Dodaj do ulubionych

za duza wyplata

IP: *.bulldogdsl.com 30.08.06, 18:40
mam pytanie. Jesli pracodawca przez pomylke placi mi juz kilka miesiecy z
rzedu za duzo na konto za moesieczna prace (wiecej niz mam w kontrakcie) to
co moze mi zrobic? moze mi cofnac ta kase z konta?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: za duza wyplata IP: *.b-ras1.lmk.limerick.eircom.net 30.08.06, 19:53
      Na twoim miejscu wstydziłabym się zadawac takie pytanie. Mój mąż też znalazł
      się w takiej sytuacji i od razu powiedział to szefowi. Musiał zwrócić (na
      szczęście to była tylko jedna tygodniówka). Teraz ma czyste sumienie i pokazał
      że jest uczciwy a niektórzy to cenią.
    • aznar33 Re: za duza wyplata 30.08.06, 20:51
      Wiem, że może to dziwna propozycja, ale nie rozważałaś możliwości zwrócenia
      niesłusznie pobranych pieniędzy?
      • mysz2006 Re: za duza wyplata 31.08.06, 01:19
        >moze mi cofnac ta kase z konta?

nie, ale moze sobie 'odebrac' z kolejnej pensji po prostu placac Ci mniej, a
        jesli masz nadplate wyzsza niz miesieczna pensja ty bedziesz musiec zrobic
        przelew na rzecz firmy. Tak czy tak nadplacone pieniadze nie sa twoje i
        bedziesz je musial/la oddac, wczesniej czy pozniej, kadry albo ksiegowi sie
        tego dopatrza. Jak szef to potraktuje i jak to bedzie z zaufaniem do ciebie
        potem, niezbyt rozowo to widze

• izabelski Re: za duza wyplata 31.08.06, 01:23
      a moze pracodawc zaklada, ze ty sam placisz podatki?
      i te niezaplacone podatki to jest ta wlasnie roznica?
      • Gość: jacek Re: za duza wyplata IP: *.xdsl.murphx.net 31.08.06, 09:03
        to teraz cos ode mnie.Pracowalem kilka tygodni przez agencje, przez ten czas
        placili mi jednoczesnie w cashu jak i przelewali tyle samo na konto.Nikt nigdy
        o nic sie nie upomnial.Ja bym potrzymal ta nadwyzke na wszelkie wypadek jakby
        cos sie im przypomnialo,ale sam nic nie oddawal.To ich wina ze maja taki burdel
        • Gość: mealia Re: za duza wyplata IP: *.bulldogdsl.com 31.08.06, 09:25
          i chyba to rozwiazanie jest najlepsze ;-)
          Troche mi glupio, ze nic im nie mówie, ze mi placa za duzo, ale to w koncu nie
          moja wine, co nie? Jak sie upomna to im oddam. Jak zaczelam tam pracowac to
          slyszalam historie, ze sprzataczka przez jakis czas dostawala pensje
          menadzerska. Nie kazali jej oddac. ;-)
          • Gość: jacek Re: za duza wyplata IP: *.xdsl.murphx.net 31.08.06, 09:29
            zaraz na Ciebie naskocza ze to jest typowo polskie zachowanie,itp.Ciekawy jakby
            sie reszta zachowala w takiej sytuacji??Nie wiem dokladnie o jakie sumy chodzi
            ale watpie zeby kazali ci to oddac,to jest ich wina i najwyzej ten
            odowiedzialny za to powinien dostac po glowie i zaplacic ze swoich pieniedzy
            firmie.
            • Gość: A Re: za duza wyplata IP: 217.33.252.* 31.08.06, 09:33
              To jest typowo polskie zachowanie. Jakby sie zachowali inni, zapewne tak jak
              napisali, poszli by do kadr/plac wyjasnic ewentualne nieporozumienie.
              Wyobraz sobie, ze nawet w Polsce ludzie tak robia.

To jest wlasnie odpowiedz na to dlaczego w Polsce jest tak, a nie inaczej, bo
              uczciwosc jest uwazana za frajerstwo.
              • Gość: Hanka Re: za duza wyplata IP: *.jmu.ac.uk 31.08.06, 11:21
                Nie jest typowo polskie. Wlasnie Anglicy nigdy by nie oddali, chyba ze
                pracodawca sam sie zorientuje. Anglicy maja mentalnosc typu "jezeli ktos
                stwarza mi mozliwosc zysku, to jest sam sobie winny". Moj facet nie mogl
                uwierzyc, ze w Plsce ktokolwiek kasuje bilet autobusowy - tu sa tylko jedne
                drzwi i kazdy pokazuje miesieczny lub placi kierowcy, inaczej nie wejdzie.

Mnie kiedys zleceniodawca zaplacil dwa razy za to samo tlumaczenie. Wyplata
                byla mocno spozniona, a stawka niska - w przeciwnym razie moze bym i oddala...
                Podobno pracodawca ma 3 lata, zeby zauwazyc blad i domagac sie zwrotu.
            • Gość: mealia Re: za duza wyplata IP: *.bulldogdsl.com 31.08.06, 09:37
              no właśnie jacek ;-) masz racje. Ws umie to jest taki błąd, ze jestem na
              urlopie macierzyńskim a placa mi normalna pensje. A z tego co wiem, powinni
              tylko 400 funtów miesiecznie. Płacą wiecej a mi to baaardzo odpowiada, jako ze
              wiadomo ze za 400 funtów za miesiac nie da sie przezyc i to jeszcze z małą
              dzidzią. Co nie?
              • ghrom Re: za duza wyplata 31.08.06, 10:11
                Przebiegnijcie sie jeszcze po parku, pozabierajcie staruszkom torebki gdy nie
                beda patrzyc. Z kosciolow i cmentarzy pozabierajcie kwiaty i sprzedajcie na targu.

Tez pewnie nikt nie zauwazy.

Powodzenia.
              • set111 Re: za duza wyplata 31.08.06, 10:20
                A jak dlugo jestes na macierzynskim?
                • Gość: mealia Re: za duza wyplata IP: *.bulldogdsl.com 31.08.06, 10:24
                  >ghrom - do czego Ty to porównujesz? Przeciez nikomu siłą niczego nie zabieram,
                  tym bardziej starszym ludziom. To duza, bogata, miedzynarodowa korporacja.
                  Zreszta ja tylko pozostaje BIERNA, i nie ma to NIC wspólnego z tym co napisales.
                  Na urlopie jestem juz 5 miesiąc.
                  • mysz2006 do maelii 31.08.06, 10:32
                    no to pieknie

bron Boze zeby Ci zaplacili za malo, bylabys w kadrach w ciagu 2 minut, no nie?

ale jak duza firma to co to szkodzi ze placa za duzo, a jakby byla mala to bys
                    poszla?

ciekawe czy dziecko z ktorym na macierzynskim siedzisz tez bedziesz w takich
                    zasadach wychowywac, pieknie

myslalam ze zadalas pytanie zeby sprawy uregulowac, a tobie chodzilo o to czy
                    cie zlapia. Kiedys na pewno cie zlapia na oszukanstwie - mam nadzieje ze wtedy
                    dostaniesz porzadnie w doopsko - jest takie angielskie przyslowie 'what goes
                    round, comes around'........
                    • Gość: mealia Re: do maelii IP: *.bulldogdsl.com 31.08.06, 10:48
                      Nikogo nie okradam. Ciekawe, tyle uczciwych ludzi jest na świecie,
                      no,no...Zazdrościcie czy co? Jakbyscie byli pracodawcami i zapłacilbyscie
                      wiecej i nikt by Wam o tym nie powiedział i jak byscie sami to odkryli
                      wyzwalibyscie pracownika od złodziei? Dziwne te Wasze "rady". Nikt mi nie
                      przysyła payslipów do domu i wiem ile mi placa dzieki wydrukom z banku. Po
                      prostu na razie siedze cicho, nic zlego nie robie. Jak mnie poprosza o oddanie
                      to oddam. Nie czuje ze cos komus kradne.
                      • Gość: Hanka Re: do maelii IP: *.jmu.ac.uk 31.08.06, 11:29
                        Nie przejmuj sie, mealia, tym co tu wypisuja. Firma zauwazy, to oddasz.
                        Powiesz, ze nie zauwazylas (masz prawo, jesli Ci pay slipow nie przysylaja -
                        chyba powinni?), albo nie wiedzialas, ze Ci tylko £400 przysluguje. Ich blad.
                        Nie wierze, ze ktokolwiek moglby zostac zwolniony z pracy za takie cos. To co
                        innego niz kradziez.
                  • Gość: A Re: za duza wyplata IP: 217.33.252.* 31.08.06, 10:39
                    Bawisz sie w Robin Hood'a?
                    Ale jakbys mialam zyski w jakiejs firmie sama, to zaraz bys scigala pewnie
                    takich co Cie okradaja.
                    Nie ma znaczenia czy firma jest duza czy mala, biegna czy bogata. Albo jest sie
                    uczciwym, albo nie.
    • saperowsky Re: za duza wyplata 31.08.06, 10:45
      Gość portalu: maelia napisał(a):

> mam pytanie. Jesli pracodawca przez pomylke placi mi juz kilka miesiecy z
      > rzedu za duzo na konto za moesieczna prace (wiecej niz mam w kontrakcie) to
      > co moze mi zrobic? moze mi cofnac ta kase z konta?

akurat jestem w podobnej sytuacji - dostalem podwojna wyplate przez pomylke
      i wiesz co? zglosilem to poniewaz wole miec te (nie male) pieniadze co miesiac
      przez np rok niz raz miec wiecej i zostac zwolnionym po np 2 mies (tak zeby nie
      wygladalo ze mnie zwolnili bo nie oddalem)

jak ktos juz pisal : albo jestes uczciwy albo nie
      nie wazne jak to wyglada i jaka to sytuacja i tak to zostanie nazwane po
      imieniu - kradziez ...
      • Gość: alfred999 Re: za duza wyplata IP: *.onyx.net 31.08.06, 11:06
        Jezeli i tak zakladasz, ze oddasz jak Cie poprosza to znaczy, ze pewnie
        trzymasz ta nadwyzke w rezerwie. Ja osobiscie radze, zebys zglosila sie do
        szefa lub do ksiegowosci z zapytaniem czy aby nie popelnili bledu. Moze jakims
        cudem, chociaz to malo prawdopodobne dorzucaja Ci z jakiego funduszu
        socjalnego. Taka polityka prorodzinna. Tak czy siak lepiej to wyjasnic i jak
        trzeba to zwrocic. Uczciwosc na dluzsza mete bardziej poplaca. Fakt inaczej ma
        sie to w agencjach, ktore na kazdej godzinie pracy takiego pracusia, kosza 2-5
        funtow. Taki Horizon ma u siebie ok 600 polakow, ktorzy robia srednio po 9
        godzin dziennie. Daje to ok £250K/month w najgorszym wypadku. Ich bym nie
        zalowal bo faktycznie sa legalnymi handlarzami sila niewolnicza.
        • Gość: saperowsky horizon IP: *.server.ntli.net 31.08.06, 11:09
          widze ze nie tylko ja mam ich dosc :D
          szczerze powiem ze im bym nie oddal ....

michau
        • Gość: jacek Re: za duza wyplata IP: *.in-addr.btopenworld.com 31.08.06, 11:14
          zgadzam sie w 100%. Jezeli chcesz sostac w tej firmieo na dluzej to wyjasnij
          sytuacje.Ja podobnie mialem w agencji ale jak kolega wlasnei mowil oni i tak
          dosyc na mnie zarobili wiec nawet nie przyszlo mi do glowy im oddac ani pensa.
    • jaleo Re: za duza wyplata 31.08.06, 11:27
      A czy Twoja firma czasem nie ma benefitu polegajacego na 100% pensji na urlopie
      macierzynskim? W co porzadniejszych firmach czesto jest taki przywilej, tzn.
      uzupelniaja Twoje Statutory Maternity Pay do 100%. Np. w mojej firmie placa
      100% przez 26 tygodni.

W kazdym razie, ja bym sie zapytala w kadrach, bo w mojej hierarchii wartosci,
      spokojny sen w nocy jest o wiele, wiele wyzej niz kilka (lub nawet kilkaset)
      funtow, ale kazdy ma swoj kod moralny, wiec co Ci bede radzic ;-)
      • Gość: mealia Re: za duza wyplata IP: *.bulldogdsl.com 31.08.06, 11:37
        >>A czy Twoja firma czasem nie ma benefitu polegajacego na 100% pensji na
        urlopie
        macierzynskim? W co porzadniejszych firmach czesto jest taki przywilej, tzn.
        uzupelniaja Twoje Statutory Maternity Pay do 100%. Np. w mojej firmie placa
        100% przez 26 tygodni. <<
        A moze... nic mi o tym nie wiadomo...
        A w nocy spię spokojnie, nie mój problem, ja moge sie tylko cieszyc.
        • gosc06 Re: za duza wyplata 31.08.06, 11:52
          znaczy sie typowa polka szkoda
    • javus Rozwiazanie jest proste: 31.08.06, 11:48
      Jak dostaniesz za malo wyplaty to sama musisz sie dopominac bo laskawie to nikt
      by ci nei zwrocil czyli jak dostalas za duzo to czekaj az laskawie ktos cie o to
      zapyta. Przeciez nie musisz wszytskiego zauwazyc. Ja wszedzie place karta mam
      kilka direct debitow ustawionych na koncie i w sumie to prawie nie kontroluje
      mojej kasy przeciez ty tez nie musisz....
      A moze po prostu doplaca ci za jakies nadgodziny czy to sa jakies premie..

Pozdro
      Javus
    • midlam Re: za duza wyplata 31.08.06, 12:02
      Olej sprawę. Księgowa najwyżej dopłaci różnice:)
      • ghrom Re: za duza wyplata 31.08.06, 13:29
        Dokladnie - ktos za to moze beknac. Ale co z tego, wazne, ze mojej dupie jest
        dobrze.

Niech zyje Kali i jego mentalnosc.
        • javus Re: za duza wyplata 31.08.06, 14:24
          sluchaj jesli ksiegowa beknie to tylko i wylacznie z jej winy... Nie wykonuje
          swojej pracy dobrze wiec niech leci przyjdzie nowa bedzie lepsza lbo i nie. A co
          jak za malo wyplaty da komus i ten ktos sie nie zorientuje? Trzeba sie upominac...
          • ghrom Re: za duza wyplata 31.08.06, 18:08
            Rozumiem, ze jak idziesz na ulicy i komus wypadnie z torby portfel, to nie
            zawolasz za tym kims tylko portfel schowasz dla siebie. W koncu jego wina, mogl
            uwazac.
            • Gość: jacek Re: za duza wyplata IP: *.in-addr.btopenworld.com 31.08.06, 18:14
              dziebie ghrom to chyba ojciec bolcowal,porowanie znalazles
            • javus Re: za duza wyplata 31.08.06, 21:39
              sluchaj jak wykonujesz swoja prace i zrobisz ja zle to powinienes miec zaplacone
              100% ?
    • kerryman buhaha 31.08.06, 15:44
      >Przeciez nikomu siłą niczego nie zabieram,
      >tym bardziej starszym ludziom. To duza, bogata, miedzynarodowa korporacja.

normalnie jak Robin Hood. Zabierasz bogatym i dajesz biednym. no a ze sama
      jestes biedna, wiec dajesz sobie :) zabrac bogatemu to przeciez nie kradziez.
    • Gość: Rafal74 Re: za duza wyplata IP: 167.127.24.* 31.08.06, 16:52
      Przyslowie:
      v. English: "Keep your mouths shut and your eyes(ears) open"
      v. Russkij: "Tisze jediesz - dalsze budiesz"
      Pozdr
      Rafal
      • Gość: mealia Re: za duza wyplata IP: *.bulldogdsl.com 31.08.06, 17:48
        "normalnie jak Robin Hood. Zabierasz bogatym i dajesz biednym. no a ze sama
        jestes biedna, wiec dajesz sobie :) zabrac bogatemu to przeciez nie kradziez."

o jakiej KRADZIEŻY Ty piszesz? Czy ja cos komus kradnę? W sumie to nawet nie
        jestem pewna, moze te pieniadze rzeczywiscie mi sie naleza?
        • Gość: mealia Re: za duza wyplata IP: *.bulldogdsl.com 31.08.06, 17:51
          >>Hanka napisałaś "Podobno pracodawca ma 3 lata, zeby zauwazyc blad i domagac
          sie zwrotu."
          Gdzie mozna znalesc ten przepis prawny?

• jaleo Re: za duza wyplata 31.08.06, 18:08
            Gość portalu: mealia napisał(a):

> >>Hanka napisałaś "Podobno pracodawca ma 3 lata, zeby zauwazyc blad i d
            > omagac
            > sie zwrotu."
            > Gdzie mozna znalesc ten przepis prawny?
            >
            >

Firma moze cie scigac na drodze cywilnej, a nie kryminalnej, a jesli chodzi o
            procesy cywilne to teoretycznie moga Cie pozwac po nieograniczonym okresie. Z
            tym, ze im dluzej po fakcie, tym oczywiscie ich szanse na odzyskanie nadplaty
            mniejsze.

Ja osobiscie bardziej bym sie przejmowala o swoja reputacje w firmie, bo z
            tego, co napisalas wyzej, czyste sumienie to raczej nie jest dla Ciebie
            argument.
            • Gość: mealia Re: za duza wyplata IP: *.bulldogdsl.com 31.08.06, 18:31
              Sumienie? nic zlego nie robie, zeby miec cos na sumieniu. Nie przesadzasz?
              • ghrom Re: za duza wyplata 31.08.06, 18:33
                W pelni swiadomie przywlaszczasz sobie cudze mienie. Po polsku to sie inaczej
                nazywa kradziez.
                • javus Re: za duza wyplata 31.08.06, 21:47
                  > W pelni swiadomie przywlaszczasz sobie cudze mienie. Po polsku to sie inaczej
                  > nazywa kradziez.

Jaka kradziez skoro ona nawet nie jest pewna czy jej sie to nie nalezy...
                  Czlowieku gdzie ty zyjesZ?? Ja rozumie ze w polsce jest lipa trzeba miec plecy,
                  dawac lapowki wszyscy kradna ale tu juz przeginasz... A co by bylo gdyby ona po
                  prostu sie nie dopatrzyla ze ma wiecej? Przeciez nie jest ksiegowa wiec to nie
                  jej broszka.
                  Niewazne gdzie bys nie byl to przeliczaj swoje uwierz ze od naiwnosci to jeszcze
                  nikomu dobrze w zyciu nie bylo, nie mowie zeby krasc czy oszukiwac ale to o czym
                  piszesz to czysta naiwnosc.
                  Nie widzialem jeszcze takich grabi ktore grabia od siebie a ty skoro tak sie
                  upierasz przy tym ze powinna pojsc do pani ksiegowej i domagac sie zeby jej
                  ucieli wyplaty to jestes albo dziwak (nie chce ci ublizac takie porownanie) albo
                  tak bardzo sie boisz o swoja pozycje i zdanie o tobie ze az "sikasz po majtach"
                  uwierz ze 99% brytoli nawet by sie tym nie pochwalilo, a dziewczyna ma
                  przynajmniej jakies tam watpliwosci i pyta....

Pozdro
                  Javus
                  • ghrom Re: za duza wyplata 01.09.06, 12:46
                    Matka cie uczciwosci nie nauczyla, to ja tym bardziej nie dam rady.
                    Nara :P
                    • labombonera Re: za duza wyplata 02.09.06, 01:06
                      ghrom napisał:

> Matka cie uczciwosci nie nauczyla, to ja tym bardziej nie dam rady.
                      > Nara :P
                      ghrom d.
                      Nieprzejmuj sie, trzymaj kase tyle ci wyplacili i juz ,to ich problem nie twoj
                      a co ty robisz wyplaty -nie no to LUZ.
                      niebadz jak inni nadgorliwi ,ktorym pracodawcy placa mniej niz powinni a oni i
                      tak by to zglosili.
        • kerryman Re: za duza wyplata 31.08.06, 18:47
          co za kupa. zaczynasz watek piszac " Jesli pracodawca przez pomylke placi mi juz
          kilka miesiecy z rzedu za duzo...." - doskonale sobie zdajesz sprawe z tego ze
          ci sie to nie nalezy. ale polaczkowatosc nakazuje ci trzymac morde w kuble, moze
          nikt sie nie zorientuje. cos ci sie tam przebija, jakas ostatnia iskierka
          zwyklej defaultowej uczciwosci, albo jednak nie spisz spokojnie - cos cie
          gryzie, inaczej bys nie pytala na forum.
          i na koniec pytasz "Czy ja cos komus kradnę?".
          • aznar33 Re: za duza wyplata 31.08.06, 19:18
            Proponuję Ci przeczytać jeszcze raz początkowy post.Tam nie ma żadnych iskierek
            uczciwości. Autorka po prostu chce wiedzieć czy i jakie konsekwencje jej grożą
            za przywłaszczenie sobie pieniędzy.

Pozdrawiam
          • Gość: mealia Re: za duza wyplata IP: *.bulldogdsl.com 31.08.06, 19:27
            O.k. dzieki za komentarze. Ci którzy próbowali mnie przekonac do zgłoszenia
            tego faktu szefowi firmy, Ci nieskazitelni, uzywajac słów obraźliwych takich
            jak :kupa, dupa i złodziej itp. odwiedli mnie od tego całkowicie. Nie chce byc
            podobna do nich i słuchac ich rad. Pa.
            • Gość: alfred999 Re: za duza wyplata IP: *.onyx.net 31.08.06, 20:47
              Dziewczyno, jezeli jest w Tobie choc iskierka uczciwosci to przeanalizuj sobie
              ewentualne konsekwencje wykrycia tej "pomylki" przez firme. Niech Twoja,
              nieskazona glebsza mysla, glowka wyobrazi sobie co taki angielski pracodawca o
              Tobie pomysli, kiedy obczai, ze cielas go normalnie w dupsko. On prawdopodobnie
              tego nie powie wprost, nawet bedzie udawal Twoim pokretnym tlumaczeniom, ze nie
              zauwazylas roznicy na koncie. Po prostu pomysli sobie "polska zlodziejka" lub
              cos w tym stylu. Ci, ktorzy dzisiaj Ciebie "obrazili", w dosyc drastyczny
              sposob nazwali to co wlasnie robisz. Chocbys nie wiem jak sobie ta sytuacje i
              swoja decyzje tlumaczyla, to na koncu, w ustach uczciwego czlowieka, znajdzie
              sie tylko jedna odpowiedz. Przespij sie z tym i zrob to co uwazasz za sluszne.
              Kiedys, z perspektywy czasu, jak z raz ktos Cie okradnie, to przyznasz mi i
              innym, racje. Pamietaj jedno, wyrzadzona krzywda/niegodziwosc, wroci do Ciebie
              kiedys zwielokrotnionym echem. Brzmi gornolotnie, ale to cholerna prawda.
              Milych snow i lekkiego sumienia, zycze.
    • Gość: Xena Re: za duza wyplata IP: *.lodz.dialog.net.pl 31.08.06, 21:05
      Ile ludzi tyle wersji, a raczej wersje sa tylko dwie: oddac lub nie oddac -
      najlpiej jak sama sobie odpowiesz na pytanie, co z tym fantem zrobic, bo nikt
      tej decyzji za ciebie nie podejmie - teraz juz chyba zdazylas zauwazyc, ze
      pytania powiazane z kwestia moralnosci wywoluja burze na forum, ktora tobie
      osobiscie nie za wiele pomoze w podjeciu decyzji - tak czy owak sama musisz ja
      podjac, bez wzgledu na to, co kto ci tutaj doradzi...
      • Gość: jess Re: za duza wyplata IP: *.bulldogdsl.com 31.08.06, 22:41
        Kilkanascie lat temu byla w prasie historia faceta, ktory otrzymawszy w
        poczcie bank statement, zuwazyl ze stan konta niespodziewanie wzrosl o £200K.
        Niewiedzac co z tym fantem zrobic poszedl anonimowo o porade do CAB. Tam mu
        powiedziano, ze powinien natychmiast powiadomic bank o ich oczywistym bledzie.
        Zadzwonil do banku, notujac dzien i godzine rozmowy oraz dane urzednika, z
        ktorym rozmawial. Pieniadze dalej pozostawaly na jego koncie ale po blisko
        roku, bank zorientowal sie, ze zginelo im gdzies £200K. Doszukali sie wreszcie
        konta z pieniedzmi ale prawnie uplynal okres czasu, kiedy mogli pieniadze
        wycofac. Posiadacz konta zatrzymal cala kwote. Ale to bylo zasluga przepisow
        regulujacych operacje finansowe bankow.
        Z pracodawca sprawa moze wygladac zupelnie inaczej. W kazdym razie, nalezy moim
        zdaniem do nich zadzwonic i sprawe wyjasnic, chociazby dla dobra wlasnej
        reputacji.
    • vierablu Re: za duza wyplata 31.08.06, 22:32
      Jezeli ubiegly rok podatkowy byl Twoim pierwszym rokiem pracy w UK, moglas byc
      na emergency tax. Teraz, jak Twoja firma otrzmala informacje o Twoim tax code,
      mozesz placic mniejszy podatek, stad ta roznica w wyplacie.
      Firma ma obowiazek dawac paski wyplaty - moim zdaniem powinnas po prostu
      poprosic o zalegle paski i przyjrzec sie temu, co tam jest i ewentualnie wtedy
      zadawac dalsze pytania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka