Dodaj do ulubionych

2500 zł - WYJAZD

IP: *.c9.msk.pl 16.12.06, 10:57
Czy 2500zł (ok.440GBP) wystarczy na wszystkie koszta związane z wyjazdem i na
pierwszy miesiąc? Oczywiście, przy "spartańskim" trybie życia? Wybrałem opcję
hostelową i trochę się boję o koszta wynajmu pokoju (kaucja itp.)....
Obserwuj wątek
    • pan_niemota Re: 2500 zł - WYJAZD 16.12.06, 11:37
      Wiadomo, że pierwszy okres warto traktować spartańsko. niby truizm, ale...

ok, przechodząc adrem. Wynajęcie pokoju to np. 65 ft/tydzień. Zakładajac że w
      pierwszym momencie musisz zapłacić za pierwsze cztery tygodnie plus
      czterotygodniowa kaucja, wychodzi ci 520 ft. Dolicz jedzenie, dojazad do pracy,
      kupno komórki/karty i wyjdzie i na pierwszy miesiąc przynajmniej z 800 ft do
      wydania. Ale: po pierwsze, od pierwszego dnia w pracy zarabiasz. Na ogół po
      pierwszym tygodniu juz masz tygodniówkę, czasem po drugim. Czyli za kazdy
      tydzień doostaniesz, załózmy, po 180 ft, od tego musisz odjąć bodajże 60 ft za
      każdy tydzień w hostelu. W rezultacie to daje twoje 440 + 3 * 150 (zakładam, że
      do trzech tygodni masz hostel) co daje ci wynik 890 ft.
      Czyli reasumując, raczej powinno ci starczyć, byle umieć liczyc na miejscu.

życzę powodzenia
      --
      zła wypowiedź? to tylko skróty myślowe
      • Gość: Mysza Re: 2500 zł - WYJAZD IP: *.c9.msk.pl 16.12.06, 11:59
        Dzieki za odpowiedź ;) pzdr
    • macsad.uk Re: 2500 zł - WYJAZD 16.12.06, 13:19
      W sumie przedmówca napisał zgodnie z prawdą, ale zależy od rejonu gdzie
      jedziesz. Ponadto co już zaznaczono na tym forum, nie zawsze od razu dostaniesz
      tygodniówkę, ale na początku nie robią problemu z zaliczką.
    • Gość: sebas Re: 2500 zł - WYJAZD IP: *.brnt.adsl.virgin.net 18.12.06, 08:08
      oj uwazaj... na tygodniowki w tesco... tesco placi miesiecznie i tylko na to
      licz!! u nas bylo naprawde roznie. my dostalismy tygodniowke po 2 tygodniach,
      byli tacy co dostali po 3, a byla grupa ktora pierwsza pensje dostala dopiero
      po 6 tygpdniach i wielkim huku bo nie wpisali ich do systemu i centrala nawet
      nie wiedziala ze oni tam pracuja. na mieszkanie te trzeba wydac roznie, u nas
      akurat nie bylo pokoji i musielismy wynajac mieszkanie. na pocztatek
      zaplacilismy 1850 funtow (800 wynajem+800 kaucja + 250 referencje)na 4 osoby
      czyli jakies 460 od osoby. dalej dojazdy z hostelu do byla tragedia 2-3 godziny
      tluczenia sie z londynu bo krakow nam wynajol hostel w londynie zamiast w
      miejscowosci w ktorej pracujemy i najgorsze koszta - codziennie 7 funtow. tak
      naprawde nie bierz mniej jak 800 funtow - chyba ze masz od kogo pozyczyc na
      miejscu. moze trafisz na latwiejsza sytuacje ale co jesli nie??
      • Gość: 1spag Re: 2500 zł - WYJAZD IP: *.cable.ubr09.croy.blueyonder.co.uk 18.12.06, 09:23
        poprawka tesco placi co 4 tygodnie, z zaliczka tez nie ma problemu tyle ze
        lepiej miec juz zalatwione z natwestem (zostawiasz im czek jako zastaw i sobie
        sciagna po wyplacie)
        • Gość: sebas Re: 2500 zł - WYJAZD IP: *.brnt.adsl.virgin.net 18.12.06, 11:45
          no fakt co 4 tygodnie czyli prawie miesiac, ale tak jak czytales wyzej z tymi
          zaliczkami jest roznie... moze akurat Ty trafiles na bezproblemowy sklep ale u
          mnie w jednym sklepie kazda grupe traktowali inaczej wiec ciezko cokolwiek
          obiecac.
        • Gość: sebas Re: 2500 zł - WYJAZD IP: *.brnt.adsl.virgin.net 18.12.06, 11:47
          a na ksiazeczke czekowa z natwestu czekalem ponad miesiac od zmiany adresu
          • 1spag Re: 2500 zł - WYJAZD 18.12.06, 12:39
            bo to taki urok natwestu :))))
            ja dwa razy zmienialme adres i otrzymalem po zmianach adresu moze trzy wyciagi
            dwa na stary i jeden na obecny ale w sumie nic sie tam mi nie dzieje wiec niech
            nie marnuja papieru, wole barclaysa choc lloyds tsb tez mi sie podoba :))
      • Gość: Mysza Re: 2500 zł - WYJAZD IP: *.c9.msk.pl 18.12.06, 12:21
        A gdzie trafiłeś? Czemu są takie problemy z hostelem?
    • loke2 Re: 2500 zł - WYJAZD 18.12.06, 16:58
      Hmmm, myślę że te 2500zł to trochę za mało. Ja też lecę w styczniu (opcja
      mieszkanie) i nie wyobrażam sobie nie zabrać conajmniej tych 4tys zł. Nie mozna
      liczyć na to, że akurat bedzie w poblizu cos taniego do wynajecia, trzeba
      potrafić przewidzieć każdą sytuację. Najchętniej wziąłbym więcej, ale skąd to
      wziąść??? Miesieczny koszt wynajmu + kaucja + ewentualny dojazd do pracy +
      jedzenie + telefon + karta do niego. A na tygodniówki nie ma co liczyć, tak
      przynajmniej usłyszałem na rozmowie rekrutacyjnej. Dlatego chyba lepiej miec ze
      soba wiecej kasy niz pozniej miec niemila niespodzianke
      • Gość: 1spag Re: 2500 zł - WYJAZD IP: *.cable.ubr09.croy.blueyonder.co.uk 19.12.06, 15:26
        Hmmm, myślę że te 2500zł to trochę za mało. Ja też lecę w styczniu (opcja
        > mieszkanie) i nie wyobrażam sobie nie zabrać conajmniej tych 4tys zł. Nie mozna
        >
        > liczyć na to, że akurat bedzie w poblizu cos taniego do wynajecia,

z opcja mieszkanie?? ja mialem 100gbp ze soba
        • halinka35 Re: 2500 zł - WYJAZD 19.12.06, 19:04
          Ojej! nareszcie coś pocieszającego!bo już zaczynałam się zastanawiać czy mój
          wyjazd ma sens ...jadę z opcją mieszkaniową i myślę o zabraniu niewielkiej sumy
          oprócz tych 105 funciaków.Tu zostawiam rodzinke więc nie mogę zabrać ,o zgrozo
          4000 zł.!
        • loke2 Re: 2500 zł - WYJAZD 22.12.06, 01:42
          Pisząc o mieszkaniu miałem na myśli wynajem własnego. W żadnym wypadku
          mieszkanie z Tesco...
    • Gość: Slawek Re: 2500 zł - WYJAZD IP: *.netis.net.pl 19.12.06, 20:08
      Witam.

Jesli jedziesz na mieszkanie od Tesco, to najdroższą cześć masz odciaganą z
      wyplaty.a RESZTE MOŻNA PRZELICZYĆ
      Ceny na tydzień:
      1. Jedzenie ok 20-30Ł
      2. Dojazd min 10Ł za bilet tygodniowy
      Poczatkowe wydatki:
      3. Telefon - doladowanie 10 Ł może starczyć nawet na miesiąc.
      4. Inne zakupy: chemia gospodarcza, kosmetyki
      4a. Dobry proszek do prania ok 2,5Ł
      4b. Dobry plyn do plukania ok. 1,3Ł
      5. Sprzęt kuchenny na początek ok 10Ł
      6. Inne wydatki

Punkty 1 i 2 najwazniejszy, punkt 3 cięzko bedzie wytrzymać bez telefonu do PL
      10 Ł na tel może być malo przynajmniej na początku. Punkt 4a tez w sumie mus.
      Punkt 6 zawsze może sie coś zdarzyć.

Podliczając:
      Jedzenie i dojazd ok 35-40Ł na tydzien ok 150 na miesiąc
      Telefon chemia: ok 15L może starczyć na miesiac
      Oplaty początkowe Home Oficce i dojazd 70 +35=105
      Razem = 270 i jesli nie bedzie nieprzewidzianych wydatkow powinno na miesiać
      starczyc

• halinka35 Re: 2500 zł - WYJAZD 19.12.06, 21:12
        Dzięki.To juz wersja bardziej optymistyczna.:>Ale zapytam jeszcze naiwnie o
        tescowe stołówki z kartą , która sie płaci za posiłki .-Jedni chwalą ,inni
        twierdzą ,że nie da się tam jeść.Może jest ktoś, kto sprawdził takie miejsce
        dokładnie i podzieli się spostrzeżeniami...?
        • silver.london stołówka 20.12.06, 01:15
          nie da się jeść. Ja tam jem głównie owoce. Początkowo jadłem frytki i inne
          tłuste paskudztwa, ale miałem problemy żołądkowe - a jestem z rodu strusiów ;-)
          Trzeba być zahartowanym angolem, żeby bez kłopotu spożywać te wszystkie dania na
          bazie oleju silnikowego...
          Na pewno jest taniej, niż gdziekolwiek, ale wkrótce zorientujesz się, że nie
          jest to normalne jedzenie. Nastaw się na samodzielne gotowanie. Widziałem kiedyś
          w Ikei "starter kit" czyli zestaw podstawowy sztućców, garnuszków itp. w pudle
          około 100 litrów objętości, za jakieś 35 albo 55 GBP.
          Dzisiaj kupiłem zestaw: garnek + 2 rondelki (2 pokrywki w zestawie) w Ikei, za 6
          GBP. Swoja drogą, jak widziałem, jak oni tam w Ikei pracują, to byłem baardzo
          zdziwiony. Ja zawsze staram się pomagać kupującym, a tam trudno znaleźć
          pracownika, trudno cokolwiek się dowiedzieć itd. Czaja się tylko w zakamarkach i
          plotkują parami.
    • Gość: student Re: 2500 zł - WYJAZD IP: 213.25.140.* 05.01.07, 19:20
      Oplaci sie jechac na miesiac? tnz z gory zakladajac ze tylko na miesiac.
    • Gość: kasia... Re: 2500 zł - WYJAZD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 10:22
      wyjazd z opcja mieszkaniowa od TESCO, a nie hostelem. Spokojnie straczy ci kasy.
      Ludzie tu pisza tekie dziwne rzeczy... Jak na hostel to faktycznie mogloby ci
      braknac poniewaz zeby wynajac pokoj lub mieszkanie trzeba zaplacic kaucje,
      ktora zwykle jest wysokosci miesiecznej wplaty czyli w okolicach 200-250
      funtow. No i oczywiscie tygodniowa wplate ( nierzadko dwutygodniowa)
      W opcji hostelowej masz dwa tygodnie na znalezienie sobie mieszkania(pokoju)
      Wcale nie musisz kupowac telefonu O2 w ktorym minimalne doladowanie masz za 10
      funtow, mozesz kupic VODAFONE starter 3funty minimalne doladownaie 5 funtow.
      Poza tym to na jedzenie 20-30 funtow??? Ja zmezem tyle wydawalam na dwa
      tygodnie. I wcale nie jedlismy najtaniej ani najgorzej...
      Pozdrawiam i powodzenia...
      • Gość: Slim Re: 2500 zł - WYJAZD IP: *.instalbud.pl 12.01.07, 11:08
        Tesko zalatwia hostel czy jest to we wlasnym zakresie-jak to wyglada?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka