Dodaj do ulubionych

Święto 3 Króli

06.01.12, 18:25
Jak się Wam dzisiaj świętuje ?
W taką pogodę ? Czy nie byłoby lepsze święto w lepszej porze roku - zawsze jest jakies święto koscielne, które mozna zrobić dniem wolnym.

Ponadto - kraj zadłuzony, a kazde doatkowe świeto to ok. 2 - 3 mld PLN mniejszy PKB.
Obserwuj wątek
    • mariner4 Tylko trzech? 06.01.12, 18:27
      A gdzie reszta?
      M.
      • kontestatorbg Taki pomysł 06.01.12, 18:42
        W ogóle to uważam że każdy powinien dostać 8 dni dodatkowego urlopu które mógłby wykorzystac ot tak albo w ważne dla siebie świeta religijne. i na przykład dzisiaj ateiści mogli by sobie pracowac, a katolicy siedzieli by w domu. Rozwiązało by to tez trochę problem świętowania i obniżki PKB
    • camille_pissarro ekonomisto ( domorosły ) in spe 06.01.12, 19:13
      jak udało Ci się wyliczyć te kwoty ? Do tej pory za każde święto , które przypadało w dzień wolny od pracy ( mowa o sobocie) .Od momentu wprowadzenia święta Trzech króli , ta zasada zostaje zniesiona, co sprawia, ze w dłuższej perspektywie dni wolnych od pracy będzie mniej , zatem nie ma mowy o zmniejszeniu PKB po wprowadzeniu nowego święta ;-))))))
      • camille_pissarro doprezyzowanie 06.01.12, 19:16
        jak udało Ci się wyliczyć te kwoty ? Do tej pory za każde święto , które przypadało w dzień wolny od pracy ( mowa o sobocie) przypadał dzień wolny .Od momentu wprowadzenia święta
        Trzech króli , ta zasada zostaje zniesiona, co sprawia, ze w dłuższej perspektywie dni wolnych od pracy będzie mniej , zatem nie ma mowy o zmniejszeniu PKB po wprowadzeniu nowego święta ;-))))))
        • remez2 Re: doprezyzowanie 06.01.12, 19:22
          PKB Polski za 2010 r. - 336 mld zł,
          dni roboczych 253
          czyli 1 dzień = 1,328 mld zł.
          • pit_44a Re: doprezyzowanie 06.01.12, 20:45
            Mylisz PKB z budżetem państwa.
            • remez2 Re: doprezyzowanie 06.01.12, 20:51
              pit_44a napisał:

> Mylisz PKB z budżetem państwa.
              Liczby są prawdziwe - zamiast zł powinno być euro. przepraszam
        • tojabogdan za Bieruta też było wolne 06.01.12, 19:22
          za Bieruta, a potem za Gomułki, przynajmniej na początku
          • gandalph Re: za Bieruta też było wolne 06.01.12, 21:41
            tojabogdan napisał:

> za Bieruta, a potem za Gomułki, przynajmniej na początku

No i co z tego?
            Ani za Bieruta, ani za Gomułki, ani za Gierka* nie było wolnych sobót.
            *W tym przypadku wolna sobota była raz na jakiś czas, w liczbie 1-3 rocznie.

Poza tym, nie było wolnego 11 listopada, 3 maja, 15 sierpnia, było za to 22 lipca. Dalej, 24 i 31 grudnia były, przynajmniej formalnie, normalnymi dniami pracy. Były jeszcze tzw. dni resortowe, typu Barbórka, dzień hutnika, nauczyciela itd., ale to był 1 dzień w roku.
            Inaczej mówiąc, i bez 6 stycznia dni wolnych od pracy jest o wiele więcej niż za Bieruta i Gomułki. Myślisz, że to się nie przekłada na PKB, np. 1 i 3 maja?
    • wanda43 Re: Święto 3 Króli 06.01.12, 19:21
      Tyle mnie to swieto obchodzi, co zeszloroczny snieg. Rownie dobrze moga sobie ustalic dzien wolny na okolicznosc urodzin psa Pluto.
      • kontestatorbg Re: Święto 3 Króli 06.01.12, 19:25
        Ale co sie unosisz?? Ktoś Ci go każe obchodzić??
        • wanda43 Re: Święto 3 Króli 06.01.12, 19:33
          Nie unosze sie wcale. Zwyczajnie mnie to smieszy.
          • hordol wandziu-czy ktos ci zabrania pracowac 06.01.12, 20:32
            w trzecj króli?
            • derduch.antykatolik Re: wandziu-czy ktos ci zabrania pracowac 06.01.12, 21:23
              Informuję PiSiorka że Wanda nie pracuje od 20 lat, nie musi. Dodam od razu żeby w pustym łbie nie rodziły się paranoje: Żadnych zasiłków też nie bierze od biednego państwa, a emeryturki jeszcze nie czas.
              • hordol Re: wandziu-czy ktos ci zabrania pracowac 06.01.12, 21:34
                platusku- skoro babsko nie pracuje to niech nie rozdziera szat ze dzis swieto.
                i spadajcie oboje
                • derduch.antykatolik [...] 06.01.12, 21:38
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • srul Re: Święto 3 Króli 06.01.12, 19:27
        wanda43 napisała:

> Tyle mnie to swieto obchodzi, co zeszloroczny snieg. Rownie dobrze moga sobie u
        > stalic dzien wolny na okolicznosc urodzin psa Pluto.

Czyli 19 lutego, zaiste infernalny to był dzień, roku pańskiego 1922
        • remik.bz Jestem za dniem wolnym 19 II 06.01.12, 20:28
          srul napisał:

> wanda43 napisała:
          >
          > > Tyle mnie to swieto obchodzi, co zeszloroczny snieg. Rownie dobrze moga
          > sobie u
          > > stalic dzien wolny na okolicznosc urodzin psa Pluto.
          >
          > Czyli 19 lutego, zaiste infernalny to był dzień, roku pańskiego 1922

Popieram ustanowienie dnia wolnego w dzień urodzin psa Pluto czyli 19 II.
          Będe miał więcej czasu dla domu, rodziny, swojej pasji.
          A kto chce w ten dzień (czy w Trzech Króli) pracować- aby więcej publicznej kasy było do roztrwonienia i do krecenia lodów przez władzę- niech pracuje.
          • venus99 Re: Jestem za dniem wolnym 19 II 06.01.12, 20:40
            uznając w pełni słuszność twoich poglądów ekonomicznych uważam,że wszyscy powinnismy zaprzestać pracy.dzięki temu rząd nie będzie miał co trwonić a nam się będzie żyło bogaciej.
            • remik.bz Re: Jestem za dniem wolnym 19 II 06.01.12, 20:51
              venus99 napisał:

> uznając w pełni słuszność twoich poglądów ekonomicznych uważam,że wszyscy powin
              > nismy zaprzestać pracy.dzięki temu rząd nie będzie miał co trwonić a nam się bę
              > dzie żyło bogaciej.

Jest lepsze wyjście. Wybrac taka wladzę , która nie będzie publicznych pieniędzy traktować w kategorii łupu.
              • x2468 Re: Jestem za dniem wolnym 19 II 06.01.12, 21:31
                W dniu święta trzech króli należy zachować powagę a nie dowcipkować.
              • venus99 Re: Jestem za dniem wolnym 19 II 06.01.12, 21:49
                własnie w listopadzie wybralismy.większość w sposób zdecydowany odrzuciła miernoty-twoich faworytów.
                • remik.bz Re: Jestem za dniem wolnym 19 II 06.01.12, 22:08
                  venus99 napisał:

> własnie w listopadzie wybralismy.większość w sposób zdecydowany odrzuciła miern
                  > oty-twoich faworytów.

Za to wybrała wspaniałych "organizatorów", dzieki którym insulina w ciągu jednego dnia podrożała kilkadziesiąt razy.
                  Ale cóż , trzeba ratować budżet i kręcic lody, nawet kosztem najsłabszych, chorych.
                  W końcu o czymś takim mówiła Płacząca Sawicka- prawda?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka