abrac 14.12.07, 11:22 Witam! zamirzam wyjechać w styczniu do Szkocji, ale zastanawiam się który kraj Angla/Irlandia jest bardziej atrakcyjny (podatki, opieka zdrowotna itp) pod wzglendem osiedlenia się na stałe? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elachobham Re: Angla/Irlandia 14.12.07, 13:19 po pierwsze Szkocja jest czescia Wielkiej Brytanii a nie Angli. po drugie nie bardzo rozumiem dlaczego to obcy ludzie maja decydowac za ciebie do jakiego kraju pojechac, w jakim sie osiedlic. moze jeszcze zadecydowac za ciebie gdzie masz pracowac? ja jak chce jechac na urlop to sie nie pytam obcych ludzi czy mam jechac na Karaiby czy na Seszele. sama decyduje. ja osobiscie osiedlilam sie w Angli, Surrey na stale i jest mi zajebiscie dobrze. z zasilkow nie korzystam bo jestem przeciwnikiem. z lekarzy rzadko korzystam a jak juz korzystam to nie narzekam. Odpowiedz Link Zgłoś
wrodarczyk.witold Re: Angla/Irlandia 14.12.07, 22:43 Pytanie UK czy Irlandia powtarza się często. Kraje te są bardzo podobne pod względem gospodarczym. Niemniej są pewne różnice. Generalnie, poziom życia w Irlandii jest raczej wyższy i wyższy jest produkt narodowy w przeliczeniu na jednego mieszkańca. W Irlandii świadczenia społeczne są raczej niższe (choć należałoby oczywiście przyjrzeć się tym świadczeniom, które potencjalnie miałyby przysługiwać), również państwowa służba zdrowia jest raczej bardziej dostępna. Na stronach www.direct.gov.uk oraz www.citizensinformation.ie można znaleźć najważniejsze informacje na temat życia w obywdu krajach. W Irladnii jest znacznie wiecej imigrantów z Polski i innych nowych krajów UE (w stosunku do liczby ludności). Nie polecam jednak podejmowania decyzji wg kryteriów geograficznych. Polecam raczej przejrzeć oferty pracy w interesującym zawodzie, dowiedzieć się więcej o okolicy itd... Odpowiedz Link Zgłoś
bedruski Re: Angla/Irlandia 15.12.07, 12:43 Jesli chodzi o Irlandie to zajrzyj sobie na irlandia.com.pl. Jest to portal o Irlandii. Znajdziesz info nt. pracy i zycia. Odpowiedz Link Zgłoś