Dodaj do ulubionych

Prawo jazdy

27.03.07, 19:20
Mam prawo jazdy wydane w roku 2002, jest "nowe" ale nie najnowsze czy bez tych gwiazdek Uni Europejskiej w rogu, czy moge na takim dokumencie jeździć w anglii, czy moze musze przetłuamczyć, i czy mam prawo pracowac jako kierowca na takim dokumencie, i jak po angielsku określić kategorie B ? :)
dzięki
Obserwuj wątek
    • worm83 Re: Prawo jazdy 06.04.07, 22:42
      sebek36 napisał:

> Mam prawo jazdy wydane w roku 2002, jest "nowe" ale nie najnowsze czy bez
      tych gwiazdek Uni Europejskiej w rogu, czy moge na takim dokumencie jeździć w
      anglii, czy moze musze przetłuamczyć, i czy mam prawo pracowac jako kierowca na
      takim dokumencie, i jak po angielsku określić kategorie B ? :)
      > dzięki

jak bediesz na miejscu ipostanowisz zostac na stale to zmien sobie pl prawko na
      brytyjskie
      pracujwanglii.one.pl/?p=samo_prawko
      • tomek854 Re: Prawo jazdy 14.04.07, 17:19
        ...albo tylko wystap w DVLA za darmo po British Counterpart - czyli taki
        papierek do wpisywania punktow karnych. Majac cos takiego traktuja Cie, jakbys
        mial normalne UK prawko jazdy. Ja tak mam i jezdze tu ciezarowka (znaczy sie w
        Szkocji).
    • juleczka2005 Re: Prawo jazdy 09.04.07, 13:55
      Póki co mozesz jedzic na PL prawku - chociz wymagaja juz co raz czesciej jednak
      angielskiego prawa jazdy. Wiec jesli przyjedziesz do uk z mysla pozostania
      dluzej niz niewiem np 6 m-cy wymien sobie je na brytyjskie. PO powrocie do kraju
      PL oddadza ci twoje Polskie prawko.

Gdybys ktos mial ochote zajrzec do nas
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=40065
    • kkk683 Re: Prawo jazdy 14.04.07, 09:13
      Jasne,że możesz.To kraj analfabetów zupełnie odbiegający od naszej polskiej
      wyobraźni o zachodzie.Pamiętaj tylko,że w Angli ważne jest,że tylko właściciel
      może jeździć samochodem.Gdy jeździ ktoś inny musi posiadać osobne ubezpieczenie
      na to auto.Jeśli będziesz pracował w "normalnej" firmie to będzisz musiał
      wymienić.To jest łatwe tu na miejscu.Jeśli będzisz rozwoził pizzę dla jakigoś
      Ciapatego araba to jeżdzij nawet na karcie rowerowj.Kategoria B to po prostu
      B.Tu ma ją każdy.
      • marlena.k1 Re: Prawo jazdy 17.04.07, 16:52
        mozesz spokojnie jezdzic na takim prawojazdy przez pol roku,po tym okresie
        powinienes zmienic i to bez wzgledu na to czy sa gwiazdki czy ich brak.Jesli
        chodzi o wykonywanie zawodu kierowca na takim prawojazdy to napisze Ci z mojego
        doswiadczenia,ze tez mozna,ale jednak nie wszedzie,moj szef nim zaczelam prace
        jako kierowca wyslal kopie mojego prawka (polskiego bez gwiazdek) do swojego
        ubezpieczyciela,ubezpieczyciel po dwoch dniach odpowiedzial,ze nie ma
        problemu,ale tak czy inaczej na zmiene mialam pol roku.
        • tomek854 Re: Prawo jazdy 20.04.07, 12:18
          A ja juz rok jezdze na polskim i dobrze jest.

Po prostu nie chodzi o to, czy jest polskie, czy z Burkina Faso - dla
          ubezpieczyciela sie liczy, zebys byla w bazie danych DVLA (zeby mogl sprawdzic
          czy masz punkty karne i tak dalej). Dlatego Counterpart wystarczy (to jest ten
          papierek, na ktory wpisuje sie punkty). Na moim jest napisane, ze mam wymienic
          prawko w 2025 roku (bo wtedy by mi sie skonczyly badania lekarskie, gdybym nie
          mial bezterminowego prawka, ktorego oni w UK nie znaja).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka