ksiazkami - w Wise
        Owl (ksiegarnia szkolna) zostawilismy okolo €130 na ksiazki i zeszyty.
        Dostalismy tez kartke ze szkoly, ze na ten rok general charge jest €120 na
        dziecko. Zapewne we wrzesniu Parents Association tez sie o cos upomni;-)))
        Moi chlopcy chodza do boys national school.

No i wiadomo: buty szkolne - czarne, szkolne w Clarks to okolo €40 na dziecko,
        dodatkowo obuwie sportowe, jakis plecaczek (moj starszy juz sie dopomina o
        markowe, a mlodszy chce ze Spidermanem;-))) , piornik i lunch box;-))) i inne
        pierdlulki, byle lepsze, by sie pochwalic przed kolegami w szkole;-))))))

Ta!! Bezplatna szkola panstwowa;-)))))))

Prosze zobacz tez na naszym forum - byly juz gdzies tematy o szkole......
        • roza06 Re: wyprawka do szkoły 16.08.06, 14:36
          W szkole mojej córki dostalismy pod koniec roku szkolnego liste zakupów
          (podręczniki i niektóre przybory szkolne) wydałam na to ok 70 euro. Na mundurek
          szkolny razem z kurtka i butami będzie ok 100 euro. na poczatku roku jeszcze 25
          euro dla nauczyciela na pomoce szkolne i 15 euro na szkołę. Ja to sobie wydatki
          rozłozyłam na całe wakacje i przynajmniej nie lapałam sie za serce robiąc
          zakupy.
          W tym roku czeka mnie jeszcze komunia więc pewnie będą jakieś dodatkowe wpłaty
          ( nie licząc ubrania).
          Wiem że w innych szkołach daje sie pieniadze na książki i szkoła kupuje
          wszystko. Musisz zapytać w szkole,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka