izabelski 06.03.08, 20:55 czy moglibyscie polecic z wlasnego doswiadczenia milo - gdyby mial mozliwosc upgrade na Europe (w szczegolnosci Polske) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ralph Re: sat nav - ktory system IP: *.zone2.bethere.co.uk 06.03.08, 21:36 Sam GPS to nie wszystko, w praktyce bardzo ważny jest pewien dość rzadki dodatek - odbiornik radiowy zbierający informacje o ruchu drogowym. Mam Garmin Nuvi 660 i mimo że bardzo wkurza mnie jego prymitywizm (sprzęt zaprojektowany dla idiotów, mój prehistoryczny turystyczny Legend miał więcej funkcji!), to jednak informacja w czasie rzeczywistym o wypadkach i zakorkowanych drogach dwa razy uchroniła mnie przed stratą kilku godzin w korku na autostradzie. Jeżeli będziesz kupowała Garmina, to znajdź egzemplarz z mapą City Navigator 10 (zupełna nowość), bo wersja 9 ma już ponad 2 lata i jest trochę nieaktualna. Odpowiedz Link Zgłoś
jacinda Re: sat nav - ktory system 06.03.08, 22:14 Przed chwila odpowiedzialam na takie samo pytanie na Polkach w Anglii, ale zadane przez kogos o innym nicku... My mamy TOMTOM Go520 i jestesmy b.zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: sat nav - ktory system 07.03.08, 12:47 a czy uzywales go w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ralph Re: sat nav - ktory system IP: *.zone2.bethere.co.uk 07.03.08, 20:39 Tak - mapy Garmina są dużo lepsze od Tomtoma i pokrycie Polski jest bardzo dobre, chociaż zdarzają się błędy w klasyfikacji dróg (np. droga gruntowa jest sklasyfikowana jako asfaltowa i wyliczona przez GPS trasa prowadzi przez bezdroża), albo np. ślepa uliczka kończąca się kilka metrów przed inną drogą przebiegającą wiaduktem ma na mapie z nią połączenie. Moje uwagi dotyczą jednak mapy z września 2006 (City Navigator 9), teraz jest dostępny City Navigator 10 (2008) i najprawdopodobniej większość tych błędów będzie poprawiona. W ciągu kilku tygodni powinienem dostać upgrade mapy i jak w kwietniu będę jechał do Polski to zobaczę czy twórcy mapy się postarali. Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: sat nav - ktory system 08.03.08, 11:48 dzieki za opisy - kupie wiec Garmina musze sie tylko zastanowic, czy warto zapalcic wiecej za drozszy model Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ralph Re: sat nav - ktory system IP: *.zone2.bethere.co.uk 08.03.08, 13:07 Na pewno warto kupić model z "traffic receiver". Kiedyś w Niemczech dzięki temu małemu drobiazgowi bocznymi drogami ominąłem 30-kilometrowy korek na autostradzie, jak wracałem na nią, to z wiaduktu widziałem przewróconego TIRa - strata co najmniej 5-6 godzin murowana. Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: sat nav - ktory system 08.03.08, 23:44 a ktore dodatki wg ciebie sa przereklamowane? nie muse odbierac telefomu w trakcie jazdy :-) wiec bluetooth chyba jest zbedny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kodem_PL Ile kosztuje to TMC? IP: *.cable.ubr14.brad.blueyonder.co.uk 09.03.08, 00:39 Bo ciekaw jestem... Jakas oplata miesieczna czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ralph Re: Ile kosztuje to TMC? IP: *.zone2.bethere.co.uk 09.03.08, 01:46 GPS-y Garmina mają dożywotnią subskrypcję na UK i Francję, w innych krajach przeważnie informacja o ruchu drogowym i tak jest za darmo. W Polsce niestety system ten w ogóle nie istnieje :( Przy okazji - jeżeli ktoś zdedycuje się na Garmina, to nie warto od razu rejestrować urządzenia na stronie Garmina. Warto poczekać do wydania następnej wersji mapy i dopiero zarejestrować urządzenie (będzie potrzebny numer seryjny urządzenia wydrukowany gdzieś na obudowie oraz kody z żółtej karteczki znajdującej się w oryginalnym opakowaniu - nie zgubić!), będzie wtedy można za darmo dostać upgrade do najnowszej mapy. Trzeba trzymać rękę na pulsie, bo możliwość darmowego uaktualnienia trwa tylko kilka miesięcy. To działa - właśnie czekam na dostarczenie City Navigator 2008 do mojego Nuvi 660 kupionego rok temu. Oczywiście następne uaktualnienia będą płatne, ale tym będę się martwił za 2 lata :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y Re: sat nav - ktory system IP: 78.146.166.* 15.03.08, 12:37 Do Garmina mozna dodatkwo na Polske kupic GPmape - uznawana za najlepsza (razem z Auto Mapa?) - aktualizowana z tego o pamietam kwartalnie. pozdr, y Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ralph Re: sat nav - ktory system IP: *.zone2.bethere.co.uk 15.03.08, 12:58 Zgadza się - GPMapa jest zdecydowanie najlepszą mapą Polski. Przy okazji - dostałem już City Navigator NT 2008. Jest masa poprawek, autostrada A2 dojeżdża już do Strykowa, itd., więc widać że trochę popracowali. Niestety kategoryzacja wciąż kuleje, nadal jest sporo dróg gruntowych sklasyfikowanych jako asfaltowe. Podsumowując - jeżeli ktoś ma zamiar naprawdę dużo jeździć po Polsce, to tylko GPMapa. Jeżeli mieszka się za granicą i raz na jakiś czas wpada do Polski, to City Navigator 2008 w zupełności wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś