Dodaj do ulubionych

sat nav - ktory system

06.03.08, 20:55
czy moglibyscie polecic z wlasnego doswiadczenia
milo - gdyby mial mozliwosc upgrade na Europe (w szczegolnosci Polske)
Obserwuj wątek
    • Gość: Ralph Re: sat nav - ktory system IP: *.zone2.bethere.co.uk 06.03.08, 21:36
      Sam GPS to nie wszystko, w praktyce bardzo ważny jest pewien dość rzadki dodatek
      - odbiornik radiowy zbierający informacje o ruchu drogowym. Mam Garmin Nuvi 660
      i mimo że bardzo wkurza mnie jego prymitywizm (sprzęt zaprojektowany dla
      idiotów, mój prehistoryczny turystyczny Legend miał więcej funkcji!), to jednak
      informacja w czasie rzeczywistym o wypadkach i zakorkowanych drogach dwa razy
      uchroniła mnie przed stratą kilku godzin w korku na autostradzie.
      Jeżeli będziesz kupowała Garmina, to znajdź egzemplarz z mapą City Navigator 10
      (zupełna nowość), bo wersja 9 ma już ponad 2 lata i jest trochę nieaktualna.
      • jacinda Re: sat nav - ktory system 06.03.08, 22:14
        Przed chwila odpowiedzialam na takie samo pytanie na Polkach w
        Anglii, ale zadane przez kogos o innym nicku...
        My mamy TOMTOM Go520 i jestesmy b.zadowoleni.
      • izabelski Re: sat nav - ktory system 07.03.08, 12:47
        a czy uzywales go w Polsce?
        • Gość: Ralph Re: sat nav - ktory system IP: *.zone2.bethere.co.uk 07.03.08, 20:39
          Tak - mapy Garmina są dużo lepsze od Tomtoma i pokrycie Polski jest bardzo
          dobre, chociaż zdarzają się błędy w klasyfikacji dróg (np. droga gruntowa jest
          sklasyfikowana jako asfaltowa i wyliczona przez GPS trasa prowadzi przez
          bezdroża), albo np. ślepa uliczka kończąca się kilka metrów przed inną drogą
          przebiegającą wiaduktem ma na mapie z nią połączenie. Moje uwagi dotyczą jednak
          mapy z września 2006 (City Navigator 9), teraz jest dostępny City Navigator 10
          (2008) i najprawdopodobniej większość tych błędów będzie poprawiona. W ciągu
          kilku tygodni powinienem dostać upgrade mapy i jak w kwietniu będę jechał do
          Polski to zobaczę czy twórcy mapy się postarali.
          • izabelski Re: sat nav - ktory system 08.03.08, 11:48
            dzieki za opisy - kupie wiec Garmina
            musze sie tylko zastanowic, czy warto zapalcic wiecej za drozszy model
            • Gość: Ralph Re: sat nav - ktory system IP: *.zone2.bethere.co.uk 08.03.08, 13:07
              Na pewno warto kupić model z "traffic receiver". Kiedyś w Niemczech dzięki temu
              małemu drobiazgowi bocznymi drogami ominąłem 30-kilometrowy korek na
              autostradzie, jak wracałem na nią, to z wiaduktu widziałem przewróconego TIRa -
              strata co najmniej 5-6 godzin murowana.
              • izabelski Re: sat nav - ktory system 08.03.08, 23:44
                a ktore dodatki wg ciebie sa przereklamowane?
                nie muse odbierac telefomu w trakcie jazdy :-)
                wiec bluetooth chyba jest zbedny
                • Gość: Kodem_PL Ile kosztuje to TMC? IP: *.cable.ubr14.brad.blueyonder.co.uk 09.03.08, 00:39
                  Bo ciekaw jestem... Jakas oplata miesieczna czy jak?
                  • Gość: Ralph Re: Ile kosztuje to TMC? IP: *.zone2.bethere.co.uk 09.03.08, 01:46
                    GPS-y Garmina mają dożywotnią subskrypcję na UK i Francję, w innych krajach
                    przeważnie informacja o ruchu drogowym i tak jest za darmo. W Polsce niestety
                    system ten w ogóle nie istnieje :(

Przy okazji - jeżeli ktoś zdedycuje się na Garmina, to nie warto od razu
                    rejestrować urządzenia na stronie Garmina. Warto poczekać do wydania następnej
                    wersji mapy i dopiero zarejestrować urządzenie (będzie potrzebny numer seryjny
                    urządzenia wydrukowany gdzieś na obudowie oraz kody z żółtej karteczki
                    znajdującej się w oryginalnym opakowaniu - nie zgubić!), będzie wtedy można za
                    darmo dostać upgrade do najnowszej mapy. Trzeba trzymać rękę na pulsie, bo
                    możliwość darmowego uaktualnienia trwa tylko kilka miesięcy. To działa -
                    właśnie czekam na dostarczenie City Navigator 2008 do mojego Nuvi 660 kupionego
                    rok temu. Oczywiście następne uaktualnienia będą płatne, ale tym będę się
                    martwił za 2 lata :P
            • Gość: y Re: sat nav - ktory system IP: 78.146.166.* 15.03.08, 12:37
              Do Garmina mozna dodatkwo na Polske kupic GPmape - uznawana za najlepsza (razem
              z Auto Mapa?) - aktualizowana z tego o pamietam kwartalnie.

pozdr,
              y
              • Gość: Ralph Re: sat nav - ktory system IP: *.zone2.bethere.co.uk 15.03.08, 12:58
                Zgadza się - GPMapa jest zdecydowanie najlepszą mapą Polski.

Przy okazji - dostałem już City Navigator NT 2008. Jest masa poprawek,
                autostrada A2 dojeżdża już do Strykowa, itd., więc widać że trochę popracowali.
                Niestety kategoryzacja wciąż kuleje, nadal jest sporo dróg gruntowych
                sklasyfikowanych jako asfaltowe.
                Podsumowując - jeżeli ktoś ma zamiar naprawdę dużo jeździć po Polsce, to tylko
                GPMapa. Jeżeli mieszka się za granicą i raz na jakiś czas wpada do Polski, to
                City Navigator 2008 w zupełności wystarczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka