e-martik 15.02.07, 15:52 mam pytanie do zorientowanych odnosnie zakupy auta u dilera badz w komisie ale na raty.. po jakim czasie sie staraliscie? jakie warunki trzeba spelnic ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kredyt Re: kupno samochodu IP: 205.223.239.* 15.02.07, 16:29 Wszystko zalezy od Twojej historii kredytowej. To jakie masz konto bankowe, czy masz karte kredytowa, czy ja splacasz o czasie, czy nie masz zadnych innych zaleglosci za rachunki i zaden komornik Cie nie sciga. Plus standardowo czy jestes zarejestrowany do wyborow, jaka jest wysokosc Twojej pensji itp. Czas mieszkanie w UK nie zawsze ma znacznie, bo czasami mozna miec niezla historie kredytowa w krotkim czasie. Poczytaj o "credit score" w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
spacecoyote Re: kupno samochodu 15.02.07, 16:39 > Wszystko zalezy od Twojej historii kredytowej. To jakie masz konto bankowe, czy > masz karte kredytowa, czy ja splacasz o czasie, czy nie masz zadnych innych > zaleglosci za rachunki i zaden komornik Cie nie sciga. > > Plus standardowo czy jestes zarejestrowany do wyborow, jaka jest wysokosc Twoje > j > pensji itp. > Czas mieszkanie w UK nie zawsze ma znacznie, bo czasami mozna miec niezla > historie kredytowa w krotkim czasie. Ja konto mialam od samego przyjazdu, pierwsza karte kredytowa z limitem £200 tez dostalam od swojego banku pare miesiecy potem. Dlugow nigdy nie mialam, wszystkie 3 karty kredytowe splacam co miesiac. Ale komorke na kontrakt dostalam dopiero po wciagnieciu sie na electoral register, a wspomnianego ponizej telewizora nie chcieli mi sprzedac w ogole. Moj facet ma dlugi w wysokosci £15,000, do tego mortgage, ale dali mu kredyt na ten TV, bo regularnie robi minimum payments. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kredyt Re: kupno samochodu IP: 205.223.239.* 15.02.07, 17:09 To wszystko to sprawa indywidualna. Ja sie zarejestrowalawalam do wyborow pod pierwszym adresem gdzie mieszkalam tylko 4 miesiace, potem od razu pod nowym i nie mialam zadnych problemow z kredytami. Pewnie wysokosc dochodow tez ma znacznie. Autor watku powinien sie przejsc po prostu do pierwszego z brzegu dealera i dowiedziec sie czy dostanie kredyt czy nie. Szkoda czasu na gdybanie. Odpowiedz Link Zgłoś
spacecoyote Re: kupno samochodu 15.02.07, 16:33 Ja samochod kupilam za gotowke, ale karty kredytowej nikt mi nie chcial dac az do czasu, kiedy moglam powiedziec, ze jestem pod danym adresem od 3 lat. Robia credit check - liczy sie ilosc czasu pod okreslonym adresem. Chcialam kupic TV na 12 miesieczny bezodsetkowy kredyt i mi nie dali kredytu, a mojemu facetowi dali - mimo ze zarabial mniej ode mnie i mial pelno dlugow, a ja zadnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maya Re: kupno samochodu IP: *.cable.ubr07.gill.blueyonder.co.uk 15.02.07, 19:20 Jeszcze cos dodam jako ciekawostke.Moze to kogos spotka w przyszlosci i informacja ta sie moze przydac.Ludzie w UK czesto sie przeprowadzaja a w szczegolnosci w dzielnicach tanszych gdzie z regoly polacy i inne narodowosci mieszkaja.Bywa tak ze poprzedni wlasciciel ostro nabroil finansowo i adres jest tak zwanie "back listed"Nowy wlasciciel o tym nie wie i nagle chce sobie konto otworzyc i wie ze byl finansowo swiety a tu nikt mu nie chce nic otworzyc i nawet nie powie dlaczego.Trzeba wtedy sprawdzic czy na ten adres nie bylo rejestracji finansowych w poprzedniech latach na poprzednich wlascicielach i jak ten poprzednik do tego podchodzil.Mam nadzieje ze to nikogo nie spotka.Jesli jednak spotka to nie panikujcie to jest do odkrecenia ale troche tez jest przy tym zamieszania.Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vitek Re: kupno samochodu IP: 82.3.204.* 16.02.07, 00:11 > Trzeba wtedy sprawdzic czy na ten adres nie bylo rejestracji finansowych w poprzedniech latach na poprzednich wlascicielach i jak ten poprzednik do tego podchodzil A możesz łaskawie wyjasnić jak to zrobić? Tajemnica bankowa mówi ci coś ten termin? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vitek Re: kupno samochodu IP: 82.3.204.* 16.02.07, 00:15 > mial pelno dlugow, A JA ZADNYCH Ano właśnie w tym tkwi problem. Kto nie ma długów, ten nie dostanie kedytu. Bo nie ma żadnych danych co do jego wiarygodności. Nonsens? Tak. Ale identycznie jest z pracą. Wszędzie wymagają doświadczenia. Jak go nie masz nigdzie nie dostaniesz pracy i nigdy go nie zdobędziesz. Jak nie masz długów nigdy nie dostaniesz pożyczki. Paradoxy 21. wieku :) Odpowiedz Link Zgłoś
e-martik Re: kupno samochodu 15.02.07, 20:00 dzieki wszystkim za odpowiedz:) z historia kredytowa wlasnie jest najwiekszy problem bo jak dotad kupowalismy raczej za gotowke, zreszta nie mozna bylo inaczej jestesmy tu dopiero ponad rok wiec nikt nie chcial slyszec o karcie kredytowej, odrzucili nam jakis czas temu bo nie mielismy jeszcze konta przez rok, za pol roku mozna sie starac ponownie wiec jedynie zostaje czekac i z ciekawosci przejdziemy sie do jednego czy drugiego dilera i ocenimy szanse pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
penelopa.pitstop Re: kupno samochodu 15.02.07, 20:12 Jak jeszcze nie zarejestrowalam sie do wyborow - electoral roll, to wpisz sie. Na stronie swojej gminy - council'u znajdziesz informacje jak to zrobic i fomularz. To bardzo pomaga w kwestiach finansowych. Opcja zas na zdobycie karty moze byc np przeniesienie konta do innego banku, gdzie nie beda Wam stawiac warunkow typu rok czekania. Odpowiedz Link Zgłoś
elaweybridge Re: kupno samochodu 17.02.07, 09:53 bardziej sie oplaca wziac pozyczke w banku i auto kupic za gotówke. z zasady % ktory oferuje dealer bedzie prawie zawsze wyzszy od tego ktory oferuje ci bank. oczywiscie sa wyjatki. znajomy ostatnio wytargowal sie w Toyocie na kredyt oprocentowany niecale 4% za nowa Yaris. :O Odpowiedz Link Zgłoś