kochanica.francuza 16.04.04, 17:25 Kto lubi Cohena - przyznac się? Arcy, czy wg ciebie Cohen jest grzesznikiem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kochanica.francuza Re: Ludzie, Cohen leci! 16.04.04, 17:31 "I`m your man", a teraz "Take this waltz". Odpowiedz Link Zgłoś
luzer Re: Ludzie, Cohen leci! 17.04.04, 01:47 kochanica.francuza napisała: > "I`m your man", a teraz "Take this waltz". Bardzo lubię tego "mrocznego Żyda", ale raczej wolę tego wcześniejszego - tego od "Suzanne", "Partisana", "So Long, Marianne", "There's No Way To say Goodbye" i, przede wszystkim - "Famous Blue Raincoat". :))) LV23R :)) -- Najcenniejszą rzeczą w życiu jest spokój ducha. Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Ludzie, Cohen leci! 17.04.04, 10:11 kochanica.francuza napisała: > Kto lubi Cohena - przyznac się? > Arcy, czy wg ciebie Cohen jest grzesznikiem? I sprawiedliwy wiele razy zgrzeszy. A ja nie bardzo wiem, kim jest ten Cohen. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica.francuza Re: Ludzie, Cohen leci! 17.04.04, 13:56 arcykr napisał: > kochanica.francuza napisała: > > > Kto lubi Cohena - przyznac się? > > Arcy, czy wg ciebie Cohen jest grzesznikiem? > I sprawiedliwy wiele razy zgrzeszy. A ja nie bardzo wiem, kim jest ten Cohen. Mnie chodzi o to, czy grzeszy przez swoją twórczość. Wstyd, Arcy, ze nie wiesz, i poruta! Wrzuc sobie go w goole`a i poczytaj jego utwory. Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Ludzie, Cohen leci! 17.04.04, 14:02 kochanica.francuza napisała: > Mnie chodzi o to, czy grzeszy przez swoją twórczość. A moze ty mnie chcesz skusic do grzechu? Wstyd, Arcy, ze nie wiesz,> > i poruta! Bardziej mnie pociaga kultura wysoka. www.radio.com.pl/dwojka/ Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Ludzie, Cohen leci! 17.04.04, 14:15 Na przyklad 25 kwietnia ide na "Kopciuszka" Rossiniego - szkoda, ze nie w jezyku oryginalu, bo bym wiecej zrozumial. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica.francuza Re: Ludzie, Cohen leci! 17.04.04, 14:16 arcykr napisał: > kochanica.francuza napisała: > > > Mnie chodzi o to, czy grzeszy przez swoją twórczość. > A moze ty mnie chcesz skusic do grzechu? > > Wstyd, Arcy, ze nie wiesz,> > > i poruta! > Bardziej mnie pociaga kultura wysoka. >Cóż, obawiam się, że Cohen tez do niej nalezy. Nie jest to pop-papka. Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Ludzie, Cohen leci! 17.04.04, 14:18 kochanica.francuza napisała: > >Cóż, obawiam się, że Cohen tez do niej nalezy. A cos ty taka strachliwa? Uzasadnij to. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica.francuza Re: Ludzie, Cohen leci! 17.04.04, 14:19 arcykr napisał: > kochanica.francuza napisała: > > > Mnie chodzi o to, czy grzeszy przez swoją twórczość. > A moze ty mnie chcesz skusic do grzechu? > > Przed całym forum oświadczam: NIE. Chodziło mi o to, czy uwazasz, ze tacy twórcy jak Cohen, Leśmian itd. grzeszą swoją twórczością (czy tez grzeszyli, bo L. nie żyje). Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Ludzie, Cohen leci! 17.04.04, 14:25 kochanica.francuza napisała: > > A moze ty mnie chcesz skusic do grzechu?> > > > Przed całym forum oświadczam: NIE. Super. :-) To po co tak ci zalezy, zebym poznal jego tworczosc i wyrazil o niej opinie? Odpowiedz Link Zgłoś
znajduszek Re: Ludzie, Cohen leci! 17.04.04, 15:54 arcykr napisał: > To po co tak ci zalezy, zebym poznal jego tworczosc i wyrazil o niej opinie? Chyba już ją wyraziłeś. Wiedziałeś, że nie jest to "kultura wysoka" zanim zdołałeś ją poznać. Musi być przyjemnie mieć taką łatwość i pewność oceniania :-) Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Ludzie, Cohen leci! 17.04.04, 16:08 znajduszek napisała: Musi być przyjemnie mieć taką łatwość i pewność oceniania :-) Zycie jest takie krotkie... Odpowiedz Link Zgłoś
znajduszek Re: Ludzie, Cohen leci! 17.04.04, 16:10 za to potrafi być takie piękne... Odpowiedz Link Zgłoś
znajduszek Re: Ludzie, Cohen leci! 18.04.04, 12:37 Jeśli to dostrzegasz, to korzystaj z tego, Arcy. Może na początek się uśmiechnij :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica.francuza Re: Ludzie, Cohen leci! 18.04.04, 15:07 arcykr napisał: > kochanica.francuza napisała: > > > > A moze ty mnie chcesz skusic do grzechu?> > > > > Przed całym forum oświadczam: NIE. > Super. :-) > To po co tak ci zalezy, zebym poznal jego tworczosc i wyrazil o niej opinie? A koniecznie muszę cię kusić, żeby być ciekawa twojej opinii? Nie widze związku. Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Ludzie, Cohen leci! 20.04.04, 07:34 kochanica.francuza napisała: > A koniecznie muszę cię kusić, żeby być ciekawa twojej opinii? Nie widze związku Powtarzam pytanie: co ci zalezy na mojej pod tym wzgledem opinii? Odpowiedz Link Zgłoś
treia Re: Ludzie, Cohen leci! 17.04.04, 10:18 Tez lubie, ale raczej ostatnie rzeczy, z Ten New Songs. No i oczywiscie, 'Dance Me to the End of Love'. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica.francuza Hallelujah! 17.04.04, 13:58 treia napisała: > Tez lubie, ale raczej ostatnie rzeczy, z Ten New Songs. > No i oczywiscie, 'Dance Me to the End of Love'. > :-) przełożyłam sobie to, ha! oraz "First we take Manhattan", ale przyznam, ze nie łapie (mam nadzieje, że na razie) myśli utworu. Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Gdzie jest twoj skarb? 17.04.04, 14:03 kochanica.francuza napisała: > przełożyłam sobie to, ha! A newadvent cie przerasta? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica.francuza Re: Gdzie jest twoj skarb? 17.04.04, 14:17 arcykr napisał: > kochanica.francuza napisała: > > > przełożyłam sobie to, ha! > A newadvent cie przerasta? Owszem. Jest trudniejszy niz tekst piosenki. Nie umiesz spojrzec na tekst pod kątem stopnia jego trudności? I jaki skarb? Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Gdzie jest twoj skarb? 17.04.04, 14:24 kochanica.francuza napisała: > Owszem. Jest trudniejszy niz tekst piosenki. Widac to jednak niezbyt wyszukany tekst. ;-) Mnie jest latwiej zrozumiec tekst "scislo-filozoficzno-techniczny" (nawet i po francusku) niz ambitny tekst poetycki po polsku. Nie umiesz spojrzec na tekst pod > kątem stopnia jego trudności? Wiesz, na newadvent nie ma idiomow... > > I jaki skarb? Nie znasz cytatu: (20) Gromadźcie sobie skarby w niebie, gdzie ani mól, ani rdza nie niszczą i gdzie złodzieje nie włamują się i nie kradną. (21) Bo gdzie jest twój skarb, tam będzie i serce twoje. (22) Światłem ciała jest oko. Jeśli więc twoje oko jest zdrowe, całe twoje ciało będzie w świetle. (23) Lecz jeśli twoje oko jest chore, całe twoje ciało będzie w ciemności. Jeśli więc światło, które jest w tobie, jest ciemnością, jakże wielka to ciemność! (Ew.Mateusza 6:17-23) ? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica.francuza Re: Gdzie jest twoj skarb? 17.04.04, 14:27 arcykr napisał: > kochanica.francuza napisała: > > > Owszem. Jest trudniejszy niz tekst piosenki. > Widac to jednak niezbyt wyszukany tekst. ;-) Aha, rozumiem. Kultura wysoka = maksymalne skomplikowanie. Prostackie masz pojecie o kulturze wysokiej, Arcy! Poczytaj sobie przekłady Szekspira pióra Barańczaka. "Niezbyt wyszukane". > Mnie jest latwiej zrozumiec tekst "scislo-filozoficzno-techniczny" Owszem - w takich tekstach więcj jest słów, które we wszystkich językach europejskich brzmią podobnie, hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Gdzie jest twoj skarb? 17.04.04, 14:39 kochanica.francuza napisała: > > > Owszem. Jest trudniejszy niz tekst piosenki. > > Widac to jednak niezbyt wyszukany tekst. ;-) > Aha, rozumiem. Kultura wysoka = maksymalne skomplikowanie. Skomplikowanie to nie to samo, co trudnosc. > > Prostackie masz pojecie o kulturze wysokiej, Arcy! > Poczytaj sobie przekłady Szekspira pióra Barańczaka. A co one maja do rzeczy? > > Mnie jest latwiej zrozumiec tekst "scislo-filozoficzno-techniczny"> > Owszem - w takich tekstach więcj jest słów, które we wszystkich językach > europejskich brzmią podobnie, hehe. No wlasnie - wiec sie nie wykrecaj, ze nie rowumiesz linkow do newadvent. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica.francuza Re: Gdzie jest twoj skarb? 17.04.04, 14:46 arcykr napisał: > kochanica.francuza napisała: > > > > > Owszem. Jest trudniejszy niz tekst piosenki. > > > Widac to jednak niezbyt wyszukany tekst. ;-) > > Aha, rozumiem. Kultura wysoka = maksymalne skomplikowanie. > Skomplikowanie to nie to samo, co trudnosc. > > > > Prostackie masz pojecie o kulturze wysokiej, Arcy! > > Poczytaj sobie przekłady Szekspira pióra Barańczaka. > A co one maja do rzeczy? Niesą maksymalnie skomplikowane. > > > > Mnie jest latwiej zrozumiec tekst "scislo-filozoficzno-techniczny" > 2 > > Owszem - w takich tekstach więcj jest słów, które we wszystkich językach > > europejskich brzmią podobnie, hehe. > No wlasnie - wiec sie nie wykrecaj, ze nie rowumiesz linkow do newadvent. One niestety nie są ścisło-techniczne, hehe. Między fizką a wiarą istnieje JEDNAK pewna różnica, Arcysiu. Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Gdzie jest twoj skarb? 17.04.04, 15:37 kochanica.francuza napisała: > > > Prostackie masz pojecie o kulturze wysokiej, Arcy! > > > Poczytaj sobie przekłady Szekspira pióra Barańczaka. > > A co one maja do rzeczy? > Niesą maksymalnie skomplikowane. Nie na tym polega wysublimowanie. > > > One niestety nie są ścisło-techniczne, hehe. Między fizką a wiarą istnieje > JEDNAK pewna różnica, Arcysiu. Wiedza religijna (oczywiscie katolicka) jest duzo pewniejsza niz nauki oparte na swieckiej empirii. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica.francuza Re: Gdzie jest twoj skarb? 17.04.04, 14:47 wysoka = maksymalne skomplikowanie. > Skomplikowanie to nie to samo, co trudnosc. > Poczytaj Cohena i nie zawracaj...kontrafałdy.;-) Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Gdzie jest twoj skarb? 17.04.04, 15:41 kochanica.francuza napisała: > wysoka = maksymalne skomplikowanie. A choral gregorianski nie jest skomplikowany. www.newadvent.org/cathen/06779a.htm www.newadvent.org/cathen/10648a.htm www.newadvent.org/cathen/10001a.htm www.newadvent.org/cathen/10657a.htm Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica.francuza Re: Gdzie jest twoj skarb? 18.04.04, 15:10 arcykr napisał: > kochanica.francuza napisała: > > > wysoka = maksymalne skomplikowanie. > A choral gregorianski nie jest skomplikowany. Czyli przeczysz własnej tezie postawionej kilka postów temu. Nie chcesz się rozwijac , to nie. Kazdemu wolno miec zamknięty umysł, chociaż takich ludzi unikam jak ognia. Zawiodłeś mnie, Arcy. Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Gdzie jest twoj skarb? 20.04.04, 07:32 kochanica.francuza napisała: > > A choral gregorianski nie jest skomplikowany. > Czyli przeczysz własnej tezie postawionej kilka postów temu. Niby ktorej? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica.francuza Rusz mózgiem, Arcy! 18.04.04, 15:09 Jestem w kafejce. W kafejce jest drukarka. Znajdę piosenki (piesni) Cohena , wydrukuje i usiądę nad nimi w domu ZE SŁOWNIKIEM W RĘKU. Co i tak nie znaczy, ze zrozumiem co do slowa. (np. dziwna fraza "until I am spoken for") Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Rusz mózgiem, Arcy! 20.04.04, 12:56 kochanica.francuza napisała: > Jestem w kafejce. W kafejce jest drukarka. A w domu (stolecznym przeciez) nie masz internetu. Znajdę piosenki (piesni) Cohena , > wydrukuje i usiądę nad nimi w domu ZE SŁOWNIKIEM W RĘKU. Ilez poswiecenia! Nie masz co innego do roboty, tylko tlumaczyc dla mnie teksty piosenek i to z jezyka, ktory (podobno) znam lepiej od ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica.francuza Re: Rusz mózgiem, Arcy! 21.04.04, 17:13 arcykr napisał: > kochanica.francuza napisała: > > > Jestem w kafejce. W kafejce jest drukarka. > A w domu (stolecznym przeciez) nie masz internetu. A owszem, nie mam. Dopiero wczoraj kupiłyśmy kompa, dopiero w poniedzioałek go odbierzemy, dopiero przedwczoraj zamówiłam neostradę. Internet w domu będę mieć za tydzień - dwa. > > Znajdę piosenki (piesni) Cohena , > > wydrukuje i usiądę nad nimi w domu ZE SŁOWNIKIEM W RĘKU. > Ilez poswiecenia! Nie masz co innego do roboty, tylko tlumaczyc dla mnie teksty > > piosenek i to z jezyka, ktory (podobno) znam lepiej od ciebie? Dla ciebie idioto????;-)))) nie wpadło ci do głowy, że sama chcę je znać w oryginale i ten oryginał rozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś
znajduszek Mała podpowiedż dla Kochanicy! 21.04.04, 19:11 Teksty Cohena bardzo pięknie przekładał Maciej Zembaty. Jeśli Cię to interesuje, spróbuj poszukać tych przekładów. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica.francuza Re: Mała podpowiedż dla Kochanicy! 22.04.04, 16:27 znajduszek napisała: > Teksty Cohena bardzo pięknie przekładał Maciej Zembaty. > Jeśli Cię to interesuje, spróbuj poszukać tych przekładów. Wiem, niektore znam i nimi sie kieruję. Ale chce wiedziec dokladnie, co autor mial na myśli. > Odpowiedz Link Zgłoś
znajduszek Re: Mała podpowiedż dla Kochanicy! 22.04.04, 16:35 Tego się chyba nigdy nie wie DOKŁADNIE :-) Ale - powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Ludzie, Cohen leci! 17.04.04, 14:24 Kiedyś bardzo lubiłam Cohena, śpiewaliśmy nawet parę jego piosenek po polsku przy ogniskach (o wartości artystycznej owych wykonań wole nie dyskutować :) ). Teraz trochę mniej go lubię, wolę tamte stare kawałki Odpowiedz Link Zgłoś
luzer Re: Ludzie, Cohen leci! 20.04.04, 09:58 mamalgosia napisała: > Teraz trochę mniej go lubię, wolę tamte stare kawałki Ja też!!! (...) "Dziękuję Ci, że wypędziłeś z jej oczu ten żal, ja myślałem, że musi być tak, nie starałem sie więc... A Jane do dziś kosmyk włosów ma twych. Wiem, że dawałeś go jej, myślałeś, że pryśniesz i cześć... Z poważaniem, L. Cohen... Twój grzech..." /Słynny niebieski prochowiec/ _____________________________________________ Pozdrawiam, LV23R :)) -- Najcenniejszą rzeczą w życiu jest spokój ducha. Odpowiedz Link Zgłoś