Dodaj do ulubionych

maternity benefit..??

26.10.06, 22:31
czy ktoś może mi pomóc?? chcę się starać o zasiłek macierzyński wiem ze
potrzebuję 39 PRSI contributions jak narazie mam 23 ale mogę łączyć je ze
składkami z Polski (całe szczęście) ale mam problem z polskim zusem bo nie
nie ma moich półrocznych składek... zostaje mi jak narazie polskich składek z
8 mcy i teraz jak te polskie składki mają sie do Irlandii gdzie obowiązuje
tygodniowy system płacowy. Czy zostaną podzielone jakos na tygodnie albo
potrajktują ją jako 1 składkę??? Proszę pomóżcie.... bo wiecie jak to jest z
naszym zus-em a czas nagli.... 30 tyg. ciązy. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ania.b5 Re: maternity benefit..?? 27.10.06, 10:00
      Jak to nie ma Twoich półrocznych składek? To wcale nie obowiazuje tygodniowy
      system płacowy, ja dostaje wypłatę co miesiąc, po prostu-dołącz do formularza
      zaswiadczenie z Zusu- ja nawet nie tłumaczyłam tego na j.ang, nie wiem czy
      Ciebie o to poproszą, bo ja raczej dołączałam na wszelki wypadek, bo miałam juz
      przepracowanie prawie 2 lata w momencie odejscia na macierzynskie. Dołącz list
      i napisz ze reszte składek odprowadziłas w Polsce i je załączasz. I to chyba
      tyle.Pozdrawiam.
      • klaudia_101 Re: maternity benefit..?? 27.10.06, 10:23
        bałagan i nieuprzejmość jest na porządku dziennym w polskich urzędach ;-) więc
        trochę się zmartwiłam jednak to 6 składek. Ja tutaj otrzymuję pensję co tydzień
        ( pracuję dopiero od pół roku), więc nie jestem w stanie nazbierać 39 PSRI do
        porodu. Dzisiaj będzie sądny dzien ... mój polski wysłannik uda się po raz
        kolejny do zus-u. Pozdrawiam
        • maja9991 Re: maternity benefit..?? 27.10.06, 11:51
          Ja tez nie mialam przepracowanych 39 tygodni. Żadnych dokumentow nie dolaczalam,
          ale w rubryce o zatrudnieniu w polsce wpisalam miejsce zatrudnienia itd. Po
          jakims czasie przyslali mi list z prosba o podanie adresow kontaktowych do
          Zusów, gdzie byly odprowadzane skladki. Na moje pytanie czy dostarczyc im
          zaswiadczenia od polskiego zusu powiedzieli ze sami si z nim kontaktuja. I tak
          tez bylo. Suma sumarum dostalam zasilek bez koniecznosci dosylania czegokolwiek
          - sami sie tym zajeli.
          • klaudia_101 Re: maternity benefit..?? 27.10.06, 14:43
            bardzo wam dziękuję za pomoc.

Grazie mille ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka