Dodaj do ulubionych

Casual Friday

IP: 86.40.144.* 22.10.06, 01:00
ilu z Was obchodzi Casual Friday w firmach? Znam co najmniej 4 firmy z gatunku white collar których pracownicy, na codzien ubrani w garnitury i krawaty, w każdy piątek przychodzą w wytartych jeansach, T-Shirtach, bluzach z kapturem
sam dzień pracy jest także luźniejszy niż zazwyczaj

ciekawa to tradycja i może kiedyś zawita do Polski
Obserwuj wątek
    • korkix78 Re: Casual Friday 22.10.06, 01:02
      To samo u mnie.

Probuje niesmialo wprowadzic te zasade w Monday through Thursday ;>
      • Gość: Agnieshka Re: Casual Friday IP: 86.40.144.* 22.10.06, 01:21
        tutaj dużo ludzi po pracy w piątek idzie bezpośrednio do pubu się schlać więc pomysł jest szalenie udany ;) Wychodzi na to że tak naprawdę pracuje się cztery dni w tygodniu, potem jest luźny Casual no i weekend

www.yunasville.com/img/Fabulous/californian.JPG
        ;-)
      • Gość: macho Re: Casual Friday IP: *.server.ntli.net 22.10.06, 07:25
        Naucz się śmieciu angielskiego lepiej "Monday through Thursday"
        • Gość: jelitko Re: Casual Friday IP: 194.72.105.* 22.10.06, 10:08
          Typowo polska, buracka odpowiedz.
        • korkix78 Re: Casual Friday 22.10.06, 12:12

Pokaz mi jeszcze wlosy na klacie - tego mi do orgazmu brakuje !
          • Gość: macho [...] IP: *.server.ntli.net 22.10.06, 12:38
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • korkix78 Re: Casual Friday 22.10.06, 12:38
          www.amazon.com/Monday-Through-Friday-Crossword-Puzzles/dp/0312300581
          Rozklady jazdy:

www.metrarail.com/Sched/cnw_w/cnwwwki.shtml
          www.nmrailrunner.com/PDF/Rail%20Runner%20Limited%20Schedule.pdf
          na stronie biblioteki Northwestern University

www.library.northwestern.edu/referencedesks/
          "Reference assistance is available:
          Monday through Thursday, 8:30 a.m. to 10:00 p.m."

Kanadyjska strona:
          www.pearsoncanada.ca/support.html
          na oficjalnej stronie Boeinga :
          www.boeing.com/assocproducts/surplus/cas/bids/JCT_06-003.pdf
          Uniwersytet Waszyngtonski:
          depts.washington.edu/registra/offices.html
          "The Office of the Registrar is a division of Enrollment Services. It is open
          Monday through Friday,"

a takze na stronie Bialego Domu w Waszyngtonie, ich tez poducz angielskiego,
          uprzednio nazywajac koniecznie smieciami :

www.whitehouse.gov/omb/gils/gil-budg.html
          "POINT OF CONTACT FOR FURTHER INFORMATION:
          Name: Administration Office
          Organization: Office of Management and Budget
          Street Address: 725 17th Street, NW
          City: Washington
          State: DC
          Zip Code: 20503
          Country: USA
          Network Address: N/A
          Hours of Service: 9:00 a.m. - 5:00 p.m., Monday through Friday
          Telephone: (202) 395-3080
          Fax: 202-395-3504 "

No i ponad 90 milionow innych sito'w wyskakujacych po zbyt skomplikowanym dla
          niektorych wklepaniu "Monday through Friday" w google, by sprawdzic na ilu
          stronach swiata wystepuje takie sformuowanie.
          • Gość: macho Re: Casual Friday IP: *.server.ntli.net 22.10.06, 12:46
            Pajacu, to jest wersja amerykańska
          • korkix78 Re: Casual Friday 22.10.06, 12:51
            Tytulem niedopisanego wczesniej wstepu, bo mi wyslalo za szybko;

Postanowilem upewnic sie bo a noz tylko kilka milinow anglojezycznych obywateli
            w New Jersey doskonale zna ten popularny zwrot, sprawdzic postanowilem to wiec,
            poniewaz wiem, ze mojemu angielskiemu daleko do idealu, choc Twoj zapewne bije
            o kilka klas, no i przede wszystkim nawet totalni glupcy moga miec raz do roku
            racje, i to mogl byc ten przypadek.

Sprawdzilem - coz, nie tym razem.

Monday through Friday (lub jakiekowliek inne dni) sa uzywane przed nie miliony
            ludzi w Ameryce lecz przez setki milionow ludzi w USA i Kanadzie.

A teraz zmien podworko - Idz ze swoja smarkata slina i pluj gdzie indziej.
            Zalecam pod wiatr.
            • Gość: macho Re: Casual Friday IP: *.server.ntli.net 22.10.06, 13:01
              Ach, ten twój amerykański akcent, Brytyjki [albo Brytyjczycy ;) ] lecą na niego?
              Jak słyszę że jakiś Polak po roku pobytu w UK ma amerykański akcent to wszystko
              wiem o takiej osobie, np. że nie wie jaka jest różnica między tymi wersjami
              jeżyka. Stosujać ten zwrot to potwierdziłeś. A ty, koleżko, New Jersey to
              oglądałeś pewnie w "The Sopranos"
              • korkix78 Re: Casual Friday 22.10.06, 13:07

Onanizowales sie gdy to pisales ? :)

Tym retorycznym pytaniem oglaszam koniec tej fasycnujacej dyskusji ze wzgledu
                na razace niedopasowanie poziomu IQ rozmowcow.
              • Gość: macho Re: Casual Friday IP: *.server.ntli.net 22.10.06, 13:15
                Ale z ciebie ciemiak, to Kurski chyba o tobie mówił, jak wierzysz w jakieś IQ,
                które do życia ma się nijak, nie jesteś tak czasem po "szkółce teatralnej" z
                cyklu: ekonomia i zarządzanie? Tam uczą takich głupot. To by wyjaśniało
                dlaczego twoje wypowiedzi na forum są często bez sensu i nie trzymają żadnego
                poziomu intelektualnego.
                • troll.master Re: Casual Friday 22.10.06, 19:27
                  i tutaj musze sie zgodzic!
                  tez mam wrazenie ze osobnik o wdziecznym imieniu korkix ukonczyl cos z tego
                  cyklu na jakiejs polskiej niepublicznej (!) sorbonie.Niepublicznej-bo aby
                  dostac sie na panstwowa uczelnie trzeba miec cos w glowie a nie sieczke.
                  Po 2 latach w uk zapomina jezyka polskiego...zalosne
    • u25 Re: Casual Friday 22.10.06, 13:06
      Casual Friday? W Polsce przyjal sie dawno dawno temu... W duzych
      miedzynarodowych korporacjach...
      Moze roznica tkwi w tym, ze w srednich i malych firmach... W Polsce pracuje sie
      w nich z reguly w kostiumie, garniturze, tutaj czesto w jeansach...
      • duende1 Re: Casual Friday 22.10.06, 13:17
        w mojej aktualnej firmie chlopcy sie smieja, ze mamy casual friday wiec moga w
        piatek rozpiac sobie gorny guzik koszuli.
        w poprzedniej firmie luzny piatek byl uprawiany z wielka radoscia.
        a slyszalam tez o firmie, ktora wprowadzila casual friday razem z wytycznymi,
        czego nie mozna wtedy nosic: jeans, cords, sleeveless tops, strappy tops...
        skonczylo sie na tym, ze w piatki ludzie przychodzili....bez krawata.

w polsce faktycznie juz dawno ten zwyczaj wprowadzily miedzynarodowe korporacje.
        • Gość: macho Re: Casual Friday IP: *.server.ntli.net 22.10.06, 13:20
          nie wolno cords nosić, a flex, the mains, cables, irons i taki podobny stuff?
          • Gość: macho Re: Casual Friday IP: *.server.ntli.net 22.10.06, 13:25
            Moze chodziło nie o noszenie a o wynoszenie tego stuff-u z pracy? Tylko źle
            zrozumiałeś.
            • Gość: jelitko Re: Casual Friday IP: 194.72.105.* 22.10.06, 13:59
              kolejny glupi troll
              • Gość: macho Re: Casual Friday IP: *.server.ntli.net 22.10.06, 14:08
                W Północnej Irlandii jesteśpewnie najmądrzejszy! ;)
              • Gość: Agnieshka Re: Casual Friday - może i kiedyś w PL IP: 86.40.144.* 22.10.06, 14:13
                proszę ignorować posty tego niedorozwiniętego dziecka neostrady, pozbawiony karmy w postaci waszych postów sam w końcu ucieknie pod maminą spódnicę, ewentualnie na inne forum.

wracając do tematu...

u nas w Casual Friday w zasadzie mało się pracuje, lunch trwa półtorej godziny a pracuje się zamiast zwyczajowej piątej do 4:30...troche to dziwne jeśli ktoś zawita do firmy w piątek to może się zdziwić, klient w graniturze i krawacie a tu go wita jakiś Finance/Business Analyst czy inny Chief Executive i podejmuje gościa w bluzie do baseballa ;)

byłam po prostu ciekawa jak to funkcjonuje w innych firmach i całkiem mozliwe że gdy ta wielka fala emigracji kiedyś powróci, przywiezie ze sobą pewne dobre nawyki z Wielkiego Świata, takie właśnie jak płatne nadgodziny, duży margines spóźniania się do pracy, luźne piątki i przyjazną atmosferę - koleżeńskie stosunki pomiedzy "zwykłymi" pracownikami a ich managerami i VIPami

może kiedyś..
                • Gość: xiv Re: Casual Friday - może i kiedyś w PL IP: *.server.ntli.net 22.10.06, 14:50
                  Gdzie ty ta neostrade widzisz? Co za mlotki zaczeli tu wpuszczac. W tej pracy
                  to cie chyba obracaja, bo do niczego innego sie nie nadajesz.
                  • Gość: Agnieshka Re: Casual Friday - może i kiedyś w PL IP: 86.40.144.* 22.10.06, 19:25
                    jakby trochę rozumu miał to by wiedział że to tylko taki zwrot

Jest to, najprościej mowiąc, protest przeciwko dzieciakom na forach, które nie dorosły jeszcze do korzystania z takich dobrodziejstw jakim jest Internet.

więcej na:
                    dziecineo.prv.pl/
                    polecam link "Jak poznać trolla"...
                • korkix78 Re: Casual Friday - może i kiedyś w PL 22.10.06, 15:03
                  Akurat to z tym piatkiem , to o ile wiem z powodzeniem juz funkcjonuje w wielu
                  miejsach w Polsce.

Ale to nie z wlasnego doswiadczenia
                  • Gość: A Re: Casual Friday - może i kiedyś w PL IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 22.10.06, 19:15
                    Np w mojej byles polskiej zwyczaj funkcjonowal od jej powstania w 1992r.

W UK u obecnego klienta, gdzie jestem zeslana jest dress down Friday i mozna
                    przyjsc w jeansach. W firmie matce nie ma takiego zwyczaju. Dress down days sa
                    tylko wtedy jak zbieraja na jakies charity i mozna wtedy przyjsc luzno ubranym i
                    wrzucic do skarbonki cos w zamian.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka