Dodaj do ulubionych

Jestem chora

06.04.12, 21:55
Cześć
Poradzcie co robić.Od 2 tygodni jestem chora mam kaszel,zawalony nos,uszy mnie bolą tak ze nie słysze prawie nic no i gardlo to jest dopiero problem.Migdały bola mnie tak ze szok nic nie mogę połykac nawt łykanie wody to problem sline wypluwam do zlewu bo nie moge przełknąc.Jakbym połykala nóż tak boli.Byłam u lekarza dal antybiotyk bralam 10 dni i nic a nawet gorzej.W między czasie stracilam prawie głos.Poszlam znowu do lekarza to powiedziala ze niepotrzebnie bralam antybiotyk bo na bakterie to nie dziala mam brac paracetamol i syrop na kaszel.Poprosilam czy moglaby dac mi skierowanie na przeswietlenie pluc a ona ze nie widzi powodow jak mi za 2 tydgodnie nie przejdzie to moze mi da.Jestem w szoku ja nadal zdycham,Swiat nie zrobilam bo nie mam sily a oni mi paracetamol kaza brac normalnie do sądu bym ich oddala.Nie wiem co dalej zrobic.Do kogo iśc.Najlepiej abym poszla do laryngologa ale jak to tu zrobić?
Obserwuj wątek
    • robak.rawback Re: Jestem chora 06.04.12, 22:10
      widze ze nadal ci nie przeszlo - ja tez wlasnie nie moge nadal przelykac za dobrze i boli mnie jaklby przy migdalach i w strone ucha, ale nie cale uszy ale jakby dolna czesc byla spuchnieta i szczypala, razewm z gardlem, ciagle kaszle. moze to ten sam wirus?
      tez bylam teraz zowu u gp ale nie chciala mi dac antybiotyku i wogole mi nie powiedziala co mam brac jak jesj powiedzialam ze paracetamol taki na sinusitis mi nie pomaga.
      powiedziala ze przelykanie mi pomoze bo odblokuje uszy i brac decongestants i powinno samo przejsc.
      ale wymusilam na niej spray sterydowy do nosa taki sam jak w poprzednich latach dostalam na sisnusitis. teraz to co mam nie jest w sumie takie same jak wtedy bo nie czuje zebym miala zawalone zatoki tylko jakas pozostalosc choroby w dole gardla i na uszach.
      ale taki steryd odblokuje jednak troche tez kanaly miedzy nosem a uchem to i moze na uszy i dol gardla tez pojdzie.

popros niech ci osluchaja pluca - mnie gosciu pare tygodni temu osluchal i powiedzial ze jest czysto wiec sie uspokoilam chociaz plulam flegma jakby z gornej czesci pluc. ale to moze jest jednak wynik smarkow schadzacych na dol z glowy i tego co w nich siedzi.
      • helciamorelcia Re: Jestem chora 06.04.12, 22:23
        Witaj
        No nie przeszlo mi nawet jogurt ciezko mi przelknac zmuszam sie czasem ale okroszone jest to takim bolem ze po zjedzeniu kawalka chleba czy czegos tam jestem tak zmeczona bolem ze mam dosc jedzenia.Jak bylam u gp to mnie osluchala hahahaha przez bluzke.Powiedziala ze czysto.Jutro ide z bojowym nastawieniem i zazadam skierowania do laryngologa natychmiast i od reki a niech sprobuja mi nie dac to kaze im na pismie odnotowac mi ze odmawiaja juz ja ich cholera medycyny naucze konowaly jedne.Tak jeszcze poza tematem dwa lata chodzilam tu z przepuklina 2 razy bylam w szpitalu w zwiazku z bolem pezepuklinowym i mimo ze mieli w kompie u gp historir choroby i jak byk napisane PRZEPUKLINA to przy jakiejs wizycie ciapata małpa kazała mi brac tabletki na wrzody zołądka.Wkur..... sie i pojechalam do PL jak mnie lekarz zobaczyl to odrazu na stól no moze nie od razu bo za miesiac przy mojej nastepnej wizycie w PL. ALE ROZUMIESZ MOJ TOK MYSLENIA?Wycial przepukline i spokoj dało sie ? dało!!!! Te konowały tu wykąncza czlowieka ja sie zastanawiam jak oni medycyne pokonczyli chyba u siebie we wiosce na sawannie.
        • illegal.alien Re: Jestem chora 07.04.12, 00:15
          Kto ci kazał brać leki na wrzody?
        • mama-123 Re: Jestem chora 08.04.12, 01:45
          Ty Helcia, lepiej idz na medycyne, bo tu jednak same konowaly. No i Ty anie ciapata, ani z sawanny, a to juz bardzo duzo.
    • princesswhitewolf Re: Jestem chora 06.04.12, 22:13
      jak bedzie sie wlec dluzej niz miesiac to zrobic badanie na wrazliwosc na antybiotyki poszczegolne.
      • robak.rawback Re: Jestem chora 06.04.12, 22:24
        a wiem co jeszcze mozesz wziasc - mnie z polski przyslano ACC i flegamine. lubie ACC - bierzesz na rozrzedzenie flegmy mysle ze nie ma znaczenia gdzie ona jest w glowie czy w plucach - moze lepiej bedzie schodzic jak sobie do tego wezmniesz paracetamol na zatoki i jeszcze np jakis spray do nosa.
        ta gp u ktorej teraz bylam to mnie spytala czy sobie nie pojde sama jakiegos decongestant wybrac w sklepie.
        juz i tak sie na inne rzeczy sama lecze, mam dosyc self-medicating. to w koncu jej praca zeby mi dobrac lek.
        • robak.rawback Re: Jestem chora 06.04.12, 22:27
          ha apropo przepukliny - znajoma tez leczyli okolo 2 lat na przepukline - miedzy innymi jako ze mieli w karcie napisane ze lesbijka to ja po wszystkich oddzialach chorob wenerycznych przeciagneli zeby w koncu stwierdzic ze jednak przepuklina i lesbijstwo nie ma z tym nic wspolnego.
          • kobylczusia Re: Jestem chora 06.04.12, 22:30
            idz do szpitala na emergency, a nóz uda ci sie trafic na normalnego lekarza. i to najlepiej idz w ciagu dnia bo nie ma tłoku. ja tak niestety musze chadzac bo u mojego gp nie ma nigdy miejsc nawet na emergency dla dzieci.
          • princesswhitewolf Re: Jestem chora 06.04.12, 23:35
            to w UK bylo??? W Polsce bym sie nie zdziwila ale tu? lol
            • robak.rawback Re: Jestem chora 07.04.12, 03:26
              jesli sie mnie pytasz - a no tu, miescie niby dla gejow. nie w pl.
              pytalam sie po cholere mowila ze jest gay, powiedziala ze po to zeby jej nie truli o contraceptives etc, heheeh no ale do czego innego tego info uzyli.

princesswhitewolf napisała:
              > to w UK bylo??? W Polsce bym sie nie zdziwila ale tu? lol
        • helciamorelcia Re: Jestem chora 06.04.12, 22:29
          Masz racje ja tez sama lecze rodzinke banki stawiam juz jak zawodowiec ale cholera jasna czasami powinnam skozyatac z pomocy jak sama nie moge sobie pomoc a tu takie cyrki .Wiem ze to jakas plaga z tymi gp czy nikt tego nie kontroluje no chyba wiedzą ze naród sie skarzy.
          • robak.rawback Re: Jestem chora 06.04.12, 22:43
            na wizyty typu leczenie przeziebien etc czyli ogolne staram sie wybierac british born gps (takich ktorzy sie tu ksztalcili)
            wtedy jest generalnie inna rozmowa jakkolwiek nie zawsze, i tez jesli sie nie zna i nie wie co mowi to i tak rozmowa bedzie miala inny przebieg i bedzie kulturalniej.

natomiast wieksze prawdopodobienstwo jakiegos dziwnego podejscia do drugiej osoby/pacjenta i kultury osobistej oraz wiekszego prawdopodobienstwa klotni zauwazam u gps importowanych z krajow azji, afryki czy krajow arabskich (nie british born)
            • illegal.alien Re: Jestem chora 07.04.12, 00:16
              Szkoda, ze lekarze nie maja możliwości takiego wyboru, tylko muszą leczyć wszystkich.
              • robak.rawback Re: Jestem chora 07.04.12, 03:39
                a powiedz mi dokladnie co cie zabolalo w mojej wypowiedzi. wez mi wyloz kawe na lawe - tak bardzo dosadnie jak tylko mozesz.

illegal.alien napisała:

> Szkoda, ze lekarze nie maja możliwości takiego wyboru, tylko muszą leczyć wszys
                > tkich.
                • illegal.alien Re: Jestem chora 07.04.12, 06:53
                  Zabolalo? Nic. Nie bądź śmieszna, jesteś obcym, wirtualnym bytem, zjawiskiem bez znaczenia.
                  Rozbawilo? Wszystko. Oto przyjeżdża do kraju osoba i sortuje lekarzy według kraju urodzenia. To jest zabawne.
                  • krecik Re: Jestem chora 07.04.12, 09:44
                    No ale o co chodzi? Polityczna poprawnosc ponad wszystko nie pozwala ci zauwazyc faktow? Takich, jak te, ze generalnie lekarz tubylec potrafi statystycznie czesciej sie wyslowic i powiedziec, co ci jest albo w ogole podjac JAKAKOLWIEK sensowna konwersacje? Ze czesciej potrafi nawiazac normalny kontakt z pacjentem? Ze "importowani" stosunkowo czesciej maja zespol "ja wiem lepiej, ty nie musisz, bierz, co ci przepisuje" (mam bardzo silne podejrzenie, ze to dlatego, iz po prostu nie potrafia po prostu nawiazac rozmowy na temat)?

Podczas calego mojego tu pobytu, tylko raz trafilam na lekarza z krajow azjatyckich, ktory nie zachowywal sie w sposob, ktory moznaby taktownie okreslic jako "odstajacy od norm". A troche sie ich naspotykalam, jako ze moja przychodnia to taki moloch i praktycznie za kazdym razem ktos inny nas przyjmuje.

Zauwaz, ze nie twierdze, ze wszyscy tacy sa. Ale niezauwazanie pewnych trendow w imie "wszyscyjestesmyrownizmu" jest co najmniej dziwne. Tak to sobie mozna, kiedy chodzi o kogos innego, a nie ciebie - bo mi robi roznice, kiedy sie zada kilka dodatkowych pytan a lekarz nie potrafi znalezc slow aby wytlumaczyc, o co mu chodzi, i rzuca sie do googla, zeby mi pokazac. Lekarz. Nie hydraulik. Nie murarz. Nie sprzedawca pietruszki. Lekarz.

Ag
                    • illegal.alien Re: Jestem chora 07.04.12, 09:49
                      Ale gdzie są te statystyki? Bo ja bywam tu u lekarzy i takiego trendu nie zauważyłam.
                      Do tej pory najlepsze mam doświadczenia z lekarzem z Chin, najgorsze z lekarka z Polski - ale ich pochodzenie imho nie ma tu znaczenia.
                      • krecik Re: Jestem chora 07.04.12, 10:08
                        No widzisz, a ja mam inne doswiadczenia i statystyka mi lata kolo kostek.

Ag
                        • golfstrom Re: Jestem chora 07.04.12, 10:12
                          No ale piszesz o trendzie, znaczy sie powolujesz sie na jakies statystyki.
                          • krecik Re: Jestem chora 07.04.12, 10:44
                            Nie ja uzylam slowa "trend". I - jak juz wczesniej napisalam - oficjalne statystyki, czy tez ich brak, powiewaja mi bardzo. Pisze o moich wlasnych doswiadczeniach. I na ich podstawie mam takie, a nie inne poglady. Zycze powodzenia w kwestionowaniu owych.

Ag
                            • illegal.alien Re: Jestem chora 07.04.12, 11:03
                              Uzylas słowa 'fakt', wiec oczekuje od ciebie jakichś dowodów na poparcie tych 'faktow'.
                              Uzylas rownież słowa 'statystycznie'.
                              I owszem, słowa 'trend' rownież uzylas.
                              • krecik Re: Jestem chora 07.04.12, 14:35
                                > Uzylas słowa 'fakt', wiec oczekuje od ciebie jakichś dowodów na poparcie tych '
                                > faktow'.

Ale ze co - mam zgrac swoje przezycia na twardy dysk i ci przeslac poczta?

Ag
                                • illegal.alien Re: Jestem chora 07.04.12, 15:06
                                  Nie myl faktów z opinia w takim razie. Piszesz o tym jakby to była jakaś ogólna, dowiedziona prawidłowość, a to jest po prostu Twoje zdanie.
                            • golfstrom Re: Jestem chora 07.04.12, 11:32
                              A to przepraszam, musialam zle zrozumiec ten fragment:
                              > Ale niezauwazanie pewnych trendow w imie "wszyscyjestesmyrownizmu" jest co najmniej
                              > dziwne.

To moze krakowskim targiem ustalmy wersje koncowa: powolujesz sie na statystyki (wilk, znaczy sie ja, syty), ale one nie istnieja (i owca, znaczy sie Ty, cala). I wszyscy bedziemy szczesliwi.

Nadal nie rozumiem, jakim cudem okreslenie "ciapata malpa" ma cokolwiek wspolnego z opisem czychis kwalifikacji i czyjejs kompetencji. Ale rozumiem, ze kiedy nastepnym razem ktos sie nie bedzie z Toba w pracy zgadzal (np. klient), to nie bedziesz miala nic przeciwko krytyce wyrazonej slowami "bloody Polish idiot".
                              • krecik Re: Jestem chora 07.04.12, 14:52
                                Aops, to mialo byc wyciete. Bije sie w piers, poszlo w eter.

> Ale rozumiem, ze kiedy
                                > nastepnym razem ktos sie nie bedzie z Toba w pracy zgadzal (np. klient), to nie
                                > bedziesz miala nic przeciwko krytyce wyrazonej slowami "bloody Polish idiot".

Tamtego okreslenia akurat nie ja uzylam, mozesz nie szukac. A gdyby mi w twarz ktos cos takiego powiedzial, to dlaczego nie mialabym miec nic przeciwko? Podobnie, jakby uzyl jakiegokolwiek innego obrazliwego okreslenia czy ogolnie zachowywal sie w sposob nieodpowieni. W moim miejscu pracy istnieja odpowiednie procedury na okolicznosc. Co o mnie sobie mysla po cichu mi generalnie pimpka.
                                Gdybym sie miala przejmowac, co ludzie MOGA o mnie pomyslec, to bym nie pracowala tam, gdzie pracuje. A zapewniam cie, ze mam taka prace, ze niektorzy klienci jak najbardziej maja powody, zeby o mnie (czy ktorymkolwiek z moich wspolpracownikow na rownorzednych stanowiskach) cieplo nie myslec.

Ag
                        • illegal.alien Re: Jestem chora 07.04.12, 10:41
                          Jak ci lata, to czemu sie na nia powolujesz?
                          • princesswhitewolf Re: Jestem chora 07.04.12, 11:46
                            Nie wiem jak jest z lekarzami bo w sumie wszyscy lekarze w mojej przychodni sa rodzonymi Anglikami. mam kolezanke jaka jest pielegniarka. Naprawde jakosc wykonywanej pracy przez naplywowe pielegniarki jako regula jest duzo duzo ponizej standardu oferowanego przez pielegniarki Europejskie i z Australii.
                            Prawdopodobnie dlatego, ze te z Europy i Australii poszly do szkoly pielegniarskiej z wyboru, a dla tych z poza szkola pielegniarska byla tylko drzwiami aby sie dostac do UK. NIE nie przesadzam i wiem o czym mowie. Z racji braku pielegniarek jeszcze pare lat temu byl program naboru do 3 letniej szkoly pielegniarskiej za jaka sie placilo ZERO i jak tylko byl chetny z odpowiednim angielskim i wyksztalceniem srednim to przyjmowali ich i dawali wize i gwarancje pracy po studiach z kazdego jednego kraju swiata.
                            • golfstrom Re: Jestem chora 07.04.12, 11:51
                              Pacz pani, jacy Ci biali Brytole leniwi. Wola siedziec na benefitach zamiast sie za darmo szkolic na pielegniarki. I co? Przez nich brakuje pielegniarek, i trzeba sciagac niewiadomoco z niewiadomoskad, ktorych dziadek mieszkal na drzewie i wpylal banany.

• princesswhitewolf Re: Jestem chora 07.04.12, 13:39
                                golfstrom napisała:

> Pacz pani, jacy Ci biali Brytole leniwi. Wola siedziec na benefitach zamiast si
                                > e za darmo szkolic na pielegniarki. I co? Przez nich brakuje pielegniarek, i tr
                                > zeba sciagac niewiadomoco z niewiadomoskad, ktorych dziadek mieszkal na drzewie
                                > i wpylal banany.

Pani jest rasistka i niepoprawna politycznie!! :)))))))))))<zarcik>

(a ze sa leniwe bialasy tutaj to wiadomo...)
                          • krecik Re: Jestem chora 07.04.12, 14:58
                            Ja sie powoluje na statystyke? Napisalam, ze statystycznie czesciej cos ma miejsce. Dla mnie. Bazujac na moich wlasnych doswiadczeniach. Taka figura stylistyczna.

Ag
                            • illegal.alien Re: Jestem chora 07.04.12, 15:04
                              To następnym razem sprecyzuj, bo jednak zazwyczaj 'statystycznie rzecz biorac' oznacza raczej jakaś ogólna regułę a nie prywatna opinie.
                              • krecik Re: Jestem chora 07.04.12, 18:28
                                Moje wypowiedzi sa jak najbardziej prywatnymi, subiektywnymi opiniami. Czasami wyrazonymi w nieprecyzyjny sposob. Taki urok.

Ag
        • karolkowa1 Re: Jestem chora 06.04.12, 23:14
          robak.rawback napisała:

> a wiem co jeszcze mozesz wziasc - mnie z polski przyslano ACC i flegamine. lubi
          > e ACC - bierzesz na rozrzedzenie flegmy mysle ze nie ma znaczenia gdzie ona jes
          > t w glowie czy w plucach - moze lepiej bedzie schodzic jak sobie do tego wezmni
          > esz paracetamol na zatoki i jeszcze np jakis spray do nosa.
          > ta gp u ktorej teraz bylam to mnie spytala czy sobie nie pojde sama jakiegos de
          > congestant wybrac w sklepie.
          > juz i tak sie na inne rzeczy sama lecze, mam dosyc self-medicating. to w koncu
          > jej praca zeby mi dobrac lek.

Jak sie bierze ACC to trzeba brac ibuprom przeciwbolowo a nie paracetamol!!!! ACC (tzn.jego lek w skladzie) to antidotum na paracetamol!!!
          • robak.rawback Re: Jestem chora 06.04.12, 23:25
            oh nie wiedzialam !! myslalam ze ibuprom i paracetamol to to samo!
            dobrze wiedziec - poprzygladam sie - kurcze ale to powinni napisac w instrukcji bo przeciez mozna zalowzyc ze ludzie beda brali przeciwbolowe przy braniu acc
    • derka1 Re: Jestem chora 06.04.12, 22:41
      Rozumiem, ze jestes chora i ze sie zle czujesz - wspolczuje. I nawet rozumiem, ze czujesz sie nieusatysfakcjonowana wiedza tutejszych lekarzy i postepami (czy ich brakiem) w leczeniu swoich chorob. Ale stwierdzen typu "ciapata malpa" nie jestem w stanie zrozumiec i bylabym bardzo wdzieczna gdybys na przyszlosc zastanowila sie zanim wyrzucisz z siebie tego typu okreslenia bo sa zwyczajnie chamskie i dobrze o Tobie nie swiadcza. Dziekuje.
      • helciamorelcia Re: Jestem chora 06.04.12, 23:04
        Dziękuje ze troszczysz sie o mnie ale naprawde nie ma takiej potrzeby a takowe okreslenie moze masz racje ze nie za piękne obcuje wśród nas wszystkich są tez inne okreslenia ale ze wzgledu ze to forum publiczne powstrzymam sie od cytowania.I proszę nie bądzmy obłudni mówimy tak o nich i innych wszyscy i nie ma to nic wspolnego z nie tolerancja a racze z brakiem wiedzy.Nie uwazam sie za chodząca encyklopedie ale idąc do specjalisty,ktory w moim mniemaniu spedzil dlugie lata na nauce przynajmiej tak powinno byc mam prawo oczekiwac odpowiedniego potraktowania mnie jako pacjęta.A jezeli szanowna pani doktor nie wie nawet jak uzyc stetoskopu to mam prawo sie zastanowic co ona tu robi i za co bierze wielką kase.
        • derka1 Re: Jestem chora 06.04.12, 23:28
          helciamorelcia napisała:

>" I proszę nie bądzmy obłudni mówimy tak o nich i innych wszyscy i nie ma to n
          > ic wspolnego z nie tolerancja a racze z brakiem wiedzy."

Uzywanie liczby mnogiej i wrzucanie wszystkich do jednego worka uwazam za kompletnie nietrafione. JA tak nie mowie i smiem twierdzic, ze przynajmniej kilka osob z tego forum rowniez nie uzywa takiego slownictwa.

Jezeli rzeczywiscie masz watpliwosci co do wiedzy i kompetencji lekarza - napisz oficjalna skarge. Nijak sie w "ciapatej malpie" nie moge doszukac wspomnianego przez Ciebie braku wiedzy, natomiast rasizmu i pogardy dla drugiego czlowieka - az nadto.

Zycze dobrych Swiat.

• galadriella Re: Jestem chora 06.04.12, 23:33
          > okreslenie moze masz racje ze nie za piękne obcuje wśród nas wszystkich

> mówimy tak o nich i innych wszyscy

Mów za siebie, z łaski swojej.
          Może WY wszyscy (i nie chcę wiedzieć, którzy wy...).
          Słowo "obcuje" ma zresztą inne znaczenie, niż mu w powyższym zdaniu przypisujesz.

> Nie uwazam sie za chodząca encyklopedie

A to akurat całkiem słusznie, biorąc pod uwagę
          > pacjęta
          > wykąncza

> jak oni medycyne pokonczyli chyba u siebie we wiosce na sawannie.

Nie mów, to tam gdzie Ty się uczyłaś manier i ortografii?
          • helciamorelcia Re: Jestem chora 06.04.12, 23:47
            No prosze jaka burza sie rozpetała jak wszyscy na mnie naskoczyli.Błagam Was nie rubmy juz się tacy kryształowi bo kazdy z nas czasem tak powie a czy sie do tego przyznaje czy udaje takiego poprawnego to juz inna sprawa.I prosze omawiajmy tematy z forum a nie czepiajmy sie dupereli bo to dziecinne.Takie oooo patrzcie ona zrobiła tam bład w wyrazie a ona powiedziała CIAPATA be dziewczynka.
            • galadriella Re: Jestem chora 06.04.12, 23:58
              > kazdy z nas czasem tak powie

Skoro rozpętała się burza to chyba jednak nie każdy? Inaczej by nas nie raziło?...
              Wobec tego może w swoim jednomyślnym środowisku (współczuję środowiska i środowisku...) sobie używaj ile chcesz, ale jednak na tym forum daj sobie na wstrzymanie?

> ona zrobiła tam bład w wyrazie

Błąd jak błąd, ale od tego

> nie rubmy

oczy mi wypadły.
              Aż trudno uwierzyć, że to nie specjalnie.
              Chociaż zaraz, całokształt jednak mnie przekonuje.
      • princesswhitewolf Re: Jestem chora 06.04.12, 23:37
        a dlaczego "ciapata malpa" mialoby byc rasistowskie? Wszak o kolorze skory tu nic nie ma, jest zas o sposobie mowienia.
        • derka1 Re: Jestem chora 06.04.12, 23:48

> a dlaczego "ciapata malpa" mialoby byc rasistowskie? Wszak o kolorze skory tu n
          > ic nie ma, jest zas o sposobie mowienia.

Sposob mowienia o innych zazwyczaj odzwierciedla nasz stosunek do nich. Wydawalo mi sie do tej pory, ze to raczej oczywiste.
          • princesswhitewolf Re: Jestem chora 07.04.12, 01:15
            ale to nie ma nic wspolnego z rasizmem.
            Poza tym jesli ona ma ochote to moze byc anty komusi nic nam do tego.

Inaczej to jakas na sile wymuszana poprawnosc polityczna we wszystkim. Wolnosc wyboru
            • illegal.alien Re: Jestem chora 07.04.12, 06:57
              Oczywiście. Nie od dziś wiadomo przecież, ze określeniem 'ciapaty' posługują sie osoby o wysokiej kulturze osobistej i tolerancji.

Jedna rzecza jest bycie rasista i myślenie o innych w ten sposób, druga rzeczą jest werbalizowanie tych myśli w sposób chamski i prymitywny.
              • princesswhitewolf Re: Jestem chora 07.04.12, 11:40
                >Oczywiście. Nie od dziś wiadomo przecież, ze określeniem 'ciapaty' posługują sie osoby o >wysokiej kulturze osobistej i tolerancji.

kolezanka przesadza. Przeciez to zartobliwe okreslenie a nie cos jak "Negro". Sama nazwa jest zabawna.
                • derka1 Re: Jestem chora 07.04.12, 11:57

> >Oczywiście. Nie od dziś wiadomo przecież, ze określeniem 'ciapaty' posługu
                  > ją sie osoby o >wysokiej kulturze osobistej i tolerancji.
                  >
                  > kolezanka przesadza. Przeciez to zartobliwe okreslenie a nie cos jak "Negro". S
                  > ama nazwa jest zabawna.

ZABAWNA????? Boze moj, ja widocznie kompletnie jestem pozbawiona poczucia humoru. Rozumiem, ze nazwa "zabawna" w tych niezwyklych kregach w "posh" Hampton, na ktore tak czesto sie powolujesz.
                  • princesswhitewolf Re: Jestem chora 07.04.12, 13:44
                    > ZABAWNA????? Boze moj, ja widocznie kompletnie jestem pozbawiona poczucia humor
                    > u. Rozumiem, ze nazwa "zabawna" w tych niezwyklych kregach w "posh" Hampton, na
                    > ktore tak czesto sie powolujesz.

Derka tego typu wypowiedzi i przytyku ad personam sa ponizej poziomu. Ja ci nie punktuje gdzie mieszkasz. A co do dyskusji pt."posh" na innym watku to chyba cie inteligencja zawiodla bo tam zartowalam z aniaheasley.

Dla nie nazwa ciapaty jest zabawna. Nie jestem nadeta Polka bez poczucia humoru wiecznie urazajaca sie. Gdyby na Polakow bylo smieszne okreslenie tez uznalabym je za zabawne. "Pole" dla nie nie jest obrazliwe ale dosc ..nudne. Moze cos wesolego wymysla.

Maz z Pakistanu czy co, ze traktujesz te sprawy jako punkt honoru??
                    Wszystkich musisz pod linijke tepic? Mam dentystke z Indii i jest ok. Nie mam nic przeciwko ludziom o innym kolorze pod warunkiem, iz asymiluja sie z otaczajaca spolecznoscia a nie tworza getta.

• illegal.alien Re: Jestem chora 07.04.12, 11:58
                  Przeszłam, nie wiedziałam. W takim razie ha, ha, ha.
            • derka1 Re: Jestem chora 07.04.12, 11:59

> ale to nie ma nic wspolnego z rasizmem.
              > Poza tym jesli ona ma ochote to moze byc anty komusi nic nam do tego.
              >

A to wyrazenie "ciapata malpa" odnosilo sie do bialej, wyksztalconej tutaj Angielski z dziada pradziada? A to przepraszam. To oczywiscie kompletnie zmienia postac rzeczy!
              • princesswhitewolf Re: Jestem chora 07.04.12, 13:48
                >A to wyrazenie "ciapata malpa" odnosilo sie do bialej, wyksztalconej tutaj Angielski z dziada >pradziada?

Derka widze, ze nie rozumiesz.
                Okreslenie "ciapaty" pochodzi od sposobu mowienia, a nie koloru skory. Mi tam zupelnie nie przeszkadza jak mi mowia ze polski brzmi jak rozmowa syczacych zmij. Smieszne.

Poza tym nie ma co sie oszukiwac: ludzie maja swoje upodobania w nacjach i nie sprawisz by wszyscy sie kochali. Zdziwie cie, ale wole o tysiac razy Hindusow niz Niemcow. co oczywiscie jest o calosci bo w praktyce roznie bywa w wypadkach indywidualnych.
                • derka1 Re: Jestem chora 07.04.12, 14:03
                  Rzeczywiscie nic nie rozumiem, inteligencja - jak uprzejmie wczesniej zauwazylas - mnie zawodzi, jestem ciemna jak tabaka w rogu, maz bialy do bolu, nudny, rodowity Anglik - nic tylko sie pochlastac. I ze tez mam odmienne, rozumiem, ze niepopularne wsrod wielu rodakow zdanie - no juz sama nie wiem co z ta swoja durnota robic. Na szczescie sa osoby takie jak Ty - dziekuje za te cudowne chwile oswiecenia. Od razu jest mi lepiej.
                  • princesswhitewolf Re: Jestem chora 07.04.12, 14:10
                    derka1 wyraznie masz jakas nerwice. Wyluzuj.Poczucie humoru cwicz.
                    Przestan wszystko tak czarno-bialo na ostrzu noza traktowac.
                    • illegal.alien Re: Jestem chora 07.04.12, 20:42
                      Czy mogę sie zapisać do ciebie na lekcje poczucia humoru? Bo jakoś jak ktoś sie tak zwraca w stronę mojej córki to nie jest mi do śmiechu. Widocznie mam jakaś nerwice.
                      • princesswhitewolf Re: Jestem chora 07.04.12, 20:52
                        illegal.alien napisała:

> Czy mogę sie zapisać do ciebie na lekcje poczucia humoru? Bo jakoś jak ktoś sie
                        > tak zwraca w stronę mojej córki to nie jest mi do śmiechu. Widocznie mam jakaś
                        > nerwice.

Masz na mysli StiffUpperLip czy Ciapata?
                        A wiesz nazywali mnie w podstawowce Koper i jakos nie plakalam. Czasami ba nawet Kupka. Ot przekrecali moje nazwisko.

Zwaz, ze jako narod mamy maly dystans do samych siebie i duze poczucie honoru malo zas humoru zwlaszcza na swoj temat.

Mysle ze nie ma co weszyc gdzie cie kto "smie obrazac". Lepiej wrzucic na luz i czasem posmiac sie z samych siebie tez
                        • illegal.alien Re: Jestem chora 07.04.12, 20:56
                          Z murzynskiej kurwy i szmaty tez sie mam śmiać?
                          Chyba naprawdę nie słyszałas nigdy tego słowa w ustach innych ludzi, skoro sugerujesz brak dystansu do siebie i polecasz sie śmiać
                          Jak ktoś na ciebie pluje to udajesz, ze pada?
                          • princesswhitewolf Re: Jestem chora 07.04.12, 21:00
                            czy slowo ciapaty znaczy k*wa? albo Szmata?
                            nie. wiec nie przesadzaj. Moze wszystkie wulgarnosci swiata zgromadzisz i uznasz ze to tyle samo co "ciapaty". Jesli ta nazwa ciapaty powstala inspirowana nazwa pieczywa to tym bardziej przesadzasz.

Jakby nazywali nas Grahamki czy Zytni tudziez Serniki niespecjalnie uznalabym to za obrazliwe ale za zabawne albo... glupie.:))))
                            • illegal.alien Re: Jestem chora 07.04.12, 21:05
                              Princess, pytam więc jeszcze raz - słyszałas to słowo kiedykolwiek w realu? Bo ono naprawdę rzadko kiedy wymawiane jest z sympatia i humorem. Przynajmniej ja sie nie spotkałam.
                            • golfstrom Re: Jestem chora 07.04.12, 21:14
                              Czyli bez obciachu podchodzisz do nowego kolegi w pracy i pytasz "Ty jestes Ruski, prawda?"
                              Albo do swojego szefa, ktory powiedzmy rozumie po polsku "czy to prawda ze u Was ciapakow jeste takie pieczywo?"

Raz mi sie zdarzylo, dziewczeciem bedac we Wloszech na pielgrzymce w Loretto, gdzie oprowadal nas bardzo uprejmy student nie pamietam z jakiego Afrykanskiego kraju, wladajcy 3 jezykami, ze powiedzialam o nim po polsku do kogos przy nim "to my zjemy obiad z Bambo". Cala sympatie, z jaka to powiedzialam (a naprawde go lubilam i mialam dla niego duzo sympatii) moglam sobie wsadzic gleboko. Takiego wyrazu rozczarowania, ponizenia i zlosci chyba nigdy wiecej w zyciu nie widzialam.

Blagam, nie budujmy sofizmatow na usprawiedliwienie czegos, co jest zwyklym rasizmem, czyli postrzeganiem kogos w pierwszej kolejnosci przez pryzmat jego pochodzenia lub koloru skory.
                              • princesswhitewolf Re: Jestem chora 07.04.12, 21:50
                                > Blagam, nie budujmy sofizmatow na usprawiedliwienie czegos, co jest zwyklym ras
                                > izmem, czyli postrzeganiem kogos w pierwszej kolejnosci przez pryzmat jego poch
                                > odzenia lub koloru skory.

Wiec ciapaty opisuje nie pieczywo jadane na wschodzie ale kolor skory? Ok bialasko:)))))

Okreslenie "rusek" dla Rosjanina nie jest obrazliwe bo wynika z <Ruskij> wymowy po rosyjsku.

Co do Bambo to okreslenie to jest pejoratywne, ze odnosi sie do dzikiego czlowieka z Afryki w spodniczce trzcinowej. Ciapaty jednak nie oznacza prymitywny ani glupi. Poza tym to slang, a w slangu nie mowisz w formalnych sytuacjach. Jesli masz kumpla hindusa to mozesz pozartowac i nazwac go Ciapaczek ( pewno nie bedzie i tak wiedzial co mowisz) tak jak ja nabijam sie z mojego partnera mowiac ze jest British Stiff Upper A*ss
                                • glasscraft Re: Jestem chora 07.04.12, 21:58
                                  Jej, nie moge zdecydowac, czy jestes kompletna idiotka, czy tylko taka udajesz.
                                  Zydek smierdzacy czosnkiem to tez bylo takie cacy cacy niuniu werbalne przepychanki, szkoda tylko ze skonczyly sie w komorach gazowych, nieprawdaz?.
                                  I Ty pracujesz w korporacji? Idz w takim razie do kolegi/kolezanki o ciapatym kolorze skory i zaserwuj im "you paki" - zobaczymy jak dlugo w korporacji pociagniesz. Przeciez paki tez jak ciapaczek jest takie zartobliwe okreslenie, o co by sie tu obrazac, zwlaszcza jak ktos o kim sie rozmiawia nie wie, co sie mowi - tak jak przypuszczam nasi rodacy sadzili, ze illegal nie bedzie wiedziala, co mowia jak ja murzynska k..wa nazwali...
                                  • princesswhitewolf Re: Jestem chora 07.04.12, 22:02
                                    > I Ty pracujesz w korporacji? Idz w takim razie do kolegi/kolezanki o ciapatym k
                                    > olorze skory i zaserwuj im "you paki" - zobaczymy jak dlugo w korporacji pociag
                                    > niesz.

Przepraszam ze to ty nie projektujesz swiata bo z pewnoscia wg Twoich planow bylabym kloszardem. Przykro mi, ze tak nie jest lol:)))

Zauwazam, ze bardzo starannie sledzisz moje wypowiedzi i je PAMIETASZ jakbym byla przedmiotem twojej fascynacji czy co? Nie warto skupic sie na czyms wiecej niz forumowe nicki?

"paki" to jakis dziwny skrot odnoszacy sie do narodowosci. Nie wiem czy obrazliwy, mozliwe ze w masowej konotacji - TAK.

Jesli bedziesz spac lepiej mysl ze jestem idiotka to prosze bardzo....

.......a wszystko to, te wszystkie bluzgi bo smialam stwierdzic ze okreslenie Ciapak nie jest takie obrazliwe.

• glasscraft Re: Jestem chora 07.04.12, 22:09
                                      lol... paki to jakis dziwny skrot? Mozliwe, ze obrazliwy? Mea culpa, do tej pory myslalam, ze Ty jednak nie jestes trollem. Bladzic kazdy moze.
                                      • princesswhitewolf Re: Jestem chora 07.04.12, 22:17
                                        Mea culpa, do tej por
                                        > y myslalam, ze Ty jednak nie jestes trollem.

ponoc przestalas rozmawiac i wynioslas sie ponad poziomy. Jezu jakis problem z ego.

Kobieto ocknij sie.Kazdy ma prawo do swojej opinii o ile jest wyrazana w przyzwoity sposob. Wylewasz na mnie jakies pomyje obecnie nazywajac mnie trolem, jakis niepojety atak agresji bo SMIALAM stanac czesciowo w obronie Heleny i napisac ze samo "ciapaty" ( bez malpa) niekoniecznie jest obrazliwe.
                                        Przestan juz ze mna dyskutowac i zastanow sie nad swoimi reakcjami i o ile TY obrazasz bogu ducha winnych ludzi i traktujesz to jako potyczke i forme dowartosciowania. Rany...
                                        • glasscraft Re: Jestem chora 07.04.12, 22:22
                                          Jezeli nie widzisz tego, ze ciapaty i paki sa obrazliwymi i rasistowskimi okresleniami na kogos o innym kolorze skory, to pomyje masz zasluzone iBogu ducha winna nie jestes w takim razie. Nie musze sie dowartosciowac twierdzac, ze obrazanie kogos z powodu koloru jego skory albo przynaleznosci etnicznej jest naganne i obrzydliwe.
                                          • princesswhitewolf Re: Jestem chora 07.04.12, 22:27
                                            uwazam ze okreslenie rasistowsko obrazliwe to :"Negro", po polsku "Zoltek", "Bialas" -zas te o jakich mowimy moze okreslaja przynaleznosc nacji ale samo ich pochodzenie nie odnosi sie do koloru skory.
                                            Zapewne "Paki" jest na tyle obrazliwe co "Pole". Nie jest to zatem jakas obraza majestatu.
                                            • glasscraft Re: Jestem chora 07.04.12, 22:32
                                              Jezu Chryste.... widac jak bardzo sie zintegrowalas ze spoleczenstwem w tym kraju. Wyjdz na ulicze i powiedz do pierwszej osoby w turbanie "paki"... obrazy majestatu nie bedzie, ale w pudle wyladujesz z powodu racial abuse. Czego zycze, bo moze w koncu cos do tej tepej makowy dotrze.
                                              • princesswhitewolf Re: Jestem chora 07.04.12, 22:52
                                                Czego zycze,
                                                > bo moze w koncu cos do tej tepej makowy dotrze.

hmm nie wiem co lepsze byc nazywane "tepa makowa" czy Paki....
                                                Obrazliwe i jedno czy drugie: Glasscraft idzie zatem do wiezienia lol
                                                W zyciu nie przyszloby mi do glowy by nazwac glasscraft "tepa makowa" - nie obrazam obcych bez powodu zwlaszcza na jakims forum. Nie ponosza mnie nadmiernie emocje

Szczerze powiedziawszy to w ogole nie uzywam jakichkolwiek okreslen slangowych chyba, ze przesmiewczo zwracajac sie do przyjaciol np. znajoma kolezanka Polka wyszla za Francuza i czasem do niej rzuce "twoj zabojadek". Nie czuje sie obrazona.

W kolko moje drogie sie tu krecimy.
                                                Ot uznalam ze <ciapaty> nie jest takie az obrazliwe a polala sie piana i wszelakie obelgi wobec mnie. Coz hipokryzja. Mozna wyzwac od nagroszego za byle co ( od tepych, glupich itd itp_ BYLE BY BYC POLITYCZNIE POPRAWNYM i nie rasista.

Wesolych Swiat w Pokoju!
                                                Dobrej Nocy
                                                • glasscraft Re: Jestem chora 07.04.12, 22:59
                                                  Niestety nie wystarczy, ze Ty uznasz, ze paki, ciapaty itp itd nie sa obrazliwe. A wtracanie lol na kazdym mozliwym kroku swiatowca z Ciebie nie zrobi.

Skoro taka przesmiewczyni z Ciebie, to prosze - we wtorek jak wrocisz do pracy w korporacji, podejdz do pierwszego kolegi/kolezanki pochodzenia pakistanskiego i powiedz do nich "oy, you paki...." i zdaj relacje, czy ciagle w tej korporacji pracujesz. Na policji Ci wyjasnia roznice miedzy przesmiewczym zabojadem, a rasistowskim paki/ciapatym.
                                            • galadriella Re: Jestem chora 07.04.12, 22:34
                                              > Zapewne "Paki" jest na tyle obrazliwe co "Pole". Nie jest to zatem jakas obraza
                                              > majestatu.

Jakiś czas temu przemknęło mi w wiadomościach, że nawet książę Harry miał kłopory używszy, zresztą nieopatrznie i bez złych intencji... O, znalazłam
                                              news.bbc.co.uk/1/hi/7822883.stm
                                              Jakoś dziwnie mówią na to "rasist term", ciekawe czemu...
                                              Na pewno potrzebują światowej princesswhitewolf, żeby im głupkom wytłumaczyła, że to takie żartobliwe kiziu-miziu było.
                                              • golfstrom Re: Jestem chora 07.04.12, 23:34
                                                Niestety, ksiazecy PR probowal robic z tego kiziu miziu. Przekonalo to wylacznie betonowa grupe czytalnikow DM.
                                                • galadriella Re: Jestem chora 08.04.12, 11:40
                                                  > Niestety, ksiazecy PR probowal robic z tego kiziu miziu. Przekonalo to wylaczni
                                                  > e betonowa grupe czytalnikow DM.

Aż się dopytam, bo nie śledziłam tej sprawy aż tak dokładnie - masz na myśli, że beton przekonało kiziu-miziu? Czy przekonał "rasist term"?

Natomiast pamiętam nagranie momentu wypowiedzenia sławetnego słowa (szczerze powiem przyglądałam się uważnie, bo usłyszałam je wtedy po raz pierwszy - byłam krótko w UK a w moim środowisku się go nie używa :-)) i na moje oko naprawdę nie miało charakteru napastliwego ani nie było w złości, żeby obrazić. Inaczej niż wątkotwórczyni użyła swoje, wściekła i celowo obraźliwa.
                                                  Natomiast skoro jest rasistowskie i obraźliwe samo w sobie to książę użył go zupełnie bezmyślnie i imho słusznie zmyto mu głowę.
                                                  • westlondon Re: Jestem chora 08.04.12, 13:40
                                                    Mnie osobiscie najbardziej ciekawi, kiedy zostanie wprowadzony zakaz uzywania slow/wyrazow: jednoznacznie rasistowskich tzn. black, negro itp. I co wtedy zrobia np. w Czarnogorze?
                                                    Przy okazji, niedawno zdarzylo nam sie przejezdzac przez Czarnuchowice- SKANDAL!
                                                    Zapewne slowo pakol tez zostanie niebawem zostanie skazane na banicje, tylko dlatego, ze wspolczesnym troglodytom bedzie sie kojarzyc z rasizmem.
                                                    A na marginesie to wedlug niektorych zrodel kolejne pokolenia np. Pakistanczykow (tych urodzonych w UK) czynia starania by to slowo ponownie wrocilo do obiegu.
                                                    Polityczna poprownosc siega dna i mam nadzieje, ze niebawem je osiagnie i na nim pozostanie.
                                                    Zaloze sie, ze kazdej osobie, z tych ktore tu czynia wielkie larum zdarzylo sie jesli nie wykrzyczec, to chociaz mruknac pod nosem albo pomyslec cos co napewno bylo rasistowskie (we wspolczesnym wypaczeniu znaczenia tego slowa). Nie ma co sie teraz wynosic na swietego. Kiedy nam w tyl samochodu wjechal murzyn (ups... afrobrytyjczyk), to slowa, ktore wypowiedzielismy wtedy (na szczescie wewnatrz samochodu) pozwolilyby nam przezyc na koszt JKM ladnych kilka lat :)
                                                    Swoja droga, gdyby zostalo napisane hinduska malpa, to tez byloby to rasistowskie? czy chodzi wylacznie o wyraz ciapata?
                                                  • glasscraft Re: Jestem chora 08.04.12, 13:48
                                                    No to juz ten zaklad przegralas.
                                                  • galadriella Re: Jestem chora 08.04.12, 14:49
                                                    > No to juz ten zaklad przegralas.

Ze mną też.
                                                    W opisanej sytuacji mnie zupełnie by wystarczyło pomamrotanie słów powszechnie uznanych za nieparlamentarne czy nawet obraźliwe.
                                                    Widząc kogoś innego w tej sytuacji nie oburzyłabym się nawet na piętrowe przekleństwa (sama nie potrafię ich zastosować :-)
                                                    Natomiast zupełnie nie widzę potrzeby mieszania do tego jego koloru skóry. Nie skórą przecież prowadził to auto i nie skórą uderzył? Więc co to ma do rzeczy?

Czy też zauważyłyście jak często osoby przyzwalające (sobie) na rasizm i każdy inny -izm czy -fobię nie potrafią pojąć, że nie jest to zjawisko powszechne?
                                                    Ostatnio uczestniczyłam w dyskusji o homofobii, tamtejszy prowokant też się strasznie zdziwił że nikt mu nie przytaknął.
                                                    Biorąc pod uwagę znane (chyba) powiedzenie - że rasizm, antysemityzm, homofobia itp. są jak choroby psychiczne, mogą się zdarzyć nawet w najlepszej rodzinie - można to nawet wytłumaczyć: chorzy psychicznie często nie są w stanie zauważyć swojej choroby i tkwią w przekonaniu, że przecież są tacy sami _normalni_ jak wszyscy...
                                                  • elle-joan Re: Jestem chora 08.04.12, 23:24
                                                    galadriella napisała:
                                                    > Biorąc pod uwagę znane (chyba) powiedzenie - że rasizm, antysemityzm, homofobia
                                                    > itp. są jak choroby psychiczne, mogą się zdarzyć nawet w najlepszej rodzinie -
                                                    > można to nawet wytłumaczyć: chorzy psychicznie często nie są w stanie zauważyć
                                                    > swojej choroby i tkwią w przekonaniu, że przecież są tacy sami _normalni_ jak
                                                    > wszyscy...

To może być kwestia po części projekcji swoich odczuć, stanów na innych, a po części tego, że w ich środowiskach faktycznie inni też tak się zachowują. Autorka tego wątku twierdziła, że jest miła i apelowała o więcej usmiechu. Być może w jej otoczeniu okreslanie ludzi tak jak ona tu zaprezentowała, to normalne, śmieszne, wesołe. Zdziwiła, że są tacy, którzy odcinają się od tego prostactwa, dla niej to ponuraki bez poczucia humoru.
                                                  • elle-joan Re: Jestem chora 08.04.12, 23:15
                                                    westlondon napisała:
                                                    > Mnie osobiscie najbardziej ciekawi, kiedy zostanie wprowadzony zakaz uzywania s
                                                    > low/wyrazow: jednoznacznie rasistowskich tzn. black, negro itp. I co wtedy zrob
                                                    > ia np. w Czarnogorze?
                                                    > Przy okazji, niedawno zdarzylo nam sie przejezdzac przez Czarnuchowice- SKANDAL
                                                    (...)
                                                    > Zaloze sie, ze kazdej osobie, z tych ktore tu czynia wielkie larum zdarzylo sie
                                                    > jesli nie wykrzyczec, to chociaz mruknac pod nosem albo pomyslec cos co napewn
                                                    > o bylo rasistowskie (we wspolczesnym wypaczeniu znaczenia tego slowa). Nie ma c
                                                    > o sie teraz wynosic na swietego. Kiedy nam w tyl samochodu wjechal murzyn (ups.
                                                    > .. afrobrytyjczyk),

Po co te głupoty o nazwach miejscowości wypisujesz? Chcesz ośmieszyć problem, że niby jedynym przejawem rasizmu jest wymawianie słowa "czarny" kiedy dotyczy np. nazwy miejscowości? Nie odrózniasz rzucania obelg pod czyimś adresem od tego, że ktoś wypowie słowo "Czarnogóra"?
                                                    A co do afrobrytyjczyka... - po co tak kombinujesz? Jak ktoś nie wie jak sie nazywasz, to jak Ciebie okresla? Moze Ty spróbuj tak samo o innych ludziach. Czy zawsze przy okreslaniu osób o innym niż biały kolorze skóry trzeba szukać drugiego dna i powtarzać banały o poprawnosci politycznej? Jak o Tobie mówią tamta kobieta albo Polka to ok, a jak powiesz analogicznie o kimś, kto ma ciemniejszą skórę to już jest ta Twoja poprawność polityczna?
                                      • princesswhitewolf Re: Jestem chora 07.04.12, 22:19
                                        >lol... paki to jakis dziwny skrot?

Tak od "Pakistan". Dziwny conajmniej i mysle ze mlodziezowy. Cos jakby nazywac "Fra" Francuzow albo "Span" Spanish
                                        • illegal.alien Re: Jestem chora 07.04.12, 22:22
                                          Jak na kogos, kto mieszka tu prawie 20 lat masz bardzo nikłe pojęcie o języku i realiach tego kraju.
                                • golfstrom Re: Jestem chora 07.04.12, 23:25
                                  Tak, stanowczo sofizmat to trudne slowo. Mimoze zjawisko dosc powszechne.
                            • glasscraft Re: Jestem chora 07.04.12, 21:24
                              A czarnuch tez znaczy k..wa/szmata? A zydek? A paki? A polaczek? A zoltek? Zadne nie rowna sie temu, bo bys chciala i kazde jest obrazliwe. A jezeli nie rozumiesz dlaczego, to carrry on obrazajac swojego angola (!!!)...

Nie ma zadnego znaczenia, czy ciapaty powstalo jako wyraz, bo jakis prymitywny cham z zadupia gornego, ktory po angielsku to moze powiedziec "k..wa" i "spi...dajaj" uslyszal na zmywaku chapatti i mu sie z hinduskim/pakistanskim pracodawca skojarzylo, czy tez dlatego, ze dla naszych tych bardziej od pluga granatem oderwanych rodakow hindus to taki ani bialy ani czarny... opisywanie jakiejkolwiek nacji w pogardliwy sposob (polaczki to takie smiecie, ktore kradna karpie i zabijaja labedzie oraz pija wode non stop kolor) jest obrzydliwe i swiadczy tylko o mowiacym, niestey zle.
                              • miwah Re: Jestem chora 07.04.12, 21:44
                                no coz.... tez musze w takim razie popracowac nad moim poczuciem humoru.
                                Bo obawiam sie ze gdybym uslyszala pod swoim adresem sympatyczne :-> ` stupid kielbasa`
                                to bym nie podlapala `uroczego zartu` :-]
                                • princesswhitewolf Re: Jestem chora 07.04.12, 21:52
                                  miwah napisała:

:-> ` stupid kielbasa`

a napisne jest "stupid ciapak"?

nie dodawaj obrazliwych przymiotnikow bo to zmienia postac rzeczy. Jakby mnie ktos nazwal kielbasa to uznalabym to za durne bo jestem wegetarianka. Zas nazwanie mnie Grahamka czy Sernikiem byloby smieszne albo dziwne.

• eutyfrona Re: Jestem chora 07.04.12, 16:53
                  Okreslenie "ciapaty" pochodzi od sposobu mowienia, a nie koloru skory.

Pierwszy raz slysze, ze to okreslenie pochodzi od sposobu mowienia - mozesz to rozwinac?

Bo ja znalazlam inne wyjasnienia, ktore wcale nie sa zabawne, jak Ty twierdzisz.

np, Miejski slownik slangu i mowy potocznej podaje, ze "ciapaty" to

"Pogardliwe określenie Pakistańczyka, Hindusa lub innego ciemnoskórego człowieka (choć nie Murzyna!) przywleczone przez przebywających czasowo w UK. Określenie jest typowe dla emigrantów polskich i pochodzi prawdopodobnie od nazwy hinduskiego pieczywa.
                  Najczęściej wyraża zawiść bądź przekonanie o nienajwyższych możliwościach intelektualnych określanych tym słowem"

• princesswhitewolf Re: Jestem chora 07.04.12, 17:10
                    eutyfrona, okreslenie "ciapaty" jest stosunkowo nowe i tak pochodzi od sposobu mowienia. A co juz slownik slangu mowi to sprawe tego co to pisal.
                    A od jakiego pieczywa mialo by pochodzic? Pita bread?Naan bread? NIe widze zwiazku. Mysle i mysle i tylko ciabatta moze jakos przypomina to dzwiekiem ale to jest wloskie pieczywo. Nie slyszalam okreslenia ciapaty wobec Wlochow. ( Nawiasem mowiac generalnie mowiac wole Hindusow niz Wlochow tez)

Sorry to ze dla ciebie nie jest zabawne to juz Twoj problem. Mojego faceta nazywam czasem zartobliwie "English stiff upper lip" i bynajmniej sie nie obraza tylko smieje.

A jesli chodzi jakies mozliwe podejrzenia o rasizm to kolor mi nie przeszkadza ani to z jakim akcentem ktos mowi. Znam sporo osob z wielka klasa o innym odcieniu skory. Zas jesli chodzi obnoszenie sie otwarcie ze swoja odmiennoscia kulturowo religijna: tak przeszkadza mi. Jestem za" When in Rome do as the Romans do" Nie chodze z krzyzem na szyi czy w stroju krakowianki po ulicach. A i jak pojade latem np do Arabii Saudyjskiej nie zaloze low raise jeans i kusej bluzeczki epatujac tym co w naszej kulturze jest zupelnie normalne i gdzie trzeba tamze wleze nawet w burke.
                    Natomiast ogladanie w UK w urzedach i na ulicach kobiet w burkach mnie gorszy.
                    Jak my tam jedziemy do nich musimy potulnie akceptowawac ich kulture i dostosowac sie bo inaczej nas zamkna we wiezieniu albo deportuja, zas oni przyjezdzajac do Europy moga otwarcie praktykowac swoje zwyczaje i my musimy to akceptowac podlug poprawnosci politycznej.
                    Popieram w tym zakresie Sarkozego.
                    A zanim ktos mnie zbluzga polecam zerknac na to bardzo znane video ( po reklamie) a zrozumie o co mi chodzi: www.youtube.com/watch?v=6-3X5hIFXYU
                    • derka1 Re: Jestem chora 07.04.12, 17:43

> > Sorry to ze dla ciebie nie jest zabawne to juz Twoj problem. Mojego faceta nazy
                      > wam czasem zartobliwie "English stiff upper lip" i bynajmniej sie nie obraza ty
                      > lko smieje.

Prosze Cie, nie zalamuj mnie. Naprawde nie widzisz zadnej roznicy miedzy "ciapata malpa" i "English stiff upper lip"?
                      • princesswhitewolf Re: Jestem chora 07.04.12, 20:43
                        >"ciapata malpa" i "English stiff upper lip"?

przyznam ze nie lubie elementu "malpa" bo to ponizajace, ale "ciapaczek" czy "ciapaty" wydaje mi sie duzo sympatyczniejsze niz " the English stiff upper lip"

• glasscraft Re: Jestem chora 07.04.12, 21:39
                          Aaaa... how cute...
                    • eutyfrona Re: Jestem chora 07.04.12, 19:01
                      Ale wciaz tego nie rozwinelas i ja wciaz nie rozumiem jak slowo "ciapaty" wiaze sie ze sposobem mowienia, bo tym razem, ja nie widze zwiazku.
                      • derka1 Re: Jestem chora 07.04.12, 20:02
                        Pogubilam sie juz i nie wiem kto i jakiego rozwiniecia ode mnie chce. Podoba mi sie ostatnie podsumowanie glasscraft (offtopic). I do tego chyba te z nas (przepraszam, ze uzywam liczby mnogiej), ktorym przeszkadza wyrazenie "ciapata malpa" zmierzaly.

Dla mnie to bardzo pejoratywne, absolutnie niezabawne, rasistowskie okreslenie osoby, ktora jest z Indii, Pakistanu lub Sri Lanki. Nie wyobrazam sobie sytuacji, w ktorej moglabym zaakceptowac tego typu wyrazenie, bez wzgledu na to kto je wypowiada.

Czy takie wyjasnienie wystarczy?
                      • princesswhitewolf Re: Jestem chora 07.04.12, 20:47
                        >jak slowo "ciapaty" wiaze sie ze sposobem mowienia, bo tym razem, ja nie widze zwiazku.

kwestia wymowy. My mamy sz dz drz dr gr itd oni maja sporo cia cie cet itd Nie na darmo wszak to pieczywo nazywa sie jak sie nazywa
                        • glasscraft Re: Jestem chora 07.04.12, 20:51
                          To pieczywo, o ktorym nawet nie wiedzialas, ze istnieje?
                          • princesswhitewolf Re: Jestem chora 07.04.12, 20:57
                            glasscraft napisała:

> To pieczywo, o ktorym nawet nie wiedzialas, ze istnieje?

Skandal, ze nie wiedzialam , prawda? Wszak obowiazkiem dziennym kazdego Brytyjczyka jest jesc chili pogryzajac to Chapati.

Nazwa o obila mi sie o uszy - (przyznam szczerze), ale jako ze nie gustuje w ostrych kuchniach azjatyckich ( niewybaczalne!) i wole srodziemnomorska zatem kojarze jedynie to jak przez mgle z chyba jakichs reklam czy cos z hinduskich jadlodajni wokol ktorych od czasu do czasu zdarza mi sie przechodzic. Aha gwoli informacji jestem w UK od 1996 wiec raczej nie wynik braku kontaktu z jakze istotnym w tym kraju staple food (sic!) ale jedynie z dietetycznego wyboru
                            • glasscraft Re: Jestem chora 07.04.12, 21:11
                              Po tym, jak sama napisalaz ze jedyne pieczywo, ktore Ci na mysl przychodzi w zwiazku z ciapatymi jest wloska ciabatta, bedziesz mi probowala wcisnac, ze o 1) o chapatti slyszalas (tylko Ci sie tutaj omsklo), 2) ze ciapaci to takie kizi mizi przezwisko - no bo wiadomo, taka wymowa - patrz pieczywo?
                              Czasami dobrze jest sie przymknac, niz brnac i durnia z siebie robic. Ale Tobie chyba to nie obce - np jako ta wieloletnie wegetarianka i konsumentka hummus'a wiesz, ze to jest pasta robiona z fasolki jas.
                              • princesswhitewolf Re: Jestem chora 07.04.12, 21:43
                                glasscraft napisała:
                                bedziesz mi probowala wcisnac, ze o 1)
                                > o chapatti slyszalas (tylko Ci sie tutaj omsklo), 2) ze ciapaci to takie kizi m
                                > izi przezwisko - no bo wiadomo, taka wymowa - patrz pieczywo?

taaa bo mi zalezy aby tutaj cos klamac. To jakas konspiracja ze chapatti jadam codziennie na sniadanie bo wszak jako wegetarianka mam narodowy obowiazek wiedziec co to chapatti < oraz> ciapaty to wyjatkowo obelzywa nazwa oznaczajaca prostytucje, kazirodztwo, masowa masakre i jakis plaski placek. Co tu ma wegetarianizm moj nie wiem ale zapewne naprawde to jestem masowa zjadaczka befsztykow lol.

Kobito no daj spokoj bo sie zesikam ze smiechu.
                                • glasscraft Re: Jestem chora 07.04.12, 21:50
                                  Nie masz obowiazku wiedziec, co to jest chapatti. Ale skoro nie wiesz, co udowodnilas w jednym poscie, nie udowadniaj w nastepnym, ze wiesz, bo wychodzisz na idiotke i klamczuszka.
                                  Ciapaty jest obelzywa nazwa, nie oznacza prostytucji, kazirodztwa, masowej masakry, natomiast oznacza, ze komus przeszkadza kolor skory innej osoby. I to samo w sobie jest wystarczajaco obelzywe, jezeli trzeba Ci tlumaczyc, to naprawde powinnas sie zastanowic nad soba.
                                  Twoj wegetarianizm nie ma nic do tego tematu, to co zacytowalam udowadnia, ze gucio wiesz na wiele tematow.
                                  Czy sikasz ze smiechu, czy nie to naprawde nie moja sprawa. Mam nadzieje, ze twoj upper lip nie ma problemu z dorosla osoba, ktora sie moczy.
                                  • princesswhitewolf Re: Jestem chora 07.04.12, 21:58
                                    >Ale skoro nie wiesz, co udowo
                                    > dnilas w jednym poscie, nie udowadniaj w nastepnym, ze wiesz, bo wychodzisz na
                                    > idiotke i klamczuszka.

Wiec po co rozmawiasz z idiotkami? Daj sobie spokoj i poprzebywaj w towarzystwie jakie ci dorasta do piet. lol:))))))))) Kobito idz w pokoju i niech cie Bog blogoslawi w twym nadeciu.

>Klamczuszka

Przyznaje otwarcie. Obowiazkiem kazdego jest kojarzyc Chapatti z Ciapaty. A juz na pewno powinnam miec na pierwszym planie ze chapatti to jakis placek i bron boze abym smiala po przeczytaniu napisac ze cos we mgle kojarze takiego jak placek chapatti. My Polacy musimy wszak miec CZARNO- BIALO wszystko wygrawerowane.

>Mam nadzieje, ze tw
                                    > oj upper lip nie ma problemu z dorosla osoba, ktora sie moczy.

Przepraszam ale nie nadazam z tego typu argumentacja ponizej poziomu. Moze zaraz zaczniesz pisac ze nalezy mnie przewijac? A nastepnie bedziesz przeciwko okresleniu "ciapak" jako obrazliwe i bronic honoru sprawy jakiejs tam nazwy od ciasta, jednoczesnie ponizajac kogos kogo w ogole nie znasz?? Nie no beznadzieja...

>o co zacytowalam udowadnia, ze g
                                    > ucio wiesz na wiele tematow.
                                    Mam nadzieje ze twoje ego sie dowartosciowalo. Czyz nie o to chodzilo

Ta dyskusja jest naprawde ponizej poziomu.

• glasscraft Re: Jestem chora 07.04.12, 22:04
                                      Masz racje, skonczylam rozmawiac z jedna konkretna idiotka. Nie mam czasu dla prymitywow i rasistow.
                  • galadriella Re: Jestem chora 07.04.12, 17:19
                    > pochodzi prawdopodobnie od nazwy hinduskiego pieczywa.

Odkąd tu mieszkam i to (naprawdę mało zabawne...) określenie usłyszałam - zawsze mnie interesowało to hinduskie (?) pieczywo, od którego nazwy rzekomo pochodzi...

Dla mnie ciabatta to prostokątny _włoski_ chleb
                    pl.wikipedia.org/wiki/Ciabatta
                    Może "naany" nie brzmieło dość pogardliwie dla pomysłodawców :-)
                    • glasscraft Re: Jestem chora 07.04.12, 17:42
                      en.wikipedia.org/wiki/Chapati
                      • galadriella Re: Jestem chora 07.04.12, 17:45
                        O widzisz, nie wiedziałam.
                      • derka1 Re: Jestem chora 07.04.12, 17:49
                        glasscraft napisała:

> en.wikipedia.org/wiki/Chapati

Bez wzgledu na etymologie, nadal nie widze jak wiadome wyrazenie moze byc uznane za komplement.
                        • glasscraft Re: Jestem chora 07.04.12, 18:03
                          Nie moze i nie jest. Jest za to uzywane przez Polakow jako pejoratywne okresnienie
                          osoby o ciemnym kolorze skory (pochodzenia hinduskiego i pakistanskiego w duzym uproszczeniu), nie ma to nic wpolnego z akcentem tych osob. Sympatii, cieplych uczuc i zartobliwosci nie wyraza.
                          Wrzuc do wyszukiwarki forumowej slowo i posypia sie niezle "kfiatki".
                        • princesswhitewolf Re: Jestem chora 07.04.12, 20:44
                          chiapati, to jakas jak hiszpanska tortilla?
    • illegal.alien Re: Jestem chora 07.04.12, 00:20
      Z taka postawa, to ja sie nie dziwie, ze nikt cie nie chce leczyć.
      U nas za agresję w stronę personelu wykreślaja z listy pacjentów.
      • helciamorelcia Re: Jestem chora 07.04.12, 00:50
        A kto Ci powiedział ze jestem agresywna wręcz przeciwnie jestem zawsze miła,uśmiechnięta i z powagą przyjmuję co gp do mnie mówi,ale jak wazy sie juz moje zdrowie i widzę ze inaczej nic nie wskóram to postanowiłam ze teraz bedę bardziej stanowcza.Jesli prawie za kazdym razem kiedy chcemy sie rejestrować do gp termin jest za dwa tygodnie to chyba jasne ze trzeba walczyc.Od kiedy mąż kazał napisac ze odmawiają przyjęcia dziecka do lekarza to miejsce sie od razu znalazlo.Niestety tu sie wszyscy piękine uśmiechaja,wszędzie tylko sorry i w d... wszystkich mają.Jak się ma miękkie serce to trzeba mieć twardą d...
        • illegal.alien Re: Jestem chora 07.04.12, 00:55
          Zmien w takim razie przychodnie - u nas rejestruja na ten sam dzien jak sprawa jest pilna, na za tydzien jak rutynowa.
          • helciamorelcia Re: Jestem chora 07.04.12, 01:01
            Chciałam zmienic bo kolezanka mi poleciła swoją jest bardzo zadowolona ale powiedzieli,ze nie nasz rejon i nie mozemy.Tak więc zobaczymy co jutro mi powie GP.
          • miwah Re: Jestem chora 07.04.12, 16:00
            illegal.alien napisała:

> Zmien w takim razie przychodnie - u nas rejestruja na ten sam dzien jak sprawa
            > jest pilna, na za tydzien jak rutynowa.

jesli okolica taka ze z katarem wszyscy leca i co tydzien u lekarza, albo, jak w sasiednim watku, z wyimaginowanymi objawami czesc czeka bo chca na widzimisie skierowanie dostac, to ja podejrzewam ze trudno bedzie znalezc przychodnie w ktorej tego samego dnia przyjma ;)

Jeszcze w zadnej ze znanych mi ( a przeprowadzalam sie kilka razy) nie musialam czekac dluzej niz dzien ( o ile, bo raczej tego samego dnia nagle przypadki) w pilnej sprawie. Ale z naciskiem na ` w pilnej sprawie`A ze z katarem nie chodze, jako i lokalni z natury i ogolnie raz na ruski rok, to i kolejek nie ma i pacjenci na serio traktowani ( zreszta i Gypsi kiedyskiedys ten temat poruszala). Bo kiedy juz przychodzi taki ktory rzadko zaglada i z czyms konkretnym, to wiadomo z nie spodziewa sie cudownego eliksiru na katar, tylko naprawde cos powaznego sie dzieje.
        • helciamorelcia Re: Jestem chora 07.04.12, 00:57
          Chciałam jeszcze dodać,że napisałam d... zeby co niekrórzy nie powiedzieli ze użyłam słowa dupa bo to przecierz nie przystoi.Dobranoc i miłych snów i więcej uśmiechu kochani!!!!
          • illegal.alien Re: Jestem chora 07.04.12, 01:03
            Mamy z uśmiechem tolerować chamstwo i prymitywow? Ja podziekuje.
            • benignusia Re: Jestem chora 07.04.12, 01:38
              illegal.alien napisała:

> Mamy z uśmiechem tolerować chamstwo i prymitywow? Ja podziekuje.

kurcze ja długo myślałam że ktoś żartuje....ale jak słysze wiecznie co jest tutaj źle ,jacy "ciapaci "to nas nie leczą to mam dość.
              nienawidze wrzucania do jednego wora,ale" ciapata małpa "mówi sama za siebie
              sama niewiem czy życze powodzenia w Twoich roszczeniach.....
    • hula-gula36 Re: Jestem chora 07.04.12, 00:31
      Na pogotowie. Czesto tak robie jak mnie GP zbywa. Oczywiscie jade umierajaca i mdlejaca. Zmarnujesz okolo 3 godzin, ale zrobia badania i bedzie wiadomo co jest grane.
    • golfstrom Re: Jestem chora 07.04.12, 11:47
      Co do jedzenia - ja sie w podobnej sytuacji ratowalam zupkami w proszku (choc moga byc tez gotowane po Bozemu :) bo nie bylam w stanie nic przelknac. Poniewaz nie bylam w stanie nic przelknac, to sie glodzilam i z tego wszystkiego nei moglam sie pozbyc bolu glowy. Wiec najpierw dawkowalam sobie paracetamol (2 x500), czekalam pol godziny az jako tako zacznie dzialac i powoli popijalam zupke.

Co do lekarza - czy jest tam jakis lekarz, do ktorego masz zaufanie/mialas dobre doswiadczenie? Jesli tak, zadzwon i popros o wizyte u tego konkretnego.

Medycznej porady Ci nie udziele, bo sie na tym tak dobrze nie znam. Moze to jest kwestia innego antybiotyku, moze kwestia wymazu, nie wiem. Katarem i kaszlem bym sie tak nie martwila jak gardlem. Przeswietlenie pluc w tej sytuacji to z mojego punktu widzenia strzelanie do wrobla z armaty, podobnie jak wizyta u laryngologa. Ja w tej sytuacji dobijalabym sie o wymaz z gardla, rowniez z praktycznego punktu widzenia. Do laryngologa ze skierowaniem dostaniesz sie za miesiac,poltora. Wyniki z laboratorium beda w ciagu kilku dni.
      • robak.rawback offtop 07.04.12, 18:32
        NIE wlaczam sie w dyskusje o torillach en.wikipedia.org/wiki/Chapati

natomiast bardzo mnie interesuje odpowiedz na moj wlasny post gdzies tam wyzej.

tu sie illegal zapienilas pod spodem. czyzby dlatego ze sie kapnelas po fakcie ze NIE mowilam o kolorze skory?
        nadal czekam zebys mi powiedziala co cie tak poruszylo w moim poscie.

i co bys powiedziala jakbys wiedziala ze jestem z azji?
        moge wtedy narzekac na inne kraje czy nie? moge narzekac na azje? pewnie moge? moge narzekac na kogos z polski? wedlug stadnardu jaki mamy zaprezentowane - powinna sie rozpetac burza na temat koloru skory, ktory nie ma z narodowoscia i zapleczem kulturowym nic wspolnego? ale slepaki nie widza tylko strzelaja na oslep.

tez widze inni lubia za slowka lapac kogos innego CHYBA? wmawiajac nietolerancje kolorow skory?
        nie widze nikogo broniacego zaciekle polskich imigrantow kiedy sie narzeka na ich brak customer service skills albo jak pani w okienku w urzedzie w polsce siedzi z obwieszona twarza.
        kulturowa roznica czy moze nie. discuss.
        ktos tu pyta o statystyki? probuje udowadniac empirycznie?? bylo cos takiego np w rozmowach na temat konsulatow polskich?
        czyli mozna sobie rozmowe prowadzic narzekajac na to co sie spotyka w zyciu? bez problemu, obroncy spia i chrapia.

natomiast tylko sie zacznie narzekac na konowalow z innych krajow to sie zaraz znajduje obronca przerzucajacy swoje wlasne segregowanie ludzi wedlug koloru skory na czyjas wypowiedz.
        u niektorych obroncow zauwazam double standards i dostosowywanie ataku i wypowiedzi zaleznie o jakiej narodowosci sie mowi a takze dodatkowo mylenie tego z kolorem skory.
        czyli zero konsekwencji i wybiorczosc o ktorej obalenie tak niektorzy walcza.
        bardzo smieszne to jest, indeed.

illegal.alien napisała:

> Zabolalo? Nic. Nie bądź śmieszna, jesteś obcym, wirtualnym bytem, zjawiskiem be
        > z znaczenia.
        > Rozbawilo? Wszystko. Oto przyjeżdża do kraju osoba i sortuje lekarzy według kra
        > ju urodzenia. To jest zabawne.
        • glasscraft Re: offtop 07.04.12, 18:50
          Widzisz roznice pomiedzy "pieprzony konowal" i "pieprzony czarnuch" jako opis lekarza, o ktorym sadzimy, ze lekarzem nie powinien byc? Czy ciapata malpa opisuje brak kwalifikacji, empatii, zachowac w stosunku do pacjenta itp czy tez moze pochodzenie etniczne? I jezeli angielski GP moze byc konowalem, idiota, kretynem, chamem i ciagnijmi sobie w nieskonczosc, to dlaczego pierwsze co przyszlo autorce postu do glowy bylo podkreslenie, ze nie byl bialy?
          • robak.rawback Re: offtop 07.04.12, 19:15
            zgadzam sie i mnie osobiscie to slowko drazni.
            natomiast jak wyzej powiedzialam ja ciagne inne pasemko dyskusji
        • illegal.alien Re: offtop 07.04.12, 20:39
          Juz ci pisałam - nic mnie nie poruszyło, ani sie nie pienię. Czytam sobie z coraz większym rozbawieniem i tyle.
          Nie ma znaczenia skąd jesteś - segregowanie lekarzy według kraju urodzenia jest imho po prostu głupie.
          Byłam kiedyś po drugiej stronie takiej sytuacji i wtedy mnie to rzeczywiście poruszyło, bo poczułam sie potraktowana bardzo niesprawiedliwie - otóż szukałam pracy jako prawnik, w tej samej firmie co moj irlandzki kolega - kolega dostał sie ma rozmowę, ja nie. Nad piwem mi potem powiedział, ze w nieoficjalnej sytuacji dowiedział sie, ze w tej firmie cv osób z 'obcym' nazwiskiem automatycznie lecą do kosza. I nie szkodzi, ze skończyłam tu liceum, uniwersytet z Russell Group, drugi uniwersytet, który jest uwazany za najlepszy w kraju w mojej branży - najważniejsze dla nich było to, ze nazwisko mam polskie - wtedy owszem, było mi przykro.
    • aniaheasley Re: Jestem chora 08.04.12, 00:37
      Ale awantura.

Princess, pamietasz jak Jade Goody nazwala hinduska aktorke Shilpa Poppadom?
      Caly kraj boki zrywal.

Milionom ludzi zabraklo wtedy poczucia humoru.

Poppadom to tez rodzaj pieczywa, jak bylas chociaz raz w hinduskiej knajpie to nie moglas nie zauwazyc. No chyba, ze tam nie chodzisz, bo tam przeciez co drugi kelner i klient to ciapaty....

Gratuluje Ci formy wielkanocnej!

A do chorej helcimorelci, ktora twierdzi ze 'wszyscy tak mowia' - przylaczam sie do zapewnienia, ze nie wszyscy.

• robak.rawback klimatyzacja 08.04.12, 02:49
        nie wiem moze juz bylo wspomniane ale nie przeczytalam ostatnich postow - mnie sie teraz przypomnialo ze mi sie pogarsza jak do pracy ide i caly dzien siedze w zle ustawionej klimie. moze masz kontakt z AC?

re: ilosc postow:
        oi dobilo do setki. zostawie lekture chyba na jutro ale moge tez nie przeczytac. glasscraft mozesz ostatnie 40 postow strescic w dwoch zdaniach? wiem ze muisz to czytac ;b
        sorry nie moglam sie powstrzymac ;b
        • glasscraft Re: klimatyzacja 08.04.12, 08:23
          Jakbys sie powstrzymala i przeczytala przed tym nie-powstrzymaniem, to bys zauwazyla, ze w dwoch zdaniach to samych swoim postow nawet strescic mi sie nie uda :-) no ale rozumiem, jak to jest jak sie zlosliwosc na oczy rzuca.

A poza tym, to ja to za moderatora mam byc, a nie zeby ciezka robote z czytaniem za kogokolwiek odwalac :-P
          • robak.rawback Re: klimatyzacja 08.04.12, 20:26
            a no widzisz jak sie pomylilas - ja to mowilam w tonie zupelnie na wesolo i przyjaznie, zwazywszy na twoja nowa posade, i nawet dodalam dwa emotikony zebys widziala ze z przymruzeniem oka.

glasscraft napisała:

> Jakbys sie powstrzymala i przeczytala przed tym nie-powstrzymaniem, to bys zauw
            > azyla, ze w dwoch zdaniach to samych swoim postow nawet strescic mi sie nie uda
            > :-) no ale rozumiem, jak to jest jak sie zlosliwosc na oczy rzuca.
            >
            > A poza tym, to ja to za moderatora mam byc, a nie zeby ciezka robote z czytanie
            > m za kogokolwiek odwalac :-P
            >
            • glasscraft Re: klimatyzacja 08.04.12, 20:35
              Oj, oj... przeciez nie gryze, tez jezor na Cie wywalilam (teraz drugi :-P)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka