kallima1 15.08.06, 22:05 witam jestem mama 9 letniej Justyny, chcialabym sie dowiedziec jak wyglada sprawa wyprawki do szkoly. Co trzeba kupic i jak to sie ma finansowa . Z gory dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzoaann Re: wyprawka do szkoły 15.08.06, 23:48 Tak naprawdę to nie wiem jak jest w innych szkołach,ale napiszę Ci jak jest w naszej.Ja chłopakom musiałam kupić tylko mundurki,plecaki i lunchboxy.Już piórniki z tzw wyposażeniem dostali extra,bo nie są im potrzebne.Dzieje się tak dlatego,że płacimy szkole 50 euro na dziecko i za to ma książki,zeszyty,ćwiczenia i wszystkie przybory do pisania.Są dzieci,które mają swe piórniki(dlatego i moje je dostały),ale nie jest to obowiązek. Zapytaj w szkole do której jest zapisana mała,a oni Ci wszystko wyjaśnią:) Pozdrawiam Aśka Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: wyprawka do szkoły 16.08.06, 12:51 Zdecydowanie musisz isc najpierw do szkoly, bo chociazby kazda szkola ma swoje kolory, wiec zaoszczedzisz sobie kupowania sweterkow czy spodnic w 6 kolorach ;-))) U moich chlopakow jest tak: mundurek (spodnie, sweterki, koszule) kupuje w M&S lub Dunnesstores - koszt okolo €50 na dziecko. Krawat ma specyficzny kolor dla szkoly i kupuje sie go w szkole - €5. Dresy szkolne: bluza i koszulka polo do kupienia w szkole (maja szkolne kolory i szkolne logo) okolo €40 na dziecko. Szkolne ksiazki - Mlody jest w Infants to tylko musialam dac €65 i szkola zalatwia, dla starszego (zaczyna 3 klase) dostalismy liste z ksiazkami - w Wise Owl (ksiegarnia szkolna) zostawilismy okolo €130 na ksiazki i zeszyty. Dostalismy tez kartke ze szkoly, ze na ten rok general charge jest €120 na dziecko. Zapewne we wrzesniu Parents Association tez sie o cos upomni;-))) Moi chlopcy chodza do boys national school. No i wiadomo: buty szkolne - czarne, szkolne w Clarks to okolo €40 na dziecko, dodatkowo obuwie sportowe, jakis plecaczek (moj starszy juz sie dopomina o markowe, a mlodszy chce ze Spidermanem;-))) , piornik i lunch box;-))) i inne pierdlulki, byle lepsze, by sie pochwalic przed kolegami w szkole;-)))))) Ta!! Bezplatna szkola panstwowa;-))))))) Prosze zobacz tez na naszym forum - byly juz gdzies tematy o szkole...... Odpowiedz Link Zgłoś
roza06 Re: wyprawka do szkoły 16.08.06, 14:36 W szkole mojej córki dostalismy pod koniec roku szkolnego liste zakupów (podręczniki i niektóre przybory szkolne) wydałam na to ok 70 euro. Na mundurek szkolny razem z kurtka i butami będzie ok 100 euro. na poczatku roku jeszcze 25 euro dla nauczyciela na pomoce szkolne i 15 euro na szkołę. Ja to sobie wydatki rozłozyłam na całe wakacje i przynajmniej nie lapałam sie za serce robiąc zakupy. W tym roku czeka mnie jeszcze komunia więc pewnie będą jakieś dodatkowe wpłaty ( nie licząc ubrania). Wiem że w innych szkołach daje sie pieniadze na książki i szkoła kupuje wszystko. Musisz zapytać w szkole, Odpowiedz Link Zgłoś